action6 1 3

Meer uitdaging in je leven? 11 concrete ideeën!

 • 17 juli 2019
 • 23 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Al van kinds af aan heb ik veel behoefte aan uitdaging. Ik herinner me nog dat ik eind basisschool een periode niet goed sliep omdat ik simpelweg mijn hoofd niet genoeg gebruikte. Nog steeds stort ik me het liefst regelmatig op een nieuwe uitdaging. Nieuwe dingen leren, iets spannends ondernemen, cursussen doen of gewoon bijzondere mijlpalen beleven – daar blijf ik graag continu mee bezig. Toch is het niet altijd eenvoudig om uitdagingen te vinden. Maar hoe krijg je meer uitdaging in je leven? Ik geef 11 lekker concrete tips die voor mij goed werken.

1. ‘Ja’ zeggen tegen iets spannends

‘Ja’ zeggen terwijl je heel even ‘nee’ denkt? Soms is dat zo’n slecht idee nog niet. Soms komen uitdagingen totaal onverwachts op je pad. Bijvoorbeeld doordat iemand je vraagt om iets te doen wat je zo spannend vindt dat het je bij voorbaat al kriebels, kippenvel en klappertanden oplevert. Ik gaf bijvoorbeeld, naar aanleiding van een mailtje, een lezing voor zo’n 30-50 mensen. Mijn eerste reactie? Wow, hoe gaaf! Tweede reactie? Veel te eng! In dat soort gevallen probeer ik vaker mijn eerste gevoel te volgen en de zenuwen en spanning er maar gewoon te laten zijn.

2. Een cursus volgen

Cursussen bestaan in allerlei soorten en maten. Van pottenbakken tot dansen en van creatief schrijven tot budgetteren. Ik vind cursussen zelf een mooie manier om me op iets nieuws te storten en daar beter in te worden, maar dan op een luchtige manier. Er zijn geen consequenties aan verbonden als je niet zo’n uitblinker blijkt te zijn en het is ook niet zo dat iemand anders de lat voor jou torenhoog legt. Kijk bijvoorbeeld eens bij een lokaal cultuurcentrum. Daar zijn vaak voor een redelijk betaalbare prijs wel cursussen te vinden.

Zelf vond ik een cursus aquarellen volgen ook erg leuk, zoals je in dit artikel kon zien.

meer uitdaging in je leven tips
Foto’s gemaakt door Melanie Smulders.

3. Een eigen bedrijf beginnen

Iets wat er bij mij voor zorgt dat ik nooit een gebrek aan uitdaging heb, is mijn eigen onderneming. Ik ben mijn onderneming begonnen naast mijn vaste baan en voor mij werkte die combinatie perfect (ook al heb ik inmiddels – anno 2021 – toch mijn baan opgezegd om volledig voor mijn bedrijf te gaan). Een eigen bedrijf hebben stelt je voor veel uitdagingen, bijvoorbeeld klanten werven, spannende opdrachten aangaan of je hoofd breken over belastingtechnische vragen. Een eigen bedrijf betekent veel afwisseling en steeds met nieuwe mensen en opdrachten te maken krijgen. Uitdaging genoeg dus!

Je kunt het zo klein of groot maken als je zelf wilt. De drempel ligt zo laag of hoog als je hem zelf legt.

4. Ga nieuwe taken op het werk aan

Uitdaging vinden in je baan is niet op iedere werkplek vanzelfsprekend. Door aan te geven dat je uitdaging zoekt, vergroot je in ieder geval al je kansen dat je op het werk voor leuke uitdagingen komt te staan. Kom bijvoorbeeld met een concreet voorstel voor een cursus. Geef aan waar je je in wilt ontwikkelen. Of vraag of je een keer een voor jou nieuwe taak mag proberen. Met een beetje mazzel denkt je leidinggevende met je mee.

5. Praat met een coach

Soms lijkt het bijna een taboe te zijn als je een coach “ziet”. Maar waarom eigenlijk? Het is toch juist bewonderenswaardig als je bewust tijd vrijmaakt voor je persoonlijke ontwikkeling?! Dat kan bij een loopbaancoach zijn (zoals in mijn geval), maar ook iemand die je bijvoorbeeld bij een specifieke karaktertrek kan helpen. Soms kan iemand anders je waardevolle nieuwe inzichten geven of je over het randje van je comfortzone heen helpen. Of misschien brengt diegene jou op nieuwe ideeën voor uitdagingen.

6. Blijf lezen

Wie boeken leest, raakt eigenlijk nooit uitgeleerd. Of je nu houdt van chicklits of van diepzinnige romans, van bloedstollende thrillers of juist van leerzame non-fictieboeken, boeken leren je bijna altijd wel iets nieuws. En als je er geen inspirerende boodschap of ervaringen uit haalt, dan heb je er in ieder geval waarschijnlijk je woordenschat een beetje mee vergroot. Zelf ben ik gek op non-fictieboeken. De nieuwe kennis die ik daaruit opdoe, geeft me vaak precies dat beetje denkvoer waar ik zin in heb.

meer uitdaging in je leven tips

7. Begin met een nieuwe hobby

We kunnen allemaal weleens op hobby’s uitgekeken raken. Niet voor niets speel ik niet dagelijks meer met de Barbiepoppen die ik als vijfjarige nog geweldig vond en heb ik mijn schaaklessen een jaar of vijftien geleden gestaakt. Soms is het goed om je aan een nieuwe hobby te wagen. Dat geeft weer nieuwe dingen om te proberen en een nieuwe bron van plezier. Ga eens na welke dingen je al lange tijd “ooit eens zou willen doen”, maar die er nooit van zijn gekomen. Misschien is nu het moment om die dingen op te pakken. Sterker nog: als je dit artikel leest, dan weet ik haast zeker dat NU het moment is.

8. Verdiep je in een nieuw onderwerp

Aan kennis is dankzij het internet nooit een gebrek. Er is vast wel iets waar je het liefst van alles (of gewoon alles!) over zou willen weten. Ik vind het bijvoorbeeld weleens razend interessant om me compleet te verdiepen in een bepaalde nieuwsgebeurtenis of in psychologische onderwerpen. Daar bijt ik me dan volledig in vast via internet, TED-talks, video’s en boeken, totdat ik heel wat wijzer ben geworden.

9. Begin een blog

Een van de dingen die ik heb gedaan – alweer drie jaar geleden – om uitdaging te vinden, is een eigen blog beginnen. En nog steeds is mijn blog een manier om mezelf te blijven uitdagen. Steeds weer nieuwe blogonderwerpen bedenken, nadenken over een creatieve insteek, achter de schermen prutsen met HTML en gewoon van alles doen om – hopelijk – in blogland enigszins verrassend uit de hoek te komen – bloggen heeft mij in positieve zin veel leuke uitdagingen geboden. Dus zoek je meer uitdaging in je leven? Start een blog!

» Lees mijn 10 tips voor beginnende bloggers.
» En lees hier mijn schrijftips voor bloggen.

10.  Doe iets voor het eerst

Eerste keren zijn bijna per definitie een uitdaging. Je hebt iets nog nooit gedaan, waardoor er nog genoeg te ontdekken valt. Ga bijvoorbeeld voor het eerst naar een plek waar je normaal niet snel komt. Zet een eerste stap om iets spannends te doen dat voor jou compleet nieuw is. Of maak een uitstapje, probeer een hobby of doe iets anders volledig nieuws voor het eerst. Laat je verrassen (en uitdagen)!

11. Zoek uitdagingen in kleine dingen

“Een nieuwe uitdaging aangaan” klinkt meteen zo groots. Alsof je vandaag je ontslag indient bij je leidinggevende en morgen de biezen pakt om al backpackend naar de Noordkaap te trekken. Gelukkig kun je uitdagingen zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Dus als laatste tip: zoek een uitdaging in de kleine dingen. Bedenk eens wat simpele dingen die voor jou op een bepaalde manier uitdagend zijn. En begin daarmee. Je hoeft het niet meteen heel groots te maken.

Een paar voorbeelden van mij ter inspiratie:

 • Voor het eerst een plant verzorgen (met mijn gebrek aan groene vingers).
 • Naar de andere kant van Nederland autorijden (ben ik niet zo gewend).
 • Op de foto gaan in een voor mij nogal nieuwe outfit.
 • Een nieuw recept voor het eerst proberen.
 • Me aan een 30 days challenge wagen (in mijn geval: elke week met een bepaald budget boodschappen doen).
 • Spontaan met mensen afspreken die ik alleen online ken.

Je ziet het: uitdagingen zijn er volop. Je moet ze alleen zelf zien of anders voor jezelf creëren. En dat kun je! En als je vreest dat dat creëren niet lukt, dan maak je daar toch uitdaging #1 van! Flauw!

Wat was de laatste keer dat jij een uitdaging aanging?

Pinterest - meer uitdaging in je leven

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 17 juli 2019 op 8:18 am - Beantwoord

  Volgens mij daag jij jezelf best veel uit. Leuk, die presentatie en succes met zowel het presenteren als de zenuwen;). Stiekem houd ik heel erg van een voorspelbaar leven, maar toch heb ik op z’n tijd ook wel wat uitdaging nodig. Ik doe dan wat dingen die jij ook schrijft. Mijn blog is ook echt wel een uitdaging. Op dit moment kriebelt het om na te denken over een ander look voor m’n blog. En ik heb pas een cursus gevolgd. Bleek niet echt een succes, maar dan weten we dat ook weer;). Op dit moment daag ik mezelf vooral uit op creatief vlak.

  • Romy 18 juli 2019 op 10:33 am - Beantwoord

   Zo te horen zoek jij buiten de “voorspelbare” dingen om (dat herken ik overigens ook wel!) toch heel wat uitdagingen op. Houdt het mooi in balans, denk ik! En inderdaad, juist door een cursus eens te proberen, weet je in ieder geval ook wat je wel en niet leuk vindt 😉

 2. Ik neig altijd naar dingen die ik vaker doe. Toch is dat ook wel een beetje saai. Je hebt gelijk, ik mag mijzelf ook wel wat meer uitdagen!

 3. Ilona Wielinga 17 juli 2019 op 9:47 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel. En volgens mij lukt t jou aardig om jezelf uit te dagen! Ik vind nieuwe dingen proberen of een toffe opdracht voor een klant ook altijd goede uitdagingen.

 4. Els 17 juli 2019 op 9:49 am - Beantwoord

  Uitdaging, ik heb er een haat liefdes verhouding mee ;-). Ik hou eigenlijk wel van mijn eigen comfort zone :-).

 5. Darina 17 juli 2019 op 9:54 am - Beantwoord

  Een heel inspirerend artikel! Ik wil binnenkort wel weer iets nieuws gaan aanpakken, wat weet ik nog niet precies. Verder ben ik niet zo van de uitdagingen 🙂

  • Romy 18 juli 2019 op 10:35 am - Beantwoord

   Een keer iets nieuws proberen is natuurlijk ook altijd een leuke en goede manier om jezelf een beetje uit te dagen 🙂

 6. Celine 17 juli 2019 op 10:26 am - Beantwoord

  Dit is zo inspirerend! Ik voelde me eigenlijk wel op mijn gemak, maar na het lezen van dit artikel merk ik toch dat ik wat meer uitdaging in mijn leven nodig heb. Ik ga eens op zoek naar iets nieuws om te doen vandaag!

  • Romy 18 juli 2019 op 10:36 am - Beantwoord

   Wat mooi om dat te horen! Soms kan het heel fijn zijn om gewoon eens iets nieuws voor jezelf te bedenken waar je je volledig op kunt storten. Ik ben benieuwd voor welke uitdaging je zult gaan 🙂

 7. Simone 17 juli 2019 op 10:27 am - Beantwoord

  Fijn artikel dit, Romy! Ik merk dat mijn blog ook echt een aanvulling is op mijn loopbaan, dat ik hierin kwijt kan wat ik niet kwijt kan op mijn werk. Dat is heel fijn!

  • Romy 18 juli 2019 op 10:39 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jouw blog je ook wat extra uitdaging biedt. Precies wat je zegt, bloggen is juist zo leuk omdat het heel wat anders is dan wat je dagelijks op het werk doet, zelfs als je voor je werk ook veel schrijft 🙂

 8. Meaghan 17 juli 2019 op 11:25 am - Beantwoord

  Wat een inspirerende tips! Sowieso ben ik al bezig met het bloggen natuurlijk, maar ook dingen lezen en ja zeggen tegen spannende dingen doe ik regelmatig. Een cursus volgen staat ook nog op de planning volgend jaar! Het blijft soms nog wel lastig, aangezien sommige dingen echt uit mijn comfortzone liggen die ik graag zou willen, maar ik word er wel steeds beter in om uitdagingen aan te gaan naarmate ik ouder word en het vaker doe! 🙂

  • Romy 18 juli 2019 op 10:42 am - Beantwoord

   Wat goed (en stoer!) dat je regelmatig buiten je comfortzone gaat om toch nieuwe uitdagingen aan te gaan. Vaak voelt het van tevoren heel spannend, maar is het achteraf gezien eigenlijk wel heel leuk als je het tóch hebt gedaan.

 9. Anna 17 juli 2019 op 11:26 am - Beantwoord

  Wat een tof artikel! Je geeft hele goede en concrete tips. Ik word echt blij van de uitdaging die ik heb nu ik zelfstandig ondernemer ben. Ik kan me voorstellen dat jij jouw eigen werk ook graag combineert met een leuke baan in loondienst, zo heb je nog meer afwisseling! Op persoonlijk vlak zou ik wel wat vaker op zoek mogen gaan naar uitdagingen. En wat je zegt over bloggen is zo waar! Na al die jaren is het voor mij nog steeds een uitdaging om leuke en interessante artikelen te schrijven.

  • Romy 18 juli 2019 op 10:43 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat het ondernemerschap en bloggen je zo veel nieuwe uitdagingen bieden. De afwisseling die je als zzp’er hebt, is echt heel fijn. En soms levert het je ook op persoonlijk vlak wat spannende (maar leuke) uitdagingen op.

 10. Hermien - KouweKleren 17 juli 2019 op 12:16 pm - Beantwoord

  Fijne lijst, een goede reminder! Ik smeed altijd dit soort plannen in mijn vakantieperiode, alsof ik er dan pas ruimte voor heb in mijn hoofd om stil te staan bij wat me inspireert en het liefst bezighoudt. Super van de lezing trouwens, ik vind het altijd heel leuk om een verhaal te vertellen voor een groep, maar dat komt ook door ervaring. Je gaat het vast erg goed doen!

  • Romy 18 juli 2019 op 10:45 am - Beantwoord

   Herkenbaar wat je zegt. Vakantie creëert inderdaad vaak net wat extra ruimte in je hoofd om over nieuwe uitdagingen of leuke plannen na te denken. Grappig hoe dat werkt!
   En dank je wel voor je bemoedigende woorden voor de lezing. Ik probeer bewust wat meer ervaring met dat soort dingen op te bouwen, juist omdat ik het heel spannend vind. Maar het idee van een verhaal vertellen aan een groep mensen vind ik ook op zich al heel mooi.

 11. Nikita 17 juli 2019 op 12:58 pm - Beantwoord

  Ik heb nog wel een heleboel uitdagingen voor me, maar dat moet goedkomen. Met eentje ben ik hard aan de slag en dat lukt ook wel. Mijn houding tegenover mezelf was niet al te best. Ik moet terug leren van mezelf te houden en mezelf accepteren. Voor iemand die jaren in zelfhaat heeft geleefd een enorm uitdaging. Maar het lukt. Stap voor stap. Little by little. Mijn sessies bij mijn psycholoog slaan aan en daardoor begin ik ook wel dat zelfvertrouwen te voelen en die acceptatie te krijgen. Nog niet helemaal, maar stap voor stap. En ik ben zo trots op mezelf. Want het is een van de moeilijkste dingen tot nu toe in mijn leven. Mezelf terug aanvaarden en liefhebben. En toch komt het wel goed.

  Een paar andere dingen waar ik me in de toekomst op wil focussen: ik wil graag een cursus teksten corrigeren volgen, maar die is pas in april. Ik ben heel graag met tekst bezig en ik help ook heel graag anderen met dat talent. Ik heb tijdens mijn schooltijd zo vaak mensen hun verslagen nagekeken, mijn ouders geholpen met zakelijke mails te typen etc… En daarnaast ook met schrijven iets heel spannends: ik wil eindelijk mijn proefversie van mijn verhaal afwerken en het uiteindelijk opsturen naar een uitgeverij. Ik stel het vaak uit omdat ik het gevoel heb dat ’t toch nooit goed genoeg zal zijn voor uitgave. Maar hoe jammer zou het zijn als mijn droom om ooit een verhaal te laten uitgeven kapot zou gaan aan twijfels? Heel spannend, maar daarom geen reden om ’t niet te doen. Dus ik weet nog wel wat gedaan in de toekomst. En ik wil ervoor gaan! Daarnaast zou ik graag een cursus volgen om mijn teken skills nog wat meer bij te vijzen (er zijn een paar aspecten die ik nog lastig vind en heel graag wil leren) en dat is ook spannend. Want ik weet dat de dingen die ik wil bijleren hele moeilijke zijn voor mij. Maar ik ben geen opgever, dus ’t komt wel goed.

  • Romy 18 juli 2019 op 10:49 am - Beantwoord

   Dat is zeker geen kleine uitdaging, maar wat is het dapper dat je die uitdaging toch – stap voor stap – aangaat. Stapje voor stapje kom je er wel, daar ben ik van overtuigd. Je hebt nu al zó veel mooie stappen gezet.
   Wat een mooie andere uitdagingen heb je ook voor de toekomst bedacht. Heel tof dat je zo’n cursus wilt gaan doen én je manuscript naar een uitgeverij wilt opsturen. Het klinkt als een droom waar je hoe dan ook werk van moet maken. Een verhaal is nooit perfect, maar het idee alleen al van dromen dat het misschien wordt uitgegeven lijkt me al een blijmaker op zich.

 12. Evelyne 17 juli 2019 op 7:26 pm - Beantwoord

  Ik zocht vorig jaar een loopbaancoach op en heb daar nog geen seconde spijt van gehad. Het heeft mij anders doen denken en leren aanvaarden hoe ik bepaalde dingen in het leven aanpak. Ik zou het iedereen aanraden eigenlijk.

  • Romy 18 juli 2019 op 10:50 am - Beantwoord

   Wat goed dat je met een loopbaancoach hebt gesproken! Wat je zegt, dat kan echt heel waardevol zijn. Ik loop zelf op dit moment bij een loopbaancoach (een traject vanuit mijn werk) en vind het tot nu toe ook heel fijn. Het is altijd goed om eens een professional met je mee te laten denken.

 13. bychristiana 19 juli 2019 op 7:06 am - Beantwoord

  Wat een leuk en inspirerend artikel. Bloggen is zeker een leuke manier om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik ben achter de schermen ook weer heerlijk druk met een heel nieuw thema. Begin dit jaar ben ik natuurlijk een beetje een andere weg ingeslagen, minder beauty, meer fashion, en ik vond het nu ook wel weer eens tijd voor een nieuwe layout. Ach, met een blog hoef je je ECHT nooit te vervelen en het geeft vaak ook veel mogelijkheden om nieuwe dingen uit te proberen.

  • Romy 21 juli 2019 op 9:44 am - Beantwoord

   Helemaal mee eens! Met een eigen blog blijf je jezelf uitdagen. Dat maakt het juist zo leuk om te doen. Ik ben heel benieuwd naar je nieuwe thema trouwens. Ik geniet steeds weer van je outfitposts en andere artikelen.

Recente blogs

1 jaar op mezelf wonen | 25 lessen die ik leerde

3 mei 2020|Persoonlijk|

Komende week is het 1 jaar geleden dat ik de laatste verhuisdozen in mijn auto laadde. Een glimlach op mijn gezicht en een heel onwerkelijk gevoel volgden toen ik de sleutel in het sleutelgat van MIJN deur stak. Voortaan zou ik mijn dagen en nachten hier slijten. De grote dag was aangebroken: ik ging officieel op mezelf wonen. Inmiddels is die dag dus alweer bijna 365 dagen geleden. Het hele op-mezelf-woon-avontuur blijkt nogal een leerzame ervaring - ook al na een jaar. Ik ben heel wat huishoudhacks, inzichten over mezelf én levenslessen rijker. In dit artikel deel ik er 25 met je.

Leven met aandacht | 9 haalbare tips tegen rondspokende gedachten

4 juli 2024|Zelfliefde|

Aandachtig wandelen door het bos. De vogels bewust horen tsjilpen. Een boek lezen zonder opgeschrikt te worden door pingelende telefoons. Of tv-kijken zonder ondertussen stiekem door je Instagram-feed te scrollen. Leven met aandacht gaat over één ding tegelijk doen. En dat is niet alleen handig als je een werktaak wilt afronden, maar maakt ook je leven een stuk leuker en luchtiger. Als je alleen maar oog hebt voor de mooie dingen die je nu meemaakt of de gevoelens die er nu zijn, dan scheelt dat enorm veel ballast. Alleen de vraag is: hoe doe je dat, leven met aandacht? Ook als je - zoals ik - van nature iemand bent met een snel vollopend hoofd? Dit zijn mijn 9 tips.

14 treinbestemmingen in Europa voor een citytrip per trein

19 september 2023|Op reis|

Op vakantie gaan doe ik het liefst zonder ellenlange autoritten. En in het kader van duurzaamheid stap ik liever zo min mogelijk in het vliegtuig. Dan blijft er één ideale optie over: op reis gaan met de trein. Ik heb dit nu meerdere keren gedaan en het bevalt me uitstekend. Je hoeft niet zelf op de weg te letten, je mag meer bagage meezeulen dan in het vliegtuig en je zit ook nog eens comfortabeler dan in een krap vliegtuigstoeltje. Dus ja, dat treinen smaakt wat mij betreft naar meer! Gelukkig zijn er genoeg leuke treinbestemmingen in Europa, soms zelfs op maar een paar uur afstand. Dit zijn 14 mooie treinbestemmingen die ik je kan aanraden of die hoog op mijn eigen nog-naartoe-treinen-lijstje staan.