Barcelona7 2 1

Meer zelfvertrouwen? | 7 niet-helpende gedachten om te laten varen

 • 19 maart 2018
 • 41 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Meer zelfvertrouwen? Dat zou ik af en toe best kunnen gebruiken. Gewoon eens ergens staan zonder gefriemel met mijn handen, knikkende knieën of angst om van me te laten horen. En dan met een rotsvast vertrouwen in mezelf mijn verhaal doen en vol zelfvertrouwen een avontuur aangaan, voor een groep staan of op mensen afstappen. Klinkt allemaal heel leuk, maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Als jij hier weleens mee worstelt, dan herken je misschien bepaalde niet-helpende gedachten die je liever kwijt bent dan rijk. In dit artikel probeer ik 7 gedachten onderuit te halen die je maar beter zo snel mogelijk vaarwel kunt zeggen.

meer zelfvertrouwen helpende gedachten

 1. “Ik kan het niet.” Deze gedachte is niet alleen frustrerend, maar is vaak ook nog eens helemaal niet waar. Kijk eens naar al die situaties waarin je eerder dacht dat je iets niet kon en het toch lukte. Laten die niet genoeg zien dat je meer kunt dan je misschien denkt. Of maak eens een omgekeerde bucketlist om te ervaren wat je al allemaal hebt bereikt in je leven. Alleen al op basis daarvan mag je best geloven in jezelf.
 2. “Wie zit er nu op mij te wachten?!” Die gedachte komt misschien in je op wanneer je aan het solliciteren bent voor een baan, aan het daten bent, aan iets spannends begint waar je nog niemand kent of twijfelt om als ondernemer te beginnen. Maar als jij al niet in jezelf gelooft, waarom zou een ander dat dan wel doen?! Dat is een gedachte die mij in zo’n geval helpt. En geloof me: ergens is een werkgever, een leuke jongen of meid of een opdrachtgever die dolblij is dat jij er bent.
 3. “Hij of zij is veel beter dan ik.” Jezelf vergelijken kan killing zijn voor je zelfvertrouwen en is vaak ook niet helemaal niet terecht. Ja, misschien kan iemand anders bij wijze van spreken beter pingpongen of lekkerdere taarten maken dan jij, maar jij bent weer beter in andere dingen. Ook ken je vaak maar een stukje van iemand anders. Je weet niet wat er nog meer bij iemand speelt dan de perfecte kanten die je misschien denkt te zien. Dus stop met vergelijken en start met focussen op jezelf!
 4. “Ik ben niet leuk/knap/slim/goed genoeg.” Misschien vind je dat je onderdoet voor anderen op welk gebied dan ook. Maar probeer eens, in plaats van klakkeloos mee te gaan met die gedachte, te zoeken naar bewijs voor het tegendeel. Dat kunnen bijvoorbeeld complimentjes van anderen zijn of gedrag van anderen waaruit blijkt dat jij echt wel leuker, slimmer of getalenteerder bent dan je misschien denkt. Hup, weg met die gedachte!
 5. “Ik ben het niet waard.” Of het nu gaat om tijd voor jezelf, een leuke aankoop of een dag iets leuks ondernemen, je mag jezelf best iets gunnen. Jij hebt net zo veel recht op fijne dingen als ieder ander en jij hebt die dingen ook net zo hard nodig als wie dan ook. Misschien denk je dat je iets niet waard bent, maar probeer eens het tegenovergestelde te doen van wat dat nare stemmetje je ingeeft. Langzamerhand geeft juist dat je zelfvertrouwen misschien wel een boost.
 6. “Ik doe het altijd fout.” Misschien heb je eerder foute keuzes gemaakt, heb je sommige dingen niet zo handig aangepakt of ben je ooit hard onderuitgegaan. Maar laat je niet uit het veld slaan! Van fouten leer je en ze laten je inzien hoe iets níet moet. Daarmee vergroten ze tegelijkertijd de kans dat het de keer daarna wél goed gaat. Dus raap jezelf bij elkaar en laat zien dat een fout voor jou geen reden is om je schouders te laten hangen.
 7. “Ik word toch niet serieus genomen.” De laatste gedachte is voor mij een herkenbare. Voor mezelf opkomen en mezelf niet als ‘het onderdeurtje’ zien, is soms nog best lastig. Wel heb ik, zeker sinds ik werk, geleerd dat het probleem meestal eerder is dat jij jezelf niet serieus neemt dan dat anderen aan jou twijfelen. Als jij gelooft dat jouw mening er ook toedoet en dat jij (newbie of niet) ook een waardevolle bijdrage kan leveren, dan zal dat je zelfvertrouwen alleen maar vergroten.

» Lees ook eens mijn artikel met 6 tips voor iets meer zelfvertrouwen.

Wat doe jij om dit soort gedachten tegen te gaan?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 19 maart 2018 op 6:23 am - Beantwoord

  De gedachten die jij noemt zijn heel herkenbaar en persoonlijk vind ik het ook lastig om er mee om te gaan. Sommigen zitten zo diep geworteld dat ik het niet altijd makkelijk vind om ze om te keren. Ik probeer het wel en soms gaat het wonderbaarlijk goed. Maar ze blijven lastig

  • Romy 19 maart 2018 op 11:14 am - Beantwoord

   Het is ook niet makkelijk om bepaalde gedachten te laten varen als je ze al zo lang hebt. Het is in ieder geval al heel goed dat je je best doet om toch tegen die gedachten in te gaan.

 2. Darina 19 maart 2018 op 6:29 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar! De ene keer vind ik het ook iets makkelijker om er mee om te gaan dan de andere keer. Ik probeer zoveel mogelijk dingen te bedenken die goed zijn gegaan. Dat helpt wel om iets zekerder te zijn.

  • Romy 19 maart 2018 op 11:15 am - Beantwoord

   Goede manier om ermee om te gaan! Ik kan me voorstellen dat zo’n lijstje met dingen die wel goed gaan je zelfvertrouwen ook al een beetje een boost kan geven.

 3. Iris - Thebeautymagazine.nl 19 maart 2018 op 7:51 am - Beantwoord

  Volgens mij heeft iedereen wel eens van deze gedachten. Maaer je hebt gelijk. Je kan veel beter tijd in jezelf stekem dan op anderen te gaan letten en je te vergelijken met hen.

 4. Maaike 19 maart 2018 op 8:05 am - Beantwoord

  Ik heb vaak de zeer motiverende gedachte dat mensen voor altijd tot in detail zullen onthouden dat ik iets verkeerd heb gedaan of gezegd of wat dan ook. Dat er bijvoorbeeld letterlijk in de geschiedenis boeken zal komen te staan ‘Maaike verprutst sollicitatiegesprek’. Wat doe ik om dat tegen te gaan? Mezelf overtuigen dat tijd alles oplost. Over een uur sta je toch weer buiten . En er zijn ergere dingen. Jep, lekkere dooddoener en werkt totaal niet. Dus ik ga jouw tips onthouden!

  • Romy 19 maart 2018 op 4:03 pm - Beantwoord

   Dat is ook wel een herkenbare gedachte voor mij. Soms is iets voor jezelf heel groot en erg en vergeet je daarbij dat anderen vaak eigenlijk te druk zijn met zichzelf om te kijken naar iets wat bij jou niet zo goed gaat. Op zich heb je ook zeker een punt dat er vaak ergere dingen zijn. Op het moment zelf sta je daar misschien niet altijd bij stil, maar later besef je vaak dat het eigenlijk niet zo’n big issue is waar je je druk over maakt.

 5. Josephine 19 maart 2018 op 8:14 am - Beantwoord

  Voor mij helpt het het beste om er met iemand over te praten. Als je twijfelt of je iets verkeerd doet of iets niet kan, kan juist een derde persoon een hele frisse kijk op de zaak geven. En meestal valt het oordeel dan gelukkig wel mee!

  • Romy 20 maart 2018 op 12:06 am - Beantwoord

   Wat een slimme tip! Dat doe ik inderdaad ook weleens. Soms is het fijn om van een ander de bevestiging te krijgen dat je het misschien wel beter doet dan je zelf denkt.

 6. Sandra 19 maart 2018 op 8:35 am - Beantwoord

  Weet je wat ik mij nu besef, nu ik dit lees? Dat ik deze gedachten allemaal al jaren (sinds therapie) bijna nooit meer heb. Ik herken ze stuk voor stuk van vroeger en krijg er eigenlijk ook gelijk weer een beetje een naar gevoel van als ik het lees. Associatie… Gelukkig kan ik nu zeggen dat ik dit soort gedachten nu dus bijna nooit meer heb! Ik heb geleerd om deze gedachten gelijk positief om te zetten en niet te veel na te denken over dingen. Gaat volledig automatisch nu!

  • Romy 20 maart 2018 op 12:07 am - Beantwoord

   Wauw, wat onwijs knap en mooi om te horen dat je deze gedachten stuk voor stuk echt vaarwel hebt kunnen zetten door zo hard aan je zelfvertrouwen te werken. Je bent een topper en mag zeker trots zijn op waar je bent gekomen ♥

 7. Haydée 19 maart 2018 op 9:24 am - Beantwoord

  Deze gedachten zijn inderdaad behoorlijk zelfondermijnend of demotiverend. Wat kan helpen is denken dat iedereen die ooit iets heeft bereikt in relatie tot jouw wens (of een gelijkaardig doel voor ogen had) ooit op dit punt heeft gestaan. Zelfs de meest succesvolle ondernemer is van dit punt moeten vertrekken, of heeft ooit zo’n gedachte gehad. Dus dat zo’n gedachte in je opkomt, betekent niet dat je er ook geloof aan moet hechten.

  • Romy 20 maart 2018 op 12:13 am - Beantwoord

   Wat een mooie manier om ernaar te kijken en dat is zeker een goede manier om jezelf iets meer moed in te spreken 🙂 Zelfs Steve Jobs was vast niet meteen zeker van zijn zaak aan het begin van zijn carrière en kijk waar hij uiteindelijk is gekomen. Dat laat toch maar mooi zien dat onzekerheid vaak onterecht is.

  • Haydée 20 maart 2018 op 10:59 am - Beantwoord

   Zo is het maar net! 😀

 8. Sija 19 maart 2018 op 9:34 am - Beantwoord

  Oeps, al deze gedachten komen me erg bekend voor. Een gedachte die mij vaak geruststelt is dat anderen vaak zo naar jou kijken dan je zelf denkt. Ze letten vaak alleen maar op zichzelf! Het is inderdaad niet vanzelfsprekend. Ik kan met bewondering kijken naar mensen die zo zelfverzekerd hun verhaal staan te doen! Zelfvertrouwen eist wat oefening maar gelukkig valt het te leren.

  • Romy 20 maart 2018 op 12:15 am - Beantwoord

   Dat is inderdaad een goede, wél helpende gedachten waar ik ook nog wel eens baat bij heb. Vaak zijn andere mensen eigenlijk veel meer bezig met zichzelf en valt het dus helemaal niet zo op als jij een keer iets niet helemaal perfect aanpakt.

 9. Mariska 19 maart 2018 op 10:50 am - Beantwoord

  Ik vind dat je je niet onder moet doen voor een ander wel een hele goede. Zelf betrap ik me er trouwens ook weleens op.

 10. Anna 19 maart 2018 op 11:17 am - Beantwoord

  Soms heel herkenbaar, gelukkig ben ik sinds een paar jaar veel zelfverzekerder. Mij helpt het om te denken dat iedereen onzeker kan zijn. Heel menselijk, Liefs!

  • Romy 20 maart 2018 op 12:18 am - Beantwoord

   Wat goed dat je de laatste jaren wel zelfverzekerder bent geworden! En inderdaad, het is soms goed om te beseffen dat zelfs mensen die misschien heel zelfverzekerd lijken vaak een stukje onzekerheid hebben.

 11. Anna 19 maart 2018 op 11:26 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Ik denk dat iedereen weleens onzeker is. Ik zou zelf ook wel op bepaalde vlakken meer zelfvertrouwen willen hebben, bijvoorbeeld in het werk dat ik maak (mijn portfolio). Mijn grootste valkuil is denk ik dat ik mezelf te vaak vergelijk met anderen en daar heel erg down van kan worden.

  • Romy 20 maart 2018 op 12:20 am - Beantwoord

   Wat is zelfvertrouwen ook eigenlijk een lastig iets! Wat jammer dat jij jezelf ook weleens druk maakt over wat je kunt, vooral doordat je jezelf met anderen vergelijkt. Vaak is zo’n vergelijking nergens voor nodig en ook niet helemaal reëel, maar helaas is stoppen met vergelijken soms makkelijker gezegd dan gedaan.

 12. Loes 19 maart 2018 op 11:55 am - Beantwoord

  Ik zit op het moment een klein beetje in een spiraal qua vergelijken, en daar baal ik van, want ik gun juist iedereen al het goeds! Maar hopelijk trekt dat vanzelf weer weg. Heel goed dat je deze gedachten deelt, die inderdaad niet goed zijn!

  • Romy 20 maart 2018 op 12:22 am - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je best wel veel last hebt van de neiging om jezelf te vergelijken met anderen. Dat kan je soms best wel tegenwerken, zeker als je iets doet wat je al spannend vindt. Hopelijk lukt het toch om je meer op jezelf te focussen en te geloven in wat jij kunt, want ik weet zeker dat dat veel meer is dan je misschien denkt ♥

 13. Linda 19 maart 2018 op 12:33 pm - Beantwoord

  Wat gek hé dat we die demotiverende stemmetjes allemaal wel een keer gehoord hebben. Vooral ‘wie zit er nu op mij te wachten?’ heb ik vaak gehoord, waardoor ik denk ik toch veel gemist heb, of pas laat durfde. Mooi dat je dit onderwerp zo aankaart. Wat heb je toch een mooie en inspirerende blog! <3

 14. Nesrin 19 maart 2018 op 12:46 pm - Beantwoord

  Dit artikel komt als geroepen! Morgen heb ik een belangrijke meeting met mensen die “hoger in de rang” zitten en ik ben zó zenuwachtig en voel me eigenlijk niet goed genoeg voor dat groepje. Stom he.

  • Romy 20 maart 2018 op 12:26 am - Beantwoord

   Wat een onwijs lief compliment! Dankjewel, lieve Linda! ♥
   Het is inderdaad soms best wel verdrietig dat zo’n naar stemmetje in je hoofd je heel wat onterechte gedachten kan inprenten. Al helemaal als dat stemmetje je er echt van weerhoudt om iets spannends te gaan doen. Ik heb me er in het verleden ook vaak door laten tegenhouden, maar gelukkig lukt het me steeds beter om toch tegen dat stemmetje in te gaan en die spannende, nieuwe dingen wél te proberen.

  • Romy 20 maart 2018 op 12:26 am - Beantwoord

   Wat spannend, zo’n meeting! Ik kan me voorstellen dat je daar zenuwachtig van wordt, hoewel het eigenlijk totaal niet nodig is. Ik weet zeker dat je het super zult doen. Vertrouw op jezelf! You can do this, woman! 🙂

 15. Els 19 maart 2018 op 1:04 pm - Beantwoord

  Ja dit zijn zeker geen gedachten die helpen. Toch komen ze best wel eens voor in mijn hoofd!

 16. Liese 19 maart 2018 op 2:33 pm - Beantwoord

  Naast het terug recht krabbelen: niet verwachten dat het nooit meer fout kan lopen, maar (beter) leren hoe om te gaan met mislukkingen.

  • Romy 20 maart 2018 op 12:30 am - Beantwoord

   Goed punt! Dat is absoluut een goede insteek. Je kunt er nooit zeker van zijn dat iets nooit meer verkeerd zal gaan, maar je kunt wel leren hoe je daarmee om moet gaan.

 17. Kim 19 maart 2018 op 5:33 pm - Beantwoord

  Mooi artikel Romy! Zelf heb ik niet zozeer last van deze gedachten, maar ik heb wel veel angsten. Vooral wanneer ik me niet lekker voel, vind ik het lastig ergens heen te gaan. Door stress voel ik me niet lekker, en wanneer ik met niet lekker voel, krijg ik stress -> vicieuze cirkel, haha! Ik probeer dit tegen te gaan, door toch mijn angsten onder ogen te komen. Of, het iig te proberen!

  • Romy 20 maart 2018 op 12:31 am - Beantwoord

   Wat lastig, die angsten! Ik kan me voorstellen dat dat je soms best wel in de weg zit. Wel heel goed dat je toch een poging doet om die cirkel te doorbreken. Dat is volgens mij het beste wat je kunt doen in zo’n situatie, hoe lastig het op dat moment ook is.

 18. Nikita 19 maart 2018 op 6:54 pm - Beantwoord

  Mooie post! Ik heb zelf geen last van deze gedachten, ik heb een angst die het overneemt. Mijn mind is positief ingesteld. Als ik van mezelf denk dat ik niks kan, is er altijd een stemmetje dat erachter zegt: jawel, je kan tekenen, kan goed luisteren… ik heb wel een probleem met fouten maken en dat verwijt ik mezelf vaak. En voor een ander denken werkt ook niet trouwens. Ik heb een hele periode gehad dat ik dacht dat ik irritant was tegenover mijn vertrouwenspersoon, dat was ook weer mijn laag zelfbeeld dat het overnam. Maar het is niet zo. Ook als ik hem goed nieuws kom brengen is hij blij en vindt hij het altijd tof dat ik hem dat kom vertellen. Het blijft voorlopig een lastig beestje. Ik doe er alles aan, maar je kan het leven, verwerken en overwinnen niet overhaasten toch? 😉

 19. Katrien 19 maart 2018 op 7:59 pm - Beantwoord

  Ik herken al deze gedachtes zo goed bij mijzelf maar ben me er door de jaren heen ook heel erg van bewust geworden dat ik die kan ombuigen en positief kan invullen. Dus heel erg knap dat je dit voor jezelf ook al doet. Dat gaat je veel brengen en je gaat je hierdoor steeds beter voelen en echt oprecht kunnen inzien dat je echt wel veel waard bent en daar ook op mag vertrouwen.

  • Romy 20 maart 2018 op 12:35 am - Beantwoord

   Wat onwijs knap dat je zo veel stappen hebt gezet op dit vlak om meer zelfvertrouwen te krijgen. Ik merk ook dat het bij mij al een stuk beter gaat dan een paar jaar geleden en je reactie geeft me echt moed dat het alleen maar nóg beter zal gaan 🙂

 20. Evelyne 19 maart 2018 op 8:38 pm - Beantwoord

  Dit is exact hoe ik soms denk, vooral op slechte dagen durf ik wel eens echt mezelf de grond in boren met deze stellingen. Ik weet dat het niet goed is voor mijn zelfvertrouwen, maar het is sterker dan mezelf.. Enfin, ik doe ook mijn best om het anders te doen 😉 Dat telt ook volgens mij 🙂

  • Romy 20 maart 2018 op 12:36 am - Beantwoord

   Absoluut! Het is al een mooie eerste stap dat je niet zomaar meegaat met die gedachten, maar je best doet om er anders tegenaan te kijken. Hopelijk komt er een moment dat je die nare, negatieve gedachten écht vaarwel kunt zeggen.

 21. Sara | MevrouwMiauw 19 maart 2018 op 9:23 pm - Beantwoord

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt en dat je allemaal die “niet-helpende-gedachten” op deze manier weerlegt. Zo ontzettend waar allemaal.

 22. Dinja 20 maart 2018 op 11:15 pm - Beantwoord

  Ik zeg volmondig ja want ik herken alle gedachtes!
  Toevallig had ik vandaag een cursus van m’n werk waarbij iedereen een soort presentatie moest doen. Normaal schiet ik al in de stress bij de gedachte ervan (nu ook) maar deze keer schreef ik voor mezelf in een schriftje: YOU CAN DO THIS. En het lukte nog ook 😀

  • Romy 21 maart 2018 op 12:38 am - Beantwoord

   Wauw, wat goed dat je de presentatie toch maar mooi hebt gegeven! Wat fijn dat je eigen peptalk van tevoren goed werkte. Een beetje zelfvertrouwen is op zo’n spannend moment natuurlijk nooit verkeerd 🙂

Recente blogs