50mm6 1

Meer zelfvertrouwen? | Fluister jezelf deze 7 wijze woorden in!

 • 27 juli 2018
 • 16 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Kun jij wel (iets) meer zelfvertrouwen gebruiken? Bijvoorbeeld voor een spannende uitdaging, voor een enge stap of gewoon omdat je in het algemeen zelfverzekerder in het leven wilt staan? Laten we dan eens samen een paar vervelende, kritische gedachten over de schutting gooien. Weg ermee! Tijd voor 7 wijze woorden of affirmaties om jezelf in te fluisteren voor meer zelfvertrouwen. Spreek ze dagelijks tegen jezelf uit en leer erin geloven. Wie weet helpt het je een beetje vooruit.

meer zelfvertrouwen positief denken

 1. “Je bent sterker dan je denkt.” Je kunt je ongetwijfeld situaties voor de geest halen waarin je meer aankon dan je dacht. Bijvoorbeeld door een spannende uitdaging aan te gaan of succesvol iets af te ronden waarvan je altijd dacht er niets van te bakken. Of misschien heb je nare situaties meegemaakt die je juist krachtiger maakten. Denk eens terug aan wat je eerder hebt doorstaan. Je kunt dus echt meer aan dan je denkt. Dat kon je in het verleden en nu nog steeds.
 2. “Het komt wel goed.” Welke keuze je ook maakt en hoe lastig bepaalde wegen ook zijn, houd jezelf voor dat het écht goed komt. Zelfs diepe dalen monden uit in een weg omhoog en onhandige omwegen kennen altijd nog een alternatieve route die misschien juist leuker of leerzamer is dan de weg die jij had uitgestippeld. Linksom of rechtsom, uiteindelijk kom jij er wel. Vertrouw op jezelf.
 3. “Je bent goed zoals je bent.” Of je nu een rekenwonder bent of juist een talenknobbel hebt, en of je nu geweldig goed kunt dansen of een stijve hark bent mét een dosis schrijftalent, je bent goed zoals je bent. Inclusief je imperfecties, je guilty pleasures en je grappige trekjes. Misschien kan je buurmeisje beter dansen, heeft je zus mooiere haren dan jij of kan weer een ander lekkerdere gerechten op tafel toveren dan jij. Maar dat alles maakt jou niet minder. Het maakt alleen dat die ander is wie hij is en dat jij bent wie jij bent.
 4. “Jij kunt wél het verschil maken.” Ook al deel jij deze aardbol met een paar miljard mensen, dat betekent niet dat jij niet iets kunt betekenen voor de wereld om je heen. Het gevoel dat ook jij er toedoet, kan al een bijdrage leveren aan je zelfvertrouwen. Elke dag kun jij iets doen waarmee je een klein verschil maakt. Jouw ene complimentje kan de dag van een ander maken. En jouw luisterende oor kan een vriendin de oppepper geven die zij nodig heeft. Wees trots op jezelf!
 5. “Mensen zijn niet altijd bezig met jou” Dit klinkt misschien tegenstrijdig met het punt hierboven, maar is juist als een opkikker bedoeld. Laat jij je weleens tegenhouden door wat anderen van je denken? Bedenk je dan dat mensen helemaal niet zo met jou bezig zijn. Uiteindelijk zijn anderen vaak te veel gefocust op zichzelf om jouw blunders, opvallende keuzes of foutjes langer dan een paar minuten te onthouden. Zet dus gewoon de stappen die jij wilt zetten. Laat je niet leiden door angst voor de meningen van anderen.
 6. “Jij bent ook maar een mens.” Net als ieder ander kun jij ook fouten maken. Soms pakken dingen anders uit dan je had gehoopt, maar dat is geen reden om zo onzeker te zijn dat je het niet aandurft. Ook al loop je het risico op fouten of kleine onhandigheden, ga niet van tevoren van het ergste uit. Je kunt meer dan je denkt. En mocht er iets niet helemaal goed gaan, dan is er nog geen man overboord. Gun jezelf de kans om te leren en fouten te maken en wees een beetje lief voor jezelf. Je doet al hard genoeg je best!
 7. “Waarom zou je het niet kunnen?” Deze uitspraak van Pippi Langkous is inmiddels een cliché geworden: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan. Toch heeft de roodharige superheldin wel een punt. Waarom zou je ervan uitgaan dat je iets niet kunt als je helemaal niet weet of je het kunt? Hoe spannend ook, probeer je eens te bedenken hoe het zou zijn als het wél lukt. Beeld je in hoe geweldig dat zou voelen en strooi in je hoofd alvast met confetti terwijl je een denkbeeldig champagneglas heft. Jij kunt dit!

Wat doe jij als je wel meer zelfvertrouwen kunt gebruiken?

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Femke 27 juli 2018 op 6:22 am - Beantwoord

  Mooi om jezelf een boost te geven met deze wijze woorden :-).

 2. Darina 27 juli 2018 op 6:36 am - Beantwoord

  Mooie woorden. Vooral “je bent goed zoals je bent” houd ik mijzelf heel vaak voor.

 3. Marije 27 juli 2018 op 9:11 am - Beantwoord

  Mooie woorden en goed om te gebruiken als een reminder!

 4. Mei Qi 27 juli 2018 op 11:43 am - Beantwoord

  Heel mooi geschreven! Zeker waar dat mensen meer met zichzelf bezig zijn dan met jou!

  • Romy 27 juli 2018 op 2:33 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En best frappant eigenlijk dat we vaak denken dat iedereen op onszelf gefocust is, maar dat in werkelijkheid iedereen veel meer bezig is met zichzelf 😉

 5. Evelyne 27 juli 2018 op 2:24 pm - Beantwoord

  Ik ben zelf een zeer onzekere persoon en heb steeds iets of iemand nodig die mij een boost kan geven. Achteraf ben ik dan blij dat ik het toch gedurfd heb, maar vind het jammer dat er altijd zoveel tijd over gaat vooraleer ik het aandurf.. De uitspraak ‘Yes, I can’ heb ik al dikwijls uitgesproken, tot ik er echt aan begin. Dan is het van ‘zal ik dat echt wel kunnen?’

  • Romy 27 juli 2018 op 2:36 pm - Beantwoord

   Wat kan onzekerheid toch vervelend zijn soms! Ik kan me voorstellen dat er soms zo’n moment komt waarop je gedachten veranderen van ‘Ik kan het!’ in ‘Is dat wel echt zo?’. Zelf heb ik gemerkt dat het daarom soms het beste is om een spannende stap zo snel mogelijk te zetten, zodat je niet de kans krijgt om daar weer aan te gaan twijfelen. En als je daar zelf geen invloed op hebt, is misschien iets als een reminder in je telefoon of een briefje op je spiegel een optie. Het klinkt wellicht wat flauw, maar is wel een mooie manier om jezelf toch het tegenovergestelde van die nare gedachten in te blijven prenten 🙂

 6. Zo simpel is dan geluk 27 juli 2018 op 2:56 pm - Beantwoord

  Hele goede punten allemaal. Mooie reminders voor wanneer je je even onzeker voelt.

 7. Giovanna Jansen 27 juli 2018 op 10:46 pm - Beantwoord

  Dat zijn mooie wijze woorden inderdaad! Nummer 2 en nummer 7 gebruik ik nog wel eens om mijzelf moed in te spreken als ik voor een nieuwe uitdaging sta of een grote nieuwe klus aanneem en begin te twijfelen of ik het wel echt kan. Dan zakt de twijfel al gauw weg.

  • Romy 28 juli 2018 op 12:32 am - Beantwoord

   Wat goed dat je jezelf dat soort woorden weleens toefluistert en dat dat in sommige situaties goed helpt. Het lijkt me inderdaad ook nog best spannend om bijvoorbeeld een grote klus aan te nemen. Superstoer dat je dat tóch lukt door jezelf wat moed in te praten 🙂

 8. Nikita 28 juli 2018 op 10:07 pm - Beantwoord

  Oke, drie hoeraatjes voor mobieltjes die uitvallen midden in je reactie… here we go again. Dus ik begin maar van voor af aan met mijn reactie haha!

  Zelfvertrouwen is een complex iets, en iets waar je aan moet werken. Het mijne is al vaak gebroken geweest door pesten, persoonlijke problemen, zelfhaat. Mijn zelfvertrouwen is elke dag een gevecht, maar ik vecht dapper door. Het gaat steeds beter. Maar ik merk dat ik mezelf fouten heel lastig kan vergeven of loslaten. Terwijl het zo menselijk is. Van de week had ik tijdens het drukste van de dag een fout gemaakt in mijn kassawerk. Waardoor er naast die horde mensen (de rij stond tot buiten) nog een hele administratie moest geregeld worden. Ik voelde me zo rot toen ik ontdekte dat dat mijn fout was en ben ook nog wel boos op mezelf geweest. Uiteindelijk heb ik erover gepraat met de vaste werknemer toen het rustiger was, het is oke. Nu heb ik het losgelaten. Maar het is zo menselijk. Er is geen man overboord. Toch blijft het lastig. Maar elke dag een beetje beter. Het feit dat ik deze week aan een nieuwe jobstudent die nogal overweldigd was door alle nieuwe dingen heb geholpen en geprobeerd gerust te stellen en haar heb gezegd dat als er iets scheelt ze altijd mag komen, vertelt ook dat ik mensen blij maak of de wereld op mijn eigen manier een beetje beter maakt 😉

  • Romy 29 juli 2018 op 2:08 pm - Beantwoord

   Ik vind het onwijs knap én mooi dat je blijft vechten tegen je zelfvertrouwenissues. Wat lastig dat je jezelf die fout op het werk zo kwalijk nam. Dat soort dingen kunnen gebeuren, maar het is helaas vaak makkelijker gezegd dan gedaan om zoiets van je af te zetten. Ik kan je wel op basis van mijn ervaringen vertellen dat het in de loop der jaren minder erg word. Ik maak ook weleens foutjes op mijn werk. Waar ik me daar eerst héél druk over kon maken, lukt het me nu al een stuk beter om daar vooral van te leren en daarna weer door te gaan. Foutjes horen erbij en zelfs de allerhoogste bazen met de best gespekte bankrekeningen maken fouten. Dat idee helpt mij vaak een beetje ?

   Wat mooi dat je jouw kennis en ervaring hebt ingezet om iemand anders te helpen en gerust te stellen. Ik weet zeker dat je hiermee en met nog veel meer dingen een mooie bijdrage levert aan de wereld. Daar mag je best trots op zijn en hopelijk geeft dat je op termijn ook een beetje meer zelfvertrouwen 🙂

 9. Saskia 29 juli 2018 op 4:31 pm - Beantwoord

  Mooi! Vooral: je bent goed zoals je bent. Ik heb daar heel wat jaren over gedaan, maar ben nu al een tijdje bij dat punt beland. Love it!

  • Romy 29 juli 2018 op 9:26 pm - Beantwoord

   Supermooi om te horen dat je dat besef in de loop der jaren wel hebt gekregen. Je hebt helemaal gelijk: je bent precies goed zoals je bent 🙂

 10. Elisabeth 3 augustus 2018 op 4:30 pm - Beantwoord

  soms kijk ik naar een ander en dan denk ik: “die kan het ook, dan moet ik het ook kunnen”!

  • Romy 3 augustus 2018 op 8:25 pm - Beantwoord

   Wat een mooie gedachte! En daar zit zeker wel een kern van waarheid in 🙂

Recente blogs

Kiezen voor jezelf | 5 tips voor omgaan met sociale druk

11 januari 2018|Persoonlijke groei|

Wanneer ga jij eens op jezelf wonen? Wordt het niet tijd voor een vriend? En ach joh, neem toch een glaasje alcohol! Ook al woon ik niet in een dorp waar iedereen op iedereen let en over elkaar roddelt, toch ervaar ook ik weleens sociale druk. Het kan vervelend zijn als je het gevoel hebt je te moeten verantwoorden voor jouw keuzes. Ook voor mij ligt daarin nog steeds een leerproces. Ik blink er absoluut niet in uit, maar leer wel stapje voor stapje om meer voor mezelf te kiezen. Hoe doe je dat nu, je eigen keuzes maken en loslaten wat anderen verwachten? Dit zijn 5 tips voor omgaan met sociale druk.

Goeiemorgen?! 7 tips tegen een ochtendhumeur

27 maart 2017|Positiviteit|

Zeven uur 's ochtends. De wekker gaat en je weet dat er geen tijd meer is om te snoozen. Een nieuwe dag is begonnen. Het weekend is nog niet in zicht en je hebt bergen werk te verrichten. Met die ingrediënten is het nog niet makkelijk om 's ochtends vrolijk en blij wakker te worden. Juist dan kun je juist 's ochtends vroeg misschien wel een oppepper gebruiken. Daarom help ik je op weg met 7 vrolijke tips tegen een ochtendhumeur.

Outfit | Met mijn donkerblauwe trenchcoat tussen de tulpen

15 april 2019|Outfits|

Een nieuwe zomerjas stond al een tijdje hoog op mijn lijstje. Het liefst een okergele. Tijdens een shoptripje met een vriendin vorige week wist ik goed te slagen. Niet okergeel, maar donkerblauw was de jas waarmee ik naar huis ging. En zij ook, want we vielen allebei als een blok voor exact dezelfde jas van Steps. Een zonnig tripje langs de tulpenvelden gisteren was dé reden om mijn zomerjas in te wijden. Ik laat hem je graag zien in het fleurige lentelandschap in Lisse.

Ga naar de bovenkant