mensen teleurstellen

Mensen teleurstellen, zo erg is dat niet! (is zelfs nodig soms)

 • 7 april 2021
 • 13 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Mensen teleurstellen? Mijn hobby is het niet. Tja, die van wie wel? Het allerliefst zou ik het voor iedereen geweldig goed doen. Maar soms kun je er niet onderuit en moet je wel. Door tóch ‘nee’ te zeggen tegen je veeleisende buurvrouw, door je grenzen aan te geven als je agenda dichtgeslibd is of door ongevraagde adviezen niet op te volgen maar lekker je eigen plan te trekken. Het is niet erg om mensen teleur te stellen. Soms is het zelfs hard nodig. Dit zijn een paar gedachten die misschien helpen om wél die afwijzing over je lippen te krijgen.

Mensen teleurstellen: niet leuk wel nodig

Teleurstelling hoort bij het leven. Sorry, dit klinkt als een trieste zin uit een donker gedicht. Maar het is nu eenmaal zo dat niemand ieder ander elke dag een grote glimlach kan bezorgen. En als je dat al wel kunt, dan is de glimlach op je eigen gezicht waarschijnlijk niet veel meer dan een stuiptrekking, omdat je continu voor anderen aan het rennen en haasten bent. Teleurstelling hoort erbij dus.

Zo zal je waarschijnlijk mensen teleurstellen…

 • …als je een afspraak afzegt omdat dat eigenlijk niet zo lekker uitkomt.
 • …als je je baan opzegt omdat je een nieuwe uitdaging hebt.
 • …als je een samenwerking met een opdrachtgever stopzet.
 • …als je ‘nee’ zegt tegen iemand die je vraagt om af te spreken.
 • …als je een taak of opdracht weigert die niet in je agenda past.
 • …als je een slecht advies in de wind slaat en je eigen plan trekt.
 • …als je iets tóch doet waar een ander niet achterstaat, simpelweg omdat jouw hart je dit ingeeft.
 • …als je bij een dierbare je grens aangeeft omdat diegene meer van je vraagt dan je aankunt.
 • …als je geen gekkenwerk meer wilt verzetten (goed bezig!), omdat je nu eens jezelf op de eerste plek gaat zetten.
 • …als je niet naar dat ene feestje gaat omdat je er nul zin en al helemaal geen puf voor hebt.
 • …als iemand anders een “geniaal” plan heeft en jij dat op z’n zachtst gezegd niet echt geniaal vindt.

Zie teleurstellen niet meer als ’teleurstellen’

Maar meteen even één ding: ik vind mensen teleurstellen meteen zo zwaar klinken. Alsof je moeder je als kleuter vijf minuutjes alleen laat en je op het hart drukt om vooral géén snoepje te pakken, en dat ze je bij terugkomst betrapt met tóch een dropje in je hand. “Ik ben zwaar teleurgesteld!”, hoor je haar zeggen.

Politici zijn teleurgesteld in grove fouten van hun collega’s. Je vriendin zal oprecht teleurgesteld als je de getuige bent op haar bruiloft en je door een avond doorhalen niet komt opdagen op de grote dag. En je baas is teleurgesteld als jij een contract voor 40 uur hebt en daarvan zonder goede reden maar 10 uur komt opdagen. Dát zijn teleurstellingen.

Maar in dat rijtje vind ik het nou niet echt passen als je een thee-afspraak afzegt of een zakelijke overeenkomst verbreekt (waar je nota bene het recht toe hebt). Dan klinkt teleurstelling wel heel zwaar voor iets wat eigenlijk gewoon je grenzen aangeven of keuzes maken heet. Want die twee dingen heeft ieder mens nodig om rechtovereind te staan en een beetje van je leven te genieten.

Als je niemand teleurstelt, stel je wel jezelf teleur

Ik had het er laatst met Bart over dat ik mensen teleurstellen best lastig vind. Vooral werkgerelateerd. Toen zei hij iets dat me de laatste dagen aan het denken zette: “Als je niemand anders teleurstelt, stel je wel jezelf teleur.” Vaak maak je keuzes niet met de bewuste bedoeling om iemand teleur te stellen. Het is een bijkomstigheid van een stap die jij wel móet zetten om jouw leven leuk en je agenda haalbaar te houden.

Je kunt er ook anders naar kijken. Je geeft aan wat jij wel en niet kunt, en je maakt keuzes voor wat wel en niet bijdraagt aan je geluk. Bovendien hoef je niet de zware verantwoordelijkheid op je schouders te nemen om iedereen om je heen tevreden te houden. Wat wél jouw verantwoordelijkheid is, is jezelf gelukkig maken en doen waar jouw hart sneller van gaat kloppen.

Maak van jezelf een prioriteit. Want als jij meer bezig bent met anderen pleasen en je alleentijd daarvoor laat schieten, dan stel je misschien anderen niet teleur, maar wel jezelf.

Je kunt niet niemand teleurstellen

Nog iets anders: hoe graag je ook wilt, je kunt het niet voor iedereen goed doen. Een teleurstelling misschien (grapje!), maar het is de werkelijkheid. Als je jezelf te pletter werkt voor een drukke baan, zal je daarmee misschien geweldige complimenten binnenhalen van je baas, maar vraagt je partner zich af wanneer je aandacht hebt voor hem of haar. Als je voor een nieuw carrièrepad kiest, dan wordt vast je coach daar heel blij van (yes, eindelijk kies je voor jezelf!), terwijl je ouders, partner of vrienden daar misschien helemaal niet achter staan.

Zelfs voor mijn blog geldt dat ik niet iedereen tevreden kan houden. Misschien zijn er mensen die bij de titel van dit artikel direct al wegklikken (“Bah, suf onderwerp!”), terwijl andere lezers juist voor dit soort artikelen komen en mijn havermoutontbijttips of interieurfoto’s dan weer nul interessant vinden. De enige voor wie je het (bijna) altijd goed kunt doen, ben je zelf.

mensen teleurstellen

Met teleurstellen voorkom je teleurstelling

Klinkt als een filosofische quote om met een idyllisch horizon-achtergrondje op Instagram te plaatsen. Maar ik bedoel het serieus. Als je het voor iedereen perfect wilt doen, dan laat je waarschijnlijk juist steekjes vallen. Je kunt niet werk voor 15 uur in één werkdag proppen en dan ook nog geweldig creatieve resultaten afleveren. En aangezien je werk er met een flink slaapgebrek niet beter op wordt, is nachtrust laten schieten ook geen bijster goed idee.

Zo ook heeft een vriendin er niets aan als jij vanuit schuldgevoel toch maar naar haar toe gaat na een slopende dag om vervolgens totaal uitgeblust een poging te doen haar verhaal te luisteren. Juist als je álles wilt doen (het liefst perfect), kun je het na een tijdje niet meer bolwerken. Met als gevolg dat je het eigenlijk voor niemand echt goed kunt doen.

Dus laat dingen vallen, stel mensen teleur. Zodat je op die manier de mensen die er écht toedoen juist blij kunt maken.

Eerst je eigen reddingsvest, dan pas dat van een ander

Besef dat je er pas voor anderen kunt zijn als je eerst goed voor jezelf zorgt. Je kunt er totaal aan onderdoor gaan als je op je tenen loopt om geen steekje te laten vallen en je hele dag erop inricht om niemand teleur te stellen. Dus trek op tijd aan de bel als het je te veel wordt. Zorg eerst goed voor jezelf, trek grenzen en zeg ‘nee’, zodat je de puf en energie hebt om mensen om je heen te helpen.

Als je dat allemaal prima redt en er plezier aan beleeft, ga daar lekker mee door. Maar als je merkt dat het je leeg slurpt, dan is mensen teleurstellen toch echt de enige optie om de tijd en puf te hebben om anderen te helpen.

Soms is de teleurstelling zo groot nog niet

Toen ik mijn allereerste baan opzegde, heb ik daar twee weken tegen aan zitten hikken. Ik heb werkelijk elk project overdacht. Hoe zouden ze dat oppakken als ik er niet meer ben? In mijn hoofd kon ik het niet maken om mijn contract te ontbinden en ergens anders te beginnen.

Het grappige is dat je achteraf vaak merkt dat de teleurstelling echt niet onoverkomelijk is. Tuurlijk, in sommige situaties zal de ander er echt wel van balen als je iets opzegt, afzegt of om een andere reden niet aan verwachtingen voldoet. Maar het is niet zo dat het hele bedrijf omvalt als jij daar niet meer werkt. Net zoals je vriendin het vast niet zo’n ramp vindt als je die ene afspraak afzegt. Bovendien: ik heb ook weleens gehad dat iemand met een schaamrood op zijn kaken een afspraak afzei en dat het mij juist goed uitkwam. Dus denk niet meteen dat iets een teleurstelling is. Misschien is het helemaal geen issue voor de ander.

Probeer te relativeren wat je van een ander vraagt. Zie het niet zozeer als een teleurstelling, maar als een boodschap die je móet overbrengen om in jouw levensbehoeften (tijd voor jezelf, rust en bezinning) te voorzien. Besef bovendien dat je met sommige mensen een zakelijke relatie hebt. Je contract met je leidinggevende is een zakelijke afspraak. Dat soort dingen horen erbij en zullen je leidinggevende niet onbekend zijn.

Dus stel soms iemand teleur. Maak je eigen keuzes. En weet dat het leven over veel meer gaat dan ieder ander te vriend houden.

In welke situatie vond jij het lastig om iemand teleur te stellen?

mensen teleurstellen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 7 april 2021 op 8:08 am - Beantwoord

  Wat heb je dit weer prachtig gezegd. Dankjewel! Ik vind het vooral mooi hoe je ’teleurstelling’ in perspectief zet. Want inderdaad: niet komen opdagen op een bruiloft is wel iets anders dan een theedate afzeggen. En ja, je kunt pas goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt, maar phoe, blijft leren.

  • Daenelia 7 april 2021 op 9:55 am - Beantwoord

   Maar je hoeft niet naar elke bruiloft van willekeurig iemand te gaan, toch? De uitnodigingen die ik gehad heb waren voor mij belangrijk genoeg om er veel voor opzij te zetten, maar ook dan had er iets tussen kunnen komen waardoor ik had moeten afzeggen (en afzeggen is wel een normale zaak: niet komen opdagen na een persoonlijke uitnodiging is erg onzorgvuldig). Je mag je eigen prioriteiten stellen en daar zelf de consequenties van dragen.

   • Naomi 8 april 2021 op 9:43 am - Beantwoord

    Nee, zeker niet. Ik ben bijvoorbeeld zelf niet naar de bruiloft van een bewoner van mijn appartementencomplex geweest. Vond ik niet ‘nodig’. Maar in het voorbeeld van Romy ging het om een huwelijk waarbij je daggast was en zelfs getuige geloof ik. In dat geval, tja, vind ik het toch wat anders;).

 2. Audrey 7 april 2021 op 9:33 am - Beantwoord

  Mooie manier om er naar te kijken! En inderdaad: jijzelf moet je eigen topprioriteit zijn! Herkenbaar trouwens ook van dat blij zijn als iemand anders een afspraak afzegt, haha.

 3. bychristiana 7 april 2021 op 9:40 am - Beantwoord

  Wat zijn dit toch weer wijze woorden Romy; Als je niemand teleurstelt, stel je wel jezelf teleur. Dit is echt zo waar. Voor mij is dit iets wat met de jaren gekomen is, makkelijker nee kunnen zeggen. Daardoor stel ik anderen soms misschien teleur, maar mijzelf in ieder geval niet. Ook leuk dat je het voorbeeld van je blog er bij geeft. Daar zit ik ook wel eens mee; omdat ik een lifestyleblog heb en dus schrijf over meerdere onderwerpen, denk ik soms ook; maar zitten mensen hier wel op te wachten? En dan denk ik , ach, er staan nog 1199 andere blogs online die ze dan kunnen gaan lezen, hèhè;-)

  • Romy 19 april 2021 op 11:11 pm - Beantwoord

   Ja, precies dat is het met een blog over meerdere onderwerpen! Je zult altijd hebben dat de ene persoon laaiend enthousiast is over de ene blog en de andere persoon daar juist niet zo veel aan vindt. Ach, dan is het wegklikkruisje altijd binnen handbereik en kunnen ze inderdaad nog genoeg andere blogs lezen 🙂

 4. Daenelia 7 april 2021 op 9:50 am - Beantwoord

  Ik denk niet dat ik wat jij beschrijft als teleurstelling benoem. Ik zou het wel erg triest vinden als iemand enorm in de put komt te zitten als ik met een goede reden (voor mij dan) een koffie-momentje afzeg … Toch?
  En ja, je begint wel in het Cruyffiaans te praten 🙂
  Ongevraagd advies stel ik welk altijd op prijs, maar het is en blijft advies: ik neem het mee in de afweging, waarvoor dank, maar dat betekend niet dat ik het ga opvolgen. Of kán opvolgen. Maar laten mensen vooral met ongevraagd advies komen, dat is hun goed recht! Liever niet als mosterd na de maaltijd, want dan kan ik er niks meer mee.
  Stel ik mensen wel eens teleur? Ik denk het niet. En dan nog: dat is niet mijn probleem. En als ik het wel mijn probleem maak, dan maak ik het goed. Koffie-moment afgezegd? Dan maken we toch een nieuwe afspraak. … Verder heb ik geen voorbeelden, dus dat geeft al aan dat ik niet echt weet wat teleurstellen is.

 5. Evelyne - Gouden Momenten 7 april 2021 op 11:15 am - Beantwoord

  Heel mooi gezegd. Ik heb al heel wat mensen moeten teleurstellen en bleef toen eigenlijk met een vreemd gevoel achter. Maar anderzijds ben ik laatst zelf teleurgesteld geweest door een vriendin en dat voelde toch ook maar zuur aan. Dat had wellicht ook met de situatie te maken, maar ja.. Maar inderdaad, om onze grenzen aan te geven moeten we mensen teleurstellen en omgekeerd. Ik doe het niet graag en word ook niet graag teleurgesteld, maar ja wie wel 😉

  • Romy 19 april 2021 op 11:06 pm - Beantwoord

   Zo’n teleurstelling is verre van fijn natuurlijk, zeker als het van iemand komt die zo dicht bij je staat. Hopelijk heb je het inmiddels wat meer een plekje kunnen geven en gaat het weer iets beter tussen jullie. Blijft moeilijk, zoiets. Zowel niet om teleur te stellen als om teleurgesteld te worden.

 6. Darina 7 april 2021 op 11:23 am - Beantwoord

  Mooi geschreven. Soms heb ik mensen wel moeten teleurstellen (in het kader van mijn eigen grenzen aangeven, wat ik op dat moment echt wel een prioriteit vond) en ben ik zelf teleurgesteld. Het hoort bij het leven en voor niemand is het leuk denk ik dan maar.

 7. ELs 11 april 2021 op 2:11 pm - Beantwoord

  Wat goed geschreven. Juist hiermee deze week geworsteld en toch echt voor mijzelf gekozen. De eerste dag was lastig, maar ik heb de keuze bewust genomen en ben hier ook gewoon blij mee.

  • Romy 19 april 2021 op 10:48 pm - Beantwoord

   Wauw, wat goed zeg! Zeker iets om heel trots op te zijn! Hopelijk bevalt de keuze je inderdaad nog lang heel goed 🙂

 8. Rachel 11 april 2021 op 4:54 pm - Beantwoord

  Hele mooie woorden heb je weer gebruikt en ik denk dat veel mensen niet eerlijk durven te zijn.
  En dan snij je alleen maar jezelf in je vingers.. goed artikel weer!

Recente blogs

Inkiekje #63 | Zalige zoetigheid, terug thuis & op stap in eigen stad

18 juli 2022|Persoonlijk|

Waar een week thuisvakantie al niet goed voor is: ik heb in een week meer buiten de deur beleefd dan normaal in drie weken. En wat was dat heerlijk! In dit Inkiekje geef ik je een kijkje in mijn laatste vakantieweek. Eentje die we begonnen tussen de Duitse heuvels, om daarna in Nederland een dagje naar Amsterdam te gaan voor de meest briljante lunch ooit, op kraambezoek te gaan, een excursie naar de dierenarts te beleven met Pip en een nieuwe plantaardige ontdekking te doen. Ik werd emotioneel over een Funda-plaatsing, maar genoot verder vooral van het leven, de vrijheid én de pannenkoeken.

De Keukenhof | Een dag in een kleurrijk tulpenparadijs

7 mei 2018|Op reis|

De toerist in eigen land uithangen, is absoluut een van mijn favoriete weekendactiviteiten. Ook afgelopen zaterdag vertoefde ik met veel plezier tussen de duizenden toeristen, minstens zoveel selfiesticks én heel veel prachtige tulpen in alle kleuren van de regenboog. Zelfs als je de titel van dit blogartikel nog niet had gezien, kun je nu vast wel raden waar ik deze zaterdag was. Juist ja, de Keukenhof! Traditiegetrouw reisde ik ook dit jaar naar Lisse af om dit prachtige bloemenpark met eigen ogen te bewonderen. Ik geef je graag een kijkje in mijn enthousiaste verslag van ons geslaagde bezoekje.

Dilemma: minimaliseren, is het wat voor mij?

8 januari 2017|Groen doen, Lifestyle|

Gisteren plaatste ik een foto van een beker vol kleine versiersels op mijn Instagram. Een beker vol met spullen waar ik oprecht heel erg blij van word. Toch bracht de foto me ook aan het twijfelen: heb ik al die spullen wel nodig? Doe ik het wel goed? Een goed voornemen dat ik de laatste tijd overal voorbij zie komen, is namelijk minimaliseren. Minimalisme houdt kort gezegd in dat je langer met minder spullen doet en dingen niet koopt om het kopen. Vol bewondering volg ik bloggers die hieraan meedoen. Hoe zit het dan met mij? Dat is de vraag waar ik de afgelopen weken flink over heb nagedacht, gepiekerd en gepeinsd. Minimaliseren, is het wat voor mij?