aquarel6 1

Mijn 7 zakelijke doelen voor 2021

 • 8 januari 2021
 • 23 Reacties
geen fan van updates
Foto gemaakt door Iris Zaagman.

Terwijl sommige mensen zich alweer met tegenzin op de (thuis)sportschool hebben gestort of aan de smerige en iets te groene shakes zitten voor hun goede voornemens, heb ik wat vrolijkere doelen in gedachten. Mijn persoonlijke doelen voor 2021 kregen al eerder een plekje op mijn blog. Dit keer is het de beurt aan mijn doelen voor mezelf als ondernemer (lees: fulltime tekstschrijver). Want met een nog kakelverse agenda en een heel nieuw boekjaar voor me, heb ik 7 doelen geformuleerd om dit jaar aan te werken.

Een terugblik op mijn ondernemersjaar 2020

Voordat ik vooruitblik op 2021, wil ik eerst terugspoelen naar het afgelopen jaar. Want terwijl corona over ons land raasde en ik privé ook het nodige voor mijn kiezen kreeg, ging het mij in 2020 zakelijk aardig voor de wind. Bijna alle zakelijke doelen die ik voor 2020 had opgesteld, heb ik kunnen waarmaken. Maar mijn allergrootste zakelijke doel dat ik kon afvinken, is toch wel mijn baan opzeggen en volledig van mijn eigen bedrijf kunnen leven. Dat dat is gelukt, is misschien wel mijn mooiste cadeau van het jaar.

Van hypotheekverstrekker tot coach. En van timemanagementtrainer tot duurzame webshop. Elke dag mocht ik voor ondernemers de juiste woorden vinden voor teksten, had ik leuke (digitale) contacten, liet ik mijn vingers met plezier over het toetsenbord glijden en kneep ik mezelf in mijn arm omdat het bizar blijft dat ik dit “werk” mag noemen.

Pas toen ik op de 31e vlak voor het oliebollenfestijn en Youp van ’t Hek mijn kwartaalaangifte deed, werd ik weer gedwongen om stil te staan bij waar ik nu sta en besefte ik dat dat precies is waarvan ik een jaar geleden alleen maar had kunnen dromen. En hoe dankbaar ik daarvoor ben, juist in deze bizarre tijd!

Goed, dat gezegd hebbende, spotlights aan en focus op mijn doelen voor het nieuwe jaar.

1. Meer kennis delen via blog en LinkedIn

In 2020 ontdekte ik dat mijn drempelvrees voor LinkedIn nergens voor nodig was. Ik vind LinkedIn nu juist een van de leukste platformen. De afgelopen tijd heb ik alleen mijn eigen tijdlijn wat laten verslonzen en heb ik ook door tijdgebrek minder schrijftips op mijn zakelijke blog gedeeld. De hoogste tijd om beide af te stoffen en iets vaker van me te laten horen. Ik vind het namelijk juist heel gaaf om mijn kennis over taal en schrijven met anderen te delen. Daar ga ik dit jaar eens niet de tijd voor vinden, maar gewoon tijd voor máken. Meteen een mooie manier om me meer te profileren en me toch maar eens aan de “niche” te wagen waar elke hippe businesscoach het over heeft.

2. Een adviestraject voor zakelijke teksten aanbieden

Het afgelopen jaar heb ik heel veel toffe teksten mogen schrijven. Een feestje om te doen! Maar wat ik ook heel erg leuk vind om te doen, is tekstadvies geven. Aan het begin van corona bood ik aan om ondernemers gratis te helpen met tips voor hun webteksten. Toen al wist ik dat ik daar ooit meer mee wilde doen. Want niet elke ondernemer hoeft gloedjenieuwe teksten of heeft het budget om daarin te investeren. Soms kom je al een stap verder door een “tekstpert” naar je teksten te laten kijken en concrete tips te krijgen. Dát is dus wat ik wil gaan doen in een-op-een-trajecten. De komende maanden wil ik die dienst verder uitwerken en lanceren. Oh ja, en er een nieuwe naam voor bedenken, want gewoonweg “tekstadvies” is natuurlijk geen porum als je jezelf als woordkunstenaar verkoopt.

3. Project B.

Nee hoor, ik ga geen biografie over ene crimineel Jan B. schrijven. Maar ik vind het woord ‘boek’ gewoonweg te spannend om hier voluit te schrijven. Maar laatst las ik ergens dat je je dromen pas kunt waarmaken als je ze op papier durft te zetten. Dus ja, hier staat het dan toch.

Een boek of bundel dus.

Ik heb al een tijdje de droom om mijn gedichtjes te bundelen en uit te brengen. Niet alleen als verzameling gedichtjes, maar met wat meer inhoud, tips en anekdotes erbij. De laatste tijd is dat niet meer alleen een droom, maar iets wat steeds meer op een soort van plan begint te lijken.

Natuurlijk schiet er van alles niet-helpends door mijn hoofd nu ik dit opschrijf. Maar met je laten meeslepen door dat soort gedachten kom je sowieso geen steek verder. Een tijdje geleden ben ik gekoppeld aan iemand die zich ook verdiept in de mogelijkheden om een boek uit te geven. Heel fijn om samen op te trekken en hierin elkaars stok achter de deur te zijn.

Tegelijkertijd vind ik het een tikkeltje eng om dit hier zo neer te zetten (over stokken achter deuren gesproken!). Want ja, misschien ligt er op 31 december 2021 wel geen dichtbundel. Maar hé, dromen mag. Plannen maken ook. En zoals Lisette Jonkman zegt: “Schrijven, kreng.” Dat ook. Tja, dat boek komt er niet vanzelf. Bof ik even dat ik dát totaal geen straf vind.

4. Niet meer alles zelluf doen

Vorig jaar wilde ik werkelijk alles zelf oppakken. Ik probeerde tegelijkertijd voor tekstschrijver, websitebouwer, social-media-expert, vormgever, boekhouder, techneut en MailChimp-expert te spelen. Het petje van tekstschrijver is er inderdaad een dat ik graag draag, maar prutsen met HTML of stuntelen met niet-werkende programma’s is gewoon niet mijn ding. Daarom heb ik als doel om dit jaar minimaal 5% minder werk te doen dan vorig jaar. Door meer dingen uit te besteden dus die niet mijn expertise zijn.

Daarmee samenhangend wil ik ook meer investeren. Ik heb inmiddels wel door dat weinig kosten hebben niet iets goeds hoeft te zijn. Goede investeringen verdien je uiteindelijk juist terug. En tijd voor jezelf overhouden is ook wat waard.

Slimmer werken houdt voor mij ook in om soms programma’s het werk voor me te laten doen. Zo ga ik dit jaar eindelijk Later gebruiken voor mijn Instagram-posts. Ook ben ik van plan om al mijn uren (ook de onbetaalde werkuren!) nog strakker te timen, zodat ik precies kan zien waar ik mijn tijd aan besteed en kan uitzoeken hoe het efficiënter kan.

5. Publicatie in een tijdschrift

Voor de oplettende kijker: ja, dit doel stond vorig jaar ook op mijn lijstje met zakelijke doelen. Nu heb ik wel met Pip de poes in Viva gestaan, en heb ik voor twee opdrachtgevers promotionele artikelen geschreven. Maar een écht tijdschriftartikel – je weet wel: met mijn naam erbij en helemaal door mij en vanuit mij geschreven – is er nog niet van gekomen. Nieuw jaar, nieuwe kansen om daar actief mee aan de slag te gaan. Want eerlijk is eerlijk, door de drukte is dit er vorig jaar niet van gekomen en ik wil het nog steeds mega-graag. Graag genoeg om er dit jaar nog meer achteraan te gaan. Het staat bij dezen genoteerd om in januari aan pitch 1 te werken!

6. Mijn omzet met 25% verhogen

Tuurlijk, ondernemen doe ik niet voor het bedrag dat op mijn rekening binnenkomt. Ik doe het omdat ik het geweldig leuk vind en mag van geluk spreken dat ik er ook (iets meer dan) een boterham mee verdien. Maar een omzetdoel is wel een extra motivatie om mezelf te blijven uitdagen. Vorig jaar heb ik mijn omzetdoel ruimschoots behaald. Dit jaar wil ik daar nog wat overheen met een bedrag dat 25% hoger ligt dan vorig jaar. Niet omdat het altijd “meer, meer meer” moet, maar wel omdat ik met een omzetdoel mezelf uitdaag om slimmer te werken, nieuwe diensten te ontwikkelen en creatief te blijven denken.

7. Elke week minimaal 4 uur reserveren voor ontwikkeling

Het afgelopen jaar heb ik vooral gewerkt in mijn bedrijf in plaats van aan mijn bedrijf. Dat is óók heel leerzaam, maar dit jaar wil ik daar meer een balans in vinden. Om te beginnen wil ik elke werkweek minimaal één dagdeel besteden aan mijn ontwikkeling als tekstschrijver en als ondernemer. Vier uur die ik bewust áán mijn bedrijf besteed. De ene keer zal die tijd bestaan uit boeken lezen, de andere keer uit podcasts beluisteren en webinars volgen en dan weer uit een bestaande cursus volgen. Voor dat laatste wil ik ook bewust meer budget vrijmaken. Want elke stap naar ontwikkeling helpt me om te groeien als ondernemer en als tekstschrijver. En ik word er ook nog een blijer mens van. Win-win!

2021, kom maar door! Ik heb zin om ook dit jaar hopelijk weer te knallen, met veel plezier mijn vingers over het toetsenbord te laten gaan en mezelf vooral te blijven uitdagen om nog meer te groeien in dingen doen die mij gelukkig maken. Als ondernemer en als mens.

Heb jij ook doelen qua werk of studie voor jezelf voor dit jaar?

zakelijke doelen voor 2021

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 8 januari 2021 op 7:44 am - Beantwoord

  Prachtige en haalbare doelen! Leuk dat je ook de droom hebt om een boek te schrijven. Ik ben momenteel bezig met het schrijven van een boek dus ik begrijp je gevoel erbij heel goed! Het is spannend maar o zo leuk en ik heb zelf ook geen idee of uitgeven gaat lukken maar de weg er naar toe is leuk en uitdagend en wie weet wat het je brengt.

  • Romy 12 januari 2021 op 12:21 am - Beantwoord

   Echt zo tof dat jij ook volop bezig bent met een boek schrijven. Je hebt helemaal gelijk: de weg naar het resultaat toe is al ontzettend leuk en uitdagend. Ook als het boek niet meteen wordt geaccepteerd, heb je er in ieder geval al mega-veel plezier aan beleefd. En linksom of rechtsom, ik geloof dat er voor elk manuscript wel een mooie bestemming is 🙂

 2. Meaghan 8 januari 2021 op 9:47 am - Beantwoord

  Wat een mooie en concrete doelen heb je opgesteld! Zo goed om te horen dat je de meeste zakelijke doelen voor 2020 hebt gehaald en ik gun het je van harte om ook die van 2021 te halen! Ontzettend leuk dat je een boek wilt gaan schrijven. Dat lijkt me geen makkelijk proces, maar ik weet zeker dat het je gaat lukken. Zelfs als het voor 2021 niet zou lukken! Dan lukt het vast wel in een ander jaar, maar ik weet zeker dat het boek er eens gaat komen. Heel veel succes komend jaar!

  • Romy 12 januari 2021 op 12:20 am - Beantwoord

   Dank je wel! Heel lief dat je dat zegt! En inderdaad, als dat boek er dit jaar niet van komt, dan kan ik er altijd het jaar daarna of daarna nog mee verdergaan 🙂

 3. Lianne 8 januari 2021 op 10:02 am - Beantwoord

  Mooie doelen! Met die motivatie gaat het je zeker lukken 🙂 Heel tof dat je van jaren dat het een droom van ‘ooit’ is geweest, er nu eindelijk je doel van hebt gemaakt om een boek te schrijven! Ik ben er nu al benieuwd naar 🙂 En als je ooit tips over uitgeven nodig hebt, I’m the expert, hihi!
  Een heel groot zakelijk doel van mij is om het coachingsprogramma over schrijven en uitgeven binnenkort te lanceren en en daarvan eindelijk echt te kunnen leven, zodat ik nooit meer on de zorg hoef te werken!

  • Romy 12 januari 2021 op 12:19 am - Beantwoord

   Yes, als er iemand uitgeef- en boekenschrijfexpert is, dan ben jij het wel! 🙂 Dus ik weet je zeker te vinden als ik tips nodig heb.

   Jouw coachingsprogramma klinkt ook zo ontzettend tof. Ik ben echt mega-benieuwd en ben ervan overtuigd dat het niet anders kan dan dat dit een mega-succes wordt <3

 4. Femke 8 januari 2021 op 11:27 am - Beantwoord

  Ik sta echt te springen om deze doelen, wat zijn ze vet! Die ga jij gewoon helemaal waarmaken dit jaar.

 5. Shirley 8 januari 2021 op 12:34 pm - Beantwoord

  Project B! Dat zou heel gaaf zijn. En wie weet lukt het dit jaar, anders maar volgend jaar. Het is tof dat je er nu stappen voor zet en het uitspreekt. Op mijn werk bieden ze heel veel cursussen aan. Mijn doel is dus om er daar een aantal van te volgen. Er zit echt van alles bij, ook op persoonlijk vlak. Verder zie ik wel wat het jaar me brengt.

  • Romy 12 januari 2021 op 12:16 am - Beantwoord

   Leuk, zo’n uitgebreid cursusaanbod! Altijd fijn om zo nieuwe dingen te leren of jezelf als persoon te ontwikkelen. Ben benieuwd welke cursussen je dit jaar gaat volgen!

 6. Naomi 8 januari 2021 op 12:46 pm - Beantwoord

  Prachtige doelen! En volgens mij zijn ze ook allemaal haalbaar. Wel zo prettig als je aan het eind van het jaar terug gaat blikken.

 7. Evelyne 8 januari 2021 op 12:46 pm - Beantwoord

  Wat een fijne zakelijke doelen. Je mag best trots zijn op waar je nu staat!

 8. Giovanna Jansen 8 januari 2021 op 1:53 pm - Beantwoord

  Mooie doelen! En wat fijn dat het je op zakelijk gebied zo voor de wind ging. Dat moet een geruststelling voor je zijn geweest terwijl het privé zo pittig voor je was.

  • Romy 12 januari 2021 op 12:15 am - Beantwoord

   Dat was het zeker! Mijn werk is juist op lastige momenten zo’n fijne en leuke afleiding geweest 🙂

 9. Maaike 8 januari 2021 op 3:43 pm - Beantwoord

  Wauw, mooie doelen heb je 😀

 10. Tamara 8 januari 2021 op 4:22 pm - Beantwoord

  Wat goed dat je doelen voor jezelf stelt! Zeker met een eigen bedrijfje lijkt mij dat inderdaad heel belangrijk. Als ik ze zo lees moet het wel haalbaar zijn met jouw motivatie en doorzettingsvermogen. Dat met alles zelf willen doen herken ik wel. Ik heb graag de touwtjes in handen, maar juist om verder te ontwikkelen moet je bepaalde taken uit handen geven, Succes met je doelen, ik ben nu al benieuwd naar je eindverslag van 2021!

  • Romy 12 januari 2021 op 12:15 am - Beantwoord

   Dank je wel voor je lieve reactie! Ik wens jou ook een heel mooi en succesvol jaar 🙂

 11. Anouk 10 januari 2021 op 11:06 am - Beantwoord

  Een gedichtenbundel van jou hand zou ik zeker kopen! Misschien wel meerdere, want ik weet zeker dat mijn moeder en vriendinnen zoiets ook heel tof zouden vinden als cadeautje! Mijn doel voor dit jaar is afstuderen en een baan vinden. Dat afstuderen gaat wel lukken (ik moet nog stage lopen tot april en daarna nog 2 verslagen schrijven, dus dat moet gewoon lukken ook met corona), maar dat baan zoeken vind ik zo eng en spannend. Ook omdat ik er het afgelopen jaar achter kwam dat ik eigenlijk te hoog opgeleid ben voor het werk dat ik wil doen. Ik wil graag laboratorium werk doen, maar daar zoeken ze vooral HBO’ers voor en ik heb de universiteit variant van die opleiding gedaan. Maar wie weet, willen werkgever mij toch wel en komt het gewon goed 🙂

  • Romy 12 januari 2021 op 12:15 am - Beantwoord

   Wat lief dat je dat zegt! Superleuk om te horen dat je de bundel zou kopen 🙂
   Wat spannend dat jij dit jaar gaat afstuderen en daarna naar een baan op zoek gaat. Enne, ik denk dat het echt geen probleem hoeft te zijn dat je WO- in plaats van HBO-opgeleid bent. Ik heb zelf ook in eerste instantie vooral op HBO-functies gesolliciteerd met een WO-opleiding en de mensen die ik toen sprak vonden mijn opleiding juist een pluspunt 🙂 Ook bij jou gaat dat vast helemaal goed komen.

 12. Els 11 januari 2021 op 9:14 am - Beantwoord

  Mooie doelen hoor! Het gaat vast lukken! Daar ben ik van overtuigd. Ik ben benieuwd. Zeker ook naar het boek.

 13. Anna 11 januari 2021 op 11:36 am - Beantwoord

  Wat een prachtige doelen! En wat goed dat 2020 voor jou ook zo’n goed jaar was op zakelijk gebied. Inderdaad zo belangrijk om ook tijd vrij te maken voor je ontwikkeling! Ik wil dit jaar absoluut meer tijd vrijmaken om te brainstormen. Ik ben momenteel ook bezig met mijn doelen voor 2021 op papier zetten, maar ik weet nog niet of ik ze ga delen op mijn blog.

  • Romy 12 januari 2021 op 12:01 am - Beantwoord

   Wat leuk dat jij ook bezig bent met doelen stellen voor dit jaar, of je ze nu online deelt of niet! Brainstormen is sowieso een mooi doel om dit jaar mee aan de slag te gaan. Ik merk zelf ook dat ik vaak veel creatiever word als ik even achter mijn laptop vandaan kruip en uit het idee van “moeten” kruip.

Recente blogs

DIY: kaarten maken met Action knutselspullen

2 oktober 2016|DIY|

Drie dagen geleden deelde ik mijn budgetaankopen voor kaarten maken van de Action. Daarbij beloofde ik tegelijkertijd een DIY waarin ik stap voor stap uitleg hoe je met deze spullen een kaart kunt maken. En beloftes zijn er om waar te maken, dus waagde ik me gisteren aan deze uitdaging. Normaal gesproken combineer ik vaak budgetspullen met wat duurders. Maar dit keer maakte ik een uitzondering om aan jullie (en mezelf!) te bewijzen dat je ook met alleen budgetspullen prima uit de voeten kunt. Dus zette ik mijn schaar in het papier, maakte ik mijn handen flink vies met inkt en rolde er uiteindelijk een kaart uit mijn handen. Ik legde op foto's vast hoe dit kaartje tot stand is gekomen. Dus pak je knutselspullen en doe gezellig mee!

9 dingen die ik dit jaar over mezelf heb geleerd

31 maart 2019|Persoonlijk|

Een gebruiksaanwijzing van jezelf? Soms zou het nog best handig zijn als die zou bestaan. Alhoewel, het heeft ook wel wat om steeds nieuwe dingen over jezelf te ontdekken. Zo leer je jezelf, zelfs na 25, 35 of zelfs 65 jaar, steeds wat beter kennen. Elk jaar weer! Ook de afgelopen maanden heb ik dingen over mezelf bijgeleerd. Als lijstjesmeisje (de eerste van die ontdekkingen!) kon ik het niet laten er een lijstje met 9 ontdekkingen over mezelf tegenaan te gooien.

Inkiekje #37 | Aftellen tot de vakantie & mezelf afmatten op de fiets

26 juli 2021|Persoonlijk|

Deze week deed ik iets waarvan ik niet snel had verwacht het nog eens te doen: een mountainbikeparcours fietsen. Ik durfde zelfs te zeggen dat ik het 100% voor herhaling vatbaar vond. Verder legde ik op de gevoelige plaat vast dat een van mijn twee huisgenoten uit pure honger de plant te lijf was gegaan, besloot Pippa spontaan in te blenden met mijn interieur en telde ik vooral de dagen af naar...vakantie!