AH mini frikandel 2 1

Mijn batterijlijstje | Waar laad ik van op en waar loop ik op leeg?

 • 22 januari 2021
 • 15 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Zelfliefde

Op mijn nachtkastje ligt tegenwoordig standaard een boek. Op dit moment eindig ik elke avond met het boek ‘Licht leven’ van Nanne van Leer. Een prachtig boek over “een weg naar geluk”. En hoewel dat vast klinkt als een titel om de kriebels van te krijgen, is het boek verrassend fijn. Gisteren las ik iets over een mooie opdracht: een “batterijlijstje” opstellen. Met aan de ene kant dingen die je batterij opladen en aan de andere kant dingen waar je batterij van leegloopt (en wat je daaraan doet). Je raadt vast al waar deze blog over gaat: hét lijstje.

Waar loop ik op leeg? (+ dit doe ik daaraan!)

Omdat ik altijd gek ben op het lekkerste of leukste voor het laatst bewaren, begin ik met mijn batterijvreters, maar dan met een positieve twist. Waar gaat mijn batterij van leeg? En hoe maak ik die dingen minder erg?

 1. Een er-is-iets-maar-we-spreken-het-niet-uit-sfeer. Ik ben wat hooggevoelig voor sfeer en heb er daardoor snel last van als ergens een negatieve sfeer hangt. Zo kan ik het slecht hebben als mensen in een ruimte elkaar merkbaar niet mogen. Maar nog energieslurpender vind ik het als je aan alles merkt dat er iets is, maar als niemand zijn mond opentrekt. Vaak zit er dan maar één ding op: weggaan of zelf degene zijn die er wat van zegt.
 2. El-len-lan-ge vergaderingen. Je weet wel: van die vergaderingen waarbij elk punt drie keer ter sprake komt omdat iedereen er zijn zegje over moet doen. Nog erger: vergaderen om het vergaderen (“Dat doen we nou eenmaal elke week!”). Toch een voordeel van zzp’en dat ik nu bijna alleen nog maar leuke en efficiënte vergaderingen heb. Verder probeer ik vaak een maximale tijd voor vergaderingen in gedachten te houden en daar ook op aan te sturen in het gesprek.
 3. Heel veel negativiteit. Ik wil graag mensen helpen die zich rot voelen. Daar haal ik ook oprecht veel energie uit. Tegelijkertijd merk ik dat er bij mij een max aan zit. Als ik bijvoorbeeld op één dag drie mensen spreek die allemaal hun eigen problemen hebben, merk ik dat ik er echt even afstand van moet nemen. Dan wacht ik vaak tot de volgende dag en kom ik er dan op terug. Opgeladen en wel.
 4. Telefoongesprekken over precies niks. Laatst zei een klant wat moois tegen mij: “Ik denk dat jij zo iemand ben die houdt van diepe gesprekken over de telefoon, niet van koetjes en kalfjes.” En inderdaad. Met gesprekken over het weer kan ik niet zoveel. Sowieso ben ik niet per se fan van bellen. Ik plan daarom meestal telefoongesprekken voor werk zoveel mogelijk op één dagdeel. Heb ik dat meteen gehad!
 5. Wc’s schoonmaken, doucheputjes legen… Geen commentaar nodig. Mijn hobby is het niet. Gelukkig maakt een podcast of lekker muziekje op de achtergrond veel goed.
 6. Techniek die niet meewerkt. Of die ik niet begrijp – nog erger. Technische issues ga ik daarom maar uit de weg. Ben bijvoorbeeld heel blij dat ik mijn nieuwe zakelijke site aan een websitebouwer heb uitbesteed. Anders was mijn batterijniveau nu vast na de nodige technische struggles tot ergens onder nul gedaald.
 7. Grote groepen. Weet je nog die goeie ouwe tijd waarin we met twintig man op een verjaardag waren? Ik werd er niet heel gelukkig van. Net als van muziek die zo hard staat dat ik niemand versta en alleen maar driftig ‘ja’ kan knikken hopend dat ik niet zojuist iets heel geks heb toegezegd. Doe mij maar liever een gezellig klein groepje, een gesprek met z’n tweeën of wat tijd voor mij alleen. Daar ga ik als introvert een stuk beter op.
batterijlijstje

Waar laadt mijn batterij van op?

Maar veel belangrijker dan die energieslurpers zijn mijn oplaadbronnen. Geen stopcontacten, maar fijne dingen die mij een flinke lading extra batterijduur geven.

 1. Alleentijd. Me niet druk hoeven maken over wie dan ook, maar zelf dansjes maken door de kamer, blogartikelen typen met het typtempo van een enthousiasteling (je weet wel: met van die irritante typgeluiden waar een ander zenuwachtig van wordt) of YouTube-video’s over precies niks kijken zonder dat iemand kan vragen “Wat kijk jij nou?!”. Graag elke dag een beetje van dat.
 2. Schrijven. Had ook op nummer 1 kunnen staan. Aangezien schrijven is wat ik de hele dag doe (voor werk en voor mijn blog) natuurlijk wel zo fijn dat het ook meteen een van mijn favoriete batterijopladers is. Mijn gedachten aan papier toevertrouwen blijft mijn liefste bezigheid.
 3. Theedrinken. Voor mij is een kopje thee niet gewoon wat vocht achteroverslaan. Ik maak van elke kop thee echt een momentje. Dan laat ik even los waar ik mee bezig was, zet ik een kort filmpje op en doe ik het even rustig aan. Gelukkig drink ik nogal wat thee als echte theeleut, dus elke dag telt heel wat van die momentjes.
 4. Autorijden. Mijn auto voelt oprecht als een tweede thuis. Maar dan een thuis dat je overal mee naartoe kunt nemen. Ik vind autorijden héérlijk. Ik zet vaak een fijne podcast op in de auto en kan er mede daardoor zelfs naar uitzien om een rit van drie kwartier te maken.
 5. Wandelen en hardlopen. Niets zo goed voor mijn inspiratie als de buitenlucht opzoeken. Of ik nu een blokje om wandel door Aalsmeerse straten die ik al honderden keren heb gezien of ergens in de duinen ben, ik laad er altijd enorm van op. Vaak doe ik tijdens een wandeling of hardloopsessie ook de beste blogideeën op. Het komt regelmatig voor dat ik bij thuiskomst met mijn sportkleding nog aan achter de computer kruip om snel de losse flodders uit mijn hoofd ergens te noteren.
 6. Mooie, inspirerende gesprekken. Met vriendinnen, met Bart, met familie, met mensen die ik via online ken of met een klant die ik gewoon heel inspirerend vind of die iets supertofs doet. Als ik laag in mijn energie zit, kan zo’n gesprek mijn energie een flinke boost geven.
 7. Podcasts luisteren. Met mijn oortjes in ben ik even helemaal in mijn eigen wereldje. Het is net als een goed gesprek, maar dan zonder dat je iets hoeft terug te zeggen. Heerlijk!
 8. Nieuwe dingen leren. Vooral als ze goed gaan. Het gevoel dat je iets kunt wat je die ochtend nog niet kon, is geweldig. Of het nu gaat om kennis of om een toffe nieuwe vaardigheid.
 9. Inspirerende boeken lezen. Zo’n goed boek waarbij je in elk hoofdstuk wel een keer met je ogen wijd open naar de pagina staart en denkt “Wauw, dit is het!”. Dat soort boeken geven mij zo’n energieboost. Wat dat betreft misschien niet ideaal dat ik die boeken meestal voor het slapengaan lees.
 10. Douchesessies. Vooral als ik een nieuwe fles met DM-douchegel kan openmaken en me daarna kan insmeren met een dikke klodder body butter met vanille-pompoengeur. Dan voel ik me helemaal bijgetankt en herinnert de mix van niet-matchende geuren me daar gelukkig ook nog een tijdje aan.
 11. Lieve berichtjes. Al is het maar een cheesy hartjesblazend gifje via WhatsApp. Ik voel dan acuut een vlaagje warmte door mijn lijf gaan. En een scheut extra energie dus.
 12. Downward Facing Dogs en andere pilatespassen. Kost soms wat motivatie om ermee aan de slag te gaan. Maar als ik dan eenmaal in plankhouding sta of mijn hoofd ergens tussen mijn benen laat bungelen, weet ik weer waarom ik vaker pilates moet doen. Ik kan daar echt van opladen.
 13. Coaching. Dat iemand je inzichten geeft die eigenlijk al in je zaten maar waar je zelf niet bij kunt komen. En dat je dan opeens het gevoel hebt “Yes, ik snap het helemaal!”. Daar kan echt weinig tegenop.
 14. Dieren. Katten vooral. Er gaat niets boven de heerlijk ongecompliceerde relatie die je met een huisdier hebt. Pippa voelt het altijd feilloos aan als ik wat ontspanning kan gebruiken en komt dan gewoon bovenop me zitten. Alle prio’s moeten vanaf dat moment varen en er telt niets anders dan een heleboel aaitjes geven. Daar geniet ik zelf ook van mee. Ook voor mij een oplaadmoment!
 15. Creativiteit. In welke vorm dan ook. Of het nu is met papier en washi tape, met een fotocamera voor mijn neus of knutselend met woorden in een notitieboekje, creatief bezigzijn is voor mij altijd een fijne uitlaatklep. En een geweldig fijne oplaadbezigheid dus ook.

Mocht je ook benieuwd zijn naar het boek Licht leven, tot nu toe vind ik het zeker een aanrader. Luchtig geschreven, met fijne oefeningen en met dit soort mooie inzichten dus! Je kunt hem bestellen via bol.com (*affiliate link).

Waar laad jij het meest van op?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 22 januari 2021 op 7:52 am - Beantwoord

  Leuk artikel! En ook herkenbare situaties, vooral die ellelange vergaderingen. Ik laad het meeste op van alleen zijn, wandelen, creatief bezig zijn (schrijven/interieurstyling) of een fijn boek lezen.

 2. Lisa 22 januari 2021 op 7:53 am - Beantwoord

  Inspirerend en jouw lijstje is een mooi voorbeeld. Dat boek is wel tof, ga ik zeker lezen. Alvast een punt voor mij bij batterij opladen: deze blog lezen.

 3. Daenelia 22 januari 2021 op 8:06 am - Beantwoord

  Pilates heeft soms wel wat geleend van yoga, begrijp ik. Ik word zelf altijd erg blij van de hond uitlaten. Zeker als we dan ook andere honden tegenkomen. Ik hou van mijn katten, maar honden zijn mijn opladers. …. de katten zijn lief, en fijn, en alles, maar zeker de kater is ook een stress factor soms :p

 4. Noor 22 januari 2021 op 9:15 am - Beantwoord

  Zooo herkenbaar allemaal. zeker het stukje van negativiteit. Als er ergens een negatieve sfeer hangt, slurp ik dat helemaal op. Ik voel me moe, zeg niets, kortom ik word er zelf negatief van! Ik heb tijdens mijn studententijd geleerd om deze mensen te vermijden, waardoor ik vaak alleen was. Ik voelde me toen heel eenzaam maar met het ouder worden geniet ik zo veel meer van alleen zijn.

 5. Audrey 22 januari 2021 op 9:53 am - Beantwoord

  Negatieve sferen en ellenlange vergaderingen zijn voor mij ook echt heel slopend. Van lekker wandelen of knuffelen met de honden laad ik echt op, net als van handletteren en lezen.

 6. Marije 22 januari 2021 op 11:05 am - Beantwoord

  Wat een leuke benaming voor zo’n lijstje!

  Ellenlange vergaderingen: check
  Sfeer: check
  Elektronica die niet werkt: check

  Heel herkenbaar allemaal

 7. Evelyne - Gouden Momenten 22 januari 2021 op 11:50 am - Beantwoord

  Fijn artikel! En wat lijken wij op elkaar! Of is het gewoon algemeen herkenbaar? :p Het lukt mij alleen niet altijd zo goed om van die energievreters weg te blijven. Wellicht kan niemand hier van onderuit, maar ik probeer ook om van die dingen een positief punt te maken. Niet gemakkelijk, ik zeg het er maar bij 😉

 8. Naomi 22 januari 2021 op 12:31 pm - Beantwoord

  Wat een geweldig idee, zo’n lijst(je). Er zit voor mij veel herkenbaars tussen qua leeglopers en opladers. Vergaderen om het vergaderen? Dat moeten ze gewoon verbieden. Overigens was ik daar heel simpel in op mijn werk. Ik moest voor bepaalde vergaderingen de agenda maken. Soms had ik heel weinig en vond ik dat dat wel met een mailtje geregeld kon worden. Dan schrapten we de geplande vergadering. Volgens mij vond niemand dat erg;).

 9. Manon Vorstenbosch 22 januari 2021 op 12:54 pm - Beantwoord

  Romy, heb je ook een hekel aan onverwachte visite?
  Ik herken veel in je berichtjes/blogs.
  In mijn familie komt veel autisme voor en helaas hebben ook mijn beide kinderen dit gekregen.
  Ik heb het waarschijnlijk ook..
  Ik laad dus niet op in een nacht, soms ook niet in 2 dagen maar heb ik vaak langer nodig..
  Dat is zo lastig uit te leggen aan mensen!
  Als je zegt; ik ben moe.. Nou, lekker op tijd naar bed vanavond dan! Tja.. was het maar zo simpel.

  Mooie blog weer! Fijn weekend! (Is het nou alweer weekend? Haha)

 10. Manon Vorstenbosch 22 januari 2021 op 12:55 pm - Beantwoord

  Ik bedoel trouwens niet dat jij autisme zou hebben (zo lijkt het nu wel…) Ik bedoelde enkel dat ik veel herken in wat je vertelt 🙂

 11. Lianne 22 januari 2021 op 1:46 pm - Beantwoord

  Leuk om zo’n lijstje te maken! Oh die vergaderingen herken ik wel van toen ik nog in teamverband werkte. Vreselijk en het slurpte me zo leeg! Ook van feestjes of samenzijn met anderen zijn voor mij energievreters, ook al kan het heel gezellig zijn. Wat dat betreft is de coronacrisis heel fijn voor introverte mensen! Ik laad altijd heerlijk op van lekker iets voor mezelf doen. Ik krijg altijd energie van weer een nieuw verhaal schrijven, nieuwe ideeën uitwerken en lekker aan yoga doen! Een goed boek lezen is ook erg fijn. ’s avonds lees ik altijd romans ipv zelfhulpboeken, zodat mijn hersenen dan niet op ‘aan’ blijven staan en ik mijn hersens gewoon even wat rust gun voor het slapen. Heerlijk!

 12. Zo simpel is dan geluk 23 januari 2021 op 9:21 pm - Beantwoord

  Op mijn werk gebeurt het dus echt dagelijks dat de techniek niet mee werkt. Het ene moment doet de printer het nog, het volgende moment doet hij helemaal niks meer. Je voelt vast mijn frustratie!
  Ik herken overigens ook wel van je ‘oplaadpuntjes’. Gelukkig weet jij ook heel wat oplossingen om je weer op te laden. 🙂

 13. Saskia 24 januari 2021 op 2:27 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik laad ook zeker op van momentjes voor mezelf en plan deze dan ook steeds vaker in waar kan.

 14. Anne 24 januari 2021 op 4:29 pm - Beantwoord

  Ah, zo’n lijstje heb ik ook gemaakt een tijdje geleden. Het leek me heel waardevol om eens te bekijken wat me nou écht iets geeft en waar ik gewoon tijd van nodig heb om bij te komen. Het werkte voor mij heel verhelderend!

 15. Anna 25 januari 2021 op 11:14 am - Beantwoord

  Wat een leuk en herkenbaar lijstje! Zo’n lijstje zou ik ook eens moeten opstellen, dat is een hele handige reminder voor mezelf ;p. Ik krijg ook heel veel energie van nieuwe dingen leren. En ik heb ook echt alleentijd nodig, gelukkig is dat nu geen probleem in deze pandemie ;-).

Recente blogs

Kringloopvondsten #7 & IJ-hallen | Winterlaarzen, spijkerjas & Blond Amsterdam

31 oktober 2018|Lifestyle|

Yes, het is weer tijd voor mijn favoriete rubriek: kringloopkoopjes! Ik heb een heleboel leuke aankopen van de kringloopwinkel én van de IJ-hallen te laten zien. Ik heb onder andere een nieuw pareltje van Blond Amsterdam, een paar warme sjaals en een stukje vlinderkunst voor aan de muur gescoord. Ook nam ik met een grote glimlach op  mijn gezicht mijn allerfijnste winterlaarzen ooit van de IJ-hallen mee naar huis. Scrol snel verder voor mijn aanwinsten.

Inkiekje #109 | Ik heb een werkkamer! (en een fotoshoot, paarse schoenen & zon op mijn bol)

8 april 2024|Persoonlijk|

De afgelopen weken voelde het alsof ik uit mijn winterslaap kroop. Ik heb opeens weer energie voor tien, heb opnieuw allerlei creatieve projecten op de planning staan én we hadden de klussmaak weer te pakken na een maand vol verjaardagsweekenden. Het resultaat? Ik heb na drie maanden eindelijk een werkkamer! En ja, die mededeling vond ik zéker een uitroepteken waard. Verder maakte ik heel veel meters om mijn schrijfwebsite in een nieuw jasje te steken, met als klap op de vuurpijl een fotoshoot hier in huis. Houten letters, taarten, stapels boeken...er werd van alles voor uit de kast getrokken. Ik geef je weer een inkiekje in deze twee weken, een zonnig weekend, een dolle fotoshootboel én in de nieuwste klusprojecten in ons huis.

12 bekentenissen van een kattenliefhebber

24 oktober 2016|Persoonlijk|

Het mag geen geheim meer zijn dat wij thuis twee heerlijke harige vriendjes hebben rondlopen. Onze katten hebben immers inmiddels een redelijk prominent plekje op mijn blog gekregen. Maar wist je dat een kat hebben zoveel meer betekent dan zo'n beestje af en toe verzorgen en eten geven? Je moet soms heel wat over hebben voor je kat, maar dat doe ik graag. Ik ben een groot kattenliefhebber en zo weten onze Paco en Beertje mij in een mum van tijd om hun pootje te winden. Een lieve blik en ik smelt. Soms gaat mijn liefde voor katten ook wel weer wat ver. Daarom deel ik vandaag 12 bekentenissen van een kattenliefhebber met je.