podcasts over psychologie 2

Mijn favoriete podcasts over psychologie (voor wie dol is op zelfhulpboeken)

  • 13 mei 2025
  • 3 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Voor een goed zelfhulpboek kun je mij nog net niet wakker maken (vermoeide ochtend-ogen lezen tenslotte wat lastig…). Maar de afgelopen paar jaar heb ik nóg een manier gevonden om flinke ladingen psychologie-kennis als een spons op te slurpen. Ik verslind namelijk podcasts over psychologie. Soms om mijn eigen breinhandleiding beter te snappen of een duwtje in de rug te krijgen, maar vaak vooral uit pure nieuwsgierigheid. Alleen wat zijn dan precies leuke podcasts over psychologie? Ik dook in mijn Spotify-lijstje en deel graag mijn 9 favoriete psychologie-podcasts met je.

Wat zijn mijn favoriete podcasts over psychologie?

Mijn lievelings-podcasts over psychologie zijn deze (hieronder komen ze uitgebreid aan bod):

  1. De podcast psycholoog
  2. Omdenken Podcast
  3. Normale mensen bestaan niet
  4. De Universiteit van Nederland
  5. Van struikelen tot succes
  6. Celine Charlotte Podcast
  7. Tijdwinst Podcast
  8. Let’s Go Mental
  9. Therapy in a Nutshell

Overigens bestaan er nog véél meer steengoede podcasts over psychologie. Zo heb ik de afleveringen van PsychoLogisch van Sabine Klaver ook allemaal verslonden. Dus probeer de 9 podcasts over psychologie hierboven zeker eens, maar neus ook absoluut verder rond in Spotify. Er is oneindig veel boeiend luistervoer over psychologie te vinden. Zo kun je voor je gevoel heel wat interessante psychologie-colleges volgen zonder werkelijk in de collegebanken aan te schuiven.

Dit zijn mijn 9 podcastfavorieten met een psychologisch tintje:

1. De podcast psycholoog

Hoe blijf je optimistisch zonder over dingen heen te stappen? Hoe kan het dat sommige mensen een psychose krijgen en anderen niet? Hoe ga je om met klimaatstress? En wat is intelligentie eigenlijk en hoe belangrijk is het nog in tijden van AI? Over al dit soort interessante thema’s uit de psychologie gaat psycholoog Marissa van der Sluis in gesprek met andere experts. Je kunt elke aflevering zien als een diepe duik in een boeiend onderwerp waarmee je alle ins en outs te weten komt. Vaak belicht Marissa ook meerdere perspectieven en stelt ze kritische vragen, waardoor de afleveringen niet zomaar een hoorcollege zijn, maar veel verder gaan dan dat.

Meestal luister ik de podcast niet zozeer voor tips en adviezen, maar meer om mijn eigen psychologische nieuwsgierigheid te stillen. Ik vind het bijvoorbeeld razend interessant om te weten hoe ons brein werkt en om verder te kijken dan de stigma’s die er rondom bepaalde psychologische labels hangen. En vooruit, soms steek ik er ook voor mezelf iets van op. Zo vond ik de aflevering over klimaatstress (als mede-klimaatstresser) reuze-interessant om de stress niet de pan uit te laten rijzen.

podcasts over psychologie 4

2. Omdenken Podcast

Als iemand een ster is in problemen ombuigen, dan is het Berthold Günster wel. Met zijn omdenkmethode leert hij mensen om anders naar een probleem te kijken en weer mogelijkheden te zien in plaats van vast te lopen. In elke podcastaflevering schuift een gast aan met een groot of klein probleem of een lastig dilemma. Dat kan van alles zijn. Van een verslaving aan puistjes uitknijpen (oeps, die aflevering was pijnlijk herkenbaar!) tot angst voor een tekort aan geld. En van pleasegedrag tot de vraag of je wel of niet borstvoeding moet blijven geven. Soms komen er ook heftigere thema’s aan bod, zoals misbruik of narcisme. Maar op een of andere manier voelen de afleveringen nooit al te zwaar.

Berthold is een steengoede interviewer die snel tot de kern komt en op een écht unieke manier naar problemen kijkt. Zonder over dingen heen te stappen. Maar wel met hier en daar een gezonde dosis humor. Ik geniet altijd van zijn scherpe vragen en verfrissende visie. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik van elke podcast wel iets opsteek, ook als het over problemen gaat die ver van mij af staan.

3. Normale mensen bestaan niet

Dit is de psychologie-podcast van psychologen Lennard Toma en Thijs Launspach. Zij laten met hun podcast zien dat psychologische labels zo “afwijkend” nog niet zijn en dat we juist mogen vieren dat elk mens uniek is. Lennard en Thijs hebben het als psychologen onder elkaar over alles wat je wilt weten om jezelf en anderen beter te begrijpen. Hun mooie motto? “Zeg nou eerlijk: heb je wel eens een normaal mens ontmoet? En, beviel het?”. Kijk, daar word ik blij van! Er is geen “normaal” en zo fantastisch is normaal nu ook weer niet.

Lennard en Thijs kletsen meestal met elkaar en soms ook met een uitgenodigde gast. Het gaat dan vooral over thema’s die iedereen kunnen aangaan. Zelf vond ik de podcast ‘Zijn psychologische labels eigenlijk wel nuttig?’ (met schrijver Milou Deelen) het allermooist en krachtigst. Maar de mannen praten over nog veel meer belangrijke thema’s en wijden ook regelmatig een podcast aan specifieke psychologische labels. Zo hebben ze al afleveringen volgekletst over omgaan met kritiek, narcisme, hoogbegaafdheid, ouderschap, vriendschap en het wel of niet volgen van nieuws.

Of je nu luistert om zelfinzicht op te doen of om er wijzer van te worden over psychologie in het algemeen – van elke aflevering steek je wel iets op. De mannen halen ook in bijna elke aflevering wel wetenschappelijke literatuur aan. Dus alles wat ze zeggen, is zeker ergens op gebaseerd.

podcasts over psychologie 3

4. De Universiteit van Nederland

Dit is op zich niet specifiek een podcast over psychologie. Maar in de podcastafleveringen komen wel regelmatig psychologische onderwerpen aan bod. En als die voorbij komen, dan duikt de podcastmaker er ook echt uitgebreid in. De Universiteit van Nederland maakt op Spotify en YouTube expert-kennis toegankelijk voor een breed publiek door op een populair-wetenschappelijke manier in allerlei vraagstukken te duiken. Ze halen er dan één of meerdere wetenschappers bij om een zo compleet mogelijk beeld te geven. Reuze-interessant! Deze podcast is bij mij regelmatig goed voor boeiende feitjes die het verrassend goed doen op verjaardagen.

In de podcast komen psychologische vragen aan bod als:

  • Waarom is spijt hebben goed?
  • Hoe weet je of je klaar bent voor kinderen?
  • Waarom krijg je buikpijn van stress?
  • Waarom ben je pas rond je 40e volwassen?
  • Zorgt de term ‘extremist’ voor meer extremisme?

Ook de niet-psychologische afleveringen zijn overigens een aanrader. Zo heb ik via de Universiteit van Nederland geleerd waarom het belangrijk is om nooit scrollend door je telefoon op het toilet te zitten en leerde ik door de podcast (helaas wel net ná mijn eigen hardloopblessure) hoe je voortaan blessures tijdens het hardlopen kunt voorkomen. Voor de mede-nerds die – net als ik – werkelijk alles interessant vinden, is deze podcast zeker de moeite waard.

5. Van struikelen tot succes

Ik heb Sanny en Jorg altijd al een leuk duo gevonden. Afzonderlijk van elkaar verdiepten zij zich al jarenlang in psychologie en dan vooral in mindsetthema’s en sindsdien bieden ze samen online mindset- en groeiprogramma’s aan. Ook bundelen ze hun kennis en inzichten in de psychologie-podcast ‘Van struikelen tot succes’.

Het leuke aan deze podcast vind ik dat het vooral over eigen ervaringen gaat met allerlei thema’s. En dat Sanny en Jorg daarbij weinig schaamte kennen. Zo delen ze zonder moeite over hun eigen struikelpartijen én over alles wat hen daar weer bovenop hielp.

De thema’s die aan bod komen zijn lekker breed. Denk bijvoorbeeld aan opvoeden, relaties, positief denken, carrière, overprikkeling en dromen najagen. De gesprekken luisteren altijd weg als een gezellige talkshow, waarbij het haast voelt alsof je met Sanny en Jorg aan de eettafel zit. Een gezellige én leerzame podcast!

podcasts over psychologie 2

6. Celine Charlotte Podcast

Celine Charlotte (de artiestennaam van Charlotte van ’t Wout) is zonder twijfel mijn grote ondernemer-idool. Zij is zo iemand die “gewoon” keuzes durft te maken waar veel mensen wel van dromen maar nooit écht voor gaan. Denk aan verhuizen naar New York, haar eigen bedrijven starten, online cursussen verkopen en haar eicellen invriezen om solo-moeder te worden. Niet alleen in het ondernemerschap is ze heel inspirerend; ik vind haar ook als persoon een ware inspiratiebron.

Ooit kwam ik er via haar podcast over introversie achter dat ik niet “anders” maar gewoon introvert ben. Er is geen podcast die zoveel impact op me heeft gehad als die. Sindsdien heb ik nog geen enkele aflevering van haar podcasts overgeslagen. Ze plaatst helaas niet superveel podcasts. Maar als er een aflevering online staat, dan weet ik vooraf al zeker dat het weer een steengoede zal zijn.

Charlotte kletst podcasts vol over belangrijke psychologische thema’s als verandering, zelfvertrouwen, vriendschapsstruggles, perfectionisme, intuïtief eten en introversie. Allemaal op basis van haar eigen ervaringen, maar ook op basis van de vele boeken die ze als zelfhulpjunkie heeft verslonden. Ik vind haar podcasts altijd klinken alsof ik met een fijne vriendin in gesprek ben en ervaringen uitwissel. Maar dan wel met een vriendin die steengoede tips geeft!

Let op: Charlottes laatste afleveringen gaan vooral over het ondernemerschap. Dus scrol op Spotify een stukje naar beneden als je vooral podcasts over psychologie wilt horen en het ondernemerschap minder interessant vindt.

7. Tijdwinst Podcast

Deze podcast lijkt misschien een vreemde eend in de bijt in dit rijtje met podcasts over psychologie. Maar thema’s als focus, aandacht en productiviteit hebben vaak alles met psychologie te maken. Zo komen bij productief werken ook dingen kijken als assertiviteit, voor jezelf durven kiezen, grenzen aangeven, je energie beheren en je brein beter leren kennen. Over al dat soort thema’s (en over slimme planningshacks!) kletst Björn Deusings, eigenaar van timemanagementbureau Tijdwinst.com, hele podcasts vol samen met experts.

Ook als je niet per se tegen planningsproblemen of structuurvalkuilen aanhikt, is deze podcast wat mij betreft een aanrader. Zelf vond ik de aflevering over gezond egoïsme met Inger Strietman de allermooiste.

podcasts over psychologie 5

8. Let’s go mental

Van neuropsycholoog Brankele Franke las ik laatst het boek ‘Over de kop’: het handboek voor burn-out(preventie) bomvol wetenschappelijke inzichten én humor (Brankele steekt maar wat graag de draak met het feit dat ze tijdens het schrijven van dit boek een tweede burn-out opliep). Toen ik ontdekte dat zij en Malou Holshuijsen samen een podcast hebben over het brein en mentale gezondheid, duurde het welgeteld 5 seconden voordat ik de eerste aflevering al had opgezet. Ik kreeg er geen spijt van!

Malou en Brankele behandelen kijkersvragen over thema’s als overprikkeling, angst en burn-outs. Voorbeeldvragen zijn “Hoe ga ik om met mijn depressieve vriend?” tot “Wat doet racisme met je mentale gezondheid?” of “Hoe komt het dat ik zo vaak afgeleid ben?”. Dat doen ze vanuit het neurobiologische perspectief én vanuit een maatschappelijke bril. Reuze-interessant!

9. Therapy in a nutshell

Emma McAdam is zonder twijfel een van mijn favoriete YouTube-psychologen. Zowel op YouTube als Spotify is ze te vinden onder de naam ‘Therapy in a nutshell’. Aan die titel is trouwens geen woord gelogen. Verwacht in deze psychologie-podcast een mini-therapiesessie in sneltreinvaart. Emma deelt regelmatig interessante podcasts/video’s waarin ze in 10-20 minuten uitleg geeft over psychologische worstelingen waar veel mensen tegenaan lopen. Soms gaan ze over sombere gedachten, soms over angsten en soms over heftigere thema’s als PTSS, paniekaanvallen of depressie. Haar podcasts zijn altijd lekker praktisch en rechttoe-rechtaan. Geen onnodig lang geklets of complexe theorieën. Nee, ze maakt het behapbaar en hoopvol voor iedereen.

Het viel Emma op dat ze vaak dezelfde adviezen aan cliënten meegaf. Daarom besloot ze een YouTube-kanaal te beginnen om nog veel meer mensen te helpen. Emma werkt met verschillende stromingen uit de positieve psychologie. Ook werkt ze veel met de polyvagaal-theorie: een theorie die ervan uitgaat dat chronische stress of oude trauma’s voor lichamelijke klachten kunnen zorgen door een blijvende vecht-, vlucht- of bevries-reactie.

Haar video’s voelen regelmatig alsof je zelf met een psycholoog in één ruimte zit en handvatten krijgt voor de dingen waar je tegenaan loopt. Ik heb er al regelmatig veel van geleerd over mezelf en anderen. En laat dat nu precies zijn waarvoor ik een podcast over psychologie opzet!

Wat vind jij de beste podcasts over psychologie?

podcasts over psychologie

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Irene 13 mei 2025 op 9:15 pm - Beantwoord

    De podcastpsycholoog heeft me (voordat ik het officieel liet onderzoeken) bevestigd dat ik autistisch ben! Daarnaast ken ik alleen de podcast van Celine Charlotte. Ik hou wel van zelfhulpboeken, maar merk dat ik er toch weinig tijd voor maak. Idem voor podcasts rond het onderwerp.

  2. Anoniem 15 mei 2025 op 7:16 am - Beantwoord

    Dank voor het delen van je favorieten Romy, doen wij weer inspiratie uit op!
    Ben alleen nog benieuwd wanneer je zoal naar podcasts luistert? Doe je dat tijdens activiteiten zoals auto rijden, schoonmaken, koken en wandelen of ga je er echt voor zitten?
    Ik houd er ook van om podcasts te luisteren maar merk dat ik soms ook behoefte heb aan activiteiten zonder een stroom van informatie op de achtergrond😉

    • Romy 15 mei 2025 op 8:46 am - Beantwoord

      Leuk om te horen dat je er inspiratie uit kunt halen! 🙂
      En goede vraag! Ik luister vaak podcasts tijdens het autorijden, schoonmaken of fotograferen. Ik voel altijd per moment aan of ik behoefte heb aan een podcast/luisterboek of liever gewoon stilte of muziek om me heen heb. Tijdens het koken luister ik bijvoorbeeld nooit ergens naar, zodat ik helemaal in het koken kan opgaan 😀

Recente blogs

Mijn fantastische tweedehands aankopen op Koningsdag 2022

29 april 2022|Lifestyle|

Wauw, we mochten weer! Ik overdrijf niet als ik zeg dat de vrijmarkt op Koningsdag een van de feesten is die ik het meest heb gemist tijdens de coronaperikelen. Al een week van tevoren was ik aan het fantaseren over de fantastische koopjes die ik er vast en zeker zou scoren. En inderdaad, de buit viel allesbehalve tegen! Na een gezellige ochtend naar de vrijmarkt in Amstelveen (de allergrootste vrijmarkt die ik ken!) met Bart en mijn vader kwam ik met een tas vol spullen en een heel blij hoofd thuis. Dit zijn mijn aankopen op de vrijmarkt.

Geniet van het leven! | 9 vrolijke tips

14 juli 2020|Positiviteit|

Geniet van het leven. Het is echt zo'n spreuk die je op cheesy wandtegels tegenkomt en waarbij je waarschijnlijk denkt "Jaha! Ik geniet van het leven. Heus.". Maar doe je dat ook écht? Niet per se elke dag met volle teugen, maar wel op dagen dat er wat te genieten valt? Een paar jaar geleden was ik nog veel te druk met doorrazen om volop te genieten. Inmiddels is er gelukkig veel meer genietruimte in mijn leven en hoofd gekomen. En daar - uhm - geniet ik dus van. Dit zijn 9 tips die mij daarbij hielpen. Misschien jou ook.

Piekergedachten tackelen? Met 9 tips breng je je brein tot stilstand

16 mei 2025|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Gedachten hebben we allemaal. Maar wat als veel van die gedachten piekergedachten zijn? Het is ronduit vervelend als je urenlang in rondjes zit te draaien in je eigen hoofd en dan nog geen stap dichterbij een oplossing bent gekomen. Maar wat moet je dan doen als je gedachten een aaneenrijging van twijfels, zorgen en angst zijn? Radicaal stoppen met piekeren is geen realistische optie. We blijven als mensen tenslotte denkmachines. Maar je kunt wel een manier vinden om je brein op tijd tot de orde te roepen. Hoe? Ontdek hier 9 tips die mij helpen bij gepieker.

Ga naar de bovenkant