laatste werkdag

Mijn laatste werkdag | Waar een deur dichtgaat…

 • 15 mei 2020
 • 33 Reacties
laatste werkdag

Half elf. Tijd om te Zoomen met mijn collega. Onze statusupdate zoals we die elke week hebben. Toch is er vandaag iets anders dan bij alle eerdere Zoom-meetings. Gisteren was namelijk de allerlaatste keer Zoomen. Sterker nog, vandaag is zelfs mijn allerlaatste werkdag voor mijn werkgever. Over een paar mailtjes trek ik een virtuele deur achter me dicht en opent er tegelijkertijd een andere deur. Mijn ondernemersavontuur gaat beginnen en mijn laatste werkdag is aangebroken.

Twee jaar terug in de tijd

Bijna twee jaar geleden trok ik de deur achter me dicht bij mijn eerste baan. Ik herinner me nog goed hoe ik me toen voelde. Emotioneel, maar ook trots en sterk. Het was de werkplek waar ik had geleerd voor mezelf op te komen, te onderhandelen over offertes, me zelfverzekerd te presenteren en überhaupt mezelf staande te houden in een cultuur van SCRUM-teams, stand-ups en ander kantoorjargon. Ik had alles geleerd wat ik had willen leren en was klaar voor een nieuw avontuur. Ik trok een deur achter me dicht om aan een nieuw avontuur te beginnen. Mijn nieuwe baan!

Van commercie naar onderwijs

Ik verruilde een commercieel bedrijf voor de universiteit. Een hele verandering! Maar wel een stap die ik bewust zette. Ik ging werken voor een talenplatform met één grote missie: anderen laten zien hoe ontzettend leuk een talenstudie is. Zelf ben ik alweer vier jaar afgestudeerd van de studie Nederlands, een studie die mij heel veel moois heeft gebracht. Niets liever wilde ik dan leerlingen laten zien dat talenstudies bestaan en dat ze supertof zijn. Maar ook wilde ik een nieuwe omgeving ontdekken, nieuwe uitdagingen aangaan, andere mensen ontmoeten en – eerlijk is eerlijk – ontdekken wat ik eigenlijk wilde.

Twee jaar verder

En nu zijn we twee jaar verder. Twee jaar die ik voor geen goud had willen missen. Twee jaren met mooie ervaringen, leuke gesprekken, fijne mensen en bijzondere projecten. Mijn eerste baan leerde me om me staande te houden in het werkzame leven. Mijn tweede baan leerde me vooral wat ik écht wil. Ik leerde wat ik belangrijk vind in een baan. Waar ik goed in ben, waar ik tegenaan loop, wat ik fijn vind en waar ik juist geïrriteerd door raak. Ik praatte met mensen, hakte knopen door, greep kansen aan en wist uiteindelijk de zin “Ik zeg mijn baan op” over mijn lippen te krijgen. Vastbesloten om fulltime ondernemer te zijn.

Bitterzoet én heel bijzonder

Deze allerlaatste werkdag voelt aan de ene kant bitterzoet en aan de andere kant als het begin van iets waar ik al jarenlang van droomde. Ik herinner me nog dat ik vorig jaar bij een loopbaancoach zat. Wat mijn droombaan zou zijn, vroeg ze me. Dat wist ik maar al te goed. Ik wilde tekstschrijver worden. Ondernemer. Vrij zijn. Vanuit huis werken. Maar tegelijkertijd het liefst ook één of twee dagen bij een opdrachtgever werken waar ik toch nog een paar mensen om me heen heb.

In het begin was het alsof ik de baan van iemand anders omschreef. Maar gaandeweg ging ik beseffen dat dat droomscenario haalbaar was. Als ik er maar in zou geloven en ervoor zou gaan.

Alles is zoals het had moeten zijn

De afgelopen maanden stortte ik me al volop op mijn eigen opdrachten. Dat was hard werken, maar vooral ook hard genieten. Hoewel corona dat alles heus weleens extra spannend maakte, voelde ik aan alles dat ik geen betere keuze had kunnen maken dan deze. En dat bleek ook gisteren maar weer eens.

Na het afscheid van mijn collega gisteren had ik een afspraak met een opdrachtgever. Ze wilde me wat vragen.

Of ik daar twee dagen per week als freelancer wil komen werken?

Eh wat?

Driftig knikte ik zo hard als ik kon. Bij thuiskomst trof ik een berichtje aan van mijn loopbaancoach. Hoe het met me ging? Ik kreeg kippenvel over mijn hele lijf.

Ik dacht terug aan twee jaar geleden. Het moment waarop ik de deur achter me dicht trok bij mijn allereerste baan. Emotioneel, maar ook trots en sterk. Precies dat gevoel heb ik nu ik op het punt sta mijn laatste werkmailtjes te versturen en een nieuwe deur te sluiten. Alles is zoals het had moeten zijn.

Of nou ja, bijna alles. Alleen het afscheid had ik me misschien iets anders voorgesteld dan een Zoom-meeting 😉

Heb jij weleens afscheid genomen van een baan?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 15 mei 2020 op 6:55 am - Beantwoord

  Zo mooi om te lezen hoe je pad naar fulltime ondernemer is gegaan en wat een mooi aanbod! Gefeliciteerd en geniet van alles wat je bereikt hebt. Heel inspirerend.

 2. Shirley 15 mei 2020 op 7:56 am - Beantwoord

  Echt zo leuk om al je stappen onderweg te kunnen volgen op je blog. Onderweg heb je zoveel geleerd en wijze lessen opgedaan. Een online afscheid lijkt me gek, maar dat is nu eenmaal niet anders. Wel handig als je toch stiekem even een traantje wil laten. Veel succes!

 3. Mirjam 15 mei 2020 op 8:30 am - Beantwoord

  Ooh, wat gaaf om te lezen! Echt heel tof dat zo je droom uitkomt en dat je ons ook een stukje van die reis laat zien! Dat geeft energie!

 4. Audrey 15 mei 2020 op 8:45 am - Beantwoord

  Wat mooi om te lezen over de groei die je hebt doorgemaakt! En wat ontzettend tof dat die vraag van de opdrachtgever precies op zo’n moment komt… Heel gaaf!

  Ik ben alweer toe aan mijn vierde werkplek na mijn afstuderen. Alle afscheid-momenten waren anders, en eentje ronduit stom, haha. Maar dat paste er ook wel bij eigenlijk. Ik zit nu in elk geval helemaal op mijn plek.

 5. bychristiana 15 mei 2020 op 8:47 am - Beantwoord

  Wat een mooi stuk om te lezen Romy! Je trots en dankbaarheid spat van het scherm, heel inspirerend;-)

 6. Naomi 15 mei 2020 op 8:50 am - Beantwoord

  Wat mooi, die vraag die gisteren kwam! Het zal best een beetje een gekke dag zijn vandaag. Heel veel succes met je laatste werkdag!

 7. Lianne 15 mei 2020 op 9:19 am - Beantwoord

  Mooi stukje! Fijn dat die twee jaar van het werkende leven je zoveel gebracht en geleerd hebben. Ik heb van al die jaren in loondienst werken eigenlijk alleen geleerd dat ik dat echt nóóit meer wil, haha!
  Heel veel succes en plezier met het werken als ondernemer, maar dat gaat vast goedkomen 🙂

  • Romy 23 mei 2020 op 3:20 pm - Beantwoord

   Haha, ook dát is natuurlijk een wijze en belangrijke les. Ik moet zeggen: ik zie mezelf ook niet per se meer 5 dagen per week ergens in loondienst werken.

 8. Meaghan 15 mei 2020 op 10:04 am - Beantwoord

  Wat een bijzonder stukje! Echt een hoofdstuk uit je leven dat nu ten einde komt. Wat mooi om te lezen dat je zo veel hebt geleerd van je banen in loondienst. Wel gek om een online afscheid te hebben, dat is vast anders dan je je had voorgesteld, maar mooi dat er wel even bij werd stil gestaan en dat je het toch goed hebt kunnen afsluiten. En wat super tof dat je als freelancer voor een opdrachtgever aan de slag kan gaan. Wat een mooi begin van het ondernemerschap! Heel veel succes en plezier de komende tijd met alles wat je de komende tijd mag gaan doen! <3

  • Romy 23 mei 2020 op 3:23 pm - Beantwoord

   Dank je wel! Het was inderdaad wel gek om het online af te sluiten. Maar hopelijk komt er in september alsnog een écht afscheidsetentje. Ik ben vooral heel blij dat er nu een mooi nieuw avontuur is begonnen. En die leuke vraag van de opdrachtgever was echt een fijne opsteker 🙂

 9. Daenelia 15 mei 2020 op 10:06 am - Beantwoord

  Leuk he? Nieuwe dingen beginnen is spannend op de beste manier. Ik heb ook wel eens een hele leuke baan opgezegd, omdat het me uiteindelijk niet bracht wat ik nodig had. … eerlijk, het betaalde te slecht om mezelf van te kunnen onderhouden. Het was hartstikke leuk werk! Maar er was toen nog geen voedselbank. Dus dan kies je toch voor een beter betalende baan. Die was minder leuk en net een paar maanden later vond ik wat anders.
  Ik zou graag zeggen dat geld en salaris niet telt als je leuk werk hebt, maar dat is in de echte wereld helaas nier zo.
  Neemt niet weg dat jij nu alles zelf in de hand hebt. Ga er voor, het lukt je al.

 10. Anna 15 mei 2020 op 10:23 am - Beantwoord

  Wat mooi om te lezen! Je mag echt super trots zijn op jezelf! Je nieuwe avontuur gaat nu echt beginnen! :p

 11. Giovanna Jansen 15 mei 2020 op 11:44 am - Beantwoord

  Wat een mooie weg ben je gegaan om te komen waar je nu bent: fulltime ondernemer. Wat super leuk ook dat je een plekje hebt gevonden voor twee dagen als freelancer. Heel veel succes en plezier!

 12. Rachel Kromdijk 15 mei 2020 op 12:13 pm - Beantwoord

  Toevallig heb ik drie weken geleden mijn contract stop gezet en ik ga 1 juni bij een nieuwe werkgever beginnen. Liefst begin ik ook voor mezelf, maar dan wil ik nog wat cursussen achter de rug hebben en wat meer informatie hebben (eventueel een opleiding erbij doen). Ik vind het knap dat je deze stap heb gemaakt, echt hier mag je trots op zijn! En heel gaaf dat je al voor 2 dagen kan werken als zzp-er

  • Romy 23 mei 2020 op 3:25 pm - Beantwoord

   Wat spannend zeg dat je met een nieuwe baan gaat beginnen! Hopelijk gaat deze nieuwe baan je heel veel goeds brengen en kun je er inderdaad ook toffe cursussen volgen.
   Weet je, jouw moment om dé stap naar het fulltime ondernemerschap te zetten komt nog wel! Ik heb er ook jarenlang over gefantaseerd en opeens kwam er een moment waarop ik zeker wist dat ik die stap echt moest zetten 🙂

 13. Geri 15 mei 2020 op 1:43 pm - Beantwoord

  Ik kom uit de tijd van de vaste contracten. Dat klinkt als erg vast en hetzelfde, het was het niet. Binnen die vaste contracten veranderde de wereld steeds sneller. De laatste tien jaar leek het wel of het werk elk jaar veranderde. De leidinggevenden en hun ideeën in ieder geval. Wat wel vast bleef is de zekerheid, ik kon niet worden ontslagen. Ik zag steeds meer jonge collega´s korte contracten krijgen en, hoewel ze niet weg wilden, wel weg moesten. Ik begrijp dat dit iets totaal anders is dan waar jij het over hebt.

  Ik bewonder het lef en de creativiteit van jonge ZZP/ers in de creatieve sector heel erg. Vind het zo leuk om te volgen wat je meemaakt. En wat een mooi aanbod heb je ineens gekregen. Succes!

  • Bettie 15 mei 2020 op 1:51 pm - Beantwoord

   Ah tof en tegelijkertijd heel spannend. Heel veel succes met het ondernemerschap!

  • Romy 23 mei 2020 op 3:29 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat er ook bij een vast contract nog heel veel gebeurt en verandert. Inderdaad, iedere leidinggevende heeft weer andere ideeën. Dat merkte ik zelf gelukkig niet heel erg in mijn eigen functies, maar wel bij collega’s om me heen.
   Bij sommige vriendinnen van mijn leeftijd zie ik ook hoe lastig het tegenwoordig is om een vast contract te krijgen. Zo zonde eigenlijk!

   Dank je wel voor je mooie woorden over mijn stap! Ik ben ook heel blij met dit mooie aanbod van mijn opdrachtgever. Kwam precies op het juiste moment 🙂

 14. Simone 15 mei 2020 op 1:53 pm - Beantwoord

  Wat goed Romy, je mag inderdaad super super trots op jezelf zijn! Inspirerend dit!

 15. Rosanne 15 mei 2020 op 3:14 pm - Beantwoord

  Wat een mooi stukje om te lezen! Ik denk en hoop dat je heel trots op jezelf bent!

 16. johanna 15 mei 2020 op 3:50 pm - Beantwoord

  Een mooi stukje over een mooie ontwikkeling. Ik ben benieuw wat voor freelance klus je hebt gekregen. Soms ben ik toch ook een beetje jalours al ik dat zo lees, maar je hebt er hard voor gewerkt. Ik heb veel minder structureel aan mijn loopbaan gewerkt. Dat was vroeger ook minder nodig. Met gevolg dat ik ook niet zo veel bereikt heb. Maar door jouw posts merk ik, dat er toch meer mogelijk zou moeten zijn. Bedankt en heel veel succes met de volgende stappen. Hopen dat de vraag niet plotseling wegvalt. Maar naar goede kwaliteit is altijd een vraag.

  • Romy 23 mei 2020 op 3:38 pm - Beantwoord

   De freelance klus is bij een marketingbureau waarvoor ik de tekstopdrachten mag oppakken. Heel tof! En het leuke is dat het bureau ook in mijn eigen woonplaats zit. Ideaal dus!
   Enne, ik weet echt zeker dat je meer bereikt hebt dan je denkt. En als je nóg meer wilt, dan is er elke dag een kans om daarmee aan de slag te gaan. Je kunt meer dan je denkt. En, zoals je zelf ook al zegt, er is meer mogelijk dan je misschien wel denkt 🙂

 17. Johanne 15 mei 2020 op 4:14 pm - Beantwoord

  Zo spannend dit! Vind het echt ongelofelijk knap hoe jij je droomleven inricht. Je werkt hard, schrijft heerlijk en bent makkelijk in de omgang, wat wil een opdrachtgever nog meer? Heel erg veel plezier en succes gewenst. Weet zeker dat alles goed komt. Xxx

  • Romy 23 mei 2020 op 3:39 pm - Beantwoord

   Wauw, dank je wel voor je lieve woorden, lieve Johanne! Een dikke (corona-proof) knuffel voor jou!

 18. Ilona Wielinga 15 mei 2020 op 4:33 pm - Beantwoord

  Zo onwijs mooi en inspirerend om te lezen. En inderdaad, je hebt zelf de regie over je leven en jij bent degene die je dromen waar kan maken. Ik wens je in ieder geval veel plezier en succes met je nieuwe carrièrepad.

 19. N8W8 15 mei 2020 op 5:14 pm - Beantwoord

  Top!
  Je mag trots op jezelf zijn!
  Het gaat je lukken!
  Succes!

 20. Marian B 15 mei 2020 op 5:24 pm - Beantwoord

  Knap dat je deze stappen durft te nemen. Het gaat je lukken, zet hem op!

 21. Evelyne 15 mei 2020 op 9:16 pm - Beantwoord

  Ik herinner mij de verhuis van het oude gebouw naar het nieuwe gebouw op mijn vorige job nog alsof het gisteren was. Ik was heel emotioneel bij het ontvangen van een glazen pot snoep (vleesjes) voor onze inzet en besefte toen pas dat een mooi hoofdstuk werd afgesloten. Ik vergeet dat moment nooit meer. Heel veel succes in je droombaan!

 22. Jessica 15 mei 2020 op 10:15 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven en wat fijn dat er gelijk weer nieuwe dingen op je pad erbij komen rollen.
  Ik vond de overstap van mijn bijbaan die fulltime werd niet zo groot. Ik was er aan gewend veel te werken overal naast. De overstap een paar jaar terug naar een grote mensen baan in combinatie met opleiding vond ik toch een stuk pittiger dan ik in eerste instantie dacht. Toch blij mee dat ik deze keuze heb gemaakt. Het biedt mij veel meer in de toekomst.
  Wie weet wat de toekomst nog in petto heeft.

  • Romy 23 mei 2020 op 3:40 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je overstap naar deze baan (en opleiding) je zo goed is bevallen! En inderdaad, wie weet wat er in de toekomst nog meer voor moois op je pad komt 🙂

 23. Silke 16 mei 2020 op 8:18 am - Beantwoord

  Wauw wat bijzonder dat het allemaal zo op z’n plek gevallen is! Ook nog die 2 dagen als freelancer erbij, gefeliciteerd!

  • Romy 23 mei 2020 op 3:41 pm - Beantwoord

   Ja bijzonder hè?! Zo voelt het ook echt. Ben zo dankbaar voor hoe het allemaal is gelopen. Ook al waren er ook momenten waarop ik er even doorheen zat of aan mezelf twijfelde, ik ben vooral heel blij met waar ook die momenten me uiteindelijk hebben gebracht.

 24. Saskia 19 mei 2020 op 7:22 am - Beantwoord

  Spannend en wat een grote maar mooie stap. Dar mag je terecht heel trots op zijn!<3

Recente blogs

Inkiekje #90 | Vakantie voorbij, Vierdaagse, Vegan Sushi Bar & voor-het-nieuwe-interieur-keuzes

31 juli 2023|Persoonlijk|

Na onze reis naar Londen en Windsor ben ik inmiddels weer volledig gewend aan het Nederlandse leven. Maar dan wel met een heleboel herinneringen aan Engeland in mijn hoofd (en filmrol)! Gelukkig stonden er ook na terugkomst nog genoeg leuke dingen op de planning. Zo supportte ik broerlief die de benen uit zijn lijf liep bij de Nijmeegse Vierdaagse, stuntelde ik met stokjes bij de Vegan Sushi Bar en ontdekte ik dat midgetgolfen echt wel leuk kan zijn. Daarnaast improviseerde ik wentelteefjes als zaterdaglunch, vermaakte ik me met kringloopshoppen toen Bart op reis ging en ging de keuzestress over allerlei interieurdilemma's verder. Ik neem je mee in mijn twee weken!

Havermout met pompoen & banaan (lekker zoet!)

2 december 2021|Recepten|

Ik blijf bezig met pompoenen deze herfst. Het is nu eenmaal een van mijn lievelingsingrediënten in welk eten dan ook. Laatst maakte ik al een pompoenrisotto en een pompoentaartje. Maar pompoen doet het ook verrassend goed bij de havermout. Nooit geweten? Ik laat het je graag zien met dit recept voor heerlijk zoete havermout met pompoen. Het is haast een pumpkin spice latte, maar dan zonder koffie en in een ontbijtschaaltje.

5 slechte adviezen die ik niet zou opvolgen

27 mei 2019|Persoonlijke groei|

Of we nu willen of niet, adviezen krijgen we allemaal wel te pas en te onpas. Adviezen van je eigen ouders, van leraren, van leidinggevenden en misschien zelfs wel van de beruchte schoolpleinbrigade. Soms zijn adviezen welkom en fijn, maar er zijn ook adviezen die je misschien het liefst het ene oor in en het andere oor weer uit laat gaan. Dit zijn 5 slechte adviezen waarvoor ik inmiddels maar al te graag vriendelijk bedank.