Geld lijkt vaak een groot taboe-onderwerp. En dat is deels terecht, want niet iedereen hoeft de hoogte van je salaris en het bedrag op je spaarrekening te weten. Toch is geld iets waar ik zo nu en dan graag over schrijf. Ik ben een echte bespaarder en spaarder, en heb nogal een grote drang om financieel mijn eigen boontjes te doppen. Want hoe doe ik dat als eenverdiener met een baan en een onderneming? En hoe ga ik om met financiële onzekerheid, bijvoorbeeld door een tijdelijk contract? In dit artikel vertel ik alles over mijn money mindset.

financiële onafhankelijkheid

Even een disclaimer: in dit artikel beschrijf ik alleen hoe ik met geld omga. Ik wil daarmee natuurlijk niet zeggen dat dit dé manier is. Ik denk dat iedereen dat het beste voor zichzelf kan bepalen.

Mijn financiële opvoeding

Een van de dingen die ik altijd van huis uit heb meegekregen, is om verstandig met geld om te gaan. Al van jongs af aan stort ik maandelijks een bedrag op mijn spaarrekening. Oké, natuurlijk schoot dat er weleens bij in als ik net een leuke trui had gevonden. Maar verder heb ik altijd gewerkt en gespaard. Niet omdat ik grote aankopen op de planning had staan, maar omdat ik het een fijn idee vind altijd wat achter de hand te hebben. Op mijn achtste kon ik al minutenlang in de supermarkt dubben of ik mijn geld zou uitgeven aan de nieuwe Tina of aan een pakje kauwgomballen. En nog steeds denk ik graag zorgvuldig over aankopen na.

Een eigen huis

Mede door die mindset en door jarenlang sparen kon ik afgelopen jaar mijn handtekening onder het koopcontract voor mijn eerste eigen appartement zetten. Nog best wel spannend vond ik het om in één keer mijn spaarrekening te moeten plunderen voor het huis en de volledige inrichting. Wat nu als er iets zou gebeuren en ik geen buffer meer zou hebben? Natuurlijk was het ook even slikken toen de brieven voor vaste lasten in in groten getale hun weg naar mijn brievenbus wisten te vinden. Autoverzekering, hypotheek, aansprakelijkheidsverzekering, VVE-bijdrage, rioolheffingen – er kwamen nogal wat automatische incasso’s.

Maar gelukkig ontdekte ik al snel: ook dat komt goed. Inmiddels zit ik weer volop in de spaarmodus.

Op eigen benen staan

Mede door bepaalde gebeurtenissen in mijn leven heb ik geleerd dat ik het belangrijk vind om op eigen benen te kunnen staan. Mensen om je heen kunnen wegvallen of je in de steek laten. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je op jezelf aangewezen bent. Ik haal er zelf veel kracht uit om te weten dat ik mijn eigen boontjes kan doppen. Ook financieel gezien. Ik weet bijvoorbeeld nog hoe stoer ik me voelde toen ik bij mijn allereerste grote-mensen-baan een echt grote-mensen-salaris op mijn rekening gestort kreeg. Vol trots kocht ik er mijn Oilily-werktas van.

Toen ik ondanks mijn tijdelijke contract en onderneming (twee dingen waar banken niet al te enthousiast van worden) mijn handtekening onder een koopcontract kon zetten, bereikte dat gevoel van stoerheid wel echt een hoogtepunt. Stiekem.

De bekende buffer

Nee hoor, ik houd geen Excel-bestanden bij van mijn privé-inkomsten en -uitgaven, maar een grote shopper ben ik ook niet. Vooral omdat ik het een fijn idee vind altijd wat achter de hand te hebben. Voor het geval dat. Niet omdat ik kapotte wasmachines (want: net vervangen!) en wereldreizen verwacht, maar omdat ik een spaarpotje een fijn idee vind. Wie weet wil ik in de toekomst een eengezinswoning kopen. Of misschien gaat volgende week mijn laptop kapot of zie ik opeens dé winterjas. In al die gevallen wil ik niet hoeven wachten op mijn loonstrookje, maar wil ik die aankoop gewoon kunnen doen.

Besparen, maar niet ten koste van alles

Nu ik een paar grote aankopen (een auto en een huis) heb gedaan, zit ik weer volop in de spaarmodus. Het geeft me een goed gevoel dat ik weer maandelijks aan het sparen ben. En dat ik wat handige bespaartrucs heb ontdekt. Mijn visie: niet meer uitgeven dan nodig is, maar wel zorgen dat je leven leuk blijft. Zo zijn een paar aankopen in mijn huis niet per se de goedkoopste optie. Maar aan de andere kant zoek ik graag naar betaalbare vleesvervangers, denk ik wel duizend keer na voordat ik een nieuwe winterjas koop, en struin ik voor een vakantie graag het internet af op zoek naar kortingen.

money mindset

Wat is mijn money mindset?

Je money mindset – weer zo’n hip Engels woord dat lastig te vertalen is – is een onderwerp dat ik razend interessant vind. De ene persoon heeft misschien moeite met sparen, de ander vindt het juist lastig om wat uit te geven. En tegenwoordig lees je ook steeds meer over manieren om jezelf financieel onafhankelijk te maken, zelfs van een baan. Erg interessant! Op BinckBank kun je daar een artikel over lezen met goede tips voor totale financiële onafhankelijkheid.

Waar ik precies zit qua money mindset? Ik koop wat ik nodig heb, let daarbij soms op de kleintjes en soms ook juist weer niet. Ik geef geen geld uit als dat niet nodig is (ik loop gerust tien minuten om, om geen geld in een parkeermeter te hoeven gooien), maar koop na lang nadenken wél die ene mooie jas waar een prijskaartje aan hangt.

Over financiële onafhankelijkheid en ondernemen

Financiële onafhankelijkheid is iets waar ik steeds meer over nadenk. Niet omdat ik fantaseer over eerder met pensioen gaan (dat duurt toch nog járen), maar vooral omdat ik me verdiep in mijn opties om me meer op mijn onderneming te focussen. Best spannend vind ik dat als eenverdiener met een hypotheek en met de onzekerheid die ondernemen met zich meebrengt. Maar juist het idee dat ik tot nu toe altijd zelf mijn boontjes heb weten te doppen, heeft me de kracht gegeven om daar (een dag per week meer) voor te gaan. Ik heb een buffer, ik weet dat ik altijd mijn eigen geld heb kunnen verdienen en ik weet dat ik een prima leven heb zonder vijfsterrenhotels.

Beleggen als volgende stap?

En wie weet moet ik me daarnaast maar eens gaan verdiepen in beleggen. Ik vond dat altijd – lekker bevooroordeeld! – een bezigheid voor gepensioneerde mannen die hun hele leven bij de bank hebben gewerkt. Inmiddels ben ik er wel achter dat beleggen zo’n slecht idee nog niet is met de lage spaarrente van nu. Het idee van voor jezelf zorgen, en niet afhankelijk zijn van aflopende contracten, lijkt me wel wat. Ook als niet-gepensioneerde vrouw die niet bij een bank werkt.

Ben jij ook een echte spaarder? Of heb je een heel andere money mindset?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 30 oktober 2019 op 6:14 am - Beantwoord

  Qua omgaan met geld zouden we geloof ik zusjes kunnen zijn. Ik heb ook graag een buffer voor ’t geval dat en bovendien wil ik ook ooit (oké, liefst zo snel mogelijk;)) een ander huis, dus iedere euro die ik spaar, voelt heerlijk!

  • Romy 6 november 2019 op 10:32 pm - Beantwoord

   Ha wat leuk dat we er dezelfde financiële gewoontes op nahouden 🙂 Sparen is ook gewoon zo fijn, zeker als je een mooi spaardoel (zoals een huis) voor ogen hebt natuurlijk.

 2. Audrey 30 oktober 2019 op 7:55 am - Beantwoord

  Ik vind financiën ook echt een heel belangrijk en interessant onderwerp! Ik hou dus wel mijn uitgaven bij in Excel, haha. Daar heb ik nog een artikel over in de planning staan, over waarom ik dat fijn vind. Ik heb net als jij altijd gespaard en zo in mijn eentje een eensgezinswoning kunnen kopen. Superfijn!

  • Romy 6 november 2019 op 10:34 pm - Beantwoord

   Wat knap dat je mede dankzij je spaargeld je eigen eengezinswoning kon kopen! Ik ben heel benieuwd naar je artikel over de Excel-sheet trouwens. Misschien moet ik dat bijhouden van mijn uitgaven toch ook maar eens gaan doen 🙂

 3. Daenelia 30 oktober 2019 op 8:32 am - Beantwoord

  Lieverd, ipv beleggen met je spaargeld kun je beter je hypotheek verder aflossen op jouw leeftijd. Je beschermt je tegen een komende huizencrisis en je brengt je maandlasten omlaag. Dat is zekerder dan beleggen en beter dan sparen tegen bijna geen rente.
  Beleggen is toch een beetje een piramide spel, zeker voor particulieren..

  • Romy 6 november 2019 op 10:42 pm - Beantwoord

   Dank je voor de tip! Ik heb me een tijdje verdiept in de optie om extra af te lossen, maar in mijn situatie (veel spaargeld in het huis gestoken, kleine hypotheek) bleek dat niet gunstig vanwege de huidige lage hypotheekrente en de bijleenregeling die bij een volgende woning geldt. Beleggen vind ik ook wel spannend, maar levert waarschijnlijk wel meer op dan sparen op dit moment.

 4. evelien 30 oktober 2019 op 8:59 am - Beantwoord

  Vroeger was ik helemaal niet van het sparen, ik gaf graag mijn geld uit aan leuke kledingstukken, of leuke dingen doen met vriendinnen.
  Vanaf mijn 17e is deze mindset veranderd, en het gaat nu al helemaal gemakkelijker nu ik een baan heb.
  Ik vind wel: als je het nú kan en wilt doen, wacht daar dan niet mee.

  Liefs,
  Evelien

  • Romy 6 november 2019 op 11:01 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je nu meer bewust aan het sparen bent. Je hebt wel gelijk dat sparen natuurlijk een stuk makkelijker gaat als je een baan hebt en niet alleen moet rondkomen van een bijbaantje. Maar inderdaad, ook als je spaart, moet je best zo nu en dan iets moois kunnen kopen of doen waar je echt blij van wordt.

 5. Anna 30 oktober 2019 op 9:53 am - Beantwoord

  Wat een leuk en interessant artikel! Ik ben ook een echte spaarder, want ik houd niet van onzekerheid. Te weinig spaargeld hebben maakt me echt nerveus, haha. Daardoor kan ik ook de dingen doen die ik leuk vind, zoals vaak op vakantie gaan, uit eten en naar de sauna. In het dagelijks leven geef ik ook niet meer uit dan nodig is, na 6 jaar op mezelf wonen weet ik precies wat zonde van mijn geld is en wat niet. Zo neem ik vrijwel altijd mijn eigen eten mee naar werk, doe ik geen onnodige aankopen en ga ik graag naar de markt. Al deze kleine beetjes maken bij elkaar zo’n groot verschil, vooral als ik het vergelijk met leeftijdsgenoten.

  • Romy 6 november 2019 op 11:04 pm - Beantwoord

   Ik begrijp je helemaal: het is gewoon een fijn gevoel dat je geld hebt voor leuke dingen en niet bang hoeft te zijn of je bepaalde dingen wel kunt betalen.
   Wat goed dat je zo handig omgaat met je dagelijkse uitgaven. Kleine bespaartrucs kunnen inderdaad al veel schelen. Ik koop zelf om dezelfde reden als jij nooit echt lunch, maar neem mijn eigen brood mee. Scheelt zo twintig euro per week!

 6. Shirley 30 oktober 2019 op 10:07 am - Beantwoord

  Ik vul dus wel af en toe een Excel in met mijn inkomsten en uitgaven, haha. Heel interessant. Vaak bevestigt het wat ik al weet, maar ik vind het wel helpen om het af en toe zwart op wit te zien. Ik heb vroeger veel gespaard en daardoor net als jij een appartement kunnen kopen. In de tijd dat ik daar woonde, kon ik veel minder hard sparen, maar ik spaarde nog steeds. Ik hou wel van het gevoel van een ‘veilige’ buffer. Op dit moment verdien ik wat minder en gaat een deel van mijn geld naar de gezamenlijke rekening en de rest geef ik vooral zelf uit om het leven leuk te houden. Maarrrr, zodra ik een vaste baan heb, gaat het sparen zeker weer beginnen.

  • Romy 6 november 2019 op 11:15 pm - Beantwoord

   Slim, zo’n Excel-sheet! Ik ben er nu toch over aan het nadenken om dat misschien ook eens te doen. Geeft toch wat meer overzicht om alles onder elkaar te zien inderdaad! Wel een heerlijk gevoel, denk ik, dat het harde sparen straks weer kan beginnen. Alhoewel het leven leuk houden natuurlijk ook altijd een mooi spaardoel is 🙂

 7. Irene 30 oktober 2019 op 10:24 am - Beantwoord

  Ik heb thuis ook altijd meegekregen dat het belangrijk is om te sparen dus ik probeer dat ook zoveel mogelijk te doen. Mede daardoor was het voor mijn vriend en mij ook mogelijk om een huis te kopen. We proberen nu ook elke maand toch een mooi bedrag aan de kant te zetten maar dat is soms ook lastig omdat we ons huis nog aan het opknappen zijn en daarnaast willen we onszelf ook niet te veel ontzeggen. ’t Is soms moeilijk om de balans te vinden!

  • Romy 6 november 2019 op 11:17 pm - Beantwoord

   Die balans vinden tussen sparen en zo nu en dan wat leuks kopen is inderdaad niet altijd makkelijk. Ik merk ook weleens dat ik te veel doorschiet in het sparen en het dan lastig vind iets moois te kopen, terwijl dat eigenlijk ook best moet kunnen.

 8. Iris 30 oktober 2019 op 11:28 am - Beantwoord

  Ik vind sparen heel leuk en eigenlijk vind ik besparen ook heel erg tof! Ik en dol op aanbiedingen. Ik geef dan wel geld uit, maar het kost je maandelijks dan niet zo veel geld.

  • Romy 6 november 2019 op 11:18 pm - Beantwoord

   Precies! Besparen is een leuke manier om geld te besteden aan mooie dingen, maar niet al te veel kwijt te zijn.

 9. Ilona Wielinga 30 oktober 2019 op 11:44 am - Beantwoord

  Wat een onwijs interessant artikel! Ik vind het bijhouden van mijn financiën ook onwijs belangrijk. Niet alleen voor mijn bedrijf, maar ook voor mezelf. Ik weet graag waar mijn geld blijft.

 10. Darina 30 oktober 2019 op 5:10 pm - Beantwoord

  Interessant artikel. En ik hou zeker van een buffer en sparen. En ik let zoveel mogelijk op aanbiedingen en dergelijke.

 11. Mirjam 30 oktober 2019 op 5:36 pm - Beantwoord

  Oh, wat tof dat je hierover blogt. Ik ben inderdaad bekend met het ‘financieel onafhankelijk zijn’. Ik woon nu nog bij mijn ouders, maar denk soms wel na over wat dat voor de toekomst betekent en ik probeer wel te sparen. Ik maak veelvuldig gebruik van de spaarpotjes functie bij mijn bank. Als ik een nieuwe trui wil kopen, moet er genoeg geld in mijn kleding spaarpotje zitten. Omdat ik er elke maand geld inleg, is dat meestal ook wel zo 😉 (ik koop niet zo vaak nieuwe kleding ;-)). Sindsdien is het gat in mijn hand wel enigszins gekrompen. Ik heb ook geen excel bestandje, maar houd wel in mijn bullet journal bij hoeveel ik elke maand uitgeef en waaraan. Dat heb ik een tijdje laten vesloffen en wist toen gewoon niet meer waar het geld heenging. Nu heb ik sinds die tijd niet veel meer gespaard, maar ik weet wel waar het geld naartoe is gegaan.

  • Romy 6 november 2019 op 11:31 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je je uitgaven bijhoudt in een bullet journal! Het helpt alleen al om te weten waar je geld naartoe gaat. Die spaarpotjesfunctie ken ik nog niet, maar klinkt ook ideaal. Ik ga eens kijken of ik daar ook wat mee kan bij mijn bank 🙂

 12. Wendy 30 oktober 2019 op 5:49 pm - Beantwoord

  Hahahahaha, nu voel ik me toch een partijtje oud! 😛 Ik beleg namelijk al jaren. XD Maar dan echt zo makkelijk mogelijk, in beleggingsfondsen van mijn bank. Misschien niet de meest winstgevende manier, maar wel winstgevender dan het geld zomaar op mijn (spaar)rekening laten staan. En ik beleg o.a. in een microkredietfonds, dus hopelijk hebben mensen in ontwikkelingslanden er op deze manier ook nog iets aan. 🙂

  • Romy 6 november 2019 op 11:32 pm - Beantwoord

   Haha, juist goed dat je al een hele tijd aan het beleggen bent! En wat mooi dat je belegt in fondsen die ook nog iets maatschappelijks bijdragen. Ik denk dat ik het op dezelfde manier wil aanpakken als jij: op een makkelijke manier beleggen via de bank en dan zoveel mogelijk beleggen in instanties die iets goeds doen.

 13. Anouk 30 oktober 2019 op 8:40 pm - Beantwoord

  Ik heb (nog) nooit gewerkt doordat het volhouden van een full time studie al best een uitdaging is. Elk jaar aan het eind van het jaar duurt het weken voor ik een beetje ontspannen ben en dan begint het schooljaar weer, dus echt sparen is er nog nooit echt van gekomen. Gelukkig heb ik wel een financiële buffer in de vorm van een spaarrekening waar af en toe geld van mijn opa en oma opkomt en waar ik gedurende mijn hele leven nog geen 200 euro af heb gehaald, dus in dat opzicht ben ik alvast goed bezig.

  • Romy 6 november 2019 op 11:34 pm - Beantwoord

   Een fulltime studie is ook niet niks, dus ik kan me goed voorstellen dat daarnaast werken niet echt een optie is. Dat komt na je studie wel weer 🙂 Wel heel knap dat je alsnog je spaarrekening in stand weet te houden. Dat kunnen niet veel studenten zeggen 🙂

 14. Rachel 30 oktober 2019 op 8:42 pm - Beantwoord

  Altijd interessant dit soort artikelen, thanks for sharing girl!

 15. Meaghan 31 oktober 2019 op 9:28 am - Beantwoord

  Leuk om hier eens wat meer over te lezen. Net wat je zegt, er lijkt soms een taboe te heersen op dit onderwerp. Interessant hoe jij hierin staat! Ik heb zelf ook altijd van huis meegekregen dat het belangrijk is om te sparen en dat ben ik momenteel al jaren aan het doen. Natuurlijk koop ik wel eens wat, maar daar spaar ik dan weer apart voor en doe ik ook niet ondoordacht. En verder koop ik ook veel spullen in de aanbieding of met korting.
  Ooh trouwens, je schrijft erover dat de bank minder blij was met jouw onderneming en tijdelijk contract toen je een hypotheek ging aanvragen. Heb je hier veel problemen mee gehad? Ik ben hier namelijk wel nieuwsgierig naar. Vaste contracten zijn natuurlijk niet meer vanzelfsprekend in deze tijd. Hoe heb jij dit aangepakt? Had je een intentieverklaring? Of heb je het op een andere manier aangepakt om toch die hypotheek te krijgen?

  • Romy 6 november 2019 op 11:45 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je zo bewust met sparen en geld uitgeven omgaat! Ook wel heel fijn om dat van huis uit mee te krijgen, vind ik zelf 🙂 Dat helpt toch op latere leeftijd.

   Mijn ervaring met hypotheken is dat er veel meer kan dan je denkt en dan je soms wordt verteld. Het belangrijkste is dat je een hypotheekadviseur vindt die echt met je meedenkt. Ik had zelf geen intentieverklaring, maar alleen een jaarcontract (dat later alsnog is verlengd, maar dat was toen nog niet duidelijk) en de jaarcijfers van mijn onderneming. Bij een paar adviseurs en ook bij een bank had ik gehoord dat er geen opties waren, maar bij De Hypotheker (mijn adviseur) wilde de adviseur wel met me meedenken.
   Ik ben uiteindelijk meegeteld als flexwerker, wat betekent dat mijn inkomen uit mijn onderneming en mijn inkomen uit loondienst gedurende de afgelopen drie jaar bij elkaar zijn opgeteld alsof ik dus drie jaar lang als flexwerker heb gewerkt. Het gemiddelde daarvan telde mee voor mijn hypotheek. Ik had de mazzel dat ik altijd goede bijbaantjes heb gehad, maar mijn hypotheek viel wel wat lager uit dan ik dacht (omdat ik drie jaar daarvoor nog student was en dus niet een fulltime inkomen verdiende). De rest heb ik helemaal met mijn spaargeld aangevuld. Je kunt niet bij iedere bank terecht met zo’n situatie, maar een hypotheekadviseur kan goed voor je uitzoeken waar je wel en niet terecht kunt 🙂
   Ik weet van vriendinnen trouwens dat veel werkgevers wel een intentieverklaring willen verstrekken, ook als nog niet zeker is of ze je een vast contract kunnen aanbieden. Het is voor hen enkel een formaliteit; door de verklaring te ondertekenen, zijn zij niet verplicht ook echt een vast contract aan te bieden. Met zo’n verklaring heb je in ieder geval wel meer mogelijkheden voor een hypotheek. Maar ook zonder zo’n verklaring heb je dus opties. Daarvan ben ik het levende bewijs 😉

   Een heel verhaal zo! Maar ik hoop dat je er wat aan hebt. Je mag me trouwens altijd mailen als je meer wilt weten 🙂

   • Meaghan 7 november 2019 op 10:19 am - Beantwoord

    Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie Romy! Fijn! Hier kan ik ook echt wel wat mee. Ik hoor zo veel horrorverhalen over koophuizen en hypotheken. Dit biedt gelukkig weer wat meer inzichten. Wat fijn dat de adviseur zo goed meedacht en dat het uiteindelijk ook allemaal is goedgekomen! Je hebt er een prachtig huis voor terug.
    En lief dat ik je altijd mag mailen 🙂 Zal voor nu nog even niet nodig zijn, maar wie weet in de toekomst! Ik ben namelijk de eerste van mijn omgeving die hiermee bezig is en waarschijnlijk is dat over een jaar nog steeds zo, omdat veel mensen in mijn omgeving huren of nog studeren. Dus het is voor mij en mijn vriend ook allemaal even zoeken naar hoe en wat.

    • Romy 7 november 2019 op 11:21 pm - Beantwoord

     Heel begrijpelijk dat het allemaal nog flink zoeken is. Er komt best wel wat op je af bij het kopen van zo’n eerste huis en dan is het toch fijn om ervaringen uit te wisselen 🙂 Dat vond ik destijds ook. Maar echt waar, het komt heus goed, ook met deze bizarre huizenmarkt. Misschien lukt het niet bij de eerste bezichtiging, maar uiteindelijk vinden jullie jullie fijne plekje wel.
     Wat mij trouwens ook enorm is geholpen, is om een aankoopmakelaar in te schakelen. Je betaalt dan wel ongeveer € 1000-€ 1500, maar dankzij de aankoopmakelaar heb ik wel dit huis kunnen bemachtigen zonder dat ik veel te veel zou gaan overbieden. Zeker als je voor het eerst een huis koopt en graag zeker wilt weten dat je het handig aanpakt (zoals ik destijds), is een aankoopmakelaar echt heel fijn 🙂

 16. Lilian 31 oktober 2019 op 1:27 pm - Beantwoord

  Een tijdje terug las ik het boek ‘Beleggen voor dummies’ en dat was razend interessant. Maar ik kwam vooral tot de conclusie dat ik beleggen beter aan mensen kan overlaten die er verstand van hebben. Maar dan is het wel minder leuk 😉

  Je kunt overigens oefenen met beleggen bij het https://www.beursspel.nl/. Dan begint toevallig weer komende maandag. Heb ik ook eens gedaan en toen maakte ik ruim 20% winst 🙂

  • Romy 6 november 2019 op 11:50 pm - Beantwoord

   Wat een leuke tip, dat belegspel! Dank je! Ik ga eens kijken of het wat is. Wie weet ontdek ik zo dat er een ware belegger in mij schuilgaat 😉

 17. Dio 31 oktober 2019 op 8:14 pm - Beantwoord

  Heel interessant om te lezen! Ik ben heel erg bezig met mijn eigen money mindset. Het liefst werk ik naar vrijheid: financiële onafhankelijkheid. Dat lijkt mij echt fantastisch, blijven werken, maar niet omdat het moet.

  • Romy 6 november 2019 op 11:55 pm - Beantwoord

   Wat een prachtig doel om naartoe te werken. Zeker heel waardevol als je dat weet te bereiken!

 18. Nikita 9 november 2019 op 9:33 pm - Beantwoord

  Als ik mijn loon krijg dan zet ik elke keer weer een groot stuk aan de kant voor later, en met het andere deel mag ik van mezelf doen wat ik wil. Nu heb ik eventjes vals gespeeld omdat ik heel graag die nieuwe telefoon wilde. Maar nu ben ik streng en mag ik van mezelf niks meer kopen tot ik al het geld wat ik daarvoor heb gebruikt terug heb gespaard. Dat is dan het gevolg. Maar ik vind het niet zo erg, want ik heb heel veel plezier aan mijn nieuwe telefoon. Ik ben zelf ook wel bezig met het idee van op mezelf wonen, maar ik zie mezelf nog niet binnen het jaar uit huis gaan. Ook vanwege het geld, maar nog belangrijker; mijn mentale staat. Het is niet dat ik niet voor mezelf kan zorgen. Ik wil gewoon iets mentaal hersteld zijn voor ik aan ‘nieuwe avonturen’ begin. Want een werkdag is nu al zo overweldigend zonder dat ik daarnaast nog een heel huishouden te runnen heb. En ik ben nu soms al kapot. Het is realiteit na een bijna burn-out. Ik help natuurlijk ook wel mee in het huishouden en mijn ouders kunnen op me rekenen. Maar wel op mijn eigen inspraak. Ik leef nog bij mijn ouders, maar ik profiteer niet van ze. Meer nog, ik help ze wel eens uit de nood. Mijn zusje had dringend een nieuwe telefoon nodig en het kon er gewoon eventjes niet van af. En toen heb ik hun eventjes uit de brand geholpen. Nu na die dure aankoop van mijn eigen telefoon ben ik wel terug in spaarmodus geschoten trouwens.

  • Romy 12 november 2019 op 9:53 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen hoe het zit met jouw money mindset! Zo te horen staan we er best wel hetzelfde in 🙂
   Heel begrijpelijk trouwens dat je niet op korte termijn het huis uit wilt gaan. Je voelt zelf het beste wanneer je daar écht klaar voor bent. Bij mij duurde dat ook zeker wel een tijdje. Op het randje van burn-out het huis uit gaan lijkt me zeker niet handig, dus hartstikke goed dat je daarin goed naar je gevoel luistert. Zo te lezen heb je het goed naar je zin thuis en boffen je ouders ook zeker met jou in huis. Het moment van op jezelf wonne, komt nog wel. Ik weet zeker dat je dat op het moment zelf wel merkt als het zover is 🙂