Eigen baas? Voor veel mensen klinkt dat haast als een droom. Voor mij werd die droom in mei 2018 werkelijkheid. Wat begon als “wat klussen voor erbij” is inmiddels uitgegroeid tot mijn eigen tekstbureau. Een eigen onderneming! Mijn weg naar het ondernemerschap is er één geweest van vele inzichten, maar ook van valkuilen en onzekerheid. Als 26-jarige een eigen bedrijf uitbouwen was voor mij geen vanzelfsprekende keuze, maar wel een keuze die me veel heeft opgeleverd. Ik neem je graag mee in mijn ondernemersverhaal. Een verhaal dat niet alleen gaat over ondernemen, maar vooral over groeien en luisteren naar je gevoel.

De ondernemende puber in mij

Al zolang ik me kan herinneren, vind ik het leuk om “iets voor mezelf” te hebben. Zo verdiende ik op mijn 17e mijn eigen geld door creaties te maken voor scrapbooktijdschriften. Ook scharrelde ik wat bij elkaar met betaalde klussen op de universiteit, scripties nakijken en onderzoeksprojecten. Ik vond het geweldig om zelf kansen te zoeken om op een leuke manier mijn eigen (studenten)inkomen te verdienen.

Toch zocht ik na mijn studie in eerste instantie een fulltime baan in loondienst. Ik wilde vooral leren hoe het werkzame leven werkt. En ik kan wel zeggen dat ik daar in mijn eerste baan – mede dankzij mijn geweldige leidinggevende – heel veel over heb geleerd! Toch merkte ik na een tijdje dat ik vastliep. Ik kende het bedrijf en de taken, en eigenlijk wilde ik méér.

Een handtekening & een eigen bedrijf

Ondertussen had ik voor mijn blog zo nu en dan samenwerkingen, waardoor ik toch nog voor soort-van-ondernemer kon spelen. Dat smaakte al snel naar meer! Daarom zette ik in mei 2018 de stap naar de KvK. Mijn eigen bedrijf als freelance tekstschrijver was een feit. Die mijlpaal was overigens voor mij groter dan voor de chagrijnige KvK-meneer achter de balie. Ik vulde wat papieren in, zette mijn handtekening en rekende € 50,- af. Daarna schudde de man me de hand en was de volgende patiënt aan de beurt.

Eenmanszaken & bv’s

Het starten van een bedrijf was voor mij niet heel spannend. Als zzp’er naast een vaste baan loop je weinig risico. Mijn verzekeringen en pensioen zijn al gedekt bij mijn werkgever. En mijn enige kosten waren de kosten voor een professionele fotoshoot. Grootse doelen had ik nog niet. Van een ondernemingsplan was al helemaal geen sprake. Ik zou wel zien waar het schip zou stranden.

Daar moet ik wel bij zeggen dat het opzetten van een ander soort bedrijf dan een eenmanszaak wat meer voeten in de aarde heeft. Een bv opzetten ligt bijvoorbeeld iets ingewikkelder. Hiervoor moet je naar de notaris stappen. Wel is een bv oprichten in sommige gevallen gunstiger dan een eenmanszaak. Bijvoorbeeld als je verwacht meer dan € 150.000 winst per jaar te maken of als je wilt voorkomen dat jij zelf failliet wordt verklaard als je bedrijf failliet zou gaan.

Over hoe een bv oprichten precies in zijn werk gaat en wat de stap naar de notaris kost, kun je op Offerte.nl meer lezen.

Kriebels & grote opdrachten

Mijn ondernemerskriebels begonnen serieuzere vormen aan te nemen toen ik vorig jaar begon aan een nieuwe baan. Ik ging van vijf naar vier dagen werken per week, waardoor ik structureel meer ondernemerstijd had. Begin dit jaar groeide mijn onderneming opeens sneller dan ik had kunnen hopen. Ik had inmiddels meerdere vaste klanten en kreeg er in één keer mijn eerste écht grote opdracht bij. Wekenlang werkte ik keihard om alle deadlines voor het project te halen. Hoe meer ik werkte in mijn onderneming, hoe meer ik merkte dat dát was waar mijn hart sneller van ging kloppen. Niet alleen het schrijven, maar eigenlijk alles aan ondernemen vond ik leuk. Tot de belastingaangifte aan toe.

Foto’s gemaakt door Iris Zaagman.

Wijze lessen & nieuwe stappen

Deze zomer kwam ik terecht bij een loopbaancoach. Omdat ik een tijdelijk contract heb, wilde ik me verdiepen in mijn vervolgopties. Waar word ik écht blij van? Wat zoek ik in een baan? En wat zou ik nog willen leren? Door de loopbaancoaching heb ik veel over mezelf geleerd. Zo ontdekte ik dat ik meer afwisseling zoek dan veel vaste banen me kunnen bieden. Maar dat ik mijn uitdaging en afwisseling wel zelf kan creëren, bijvoorbeeld in mijn onderneming.

Toch bleef ik benadrukken dat dit niet hét moment was om echt voor het ondernemen te gaan. “Ja maar, ik ben pas 26!” en “Ik moet nog zo veel leren.” Maar hoe ik het ook probeerde te verstoppen, mijn ogen gingen stralen zodra ik het over mijn onderneming had. Ik ontdekte samen met de coach dat alle beren die ik op de weg zag er eigenlijk niet waren. Dat deed me besluiten de grote stap te wagen om naar minder dagen werken te gaan. Zo kan ik onderzoeken waar het ondernemen me zal brengen en kan ik tegelijkertijd het mooie project waaraan ik in loondienst werk voortzetten.

Brieven & puzzelstukjes

Niet veel later viel er een brief in mijn brievenbus. Een brief die eigenlijk symbool stond voor een puzzelstukje van de puzzel die ik in mijn hoofd aan het leggen was. De afzender? De gemeente! Deze brief was voor de afwisseling eens geen periodieke belastingaanslag. Mijn gemeente bleek kosteloos aan een beperkt aantal startende ondernemers een volledig coachingstraject van een half jaar aan te bieden. Ik “solliciteerde” op het traject en werd uitgekozen. Toen wist ik: dit is het pad dat ik wil gaan. Alsof het zo had moeten zijn.

Het traject heeft mij tot nu toe heel veel gebracht. Niet alleen een stok achter de deur, maar ook leuke contacten. Sparren met andere ondernemers is heel waardevol, ook (of juist) met ondernemers die totaal andere dingen doen dan jij. Mede door de goede sessies durfde ik mijn eigen site het web op te slingeren en ben ik nu concrete doelen aan het stellen voor het nieuwe jaar.

Wat doe ik als ondernemer?

Wat ik dan precies doe als ondernemer? Dat kun je lezen op mijn zakelijke site RomyVeul.nl (sorry, schaamteloze zelfpromotie!). Ik maak als creatieve tekstschrijver, redacteur en ghostwriter opdrachtgevers blij met pakkende teksten. Daarbij schrijf ik rake teksten voor onder meer ondernemers, bedrijven en media. Ik zorg ervoor dat de teksten lekker lezen, foutloos zijn en (bij voorkeur) een vleugje humor bevatten. Elke dag mensen helpen hun woorden op (digitaal) papier te zetten – blijer kun je mij niet maken.

Eindeloze ontwikkeling & zelfvertrouwen

Ondernemen heeft mij heel veel gebracht, ook op persoonlijk vlak. Juist doordat je in je eentje de tent draaiende houdt, móet je wel buiten je comfortzone gaan. Ideeën pitchen, jezelf verkopen, onderhandelen over tarieven, weten wat je waard bent, ‘nee’ zeggen en continu nieuwe mensen ontmoeten en aanspreken – allemaal dingen die het ondernemerschap met zich meebrengt. Ondernemen heeft mij dan ook veel zelfvertrouwen en kennis over mezelf opgeleverd. Én de afwisseling en uitdaging waar ik naar op zoek was.

Ik heb naast mijn werk als ondernemer mijn leuke baan in loondienst nog, waarvoor ik ook mooie projecten mag oppakken. Op dit moment vind ik de combinatie van werken voor een werkgever én ondernemen heel fijn. Het beste van twee werelden!

Een verhaal van persoonlijke ontwikkeling

Waarom ik dit verhaal deel op mijn blog? Omdat mijn ondernemersverhaal ook een verhaal van persoonlijke ontwikkeling is. Voor mij gaat de stap naar ondernemen niet over geld, prestige of carrière maken. Het gaat in mijn geval vooral over luisteren naar waar je hart sneller van gaat kloppen. Het gaat over beren op de weg verslaan, je eigen pad uitstippelen en je niet laten tegenhouden door beperkende gedachten. Maar ook over jezelf serieus nemen, op welk vlak dan ook. Stuk voor stuk lessen die ik ook graag aan niet-ondernemers meegeef.

En als er iets is wat ondernemen mij heeft geleerd, dan is het wel dat je kunt wat je dénkt dat je kunt. Plus nog een schepje daarbovenop.

Heb jij weleens overwogen je eigen bedrijf te starten?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Shirley 2 januari 2020 op 7:06 am - Beantwoord

  Echt heel stoer dat je de stap hebt gezet en bijzonder dat de juiste kansen op het juiste moment voorbij kwamen. Alsof het zo moest zijn. Ik heb een tijdje gefreelancet tijdens en na mijn studie. Ik was toen 20/21 en achteraf gezien had ik het anders moeten aanpakken. Ik was misschien toch wat te jong en had niet de juiste mindset. Voorlopig heb ik geen plannen voor een eigen bedrijf, maar zeg nooit nooit.

  • Romy 2 januari 2020 op 11:20 am - Beantwoord

   Heel tof dat jij ook na (en tijdens) je studie veel hebt gefreelancet. Ook de stappen die je in je periode inbetween jobs hebt gezet, laten wel zien dat het ondernemen je hartstikke goed afgaat. Maar ik kan me goed voorstellen dat een leuke baan met fijne collega’s ook heel wat waard is, zeker in een nieuwe omgeving. Mooi om op je blog te lezen dat je het er tot nu toe erg naar je zin hebt 🙂

 2. Iris 2 januari 2020 op 7:29 am - Beantwoord

  Ja heel tof dat je deze stappen hebt gezet! Je kan ook heel goed schrijven!

  • Romy 2 januari 2020 op 11:21 am - Beantwoord

   Wat lief dat je dat zegt! Dank je wel! 🙂

 3. Naomi 2 januari 2020 op 7:48 am - Beantwoord

  Zo gaaf om te lezen dit. Je kunt dus in best korte tijd enorme stappen zetten. En als je zelfs de belastingaangifte leuk vindt…;) Ik heb ondernemen heel vaak overwogen, maar juist dingen als de belasting houden me tegen. En toch kriebelt het. Het is zeker weten een optie die voorlopig nog niet in de vuilnisbak gaat verdwijnen.

  • Romy 2 januari 2020 op 11:22 am - Beantwoord

   Mooi om te lezen dat ondernemen jou ook nog weleens wat zou lijken. De belastingaangifte is echt een stuk eenvoudiger dan je denkt en anders kun je altijd nog iemand in je omgeving vragen met je mee te kijken. Ik gebruik nog altijd mijn vader als vraagbaak als ik ergens tegen aanloop 😉

 4. Daenelia 2 januari 2020 op 8:22 am - Beantwoord

  Gelukkig heb ik dus een afwisselende baan waarin ik elke dag met mensen over de hele wereld kan samenwerken. Ik ben pas echt gelukkig in een internationale omgeving en ik denk dat ik dat met een eigen zaak niet snel op dat niveau kan tillen.
  Ik zie mijn werk bij mijn werkgever ook niet als werken voor een ander. Eigenlijk ben ik best verbonden met de organisatie waar ik voor werk.
  Neemt niet weg dat ik wel hobbies heb die ik eventueel kan gebruiken om wat bij te verdienen. Maar ik denk dat het voor mij belangrijker is om van mijn hobbies te genieten. Toch… Ik heb wel wat ideetjes voor het komende jaar.

  • Romy 2 januari 2020 op 11:23 am - Beantwoord

   Als je veel internationaal contact zoekt in een baan, is werk in loondienst inderdaad vaak wel de beste optie. Mooi om te horen dat je het goed naar je zin hebt in je baan en je ook verbonden voelt met de organisatie. En wie weet wat daar eventueel nog eens voor bijverdiensten door leuke hobby’s bij zullen komen!

 5. Tineke 2 januari 2020 op 8:27 am - Beantwoord

  Ik wilde het ooit wel, van bloggen mijn baan maken. Mijn statistieken waren er toen net niet hoog genoeg voor en ik denk dat ik er ook te onzeker voor ben. Nu blog ik juist puur vanuit hobby en hou ik mij helemaal niet meer bezig met hoeveel mensen het gaan lezen.

  • Romy 2 januari 2020 op 11:18 am - Beantwoord

   Juist mooi dat je het bloggen puur als een hobby ziet! Ik denk dat je er dan ook meer van kunt genieten dan wanneer het aanvoelt als een baan waar je echt geld mee moet verdienen. Ik verdien zelf af en toe wat met mijn blog, maar ben blij dat ik het nooit als een inkomstenbron op zich ben gaan zien (dat is mijn aparte tekstschrijfbureau al). Dat ik met plezier blog is veel belangrijker dan wat ik er eventueel aan overhoud 🙂

 6. Audrey 2 januari 2020 op 9:12 am - Beantwoord

  Zo mooi hoe je geniet van het ondernemer zijn! Het zou niks voor mij zijn – in elk geval niet zonder financiële stabiliteit ernaast.

 7. Darina 2 januari 2020 op 9:17 am - Beantwoord

  Een prachtige stap die je hebt gezet! Je schrijft heel goed en pakkend. Ooit dacht ik wel aan een eigen onderneming maar laat ik me maar eerst focussen op het schrijven van mijn boek 🙂

  • Romy 2 januari 2020 op 11:24 am - Beantwoord

   Een eigen boek schrijven is natuurlijk ook al een heel mooi doel op zich!
   Dank je wel voor je lieve compliment! Ik vind het andersom weer heel knap als mensen boeken kunnen schrijven. Romans schrijven zou ik dan weer een flinke uitdaging vinden 😉

 8. Meaghan 2 januari 2020 op 9:46 am - Beantwoord

  Een erg inspirerend artikel om te lezen! Zo leuk hoe je je passie hebt ontdekt en daar ook gewoon je werk van hebt kunnen maken! Je spreekt er echt zo enthousiast over, leuk om zo veel positiefs te lezen! Zelf heb ik er ook wel over nagedacht om een eigen onderneming te beginnen, maar voor mij voelt het toch veiliger om in loondienst te werken, daarnaast zijn er meerdere dingen die ik leuk vind en is er niet één concreet iets waarin ik zou willen ondernemen, wat het voor mij allemaal te vaag maakt. Dus na mijn studie ga ik op zoek naar een baan bij een werkgever, maar wie weet over een aantal jaar dat ik wel meer concrete plannen heb en zo niet, dan is dat ook helemaal oké! Ik zie wel waar het schip strandt!

  • Romy 2 januari 2020 op 11:26 am - Beantwoord

   Heel mooi dat je er zo open instaat! We zijn allebei nog hartstikke jong en hebben nog een heel leven vol kansen voor ons. Alleen maar mooi om dan te kijken naar wat op dat moment goed voelt en waar je het meeste van leert 🙂
   Ik ben zelf overigens heel blij dat ik na mijn studie eerst fulltime voor een baas heb gewerkt. Ik heb daar heel veel van geleerd en denk dat ik aan mijn leidinggevende toen deels het stukje zelfvertrouwen te danken heb dat ik nu als ondernemer hard nodig heb.

 9. bychristiana 2 januari 2020 op 9:51 am - Beantwoord

  Ik vind het zo ontzettend knap van je! Wat een inspirerend verhaal. Je bent dan ook heel goed in wat je doet en het plezier wat je het uit het schrijven haalt, is dan ook heel duidelijk voel- en leesbaar in je artikelen. Zo’n coachingstraject lijkt mij dus ook heel waardevol en inspirerend om te doorlopen. Ik zit hier zelf ook wel eens aan te denken.

  • Romy 2 januari 2020 op 11:27 am - Beantwoord

   Wat een mooie woorden! Dank je wel!
   Ik kan je zo’n coachingstraject overigens zeker aanraden. Ik heb er zelf heel erg veel aan gehad. Ook al wist ik sommige dingen zelf diep van binnen ook wel, ik merkte dat een coach me vaak pas écht de spiegel kon voorhouden die ik nodig had om daadwerkelijk stappen te zetten.

 10. Mariska 2 januari 2020 op 10:01 am - Beantwoord

  Ondernemen is erg spannend, maar ook wel heel erg leuk omdat je echt voor je eigen inkomen moet gaan zorgen. En, je kunt grotendeels zelf bepalen wat je doet 🙂 Heel veel succes ook verder met je plannen. Zelf ben ik blij dat ik weer ondernemer ben 🙂

  • Romy 2 januari 2020 op 11:28 am - Beantwoord

   Dank je wel! Ook heel mooi en inspirerend dat jij vorig jaar de stap naar ondernemen hebt gezet. Voor jezelf werken heeft heel wat mooie voordelen te bieden.

 11. Simone 2 januari 2020 op 10:50 am - Beantwoord

  Ik ben zelf alweer 1,5 jaar (weer) ondernemer. Hiervoor had ik mijn eigen bedrijf ook in tekstschrijven. Echter had ik toen nog niet de energie om daar heel veel mee te doen en bleef het een beetje bij therapeutisch werken. Nu is dat heel anders. Ik werk zo’n 20-24 uur per week, ook als ik geen shoots heb staan.
  Als ondernemer leer je veel en je moet ook wel om ‘overeind’ te blijven staan. Maar ik zou niet anders meer willen.

  • Romy 2 januari 2020 op 11:30 am - Beantwoord

   Echt heel mooi en stoer dat je sinds 1,5 jaar vol voor jouw onderneming gaat. Ik vind het zo knap wat je al in korte tijd hebt neergezet, als ik bijvoorbeeld je LinkedIn-posts voorbij zie komen. Heel erg inspirerend! En extra mooi om te horen natuurlijk dat je er zelf ook zo veel plezier aan beleeft.

 12. Lianne 2 januari 2020 op 10:55 am - Beantwoord

  Mooi verhaal, en heel herkenbaar ook! Zo mooi dat het ondernemen je zoveel mooie dingen heeft opgeleverd. Haha, dat had ik ook, zo’n werknemer bij de KvK die het allemaal niet zoveel interesseerde. Voor mij was het een mijlpaal, voor hem was het maar een routineklus.
  Ik zou ook wel fulltime met Liannes Letters aan de slag willen, maar helaas ben ik in die twee jaar tijd nog altijd niet zoveel gegroeid.. Daar ga ik dit jaar verandering in brengen!

  • Romy 2 januari 2020 op 11:31 am - Beantwoord

   Een prachtig doel voor het nieuwe jaar! En ik weet haast zeker dat dit jaar je daarin veel moois zal brengen. Je hebt al zo veel mooie en waardevolle stappen als ondernemer gezet. En hoe knap is het sowieso dat je gewoon meerdere ondernemingen met elkaar combineert 🙂

 13. Mirjam 2 januari 2020 op 11:07 am - Beantwoord

  Echt supertof dat je bent gaan ondernemen en dat je dit verhaal deelt. Ook fijn dat je het eigenlijk vanuit de ‘veiligheid’ hebt kunnen doen, dus naast je baan in loondienst ondernemen. Anders zorgt het voor best wel financiële stress, denk ik. En het schijnt dat je dan weer minder goed na kunt denken, wat weer funest is voor je creativiteit in je eigen bedrijf.
  Ik heb vorig jaar overwogen om zzp’er te worden, toen ik niet in loondienst werkte. Maar voor ik m’n plannen wat verder had uitgewerkt kwam er een leuke vacature op m’n pad. Dat combineer ik nu met het schrijven van boeken en bevalt me eigenlijk heel erg goed! Maar wie weet, als ik ooit nog eens zonder baan kom te zitten, kan ik het ondernemerspad opgaan.

  • Romy 2 januari 2020 op 11:32 am - Beantwoord

   Klopt, het feit dat ik nog zekerheid heb in mijn baan naast het ondernemen is wel heel erg fijn. Dat maakte de stap naar ondernemen ook een heel stuk makkelijker.
   Mooi om te lezen dat jij je werk in loondienst ook combineert met schrijven. Wie weet wat er nog eens van komt. Maar het klinkt ook nu al als een heel fijne combinatie! 🙂

 14. Justine 2 januari 2020 op 12:24 pm - Beantwoord

  Allereerst: wat een mooie foto’s in dit artikel!
  Verder wil ik zeggen dat k vind dat je je verhaal echt mooi beschreven hebt. Heel bijzonder om te lezen hoe dit proces voor jou is geweest en wat je er uit hebt geleerd. Je hebt ook helemaal gelijk: doe iets waar je hart sneller van gaat kloppen. Mooi gezegd!

  • Romy 5 januari 2020 op 7:30 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je lieve reactie! <3 Ik vond het zelf ook heel fijn om mijn verhaal eens op (digitaal) papier uit te schrijven.

 15. Nikita 2 januari 2020 op 1:00 pm - Beantwoord

  Ik vind jouw weg zo knap! En het allerbelangrijkste in het leven is uiteindelijk dat je gelukkig bent en doet waar jouw hart sneller van slaat. Wat heb je aan je leven als je iets doet wat je eigenlijk niet wilt. Of zoals een van mijn favoriete youtubers zegt; ‘whats the point living a life you don’t love?. Ik werk nu in de supermarkt en ik hou daar ook van. ik doe mijn job echt heel graag. Maar als ik dan echt nadenk wat mijn hart echt gelukkig maakt? Tekenen. Geef mij mijn stiften en potlood en ik ben gelukkig. Ik mis de creativiteit in mijn job wel. Ik heb ook net (ben nu in pauze) terug de eerste stappen gezet. Ik ben al heel lang bezig met een eigen verhaal. Doordat opa in het ziekenhuis kwam is dat alleen een beetje on hold gezet, logisch. Ik was er emotioneel ook niet echt voor om te schrijven, maar nu dus wel. En ik ben aan de slag gegaan en het voelt zo goed! Nu weet ik weer wat er me gelukkig maakt. Ik hou van een job in loondienst, maar ik vind de vrijheid van wanneer je wilt kunnen werken wel fijn. Daar moet je ook wel een discipline voor hebben, maar die heb ik. Als ik heb ingepland dat ik een uurtje of twee ga schrijven, doe ik dat ook echt. Het feit dat ik een job heb maakt het beter want ik kan in alle rust schrijven, er zit geen haast achter. Mijn droom is en blijft om een eigen boek uit te geven. En om ooit fulltime schrijfster en illustrator te zijn. Van een droomleven gesproken. Ik ben niet van plan dat op te geven, maar ik wil eerst de klappen die ik heb gehad de afgelopen jaren verwerken. Of ik die ooit volledig zal verwerkt hebben, laat ik in het midden. Maar mentaal ben ik gewoon nog niet stabiel genoeg om verdere stappen te zetten en dat is oke. Alles op zijn tijd. Het leven is geen race tegen elkaar. Ieder doet de zaken op zijn eigen tempo

  • Romy 5 januari 2020 op 7:32 pm - Beantwoord

   Prachtig om te lezen dat jij ook heel goed weet waar jouw roeping ligt en wat je het allerliefste doet. En ook heel goed dat je beseft dat je niet alles tegelijk kunt waarmaken. Door het stap voor stap te doen, kom je het meest ver. Nu ben je stappen op andere vlakken aan het zetten. En ik ben ervan overtuigd dat die stappen nodig zijn om uiteindelijk ook op werkvlak te komen waar je wilt komen.
   You go girl!

 16. Literasa 2 januari 2020 op 1:04 pm - Beantwoord

  Wat mooi, die ondernemingszin van jou! Ik hoop dat je er nog veel plezier uit zult halen. Zelf heb ik dit jaar ook bewust minder werk in loondienst genomen om het schrijven een kans te geven. (ben NT2-docent). De bedoeling is dat ik op een dag de jobs jeugdauteur en docent vlot kan combineren, wat nu nog niet het geval is. Dus ja, concrete doelen brengen ons hopelijk verder op weg in 2020. Dat het een productief jaar mag worden!

  • Romy 5 januari 2020 op 7:33 pm - Beantwoord

   Wat een mooie combinatie van jouw twee passies! Alles begint met concrete doelen en het kan haast niet anders dan dat jouw doelen werkelijkheid zullen worden met zo veel ondernemingszin en passie 🙂

 17. Rachel Kromdijk 2 januari 2020 op 2:01 pm - Beantwoord

  Wat een heerlijk artikel en ik ben zo trots op je! Je doet het allemaal zo goed, ik bedoel.. je blog word enorm goed bekeken. Altijd enthousiaste reacties en fleurige foto’s! Ik kan er altijd enorm van genieten. Ik wens je sowieso een gezond en liefdevol 2020 toe.

  • Romy 5 januari 2020 op 7:33 pm - Beantwoord

   Wat een lieve complimenten! Dank je wel!
   Ik wens jou ook een ontzettend mooi 2020 vol liefde, geluk en gezondheid toe <3

 18. Ilona Wielinga 2 januari 2020 op 2:24 pm - Beantwoord

  Zo leuk om te lezen en ook zo herkenbaar! Ik had gelukkig wel een hele enthousiaste man bij de KvK, die het ook onwijs leuk vond dat ik illustreer, haha. In het begin vond ik het best spannend, maar ik kan nu ook wel oprecht zeggen dat ik het een onwijs leuke uitdaging vind. Alhoewel ik soms op moet passen dat ik niet te veel opdrachten aanga naast mijn schoolwerk.

  • Romy 5 januari 2020 op 7:34 pm - Beantwoord

   Zo tof dat jij ook ondernemer bent op een gebied waar je zo veel plezier uit haalt. Je illustraties zijn dan ook geweldig mooi.
   Wel herkenbaar trouwens dat je soms iets te veel hooi op je vork kunt nemen als ondernemer omdat je het gewoon zó leuk vindt om te doen. Dat is helaas een valkuil van het ondernemerschap 😉

 19. Geke 2 januari 2020 op 4:46 pm - Beantwoord

  Wat mooi om eens je hele ondernemingsverhaal wat uitgebreider te lezen. En zo goed hoe je (zo snel) erin gegroeid bent! Echt inspirerend!

  Zelf zal ik in mei dit jaar 14 jaar bezig zijn als zzp’er tuinontwerper. Ook ik ben in die hele tijd (gelukkig!) serieus gegroeid op persoonlijk vlak dan. Zakelijk mag het altijd nog wat meer zijn maar ik moet ook rekening houden met mijn gezondheidsissues dus dat in acht genomen doe ik het al bij al nog zo slecht niet.
  Ik denk niet dat ik nog ooit terug kan (wil) naar loondienst.

  • Romy 5 januari 2020 op 7:37 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je mooie en enthousiaste reactie op mijn ondernemersverhaal!
   En wat geweldig om te lezen dat jij al meer dan tien jaar met veel plezier ondernemer bent. Ik kan me stiekem wel voorstellen dat de stap terug naar loondienst heel groot zou zijn als je eenmaal gewend bent aan alle voordelen die het ondernemerschap biedt 🙂

 20. Janne 2 januari 2020 op 6:48 pm - Beantwoord

  Ik vind het erg stoer dat je ondanks je twijfels, angsten en bezwaren er toch voor gegaan bent met je bedrijf. Hopelijk vliegen de leuke opdrachtgevers binnen en hopelijk blijft je onderneming je energie geven. Ik denk dat er altijd dingen zijn die je nog niet kan weten voordat je aan iets begint, of je nu 26 bent of 86. Misschien is het juist beter dat je je daarvan bewust bent en het toch doet, dan dat je erin gaat met de gedachte dat je alles perfect weet en kunt. Als je maar bereid en in staat bent te leren, en dat ben jij volgens mij wel! 🙂

  • Romy 5 januari 2020 op 7:42 pm - Beantwoord

   Helemaal waar wat je zegt! En dank je wel voor je lieve bericht! Het is inderdaad zo dat er altijd dingen te leren vallen, ook als ik al wel twintig jaar werkervaring zou hebben. Het is juist leuk om op deze leeftijd nog volop te kunnen leren en het ondernemerschap biedt me daar alleen nog maar veel meer kansen voor 🙂

 21. Amanda 2 januari 2020 op 7:53 pm - Beantwoord

  Voor mij is dit verhaal extra leuk om te lezen, omdat we regelmatig met elkaar samenwerken. Dat je bijvoorbeeld een coachingstraject hebt gevolgd, wist ik helemaal niet. Daardoor vind ik het nóg toffer om te zien welke ontwikkeling je hebt doorgemaakt. En moet je nu eens zien: je gaat als een speer! Wat je schrijft over ‘ik ben pas 26’ en ‘ik moet nog zoveel leren’, herken ik heel erg. Pas toen ikzelf – net als jij – die beperkende aspecten losliet, kwam er ruimte. Ruimte voor groei op vlakken die je van tevoren nooit had verwacht. Als ondernemer leer je eigenlijk in korte tijd nog veel meer, dan wanneer je voor een baas werkt. Een veilige haven is heel fijn, maar de echte (mooie) lessen vind je buiten je comfortzone, is mijn ervaring 🙂

  • Romy 5 januari 2020 op 7:43 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je mooie en inspirerende reactie! Je hebt helemaal gelijk. Als ondernemer blijf je eigenlijk leren, veel meer dan ik tot nu toe in loondienst heb gedaan. Alleen al dat is zoiets waardevols aan het ondernemerschap. Daar kan geen veilige haven tegenop 🙂

 22. Giovanna Jansen 3 januari 2020 op 6:26 pm - Beantwoord

  Mooi om te lezen en zo gaaf dat je de stap ook gezet hebt!

 23. Saskia 4 januari 2020 op 3:38 pm