slaaprituelen 1

De 13 slaaprituelen waar ik (als moeilijke slaper) niet zonder kan

 • 13 april 2022
 • 16 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Ken je die mensen die maar op hun kussen hoeven te ploffen en dan direct naar dromenland zijn vertrokken? Ik wel. Ik woon er met één samen. Maar zelf ben ik allesbehalve dat. Het duurt sowieso even voordat ik het knopje heb gevonden om mijn hersenpan op pauze te zetten. En als het moment daar is, dan heb ik ook nog zo mijn slaaprituelen en -wensen. Niet dat ik alleen kan slapen bij een bepaalde luchtvochtigheid of dat mijn dekbed elke nacht netjes gestreken moet zijn – zo erg is het niet. Maar dit zijn wel slaaprituelen die ik elke dag doe en die ik fijn of helpend vind of die zelfs bittere noodzaak zijn om de slaap te vatten.

Mijn slaaprituelen als gewoontedier/prinses op de erwt

Heel misschien past de titel ‘prinses op de erwt’ wel een beetje op mij als het op slapen aankomt. Soms zou ik willen dat ik zoals Bart op elke mogelijke tijd in slaap kon vallen. Maar ik ben altijd al een wat moeilijkere slaper geweest. Ik denk dat het deels komt doordat ik hoogsensitief ben (en heel slecht tegen geluid kan tijdens het slapen), deels doordat ik als een creatieve spring-in-’t-veld de hele dag door ideeën en plannen heb. Die houden ’s avonds in bed niet zomaar op.

Gelukkig heb ik wat gewoontes of slaaprituelen gevonden die helpen om in slaap te komen. Oké, en naast helpende rustgevende rituelen, zitten er ook wat lichtelijk neurotische slaapgewoontes bij. Zeg me dat ik niet de enige ben die niet aan slaap komt als de klok tikt, ik aan de verkeerde kant van het bed lig of ik niet in mijn favoriete houding kan slapen.

1. Linkerkant graag

Al toen ik als klein meisje nog in mijn gele kamer met clowntjesbehang sliep, lag ik altijd op mijn buik en met mijn hoofd naar de linkerkant. Altijd naar een kant die niet pal aan de muur staat. Ik kom onmogelijk in slaap als ik anders lig dan op die manier. Ook in hotelkamers kaap ik dan ook altijd snel de linkerkant van het bed. Als ik met mijn hoofd direct naar een muur of naar Bart toe slaap, word ik op een of andere manier wat claustrofobisch of benauwd. Heeft niets met Bart of de muur te maken overigens.

2. Klok in de kast

Klokken vind ik prachtige woonaccessoires. Maar om geluidsredenen haal ik ze nooit in huis. Ik vertik het (ha!) om met een tikkende klok in de kamer te liggen. En de klokken die ik heb gehad, liet ik meestal *schaam schaam* batterijloos staan. Ik kan zelfs het meest subtiele tikgeluid niet handelen, en heb tot nu toe nog geen klok gevonden die helemaal geen geluid produceert. De keren dat ik in een hotelkamer sliep met tikkende klok, heb ik die zelfs stiekem in de kast gelegd tot de dag dat ik wegging.

3. Uitgebreide badkamertaferelen

Bart klaagt soms dat ik zo lang in de badkamer sta. Zit een kern van waarheid in, en diezelfde klacht kreeg ik jaren geleden ook wel vaker van mijn ouders toen ik nog thuis woonde. Je zou denken dat uitgebreide badkamersessies niet nodig zijn, omdat ik bepaald geen dikke plamuurlaag op mijn gezicht draag overdag. Maar vaak zie ik in de spiegel wel een pukkeltje om te inspecteren, spot ik een wenkbrauwhaar die erom vraagt eruit getrokken te worden of bedenk ik opeens iets wat ik op mijn telefoon wil opzoeken of moet onthouden. De beste ideeën ontstaan blijkbaar als je met je vermoeide ogen in de spiegel kijkt voor het slapengaan. Bij mij wel tenminste.

4. Smeer je suf

Tot ik een jaar of 22 was, ging ik altijd met mijn make-up nog op naar bed. Nu kan ik me daar niets bij voorstellen. Mijn gezicht moet schoon zijn als ik mijn bed opzoek. Is ook een stuk beter voor je huid natuurlijk (en scheelt mascaravlekken op mijn roze kussensloop). Sinds die tijd haal ik elke avond netjes mijn make-up eraf (altijd met de Sensitive-gezichtsreiniger van Kruidvat; de enige gezichtsreiniger die mijn gevoelige huid verdraagt zonder direct zo rood als een kreeft te kleuren). Ook smeer ik mijn huid trouw in met de Weleda-crème met amandelgeur. Niets zo fijn als die crème voor mijn kurkdroge huid!

5. Fijn zittende slaapkleding (of dé Grumpy Cat-pyjama)

Hoewel ik mijn Grumpy Cat-pyjama nog steeds erg kan waarderen, draag ik de laatste tijd het liefst fijn zittende satijnachtige broeken of een stijlvol nachthemd. Niet alleen vanwege de looks (ik ben dol op nachtmode die chic en vrouwelijk oogt!), maar ook omdat ik wijd uitlopende kleding zo fijn vind zitten ’s nachts.

Zoals ik een kritische slaper ben, zo ben ik ook een bijzonder kieskeurige pyjamakoper. Ik ga tot de zomer altijd voor shirts met lange mouwen en een lange broek. Maar dan wel een broek en pyjamatop die niet strak zitten, zeker niet bij de mouwen en enkels. Ik heb zelf een fijne pyjama en twee heerlijke nachthemden van LASCANA liggen die ik heel veel draag. Misschien koop ik er voor de zomer nog een setje bij met korte mouwen van het merk Triumph. Naast de lekker zittende pyjama’s en zachte stofjes word ik ook van hun bloemige prints erg blij.

slaaprituelen

6. Dekbed ingestopt graag

Het schijnt een cruciale levensvraag te zijn: slaap je met het dekbed ingestopt of los? Ik kan écht niet onder een los dekbed slapen. Als mijn dekbed ook maar enigszins los dreigt te zitten, dan ga ik wel mijn bed uit om de instopstrook weer tussen de bedrand te wurmen. Dus dat fix ik altijd voordat ik mijn ogen sluit.

7. Kletskousen in bed

Een van mijn favoriete slaaprituelen is kletsen in bed. Na dat iets te uitgebreide badkamerritueel komt er in mij vaak een spraakwaterval los als ik bij Bart in bed lig. De arme jongen moet soms nog hele verhalen aanhoren, terwijl hij zijn ogen al half dicht heeft. Ik vind het gewoon fijn om de dag door te nemen of grappige gedachten of leuke plannen te delen. Alhoewel Bart gelukkig ook een goede afremmer is als ik juist rond bedtijd op moet-ik-ook-nog-eens-doen-ideeën kom, die niet perfect getimed zijn.

8. Oordoppen in

Hoe ik ooit zonder heb gedaan, ik heb geen idee. Sinds ik oordopjes op maat heb, is oordopjes indien een van de slaaprituelen die ik nooit vergeet. Naast tikkende klokken, kan ik tegen vrijwel geen enkel geluid ’s nachts. Ook klepperende deuren, ademhaling van een ander, hard rijdende auto’s of dat soort geluiden kunnen me uit mijn slaap houden. Sinds ik oordopjes draag, slaap ik een stuk beter in. Echt: als je vanwege het prijskaartje twijfelt of je ze wel of niet op maat moet nemen, doe het! Het heeft mij zeker vijf uur slaap per week extra opgeleverd. Dat is die 100 euro meer dan waard geweest.

9. Nog even wat pagina’s omslaan

Waar ik ooit vooral scrollend in bed lag, duik ik de laatste tijd liever in een goed boek. Een van de slaaprituelen die mij een gelukkig mens (en een betere slaper) maakt! Veel lees ik niet ’s avonds, want vaak vallen na een pagina of tien/vijftien mijn ogen dicht. Maar met tien pagina’s per avond heb je toch na een maand een heel boek uit. Lezen is een van de weinige dingen die mij helpt om mijn hoofd stil te krijgen als lig te piekeren ’s nachts of als ik maar (vaak ook gewoon leuke) gedachten blijf krijgen.

10. Mijn telefoonpolicy

Het advies om je telefoon geen onderdeel te laten zijn van je slaaprituelen, volg ik niet elke avond trouw op. Soms glipt dat toestel toch onder de dekens omdat me opeens iets leuks te binnenschiet. Maar op die nachtelijke opzoekacties na, let ik wel goed op wat ik ’s avonds met mijn telefoon doe. Sinds ik bewuster met schermpjes omga, slaap ik een stuk beter:

 • Ik zet voor het slapengaan altijd mijn wifi en 4G uit, zodat ik alleen maar telefoontjes of sms’jes, maar verder geen notificaties ontvang. Daardoor word ik niet wakker van (automatische) e-mails die na middernacht worden gestuurd of nachtelijke groepsappsessies.
 • Ik heb altijd (ook overdag) het blauwe licht op mijn telefoon uitstaan, omdat dat blauwe licht je alerter maakt en dus niet meehelpt om in slaap te komen.
 • Ik doe op mijn telefoon nooit werkachtige dingen ’s avonds en laat late appjes vaak wachten tot de volgende dag.
 • Als ik nog iets wil opschrijven in mijn telefoon, dan doe ik dat in een memo-app, niet via een mailtje (want voordat je het weet ben je alweer in je mailbox verdwaald en ga je meteen andere mailtjes beantwoorden).

11. Opruimrondje door het huis

Voordat ik ga slapen, vind ik het fijn om de rommeltjes allemaal netjes op hun plek terug te leggen. Niet dat ik nog uitgebreid met de schoonmaakdoek rondloop, maar ik leg wel bijvoorbeeld de afstandsbediening op zijn plek en berg vuile vaat op in de vaatwasser. Dat klinkt misschien als veel gedoe voor het slapen (valt mee: minuutje werk!), maar het geeft mij veel rust als ik ’s ochtends een opgeruimde woonkamer in loop.

slaaprituelen

11. Opschrijven wat op te schrijven valt

Notitieboekjes zijn mijn reddende engel om mijn hoofd leeg te maken. Vaak zingen er nog wel wat losse flodders door mijn hoofd. Dan vind ik het fijn om die een plek op papier te geven. Vaak zijn dat kleine dingen om niet te vergeten voor de volgende dag, zoals dat ik iemand wil appen voor haar verjaardag of dat ik nog achter een bepaald mailtje aan moet. Zodra ze op papier staan, kan mijn hoofd ze ook loslaten.

12. Adem in, adem uit

Als ik gespannen ben of last heb van een opgeblazen buik, zijn ontspanningsoefeningen in bed een van de slaaprituelen die mij rustig krijgen. Ik ga op mij rug liggen, leg mijn handen op mijn buik en adem daar heel rustig naartoe. In en uit. Zo langzaam mogelijk. Vaak word ik daardoor een stuk rustiger en meestal gaat mijn buik er ook weer wat van borrelen (lees: goed nieuws!). Heb ik echt last van mijn buik? Dan wil een kruik vaak ook wel helpen.

Er bestaan trouwens ook allerlei handige apps en audio-fragmenten om ademhalingsoefeningen “onder begeleiding” te doen. Zo vind ik de HSP-ontspanningsoefeningen van Jolanda Hoogkamer daar heel fijn voor.

13. De favoriet onder de slaaprituelen: ik hou van jou

Klef misschien, maar ik eindig elke dag met die woorden. En Bart zegt ze andersom tegen mij. Ik denk dat we allebei door het verlies van dierbaren des te meer beseffen hoe belangrijk het is om dat welgemeend te zeggen. Zo vaak als je kunt en wilt. Je weet nooit hoe het leven loopt. Dus vergeet je partner of andere dierbaren, ondanks de dagelijkse achter-het-behang-plak-momenten en de wie-ruimt-de-vaatwasser-uit-discussies, niet regelmatig te zeggen hoeveel diegene voor je betekent. Geen enkel slaapritueel is mooier dan dit om de dag af te sluiten.

Heb jij vaste slaaprituelen?

slaapritueel

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. S.C. 13 april 2022 op 7:20 am - Beantwoord

  Je hebt wandklokken met een stil uurwerk en dus geen geluid. Als je bijv. googled op wandklok zonder geluid krijg je een boel links.

  Ik ben ook hoogsensitief en hoewel ik ook liever stilte heb, heb ik niet gekozen voor een stille wandklok in de woonkamer waar mijn slaapkamer tegenaan grenst. Ik hoor ‘m dus heel goed maar ik doe of de deur dicht en als ik moe ben dan ben ik gauw in dromenland. Mijn probleem is met het doorslapen. Ik wordt soms uit het niets midden in de nacht wakker. Daar ben ik nog bezig een oplossing voor te vinden.
  Als ik moe ben kan ik goed

  • Romy 21 april 2022 op 10:25 pm - Beantwoord

   Wat handig dat zoiets bestaat! Ik ga er eens naar kijken als ik ooit weer en klok wil, maar dan eentje zonder tikkend geluid.
   Wel rot dat het doorslapen bij jou een probleem is! Ik kan me voorstellen dat dat ook heel vervelend is, zeker als je bijvoorbeeld naar het toilet moet ’s nachts.

 2. Naomi 13 april 2022 op 8:44 am - Beantwoord

  Help, het dekbed moet écht ingestopt zijn hoor. Ik snap mensen die onder een los dekbed slapen ook niet;). Ik vind het altijd wel grappig om over klokken te horen of lezen van anderen. Ik ben hypergevoelig voor geluid, maar een klok vind ik juist ‘prettig’. Het getik geeft me een soort huiselijk, vertrouwd gevoel.

  • Romy 21 april 2022 op 10:23 pm - Beantwoord

   Wat grappig! Dat heb ik ook weleens van anderen gehoord inderdaad. Er zijn zelfs mensen die bijvoorbeeld het geluid van een langsrijdende trein fijn en rustgevend vinden tijdens het slapen.

 3. Cee 13 april 2022 op 9:31 am - Beantwoord

  Omdat ik momenteel niet goed in mijn vel zit, volg ik dit schema:
  20.00 uur ga ik naar boven, check mijn laptop,
  20.30 uur sta ik lang onder de douche [voor ontspanning]
  21.00 uur lig in in bed en doe ademhalingsoefeningen
  daarna lees ik een boek tot ong. 22.00 uur
  Ik draag een broek en t-shirt met lange mouwen
  Slik een 1/2 slaappil [die ik wil gaan afbouwen t.z.t.]
  En plak daarna mijn mond dicht met Kruidvat sporttape [voor alleen neusademhaling]
  Mijn verzwaringsdeken moet los liggen omdat ik af en toe mijn te warme voeten wil laten afkoelen
  En geen klokken, tv´s of phones in onze slaapkamer en verder volledig duister…
  Meestal ben ik rond 22.12 vertrokken 😉
  Voor deze tijd en slaappil lag ik gauw 1 tot 1 1/2 wakker voordat ik in slaap viel

  • Romy 21 april 2022 op 10:22 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je een schema voor jezelf hebt juist nu je minder goed in je vel zit, en natuurlijk fijn dat je daardoor een stuk sneller in slaap valt. Ik hoop dat het snel weer ietsje beter met je gaat.

 4. Darina 13 april 2022 op 9:49 am - Beantwoord

  Ik slaap meestal op mijn rechterzij, word ook altijd wakker als ik per ongeluk toch op mijn rug lig. En ik lees ook altijd voor het slapen gaan, heerlijk ontspannen.

 5. Daenelia 13 april 2022 op 9:50 am - Beantwoord

  Dat met het dekbed, ik snap het. Daarom hebben wij ook twee losse dekbedden op bed. Ik stop de mijne in, want ik ben toch klein, en mijn lange gozer stop ook braaf het voeteneinde in, maar trapt dat in de nacht los. Ik heb nooit meer koude voeten en ook altijd genoeg dekbed.
  Verder ben ik zo’n vervelend individue dat gewoon meteen in slaap valt. Hoewel met de leeftijd ook nachten komen waarbij je wakker ligt, heeft iets met hormonen en ineens erg warm zijn te maken, heb ik nog steeds geen moeite met meteen in slaap vallen. Ik sliep ook rustig door heftige onweerstormen heen. Maar ik word meteen wakker als een van de huisdieren ergens in huis staat over te geven… dat vergt onmiddellijk aandacht; de onweerstorm gaat toch wel vanzelf voorbij. Ik hou wel van een donkere slaapkamer en ik slaap ook graag op mijn linkerzijde (toevallig ook vaak aan de linkerkant van het bed!). Ik heb ergens wel eens gelezen dat slapen op de zijde waar je hart meer zit – links – ook ‘beter’ is, omdat je hart dan rustiger gaat slaan of zo? Ik weet het niet meer exact.
  Heb je trouwens ook dat je in april langer in bed wil blijven liggen?? Schijnen meer mensen last van te hebben en dat heeft dan óf met de zomertijd te maken, óf – volgens de Italianen – heeft het te maken met het langer worden van de dagen en het overstappen van de wintermaanden naar de warmere dagen. Ik had me vanmorgen een beetje verslapen, dus ik ga met de Italianen mee.

  • Romy 21 april 2022 op 10:21 pm - Beantwoord

   Ideaal die twee losse dekbedden! Ik ben ook blij dat Bart zijn dekbed niet los laat liggen; dan waren er hier waarschijnlijk ook twee dekbedden gekomen 😉
   Wat heerlijk trouwens dat jij meestal meteen in slaap valt! Ik heb ook goede hoop dat er vast nog eens een moment komt dat dat bij mij gebeurt.
   Grappig dat april zo’n overgangsmaand is qua slaapritme! Ik heb er zelf wel na de zomertijd een week of twee last van. Een mini-jetlag ofzo 😉

 6. Meaghan 13 april 2022 op 10:08 am - Beantwoord

  Fijn dat al die rituelen je helpen om beter te slapen! Ik ben op zich geen moeilijke slaper, maar vervelende geluiden (zoals tikkende klokken of constant gekraak), een niet lekker zittende pyjama of een spannende gebeurtenis de volgende dag kunnen mij ook wel eens uit mijn slaap houden. Gelukkig gebeurt dat niet heel vaak. Klokken heb ik niet in de slaapkamer en als ik bij anderen logeer die wel een klok hebben, dan zet ik die altijd in een kastje, zodat ik het niet meer hoor. 🙂
  Oh en ik zeg ook altijd tegen mijn vriend dat ik van hem hou voor ik ga slapen, inderdaad onder het mom van, je weet nooit wat morgen gaat komen en dan kan het maar uitgesproken zijn!

  • Romy 21 april 2022 op 10:18 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat jij dat ook altijd tegen je vriend zegt voordat jullie gaan slapen – zo waardevol! En groot gelijk dat je die tikkende klok in een kastje zet. Ik doe dat ook altijd op bijvoorbeeld vakantieadressen met een klok 🙂

 7. Zo simpel is dan geluk 16 april 2022 op 10:39 am - Beantwoord

  Je hebt er gewoon stiekem 14 slaaprituelen van gemaakt. Een tikkende klok kan ik ook echt heel slecht tegen!

 8. Maaike 21 april 2022 op 11:10 pm - Beantwoord

  Sommige dingen zijn heel herkenbaar, ik vind het ook fijn als alles opgeruimd is en slaap het liefst naast een muur. En ik gebruik vaak ook oordopjes.

 9. Eveline Fleur 22 april 2022 op 9:08 am - Beantwoord

  Wat leuk om te lezen. Ik lag wel altijd graag in hoekjes of het verst weg van de deur. Waarom weet ik eigenlijk ook niet. Nu slaap ik links, niet tegen een muur en naast een deur. Zo zie je maar wat het ouder worden doet. Haha! Ik val verder overigens altijd vrijwel direct in slaap. Mijn man zou dit artikel wel weer heel handig vinden. Die ligt altijd te woelen. Overigens viel ik tijdens mijn zwangerschap wel slecht in slaap. Dat lag allemaal niet zo lekker met die dikke buik. Toen keek ik altijd ASMR videos op youtube. Dan was ik meteen weg! Heerlijk was dat haha.

  • Romy 23 april 2022 op 7:21 am - Beantwoord

   Ideaal, die video’s! Wat fijn dat dat hielp om sneller in slaap te komen!
   Ik moet zeggen dat slapen met een zwangere buik mij ook een hele uitdaging lijkt. Ik ben nu al een moeilijke slaper, maar met een buik kun je natuurlijk ook niet fijn op je buik slapen 😛 Ach, dat zien we tegen die tijd wel weer.

 10. Giovanna Jansen 29 april 2022 op 10:01 pm - Beantwoord

  Als mede-prinses-op-de-erwt leuk en herkenbaar om te lezen! Ik kan ook niet slapen met geluiden van een tikkende klok, druppende kraan of (zowel eens meegemaakt in een hotel als afgelopen kerst op een bungalowpark) het geluid van een afzuiger (hotel was boven de keuken en dat ding loeide de hele nacht, vakantiepark was het de afzuiging in de badkamer, keuken en toilet die 24/7 aan stond en niet uit te zetten was…). En kruimels, vouwen in het onderlaken of een loszittende dekbed kunnen mij – helaas – ook flink wakker houden.

Recente blogs

Notting Hill in Londen: wat is er te doen en waar vind je de pastelhuizen?

15 augustus 2023|Op reis|

Misschien ken je de wijk Notting Hill in Londen van de pastelkleurige plaatjes op Instagram en Pinterest. Het is één van dé Instagram-hotspots in de Britse hoofdstad. Maar ook als je er niet naartoe gaat om je Instagram-feed van leuke nieuwe kiekjes te voorzien, is deze wijk een absolute aanrader om te bezoeken. De wijk Notting Hill stond al jarenlang hoog op mijn bucketlist te shinen. Tijdens onze trip naar Londen was het dan eindelijk zover dat ik er in het echt kon ronddwalen. Wat een feest voor een kleurenliefhebber als ik! Een bezoekje kan ik je dan ook zeker aanbevelen. Ben je benieuwd wat je kunt doen in Notting Hill én waar je de leukste pastelkleurige straten spot? Ik zet mijn tips op een rij.

Echt jezelf zijn, wat betekent dat?

19 maart 2017|Persoonlijke groei|

Echt jezelf zijn, trouw zijn aan jezelf en jezelf ontdekken. Het zijn thema's waar ik de laatste tijd regelmatig mijn hersens over kraak, zeker nu er zoveel in mijn leven gaande is. Wat wil ik in mijn leven? Wil ik voldoen aan het standaard plaatje of wil ik een ander pad volgen? Pas ik wel in de hokjes waar anderen mij soms in stoppen? Echt jezelf zijn is soms nog best lastig en roept talloze vragen op. Hoe kun je ontdekken wie jij bent en wat betekent het om 'gewoon' jij te zijn? Is dat wel zo 'gewoon'?

10 vrolijke gedichten om je positiviteit aan te wakkeren

2 mei 2023|Positiviteit|

Vrolijke woorden in rijmvorm gieten vind ik één van de leukste dingen om te doen. Daarom deel ik op Instagram 1-2x per week vrolijke gedichten. Soms met een diepere boodschap, soms bedoeld om meer in jezelf te geloven, soms geschreven als duwtje in de rug en soms gewoon bedoeld om een beetje vrolijkheid in de wereld te slingeren. Aangezien ik dat nu al vijf jaar doe, heb ik een hele lading gedichten op mijn harde schijf staan. De komst van mijn nieuwe computer leek me een goed moment om daar eens doorheen te gaan en een paar van mijn vrolijke gedichten te bundelen. Dit zijn er tien die jou hopelijk een glimlach bezorgen.