Mijn tic voor voornamen

Daan, Tygo, Diederik-Hendrik, Liselotte, Roos en Vlinder. Er zijn zoveel verschillende voornamen tegenwoordig. Elk jaar weer ben ik razend benieuwd naar het lijstje met de populairste voornamen in Nederland. Zouden het Sem en Sophie zijn of toch Daan en Emma? Als klein meisje las ik het voornamenboek alsof het een spannende page-turner was en mijn eerste vraag na de geboorte van een baby was altijd al “Hoe heet het kindje?” In mijn tienerjaren ontdekte ik de website Voornamelijk, waar allerlei leuke artikelen staan over voornamen en hele lijsten te vinden zijn met hockeynamen, namen beginnend met een I, namen van bekende Nederlanders enzovoorts enzovoorts. Uren kon ik door die lijstjes scrollen en mijn eigen lijstjes met favoriete namen samenstellen. Ja, je kunt wel zeggen dat ik altijd al een echte tic voor voornamen heb gehad.

tic voor voornamen

Wat is er zo leuk aan voornamen?

Ik kan het je eerlijk gezegd niet zo goed uitleggen. Misschien is het mijn passie voor taal. Sommige klanken vind ik gewoon mooi. Ik vind Flora en Nora bijvoorbeeld prachtige meisjesnaamen, omdat ik de klank “oor” zo lief vind klinken. En als iemand een naam uit mijn favorietenlijstje heeft gekozen, kan ik daar oprecht heel blij van worden. Noem me een tikkeltje gestoord: ik moet nog niet eens aan kinderen denken (ahum, eerst een man is misschien wel handig!) en ik heb de namenlijstjes al klaarliggen. Maar voornamen zijn nou eenmaal iets waar ik nooit over uitgepraat raak.

Wat vind ik van mijn eigen naam?

Over bijna alle namen heb ik wel een mening, behalve over mijn eigen naam. Waarschijnlijk komt dat doordat ik mijn eigen naam nooit zou overwegen om later aan een dochter door te geven. Ik ben denk ik wel blij met mijn naam. Het is geen gekke naam, maar ook niet een naam die in elke klas wel tien keer voorkomt. Mijn ouders hebben mijn naam 23 jaar geleden met zorg voor me uitgekozen en dat vind ik het belangrijkste. Een paar keer in mijn leven heb ik van mensen gehoord “Jij bent echt een Romy”. Best een vreemde opmerking eigenlijk. Want wat is “een Romy” dan? Maar ik vond het eigenlijk wel een mooi compliment voor mijn ouders. Het betekent dat zij ooit, zonder te weten wie ik was, de juiste keuze hebben gemaakt.

Mijn eigen favoriete namen?

Als ik ooit kinderen mag krijgen, dan hoop ik ze natuurlijk ook een naam te geven waar ze blij mee zijn. Ik kan nu al zo uitzien naar het moment dat ik met mijn man (die er hopelijk ooit gaat komen) namenlijstjes uitwissel en de beslissing neem over de naam. Nu maar hopen dat hij mijn namen niet een voor een afwijst… Mijn favorieten op dit moment? Het hele lijstje ga ik nog niet verklappen. Je weet maar nooit. Maar dit zijn een paar van mijn favorieten: Rosa, Jasmijn, Lara, Milan, Tijmen en Sam.

Wat zijn jouw favoriete namen?

Volg:
Deel:

22 Reacties

 1. 17 september 2016 / 09:32

  Ik wist helemaal niet dat je een blog had, Romy, wat leuk! :D
  Ik vind Floor een erg mooie naam vanwege de combinatie F/l/r. Verder vind ik Ilya mooi voor een jongen, ook al klinkt het een beetje als Iel-ja.

  • Romy
   Auteur
   17 september 2016 / 09:36

   Pas sinds kort, haha :)
   Wat een mooie namen! Grappig dat jij ook iets met bepaalde klanken hebt!

 2. Lieke
  17 september 2016 / 10:03

  Wat leuk! Ik heb ook hele lijsten, ik denk dat ik wel 30 kinderen (als t er niet nog meer zijn) mèt naam kan baren ;)

  • Romy
   Auteur
   17 september 2016 / 11:43

   Haha, precies! Ik denk ook weleens dat ik later maar een elftal aan kinderen zou moeten krijgen om alle leuke namen te kunnen gebruiken.

  • Romy
   Auteur
   17 september 2016 / 12:39

   Leuke naam, Spencer! En dankjewel voor je compliment over mijn naam! Die verwijzing naar Romy Schneider heb ik vaker gehoord ;)

  • Romy
   Auteur
   18 september 2016 / 00:55

   Wat een leuke naam! En Voornamelijk is echt een aanrader :)

 3. 18 september 2016 / 21:57

  Leuk he namen bedenken! Hier heten mijn kinderen Benthe en Youri, compleet verschillende namen waar ik onwijs blij mee ben.. Mocht er ooit een derde komen zou ik het uitzoeken van een derde naam wel onwijs moeilijk vinden!
  Gerdi blogde over…Vrijdag Tagdag | This or That – Huishouden

  • Romy
   Auteur
   18 september 2016 / 23:16

   Wat een leuke namen! Mijn broertje heet toevallig ook Joeri.

 4. Eva
  19 september 2016 / 17:35

  Ik vind Rosa (of Roos) ook een mooie naam! De naam “Vlinder” die je in het begin noemt heb ik trouwens nog nóóit gehoord, haha. Ken jij wel iemand die zo heet dan, of zag je die naam bij zo’n lijstje?

  Wat een leuke blog heb je trouwens!
  Liefs :)

  • Romy
   Auteur
   20 september 2016 / 16:47

   Wat lief, dankje! Vlinder is een karakter uit Gooische Vrouwen en ook de dochter van Isa Hoes heet zo. Maar mijn naam zou het voor een kind niet helemaal zijn ;)

 5. Nadine
  27 november 2016 / 16:53

  Ik merk dat wij heel veel dingen gemeen hebben als ik je blog lees. Toen ik dit las kon ik niet anders dan reageren. Ik heb ook een tic voor voornamen. Mijn favoriete namen:

  Liv, Livvy, Lizzy, Emily, Nova, maar ook langere namen als Olivia, Valerie, Isabelle, Cathelijne
  Liam, Milan, Senne, Keano, Nathan, Novan, Aaron, Tycho, Finn

  • Romy
   Auteur
   27 november 2016 / 17:28

   Wat leuk om te lezen! Jij hebt ook een mooie namensmaak! Ik vind vooral Valeie, Isabelle en Milan ook prachtige namen.

 6. Sjoukje - meergeldminderstress
  6 februari 2017 / 07:26

  Een studiegenoot van mij deed haar afstudeerscriptie over voornamen. Die vond ik ook zo leuk om te lezen!
  Het daadwerkelijk kiezen van de namen voor mijn kinderen vond ik echt supermoeilijk. Als het eenmaal vastligt kun je het niet meer veranderen. Gelukkig ben ik er wel nog steeds heel blij mee :-)
  Sjoukje – meergeldminderstress blogde over…Winnaar boek De Financiële Detox is bekend…

  • Romy
   Auteur
   6 februari 2017 / 19:11

   Oh wat een ontzettend leuk onderwerp voor een scriptie! Ik kan me voorstellen dat die definitieve keuze voor een naam wel lastig is. Ik vind ook zoveel namen leuk dat ik met die keuze ooit waarschijnlijk wel moeite ga krijgen ;)

 7. 9 november 2018 / 21:27

  Wat een leuk artikel!
  Jasmijn en Lara vind ik hele mooie meisjesnamen. Sam en Thijmen vind ik leuke jongensnamen.
  Ik ‘verzamel’ wel leuke namen in een document voor personagenamen voor als ik aan het schrijven ben.
  Giovanna Jansen blogde over…50 slechte gewoontes voor je personages

  • Romy
   Auteur
   10 november 2018 / 10:09

   Dankjewel! Dit was een van mijn allereerste blogartikelen twee jaar geleden, maar ik heb nog steeds dezelfde namentic als toen :) Toen ik als kind verhalen schreef, vond ik het stiekem ook het leukst om de namen voor de personages te bedenken. Wat leuk dat jij ook een document bijhoudt om namen in te verzamelen!

 8. 20 november 2018 / 09:15

  Wat grappig zeg, die tic met voornamen! Dat wist ik helemaal niet van jou! Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo gek ben op die populaire namen die elk jaar in de top 10 staan. Op de eerste plaats omdat die naam totaal niet origineel meer is (het kind zit straks in de klas met vier andere Daans of op hockey met vier andere Sannes), maar ook omdat ik niet zo gek ben op echte Nederlandse namen. Ik zou mijn kind nooit Jasmijn of Tijmen noemen, haha! Maar wel leuk om te zien dat smaken zo erg verschillen, en maar goed ook. Maar tegenwoordig reizen veel mensen wat af naar alle uithoeken van de wereld en dan is het wel zo fijn voor het kind als het een naam heeft dat overal uit te spreken is. Dus als ik ooit kinderen wil dan zou ik gaan voor iets wat meer internationaal. Ik vind bijvoorbeeld Katie of Kate een erg leuke naam voor een meisje, en Drew of Andrew een hele leuke jongensnaam (met populaire Engelse namen heb ik dan weer wel iets meer, haha)!

  • Romy
   Auteur
   21 november 2018 / 07:19

   Leuk om te horen wat jij mooie namen vindt! Ik vind Katie ook mooi klinken.
   En inderdaad maar goed ook dat niet iedereen van dezelfde namen houdt. Dan zouden we al helemaal een klas vol hebben met mensen met dezelfde naam, haha. Ik ben zelf niet per se van de Nederlandse namen. Ik zou bijvoorbeeld niet snel voor een naam als Fien of Puck gaan. Maar ik vind toevallig de ‘ij’-klank heel mooi, dus alleen al daarom vind ik Jasmijn en Tijmen zo leuk. Verder heb ik ook wel een aantal internationale namen die ik prachtig vind, zoals Nora of Amber, maar ik zou het zelf niet zo’n probleem vinden als een naam niet in elk land direct goed uitgesproken wordt. Vaak valt er voor buitenlanders vast nog wel wat van te maken qua uitspraak, al is het met een licht accent ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge