Er was een tijd waarin duurzaam leven nog geassocieerd werd met geitenwollen sokken. Gelukkig hebben we dat imago inmiddels ver achter ons gelaten. Ik word er maar wat blij van dat mensen steeds bewuster kijken hoe we samen kunnen zorgen voor een betere wereld. Ook ik vind het belangrijk om tips voor duurzamer leven op te volgen. Als kersverse huiseigenaar met een eigen mini-huishouden wil ik me daar nóg meer in verdiepen. Tijd om de balans op te maken! Wat doe ik al aan duurzamer leven? En welke kleine extra stappen kan ik nog zetten?

Duurzamer leven, wat is haalbaar?

Duurzaam leven is volgens mij best wel een gevoelig onderwerp. Niet in die zin dat er een taboe op rust, maar wel merk ik dat er regelmatig met vingertjes wordt gewezen. Want ja, het kan altijd duurzamer. Het kan altijd beter. Ik weet dat het beter zou zijn als ik mijn auto wegdoe en voor elke verre rit de trein pak (ook al ben ik dan vanuit mijn woonplaats soms 4x zo lang onderweg). Ik weet ook dat ik zelf groenten kan verbouwen en dat tampons verre van duurzaam zijn. Eerlijk gezegd realiseer ik me zelfs maar al te goed dat mijn knutselaankopen van Action niet altijd even duurzaam zijn. Maar waar ligt de grens? Welke steentjes kan en wil ik bijdragen? En wat is voor mij (nog) geen optie?

Een klein verschil maken

Ik geloof zelf in de kracht van kleine stapjes. Twee uur treinen naar een plek die voor mij 30 minuten autorijden is, is voor mij geen handige optie. En iets als een menstruatiecup zie ik mezelf niet gebruiken. Maar er zijn ook heel veel dingen die ik wél kan en wil doen, zoals letten op mijn energieverbruik, vegetarisch eten en tweedehands kleding kopen. Mijn kleine stappen maken dan misschien geen wereld van verschil, maar met de kleine stapjes kan ik wel een klein verschil in de wereld maken.

Niet perfect

Dit artikel is dan ook niet bedoeld als een maatstaf of checklist, want ik doe het niet perfect. Niemand doet het perfect. Wel kom je al een heel eind als je op jouw manier bewust met duurzaamheid bezig bent en doet wat voor jou mogelijk is. Zo ben ik vegetariër, maar pak ik wel een of twee keer per jaar het vliegtuig. Een ander eet misschien een paar keer per week vlees, maar gaat dan weer nooit op vakantie. Het is maar net wat jij kunt doen. Elke stap is er één!

duurzamer leven wat kan ik doen

Wat doe ik al aan duurzamer leven?

Goed, genoeg hersenspinsels en handige linkjes. Tijd voor een tussenstand! Welke tips voor duurzamer leven heb ik al toegepast? Ik heb het voor mezelf op een rij gezet en moet zeggen dat ik best trots ben op wat ik al doe.

 • Ik ben alweer 12 jaar vegetariër. Oftewel, ik eet geen vlees en vis, al twaalf jaar niet. Ook gebruik ik geen cosmetica die op dieren zijn getest.
 • Ik gebruik enkel dierproefvrije cosmetica en kies daarbij ook steeds vaker voor volledig natuurlijke cosmetica. Beter voor het milieu, voor de dieren en ook nog eens voor mijn huid (die niet goed tegen parfum kan). Voor onder meer natuurlijke cosmetica en shampoo bars kun je bijvoorbeeld goed terecht bij Flow Cosmetics: een fijne webshop mat natuurlijke producten die ook nog eens duurzaam verpakt en vrij van microplastics zijn.
 • Ik heb een Ja/Nee-sticker op mijn brievenbus geplakt, waardoor ik geen folders meer ontvang. Folders bekijk ik in plaats daarvan sinds kort in de Reclamefolder-app. Scheelt toch weer papier!
 • Ik koop veel kleding tweedehands. Dat doe ik vooral omdat ik er plezier aan beleef om zo unieke vondsten op te duikelen, maar ook omdat het beter is voor het milieu om sommige spullen een tweede leven te geven.
 • Ik laat stekkers niet onnodig in het stopcontact zitten. Zo laad ik mijn telefoon nooit ’s nachts op en trek ik stekkers uit stopcontacten als ik ze niet gebruik.
 • Ik scheid netjes mijn afval en heb ook een aparte zak voor plastic.
 • Ik print bijna nooit dingen en lees en bewaar haast alles digitaal.
 • Ik gebruik mijn auto niet voor korte ritjes die ik ook prima lopend of met de fiets had kunnen maken.
 • Ik reis met OV naar mijn werk en pak voor ritjes naar de stad altijd de bus (oké, dat is ook vanwege de parkeertarieven!).
 • De afwas doe ik meestal met de hand. Kan prima met een eenpersoonshuishouden!
 • Ik zet mijn verwarming nooit hoger dan nodig. Maximaal 19,5 graden vind ik prima!
 • Ik heb mijn energiecontract afgesloten bij een groene leverancier (Green Choice).
 • Ik gebruik in mijn huis alleen maar LED-lampen.
 • Ik douche nooit langer dan 10 minuten.
 • Voor boodschappen neem ik altijd een tas mee. Met mijn nieuwe shopper van Blond Amsterdam is boodschappen doen zelfs extra leuk!
 • Ik hergebruik theezakjes meestal vier keer, omdat er ook dan nog (in ieder geval voor mij) voldoende smaak aan zit.
duurzamer leven wat kan ik doen

Welke tips voor duurzamer leven heb ik nog voor mezelf?

Maar er zijn ook zeker verbeterpunten. Een paar voor mij haalbare stappen die ik de komende tijd wil zetten, zijn de volgende:

 • Bij het kopen van groenten en fruit wil ik meer letten op seizoensproducten. Nectarines in de zomer en mandarijntjes in de winter zijn bijvoorbeeld ook prima.
 • Een supersimpel actiepunt: een gewone mok gebruiken op mijn werk, zodat ik niet elke dag een papieren bekertje hoef te pakken.
 • Als ik het vliegtuig pak, wil ik de optie voor CO2-compensatie aanvinken. Een klein extra bedrag dat wel goed wordt besteed.
 • Mijn lunch wil ik voortaan meenemen in stoffen zakjes of in een ouderwetse broodtrommel als alternatief voor iedere dag een nieuw plastic zakje.
 • Efficiënt koken voor één persoon wordt mijn missie voor de komende tijd. Zo heb ik al de nodige bakjes ingeslagen om restjes te bewaren. Ook wil ik vooruit plannen met bepalen wat ik eet om voedselverspilling te voorkomen.
 • Ik wil binnenkort een keer nagaan hoeveel stroom ik eigenlijk verbruik in mijn woning. Altijd goed om te weten of ik energie kan besparen.
 • Bij het kopen van apparaten wil ik opletten hoe energiezuinig ze zijn. Daar is soms wel wat winst in te behalen.
 • Sommige schoonmaakmiddelen kan ik prima vervangen door beter afbreekbare alternatieven. Ik wil me meer in de opties daarvoor verdiepen.

Ik weet dat er nog véél meer tips voor duurzamer leven zijn die ik kan doorvoeren. Online kwam ik al veel fijne checklists tegen voor duurzaam leven (zoals deze van Mariëlle). Die tips variëren van zonnepanelen op het dak tot menustruatiecups en van je eigen groenten verbouwen tot leven in een tiny house. Niet alle tips zijn voor mij haalbaar (mijn huis vervangen door een tiny house gaat me wat ver!), maar het is me wel duidelijk dat ook veel kleine stappen tezamen al een groots effect hebben. Duurzamer leven in mijn nieuwe woning is dan ook een uitdaging die ik met plezier én met grote interesse aanga.

Wat is jouw beste tip voor duurzamer leven?

Duurzamer leven tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Shirley 25 april 2019 op 7:52 am - Beantwoord

  Een mooie lijst met dingen die je al doet en nog kan doen. Ik probeer altijd een eigen tas mee te nemen en heb ook zakjes om broodjes of losse groente in te kopen. Dat laatste is denk ik mijn meest recente aanpassing. Ik zou zelf minder online willen bestellen en lokale ondernemers willen steunen door daar te kopen.

  • Romy 27 april 2019 op 7:24 am - Beantwoord

   Goede punten! Zakjes meenemen voor de groenten is inderdaad ook iets slims. Eigenlijk zijn de plastic zakjes die je altijd bij de groenten kunt pakken, best wel zonde. En stevig zijn ze ook nog eens niet 😉

 2. Naomi 25 april 2019 op 8:16 am - Beantwoord

  Stroomverbruik is bij mij ook wel echt iets waar ik op let. En wat betreft dat koken voor één persoon: Bakjes voor in de vriezer kunnen inderdaad echt je grootste vriend worden. Er zit bij mij altijd iets in de vriezer en dat werkt echt geweldig. Ik hoef eigenlijk vrijwel nooit eten weg te gooien. Het enige lastige vind ik dat vleeswaren voor op brood eigenlijk binnen een week op moeten. Dan eet ik dus bijna een week hetzelfde en dat wordt wel eens saai. Maar ja, als ik meerdere dingen open heb, moet het eind van de week weg, dus dat vind ik ook niet echt een optie. Dat probleem ga jij als vegetariër niet hebben;).
  Oja, nog één tip: Als je iets alleen op moet maken, gaat ’t minder hard dan met een gezin, dus let in de supermarkt bij alles wat je pakt op de houdbaarheidsdatum. Als je wat verder naar achteren grabbelt, heb je vaak melkproducten die wat langer houdbaar zijn dan de pakken / flessen die vooraan staan. Zorgt ervoor dat je het voor die tijd ook echt op kunt maken en dus niets weg hoeft te gooien.

  • Romy 27 april 2019 op 7:26 am - Beantwoord

   Wat fijn om jouw ervaringen te lezen, ook met koken voor één persoon. Je tip voor het letten op de houdbaarheidsdatum is echt wel een fijne. Het is zonde als je een product moet wegdoen omdat je het niet snel genoeg opmaakt. En op deze manier is dat eenvoudig te voorkomen. Dank je voor de tip! 🙂

 3. Eline 25 april 2019 op 8:28 am - Beantwoord

  Mooie blog! Als ik over dit onderwerp nadenk heb ik vaak het gevoel tekort te schieten omdat er zó ontzettend veel nog beter kan. Maar inderdaad, die kleine stapjes maken ook verschil!
  Ik pak juist vaak de producten met 35% korting, die zouden anders weggegooid worden en het scheelt nog geld ook. Maar wel alleen als ik zeker weet dat ik het zelf opmaak uiteraard. 🙂 De houdbaarheidsdata kan je ook vaak met een korreltje zou nemen, vaak is iets de dag erna ook nog wel goed. Kwestie van goed kijken/ruiken en je gezonde verstand gebruiken. En wat Shirley zegt, van die zakjes om groente en broodjes in te doen. Ik krijg er echt de kriebels van als ik weer iemand één courgette in een plastic zak zie stoppen, die kan je toch gewoon los in je tas doen?

  • Romy 27 april 2019 op 7:35 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je fijne reactie! Zo te horen zet jij ook al heel mooie stappen voor duurzamer leven. En elke stap is er een! 🙂 Niet te strak vasthouden aan de houdbaarheidsdata is zeker een goed punt. Het is zonde om een product weg te gooien als het eigenlijk nog goed is. En inderdaad, een plastic zakje voor één courgette is echt zonde. Die kun je ook gewoon prima in je mandje leggen om wat plastic te besparen.

 4. Darina 25 april 2019 op 9:13 am - Beantwoord

  Ik probeer ook zoveel mogelijk op te letten. Seizoensproducten eten, zelf tasjes meenemen, afval scheiden, niet te lang douchen, en een boodschappenlijstje maken zodat ik niet teveel koop en het dan misschien moet weggooien. Het zijn inderdaad de kleine stapjes…

  • Romy 27 april 2019 op 7:35 am - Beantwoord

   Mooi om te horen wat jij allemaal doet om duurzamer te leven! Zo te horen ben jij ook al hartstikke goed bezig.

 5. Iris - Thebeautymagazine.nl 25 april 2019 op 9:40 am - Beantwoord

  Ik wil ook steeds meer duurzamer leven. Niet alleen voor het mileu, maar ook om te besparen. Nu we een kindje hebben wordt alles vast een stukje duurder.

  • Romy 27 april 2019 op 7:36 am - Beantwoord

   Goed punt! Duurzamer leven helpt inderdaad ook vaak om geld te besparen. En ik kan me voorstellen dat dat zeker met een kindje erbij geen overbodige luxe is 🙂

 6. Lianne 25 april 2019 op 9:51 am - Beantwoord

  Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik vind het wel jammer dat het voor zo’n onderwerp als dit nooit goed genoeg lijkt te zijn. ‘Oh, je doet dit wel, maar waarom dan niet dit en dit?’ Ja natuurlijk kan het altijd beter. Het is goed dat er zoveel aandacht aan besteed wordt, maar het moet wel leuk en leefbaar voor jezelf blijven. Ik kan de auto gewoon niet laten staan vanwege mijn werk en ik reis te graag met het vliegtuig, maar daarentegen eet ik geen vlees, gebruik ik maar weinig make-up en koop ik maar weinig nieuwe kleding. Wij scheiden ook altijd netjes ons afval, wij nemen altijd boodschappentassen mee, wij hebben ook een nee-nee sticker, we hebben onze energie al op duurzamer gezet en wij willen waarschijnlijk geen kinderen. Allemaal dingen die toch hun steentje bijdragen! Oh, en nog een goede tip voor de vleeseters: op sites als koopeenkoe.nl kun je duurzame vleespakketten bestellen, want de koe wordt pas geslacht als er genoeg mensen de hele koe als het ware hebben ‘gekocht’. Heel mooi initiatief! Ik eet dan geen vlees, maar Stefan wil ze gaan bestellen. Nog een stap dichter bij een betere wereld! 🙂

  • Romy 27 april 2019 op 7:40 am - Beantwoord

   Helemaal waar wat je zegt! Je kunt nooit alles 100% duurzaam doen en eigenlijk is het al hartstikke goed dat je doet wat voor jou haalbaar is. Ik zou bijvoorbeeld ook mijn auto niet kunnen missen. Als ik bijvoorbeeld naar jou toe zou gaan met het OV, doe ik er 3x zo lang over als met de auto. Dat vind ik toch wel een goede reden om gewoon de auto te pakken.
   Het belangrijkste is dat je je bewust bent van wat je kunt doen en daarbij doet wat voor jou haalbaar en leefbaar is. Zo te horen zijn jullie ook hartstikke goed bezig. ‘Koop een koe’ klinkt ook zeker als een goed initiatief om op een wat meer duurzame manier vlees te kopen 🙂

 7. Audrey 25 april 2019 op 9:56 am - Beantwoord

  Altijd goed om hierover na te denken! Ik ben superblij met mijn menstruatiecup en zou niet meer anders willen, maar ik kan me goed voorstellen dat dat heel persoonlijk is. Ik wil ook nog eens kijken naar van die herbruikbare stoffen boterhamzakjes.

  • Romy 27 april 2019 op 7:42 am - Beantwoord

   Wat fijn dat de menstruatiecup jou zo goed bevalt! Het is inderdaad iets heel persoonlijks, maar ik vind het wel heel mooi dat zoiets bestaat om tampons te besparen 🙂

 8. bychristiana 25 april 2019 op 12:07 pm - Beantwoord

  wat een goed artikel! Ik herken veel dingen die jij doet, daar probeer ik zelf ook op te letten. Afval scheiden is iets wat wij bijvoorbeeld echt heel secuur doen. Op werk moedig ik collega’s ook al om papier te scheiden, want heel veel papier ging bij ons de gewone prullenbak ik. Nu wordt het zorgvuldig gescheiden. En ik neem de laatste tijd ook veel vaker een trommeltje mee met brood in plaats van plastic zakjes. Maar bepaalde dingen gaan me ’te ver’ , zoals het voorbeeld van de menstruatiecup die jij noemt, ook zal ik zelf bijvoorbeeld niet gauw wasbare wattenschijfjes gebruiken. Ik denk dat het voor iedereen goed is om gewoon te kijken naar wat ‘haalbaar’ is en wat past binnen jouw levensstijl.

  • Romy 27 april 2019 op 1:18 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je zelfs op je werk bezig bent met afval scheiden. Het is vaak een kleine moeite, maar ik heb het idee dat het heel wat positief effect op het milieu heeft.
   Verder is het inderdaad net wat je zegt: het belangrijkste is dat je kijkt naar wat voor jou haalbaar is. Wasbare wattenschijfjes vind ik ook niet zo mijn ding en zou ik niet snel kiezen, maar gelukkig zijn er voor iedereen altijd wel opties die wél goed te doen zijn 🙂

 9. Geke 25 april 2019 op 5:33 pm - Beantwoord

  Ik probeer ook kleine stapjes te zetten.
  Zo ben ik wel erg tevreden over de producten van Method. Ok, een stap verder zou zijn dat ik azijn zou gebruiken, maar die geur maakt me zo misselijk. Dus vind het ook wel belangrijk dat ik me er zelf ook nog goed bij voel.
  Een cup is ook niets voor mij maar heb nu laatst in de promotie bij Kruidvat wel ‘ecologische’ tampons gekocht. Moet ze wel nog uitproberen. Ook inlegkruisjes probeer ik als de huidige ‘gewone’ op zijn, alleen nog ecologisch te kopen.
  En ook al gekocht maar ook nog uit te proberen, de wasmiddelen ‘pur’ van AH.

  Verder is het vooral ook nadenken voor ik iets koop: heb ik het echt wel nodig, of hoe heel erg graag wil ik iets? Wat bedenktijd inlassen helpt vaak om een goeie beslissing te nemen.

  Ik zou gewoon graag een goed evenwicht vinden tussen toch nog comfortabel leven en een niet al te grote impact op onze planeet.

  • Romy 27 april 2019 op 1:27 pm - Beantwoord

   Goed om te horen dat de producten van Method jou goed bevallen! En het is inderdaad wel belangrijk dat je de producten zelf ook graag gebruikt en fijn vindt. Het is ook zo wat als je het hele huis moet schoonmaken met een product waarvan je de geur niet kunt uitstaan 😉
   Wat een goede tips trouwens, die ecologische tampons! Daar ga ik ook eens naar kijken. Dat is toch net wat haalbaarder dan zo’n menstruatiecup.
   Je verwoordt eigenlijk precies hoe ik er ook in sta: ik vind het belangrijk om een goede balans te vinden tussen wat voor mij comfortabel is en wat goed is voor het milieu. Soms komen die twee overeen, een andere keer let ik meer op het milieu dan op mijn comfort en er zijn ook situaties waarin ik kies voor de comfortabele maar niet per se duurzame optie. Het blijft gewoon een beetje een zoektocht.

 10. Anouk 25 april 2019 op 7:14 pm - Beantwoord

  Wat ben je al super goed bezig! de blogs die je tipt in dit artikel ga ik zeker bezoeken, want meer leren over duurzaamheid is altijd fijn (en goed, bewustwording zie ik echt als eerste stap!)

  • Romy 27 april 2019 op 1:28 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik ga jouw blogartikel over duurzamer leven ook snel lezen 🙂 Daar kan ik vast ook nog wel wat van opsteken.

 11. Karin 25 april 2019 op 9:12 pm - Beantwoord

  Ik denk dat het heel goed is dat iedereen een steentje bijdraagt, maar dat er pas echt impact gemaakt zal worden als regeringen ingrijpen. Zoals ze hebben gedaan met plastic rietjes bijvoorbeeld, en dat nieuwbouwhuizen onder een bepaalde epc-waarde moeten zitten (wij hebben daardoor zonnepanelen bijvoorbeeld).

  En ik meende trouwens te hebben gelezen dat een vaatwasser (in ecostand) juist minder water verbruikt dan een handafwas (vooral als je meerdere kleine afwasjes doet). Net zoals de wasstraat vs met de hand je auto wassen.

  • Romy 27 april 2019 op 1:38 pm - Beantwoord

   Helemaal mee eens dat de regering ook wel meer verantwoordelijkheid zou mogen nemen voor duurzaamheid. Soms zijn duurzame alternatieven een stuk duurder dan niet-duurzame alternatieven, wat ook niet echt uitnodigt om duurzaam bezig te zijn.
   Goed om te weten trouwens dat de vaatwasser soms minder verbruikt dan de handafwas. Ik vermoed dat de handafwas handiger is als ik alleen mijn eigen afwas hoef te doen, maar bij verjaardagen of visite ben ik wel van plan om de vaatwasser aan te zetten.

 12. Marloes 25 april 2019 op 9:25 pm - Beantwoord

  Duurzaamheid vind ik een ontzettend belangrijk onderwerp. Wat mooi dat je hierover schrijft op je blog! En, tevens bedankt voor de tips die erin staan. Ik zal er een aantal meenemen zoals een ‘ja/nee’-sticker op de brievenbus en het kopen van tweedehands kleding en spullen bij de kringloop. Inmiddels ben ik ook kleine stapjes aan het maken naar een duurzame wereld. Mag ik mijn tips delen?
  *Ik eet minder vaak vlees(waren)
  *Broodtrommel
  *RVS-rietjes (voor mijn smoothies)
  *Maximaal vijf minuten douchen én nog maar één keer in de twee weken in bad (in plaats van 1 – 2x in de week)
  *Wasbare wattenschijfjes
  *Shampoobar (naast de reguliere shampooflessen; ik heb namelijk nog een enorme voorraad staan die ik nog op wil maken)
  *Tandenborstel van bamboe
  *De waterkraan zet ik uit tijdens het tandenpoetsen en ik maak gebruik van een drinkbeker om mijn mond te spoelen.
  *Lampen uit in ruimtes waar ik niet ben.
  *Geen stekkers in de stopcontacten laten zitten.
  *Halve vaatwastablet (in plaats van een hele vaatwastablet). En, ik verwijder altijd het plastic wat er omheen zit. Ook al is dit oplosbaar in water. Het is een gefriemel, maar ik heb het er graag voor over.
  *Ik gebruik geen wasverzachter bij de bonte- en witte was. Wel tijdens het wassen van mijn kleding. En, binnenkort wil ik overstappen op waspoeder in plaats van wasmiddel.
  *De wasmachine zet ik in de eco-stand én zet ik op een lager toerental. Oh, en ik laat de was aan de lucht drogen. Voor mij geen droger!
  *Geen plastic tasjes in de winkel kopen. Oh, en ik accepteer ook geen papieren zakken. Ik neem mijn eigen tas mee.
  *Geen plastic tasjes om het fruit / de groenten heen in de supermarkt. Ik maak gebruik van speciale netjes.
  *Afval scheiden
  *Trui, sokken, pantoffels, dekentje, … Zodat de verwarming niet zo hoog aan hoeft te staan (max. 19,5 graden, zoals bij jou).
  *(Avond)eten invriezen en/of meenemen als lunch naar mijn werk.

  Ik geloof dat dit het wel is… Haha! Sorry voor het lange bericht. Maar wie weet staat er een tip bij waar iemand iets aan heeft. Nogmaals; mooi onderwerp!!

  Liefs Marloes

  • Romy 27 april 2019 op 1:43 pm - Beantwoord

   Wauw, wat fijn, dit overzicht met tips! Daar kan ik zelf ook weer veel mee 🙂 Ik wist bijvoorbeeld nog niet dat een half vaatwastablet gebruiken ook een optie is. Klinkt als een fijne tip voor meer duurzaamheid én om wat te besparen. Ook kleine dingen als de kraan uitzetten tijdens het tandenpoetsen zijn inderdaad slim. Het zijn maar kleine dingen, maar op jaarbasis maakt het toch best wel een verschil.
   Dankjewel voor de fijne tips!

 13. evelien 26 april 2019 op 9:09 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Het begint al bij het bewust worden van je eigen gewoonten, zo heb ik een toffe koffie to-go beker gekocht van Bamboo voor onderweg, maar ook op mijn werk. Daarnaast scheid ik mijn afval, en gebruik ik bakjes voor tussendoortjes, en stoffen zakjes voor mijn brood. <3
  Daarnaast neem ik altijd een canvas tasje mee tijdens het boodschappen doen of winkelen. 🙂
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 27 april 2019 op 1:58 pm - Beantwoord

   Wat een goede dingen doe jij al om duurzamer te leven! Zo’n beker of zakjes voor onderweg zijn inderdaad ideaal. Dat scheelt toch al best wel qua afval.

 14. Jessica J. 26 april 2019 op 1:42 pm - Beantwoord

  Mooi artikel, Romy! Goed dat je je hiermee bezighoudt. ? Ik denk dat je de belangrijkste stap al gezet hebt: je bent je bewúst van hoe je duurzamer kan leven. Duurzamer leven is bovendien een proces; je kan niet verwachten dat je overnight je hele levensstijl om kan gooien. Ik zorg er in ieder geval voor dat ik zo veel mogelijk single-use items vervang door een herbruikbare variant, dat ik plastieken verpakkingen vermijd en verpakkingsvrij of in papier/karton/glas koop en dat ik geen dingen koop of aanneem die ik niet nodig heb. Oh ja, en ik ben nu ook al een poos vegetariër en koop al een aantal jaar uitsluitend proefdiervrije producten. Mijn beste beslissingen in een heel lange tijd! ? Ik ben lang niet perfect, maar voel me goed bij alle duurzame keuzes die ik maak. ?

  • Romy 27 april 2019 op 9:20 pm - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk. Duurzamer leven kost tijd en gaat vaak stap voor stap in plaats van dat je in één keer alles omgooit. Mooi om te horen wat jij doet om duurzamer te leven! Zo te horen zet jij ook al heel goede stappen. Wat mooi om te horen dat vegetarisch eten en allen dierproefvrije producten gebruiken jou ook zo goed bevallen. Ik kan ook oprecht zeggen dat ik in beide opzichten niet anders meer zou willen.

 15. Saskia 27 april 2019 op 4:13 pm - Beantwoord

  Leuk stukje, met ook gelijk goede tips. Ik doe eigenlijk weinig aan duurzaamheid en ben er niet heel erg mee bezig. Wel scheiden wij afval, hebben verschillende bakken is ons dorp ervan… En telt het hergebruiken van theezakjes ook 😉 ?

  • Romy 29 april 2019 op 9:53 pm - Beantwoord

   Het hergebruiken van theezakjes telt wat mij betreft ook, hoor! Dat doe ik ook 😉
   En afval scheiden is toch al een mooie stap! Dat heeft op jaarbasis zeker wel veel effect.

 16. Nikita 29 april 2019 op 7:53 pm - Beantwoord

  Ik let niet specifiek op duurzaamheid, maar ik denk wel heel vaak aan ons milieu. Toch doe ik echt wel meer goeds voor onze natuur dan dat ik zelf denk. Ik heb geen rijbewijs, en dus ook geen auto. Voor veel mensen is dat een belemmering. Maar ik zette vandaag nog een foto online op Instagram. Ik vind lange busritten heerlijk. Koptelefoon op mijn hoofd, boek op mijn schoot en niemand die me stoort. Ik ging vandaag naar de bibliotheek in Brugge omdat mijn boeken gewoon terug binnen moesten gebracht worden en deed dat heen en terug met de bus. Met de trouwe schoolbus waarmee ik drie jaartjes heen en terug reisde van en naar school. Daarnaast gooi ik heel lastig kleding weg omdat ik veel kleding heb. Maar ik draag het werkelijk allemaal. En als ik ’t niet meer draag, gaat het naar mijn zusje, kringloopwinkel… Ook krijg ik heel vaak kleding van kennissen die hun kleding wegdoen. Of koop ik het idd ook tweedehands. Hoewel ik ook wel nog heel vaak nieuwe kleding koop. Ik woon nog thuis en er zijn dingen waar ik geen invloed op heb. Doordat ik een liefde heb voor All-stars, koop ik ze graag over van iemand anders. Net zoals ik afgelopen januari/februari Irene haar schoenen overkocht. Doordat ik kalmerende druppels in mijn water doe, heb ik ook altijd een eigen waterfles mee. En ja, door dat ik papier mache doe zijn er heel veel kranten die niet gewoon bij het papier gaan. Ik ben er de laatste tijd niet mee bezig geweest, maar dat komt wel terug.

  • Romy 30 april 2019 op 8:19 am - Beantwoord

   Je hebt groot gelijk. Lange busritten kunnen inderdaad héérlijk zijn. Ik geniet ook altijd van de busrit naar mijn werk. Stiekem denk ik dat ik, zelfs als ik op mijn werk zou kunnen parkeren, liever de bus dan de auto zou pakken. Het is altijd wel een fijne en rustige start van de dag en ik gebruik mijn bustijd ook weer lekker productief 🙂
   Zo te horen zet jij ook al hartstikke mooie stappen voor het milieu. Wat leuk trouwens dat je aan papier maché doet! Een mooie manier om papier een nieuwe bestemming te geven en nog creatief bezig te zijn ook!

 17. Ellen 8 mei 2021 op 2:51 pm - Beantwoord

  hoi

  wat goed dat je zoveel doet voor het milieu

  maar ik wilde even zeggen, de afwas met de hand doen is niet altijd milieuvriendelijk. als je superveel borden hebt kan je beter de vaatwasser gebruiken. als je weinig borden hebt die je moet afwassen kan je beter met de hand doen

  groetjes 🙂

  • Romy 9 mei 2021 op 7:53 pm - Beantwoord

   Thanks voor de tip! Het artikel is inmiddels wat achterhaald, zie ik, want inmiddels doe ik inderdaad bijna alle vaat in de vaatwasser. Toen ik het artikel schreef, was ik nog single en had ik weinig vaat; tegenwoordig is het met mijn vriend erbij een stuk meer 🙂 Een stuk eenvoudiger dus met de vaatwasser en nog duurzamer ook inderdaad.