uitdagingen als ondernemer

Mijn uitdagingen als ondernemer (+oplossingen)

 • 30 april 2020
 • 29 Reacties

Alweer bijna 2 jaar ben ik ondernemer (als freelance tekstschrijver). En vanaf heel binnenkort doe ik dat zelfs fulltime. Ondernemen is vooral om 1001 redenen fantastisch om te doen. De vrijheid, uitdaging, afwisseling en natuurlijk de leuke opdrachtgevers maken er een feestje van. Toch zijn er ook zo nu en dan uitdagingen – klein en groot. Waar loop ik zoal als ondernemer tegenaan? En – belangrijker nog – hoe los ik dat op?

1. Jezelf verkopen is best spannend

Toen ik fulltime voor een baas werkte, hoefde ik geen moeite te doen om elke maandagochtend een nieuwe workload in mijn agenda te hebben staan. Dat deed mijn leidinggevende al voor me. Ik had me al bewezen en was verzekerd van een contract en van salaris op mijn rekening.

Als ondernemer is dat anders. Mensen zitten niet zomaar op mij te wachten – hoe leuk zou dat zijn! Dat betekent dat ik duidelijk moet maken wat ik te bieden heb. Ik moet zelf op klanten afstappen en berichten delen op social media. En – nog spannender! – ik moet mezelf actief verkopen. Ja, dat is soms eng.

Het mooie is dat alles went. Bij de tweede LinkedIn-post lag de drempel al een stukje lager dan bij de eerste. Ook spannende acquisitiemails verstuur ik inmiddels met iets minder knikkende knietjes dan eerst. Hoe vaker ik het doe, hoe makkelijker het gaat. Tegelijkertijd denk ik dat ik met elke e-mail een stap verder kom. Als ondernemer én als persoon.

De tip: gewoon DOEN! Klinkt simpel, is het niet. Maar de enige manier om je angsten te overwinnen, is door stappen te zetten. Je zult vast tien keer “nee” te horen krijgen, maar wie weet is de elfde keer wél een “ja”.

2. Alles zelluf willen doen

Ik ben vast niet de enige ondernemer die last heeft van het alles-zelluf-doen-syndroom. Oftewel, het liefst besteed ik niets uit. Stiekem vind ik het namelijk best wel leuk om me in nieuwe dingen te verdiepen. Ja, de administratie doen of spelen voor websitebouwer valt daar ook onder. Niet altijd even handig, want ik ben bijvoorbeeld úren zoet geweest met kleine websitedingen waar ik ook prima een webdesigner een half uur op had kunnen zetten.

Ik zoek nog naar een balans tussen dingen zelf blijven doen omdat ik ze leuk vind en dingen uitbesteden omdat ze te tijdrovend zijn. Een actiepunt dat met een permanent marker op mijn planning staat!

Oplossing: Ik houd nauwkeurig bij hoeveel tijd ik elke week aan elke taak besteed, inclusief bijvoorbeeld mijn boekhouding en zakelijke website. Aan het eind van het jaar wil ik de balans opmaken. Als ik denk dat ik een expert ruim terugverdien door de tijd die ik overhoud, stap ik toch af van mijn idee om alles zelf te doen.

3. Niet altijd collega’s binnen hand- of Skype-bereik?

Eigen baas zijn is een van de redenen dat ik ondernemen geweldig vind. Daardoor kan ik bijvoorbeeld zelf beslissen of ik een bepaalde opdracht aanga en welke projecten ik wanneer oppak. Heerlijk vind ik dat! Tegelijkertijd is eigen baas zijn ook een valkuil. Soms kom ik voor beslissingen te staan waar ik best hulp bij kan gebruiken. Bijvoorbeeld bij financiële kwesties of als ik een lastig dilemma over een nieuwe klant heb. In zulke situaties mis ik weleens een collega om mee te sparren. Gelukkig heb ik daar inmiddels een oplossing voor gevonden…

Dé oplossing: een supportnetwerk opbouwen! Ik heb meerdere mensen om me heen met wie ik goed over mijn onderneming kan sparren. Zo is mijn vader mijn financiële sparringpartner. Daarnaast is mijn vriend mijn eeuwige supporter die me oneindig veel duwtjes in de rug geeft. Verder spar ik regelmatig met mede-ondernemers over praktische issues. En voor het strategische denkwerk schakel ik nu met een businesscoach. Daarnaast zijn er tegenwoordig op social media heel wat fijne groepen te vinden. Geen collega’s, wel genoeg sparringpartners dus!

uitdagingen als ondernemer

4. Praktische daar-weet-ik-niets-van-issues

Tijdens mijn loondienstperiode waren er altijd wel mensen om me heen die konden helpen. Je kent ze vast wel. Van die mensen bij wie je met al je computerproblemen kunt aankloppen. Ze zijn maar één telefoontje of een paar bureaus van je verwijderd. Mensen die HTML-fouten binnen een mum van tijd oplossen, die alles weten van Excel of die precies weten hoe je een mailprobleem kunt verhelpen. Ha, die mensen mis ik als ondernemer soms als ik weer eens veel tijd kwijt ben aan voor ICT-er, administratief medewerker, etc. spelen.

Ik weet bijvoorbeeld dat er nog wel winst te behalen is qua veilig thuiswerken. Natuurlijk sla ik alles achter een wachtwoord op, maar hackers zijn tegenwoordig nogal handig. Eén verkeerd wifi-netwerk en er kan al iets misgaan met verstuurde bestanden of andere online gegevens. Daarom zou VPN (Virtual Private Network) aanschaffen misschien een goed idee zijn. Met VPN weet je zeker dat je internetverkeer 100% veilig is en beschermd is tegen ongewenste gluurders. Misschien eens bij IT-kenners uit mijn omgeving informeren of dat voor mij een aanrader is.

Oplossing: Google is je beste vriend. Lang leve de hulpwebsites waarmee ik vaak razendsnel een oplossing vind. Dat stemt mijn alles-zelluf-doen-stemmetje dan weer tevreden.

5. Niet durven investeren in jezelf

“De beste ondernemers zijn de ondernemers die in zichzelf durven te investeren.” Die quote kwam ik laatst ergens tegen en ik kan me er zeker in vinden. Veel investeringen betalen zich uiteindelijk dubbel en dwars terug. Toch vind ik het nog best spannend om te investeren. Bij het zien van de offerte voor mijn verzekeringen moest ik even slikken. Laat staan dat ik acuut over volgende uitgaven zou gaan brainstormen.

Tegelijkertijd staan er nogal wat dingen op mijn zakelijke must have-lijstje. Een nieuwe laptop ter vervanging van mijn herrie makende computer, een écht goede bureaustoel en een cursus bijvoorbeeld. Nu alleen mezelf nog over de drempel pushen dat ik best in al die dingen geld mag steken. Maar langzaamaan zet ik stappen: mijn eerste “grote” investering is inmiddels gedaan. Een businesscoach! Met haar ga ik de komende weken hard aan de slag. Kan ik mooi aan deze 5 punten werken.

Oplossing: wél investeren, maar niet alles in één keer. Ik kijk per kwartaal welke investeringen echt nodig zijn en houd daar geld voor apart. Verder overweeg ik de Profit First-methode (zie dit artikel van Femke) te proberen, waarbij je een deel van je omzet apart houdt voor investeringen. Misschien is dat een goede manier om de hand niet té strak op de knip te houden.

Maar uitdagingen of niet, ondernemen blijft een feestje. Eigenlijk maken de uitdagingen het juist wel vele malen leuker. Daardoor ben ik nooit verveeld, uitgeleerd of klaar met mezelf ontwikkelen.

Wat vind jij de grootste uitdaging van jouw werk?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 30 april 2020 op 8:40 am - Beantwoord

  Heel interessant om te lezen, vooral ook omdat jij de uitdagingen aangaat en er voor jezelf een weg in weet te vinden.

 2. Audrey 30 april 2020 op 9:14 am - Beantwoord

  Mooie oplossingen heb je gevonden! Acquisitie en verkoop is echt niet mijn ding – en gaat het ook niet worden – dus ik blijf lekker in loondienst.

 3. Ilona Wielinga 30 april 2020 op 9:21 am - Beantwoord

  Wat een mooi en herkenbaar artikel. Ik vond het in het begin ook onwijs spannend om contact te hebben met een potentiele opdrachtgever, iets wat me nu haast met gemak afgaat. En het liefst alles zelf doen herken ik echt heel erg, maar ik vind het ook gewoon onwijs leuk om te prutsen aan bijvoorbeeld mijn site. Nou scheelt het dat ik op dit moment onderneem naast mijn studie en dus nog niet afhankelijk ben van mijn inkomen.

  • Romy 2 mei 2020 op 11:42 pm - Beantwoord

   Superleuk om te lezen hoeveel plezier jij beleeft aan het ondernemen! En natuurlijk ideaal dat je zelfs het werken aan je site hartstikke leuk vindt om te doen. Ik moet zeggen: ik vind het soms ook wel een welkome afwisseling op het schrijven zelf, maar echt heel goed ben ik er nog niet in 😉

 4. Meaghan 30 april 2020 op 9:26 am - Beantwoord

  Ik vind dit heel interessant om te lezen! Ook ik zou acquisitie en verkoop spannend vinden. Ik vind het ook heel mooi om te lezen dat je voor al die uitdagingen ook echt wel goede oplossingen hebt. Het is altijd fijn om een vangnet te hebben als je ondernemer bent. Ook tof dat je zo ontzettend enthousiast bent over het ondernemerschap en dat het tot nu toe goed bevalt!

  • Romy 2 mei 2020 op 11:38 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je lieve en enthousiaste reactie! Ondernemen is soms echt wel spannend, maar juist dat zoeken naar oplossingen is tegelijkertijd ook heel erg leuk. Zo sta je in ieder geval nooit stil 🙂

 5. Lianne 30 april 2020 op 9:31 am - Beantwoord

  In mezelf en mijn bedrijf investeren vind ik ook nog echt heel lastig. Maar ik weet dat je eerst geld moet uitgeven om het te kunnen verdienen. Dus ik wees nu echt eens lief voor mezelf en ik ga binnenkort met een sociaal media strateeg en een business coach zitten. Ik hoop dat het zich uiteindelijk allemaal terug betaald! Ook vind ik het jammer dat ik weinig sparringspartners/businessbuddies heb waar je een keer per week of zo mee kunt bellen. Zo van, hoe doe jij dat, hoe pak jij dat aan, herken jij dit ook, etc. Dat vind ik wel jammer, nu moet ik veel zelf uitvogelen. Eigenlijk hoeft dat niet want er zijn zat mensen met wie ik erover kan praten, maar toch is het een drempel om hulp te vragen.

  • Romy 2 mei 2020 op 11:38 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je toch in die twee professionals (en daarmee in jezelf!) gaat investeren. Ik heb ook gemerkt dat dat nogal een drempel is om overheen te stappen, maar zo’n businesscoach is in ieder geval echt heel fijn om mee te kunnen sparren. Ik merk dat ik er zelf o.a. veel doelgerichter van word en er ook nóg meer werkplezier door krijg 🙂

   Je mag trouwens altijd een keer mij bellen om te sparren (of om gewoon gezellig bij te kletsen) als je dat fijn vindt. Alleen maar inspirerend (en gezellig) is zoiets 🙂 Zelf ben ik trouwens ook wat meer gaan sparren over ondernemen met mensen die juist iets heel anders doen – soms kun je daar ook meer contacten uit halen dan je denkt. Mijn vader kan bijvoorbeeld vaak, ondanks dat hij geen ondernemer is, alsnog goed advies geven over lastige ondernemerskeuzes. Ik vind het zelf ook nog eens best fijn dat hij er als man lekker nuchter in staat 😉

 6. Geke 30 april 2020 op 10:02 am - Beantwoord

  Herkenbare struikelblokken! Mooie en bruikbare oplossingen heb je gegeven.

  Het moeilijkste vond ik toen ik begon inderdaad om mezelf te verkopen. Maar op een bepaald moment heb ik de knop kunnen omdraaien en naar de afspraken gaan met de instelling: ik kan alleen maar voorstellen wat ik doe, hoe ik het doe en wie ik ben. Als dat mensen aanspreekt, is dat prima. Zo niet, zou het toch niet goed klikken en geen fijne samenwerking worden.
  Zo ben ik veel minder gespannen en kan ik veel beter en relaxter het gesprek aangaan. En negen van de tien keer haal ik de opdracht gewoon binnen.

  • Romy 2 mei 2020 op 11:28 pm - Beantwoord

   Supergoed zeg dat je die knop hebt weten om te draaien! Je nieuwe instelling is ook hoe ik er tegenwoordig probeer in te staan. Een leuke samenwerking ga je natuurlijk niet alleen aan omdat je goed werk levert, maar ook omdat er een fijne klik is met de opdrachtgever. Die instelling helpt alleen al om zelf met nog meer plezier te werken 🙂 En het helpt ook zeker mee qua opdrachten inderdaad!

 7. Dio 30 april 2020 op 10:46 am - Beantwoord

  Interessant om te lezen. Ik ben ook geen kei in mijzelf verkopen of het plegen van acquisitie plegen. Maar het is wel belangrijk, anders ben je een dief van je eigen portemonnee. Ik ben wel al een heel stuk zakelijker, maar ik kan nog steeds veel leren.

  • Romy 2 mei 2020 op 11:23 pm - Beantwoord

   Jezelf verkopen is ook echt wel een van de lastigste dingen aan ondernemer zijn. Maar wat goed dat je er al veel stappen in hebt gezet! Gelukkig kun je als ondernemer altijd blijven leren – dat vind ik zelf misschien juist wel een van de leukste onderdelen van ondernemen.

 8. Lotte 30 april 2020 op 11:29 am - Beantwoord

  Heel leuk om te lezen! Toen ik nog ondernemer was, vond ik het ook altijd zo lastig om te investeren. Bij mijn huidige baan in loondienst is het soms vooral stressvol.. Als docent heb je toch af en toe te maken met pittige klassen, uitdagende leerlingen en ook wel wat norse collega’s af en toe. 😉 Dus op sommige vlakken is het thuiswerken nu wel wat minder stressvol… maar ook een stuk minder waardevol natuurlijk.

  • Romy 2 mei 2020 op 11:22 pm - Beantwoord

   Wat leuk om over jouw ervaringen te lezen! Ik kan me voorstellen dat werken als docent aan de andere kant ook weer onder andere extra stress met zich meebrengt. Wat dat betreft is thuiswerken iets eenvoudiger, maar natuurlijk wel minder leuk dan echt voor een klas staan. Hopelijk mag dat laatste snel weer.

 9. Rachel Kromdijk 30 april 2020 op 3:29 pm - Beantwoord

  Weer een heel fijn artikel, ik vind het heel moeilijk om niet te twijfelen aan dingen. Soms sta ik ergens achter en als iemand dan een andere mening geeft dan wankel ik weer aan alle kanten. Dit is trouwens wel enorm vervelend en hier blijf ik ook nog iedere week aan werken.

  • Romy 2 mei 2020 op 11:20 pm - Beantwoord

   Wat lastig inderdaad, die twijfel en onzekerheid over jezelf! Kan me voorstellen dat je daar soms best wel last van hebt. Wel heel goed dat je daar zo bewust aan werkt! Hopelijk werpt dat zijn vruchten af en kun je je daarin steeds wat zekerder voelen.

 10. johanna 30 april 2020 op 4:39 pm - Beantwoord

  Herkenbaar. Mezelf vermarkten vind ik erg moeilijk, ook omdat ik de mensen niet wil “dwingen”, maar vind dat ze uit overtuiging moeten komen. Verder het zelluf-doen probleem. Dat hangt ook een beetje met het investeren samen. Alles kost geld, en of dat er is, is vaak de vraag. In Nederland is men zuinig, misschien te zuinig. Hier zie ik vaak, dat er vooral in het begin heel veel geld voor inrichting, basis uitrusting, reclame etc, wordt uitgegeven. (dat kun je ook nog als fout opnemen) Vaak ontbreekt ook een realistisch businessplan. En dan denk ik: “dat haal je met je omzet voorlopig niet binnen. Begin klein, en groei.” Met gevolg dat veel van die ondernemers ook weer snel stoppen, want ze verdienen te weinig. (in vergelijking met hun vorige job) Ja, het is geen vetpot. Pas als je goed bent, en een naam hebt. Succes.

  • Romy 2 mei 2020 op 11:17 pm - Beantwoord

   Goed punt dat je benoemt! En ook wel bijzonder eigenlijk dat daarin een duidelijk verschil te zien lijkt tussen Nederlandse en Zwitserse ondernemers. Te snel te veel investeren is inderdaad ook niet de meest handige optie als ondernemer. Wat dat betreft is Nederlandse zuinigheid misschien niet eens de meest verkeerde insteek 😉

 11. Anja - Minimalist Dutchie 30 april 2020 op 6:18 pm - Beantwoord

  Leuk artikel Romy, ik herken er zeker bepaalde dingen in. Een andere tip – die nu alleen niet zo goed uit te voeren is – is je aanmelden bij ondernemersnetwerken of borrels die voor lokale ondernemers worden georganiseerd. Ik heb daar “senior” ondernemers leren kennen die mij konden adviseren. Ik leerde er echt anders door naar bepaalde zaken kijken. En inderdaad: jij bent je bedrijf, dus investeren in jezelf, is investeren in je bedrijf.

  Succes – en wat leuk dat het zo goed gaat met je onderneming!

  • Romy 2 mei 2020 op 11:13 pm - Beantwoord

   Wat een goede tip van die netwerken en borrels! Dank je! Ik heb voor mijn coachingstraject in de gemeente wel een paar borrels bijgewoond, maar die waren steeds met precies dezelfde groep mensen – na een tijdje ook niet heel handig meer om nieuwe contacten op te doen 😉 Na corona is het dus zeker een actiepuntje voor mij om wat vaker nieuwe borrels te bezoeken.

 12. Evelyne 30 april 2020 op 10:36 pm - Beantwoord

  Zelfs als niet-ondernemer herken ik punten. Bijvoorbeeld puntje 2, haha. Jawel! Ik ben zo iemand. Al werk ik in een team, toch zijn de meeste taken die ik moet uitvoeren zelfstandig. En plots zeg je iets te veel ja en wil je het dan zelf doen. Waarna je tot de conclusie komt dat dat niet altijd een verstandige beslissing is.

  • Romy 2 mei 2020 op 11:10 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je dat punt ook in loondienst herkent. Of nou ja, leuk? Soms is te zelfstandig willen zijn inderdaad ook wel een uitdaging. Om hulp vragen mag soms ook best 🙂

 13. Giovanna Jansen 1 mei 2020 op 9:22 am - Beantwoord

  Interessant artikel! Mooie oplossingen heb je gevonden en wat goed dat je in jezelf bent gaan investeren met een businesscoach. Slim om per kwartaal te kijken waar je in wil investeren.

 14. Simone 3 mei 2020 op 1:14 pm - Beantwoord

  Wat zijn deze punten herkenbaar zeg! Tot een paar maanden geleden vond ik het super eng om te investeren. Maar ik heb toen wel een paar honderd euro geinvesteerd in mijn bedrijf. En ben blij dat ik dat heb gedaan. De volgende investering heb ik ook al in mijn hoofd zitten, maar daarvoor moet ik nog even hard werken. Blijft spannend, maar uiteindelijk pluk je er wel de vruchten van!

  • Romy 23 mei 2020 op 11:14 am - Beantwoord

   Wat goed dat je tóch die investering in je bedrijf hebt gedaan! Soms moet je eerst kosten maken om die uiteindelijk meer dan terug te verdienen en juist te bereiken wat je zo graag wilt.

 15. Anna 4 mei 2020 op 10:02 am - Beantwoord

  Wat een mooi en inspirerend artikel! Ik ben ook team ‘zelluf doen’ maar sinds vorig jaar heb ik een SEO-specialist in de arm genomen om mijn website te verbeteren. Ik ben redelijk goed met HTML, maar er zijn ook dingen waar ik echt geen verstand van heb, zoals bijvoorbeeld een SSL-certificaat. Al mijn vragen noteer ik, zodat ik de volgende keer weer al mijn vragen op hem kan afvuren :p. Vorig jaar heb ik geloof ik drie of vier keer met hem afgesproken en dat was heel fijn. Je kunt als ondernemer gewoon niet alles zelf doen, hoe graag ik dat soms ook zou willen :p.

  • Romy 23 mei 2020 op 11:25 am - Beantwoord

   Wat goed dat je een SEO-expert hebt ingeschakeld! SEO-schrijven is één ding, maar voor veel dingen achter de schermen is zo’n expert echt wel heel handig. En het levert je op termijn ook nog eens veel op om daar iemand voor in te schakelen 🙂

 16. Saskia 8 mei 2020 op 3:03 pm - Beantwoord

  Mooi om dit te lezen, juist omdat dit totaal niet een baan is die mij aanspreekt 🙂 Ik werk liever voor een baas; wat met mijn droombaan gelukkig ook van toepassing is 😉 de grootste uitdaging van mijn werk? De verschillende ouders en opvoedstijlen door elkaar. Daar moeten we toch altijd 1 lijn is zien te krijgen. Daarbij is elke dag een uitdaging en geen dag hetzelfde; wat het juist zulk fijn en veelzijdig werk maakt 🙂

  • Romy 23 mei 2020 op 12:36 pm - Beantwoord

   Ik vind het andersom juist weer heel knap wat jij voor werk doet. Lijkt me best pittig (maar ook wel weer leuk) om elke dag te maken te hebben met kinderen die heel verschillend zijn opgevoed. Aan de andere kant kan ik me zo voorstellen dat werken met kinderen ook heel dankbaar en leuk werk is. Kinderen hebben alleen al zo’n mooie kijk op de wereld 🙂

Recente blogs

Kerst 2016: mijn kerstwens voor jou

25 december 2016|Lifestyle, Outfits|

Terwijl ik dit blogje schrijf, staat de televisie aan op All You Need Is Love. Elk jaar weer is deze tranentrekker ons startschot voor de kerst. Al maanden ben ik aan het knutselen om de kerstkaartjes op tijd af te krijgen en al een paar weken zing ik hard (en vals!) mee met de kerstliedjes op de radio. Nu is het dan eindelijk zover en is kerst echt aangebroken. Daarom is het vandaag tijd voor mijn kerstwens aan jou.

Inkiekje #25 | PAX-kast, plantenpost & plotse sneeuw

8 februari 2021|Persoonlijk|

Mijn week stond in het teken van heel veel nieuwe dingen. En dan heb ik het niet alleen over de nieuwe plantjes en andere dozen die de pakketbezorger kwam afleveren. Ook veranderden we twee kamers in huis volledig, probeerde ik een paar nieuwe recepten uit (de ene keer succesvoller dan de andere keer!), en werden we door de sneeuw getrakteerd op nieuwe avonturen. Spiek maar mee in mijn fotodagboek voor "grootse" lockdownavonturen.

Lasagnette recept met héél veel groenten (vega & snel)

13 januari 2022|Recepten|

Lasagne gaat er hier altijd goed in. Het lange wachten op de schaal in de oven en het vele werk dat je eraan hebt, vind ik alleen een minpunt. Dat moet toch simpeler kunnen, dacht ik. En dus waagde ik me aan een lasagnette recept. En daarvoor liet ik de pakjes en zakjes van Knorr en andere merken in het supermarktschap staan. Dit lasagnette recept maak je gewoon zelf en zit vol groenten en eiwitten. Een heerlijke feestmaaltijd voor de pastaliefhebber die liever niet te lang in de keuken staat!