zakelijke doelen 2024

Mijn zakelijke doelen voor 2024 (als freelance tekstschrijver)

 • 23 januari 2024
 • 2 Reacties

Met doelen stellen op privévlak ben ik dit jaar bewust niet al te fanatiek. De verhuizing goed doorkomen en het restantje verbouwing tot een goed einde brengen leek me een mooi jaardoel op zich. Maar qua werk stel ik wel graag een rijtje super-concrete doelen op. Omdat dat me houvast geeft gedurende het jaar én omdat ik het leuk vind om elk jaar een paar stappen verder te komen, op welk vlak dan ook. Afgelopen jaar werkte ik niet alleen aan teksten, maar ook aan mezelf, mijn werkwijze en mijn bedrijf. Daar hoop ik in 2024 vrolijk mee door te gaan. Dit zijn mijn doelen voor komend jaar als freelance tekstschrijver.

Recap: hoe was 2023 voor mij als freelancer?

In 2023 heb ik weer honderdduizenden woorden getikt voor opdrachtgevers. Ik interviewde talloze inspirerende mensen, mocht in prachtige verhalen en onderwerpen duiken, en liet mijn vingers heel wat keren over het toetsenbord gaan voor online teksten. Ik kijk vooral terug op een jaar waarin ik heel veel deed wat ik leuk vind. Voor mijn gevoel wordt mijn werk elk jaar alleen maar leuker. Waar ik ooit “de tekstschrijver voor iedereen” probeerde te zijn, ben ik daar steeds selectiever in geworden. Wat voor opdrachten vind ik leuk? Waar ben ik goed in, waarin ben ik minder sterk? Ben ik wel de juiste persoon voor deze klus? Is dit een onderwerp dat bij mij past?

Ooit vond ik zo’n kritische houding stom. Maar nu niet meer, nu ik weet dat het me alleen maar nog meer te gekke, toffe en fantastische opdrachten oplevert.

Zo mocht ik dit jaar…

 • …voor 365 Dagen Succesvol heel veel inspirerende levensverhalen op papier zetten en volledig duiken in de wereld van persoonlijke ontwikkeling.
 • …voor Van Bruggen Adviesgroep ingewikkelde materie over hypotheken en verzekeringen in toegankelijke taal gieten.
 • …voor de Universiteit Maastricht wetenschappers en studenten interviewen over razend interessante onderwerpen. Van wilde dieren tot TBS-klinieken en sociaal ondernemen.
 • …me voor Tijdwinst onderdompelen in thema’s als timemanagement, gesprekstechnieken en feedback geven om daar praktische tips over te delen in SEO-teksten.
 • …voor Papier is Passé in een tof team van tekstschrijvers (sowieso heel leerzaam om deel uit te maken van een tekstschrijverteam!) mooie opdrachten oppakken voor allerlei soorten klanten.
 • …voor SharePeople SEO-proof blogs schrijven over allerlei onderwerpen rondom gezond ondernemen, en daar ook regelmatig collega-ondernemers voor interviewen.
 • …Heidi van In Je Kracht Als Mam helpen bij alle teksten voor de lancering van haar online programma. Van webteksten tot cursusmateriaal en blogartikelen.
 • …de baby-webshop Studio Bambacht helpen om beter vindbaar te worden met hun prachtige baby- en kinderproducten, door inhoudelijke blogs te schrijven over allerlei onderwerpen. Daardoor weet ik zelf inmiddels ook heel wat over speelgoed, spenen en de ontwikkeling van kinderen.
 • voor het eerst schrijftrainingen geven. Ik gaf een training over bloggen en eentje over schrijven voor het web bij Edumia. Onwijs tof om te doen!
 • …voor nog veel meer mooie bedrijven (van gepassioneerde zzp’ers tot grote ziekenhuizen) in de pen kruipen voor blogartikelen, webteksten en e-books. Steeds weer met het besef dat ik bof dat mijn werk toevallig ook mijn grootste hobby is (en andersom).

Al met al kijk ik terug op een mooi ondernemersjaar, waarin werk mijn fijne stabiele basis was tussen de verhuis- en verbouwperikelen door. Ik keek na een klusweekend vaak oprecht uit naar de maandag, omdat schrijven toch veel meer mijn werkding is dan muren schilderen en stoelen in elkaar schroeven. Het was een jaar waarin ik vooral veel voor vaste opdrachtgevers werkte, en daar enorm van genoot. Waarin ik heel veel leerde. En ook waarin ik mezelf op een positieve manier uitdaagde op allerlei vlakken.

En mocht je nu denken dat alles fan-tas-tisch ging, er waren ook heus mindere momenten. Momenten waarop mijn agenda volledig was dichtgeslibd en ‘nee’ niet over mijn lippen kwam. Facturen waar ik wel drie keer achteraan moest mailen om ze betaald te krijgen. Opdrachten waar je mee begint en die na heel veel voorwerk opeens worden gecanceld omdat “dat soort beslissingen nu eenmaal bij een start-up horen”. Lastige gesprekken. Onzekerheid. Zenuwen. Ook die horen bij het eigen baas zijn.

zakelijke doelen 2024 2

Wat kwam er terecht van mijn 2023-doelen?

Nou, best een boel. Ik gooi mijn zakelijke doelen voor 2023 er nog maar eens in, mét de uitkomst erbij.

 1. Aan de slag gaan met affiliate marketing. Yup, daar dook ik verder in. Ik meldde me aan voor een paar affiliate-programma’s en probeer vaker affiliate links te gebruiken. Ik moet zeggen dat het nog niet helemaal van een leien dakje gaat. Soms ben ik helemaal kwijt bij welk affiliate-programma dat ene merk ook alweer zit, vergeet ik compleet dat ik ergens een affiliate-link van kan maken of vind ik het gewoon even een boel werk. Ik verdien er nog steeds hooguit een paar tientjes per maand mee. Maar het begin én de interesse zijn er.
 2. Een schrijfcoachingstraject volgen. Ja, done. Ik rondde vorige week het traject Messcherpe Business van copywriter Tim Daalderop af. Dat was fantastisch. Tim coacht copywriters en heeft me in 20 weken geholpen om nog scherper te krijgen wat ik wil doen en hoe ik dat wil doen. Ik leerde er onder andere dat niet elke mogelijke klant mijn klant hoeft te zijn, ontdekte hoe ik mijn werkwijze professioneler maak en leerde ook nog meer mezelf te zijn in mijn bedrijf.
 3. Minimaal 6 cursussen volgen. Yup, afgerond! Ik vond dit zo’n leuk doel dat ik hem dit jaar in de herhaling gooi. Afgelopen jaar dook ik volop in de cursussen en ontwikkelpunten, en dat was LEUK. Ik volgde o.a. een presentatietraining, een uitgebreide SEO Next Level-cursus, een masterclass boeken schrijven, een training Schrijven voor het brein (over neuromarketing), een training over DISC-profielen en een paar masterclasses rondom schrijven.
 4. Pitchen bij tijdschriften. Oké, niet helemaal gelukt. Ik verdiepte me wel uitgebreid in hoe je dit nu precies doet (onder andere met veel dank aan de fijne podcast ‘Off The Record’ van Yasmine Esser over journalistiek). Maar echt de daad bij het woord voegen? Dat wordt mijn plan voor het nieuwe jaar.
 5. 10% meer omzet in 10% minder tijd. Niet helemaal gelukt. Mijn omzet was ongeveer gelijk aan die in 2022. Maar ik liet dit doel gedurende het jaar los. Waar ik ooit nog heel optimistisch dacht dat een verhuizing + verbouwing een project is voor in de avonduren en zaterdagmiddagen, ontdekte ik al snel dat het meer tijd slurpte dan gedacht. Mijn vader drukte me op het hart “Ga nu niet proberen om ondanks alles je werkdoelen te behalen. Dit jaar is nu eenmaal anders.” Ik luisterde naar zijn woorden, liet het los en behaalde alsnog een heel mooie omzet die gelijk was aan 2022. Dat we mede door mijn ondernemersinkomen dit fijne huis konden kopen, is ook iets waar ik mega-trots op ben.
 6. Meer mensen leren om te schrijven. Helemaal gelukt! Ik gaf een dagvullende training over bloggen en één over schrijven voor het web bij Edumia. Wel met de nodige spanning (want hallo, er hebben gewoon mensen betaald om een dag naar mij te luisteren en dat moet ik nu wel “even” waarmaken!). De deelnemers waren enthousiast en het was achteraf leuk om te doen. Daarnaast mocht ik een paar mensen één op één op weg helpen om hun webteksten te finetunen. Dat liet me inzien: schrijven is leuk, maar kletsen over schrijven is ook erg tof. Meer van dat komend jaar dus 🙂
 7. Pensioen fixen. Nope, niet gedaan. Maar met een goede reden: ik wilde eerst zeker weten hoeveel geld er na de verhuizing en verbouwing zou overblijven, dus vorig jaar was niet het moment hiervoor. Maar inmiddels staat de grote pensioenadvies-afspraak gepland.
 8. Vrijwilligerswerk doen. Niet helemaal gelukt. Hiervoor geldt hetzelfde als voor punt 5. Ik leerde dit jaar vooral meebewegen met dingen die in je leven gebeuren. En soms daarvoor minder strak vasthouden aan je doelen, als dat is wat je energieniveau van je vraagt. Komend jaar heb ik meer lucht om hier een concreet vervolg aan te geven. Want de behoefte om iets moois te betekenen voor de wereld is er nog steeds.

Wat zijn mijn doelen voor 2024?

Genoeg teruggeblikt op 2023. Wat zijn mijn plannen voor het nieuwe jaar? Ten eerste wil ik vrolijk doorgaan met waar ik gebleven was: teksten tikken, mooie verhalen vertalen naar teksten, organisaties helpen hun zichtbaarheid te vergroten en informatie over allerlei thema’s in lekker leesbare en creatieve teksten voor het web gieten. Gelukkig mag ik dat voor veel huidige klanten blijven doen. En wie weet wat voor klanten er nog bij komen. Ik heb al een paar leuke offertes openstaan, dus verveling staat zeker niet op de planning.

Los daarvan zijn dit mijn doelen als freelance tekstschrijver voor 2024:

1. Mijn vernieuwde site online gooien

Door het businesscoachingstraject ontdekte ik dat ik mezelf soms ongemerkt een zakelijk jasje aanmeet zodra het op werk aankomt. Gelukkig heb ik veel toffe klanten bij wie ik op en top mezelf kan zijn. Maar ik merkte nogal eens dat ik – zonder dat iemand me vraagt dat te doen – bepaalde kanten van mezelf verhul. Dat ik me bijvoorbeeld schaamde als ik moest toegeven dat ik plantaardig eet (jeetje, dan vinden mensen me vast een ingewikkelde hippie!). Of dat ik soms heel zakelijk ging doen bij nieuwe klanten, terwijl dat totaal niet is wie ik ben. Of dat ik op mijn blog wel mijn kleurrijke kant durf te laten zien, maar dat mijn zakelijke site vooral donkerblauw en strak en formeel is.

In dat laatste ga ik dit jaar verandering brengen. Vormgever Kailey is een nieuwe huisstijl voor me het maken. Iets met meer kleur, meer vrolijkheid, en gewoon “meer mij”. Geen donkerblauw en wit meer. Het idee achter meer eigenheid online is dat het sommige mensen enorm zal aanspreken (leuk, dan is er nog meer een klik). Sommige mensen vinden het misschien niet zakelijk genoeg, veel te vrolijk of ronduit overdreven. En dat is ook oké. Als mensen daarop afhaken, zijn we sowieso geen match made in heaven.

Zodra de huisstijl staat, gaat Lamper Design (de websitebouwer van mijn blog) de site volledig opnieuw bouwen. Daardoor kan ik makkelijker aanpassingen doen aan de site én hoef ik niet meer mijn hoofd te breken over updates van plug-ins en dat soort HTML-geneuzel. Ik ga zelf uiteraard ook een frisse douche over al mijn teksten gooien. Hopelijk heb ik dan in maart een compleet nieuwe site staan. Kleurrijker. Informeler. En vooral meer mij.

2. Een nieuwsbrief starten

Oh, wat heb ik hier veel zin in! Met mijn businesscoach heb ik dit plan gesmeed en ik kan niet wachten om de eerste nieuwsbrief over een tijdje de deur uit te doen. Het idee is om te schrijven over schrijven, tips te delen en daarbij ook vooral lekker mezelf te zijn. Ik wil de nieuwsbrieven zeker geen “Schakel mij in, ik ben je tekstschrijver!”-sausje geven. Ik wil vooral lezers inspireren, verhalen vertellen, tips delen en daarbij ook een subtiele link met mijn blog leggen. Want dat ben ik wel gaan inzien dit jaar: ik mag gerust ook de blogger-Romy laten zien in mijn bedrijf. Dus in die nieuwsbrief wil ik waarschijnlijk ook een subtiel plekje voor een paar blogartikelen en vegan recepten reserveren. Ook zakelijke contacten staan ’s avonds in de keuken 🙂

Dit is trouwens een plan voor na de verbouwperikelen. De les die ik meeneem van vorig jaar, is dat niet alles acuut moet. En dat ook dingen die je jezelf voorneemt of deadlines die je voor jezelf stelt, niet in beton gegoten zijn. Je mag erop terugkomen als dat beter past in je hoofd of agenda.

zakelijke doelen 2024 3

3. Nog meer trouw blijven aan mezelf

Klinkt lekker vaag, niet? Het zit als volgt. In werkcontacten vind ik het tof om langere tijd met dezelfde persoon samen te werken en echt een connectie op te bouwen. Ik vind het leuk dat ik veel opdrachtgevers ook persoonlijk een beetje ken en bijvoorbeeld weet wat er in hun leven speelt of waar ze naartoe gaan op vakantie. Eerder was ik soms bang dat mensen dat stom of gek vonden. Inmiddels ben ik gaan beseffen dat ik echt wel mezelf mag zijn en blijven. Ook in werk. Ik hoef niet opeens de afstandelijke pet op te zetten of heel formeel te doen.

Iets wat daar voor mij ook bij past, is soms spontaan iets naar opdrachtgevers opsturen. Of juist mensen bij wie ik iets afneem (zoals mijn websitebouwer) verrassen met een spontaan bedankje. Afgelopen jaar verraste ik bijvoorbeeld een paar keer opdrachtgevers bewust niet met kerst, maar na een belangrijk moment (zoals een livegang van een online programma) met iets wat ik speciaal voor hen had uitgezocht. Het lijkt me supertof om zoiets dit jaar vaker te doen, omdat dat past bij wie ik ben. Dus: ik ga maar eens verzenddozen inslaan en kijken hoe ik daar invulling aan wil geven (zonder er een Oprah Winfrey-weggeefshow van te maken; ik vind het juist leuk als het af en toe en spontaan is).

4. Een cursus creatief schrijven volgen

Met cursussen volgen wil ik dit jaar fanatiek doorgaan. Dat beviel goed afgelopen jaar. Cursussen zijn een leuke manier om van gedachten te wisselen en uit je routines te komen. En ook om – als thuiswerkende zzp’er – achter je bureau vandaan te kruipen en nieuwe mensen te leren kennen.

Een specifieke cursus die voor dit jaar op het doelenlijstje staat, is een cursus creatief schrijven. Zo’n cursus is bedoeld om je als schrijver terug naar de basis te sturen en gewoonweg te spelen met woorden. Zonder opdrachtgever, zonder doel, zonder vaste vorm. Gewoon schrijven wat in je opkomt, nieuwe dingen proberen en de creativiteit door al je aderen laten stromen. Dat lijkt me een mooie manier om het schrijfvuurtje in mij extra aanwakkeren (niet dat het ooit is gedoofd, maar je snapt ‘m!) én nieuwe schrijfdingen te proberen.

5. In 10% minder tijd 10% meer omzet realiseren

Yup, ik gooi mijn doel van afgelopen jaar er nog eens in. In 2023 merkte ik dat ik soms een stuk efficiënter kan werken. Ik kan flink wat schrijfmeters maken in korte tijd. Maar aan randzaken naast schrijven kan ik veel tijd verliezen. Denk aan drie extra feedbackrondes, nog even meekijken met de websitebouwer terwijl dat niet het idee was, of in een offertetraject heel veel tijd steken terwijl de opdracht niet doorgaat. Daarin mag ik soms wat beter op mezelf letten, met name bij niet-vaste klanten.

Er zijn een paar dingen die ik anders wil doen om dit doel te realiseren. Zo wil ik beter afbakenen wat precies onder een opdracht valt en wat extra tijd kost. Daarnaast wil ik minder tijd steken in offertes en nog niet compleet in dingen duiken voordat een offerte akkoord is. En ik wil niet meer klakkeloos allerlei events en meetings bijwonen. In die valkuil trapte ik afgelopen jaar. Dan liet ik me toch verleiden om twee uur in een salescall te zitten voor iets waar ik helemaal geen interesse in had. Of ik ging toch maar naar een kennismaking aan de andere kant van het land, om daar al snel (1,5 uur reistijd verder) te ontdekken “Dit is helemaal niets voor mij”.

Met die paar veranderingen kan ik – zonder drastische prijsverhogingen – in minder tijd meer omzet behalen. En het is meteen een mooie manier om mijn uren vooral te steken in wat ik het liefst doe: schrijven, bijzondere mensen interviewen en leuk contact onderhouden met opdrachtgevers.

zakelijke doelen 2024 3

6. Het raadsel van Instagram begrijpen

Ik heb vaak het gevoel dat ik Instagram maar niet kan uitvogelen. Ik plaats elke dag met veel plezier posts op Instagram. Dat gaat me totaal niet om de likes, reacties en waardering. Maar door een paar social-media-experts die ik volg, ben ik gaan merken dat ik sommige posts iets anders kan opmaken, instellen of plaatsen om er meer mensen mee te bereiken. Zo plaats ik nu vaak een foto met caption eronder, maar schijn je met Canva ook een hoop leuke kunstjes te kunnen toepassen om je post meer de aandacht te laten trekken.

Ik heb niet de illusie of wens om een mega-bereik te krijgen op “the Gram”. Maar het lijkt me wel tof om – of het nu iets oplevert of niet – te kijken wat ik anders kan doen om het “beter” aan te pakken. Instagram is dan ook een thema waar ik dit jaar volop in wil duiken. Met cursussen of misschien een keer met een 1-op-1-sessie. Volgens mij kan ik er veel meer mee dan ik nu doe, zonder dat het extra tijd hoeft te kosten.

7. Adobe Lightroom uitvogelen

Voor fotobewerking gebruikte ik tot nu toe altijd het gratis programma Photoscape. Maar de laatste tijd vertoont die tool wat kuren, en ben ik er minder tevreden over. Bovendien volg ik veel fotografen die de meest verbluffende resultaten met Adobe Lightroom laten zien. “Dat wil ik ook”, denk ik dan elke keer. En ja, dat wil ik nu ook echt. Nu ik eindelijk een laptop heb die het geheugenvretende programma Adobe Lightroom aankan, is het moment daar om me er eens goed in te verdiepen. Waarschijnlijk ga ik ook hier eens een cursus voor volgen. Met zo veel knopjes en opties heb ik niet de illusie dat “gewoon wat proberen” dé manier is om hier alles uit te halen.

Het schijnt dat als je eenmaal met Lightroom bezig bent je niet meer weet hoe je het ooit zonder hebt gedaan. Het zou zomaar kunnen dat ik daar op 31 december van dit jaar ook zo over denk.

8. Publicatie in Flow Magazine, &C, Happinez of LINDA

Dit is het doel dat ik met de meeste spanning het internet op knal. Maar ze zeggen weleens dat je doelen alleen al dichterbij komen zodra je ze hardop uitspreekt. Dus ik gooi hem toch op de blog. Het lijkt me geweldig om ooit een artikel te mogen schrijven voor een tijdschrift. Ik zou dat niet als fulltime werk willen doen en hoef ook niet zo nodig op een redactie te werken. Maar het lijkt me tof om naast mijn commerciële opdrachten zo nu en dan voor een tijdschrift in een onderwerp te duiken dat mij enorm interesseert.

Ik wil er dit jaar actief achteraangaan om een artikel te publiceren. Dat is mijn kleine-meisjes-droom die ik maar niet kan loslaten én ik heb een paar concrete onderwerpen waar ik graag over zou schrijven. Nu de pitchmail nog! Van uitstellen naar doen.

9. Schrijven aan Project Boek

Nee hoor, ik heb geen groot champagnewaardig nieuws dat ik een boek ga uitbrengen. Maar toen iemand me laatst vroeg wat mijn grote droom op werkvlak is, moest ik hieraan denken. Ik heb altijd geroepen dat het me prachtig lijkt om met mijn verhaal (over herstellen van een eetstoornis) en de lessen die het me leerde, een boek te schrijven. En dan niet een biografie of een “Nou jeetje, wat ik toch heb meegemaakt!”-verhaal. Nee, ik zou het dan meer inspirerend willen insteken met gedichtjes en inzichten om mensen hoop toe te spreken en aan het denken te zetten. Juist ook mensen in heel andere situaties dan waar ik toen in zat.

Maar goed, dat boek dus. In de loop der jaren heb ik een mapje met losse flodders verzameld. Paragrafen die spontaan oppopten of schrijfsels waarvan ik dacht “Die moet ik neerpennen voordat ik ze vergeet!”. Mijn doel voor dit jaar is om meer van dat soort schrijfsels te maken. Daarbij laat ik compleet los of het een boek moet worden en of ik er überhaupt iets mee doe (en zo ja, in welke vorm). Ik wil mezelf vooral uitdagen om elke week 1 uur vrij te maken voor Project Boek. Een uur om mijn gedachten op papier te knallen. En dan maar te zien of het iets wordt.

Van schrijven heb ik mijn werk gemaakt. Maar juist daarom is het tof om soms ook dingen te schrijven die niet voor opdrachtgevers of voor de blog zijn. Dat hoop ik met Project Boek voor elkaar te krijgen. Lekker veel schrijfkilometers maken. Want schrijven mag dan mijn werk zijn. Mijn grootste hobby is en blijft het ook nog steeds.

Heb jij nog zakelijke of privédoelen voor 2024?

1
1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 23 januari 2024 op 8:36 am - Beantwoord

  Je bent lekker bezig en ik vind het al een fantastisch resultaat or 2023. Je hebt in je netwerk vast iemand die in de publishing business zit… en anders kan ik je daar nog even aan herinneren. Die bladen, daar kom jij wel in.
  Ik had pas in juni doelen gesteld en die heb ik gehaald. Ik zet deze ook door naar de komende 6 maanden. Ik ben juist zakelijker geworden. En dat werkte voor mij. Zo bevestigd dat jouw conclusie: er is een doelgroep voor iedereen!

 2. Evelyne-Gouden Momenten 25 januari 2024 op 4:56 pm - Beantwoord

  Wat fijn dat je weer heel wat doelen voor 2024 kan stellen. Misschien even een klein tipje over Lightroom (die ik ontdekt heb door het programma recent aan te kopen via Adobe), kan je ook aan een zelfstudie doen, is ook al heel handig en ben ik nu ook zelf mee bezig. Maar je doet natuurlijk wat voor jou goed voelt, als jij je beter voelt met lessen te volgen dan zeg ik: zeker doen! 😉

Recente blogs

4x Zo ga je van dromen naar doen!

24 april 2017|Persoonlijke groei|

Ik ben een echte dromer. Al op mijn veertiende had ik een hele toekomst voor ogen, tot aan de namen van mijn toekomstige kinderen aan toe. Nog steeds kan ik dagdromen over de toekomst en fantaseren over wat het leven me zal brengen. Maar van dromen naar doen? Dat is dan weer een volgende stap, die vaak iets lastiger is. Hoe pak je dat aan? Hoe maak je van je dromen werkelijkheid? Voor Saskia's blog schreef ik laatst een artikel over mijn grote droom: voor mijn werk iets met schrijven, taal of communicatie kunnen doen. Een van haar vragen was hoe ik dat wilde aanpakken. Dat vormde de inspiratie voor dit artikel: van dromen naar doen, hoe doe je dat?

Ik ben introvert | 5 dingen die ik daarover leerde

6 november 2020|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Dus. Ik ben introvert. Ik ben zo iemand die niet heel gelukkig wordt van grote verjaardagsfeesten, die liever naar huis glipt voordat de leuke netwerkborrel start en die ook niet heel veel energie haalt uit een bomvol weekend met tig afspraken. En nee, ik ben niet sociaal gestoord. Niet bepaald verlegen ook. En - volgens mij - ook niet saai. Ik ben introvert. En sinds ik dat weet, is er een wereld voor me opengegaan. Dit zijn de belangrijkste dingen die ik leerde (en ging accepteren) over introvert zijn.

Vegan paddenstoelenlasagne met champignons & shiitake

26 april 2023|Recepten|

Oeh la la, lasagne! Zowel Bart als ik worden van dat woord al blij. Je moet er even voor in de keuken staan (en op de oven wachten), maar dan komt er wel iets uit de oven wat het beproeven van je geduld méér dan waard is. De traditionele lasagne met tomaat en kaas kennen we allemaal wel (en is uiteraard heerlijk). Maar ik had zin in iets niet-traditioneels, greep naar een bakje champignons en bedacht een eigen vegan bechamelsaus. Dat resulteerde in deze verrukkelijke paddenstoelenlasagne zonder kaas, maar mét heel veel smaak. Als je gek bent op paddenstoelen, dan kan het haast niet anders dan dat deze lasagne er als zoete koek ingaat.