mild1

Milder voor jezelf worden | 9 tips om daarmee te oefenen

 • 5 september 2019
 • 24 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Laatst deelde ik een quote op Instagram. De strekking: als jij niet voor jezelf zorgt, wie dan wel? Toch is het niet altijd makkelijk om mild voor jezelf te zijn en jezelf goed te behandelen. Je doet misschien dingen tegen je zin uit angst voor de consequenties van een welgemeend “nee”. Of je propt je agenda zo vol dat je hoofd het niet kan bijbenen. Of je trekt je kritiek zo zwaar aan dat je in een vicieuze “Ik kan het niet”-cirkel belandt. Milder voor jezelf worden vraagt om oefening, heb ik gemerkt. Daarom dit artikel met 9 tips die mij helpen met milder voor jezelf zijn.

1. Luister naar signalen van je lichaam

Vaak voel je het aan als het even niet meer gaat. Je merkt bijvoorbeeld dat je energieniveau tot een dieptepunt is gedaald, je hoofd voelt als een bonkende massa in plaats van als een goed werkende hersenbrij of je hebt een knoop in je maag omdat iets je niet lekker zit (en dan bedoel ik niet bedorven pizza). In elk van die gevallen geldt: neem de signalen van je lichaam serieus. Kijk naar wat je voelt en zoek uit waar dat gevoel vandaan komt. Milder voor jezelf worden begint met niet meer door- en doorgaan en juist stilstaan bij wat er gaande is en je gevoelens ook serieus te nemen.

Zo heb ik weleens op basis van een gevoelsmatige baksteen in mijn buik een afspraak afgezegd. “Dat hoeft nu even niet”, realiseerde me. Het hielp! Een uur later was mijn buik weer rustig als vanouds.

2. Gun jezelf afleiding

Zit iets tegen of wil het even allemaal niet lukken? Neem dan op tijd het besluit dat nu niet het moment is om daarmee bezig te zijn. Oké, natuurlijk moet je soms volhouden als het tegenzit, maar ga niet door tot het uiterste. Een keer de boel de boel laten, is ook prima. Gun jezelf afleiding en onderneem iets waar je op dit moment wél behoefte aan hebt. Soms is dat misschien een ontspannende bezigheid als een boek lezen of uitgebreid badderen, een andere keer juist de frustratie uit je lijf rennen. Allemaal oké!

3. Kom gerust terug op beslissingen

Stel: je hebt een beslissing genomen waarbij je op dat moment al ernstig voelde dat dit niet oké was. Je hebt bijvoorbeeld ‘ja’ gezegd op een verzoek, terwijl je wist dat je agenda te vol was om dat ook maar half gedaan te krijgen. Maar ja, op dat moment voelde het misschien als de enige optie.

Voel je dat iets niet goed is? Neem jezelf dan niet kwalijk dat je eerder ‘ja’ hebt gezegd en durf op beslissingen terug te komen als dat bij nader inzien beter is. Je hoeft niet streng te zijn voor jezelf dat je kans verkeken is. Denk aan jezelf, ook als dat eerder op het moment zelf niet meteen lukte.

4. Sta niet te lang stil bij de kritiek

Iedereen moet weleens kritiek ontvangen. Soms is het opbouwende feedback waar je echt wat mee kunt, een andere keer misschien een opmerking die je best wel raakt. Ontvang je kritiek? Probeer dan de “Ik doe ook altijd…”-denkpatronen te vermijden door de feedback te laten bezinken, goed te bedenken of je er iets mee kunt en daarna weer door te gaan. Vind je dat lastig? Dan is ook in dit geval afleiding een goed medicijn. Ga kritiek vooral niet persoonlijker opvatten dan de bedoeling is en ga er realistisch en mild mee om. Straf jezelf er vooral niet om. Daar help je eigenlijk niemand mee.

» Of lees mijn artikel met tips over omgaan met kritiek.

5. Zet jezelf waar nodig op de eerste plek

Het klinkt misschien egoïstisch als je jouw geluk laat voorgaan op dat van een ander. Maar zeker als je niet lekker in je vel zit, is niets belangrijker dan dat je voor jezelf zorgt. Geef je grenzen aan als mensen te veel van je vragen of verwachten. Je kunt wel altijd voor anderen zorgen, maar dat lukt niet als je je ondertussen zelf een hoopje ellende voelt. Je kunt pas voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Die gedachte helpt mij altijd goed om mijn eigen welzijn niet uit het oog te verliezen.

milder voor jezelf worden

6. Gun jezelf wat je een ander ook gunt

Milder voor jezelf worden betekent ook dat je jezelf niet behandelt als minderwaardig. Merk je dat je jezelf iets niet gunt? Verplaats je dan eens in iemand anders.

Stel: je vindt dat je vanavond niet uitgebreid mag gaan bank hangen, omdat je nog een berg was en een overvolle mailbox te tackelen hebt. Bedenk dan wat je tegen een vriendin zou zeggen als zij vertelt “Ik mag van mezelf niet een serie kijken, want ik heb nog genoeg te doen.” Zou je de vriendin groot gelijk geven of zou je haar zeggen dat ze niet zo streng voor zichzelf moet zijn? Het antwoord op die vraag is ook het antwoord op je eigen vraag als je twijfelt of je een rustmoment mag pakken. Je mag jezelf namelijk gunnen wat je een ander ook gunt.

7. Start met realistisch plannen

Een van de momenten waarop ik nog weleens streng voor mezelf kan zijn, is als het einde van mijn to-do-list ’s avonds nog verre van in zicht is. Realistisch plannen heeft mij geholpen om daar milder in te worden (bekijk hier mijn tips). Vooral het opsplitsen van to-do-lists in dagdelen werkt voor mij heel fijn. Daardoor krijg ik daadwerkelijk mijn lijstjes afgevinkt en voel ik me voldaan in plaats van gefrustreerd. En merk je dat je planning niet haalbaar is? Pas je planning dan op tijd aan, zodat je het knelpunt mooi voor bent.

8. Oefen met positief terugblikken

Als je net iets spannends hebt gedaan, heb je misschien wel de neiging eerst te bedenken wat niet goed ging. Er zijn immers altijd verbeterpunten. Maar probeer eens in eerste instantie positief terug te blikken op wat je hebt gedaan. Benoem één ding dat goed is gegaan voordat je begint te mijmeren over de kleine details die nóg beter kunnen. Die mildheid helpt je om je successen te vieren, om stil te staan bij waar je nu staat en om zelfvertrouwen op te bouwen.

9.  Las soms een joggingbroek-op-de-bank-moment in

En een laatste tip: vergeet niet dat je het voor jezelf niet altijd druk hoeft te maken. Neem soms een moment waarop je daadwerkelijk vrij weinig uitspookt. Ik weet het: een uitdaging is het zeker. Maar neem het er soms van en wees mild als je merkt dat er in je hoofd gedachten voorbijgaan over jezelf nuttig maken. Wil jij niets liever dan op de bank liggen? Ga je gang! En wil je dat graag doen met een maskertje op, een kop thee erbij en je lievelingschocolade? Het is jouw feestje! Noem het een welverdiend mild moment voor jezelf.

Wat doe jij om milder voor jezelf te zijn?

milder voor jezelf worden

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 5 september 2019 op 6:26 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel, deze had ik echt even nodig. Ik heb nu best een hele drukke periode en merk dat ik niet echt mild ben voor mijzelf.
  Met deze tips kom ik er wel.

 2. Tineke 5 september 2019 op 7:03 am - Beantwoord

  Zo te lezen ben ik al hartstikke lief voor mijzelf, fijne tips voor mensen die wel veel strenger voor zichzelf zijn.

  • Shirley 5 september 2019 op 8:10 am - Beantwoord

   Ik denk dat ik al redelijk mild ben voor mezelf. Of in ieder geval realistisch. Dat wil niet zeggen dat ik niet uren kan piekeren over dingen, want dat doe ik wel veel.

 3. Sofie 5 september 2019 op 7:37 am - Beantwoord

  Toevallig kwam ik tot het inzicht dat ik best even mild voor mezelf mag leren zijn als voor mijn dochter. Mooie timing dus deze tips!

 4. Irene 5 september 2019 op 7:57 am - Beantwoord

  Fijne tips Romy! Ik vind het vooral een fijn idee dat ik altijd terug mag komen op beslissingen. Ik vind het alleen soms wat lastig dat andere mensen daar dan niet zo goed mee om kunnen. Het lijkt soms alsof je aan dingen moet vasthouden omdat je ze zo besliste. Of dat je bijvoorbeeld niet ineens een andere mening over iets mag hebben omdat je eerder nog het tegenovergestelde dacht. Maar dat probeer ik me dan maar gewoon niet te veel aan te trekken 🙂
  Ik vind dat we vaak te hard zijn voor onszelf. Als ik het opmerk bij iemand anders probeer ik iets milds te zeggen maar als die andere er niet voor open staat, komt het ook niet binnen. Dus ik probeer zelf wel heel mild voor mezelf te zijn en ik moet zeggen dat ik het wel vind lukken.

  • Romy 9 september 2019 op 11:52 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je toch je eigen pad volgt door soms wél terug te komen op beslissingen. Soms heb je gewoon wat tijd nodig om te beseffen dat iets eigenlijk niet helemaal oké voelt. Wel mooi trouwens dat je soms anderen wilt helpen om wat milder naar zichzelf toe te zijn. Het is jammer als dat niet binnenkomt, maar het feit dat je het aangeeft is op zich al iets heel moois <3

 5. Jantine 5 september 2019 op 8:23 am - Beantwoord

  Hier ben ik nog altijd mee bezig, het is niet gemakkelijk, mild zijn voor jezelf! Jouw tips herinneren me er weer even aan…
  Groetjes
  Jantine

 6. bychristiana 5 september 2019 op 9:14 am - Beantwoord

  Ik vind punt 6 een hele goede! Dat is ook iets waar ik heel erg op probeer te letten. Iedereen zou eigenlijk met mensen om moeten gaan zoals je ook zou willen dat mensen met jou omgaan. En anderen dingen gunnen…Brrrr, ik ken voldoende mensen die anderen niets gunnen. Heel erg vind ik dat.

 7. Ilona Wielinga 5 september 2019 op 9:22 am - Beantwoord

  Wat weer een mooi artikel. Ik heb de laatste tijd echt wel geleerd dat het oke is om afleiding te zoeken in bijvoorbeeld een serie kijken of lekker een boek lezen. Het is oke om niet altijd maar iets ‘nuttigs’ te doen.

 8. Naomi 5 september 2019 op 9:25 am - Beantwoord

  Dankjewel voor deze reminder. Vanavond ga ik gelijk tip negen maar eens toepassen.
  En wat betreft die baksteen in je buik: Mijn lichaam spreekt vaak door middel van hoofd- en nekpijn. Gisteren nog. Niet te doen. Uiteindelijk was de pijn zó erg dat ik de huisarts belde. Die adviseerde me mijn afspraken voor de rest van de dag af te zeggen. Gedaan. Drie keer raden: Toen hij me eind van de middag terugbelde, ging het een stuk beter met me. Oeps… Het blijft een proces, dat mild zijn voor jezelf.
  Ik merkte trouwens wel dat ik dat even helemaal opnieuw moest leren toen ik op mezelf ging. Toen ik nog thuis woonde, was het toch eenvoudiger om na een werkdag op de bank te ploffen, want ja, mijn moeder zorgde wel voor die volle wasmanden. Herkenbaar?

  • Romy 9 september 2019 op 11:51 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je het gevoel (en het advies van de huisarts) toen serieus hebt genomen door de afspraken af te zeggen. Soms kan een beetje rust al zoveel met je doen, dat merk ik ook vaak.
   Ik herken trouwens wel wat je zegt over dat het makkelijker is goed voor jezelf te zorgen als er geen heel huishouden op je wacht. Met een eigen woning is er toch eigenlijk altijd wel wat te doen – helaas. Gelukkig merk ik dat ik het steeds weer wat meer begin te leren om toch rust te pakken.

 9. Anna 5 september 2019 op 9:42 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Positief terugblikken vind ik een hele goede, daar kun je zo’n goed gevoel van krijgen! Ik vind het soms ook wel moeilijk om lief te zijn voor mezelf, zeker als ik het gevoel heb dat ik niet hard genoeg gewerkt heb. Er is ook altijd wel wat te doen als je op jezelf woont, he? Haha.

  • Romy 10 september 2019 op 12:08 am - Beantwoord

   Inderdaad, zeker als je een eigen huis en huishouden hebt, hoef je je eigenlijk nooit te vervelen. Dan kan het nog best lastig zijn om een moment voor jezelf te nemen. Maar stapje voor stapje leer ik het steeds wat beter om dat tóch te doen 😉

 10. Els 5 september 2019 op 12:40 pm - Beantwoord

  sta niet te lang stil bij kritiek, daar heb je een punt :-). Moet ik nog oefenen, maar in punt 9 ben ik echt super goed!

 11. Bettie 5 september 2019 op 2:08 pm - Beantwoord

  Mooie tips. Vooral de eerste: luisteren naar je eigen lichaam is zo belangrijk. Gewoon een paar keer per dag jezelf afvragen hoe je je voelt en waar je behoefte aan hebt.

  Bettie
  http://www.thewildflowerhippie.com

 12. Literasa 5 september 2019 op 8:43 pm - Beantwoord

  Bedankt voor de tips. Heel toevallig ontdekte ik je blog vorig weekend… sindsdien lees ik elke dag je blog in de trein! Leerrijk en ontspannend. Ik herken veel van mezelf in wat je schrijft.

  • Romy 10 september 2019 op 12:19 am - Beantwoord

   Wat ontzettend leuk dat je mijn blog hebt gevonden en met plezier leest! Dank je wel voor je lieve reactie!

 13. Zo simpel is dan geluk 6 september 2019 op 9:13 am - Beantwoord

  Het is zeker belangrijk om mild voor jezelf te zijn, mooi dat je hierover schrijft.

 14. Nikita 6 september 2019 op 11:43 pm - Beantwoord

  Ik heb het idee dat ik door de jaren heel stukje bij stukje wel iets milder voor mezelf ben geworden. Ik merk vanzelf al dat ik geen haatdragende gedachten meer tegen mezelf heb. Vroeger kon ik mezelf echt naar beneden halen als ik iets fout deed. En letterlijk de grond in boren. Oke, figuurlijk dan… Letterlijk zou een beetje lastig zijn. Ik heb het idee dat dat ook samenhangt met het feit dat ik mezelf geaccepteerd heb voor de vrouw die ik ben. Want al die gekke dingen die ik vroeger niet leuk vond aan mezelf, zijn plotseling oke. En nu zie ik ze helemaal niet meer als gekkigheden (oke, ergens wel wat niet iedereen heeft die eigenschappen) maar als dingen die mij, mij maken. En zo heeft iedereen ze wel.

  Ik heb het wel op een gebied enorm moeilijk. Ik heb veel meegemaakt de afgelopen jaren. Voor mijn leeftijd. Ik draag daar nu de gevolgen van en voornamelijk van die bijna burn-out van afgelopen halfjaar. Mijn energie is soms ver te zoeken. Of ja, vaak heb ik er eigenlijk wel genoeg hoor. Maar niet voor de dingen die ik wil doen. Mijn werk bevalt me heel goed en dat doe ik ook graag. Ik ben er ook graag. Maar ik merk ook dat ik door het terug aan de bak te zijn heel weinig energie over heb op mijn vrije dagen en ze echt moet pakken om uit te rusten. En daar loopt het mis. Ik wil leven en toffe dingen doen en mezelf uitdagen. Alleen gaat dat nu eventjes niet. Het zal ook nog wel een lange tijd duren voor ik weer de oude ben, en die tijd komt ook echt wel terug. Maar ik moet me erbij neerleggen dat ik die rust nog veel nodig zal hebben. En ik zal mezelf tijd moeten geven om te herstellen. Maar dat is geen talent van me. Dus dat frustreert me gewoon een beetje momenteel. Ik heb ook het idee dat ik ’t mezelf soms gewoon niet gun om lekker te lezen of eventjes een serie te kijken op Netflix. In plaats daarvan help ik anderen uit de brand of ben ik met hele andere dingen bezig. Dingen die niet ontspannen. Mijn zelfliefde is er al, maar nog niet genoeg als ik het zo bekijk.

  • Romy 10 september 2019 op 8:06 am - Beantwoord

   Ik vind het ten eerste prachtig om te horen hoeveel mooie stappen je al hebt gezet om milder voor jezelf te worden. Dat is iets waar je jezelf oprecht een schouderklopje voor mag geven, want zulke stappen gaan niet vanzelf.
   Ik snap wel dat rust nemen terwijl je eigenlijk allerlei plannen hebt nu niet bepaald een makkie is. Het kan soms aardig frustrerend zijn als je de energie niet hebt voor wat je in je hoofd hebt, ook al weet je dat rust op zo’n moment heel hard nodig is. Zoals je zelf al zegt, op sommige momenten moet je echt een pas op de plaats nemen in plaats van allerlei verplichtingen aan te gaan. Dat is helaas niet makkelijk, maar wel ontzettend belangrijk.

 15. Mariska 7 september 2019 op 7:04 pm - Beantwoord

  Terugkomen op een beslissing is soms wel noodzakelijk ja. Ik weet van mezelf dat ik nog weleens kan handelen uit emotie en dat is niet aan te raden. Al gaat het al wat beter het laatste jaar :). En inderdaad kritiek. Dat is niet altijd even leuk.

  • Romy 10 september 2019 op 8:25 am - Beantwoord

   Zeker als je op het moment zelf de neiging hebt om bijvoorbeeld uit emotie ja te zeggen, is het vaak wel fijn om te beseffen dat je altijd op je beslissing mag terugkomen. Zelfs als dat misschien niet zo voelt.

 16. Saskia 7 september 2019 op 9:43 pm - Beantwoord

  Mooie reminder! Lief zijn voor jezelf is erg belangrijk en word vaak vergeten of niet gedaan. Bij zelf liefde begint alles: dan pas kan je van een ander houden als je jezelf kan omarmen. Ik ben nu een aantal jaren al op de plek maar in mijn tienerjaren vond ik het altijd erg lastig, zo’n eigen identiteit.

  • Romy 14 september 2019 op 10:44 pm - Beantwoord

   Precies! Uiteindelijk begint alles met lief zijn voor jezelf en jezelf accepteren zoals je bent. Wat mooi dat je daarin sinds je tienerjaren zo’n grote groei hebt doorgemaakt 🙂

Recente blogs

Recept couscous bowl met sinaasappel-hummusdressing & kikkererwten

29 maart 2023|Recepten|

Soms heb je en paar halve blikken met bonen of kikkererwten in de koelkast staan en móet je daar iets mee. Dát zijn vaak de momenten waarop de meest creatieve gerechten uit onze keuken komen rollen. Sommige combinaties blijken niet voor herhaling vatbaar; andere zijn een verrassend succes. Dat geldt bijvoorbeeld voor deze couscous bowl met sinaasappel-hummusdressing. Het is een bowl vol lekkere dingen, die je bijna allemaal in de oven op een bakplaat bereidt. Supersimpel dus! Deze couscous bowl bevat onder andere zoete aardappel, geroosterde kikkererwten, geglaceerde pecannoten en een heerlijke dressing van hummus en sinaasappel. Een heerlijke combinatie die je zal verrassen!

Faalangst overwinnen | 9 tips tegen faalangst

15 december 2021|Persoonlijke groei|

Zenuwen en spanning hebben we allemaal weleens. Maar faalangst gaat verder dan dat. Je bent irrationeel bang dat iets je niet gaat lukken. Je krijgt het benauwd. Voelt je gespannen. Begint misschien niet eens aan dat ene spannende ding, omdat de gedachte alleen al je een halve hartverzakking bezorgt. Faalangst kan zelfs zo heftig zijn dat je een complete black-out krijgt. Hoe kun je van dat jammerlijke stemmetje in je hoofd afkomen? Ik deel 9 tips voor je faalangst overwinnen.

DIY: kaarten maken met Action knutselspullen

2 oktober 2016|DIY|

Drie dagen geleden deelde ik mijn budgetaankopen voor kaarten maken van de Action. Daarbij beloofde ik tegelijkertijd een DIY waarin ik stap voor stap uitleg hoe je met deze spullen een kaart kunt maken. En beloftes zijn er om waar te maken, dus waagde ik me gisteren aan deze uitdaging. Normaal gesproken combineer ik vaak budgetspullen met wat duurders. Maar dit keer maakte ik een uitzondering om aan jullie (en mezelf!) te bewijzen dat je ook met alleen budgetspullen prima uit de voeten kunt. Dus zette ik mijn schaar in het papier, maakte ik mijn handen flink vies met inkt en rolde er uiteindelijk een kaart uit mijn handen. Ik legde op foto's vast hoe dit kaartje tot stand is gekomen. Dus pak je knutselspullen en doe gezellig mee!