aantrekken wat andere mensen vinden 2

Je minder aantrekken van wat andere mensen vinden | 7 tips

 • 31 oktober 2019
 • 24 Reacties

Ik ben vast niet de enige die er soms een handje van heeft zich druk te maken over wat anderen denken. Bijvoorbeeld als ik nieuwe mensen verwelkom in mijn nogal kleurrijke huis, als ik een belangrijke keuze maak of als ik iets doe wat niet gebruikelijk is. Wat zullen mensen daar wel niet van vinden? Wat nu het niet begrijpt? Allemaal gedachten die eigenlijk nog geen seconde van je tijd waard zijn. Maar hoe kun je je minder druk maken over wat andere mensen vinden? Dit zijn 7 tips om jou (en mezelf) hierbij een handje te helpen.

wat andere mensen van je denken tips

1. Besef dat men niet met jou bezig is

Zelf zijn we ons vaak overbewust van alles wat we doen en zeggen. Als ik bijvoorbeeld een domme opmerking heb gemaakt, echoot die opmerking vaak nog een tijdje na in mijn hoofd. Daarom ga ik ervan uit dat die ene knullige opmerking vast ook bij anderen in hun geheugen gegrift zal staan. In werkelijkheid kijkt niemand op die uitvergrote manier naar jou als jijzelf. Alleen al dat besef kan helpen om je minder druk te maken over wat andere mensen vinden.

Anderen zijn vaak – net als jij – te druk bezig met hun eigen gedrag en uitspraken om nauwlettend in de gaten te houden wat jij precies zegt of doet. De gemiddelde kennis die naast je zit op een familieverjaardag zal aan het eind van de dag alweer grotendeels vergeten zijn wat jij doet voor de kost en welke knullige uitspraak je er misschien per ongeluk uit floepte.

2. Stop met gedachten invullen voor anderen

Je kunt pas weten wat andere mensen over jou denken als ze het expliciet uitspreken. Vaak leggen we anderen woorden in de mond. Een opgetrokken wenkbrauw interpreteren we als “Die vindt me vast raar!”. Maar hoe weet je dat diegene je echt vreemd vindt? In feite vul je die gedachten voor de ander in. Probeer daarom eens bewust te kijken wat iemand letterlijk zegt en welke interpretatie jij daaraan koppelt. Komen die twee wel overeen? Of heb je de ander de woorden in de mond gelegd?

» Deze 5 tips kunnen je helpen om te stoppen met denken voor andere mensen.

3. Beperk het aantal mensen dat je tevreden wilt houden

Uiteindelijk maak je jouw keuzes vooral omdat jij denkt dat ze goed zijn voor jouw geluk en dromen. Toch is het (helaas) makkelijker gezegd dan gedaan om alle meningen van anderen links te laten liggen. Het is best begrijpelijk dat het je bijvoorbeeld uitmaakt wat je vriend of ouders van je keuzes vinden. Wel kun je een begin maken door heel kritisch te kijken welke één of twee personen je tevreden móet houden. Probeer alleen hun adviezen mee te nemen, niet die van welke willekeurige ander dan ook.

Stel je voor dat je besluit om een dag minder te werken. Als je samenwoont met een partner, is het natuurlijk fijn als diegene daarachter staat. Ook kun je maar beter je werkgever tevreden houden. Maar doet de mening van je buurvrouw er in dat geval echt toe? Eigenlijk niet. En de mening van een vage kennis op de verjaardag van je neef? Nee, die al helemaal niet.

4. Vraag niet aan iedereen om advies

Iets waar ik me lange tijd schuldig aan maakte, is dat ik bij elke grote keuze aan Jan en alleman om advies vroeg. Het probleem is alleen dat je daardoor al snel met tien meningen en minstens vier verschillende keuzes te maken hebt. Niet alleen werd ik daar niet veel wijzer van, maar ook wakkerden al die adviezen bij mij het idee aan dat ik het nooit voor iedereen goed zou kunnen doen. Dat is natuurlijk ook zo. Maar juist daarom is het soms fijn om niet ieders mening te weten.

Veel handiger is het om alleen één of twee mensen om wijze raad te vragen die dicht bij je staan of die je over dit onderwerp goed kunnen adviseren.

wat andere mensen van je denken tips

5. Zorg dat je zelf achter je keuzes staat

Belangrijker dan de meningen van anderen is dat jij zelf vierkant achter je keuzes staat. Als het je raakt dat anderen iets van je vinden, is dat vaak een teken dat je zelf nog twijfels hebt. Dat is een mooie les die ik leerde van mijn loopbaancoach. Ik vond het zelf best lastig om uit te spreken dat ik mijn onderneming wil uitbouwen. Wat nu als anderen er geen vertrouwen in hebben? Of als mensen denken dat freelancen “maar wat aanrommelen” is? Ik leerde dat achter die gedachten eigenlijk een onzekerheid van mijzelf schuilging.

Ik ging me verdiepen in waarom dit voor mij de beste keuze is. Mede daardoor sta ik nu volledig achter mijn keuze. Daardoor doen opmerkingen van anderen ook veel minder met me. Ik weet zelf hoe het zit en waarom ik dit doe.

6. Ga om met mensen die je stimuleren

De mensen om je heen zijn vaak te verdelen in mensen die je stimuleren en mensen die juist je energie opslurpen. Van mensen uit de eerste categorie kun je er haast niet genoeg hebben. Mensen uit de tweede categorie kun je daarentegen beter kwijt dan rijk zijn. Merk je dat een bepaalde vriendin je keer op keer de grond in boort? Of heb je bij een bepaalde collega steeds het idee dat diegene jouw ideeën stom vindt? Probeer dat soort energieslurpers te mijden. Ga liever op zoek naar mensen die je wél positief stimuleren. Ook daardoor zal je minder bezig zijn met wat andere mensen van je vinden.

7. Zie reacties van anderen als een enkele mening

Anderen zullen vaak wel iets van jouw keuzes vinden. Maar besef dat, als mensen niet reageren zoals je had gehoopt, dat vaak voortkomt uit hun eigen visie. Misschien is iemand anders te bang om de stoere keuze te maken die jij neemt. Of wellicht heeft iemand slechte ervaringen gehad en reageert hij of zij daarom zo. Weet dat achter elke mening méér schuilgaat. Alleen al dat is reden genoeg om de mening van een ander nooit als leidend te zien.

Maak je eigen keuzes, vanuit jouw perspectief en op basis van wat jou het beste lijkt. Dan doe je het misschien niet voor iedereen goed, maar wel voor jezelf.

Heb jij weleens een keuze gemaakt tegen adviezen van anderen in?

minder aantrekken van anderen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 31 oktober 2019 op 7:22 am - Beantwoord

  Zoveel mooie tips weer. Dat advies vragen aan (te) veel mensen heb ik inmiddels ook afgeleerd. De mensen die me echt goed kennen, geven toch de beste adviezen.

 2. Audrey 31 oktober 2019 op 8:54 am - Beantwoord

  Ik heb vaak genoeg keuzes gemaakt tegen goedbedoelde adviezen in. Wat ik ook altijd irritant vind, is als je mensen iets vraagt en je eigenlijk al na 2 zinnen van hun advies denkt ‘neeeeee, hou je mond, je snapt er niks van’, hahaha!

  • Romy 6 november 2019 op 11:35 pm - Beantwoord

   Haha, dat komt me wel bekend voor. Soms krijg je inderdaad adviezen (ook gevraagd) waar je echt niet op zit te wachten of helemaal niets mee kunt.

 3. Iris 31 oktober 2019 op 11:23 am - Beantwoord

  Ik merk wel hoe ouder je wordt hoe minder je aantrekt van anderen. Al moet ik wel zeggen dat Ik na de geboorte van mijn kindje veel meningen om de oren kreeg. Moeders hebben allemaal hun eigen manier van doen die ze graag uitspreken. Dat vond ik wel heel vervelend.

  • Romy 6 november 2019 op 11:47 pm - Beantwoord

   Ik hoor inderdaad wel vaker van moeders in mijn omgeving dat er een ware moederpolitie lijkt te zijn van vrouwen die een mening hebben over de keuzes van andere moeders. Zo stom eigenlijk. Iedere moeder doet het toch goed op haar eigen manier, denk ik.

 4. Daenelia 31 oktober 2019 op 11:59 am - Beantwoord

  Advies vragen is nooit een slecht idee.

  Ouder worden is de beste oplossing om je niks van anderen aan te trekken.

 5. Els 31 oktober 2019 op 12:03 pm - Beantwoord

  punt 2, daar moet ik vaak aan denken. Je kunt niet denken voor iemand anders :-).

 6. Irene 31 oktober 2019 op 1:03 pm - Beantwoord

  Hoe ouder ik word, hoe minder ik er om geef wat iemand van me denkt. Mensen denken sowieso wel iets dus waarom zou ik dat mijn keuzes laten beïnvloeden. Ik probeer meningen ook gewoon te zien als dat: een mening. Ik hoef er daarom niet iets mee te doen. Alez, ik zeg dat hier nu wel zo en ik ben daar langs een kant ook vrij radicaal in maar aan de uitvoering moet ik toch ook nog wat werken 😉

  • Romy 6 november 2019 op 11:49 pm - Beantwoord

   Haha, helaas wel herkenbaar wat je zegt. Ik ben er ook heilig van overtuigd dat een mening maar een mening is en dat je je daar dus niet door moet laten leiden, maar helaas is dat soms iets makkelijker gezegd dan gedaan 😉 Ach, de overtuiging is er! Dat is stap 1.

 7. Hermien - KouweKleren 31 oktober 2019 op 2:18 pm - Beantwoord

  Wijs om hier bij stil te staan! Ik merk vaak dat de gedachten die ik voor anderen invul veel meer over mezelf zeggen. Als ik denk ‘mijn collega’s denken vast, wat doet die meid nou eigenlijk’, dan is dat een teken dat ik zelf geen even geen zicht heb op waar ik allemaal mee bezig ben. Dan probeer ik ruimte te maken om de boel voor mezelf op een rij te zetten. Dat heeft ook weer te maken met jouw punt ‘zorg dat je zelf achter je keuzes staat’ eigenlijk. Als ik het aan mezelf kan uitleggen, sta ik zoveel sterker in mijn schoenen en maakt de mening van anderen eigenlijk al niet meer substantieel uit.

  • Romy 6 november 2019 op 11:52 pm - Beantwoord

   Helemaal waar wat je zegt! Vaak projecteer je in feite je eigen gedachten, onzekerheid of onrust op anderen als je de gedachten voor anderen invult. Dat is ook een besef dat mij heeft geholpen om wat minder met de meningen van anderen bezig te zijn.

 8. Tamara 31 oktober 2019 op 3:13 pm - Beantwoord

  Wat een mooi omschreven blog weer! Ik betrap mijzelf nog regelmatig op punt 2, dat je geneigd bent om gedachte van andere in te vullen en daarom dan verkeerde keuzes maakt.. Wel trek ik mij steeds minder aan van andermans mening sinds ik moeder ben geworden. Dat is echt een soort eye-opener. Ik ben er trots op dat ik mijn dochter in mijn eentje opvoed, en daar mag iedereen van vinden wat ‘ie wil, het kan mij in ieder geval niks meer schelen.

  • Romy 6 november 2019 op 11:53 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat het moederschap dat met je heeft gedaan! En je hebt helemaal gelijk: je mag oprecht heel trots zijn dat je je dochter in je eentje opvoedt. En ik weet zeker dat menig persoon om je heen daar ook (of ze het nu uitspreken of niet) eigenlijk heel veel respect voor heeft 🙂

 9. Suzanne 31 oktober 2019 op 4:58 pm - Beantwoord

  Bij mij gaat het echt door fases heen of ik me wel of niet veel aantrek van anderen..

 10. Darina 31 oktober 2019 op 6:35 pm - Beantwoord

  Vroeger kon ik mij heel erg druk maken over wat ze wel niet van me konden denken.. met ouder worden verdwijnt dat bijna helemaal.

 11. Evelyne 31 oktober 2019 op 7:46 pm - Beantwoord

  Hier ben ik zo slecht in. Al is dat gelukkig al heel wat beter, maar vroeger kon ik hier echt in een negatieve spiraal door raken. Ik was maar met één ding bezig en dat was ‘oh nee, wat zal die nu van mij denken?’ Ik denk dat het gepest worden hier wel een handje (of zeg maar hand) bij geholpen heeft.

  • Romy 6 november 2019 op 11:55 pm - Beantwoord

   Heel rot om te horen wat pesten in die zin met je kan doen. Wel mooi dat je al een flinke stap vooruit hebt weten te maken en je nu minder aantrekt van anderen dan eerst. Hopelijk klopt het wat de meeste zeggen en wordt dat alleen maar steeds nog wat beter naarmate je “ouder” wordt 🙂

 12. Giovanna Jansen 31 oktober 2019 op 9:35 pm - Beantwoord

  Mooie tips heb je verzameld!
  De eerste twee heb ik een paar jaar geleden ook geleerd en vond ik zo’n eyeopener. Ik herinner mij er nog wel eens aan als ik merk dat de mening van anderen mij toch onverwachts raakt.
  Nummer drie kende ik niet, vind ik ook een hele goeie! Je kunt niet iedereen tevreden houden, en eigenlijk doet het er alleen toe dat je die paar speciale of belangrijke mensen in je leven tevreden houdt.

  • Romy 6 november 2019 op 11:57 pm - Beantwoord

   Heel mooi dat die eerste twee lessen jou ook hebben geholpen. Ik vond zelf het punt van niet iedereen tevreden kunnen houden ook echt een eye-opener. Eigenlijk doe je het altijd wel voor minstens één persoon niet goed, wat je ook kiest. Het is dan heel waardevol om je te realiseren dat je het daarom ook echt niet iedereen naar de zin hoeft te maken.

 13. Heidi 1 november 2019 op 6:23 pm - Beantwoord

  fijne tips… Om te lezen.

 14. bychristiana 2 november 2019 op 8:26 am - Beantwoord

  Ik blijf in herhaling vallen bij jou, maar stuk voor stuk zijn dit echt geweldige dingen om over na te denken, vooral punt 1 en 3. Ik merk ook steeds vaker dat andere mensen op een heel andere manier naar je kijken dan jijzelf. Wij zijn zo snel geneigd alleen de slechte / lelijke dingen van ons zelf te zien, terwijl andere mensen die specifieke dingen niet eens opmerken. En verder; niet iedereen hoeft je aardig te vinden. Ik draai dat dan altijd om, want ik vind zelf toch ook niet iedereen die mijn pad kruist leuk of aardig?

  • Romy 7 november 2019 op 12:19 am - Beantwoord

   Goed punt! Inderdaad, zelf vinden we ook niet iedereen aardig, dus waarom zouden we eigenlijk willen dat iedereen ons aardig vindt. Een goede gedachte om wat vaker bij stil te staan 🙂

 15. Nikita 9 november 2019 op 9:42 pm - Beantwoord

  Ik heb daar dit jaar wel het een en ander over geleerd ja. Het is niet dat ik nu roekeloos alles doe wat ik wil en ik hou nog steeds rekening met de mening van anderen. Maar minder. Er zijn mensen die commentaar hebben over het feit dat ik in Brugge werk en dat dom vinden dat ik elke dag op en af reis. Maar dan heb ik zoiets van; het is ik die dat elke dag moet doen, niet jij. En bovendien, ik ben een stuk gelukkiger in Brugge. Er zijn ook mensen die me ongetwijfeld arrogant zullen vinden nu ik een iPhone 11 heb gekocht. Ik doe het echter niet om achteraf mee op te scheppen. Ik wilde gewoon heel graag terug een iPhone. En toen ik hoorde van anderen hoe goed die camera is, wilde ik gewoon heel graag de 11. Daarnaast maakt een iPhone 11 je niet per defenitie arrogant. Dat bepaal je zelf met je karakter. Ik voel me niet beter of groter sinds ik een iPhone 11 heb. Maar ik vind het wel stiekem heel cool als er ergens op straat een advertentie hangt van Apple met de iPhone 11. Dan kan ik niet anders dan denken ‘Hee, das mijn telefoon!’. Maar dat is meer grappig dan arrogant. Ik zou me nooit beter voelen dan een ander gewoon vanwege ’t merk van mijn mobieltje. Voor andere zaken ook niet hoor, we zijn allemaal gelijk. Een tijd terug sprak ik mijn vertrouwenspersoon hier ook over en ik heb toen ook heel verhelderende inzichten opgedaan.

  • Romy 12 november 2019 op 9:55 pm - Beantwoord

   Precies! Jij bent degene die die afstand aflegt voor het werk, dus jij bent ook de enige die daarin een keuze moet maken. Goed dat je je eigen hart volgt!
   Wat betreft de telefoon heb je helemaal gelijk, hoor. Je telefoon zegt niets over wie je bent of wat je karakter is. Je moet gewoon de telefoon kopen waar jij blij van wordt, wat andere mensen daar ook van vinden.

Recente blogs

Think pink! | 19 roze producten voor op je verlanglijstje

22 juli 2019|Lifestyle, Interieur|

Bijna alle soorten producten vind ik leuker als ze een vrolijk kleurtje hebben. Roze blijft bijvoorbeeld favoriet. In dat opzicht heb ik nog altijd wat weg van het vijfjarige meisje dat haar chips maar al te graag in een roze bakje wilde eten. Laatst had ik zin om de wereld weer eens door een roze bril te bekijken. Simpelweg door wat leuke roze items bij elkaar te zoeken voor dit wish list-artikel. Zonnebril in de aanslag? Klaar voor een hele lading spullen in deze mierzoete kleur? Dit zijn 19 roze producten die je als mede-liefhebber van roze misschien wel net zo leuk vindt als ik.

Vegan pad thai met tofu in kokosrasp

15 mei 2024|Recepten|

Jaren geleden at ik het voor het eerst: pad thai. Ik had geen idee wat dit Aziatische gerecht was, maar de ingrediënten klonken goed. Toen ik een portie rijstnoedels met veel kruiden, tofu en een tintje pinda geserveerd kreeg, was ik blij verrast. Wat is dit lékker! Sindsdien maak ik ook zelf graag pad thai, maar dan op de Romy-manier. Vegan. Met lekker veel groenten. En met tofu gebakken in kokosrasp. Lekker dat dat is! Deze vegan pad thai heb je in no-time gemaakt en zit vol vitamines en eiwitten. Klaar om 'm zelf te maken?

Nieuwe hoekje in de woonkamer (mét een te gekke kokospalm)

3 juli 2020|Interieur|

Je kunt mij niet blijer maken dan met een mini home make-over. En dan het liefst een make-over waarbij je met een paar piepkleine veranderingen toch iets heel anders kunt creëren. Dat is gelukt! Veel meer dan een nieuwe lamp, een toffe kokospalm, een plantenstandaard en wat in-elkaar-zet-hulp kwamen aan deze mini make-over niet te pas. Toch zag mijn hoekje naast de bank er binnen een uur al totaal anders uit. Ik laat je graag meegluren naar het resultaat.