minder afgeleid door je telefoon 2

Minder afgeleid door je telefoon? 10 tips tegen telefoonprikkels!

  • 2 september 2024
  • 6 Reacties

Aan de ene kant is het geweldig om dankzij je telefoon de wereld altijd in je broekzak te hebben. Aan de andere kant is het soms ook een vloek als je 30 minuten van je werktijd hebt verspild aan Instagram of als je om de haverklap uit je focus wordt gehaald door het zoveelste pinggeluid. Zowel voor werk als privé plingelt mijn telefoon best vaak. Vooral voor dingen die niet acuut mijn aandacht nodig hebben. Tijdens onze vakantie nam ik dan ook een radicaal besluit: ik ga voor minder telefoonafleiding! Sindsdien heb ik meer focus en minder stress, terwijl ik nog wel bereikbaar ben. Wil jij ook minder afgeleid door je telefoon worden? Dit zijn 10 tips die mij hielpen om mijn telefoonstress te verminderen.

Waarom afgeleid raken door je telefoon zonde is?

Aan de ene kant doet fanatiek door je telefoon scrollen weinig goeds voor je productiviteit. Cognitief psycholoog Stefan van Stiggel legt bij Een Vandaag uit dat je concentratie niet automatisch top is. Het is net zoals met je armspieren. Je moet je concentratie trainen om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Armspieren kweek je niet vanzelf; concentratie komt je ook niet aanwaaien. Hoe vaker je jezelf laat afleiden door je telefoon, hoe meer je concentratie daaronder lijdt. En hoe moeilijker het is om er weer in te komen.

Bovendien kost het na één blik op je telefoon gemiddeld 20 minuten om weer geconcentreerd aan de slag te kunnen (bron: o.a. NPO Kennis). Zelfs als je maar 10 seconden naar je telefoonscherm tuurt, duurt het dus een hele tijd voordat je er weer lekker in zit.

Maar in mijn ogen is afgeleid raken door je telefoon om nóg een reden vervelend. Als je telefoon je er steeds al rinkelend en pingend bij roept, kan dat je stress bezorgen. Het kan voelen alsof, zodra je een plingel of ringtone hoort, iets NU je aandacht nodig heeft. Dat is de reactie die ik een tijdje geleden bij mezelf opmerkte als ik bijvoorbeeld 3 appjes na elkaar ontving. Dit móest iets belangrijks zijn (dat was het vaak niet…). Bovendien weerhield het me ervan om echt te genieten van wat er nu is. Een relaxte natuurwandeling is minder relaxed als je ondertussen bezig bent met de appjes van je vriendin of ziet hoe je inbox volstroomt.

Bovendien krijg je soms berichten waar je op dat moment niet eens iets mee kunt. Wat heb je eraan als je ’s avonds in bed het mailtje van je collega alvast leest dat ze niet tevreden is met jouw marketingplan? Dat houdt je misschien onnodig nog een half uur uit je slaap. En fijn dat je even ziet dat de fysio net haar factuur heeft gestuurd. Maar daar kun je op kantoor toch weinig mee. Veel dingen kunnen écht wachten.

Plus: telefoontijd kun je ook gebruiken om écht te leven

Los van afgeleid raken door je telefoon, is het ook gewoonweg zonde als je veel tijd op je telefoon doorbrengt. Volgens NPO Kennis zitten Nederlanders gemiddeld 2 uur en 14 minuten per dag op hun telefoon. Dat klinkt misschien niet heel choquerend. Maar in een heel jaar komt dat neer op 34 dagen. Stel je eens voor wat je nog meer met al die tijd zou kunnen doen!

Waarom we naar de telefoon grijpen? Je krijgt een shotje dopamine (= een beloningshormoon) zodra je scherm oplicht. Dat geeft je een fijn gevoel. Ha, misschien is het een like. Wellicht zit er een leuk bericht in mijn inbox of een tof mailtje. Je blijft het gedrag herhalen omdat het je steeds die tijdelijke beloning oplevert. Maar zonder dat je het door hebt, gaat er al snel veel kostbare tijd aan verloren.

minder afgeleid door je telefoon 3

Mijn anti-telefoonstress-plan

Een paar maanden geleden merkte ik voor het eerst dat mijn telefoon me best vaak stress gaf. Nu is het echt niet zo dat mijn telefoon roodgloeiend staat en dat ik 30 e-mails per uur ontvang. Maar ik had mezelf wel aangepraat dat ik met elke melding direct iets moest. Het eerste wat ik deed als ik opstond, was mijn telefoon checken. Had ik tijdens mijn slaap nog dingen gemist? (Spoiler: meestal niet uiteraard.) Als ik in de auto mijn telefoon 3x hoorde overgaan maar (bij gebrek aan een carkit) niet wilde opnemen, was er in mijn hoofd vast iets heel belangrijks aan de hand.

De eye-opener kwam voor mij toen iemand zei: “Maar kun je je telefoon in de auto dan niet gewoon op stil zetten?”. “Verrek,” dacht ik, “dat is ook gewoon een simpele oplossing!”.

Je telefoon heeft je altijd wel nieuwe berichten te laten zien. Maar het is al een verademing als je zelf kunt beslissen wanneer je die berichten laat binnenkomen en – vooral! – wanneer niet.

Hoe zorg je voor minder afleiding door je telefoon?

Voor mij hielpen 2 dingen heel goed om me minder te laten afleiden door mijn telefoon:

  1. Meer grip krijgen op wanneer mijn telefoon me wel en niet stoort.
  2. Mezelf aanleren om niet bij elke notificatie direct in de actiestand te schieten.

De afgelopen weken ben ik hier uitgebreid mee aan de slag gegaan om me minder te laten afleiden door mijn telefoon. Ik voel me er een stuk relaxter door en kan vooral weer gefocust genieten van een wandeling en mijn ochtenden voelen ook minder druk. Wat een uitkomst!

Omdat ik vast niet de enige ben die zijn smartphone fantastisch én frustrerend tegelijk vindt, deel ik graag mijn tips om telefoonafleiding buiten de deur te houden.

1. Begin met alle onnodige notificaties uitzetten

In een ver verleden had ik al mijn notificaties aanstaan. Ik kreeg een melding als iemand mijn Instagram-bericht likete, als ik een privébericht op Facebook ontving, als iemand op LinkedIn reageerde, als ik een niet boeiende nieuwsbrief in mijn inbox rijker was, als Too Good To Go een leuke aanbieding had… In die periode was ik ook nog net gestart met ondernemen, dus je kunt je voorstellen dat ik bij elk rinkelgeluid aan mijn telefoon gekluisterd zat. Zou het een nieuwe opdracht zijn? Maar nee, meestal was het eerder een slinkse verkoper die me een telefoonabonnement wilde aansmeren of een nieuwsbrief over badkamerkranen waarvoor ik me bij mijn weten nooit had ingeschreven.

Sindsdien heb ik mijn notificaties radicaal opgeschoond. Op de meeste telefoons kun je dat heel makkelijk doen bij ‘Instellingen’. Daar kun je dan zien welke notificaties je ontvangt en kun je dit per app aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld ook instellen dat je geen melding ontvangt van Instagram-likes, maar wel van een privébericht in de app.

Ik ben zelf heel kritisch door mijn notificaties gegaan. Inmiddels krijg ik alleen nog notificaties voor WhatsApp, sms’jes, nieuwe e-mails in mijn privémail of werkmail en LinkedIn-berichten op mijn scherm te zien. Voor social media staat dus verder alles uit. Alleen als ik er zelf voor kies die apps te openen, kan ik zien wat ik de afgelopen uren heb “gemist”.

P.S. Ik ken ook mensen die hun WhatsApp-meldingen hebben uitgezet. Als je veel wordt geappt op een dag of in overactieve groepsapps zit, kan dat zeker een optie zijn. Zelf heb ik mijn WhatsApp-notificaties wel aanstaan, omdat ik het fijn vind om belangrijke appjes niet te missen. Wat ik wél heb gedaan, is drukke groepsapps dempen. Je kunt namelijk notificaties per WhatsApp-groep uitschakelen. Dan krijg je specifiek voor die groep geen meldingen meer. Maar als je WhatsApp opent, zie je de nieuwe berichten in die app nog wel gewoon staan.

minder afgeleid door je telefoon 4

2. Creëer een ‘Niet storen’-stand voor ’s avonds

Ik voel me een heuse spuit elf dat ik deze functie pas een paar weken geleden heb ontdekt. Voorheen zette ik mijn geluid uit als ik me ergens op wilde focussen of als ik ging slapen. Maar echt handig was dat niet. Het maakte me bloednerveus dat eventuele noodgevallen ’s nachts (hoewel ik die gelukkig nooit heb meegemaakt!) compleet langs me heen zouden gaan. Totdat iemand me deze stand tipte!

Op veel telefoons kun je de ‘Niet storen’-stand helemaal naar wens vormgeven. Je kunt dus zelf aangeven welke meldingen eventueel nog wel door de ‘Niet storen’-modus heen kunnen komen. Wil je bijvoorbeeld nog wel gebeld kunnen worden door mensen? Of alleen gebeld kunnen worden door bekenden? Mogen bepaalde apps nog wel door je stiltemodus heen notificaties sturen?

Ik heb zelf elke avond vanaf 10 uur tot ’s ochtends 7 uur een ‘Niet storen’-stand aanstaan. Mensen uit mijn contactenlijst kunnen me dan nog wel bellen. Maar verder hoor ik niets binnenkomen. Als ik op mijn telefoon kijk, zie ik de meldingen nog staan. Maar mijn telefoon wijst me er niet al pingelend op. Ideaal tijdens het slapen! Ook als ik me onder werktijd wil focussen, vind ik deze stand trouwens een uitkomst. Dan ben ik wel bereikbaar voor vaste klanten, maar niet voor bijvoorbeeld energieabonnement-aansmeerders.

P.S. Over concentratie, focus en minder afgeleid raken zijn ook al allerlei boeken geschreven (*affiliate links). Dit vind ik zelf fijne boeken over dit thema:

  • Focus AAN/UIT (over het verschil tussen gefocust werken en in een creatieve flow zitten)
  • Nooit meer te druk (een fijn boek inclusief wetenschappelijke inzichten over hoe je ondanks de drukte om je heen rust kunt houden in je hoofd en agenda)
  • Fokking druk (lees ook mijn anti-stress-lessen uit het boek ‘Fokking druk’)



3. Laat je telefoon ’s ochtends nog een half uur op stil staan

Als je net (hopelijk) uitgerust wakker bent, is het toch zonde om meteen weer in de regelmodus te schieten door je telefoon?! Toen ik net ondernemer was, zette ik mijn geluid direct na het wakker worden weer aan. Het gevolg was dat ik vaak als eerste een mailtje zag waar ik iets mee wilde of een appje van iemand die duidelijk een stuk vroeger (5.30 uur!) wakker was dan ik. Dan was ik onder de douche al aan het broeden op mijn reactie of creatieve plannen aan het smeden voor een opdracht. Wel leuk, niet rustgevend! Daarom doe ik dit tegenwoordig anders. Ik laat de ‘Niet storen’-modus nog een half uur aanstaan als ik wakker ben. Zo kan ik rustiger aan de dag beginnen.

Bovendien verwacht niemand dat jij om 7.00 uur ’s ochtends direct appjes tikt of dat je je eerste werkmail al bij het ontbijt beantwoordt. Door je telefoon vaker op stil te laten staan, creëer je voor jezelf telefoonloze momenten om van te genieten en kun je zelf ervaren dat dat prima mogelijk is. Ook met een drukke baan/onderneming of een fanatieke vriendengroep!

4. Zet je 4G of 5G uit als je gaat wandelen

Deze tip om minder afgeleid te raken door mijn telefoon ontdekte ik toen ik door een internetstoring per ongeluk al mijn maandelijkse MB’s er in 1 dag doorheen had gejast. Noodgedwongen zette ik mezelf op een 4G-rantsoen. De 4G-instelling stond standaard uit, wat betekende dat ik onderweg geen internet op mijn telefoon had. Hoewel ik het eerst een frustrerende maatregel vond, ging ik het na een tijdje juist waarderen.

Wandelen zonder telefoonsignalen blijkt een verademing te zijn. Opeens werd ik tijdens mijn blokje om niet meer gestoord door appjes en voelde ik überhaupt niet de neiging om steeds te kijken of ik nog iets had gemist. Dat kon ik toch niet zien. En wilde ik onderweg een snelle telefoonfoto maken, dan kreeg ik niet bij het pakken van mijn telefoon direct mijn gemiste notificaties te zien. Door die ene simpele aanpassing word ik veel rustiger van wandelingen. Ik kan veel beter werk of privékwesties naast me neerleggen.

Hoe je dit doet? Zet je internet uit of schakel de ‘Niet storen’-modus in. Dan hoef je niet bang te zijn dat er van alles en nog wat in de soep loopt terwijl jij je middagwandeling maakt (mensen kunnen je wel gewoon bellen!), maar komen andere meldingen niet binnen.

minder afgeleid door je telefoon

5. Wees kritisch of je opneemt (dat is geen moetje)

Verder is het goed om te beseffen dat je niet altijd à la minute alles uit je handen hoeft te laten vallen als de telefoon rinkelt. In zeker 99,9% van de gevallen kan iets prima over een uur nog wel. En als het écht grote spoed heeft of als er rampen gebeuren terwijl jij je telefoon onbeantwoord laat overgaan, dan stuurt iemand er wel een appje of sms achteraan of ontvang je een voicemailbericht.

Voor mij was het een paar jaar geleden een enorme eyeopener toen een businesscoach tegen me zei: “Ja maar, je hoeft niet altijd op te nemen hè?!”. Daar moest ik als nieuwbakken ondernemer nogal aan wennen. Want de klant is koning toch? Elke opdracht is er één. En wat nu als iemand naar een andere schrijver stapt omdat ik dit ene telefoontje nu niet opneem? Inmiddels probeer ik het om te draaien:

Zou ik van een ander verwachten dat diegene altijd klaarzit voor mijn telefoontje? Welnee. Vind ik iemand stom en inflexibel als diegene soms na een uur terugbelt in plaats van direct op te nemen? Nee joh. Daar is niets mis mee.

Dit zijn een paar “telefoonregels” die mij helpen om niet te vaak in ongeplande telefoontjes te zitten:

  • Ten eerste: bij sommige bellers neem ik wel (bijna) altijd op. Belt iemand voor iets waarvan ik nu al weet dat het belangrijk is? Werk ik met een opdrachtgever aan een spoedklus? Of belt een vriend of familielid van wie ik weet dat diegene ergens mee zit? Dan probeer ik altijd op te nemen.
  • Zit ik ergens middenin en belt iemand voor werk terwijl we op dit moment niet aan een spoedopdracht werken? Dan app ik terug of ik later die dag kan bellen en zeg ik welk moment uitkomt. Zo weet ik zeker dat ik met volle aandacht bij het gesprek kan zijn. Fijner voor mij én fijner voor de ander als ik dat niet in alle haast doe.
  • Ben ik totaal niet in de werkmodus (lees: ik ben boodschappen aan het doen, aan het fietsen door Berlijn, etc.)? Dan neem ik werktelefoontjes niet op en app ik terug met een ander voorstel. Of ik neem op en geef aan dat ik nu niet achter mijn PC zit en laat weten wanneer bellen wel lukt.
  • Merk ik dat een gesprek veel langer duurt dan gedacht, waardoor ik in tijdnood kom? Dan laat ik weten dat ik hierna een afspraak of deadline heb en dat we er op een later moment over kunnen doorpraten. Of ik vraag de ander om het op de mail te zetten.
  • Verder probeer ik zoveel mogelijk belafspraken vooraf in te plannen (zowel afspraken voor werk als telefonische bijkletsmomenten). Misschien niet heel spontaan, maar het zorgt er wel voor dat ik écht met volle aandacht (en eventueel met het juiste document voor mijn neus) bij het gesprek ben.

6. Leg je telefoon buiten handbereik

Niet voor alle anti-afleidingstrucs heb je apps en technologie nodig. Voor deze tip hoef je alleen maar je telefoon op een paar meter afstand te leggen. Of in elk geval buiten het zicht. Al in mijn studietijd paste ik deze tip vaak toe als ik niet steeds afgeleid wilde raken terwijl ik aan mijn scriptie werkte (bij die grote, niet heel leuke klus klonk echt elke vorm van afleiding heel aanlokkelijk!).

Het zit zo: als je je telefoon niet naast je hebt liggen, kom je minder snel in de verleiding om hem er “even” bij te pakken. Veel mensen – ik wel tenminste – pakken hun telefoon erbij uit verveling, bijvoorbeeld omdat je de taak waar je mee bezig bent saai of langdradig vindt. Wanneer je telefoon in het zicht ligt, word je er ook steeds op gewezen dat die mogelijke afleiding er is. Als je je telefoon achter je computer, op 2 meter afstand of zelfs in je tas legt, dan is die verleiding er minder. Dit helpt mij enorm om meer gefocust te blijven doen waar ik mee bezig was, zelfs als dat iets tergend saais is.

7. Wen jezelf aan om niet overal acuut op te reageren

Mijn telefoon bracht me lange tijd heel erg in de actie-reactie-modus. Alsof ik op elke prikkel meteen moest reageren en elk telefoontje acuut moest opnemen. Stel je voor dat iets haast heeft of dat iemand een paar uur op een antwoord moet wachten… Tegenwoordig sta ik er een stuk relaxter in. Dat ik een appje of mailtje of Instagram-DM zie binnenkomen, betekent niet dat ik ‘m meteen beantwoord. Ook niet per se binnen een uur. Het bespaart mij veel telefoonstress als ik het mezelf gun om door te gaan met waar ik mee bezig was en later op een bericht te reageren.

Merk jij dat je veel stress ervaart van je telefoon? Kijk ook eens of je kunt beginnen met vaste telefoonmomenten op een dag plannen. Beantwoord bijvoorbeeld 3x per dag al je appjes als je er rustig voor kunt gaan zitten. Hetzelfde kun je doen met berichten op social media of mailtjes. En zelfs je overgaande telefoon hoef je niet altijd meteen te beantwoorden. Als er echt dringende spoed is, dan merk je dat vanzelf wel aan nóg een telefoontje of een dringend appje.

Nog een pluspunt van niet meteen reageren: je hebt meer tijd om over je reactie na te denken. Heb jij bijvoorbeeld last van een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan is je eerste reactie op een verzoek waarschijnlijk iets in de trant van “Ja hoor, ga ik doen!”. Ook als je hier eigenlijk helemaal geen tijd, energie of ook maar zin in hebt! Door jezelf reactietijd te gunnen, kun je vaak beter voelen of je dit echt wilt en kunt.

minder afgeleid door je telefoon 5

8. Leer jezelf een andere wacht-activiteit aan

Ik ben vast niet de enige die de telefoon er vaak bij pakt als een ideaal middel om de tijd mee te doden als ik ergens op wacht. Bij de bushalte, in de wachtkamer bij de huisarts, wachtend in de kassarij… Overal kwam mijn telefoon uit de tas tevoorschijn om die 1-2 minuten nuttiger te gebruiken. Maar als je wilt leren om je minder te laten afleiden door je telefoon is het slim om op die momenten je telefoon keurig in je zak te laten zitten. Dan krijg je de telefoonprikkels niet op allerlei willekeurige momenten op een dag op je af.

Om een voorbeeld te geven: een tijdje geleden zat ik in het ziekenhuis in de wachtkamer. Ik was zenuwachtig voor de afspraak. Om de tijd sneller te laten gaan, pakte ik mijn telefoon erbij. Net op dat moment zag ik een appje binnenkomen van een opdrachtgever dat begon met “Hey Romy, Helaas moet ik vertellen dat…”. De rest van het bericht kon ik nog niet zien, maar ik had zo’n vermoeden dat dit geen taartwaardig appje zou zijn. Is er iets mis met mijn tekst? Heb ik een fout gemaakt? Stopt de samenwerking? Alles schoot door mijn hoofd. Daardoor ging ik extra gespannen de afspraak in. Achteraf had ik me voor niets zorgen gemaakt. Ik had beter mijn telefoon in mijn tas kunnen laten zitten om minder gespannen bij de arts naar binnen te gaan…

Weet je niet zo goed wat je dan met de eindeloos durende wachttijd moet doen? Stop een tijdschrift of een ouderwets boek in je tas en gebruik de loze momenten om daar pagina’s uit te lezen. Of zet het internet uit op je telefoon (zodat je geen meldingen binnenkrijgt) en download van tevoren een paar podcasts of luisterboeken, zodat je die kunt beluisteren. Of gebruik de tijd om doelloos voor je uit te staren en gewoonweg te kijken wat ervan komt. Zo’n nietsdoe-moment kan zomaar de bron van geweldige creatieve ingevingen zijn.

minder afgeleid door je telefoon 2

9. Minder met social media (en stel een tijdslot in)

Social media worden vaak gezien als de grootste afleider van deze tijd. Niet gek ook! De apps zijn erop ingericht dat jij er zo lang mogelijk blijft plakken. Zelfs als je langs alle nieuwe berichten bent gescrold, weet de app je nog een eindeloze lading extra foto’s en video’s voor te schotelen. De social-media-apps zelf zullen je dus niet stimuleren om weg te klikken en verder te gaan met je leven. Wel kun je jezelf daar een handje bij helpen. Hoe? Eerder deelde ik al eens tips voor afkicken van social media.

Notificaties uitzetten helpt natuurlijk al. Verder helpt het mij om alleen op gezette tijden mijn social-media-apps te openen. Ik doe dat sowieso alleen als ik er écht de tijd voor heb. Dan geniet ik van het scrollen en is het niet alleen iets om even snel afleiding te vinden of een loze minuut mee op te vullen.

Als je het lastig vindt om je in te houden, kun je ook een tijdslot instellen voor bepaalde apps. In je telefooninstellingen kun je bijvoorbeeld aanzetten dat je alleen tussen bepaalde tijden op Instagram mag of dat je maximaal 15 minuten per dag op TikTok mag doorbrengen.

Hoe kun je schermtijd instellen voor apps?

Op een Android-telefoon stel je de maximale schermtijd voor specifieke apps (zoals social media) als volgt in:
– Ga naar ‘Instellingen’.
– Klik op ‘Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’.
– Scrol dan naar ‘App-timers’.
– Klik op ‘Timer instellen’ voor de apps waarvoor je een limiet wilt instellen.

Op een iPhone werkt het instellen van je schermtijd op deze manier:
– Ga naar ‘Instellingen’.
– Klik op ‘Schermtijd’.
– Selecteer dan ‘Schakel schermtijd in’.
– Klik dan ‘Applimieten’ aan.
– Kies nu per app een maximale tijd.

10. Besef dat de wereld wel doorgaat, ook als jij onbereikbaar bent

Als je gewend bent om altijd on top of je inbox, appjes en sms’jes te zitten, dan voelt het in het begin ongemakkelijk om je telefoon vaker links te laten liggen. Ik was in het begin ook bang dat ik het niet kon maken om mijn telefoon een half dagdeel niet aan te raken. Inmiddels heb ik gemerkt dat het écht kan.

Hoe belangrijk je baan ook is, hoe lief je je familie ook vindt en hoe graag je ook enthousiast meekletst in de vriendenapp, de wereld draait écht wel door als jij niet elke notificatie meteen ziet binnenkomen.

Kijk eens naar alle notificaties die jij deze week hebt ontvangen. Wat voor appjes waren het? Wat voor e-mails? Wat voor meldingen van apps als NOS? Waar werd je voor gebeld? Ga bij jezelf na hoe vaak het écht om dingen ging waar je binnen 1 uur op moet reageren. Waarschijnlijk kwam dat nauwelijks voor.

Wat ik mezelf daarnaast probeer in te prenten: er zijn mensen die minder bereikbaar zijn dan ik. Ik ken ondernemers die 2 dagen per week werken en dus alleen op maandag en donderdag reageren. Ik ken mensen die alleen ’s avonds appjes lezen of die hun e-mail alleen aan het begin van de dag bekijken. Of mensen die maar eens in de paar dagen hun social-media-apps checken. Ook zij leven nog en ook zij hebben gewoon klanten, collega’s of leuke vrienden.

Je mag best minder bereikbaar zijn. En nee, dat maakt je niet meteen een slecht en niet-sociaal mens. Het maakt je vooral een rustiger, meer gefocust en misschien ook blijer mens.

Wat leidt jou het meest af op je telefoon? En heb jij nog tips om daarmee om te gaan?

4

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 2 september 2024 op 8:03 am - Beantwoord

    Heel herkenbaar dit. Mijn telefoon was/is bij mij ook een grote afleider. Ik heb tegenwoordig bijna altijd het geluid uit staan. En qua berichtjes ‘bliept’ er niets. Ik krijg alleen een icoontje van WhatsApp te zien bij nieuwe berichten, maar zonder geluid. Verder krijg ik nergens meldingen van. Zo doe ik het al jaren en dat bevalt me uitstekend.
    Maar een andere activiteit voor tijdens het wachten zou ik zeker nog wel mee aan de slag kunnen. Dan pak ik toch snel mijn telefoon.

  2. Daenelia 2 september 2024 op 8:16 am - Beantwoord

    Mijn telefoon leidt mij niet af. En ik heb dus ook een aanvullende tip. Om heel simpel alles even uit te zetten wat met internet en telefoon gekoppeld is: FLIGHT MODE. Vliegtuig modus is een knopje dat in 1x je internet, WhatsApp, mail en telefoon lam legt. Uit. 1 knop. En ben je weer bereid om bereikbaar te zijn, ook weer heel simpel in 1x aan te zetten.

    Mijn nachtmodus is standaard alles op stil, tussen 10 en 7u. Maar in de praktijk kijk ik eigenlijk na 8 uur niet meer op mijn telefoon.

    Trilstand is mijn standaard, geen piepjes, geen ringtone, geen lichtjes. Kom op.

    Spreek je geen voicemail in, bel ik niet terug.

    Stuur je mij een voice bericht op WhatsApp, geef ik geen prio: bel of app me om jou te bellen.

    Echt. Is dit een generatie dingetje? Er zijn zat manieren om in contact te komen. Ook op afspraak. Er vanuit gaan dat de ander maar meteen tijd voor je moet maken, is zo achterlijk. Ook vanuit klanten. Want andersom zijn veel mensen niet direc beschikbaar en gaat het leven inderdaad ook gewoon door.

    Uitzonderingen zijn er. Als mantelzorger stond mijn telefoon nooit uit voor noodgevallen. Daar had ik alles op ingericht. Maar verder? Wees gewoon netjes naar elkaar en respecteer elkaars tijd.

    F*ck de vinkjes.

    En verwijder spelletjes of nutteloze apps die je tijd opslurpen.

  3. Simone 2 september 2024 op 11:29 am - Beantwoord

    Zooo herkenbaar! Maar hier ben ik ook hard mee aan de slag. Sowieso heb ik alle socialmedia-apps de meldingen uit staan en staat er een wekker op. Dat zou eigenlijk nog beter kunnen, maar het voordeel van de telefoon die ik nu heb, ten opzichte van een iPhone, is dat ik hiermee de tijd niet kan uitstellen. Dus is je tijd om, dan is je tijd ook echt om. Ik moet mezelf nog wel echt leren niet altijd overal meteen op te moeten/willen reageren. Dat doet een ander ook (vaak) niet. Maar die druk is er bij mij dus wel. Nou ja, ik ben nog niet uitgeleerd. Maar met vakantie gaat de telefoon in de kluis, dus dan ben ik altijd even lekker onbereikbaar.

  4. Johanna 2 september 2024 op 3:49 pm - Beantwoord

    Leuk te lezen. Ik heb pas sinds een paar maanden onbeperkt internet op mijn telefoon, en zet het nu dus bewust uit als ik niet thuis ben. En bewust aan, als ik het voor iets nodig heb. Thuis gebruik ik het wlan en dan heb ik het niet nodig. Ik kan heel goed zonder internet en blijf dat ook doen. Verder ben ik gewoon niet direkt bereikbaar, en dat is ok. Dat verwacht ik van anderen ook niet. Succes.

  5. Irene 3 september 2024 op 9:38 am - Beantwoord

    Ik ben er ook veel mee bezig geweest! Mij helpt het enorm om zo’n launcher op mijn telefoon te hebben waarmee de apps in een lijst staan met hun naam geschreven in plaats van de icoontjes. Ik zag deze week dat mijn schermtijd anderhalf uur minder was dan vorige week en als ik nu mijn telefoon neem, scroll ik niet meer op Instagram, maar doe ik een lesje Duolingo 🙂

  6. Saskia 14 september 2024 op 10:17 am - Beantwoord

    Ik ben er heel bewust mee bezig. Heb notificaties uitstaan, behalve van Vinted voor als ik iets verkoop en Whatsapp. Maar ik heb zeker veel offline momenten. Heerlijk om deze bewuster mee te maken met mijn gezinnetje.

Recente blogs

Geshopt bij Action! | Kerstpapier, kattenstempel & klein grut

9 november 2019|Lifestyle|

Stel: je komt ergens drie kwartier te vroeg aan en er zit een filiaal van Action op de hoek. Driemaal raden waar je dan in mijn geval twee minuten later beland. Juist ja, in mijn favoriete winkel met mijn neus tussen de knutselspullen. Speciaal voor dit artikel zette ik mijn aankopen bij thuiskomst direct op de foto voor wat leuke shoptips. Ik laat je onder andere de onwijs leuke sets voor kerstknutselen zien, maar ook dé stempel voor kattenliefhebbers en iets moois voor in huis.

Nieuwe Action Luxe Paper Blocks & andere onweerstaanbare koopjes

17 augustus 2020|Lifestyle|

Een positieve ontwikkeling die corona teweeg heeft gebracht? Ik ben minder vaak bij Action te vinden. Tegenwoordig duik ik er alleen nog maar op om rustige tijden als ik écht iets nodig heb. Oké, als ik er dan toch ben, móet er ook wat knutselspul mee naar huis dat niet op het lijstje stond. Maar dat moet zo nu en dan kunnen. Ik kocht bijvoorbeeld een aantal nieuwe papierblokken (die móet je zien!) en leuke stickers om deze zomermaand creatief mee door te komen. Ook mijn andere aankopen laat ik je graag zien.

De grappigste zoektermen waarop mijn site is gevonden

24 augustus 2019|Lifestyle|

Zo nu en dan duik ik graag in mijn blogstatistieken. Niet omdat ik mijn groei zo nodig nauwlettend in de gaten wil houden, maar vooral omdat ik gek ben op grappige feitjes. Bijvoorbeeld de zoektermen waarop mensen mijn blog weten te vinden. Want soms zoeken bezoekers toch wel heel bijzondere dingen die ze waarschijnlijk niet echt op mijn blog wisten te vinden. Ach, dan heb ik achter de schermen weer iets vermakelijks om terug te lezen. Dit zijn 15 bijzondere zoekt