1 8

15 tips voor minder chaos in je hoofd (in 15 minuten!)

 • 12 november 2018
 • 32 Reacties
Categorieën: Lifestyle

De maandagochtend beginnen met een volgestroomde mailbox? Of heb je een hoofd vol rondspokende gedachten waarin de orde ver te zoeken is? Dan is een beetje meer rust en een beetje minder chaos in je hoofd natuurlijk van harte welkom. Maar ja, een saunaweekend of een vakantie naar een tropisch oord plannen midden in de week is natuurlijk niet altijd een optie. Gelukkig hoeft het niet veel tijd te kosten om minder chaosgevoel te krijgen. Ik geef je 15 tips voor minder chaos in je hoofd die niet meer dan 15 minuten kosten.

tips voor minder chaos in je hoofd

 1. Mijn eerste tip voor minder chaos: noteer losse gedachten op een briefje. Maak er bijvoorbeeld een to-do-list van waarin je zelf orde aanbrengt. Bijvoorbeeld op basis van wat echt moet en wat je gewoon graag wilt. Of op basis van wat ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds moet gebeuren en wat ook op een later moment kan.
 2. Breng orde aan in je bestaande to-do-list. Zo voorkom je een overkill aan taken die je onmogelijk voor het einde van de dag kunt afkrijgen. Kijk kritisch welke taken je eventueel naar morgen, overmorgen of volgende week kunt verplaatsen.
 3. Maak een duidelijke planning, zonder multitasken. Chaos in je hoofd wordt er niet beter op als je 2, 3 of zelfs 10 dingen tegelijk doet. Stop met waar je mee bezig bent en kies één taak uit die nu af moet. Klik geopende tabbladen voor andere taken weg, sluit je mailbox en leg je telefoon omgedraaid neer. Tijd voor focus, stop met multitasken!
 4. Noteer losse notities op de juiste plek in je agenda. Of zet ze in Outlook of in een duidelijk Word-bestand. Kun je die briefjes of post-its mooi weggooien!
 5. Schrijf gedachten op die je wilt loslaten. Chaos in je hoofd kan te maken hebben met steeds terugkerende piekergedachten. Heel vervelend! Neem in dat geval 5 minuten de tijd om die gedachten op te schrijven en gooi het papiertje met gedachten daarna demonstratief in de prullenbak. Neem vervolgens nog een blaadje en schrijf daar positieve gedachten op waar je meer aan zou hebben, zoals “Ik kan het wél”.
 6. Kijk kritisch naar je mailbox en verwijder alles wat je hebt afgewerkt. Plaats de e-mails waar je nog iets mee moet doen in een aparte map of maak er meteen een notitie van in je agenda.
 7. Organiseer de apps op je telefoon. Verschuif bijvoorbeeld de icoontjes van apps die je dagelijks gebruikt, naar je hoofdscherm. En bepaal ook welke apps je eventueel kunt verwijderen of voor welke apps je de notificaties niet nodig hebt. Ik heb bijvoorbeeld alleen notificaties voor WhatsApp en e-mail aanstaan. Geeft mij veel rust!
 8. Installeer een app om je telefoongebruik bij te houden. Bijvoorbeeld Forest, een app waarbij je een plantje laat groeien door bepaalde tijd niet op je telefoon te kijken. Ook zijn er op veel telefoons standaardopties in te stellen, bijvoorbeeld schermvrije tijden en tijdslimieten voor bepaalde apps.
 9. Maak een Blij Lijstje, zoals ik die ook maak. Denk 15 minuten na over de dingen die jou vandaag blij hebben gemaakt. Dat helpt niet alleen om positief te denken, maar is ook een goede manier om bewust stil te staan en de chaos in je hoofd tijdelijk uit te schakelen.
 10. Maak iets af wat je bijna af hebt. Heb je de neiging om steeds aan iets nieuws te beginnen? Kies dan één of twee taken uit die je bijna af had en maak die helemaal af. Start daarna pas weer aan een nieuwe taak.
 11. Ruim je bureau op, bijvoorbeeld de chaotische stapel met papier op je bureau. Neem 15 minuten de tijd om uit te zoeken wat je kunt weggooien.
 12. Voer kleine taken van je to-do-list meteen uit. Een mailtje versturen bijvoorbeeld of een overboeking doen. Het kost maar een klein beetje van je tijd, maar zorgt er wel voor dat je daarna meerdere punten kunt afvinken. Kun je die mooi uit je hoofd zetten!
 13. Eet of drink iets met volle aandacht. Trakteer jezelf op een gezonde snack of een kop koffie of thee. En eet of drink dat op met volle aandacht, dus niet achter je computer. Een fijn rustmoment!
 14. Doe iets actiefs. Er werkt niets beter tegen chaos in je hoofd dan even niet met je hoofd bezig zijn. Maak een korte wandeling, doe een dansje, probeer een korte yogasessie of doe een work-out van 15 minuten tussendoor. Een beetje beweging zal je hoofd goed doen!
 15. Of neem echte rust. Heb je meer behoefte aan rust dan aan actieve beweging? Ook dat kan! Maak een wandeling, trek je even terug met een goed boek of doe iets creatiefs waarbij je je hoofd niet al te hard nodig hebt (kleuren bijvoorbeeld). Het gevolg? Jij kunt met minder chaos en met een fris hoofd weer verder!

Wat helpt jou om minder chaos in je hoofd te krijgen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 12 november 2018 op 6:54 am - Beantwoord

  Goede tips! Mij helpt vooral om het allemaal op te schrijven, zo orden ik het allemaal meteen en heb ik overzicht.

  • Romy 12 november 2018 op 6:46 pm - Beantwoord

   Dingen opschrijven is inderdaad een fijne manier om orde te creëren. Dat helpt alleen al om dingen uit je hoofd op papier te krijgen 🙂

 2. chucky1012 12 november 2018 op 7:01 am - Beantwoord

  Goedemorgen….
  Zeer handige en fijne tip ?
  Ik heb er soms ook last van .

  Een fijne dag ?

 3. Femke 12 november 2018 op 7:24 am - Beantwoord

  Ik heb een hekel aan chaos en als het echt allemaal te veel is maak ik een lijstje met dingen die ik moet doen. Dit lijstje zet ik dannop volgorde wat beteeft prioriteit en dit werkt voor mij prima :-).

  • Romy 12 november 2018 op 6:47 pm - Beantwoord

   Klinkt als een ideale manier om orde in de chaos te krijgen! Lijstjes zijn ook gewoon superfijn om mee te werken 🙂

 4. Josephine 12 november 2018 op 7:24 am - Beantwoord

  Lijstjes, lijstjes, lijstjes voor alle ideeën die me te binnen schieten. Maar dan nog moet ik onthouden wat ik in welk notitieboekje heb opgeschreven! En alle to-do-lijstjes moeten, zoals je schrijft, soms ook gesynchroniseerd worden.

  Wat voor mij ook helpt: proberen te bedenken dat het ook niet erg is om wel eens iets te vergeten. ?

  • Romy 12 november 2018 op 6:48 pm - Beantwoord

   Haha, die laatste tip is inderdaad ook een goede! Die kan ik zelf ook wel goed gebruiken 😉 En ik herken wel wat je zegt: soms heb ik zó veel lijstjes liggen of neergepend dat ik even moet zoeken wat ik ook alweer allemaal voor lijstjes had gemaakt.

 5. Nikita 12 november 2018 op 7:31 am - Beantwoord

  Ik moet toegeven, sinds ik actief plan ben ik rustiger. Soms ook niet, ook niet als al mijn taken voor die dag af zijn. Maar dat ligt niet aan die planning. Dat ligt aan mijzelf. Ik moet leren dat het genoeg is en ik mijn ontspanning verdien. Gelukkig ben ik nog nooit als een gek blijven doorwerken om het allemaal af te krijgen. Zo goed is mijn planning wel, dat alle taken verdeeld zijn over de week.

  Trouwens, wat betreft mijn examens. Ik heb een week eventjes in een dieptepunt gezeten, maar ik heb me herpakt. Ik heb mezelf bij elkaar geraapt zaterdag. In de ochtend heb ik nieuwe boeken gehaald bij de bib, in de namiddag ben ik met mijn zusje naar de stad geweest en heb ik mezelf nieuwe schoenen getrakteerd (ze hebben de kleur van een van jouw favoriete gele truien die je al eens hebt getoond op je blog 🙂 ) en nog een paar dingen. En gisteren heb ik mijn vertrouwenspersoon op de hoogte gebracht van mijn examenresultaten. Net zoals vroeger was hij zo begripvol en hij zei ook dat het heel normaal is dat ik onvoldoendes heb doordat het een grote verandering is. Hij heeft gelijk. Maar mijn motivatie is daardoor weer de lucht in geschoten. Ik heb straks les en ik heb er zin in. Ik ga er alles aan doen om met Kerst te slagen. Watch me! ?

 6. Iris - Thebeautymagazine.nl 12 november 2018 op 7:31 am - Beantwoord

  Ik gebruik altijd een app om to do lijstjes te maken. Ik heb namelijk heel vaak dat ik iets wil onthouden als ik bijvoorbeeld in de trein zit.

  • Romy 12 november 2018 op 6:50 pm - Beantwoord

   Zo te horen heb je best een goed systeem voor jezelf bedacht om te plannen! Ontspanning is soms lastig, maar is zeker wel heel waardevol tussen de taken en activiteiten door. Met een beetje rust werk je vaak een stuk productiever en kun je ook helderder kijken naar de dingen die nog moeten gebeuren.

   Wat goed trouwens dat je jezelf weer hebt herpakt na de uitslag van je examens! Supergoed dat je jezelf juist nu wat rust en afleiding hebt gegund door leuke dingen te gaan doen en jezelf op iets moois (gele schoenen – zo leuk!) te trakteren. Ik vind het mooi om te horen dat ook je vertrouwenspersoon je een beetje wist op te peppen. Hij heeft helemaal gelijk. Jij komt er wel! 🙂 Zet hem op deze week!

  • Romy 12 november 2018 op 7:44 pm - Beantwoord

   Wat handig, zo’n app! Zeker als je bijvoorbeeld onderweg spontane ideetjes krijgt. Zelf ben ik ook zo iemand die op de meest onhandige moment dingen bedenkt die ik niet wil vergeten 😉

 7. Marije 12 november 2018 op 7:36 am - Beantwoord

  Goede tips, voor mij vooral opschrijven en idd pieker gedachten op schrijven

 8. Judith 12 november 2018 op 8:15 am - Beantwoord

  zo leuk en bruikbaar jouw lijstjes! heel fijn weer <3

 9. evelien 12 november 2018 op 8:26 am - Beantwoord

  Wat een handige tips! Ik vind het heel erg fijn om in mijn mailbox mapjes te maken, zodat ik het overzicht goed behoud.
  Ook heb ik zowel een kleine to-do lijst op papier, en een grote in een word bestand.
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 12 november 2018 op 9:28 pm - Beantwoord

   Mapjes in je mailbox zijn inderdaad zo fijn! Een beetje overzicht in je mailbox is sowieso al een fijne manier om rust in je hoofd te krijgen 🙂

 10. Mariska 12 november 2018 op 8:54 am - Beantwoord

  Iets actiefs doen helpt zeker, mij ook altijd! Ik ben altijd wel chaotisch en heb geprobeerd om daar meer overzicht mee te krijgen, maar het is zo erg dat ik die lijstjes met een paar dagen weer vergeten ben.

  • Romy 13 november 2018 op 7:14 am - Beantwoord

   Best vervelend, lijkt me, dat je veel last hebt van chaos in je hoofd! Mij helpt het om echt per dag een lijstje op te stellen en dat ook op een opvallende plek neer te leggen. Daardoor raak ik ze niet kwijt en vergeet ik ook niet wat ik nog moet doen. Wie weet heb je daar iets aan 🙂

 11. lizzy 12 november 2018 op 9:10 am - Beantwoord

  Heel handig lijstje met tips! Mijn leven is op dit moment ontzettend chaotisch met de verbouwing, dus ik kan deze tips zeker goed gebruiken. Ik gebruik al veel to-do lijstjes, maar wil ook eens proberen om losse gedachten van mij af te schrijven. Volgens mij helpt dat ook heel goed voor minder chaos in je hoofd.

  • Romy 13 november 2018 op 7:17 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat een chaos al vanzelf veel chaos met zich meebrengt. Chaos in huis betekent vaak ook wel chaos in je hoofd. Je losse gedachten opschrijven is iets wat mij heel erg helpt. Soms doe ik er helemaal niets mee als het op papier staat, maar dan kan ik het in ieder geval uit mijn hoofd zetten 😉

 12. Ilona Wielinga 12 november 2018 op 10:05 am - Beantwoord

  Fijne tips! Voor mij werkt het altijd heel goed om mijn agenda op orde te houden en to do lijstjes te maken.

 13. Johanne 12 november 2018 op 10:40 am - Beantwoord

  Hele fijne tips weer! Wou dat ik al die kennis in pacht had…want mijn hoofd is al-tijd chaos. En dat uit zich in alles om me heen en alles dat uit me komt, haha. Wat mij echt het beste helpt is even een lijstje maken van alle dingen die ik moet doen. En wat ook zou helpen (maar wat ik pertinent negeer) is stoppen met multitasken. Bedoel, ben nu aan het werk, aan het reageren op blogs en mijn eigen blog aan het bijhouden. Eh, niet handig? En zorgt vooral niet voor rust. Dus ik ga weer aan het werk, haha,

  Oh, en: je artikel op Aranka’s blog <3

 14. Laura Louise 12 november 2018 op 11:38 am - Beantwoord

  Wat een handige tips!!
  Ik heb altijd een boekje waar ik to-do dingen inzet. Kleine dingen voer ik ook tegenwoordig gelijkt uit, want ik merkte dat ik die dan weer niet deed.

  • Romy 13 november 2018 op 7:55 am - Beantwoord

   Klinkt als een ideale methode! Soms kun je dat soort kleine dingen inderdaad maar het beste meteen afmaken. Dan ben je daar maar mooi van af en spoken die ook meteen niet meer door je hoofd 🙂

 15. Simone 12 november 2018 op 12:40 pm - Beantwoord

  Ik heb gelukkig niet heel vaak chaos in mijn hoofd. Zeker sinds ik een planner heb, komt dat eigenlijk niet meer voor. Ik ben zo blij dat ik die planner heb, geeft echt oprecht meer rust. Ik kan het ook iedereen aanraden die het druk heeft of bijvoorbeeld een eigen bedrijf heeft.

 16. Evelyne 12 november 2018 op 2:33 pm - Beantwoord

  Chaos in mijn hoofd, ik ken er wat van 😉 Soms helpt het om tv te kijken of mij gewoon op iets totaal anders te focussen. Alleen moet ik daarna terug de moed vinden om mij terug aan dat ene dingetje die mij chaos brengt te zetten. Het gebeurt soms wel dat ik echt tegen mezelf moet zeggen ‘en nu ga je dit doen en dan dat, daarna kun je je ontspannen’ Mezelf een beetje toespreken als een kind die iets niet wil doen en alleen maar wil spelen, haha!

  • Romy 13 november 2018 op 7:56 am - Beantwoord

   Wat goed dat die planner je veel meer rust en structuur heeft gebracht! Zo’n middel om voor jezelf op papier orde in de chaos aan te brengen, is inderdaad ideaal tegen chaos! En vaak is een planner bijhouden nog leuk ook 🙂

  • Romy 13 november 2018 op 8:36 am - Beantwoord

   Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat jezelf op die manier streng toespreken nog best goed helpt. Als die ene chaosveroorzakende taak voorbij is, heb je immers meteen weer wat meer rust in je hoofd. Alhoewel ik snap dat het niet altijd even makkelijk is om jezelf daartoe te zetten 😉

 17. Lianne 12 november 2018 op 11:18 pm - Beantwoord

  Wat een fijne en handige tips! Mij helpt het ook om een weekplanning te maken, en het belangrijkste eerst te doen en de rest voor later te laten wachten. Toch heb ik dan nog steeds het gevoel van chaos in mijn hoofd, omdat ik dan toch nog bezig ben met teveel ‘moeten’. Mij helpt even wandelen om eventjes wat meer rust in mijn hoofd te krijgen!

  • Romy 13 november 2018 op 8:39 am - Beantwoord

   Zo te horen heb je al goede manieren gevonden om met chaos in je hoofd om te gaan! Dat gevoel krijg je helaas niet zomaar weg, maar het is wel al fijn als je iets van je lijstje hebt kunnen afvinken. Wat mij soms helpt, is om in de loop van de dag te bepalen wat nu eigenlijk echt “moet”. Vaak is mijn to-do-list deels een het-zou-mooi-zijn-als-ik-dit-gedaan-krijg-lijstje dat van zichzelf al veel te lang is om ooit te kunnen afronden in één dag. Als ik er op die manier naar kijk, heb ik ook al wat meer rust in mijn hoofd.

 18. Eline Schuurmans 13 november 2018 op 7:38 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel Romy, werken met to do lijstjes doe ik vrijwel dagelijks, maar als er dan nog veel op mijn lijstje staat kan ik daar ook weer onrustig van worden. En dan ga ik multitasken, of tijdens het ontspan-momentje van de dag toch weer dingen doen. Dat moet ik echt nog afleren!

  Liefs, Eline

  • Romy 13 november 2018 op 8:44 am - Beantwoord

   To-do-lists zijn inderdaad aan de ene kant handig, maar kunnen soms ook vervelend en frustrerend zijn. Zeker als ze standaard te lang zijn. Iets wat ik net bij Lianne ook als tip gaf, is dat ik nu meer naar mijn to-do-lists kijk als lijstjes met punten waarvan ik het mooi zou vinden als ik ze gedaan krijg. Bijna nooit krijg ik alles gedaan, maar dat is dan meer omdat mijn lijstje te lang is en ik dingen naar morgen moet verplaatsen dan omdat ik niet productief genoeg ben geweest. Er op die manier naar kijken, heeft mij geholpen om met to-do-lists wat liever voor mezelf te zijn 🙂

Recente blogs

Travel: Twee dagen op stedentrip naar Brugge

11 oktober 2016|Op reis|

Twee dagen naar Brugge? Doe mij maar Londen, Parijs of Rome, had ik tot pas geleden waarschijnlijk gezegd. Het zal geen geheim meer zijn dat ik dol ben op stedentrips. Inmiddels heb ik al veel Europese steden mogen bezoeken en elke stad heeft zo zijn charme. Meestal pakken wij dan het vliegtuig om naar een redelijk ver Europees oord te vertrekken. Maar wist je dat je ook dichterbij huis de mooiste plaatsen voor stedentrips kunt vinden? In augustus ging ik met mijn vader twee dagen naar Brugge en deze stad overtrof al mijn verwachtingen. Na een treinreis van maar 3 uur stonden we in het mooie, authentieke centrum van deze Belgische stad. Brugge bleek een echt Belgisch pareltje van een stad te zijn. Kijk je mee naar mijn tips en foto's?

Dislikes | 13 producten waar ik dus niet zo vrolijk van word

21 juli 2017|Positiviteit|

“Hier word ik niet vrolijk van.” Als je De Smaakpolitie met Rob Geus weleens hebt gekeken, dan komt die uitspraak je vast nog bekend voor. Zelf deel ik regelmatig producten waar ik wél vrolijk van word, maar voor de verandering wil ik het vandaag eens hebben over producten die mij juist niet zo blij maken. Dat kan zijn omdat ik er totaal niet goed mee overweg kan of omdat ik het gewoon een onding vind. Wat dacht je bijvoorbeeld van lipgloss? Of kleding waarmee een toiletbezoek opeens een kwartier kost? Anyway, dit zijn mijn 13 niet-zo-favorieten. Ik ben benieuwd of je er iets van herkent.

27 dingen die ik leerde in mijn 27e levensjaar

22 mei 2020|Persoonlijk|

Nog maar een paar dagen kan ik genieten van mijn leven als 26-jarige. Vanaf aanstaande maandag hoor ik namelijk officieel bij de club van 27-ers. Om alvast aan dat idee te wennen, besloot ik terug te blikken op het afgelopen levensjaar. Dit zijn 27 dingen die ik in mijn 27e jaar heb opgestoken. Van wijze levenslessen tot praktische ontdekkingen die vast ook volgend jaar nog heel goed van pas gaan komen.