minder gas verbruiken 2

Minder gas verbruiken? Deze 34 tips kun je vandaag al toepassen!

  • 9 mei 2022
  • 15 Reacties
Categorieën: Groen doen

Oh nee, de gasrekening! In deze tijd is het voor veel mensen flink schrikken wat voor bedrag er op die rekening staat. Maar of het nu een godsvermogen kost of dat gas gratis is, feit blijft: ook voor het milieu is het beter om minder gas te verbruiken. Vooral voor het milieu zelfs. De afgelopen twee jaar ben ik me er meer in gaan verdiepen wat ik daarvoor kan doen. Los van ons fantastische “cadeautje” van de VvE (HR++ glas, aanrader!), zijn we ook zelf gaan kijken naar manieren om gas te besparen in huis. Deze 34 simpele tips deel ik graag met je. Ze zijn zo simpel dat je ze zelfs vandaag al kunt toepassen. 

Hoe kun je vandaag nog minder gas verbruiken? 

Besparen op gas kun je op honderd manieren doen. De gemiddelde energiesite raadt je aan om een warmtepomp te nemen, al je beglazing te laten vervangen en de vloer eruit te halen voor vloerisolatie. Tuurlijk, topideeën allemaal! Maar het is logisch dat niet iedereen staat te springen om het huis overhoop te halen voor de gasbesparing en daarvoor ook nog diep in de buidel te tasten.

Gelukkig kun je ook op minder drastische (en goedkopere) manieren besparen op je gasverbruik. Vaak zit ‘t hem juist in kleine gewoontes. Vaker eenpansgerechten op tafel zetten bijvoorbeeld, maar ook de deuren achter je dicht doen of een graad kouder douchen. Met een beetje aandacht voor jouw gasverbruik valt er meer te besparen dan je denkt. Ook zonder dat je meteen cv-monteurs en isolatie-installateurs over de vloer hoeft te hebben. 

Lees ook mijn 79 tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

34 tips om minder gas te verbruiken

Ik heb 34 tips verzameld om vandaag nog op je gas te kunnen besparen. De meeste daarvan passen wij zelf ook toe. En omdat het altijd nog slimmer kan, hebben we tip 1 hieronder ook meteen maar toegepast. Hoi besparingsapp, welkom op mijn telefoonscherm!

Gas besparen dankzij slim verwarmen

Een lekker warm huis is geen overbodige luxe in de winter. Dus de verwarming helemaal het huis uit gooien, is een wat nobel streven. Wel kun je slimmer gebruikmaken van je verwarming om zo gas te besparen.

  • Installeer een app van je gasleverancier die inzicht geeft in jouw gasverbruik. Vaak kun je zo per dag precies zien waar jouw gasverbruik vooral aan opgaat. Zo wordt al snel duidelijk waar jij winst kunt behalen. (Heb ik dus bij dezen ook gedaan – superhandig!)
  • Zet de verwarming één graad lager. Inkoppertje – ik weet het. Maar het is ook zo’n simpele tip: je merkt er niet veel van qua comfort, terwijl het wel op jaarbasis veel gas scheelt.
  • Trek een lekker warme trui aan of ga onder een dekentje zitten op frisse dagen. Niet alleen omdat cocoonen zo fijn is, maar ook omdat je verwarming dan minder vaak aan hoeft te staan.
  • Gebruik tochtstrips om kieren en gleuven te dichten, zodat je niet voor de mussen stookt.
  • Verwarm alleen de kamer waar je bent en sluit de deuren van die kamer zoveel mogelijk. Zo kan de warmte niet ontsnappen.
  • Heb je kinderen of huisdieren die lak hebben aan je “Deur dicht graag!”-commando’s? (Ik spreek uit ervaring als kattenpersoneel van onze eigenwijze Pippa.) Zet een deurdranger op de deuren, zodat die automatisch sluiten. 
  • Zet je verwarming al een half uur voor vertrek uit. Doe hetzelfde vóór het slapengaan. Vaak blijft de warmte nog wel even hangen, dus dan stook je voor het half uur dat jij er nog bent in plaats van voor niets.
  • Ontlucht je verwarming eens in de zoveel tijd, zodat er geen luchtbelletjes in komen. Je verwarming werkt dan beter.
  • Gebruik de verwarming in je slaapkamer niet of niet te vaak. Onder de dekens wordt het vanzelf warm. Ook schijnt het beter voor je lichaam en nachtrust te zijn als je ‘s nachts niet in een kunstmatig verwarmde kamer slaapt (ik kan met de verwarming aan écht niet slapen, zelfs niet hartje winter). Let wel op dat je de verwarming op vriesstand zet of dat je ‘m af en toe even aandoet. Anders kan de verwarming bij temperaturen onder het nulpunt gaan bevriezen. 
  • Loop binnen op sloffen of dikke sokken. De temperatuur van je voeten is vaak bepalend voor je hele lichaamstemperatuur. Met warme voeten heb je het over het algemeen minder snel koud. 
  • Zet regelmatig de ramen open (in elk geval voordat je de verwarming aanzet). Ja, ook als het koud is buiten (in dat geval natuurlijk bij voorkeur als je er niet bent). Frisse lucht is makkelijker te verwarmen dan “oude” lucht die al een tijdje in je huis hangt.
  • Zorg ervoor dat je gordijnen niet voor de verwarming hangen als die aanstaat. Anders verwarm je de ruimte tussen de verwarming en de gordijnen in plaats van de rest van de kamer.
  • Zet ook geen grote meubels pal voor de verwarming. De reden kun je wel raden 😉
  • Plak radiatorfolie achter de verwarming. Klein handigheidje dat je na een GAMMA-bezoekje en met wat hulp van een YouTube-filmpje zo zelf gepiept hebt. Dit folie weerkaatst de warmte, waardoor je huis beter verwarmd wordt.
  • Liever een goedkopere oplossing dan nieuwe kozijnen of beglazing? Plak kozijnfolie voor je ramen. Daarmee maak je je glas beter isolerend. Op Milieu Centraal lees je hoe dat precies werkt.
  • Vast een overbodige tip maar toch: sluit je ramen en roosters als je de verwarming aan hebt staan. 
minder gas verbruiken

Minder gas verbruiken onder de douche

Douchen doen de meeste mensen niet koud. Tenzij je helemaal aan de koud-douchen-tip uit een aantal zelfhulpboeken gewend bent. Maar als je liever onder een warme straal staat, zoals ik, dan kun je met deze tips alsnog minder gas verbruiken tijdens je douchebeurt.

  • Douche één of twee minuten korter of een graad lager (én én is natuurlijk nog beter). Voor het verwarmen van de douche wordt namelijk gas gebruikt.
  • Douche niet vaker dan nodig. Tuurlijk, het is fijn als je van de zweetlucht af bent en weer fris en fruitig bent. Maar je kunt ook fris en fruitig zijn met één keer per dag of per twee dagen douchen. Sta je het liefst tweemaal daags onder de douche, dan kun je ook die ene keer vervangen door jezelf schoonmaken met een washandje. Wordt je net zo schoon van!
  • Stap niet te vaak in bad, maar neem de douche. (Al geloof ik dat de meeste mensen dat sowieso al doen. Onze inimini-badkamer heeft ook geen bad en ik ben zelf ook totaal geen badliefhebber. Iets met daar veel te ongeduldig voor zijn op de vroege ochtend.)
  • Koop een waterbesparende douchekop. Merk je niets van tijdens het douchen, wél op je gasrekening én in je stroomverbruik. 

Gas besparen tijdens het koken

Misschien heb jij al een mooie inductieplaat of andere slimme elektrische apparaten waardoor er aan jouw kooksessies nauwelijks gas te pas komt. Wij hebben nog een “ouderwets” gasfornuis, maar ook daarmee kun je het allemaal wat duurzamer aanpakken. Met deze tips kun je gas besparen tijdens het koken. 

  • Zet meerdere dingen tegelijk in de oven als dat kan. Wacht bijvoorbeeld met je bananenbrood in de oven zetten totdat je de ovenschotel voor het avondeten maakt. Dan hoef je de oven maar één keer te gebruiken. 
  • Kook met de deksel op de pan. Zo worden je groenten sneller gaar, gaan er minder vitamines verloren én blijft de warmte in de pan in plaats van dat die alle kanten op vliegt.
  • Bereid twee porties tegelijk. Dat scheelt een hoop kooktijd en betekent ook dat je de volgende dag minder gas nodig hebt om je prakkie te koken. Vooral als je kookt voor één persoon, is dit een aanrader.
  • Gebruik je waterkoker voor het koken van water voor je pasta, rijst of bouillon. Probeer ‘t eens en gooi het water daarna in de pan. Dat scheelt gas ten opzichte van water volledig in de pan opwarmen. 
  • Kies de juiste gaspit voor je pannen; let op dat de pit niet groter is dan nodig. 
  • Gebruik niet onnodig veel water voor het koken van je piepers, groenten of pasta. Het fornuis hoeft dan minder moeite te doen om het water warm te krijgen. En met minder water gaan er ook nog eens minder vitamines uit het eten verloren.
  • Of koop een stoompan! Wij hebben een pan waarin je onderin pasta/aardappels/rijst kunt koken en bovenin de groenten met hetzelfde water kunt stomen. Dat scheelt koken in een extra pan én het bespaart je een pan bij de afwas. Oh ja, en wist je dat stomen ook beter is voor de voedingsstoffen in groenten. Je verliest er minder vitamines door.
  • Kook groenten niet onnodig lang. Niet alleen omdat er lekkerdere dingen bestaan dan een pappig geworden groenteprutje, maar ook omdat het veel gas bespaart. 
  • Maak vaker een eenpansgerecht. Er bestaan genoeg lekkere opties voor, die niets met blikjes bruine bonen en kant-en-klare noedels te maken hebben! Ik ben zelf fan van risotto (deze tomatenrisotto bijvoorbeeld), curry’s, linzenprutjes, chili sin carne en woknoedels die je in de kokosmelk laat gaar worden.
  • Schenk niet enthousiast de hele waterkoker vol. Kook alleen de hoeveelheid (thee)water die je nodig hebt, zodat je het water niet twee keer hoeft te verwarmen. 
minder gas verbruiken

Extra tips voor minder gas verbruiken

En nog een paar losstaande tips die me te binnen schoten waarmee je ook gas kunt besparen:

  • Laat de warme kraan niet zomaar stromen (bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen of afwassen), maar zet ‘m alleen aan als je echt water gebruikt. Voor het afwassen werkt een afwasteiltje nog net zo goed als dertig jaar geleden.
  • Oude bekende tip: was op 30 graden in plaats van 40 graden. Daar wordt je kleding net zo goed schoon en zweetvrij van. Ook voorkom je daarmee dat je lievelingstrui per ongeluk in kindermaat uit de wasmachine komt. 
  • Droog je was niet op of vóór de verwarming. Dan gaat er vochtige lucht de kamer in, waardoor je verwarming harder moet werken om het aangenaam warm te krijgen. 
  • Leg in de auto standaard een plaid, zodat je de temperatuur niet altijd op z’n hoogst hoeft te zetten. Die tip ontdekte ik toevallig toen ik een plaid van iemand kreeg als cadeau net op het moment dat ik in de auto stapte. Sindsdien hebben wij een plaid in de auto liggen en hoeft de verwarming in de auto vaak minder hoog te staan. Tuurlijk, dit heeft niet zoveel te maken met gas besparen in huis. Maar hé, het scheelt wel weer energie en maakt je winterse autoritjes zó veel fijner.

Heb jij nog goede tips om minder gas te verbruiken? 

gas besparen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Darina 9 mei 2022 op 6:31 am - Beantwoord

    Goede tips! Ik ben er ook veel mee bezig om bewuster met gas om te gaan en het lukt aardig moet ik zeggen 🙂

  2. Margriet 9 mei 2022 op 7:26 am - Beantwoord

    Leuke tips! Maar als energieadviseur nog wel een opmerking: laat je roosters open staan, ook als je verwarmd! Dat kost misschien ietsje meer energie, maar ventileren is ook heel belangrijk voor gezonde binnenlucht.

    • Romy 9 mei 2022 op 8:18 am - Beantwoord

      Ah goed om te weten, dank je wel voor de tip! Die ga ik zelf ook wat vaker toepassen, ook voor tijdens het koken handig 🙂

  3. Daenelia 9 mei 2022 op 9:06 am - Beantwoord

    Onze energierekening is best laag, want we hebben geen gasaansluiting. Maar voor de verwarming gaat de rekening wel omhoog, want dat is gedeeltelijkop gas en gedeeltelijk op zonnepanelen. Helaas betalen we voor warm water ook aan wat de buren verbruiken, want dat wordt voor het hele blok door het aantal appartementen gedeeld. Maar omdat we dus echt superlaag in verbruik zitten met energie en verwarming (metertjes, dat is tenminste eerlijk) kunnen we dat wel opvangen.
    De verwarming gaat hier al een paar weken niet meer aan, is niet nodig. In de winter zetten we de verwarming sowieso ruim een uur voordat we gaan slapen uit en hij gaat uit als we niet thuis zijn (duh. Ik snap mensen echt niet die de verwarming aan laten staan als er niemand thuis is.) Het is prima warm te krijgen n huis en als dat niet zo is, dan zou je eens verder moeten kijken naar hoe de ketel en/of je radiatoren zijn ingesteld.
    Ik heb wel een aanvullende tip om minder gas te stoken voor verwarmen: denk eens aan een infrarood radiator. Die verwarmt niet de ruimte, maar de persoon. Het is alsof je een warmtelamp op een reptiel zet. Heel aangenaam, makkelijk te verplaatsen en gebruikt geen gas.

  4. Naomi 9 mei 2022 op 10:25 am - Beantwoord

    Mooie tips en vrijwel allemaal al uitgevoerd hier. Bij mij is warme voeten ook een must om de rest van mijn lichaam warm te krijgen en ik merk dat wat ik aan mijn voeten heb echt veel verschil maakt voor hoe koud/warm ik het heb.
    Ik zie in mijn app van de gasleverancier dat ik, nu de verwarming niet meer aan hoeft, vrijwel geen gas meer verbruik. Altijd leuk om te zien! O, en ik heb ook enorme mazzel dat ik begin vorig jaar mijn contract voor drie jaar verlengde en dus tot 2024 nog te maken heb met de ‘lage’ prijzen.

  5. Johanna 9 mei 2022 op 12:48 pm - Beantwoord

    Dat luchten is wel belangerijk. Hier wordt gezegd: “Stossluften”. 1x per dag goed doorluchten. Verder niet. Want de vocht die je in huis produceert (met koken, ademen, was etc) moet wel weg, anders krijg je schimmel en condens op de ramen. En dat is een gevaar van goede kozijnen. Helaas hebben we hier weinig mogelijkheden tot sparen. We verwarmen (woning en water) met gas. De rest is elektrisch. En omdat we hier één centrale verwarmingsketel voor het hele huis hebben, is het in de ene woning veel te heet, en in de andere ok. En nog erger, we betalen naar woningsgrootte. Ook geen half lege wasmachines laten draaien. Omdat we hier gedeelde waskeukens hebben gebeurt dat minder vaak als wanneer je je eigen machine hebt. Overigens is het wassen op een lagere temperatuur niet persé gassparend. Want de wasmachine wordt met energie verwarmd, of je moet een “hotfill” hebben. En de energie komt uit verschillende bronnen (waterkracht, windkracht, kernenergie, kolen en gascentrales etc). Dus daar hangt het er vanaf waar je bent.

  6. Ilona 10 mei 2022 op 9:42 am - Beantwoord

    Ja ik heb er nog wel eentje of eigenlijk kun je die bij veel bereidingen toepassen: Eitje (hard) koken, zet het gas na 3 minuten uit doe het deksel op het pannetje en laat het ei nog 10 minuten in het hete water staan. Zo kun je ook de kooktijd van pasta, rijst, groente etc. verkorten door het gas uit te zetten na een minuut of 3 en dan de pasta, rijst, groente gewoon in het hete water te laten garen. Ik maak wel eens een pastasalade met bijvoorbeeld broccoli en kook dan eerst de broccoli. Die haal ik met een schuimspaan uit het hete water en doe erna de pasta erin. Zo hoef je niet een hele pan met water opnieuw te verwarmen.

    Doe heet water in een thermoskan voor meerdere koppen thee.
    Eitje uit de magnetron: Schaaltje (magnetronbestendig) omspoelen met water, ei erin losklutsen, magnetronfolie (of deksel) erover en 2.20 minuut op 180 watt.

  7. Jasmijn 10 mei 2022 op 3:47 pm - Beantwoord

    Koken in de slowcooker! Blijkt heel weinig stroom te verbruiken!

  8. Maaike 12 mei 2022 op 10:47 pm - Beantwoord

    Ook weer heel handige tips waar ik veel aan heb. Sommige tips pas ik al toe 😀

  9. Bianca 31 augustus 2022 op 8:06 pm - Beantwoord

    Twee pannen op elkaar en op de bovenste de deksel. Bijvoorbeeld bij het koken van aardappels en groenten. Verwarming in huis bijna nooit aan doen, wel ventileren. Boven hebben we airconditioning dus alleen een kamer waar we werken verwarmen we. Aan kou wen je ook. Dus altijd de verwarming aan als je thuis bent is echt niet nodig. Gewoon in beweging blijven. Warme sokken en een vest zijn genoeg in de winter. Alleen af en toe een uurtje stoken op maximaal 18 graden.

    • Romy 12 september 2022 op 10:02 pm - Beantwoord

      Fijne tips allemaal! Dank je wel voor het delen! En inderdaad, door de verwarming standaard niet te hoog te zetten, ga je lagere temperaturen vanzelf als meer normaal zien. Een warme trui doet al een hoop 🙂

  10. Nankie 30 oktober 2022 op 7:19 pm - Beantwoord

    Gebruik altijd de kookwekker bij het koken. Dan staat je eten nooit, per ongeluk, te lang op en scheelt energie.
    Ik gebruik al meer dan 50 jaar een stoompan bestaande uit een waterpan met 2 inzet gaatjespannen en een au bain marie pan. Eén voor de aardappelen en één voor de verse groente. Heb ik diepvriesgroente of groente uit de pot dan doe ik die in de au bain marie pan bovenop de aarappelen. Is alles te gelijk gaar/warm. Of water in de au bain mariepan bovenop, en na 20 minuten is de pan met water kokend warm voor een sopje. Véél besparingen in één!!!
    Vang bij het tappen van warm water het eerste koude water op in een bak. Hiermee het toilet doorspoelen.

    • Romy 6 november 2022 op 9:43 pm - Beantwoord

      Mooie tips, dank je wel voor je goede aanvullingen! Zo’n stoompan hebben wij ook en is inderdaad echt een uitkomst. Scheelt ook nog eens heel veel afwas 🙂

  11. Jacqueline S. 19 november 2022 op 11:24 pm - Beantwoord

    Besparen bij het koken: Ik heb sinds kort een snelkookpan met stoommandje in huis. Stoofpeertjes na 10 minuten klaar, goulash in 35 minuten.
    Ook heb ik een kookzak gemaakt van een oude slaapzak. Grote envelop waar een pan met deksel in kan. Bijvoorbeeld geweekte bonen 15 minuten koken, in de kookzak urenlang verder laten garen. Werkt als een hooikist.
    We maken een weekmenu en op mijn vrije dag ga ik meal peppen. Grotere hoeveelheden koken, afkoelen en in de koelkast/vriezer bewaren. Pastasaus, pasta, rijst, soep, bonen, hachee, gehaktballen, enzovoort, afhankelijk van het weekmenu.
    Vriezerdag inplannen, avond ervoor eten uit de vriezer halen, zodat we alleen hoeven op te warmen.

Recente blogs

Welkom, 2023! | Dit zijn mijn doelen voor het nieuwe jaar

2 januari 2023|Persoonlijk|

De avond van oudejaarsconferences, oliebollen en klinkende glazen zit er weer op. Of beter gezegd: er zit een heel jaar op. Vaarwel 2022, welkom 2023! Ik wens jou allereerst een fantastisch 2023 toe. Dat dit maar een jaar mag worden waarin je stoutste dromen uitkomen, je veel doet waar je vrolijk van wordt en allerlei grote en kleine geluksmomenten op je pad krijgt om intens van te genieten. Verder wens ik je voor de momenten dat het tegenzit alle (zelf)liefde en steun om de moeilijke dingen lichter te maken. Over dromen en doelen gesproken, ik heb een lijst klaarstaan voor het nieuwe jaar. Dit zijn de doelen waar ik komend jaar mee aan de slag wil gaan.

8 redenen om op stedentrip te gaan

7 december 2016|Op reis|

Al zo'n acht jaar gaan wij elk jaar een of twee keer op stedentrip. Daardoor heb ik inmiddels al een aantal prachtige Europese steden en New York kunnen bewonderen. Heerlijk vind ik het om door een stad te lopen en nieuwe dingen te ontdekken. Sterker nog, ik vind stedentrips leuker dan een week op vakantie naar een rustige omgeving. Waarom? Vandaag deel ik 8 redenen waarom ik graag op stedentrip ga.

Over mijn nieuwe winteroutfit & zelfzorg in de winter

28 januari 2021|Outfits|

Eigenwijs als ik ben, houd ik vaak lekker vast aan mijn eigen standpunt, maar er zijn momenten dat ik achteraf moet toegeven dat Bart het bij het juiste eind had. Laatst bijvoorbeeld, toen ik veel te koud gekleed de sneeuw wilde trotseren. Muts die ik ben (maar dan zonder muts op)! Ik kwam bibberend thuis en het kostte een paar koppen thee voordat ik me weer wat beter voelde. Hij had nog zo gezegd "Koop nou een muts en handschoenen!". En inderdaad, een week later belandden die alsnog in mijn mandje. Tijd om mijn winteroutfit (en de les die ik daaruit leerde) alsnog met je te delen.