minder geld uitgeven

Minder geld uitgeven | 23 tips die zéker niet drastisch zijn, maar wel helpen!

 • 3 oktober 2022
 • 7 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Ik merk het de laatste tijd ook op mijn kassabon: het dagelijks leven is een stuk duurder. Nu ben ik eigenlijk altijd een bespaarmiep – energiecrisissen en inflatie of niet. Ik maak er zelf graag een leuke sport van om de kosten in bedwang te houden. Want besparen hoeft geen vervelend ding te zijn als je het voor jezelf haalbaar en leuk maakt. Of als je er de uitdaging van inziet. Bovendien kan het om soms al zitten in kleine aanpassingen die een groot verschil maken. Dit zijn mijn 23 tips om minder geld uit te geven, zonder dat je daarvoor je favoriete broodje van de bakker moet laten schieten.

1. Ken je eigen zwaktes

Ik denk dat iedereen zo zijn eigen zwakke plekken heeft qua geld uitgeven. Je kunt in veel opzichten nog zo goed besparen; door die ene valkuil lukt minder geld uitgeven niet altijd even goed. Ook ik ben geen heilig boontje dat nooit zonder miskopen of impulsieve gooi-er-maar-bij-dingen de winkel uitkomt. Maar als je wéét wat jouw financiële valkuilen zijn, kun je beter voorkomen dat je erin trapt.

Mijn valkuil zit ‘m in twee dingen: Action (je weet wel: die winkel waar je altijd met meer prullaria vandaan komt dan de bedoeling was!) en in sporadische shopsessies. Winkelen doe ik niet vaak. Maar als ik met anderen ga winkelen, voel ik een enorme drang om met meer dan één item thuis te komen, zeker als anderen tassen vol hebben. Nu ik die valkuilen ken, probeer ik niet naar de stad te gaan als ik niet concreet iets nodig heb. En ik ga hooguit eens per maand naar Action. Iets met de kat niet op het spek binden.

Nog een paar dingen die kunnen helpen:

 • Ga met een boodschappenlijstje naar de supermarkt (en houd je daaraan). Dat bespaart je impulsaankopen en scheelt voedselverspilling.
 • Denk minimaal één dag na over elke aankoop duurder dan een paar tientjes. Word je er morgen nog net zo wild van als nu tijdens je nachtelijke online-shopsessie?
 • Wees kritisch op aanbiedingen. Als jij in de aanbieding 4 pakken yoghurt voor de prijs van 3 inslaat terwijl je maar één pak per week op krijgt, dan is dat misschien niet zo’n goede deal. En dropjes die “nu in de aanbieding” zijn, klinken geweldig. Maar puntje bij paaltje scheelt het soms maar een paar dubbeltjes. Terwijl je met dat extra zakje dropjes in huis misschien vooral meer drop in minder tijd opeet. Is het dan wel zo voordelig?
 • Sla schappen in de supermarkt over waar je toch niets van nodig hebt.
 • Shop niet altijd door totdat je boven het verzendkostenvrije bedrag uitkomt. Als je er voor € 20,- aan nutteloze spullen bijkoopt, had je beter die € 3,95 aan verzendkosten kunnen betalen.
 • Leer zelf zó lekker koken en bakken dat je minder vaak de behoefte voelt om broodjes op het station te kopen of afhaal te bestellen.
technisch 4

2. Doe langer met je spullen

Als je lang plezier hebt van wat je hebt, heb je minder hard de behoefte aan iets nieuws. Ik ben me de laatste tijd meer gaan verdiepen in duurzaam met spullen omgaan. Ik koop meubels voor de langere termijn en koop bijvoorbeeld alleen nieuwe kleding van kwaliteitsmerken. Dan weet ik zeker dat een trui of blouse niet na een paar keer wassen al gaat pillen. Verder helpt het als je niet té trendgevoelig shopt, maar kijkt naar items waar je ook over twee jaar nog blij mee bent. Zo vind ik mijn gele tv-kast fantastisch, omdat ik ‘m altijd een ander kleurtje kan geven. Zo zijn we er vast over 30 jaar nog steeds blij mee.

Verder helpt het natuurlijk om goed te zorgen voor je spullen:

 • Was kleding volgens het etiket (of was ze niet, als dat het advies is) en niet te vaak.
 • Maak je meubels met het juiste middel schoon. Allesreiniger is niet óveral goed voor, zo ontdekte ik ook pas na twee jaar op mezelf wonen. Houten meubels kun je vaak beter met een droge doek of eventueel wat water schoonmaken.
 • Wees niet overdreven scheutig met douchegel, shampoo of tandpasta. Met een klein beetje word je ook wel schoon.
 • Zoek online op hoeveel wasmiddel je écht nodig hebt. Was voor mij ook een eye-opener!
 • Doe langer met je telefoon, laptop, tablet, etc. door ze goed te beschermen. Zonder telefoonhoesje had ik nu waarschijnlijk al een keer of 57 een nieuwe telefoon moeten kopen.
 • Houd je apparaten goed schoon. Ontkalk je waterkoker, maak je stofzuigerfilter regelmatig schoon en reinig je wasmachine. Daardoor gaan ze langer mee en werken ze ook beter.

3. Skip overbodige abonnementen om minder geld uit te geven

Voordat je het weet zit je aan allerlei abonnementen vast. Je neemt een gratis proefabonnement en bent binnen de kortste keren – misschien onbewust – klant. Goed dus om eens in de maand of twee maanden kritisch te kijken welke abonnementen je hebt lopen en – vooral! – of die wel nodig zijn. Ik doe dat zelf ook nog regelmatig. Anders komt het zo voor dat we een gratis Videoland-proefabonnement zijn vergeten stop te zetten en daar elke maand € 4,99 voor aftikken. Is toch bijna € 60,- per jaar!

Heb je bijvoorbeeld een tv-abonnement terwijl je toch alleen maar Netflix kijkt? Zeg het op! Betaal je nog voor de sportschool, terwijl je liever thuiswork-outs doet met YouTube aan? Stop ermee!

4. Vergeet je verzekeringen niet

Daar kun je soms vrij eenvoudig op besparen, terwijl je toch nog steeds goed verzekerd door het leven gaat. Kijk bijvoorbeeld of je al jouw verzekeringen wel echt nodig hebt. Een reisverzekering is misschien geen must als je al jaren naar de camping in Bakkum gaat. Zo hadden Bart en ik heel lang twee aansprakelijkheidsverzekeringen lopen, terwijl die van mij automatisch al voor Bart gold.

Verder loont het om je goed te verdiepen in alle opties. Zo zit ik voor mijn arbeidsongeschiktheid als ondernemer bij SharePeople in plaats van dat ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een paar honderd euro per maand heb. Door mijn eetstoornisverleden zou ik alleen tegen een torenhoge premie een verzekering kunnen krijgen en die premie loopt ook nog op naarmate je ouder wordt. Via SharePeople ben ik voor hooguit een paar honderd euro per jaar klaar.

5. Stop met dure telefoonabonnementen

Ik ben nooit een grootverbruiker van belminuten en data geweest, dus ik ben heel lang prepaid blijven bellen. Toen ik daar een aantal jaar geleden toch van afstapte, heb ik een Sim Only-abonnement bij Simpel genomen. Ik heb zelf voor een tientje per maand 4 GB internet en kan onbeperkt bellen. Sim Only is veel goedkoper dan een telefoon met abonnement. Je kunt zelf je toestel uitzoeken en daar zo lang mee doen als je wilt. Ook zit je niet vast aan een lening (een telefoon op afbetaling wordt gezien als lening als je een hypotheek neemt) of contracten met veel kleine lettertjes.

hoofdgerechten joeri veul
Hier zien de tofuspiesjes er niet bepaald verkeerd uit, toch? Ik heb ze (naar het recept van mijn broer Joeri uit zijn kookboek ‘Hoofdgerechten’) gemarineerd in o.a. sambal, sojasaus en gember en heb er daarna satésaus bij gemaakt.

6. Maak meer sausjes, vleesvervangers en eetdingen zelf

Hier ben ik de laatste tijd volop mee aan het experimenteren. Sommige potjes, pakjes en verpakkingen met eten kun je ook prima zelf maken. Of je kunt ze vervangen door iets anders waar je veel minder voor betaalt. Vooral wat betreft vegetarisch eten merk ik dat het met simpele aanpassingen een stuk goedkoper kan. Dit zijn een paar dingen die ik de afgelopen maanden ben gaan doen. We zijn hierdoor zeker € 10 minder aan boodschappen kwijt per week.

 • Vervang vlees niet alleen met standaard vleesvervangers. Voor onze favoriete kipstukjes betalen we meer dan € 4,00 en dat gaat dan bij één maaltijd op. Daarom ben de laatste tijd meer naar andere opties gaan kijken voor naast kant-en-klare vleesvervangers. Zo gebruik ik vaak bonen, peulvruchten of noten in plaats van vega-burgers. Ook tofu is een perfecte budgetproof optie. Zo’n blok ziet er misschien niet heel aantrekkelijk uit (ik liep de tofublokken ook standaard voorbij in het schap!), maar met een goede bereiding maak je veel verschil.
 • Maak zelf sausjes. Zo maak ik graag romige saus van tahin of door cashewnoten te vermalen. Pastasaus kun je ook goed zelf maken, bijvoorbeeld met tomatenblokjes uit blik, basilicum en wat andere groenten en kruiden. Bekijk bijvoorbeeld deze simpele ravioli.
 • Zorg dat je bepaalde ingrediënten standaard in huis hebt, zoals tahin, noten, peulvruchten of bepaalde kruiden. Daar kun je vel kanten mee op.
 • Currypasta kun je ook zelf maken door diverse kruiden te mixen.
 • Voor smoothies heb je geen doosje “smoothiefruit” nodig. Je kunt ook grote diepvrieszakken met los fruit kopen en die dan mengen.
 • Probeer zelf vega-burgers te maken. Wij maakten laatst deze portobelloburgers en die smaakten fantastisch.

Lees ook: Makkelijk geld besparen | Mijn 47 ultieme bezuinigen-tips

7. Meld je af voor verkoopmailings en reclamepost

Verkoopmailings zijn er heel goed in om jou wijs te maken dat je iets absoluut moet hebben in je leven. Ook al was je je daar tot vijf minuten vóór het openen van die e-mail niet van bewust. Ik ben daar ook vaak zat in getrapt. Dan spotte ik een leuke trui in de C&A-nieuwsbrief, bezocht ik de site en werd ik vervolgens op elke willekeurige website bestookt met advertenties van die ene trui. Tja, dat maakt het lastig om het item nog uit je hoofd te krijgen. Daarom: schrijf je uit voor mailings die je verleiden tot overbodige uitgaven.

8. Wees kritisch bij kortingen

Herken je dat je als een magneet naar het woord ‘korting’ of ‘SALE’ wordt getrokken? Ik ben zelf kritisch bij aanbiedingen. Veel winkels zijn hier aardig slinks mee en laten je vooral geloven dat je zojuist de beste deal ooit hebt gescoord. Bijvoorbeeld:

 • 4 halen 3 betalen is geen fantastische aanbieding als je maar 1 product nodig had en die 4 verpakkingen met moeite op krijgt.
 • Veel winkels zetten een originele prijs naast de aanbiedingsprijs die niet klopt. Daardoor lijkt het alsof je meer korting krijgt dan eigenlijk zo is.
 • Krijg je gratis producten vanaf een bepaald bestedingsbedrag? Besef dan dat het niet altijd winstgevend is om voor € 10,- extra te kopen om dat extra product van € 1,- te krijgen.
 • Bij sommige winkels is er altijd korting. Zo zag ik laatst een site voor canvasafdrukken waar je altijd met 50% korting een canvas koopt. Dat is dus gewoon de standaard prijs.
 • Soms ben je ondanks de korting bij de concurrent goedkoper uit. Bij bol.com kost onze kattenbakverfrisser bijvoorbeeld standaard € 5,00 meer dan bij de dierenspeciaalzaak in het dorp. Ook met een korting van € 2,00 kan ik nog beter naar de andere winkel gaan.

Kijk vooral naar wat jij echt wilt hebben en laat je niet te veel iets anders wijsmaken door reclamemakers. Reken kritisch na of iets wel echt voordelig is voordat je 4 producten in je mandje stopt.

9. Laat sommige koopjes dan weer juist niet liggen

Bepaalde producten krijg je altijd wel op. Als jouw gezin een grootverbruiker is van een specifiek product of als je net iets nodig hebt, is een aanbieding natuurlijk wel een goede deal. Ik heb het idee dat bepaalde producten altijd wel ergens in de aanbieding zijn. Daarom wacht ik voor die producten altijd tot ik ergens een goede deal voorbij zie komen. Zo scoor ik de volgende soorten producten vaak in ‘2 halen 1 betalen’- of andere kortingsacties:

 • vitamines en supplementen (bijvoorbeeld de producten van Lucovitaal: als ze niet bij Etos in de aanbieding zijn, dan wel bij een andere drogist);
 • wasmiddel;
 • tandpasta (wij hebben de wat duurdere tandpasta van Colgate en ook die is vaak wel bij Etos, AH, Kruidvat of Trekpleister in de aanbieding);
 • koffiebonen;
 • Alpro-kwark (gebruik ik bijna dagelijks en kost best wat!);
 • het Felix-kattenvoer voor Pippa;
 • verzorgingsproducten van de drogist.
minder geld uitgeven

10. Koop dingen groot in

Als je grootverbruiker bent van een bepaald product, sla dan grotere verpakkingen in. Beter voor de portemonnee én voor het milieu! Wist je dat wij regelmatig kilo-emmers pindakaas of pakketten met 12 potten van De Pindakaaswinkel kopen? Daar doen we als pindakaasfanaten niet eens heel lang mee. Het is een stuk goedkoper dan elke week een nieuwe pot kopen. Daarnaast koop ik rijst en pasta altijd in zo groot mogelijke verpakkingen. Van mijn geliefde diepvriesmango neem ik kilozakken mee in plaats van kleine doosjes te kopen. En heb ik cacaopoeder nodig? Dan koop ik ook altijd de grootst mogelijke verpakking in plaats van een lullig klein potje.

Tip: check op de prijsetiketten in de supermarkt wat de prijs van een product per kilo is.

11. Vergelijk prijzen online

Een rondje googelen is soms al genoeg om minder geld uit te geven. Doe je een grote uitgave? Check dan online of je niet bij een andere winkel hetzelfde voor minder geld kunt kopen. Ik doe dat zelf vooral voor merkproducten. Zo kun je soms een bepaald kledingstuk in de ene winkel tegen een kortingsprijs kopen en in de andere niet. Voor het vergelijken van productprijzen gebruik ik zelf vaak Google Shopping, maar je kunt er ook voor surfen naar websites als Kieskeurig.nl of Tweakers.nl.

12. Download leuke bespaarapps

Maak van besparen een leuke sport in plaats van een moetje. Er bestaan allerlei apps die het eerder tof dan beperkend maken om minder geld uit te geven. Uiteraard ben ik enorm fan van Too Good To Go. Vooral de Groente- en Fruitboxen van Lidl zijn een fantastische deal. Je krijgt voor een paar euro een doos vol met fruit en groenten die er nog prima uitzien. Scheelt zo een tientje aan boodschappen!

Daarnaast zijn Marktplaats en Vinted geweldig om die ene dure merkblouse een stuk voordeliger te scoren. Goed voor het milieu en voor je banksaldo!

Andere leuke bespaarapps en -sites zijn bijvoorbeeld:

 • Foodello: hier shop je houdbare merkproducten die bijna niet meer verkocht mogen worden voor soms zelfs de helft van de normale prijs (varieert van chocoladerepen tot noedels of Clipper-tee);
 • Het Laatste Tafeltje: scoor met korting het laatste tafeltje in een restaurant of lunchroom en betaal zo een stuk minder voor een lekker etentje.
 • ANWB: als ANWB-lid krijg je korting op veel soorten uitjes, zoals De Efteling, De Keukenhof en diverse musea.
 • Actievandedag.nl: een leuke plek om cadeaus, uitjes of apparaten voor minder te kopen. Je moet wel mazzel hebben dat ze net aanbieden wat jij zoekt.
 • Spoordeelwinkel: boek hier een dagretour voor minder geld of koop tickets voor een uitstapje + treinreis voor een lagere prijs.

Oh ja, kijk ook in de verspil-me-niet-bak van je favoriete supermarkt. Daar liggen ook regelmatig boodschappen voor minder geld.

Lidl Groente- en Fruitbox

13. Weet wat je hebt liggen

Hiermee gingen wij in het verleden weleens de mist in. We hadden een enorme voorraad aan glutenvrij meel voor Bart, maar kwamen toch regelmatig met een nieuwe verpakking thuis. Dat leverde, naast een volgestouwde voorraadkast, soms ook producten over de datum op. Superzonde! Sindsdien checken we altijd de voorraad als we een boodschappenlijstje maken. Zo voorkom je dat je dingen in huis haalt waarvan je nog drie pakken hebt liggen en weet je ook zeker dat je voorraadkast niet tot de nok toe gevuld is met keer hetzelfde.

14. Boek op tijd

Of je nu naar een workshop gaat, een vakantie boekt of een uitstapje wilt plannen, vroeg boeken loont vaak. Vooral bij vakanties zie je dat. Als je vlak van tevoren boekt, betaal je je soms blauw aan een hotel of vliegticket. Ben je er vroeg bij? Dan kun je soms een mooie early bird-korting in je zak steken. Ook bij workshops is dat in mijn ogen steeds vaker het geval. Degene die de cursus geeft, gooit de prijs vaak later wat omhoog. Dan kun je maar beter al vroeg boeken, zodat je die € 50 of € 100 extra in je zak kunt houden.

15. Houd voor ogen waarom je minder geld wilt uitgeven

Daar is vast een reden voor. Je wilt sparen voor een huis of hebt je zinnen gezet op die gloednieuwe camera met alle functies waar je maar van kunt dromen. Minder geld uitgeven op zich klinkt vooral als iets vervelends. Wat een ellende, geen kleding meer kopen! Maar kijk naar de rooskleurige kanten ervan. Wat levert minder geld uitgeven je op? Waar doe je het voor? Probeer dat voor ogen te houden als je jezelf ervan moet weerhouden om die ene fantastische C&A-trui uit de nieuwsbrief te kopen. Nu is het misschien stom dat je die fantastische trui niet aan je garderobe toevoegt, maar het betekent wel dat jouw mooie camera of vakantie dichterbij komt.

Trouwens, ook financiële vrijheid of minder geldstress kan al een doel op zich zijn.

16. Weeg je eten af

Klinkt misschien neurotisch, maar het scheelt ons veel voedselverspilling. Ik weeg pasta, rijst en couscous altijd af, zodat we niet met restjes blijven zitten. Voordat ik dat deed, was ik geneigd om veel te grote pannen met rijst te koken. Dat betekent minder eten (en dus geld) in de prullenbak.

17. Verdiep je in je belastingaangifte

Leuker kan ik het niet maken. Of nou misschien wel: als je flink geld kunt besparen op je belastingaangifte, is dat best leuk. Ik heb altijd van mijn vader (een financieel wonder!) geleerd om goed uit te zoeken waar je wel en niet recht op hebt. Als je er maar goed genoeg in duikt, kom je er regelmatig achter dat je recht hebt op een bepaalde aftrek of belastingkorting.

Zo spaar ik sinds kort voor mijn pensioen als zzp’er. Toen ik me erin ging verdiepen, bleek je dat er zoiets bestaat als ‘jaarruimte’ en dat je dus een bepaald pensioenbedrag mag vrijstellen van belasting. Ook heb ik ooit veel geld teruggekregen voor OV-kosten die ik tijdens mijn herstel maakte om naar mijn behandelaar af te reizen. Zeker goed om er eens in te duiken dus (of om iemand in te schakelen die dat voor je doet)!

minder geld uitgeven 2

18. Kijk naar de risico-opslag van je hypotheek

Het handige aan freelance tekstschrijver zijn voor Hypotheek.nl is dat je er zelf ook nog een hoop van opsteekt. Zo leerde ik op die manier dat je hypotheekrente onder andere afhangt van je risico-opslag. Komt erop neer dat als jouw hypotheek relatief klein is ten opzicht van je woningwaarde, je minder rente hoeft te betalen. Dat komt doordat de risico-opslag dan lager wordt. Als je huis in waarde is gestegen of als je flink hebt afgelost, heb je hier misschien recht op. Zeker nuttig om eens uit te zoeken en achteraan te gaan bij je hypotheekaanbieder! Het kan soms een paar honderd tot duizend euro per jaar schelen.

19. Google naar kortingscodes

Oké, hier komt de bespaarmiep in mij naar boven. Als ik grote aankopen doe, zoals een KitchenAid (woohoo, ik hem hem!), een camera, een waterkoker of een meubel, dan kijk ik altijd of er toevallig een kortingscode is voor die specifieke winkel. Soms levert een nieuwsbriefinschrijving je 10% korting op. Ik heb ook weleens via influencers een kortingscode gevonden. Zo bestelde ik ooit achtergrondplaten voor foodfotografie. Na 1 minuut zoeken bleek een andere blogger een kortingscode online te hebben staan. Daardoor kreeg ik zowaar € 15 korting op de platen.

20. Zoek het lager op in de supermarktschappen

Laatst nog stonden wij in de Albert Heijn voor een busje met paprikapoeder. Bart greep al naar de Versteegen-kruiden (die op ooghoogte stonden), toen ik zei dat hij iets lager moest kijken. Verrek, de kruiden van AH-huismerk waren meer dan de helft goedkoper. Gris niet zomaar de eerste de beste verpakking uit het schap, maar kijk soms lager dan ooghoogte. Vooral bij zoiets als paprikapoeder waarbij je echt geen smaakverschil proeft.

pasta met rode biet 8
Bekijk het recept voor deze pasta met rode biet en vegan feta en amandelen op mijn blog.

21. Koop verse kruiden als plant

Ik nam eerst wekelijks een plastic doosje met basilicum mee, totdat ik ontdekte dat een basilicumplant maar ietsje meer kost en je ongeveer vijf keer zoveel basilicum oplevert. Bovendien gaat zo’n plantje veel langer mee en staat het gezellig in de keuken. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld munt en peterselie.

Wil je nog minder geld uitgeven aan dat soort kruiden? Verbouw ze dan zelf in een mini-moestuintje.

22. Winkel zonder mandje als je geen grootse inkoopplannen hebt

Ga je alleen voor een bakje blauwe bessen de supermarkt in? Pak dan geen mandje of karretje. Dan ben je minder snel geneigd om er van alles bij te pakken; je hebt immers maar twee handen. Ook bij winkels als Blokker of Action helpt het om geen mandje te pakken. Je hebt dan meer overzichtelijk wat je precies gaat afrekenen en zult niet zo snel allerlei overbodige spullen erbij pakken. Die truc pas ik regelmatig toe om mijn Action-koopdrang te temperen.

23. Geef jezelf iets om minder geld uitgeven leuk te maken

Klinkt wat tegenstrijdig, omdat je daar dan weer wél geld aan uitgeeft. Maar soms kan iets kleins je helpen om minder geld uitgeven leuker en haalbaarder te maken. Zo heb ik sinds kort het kookboek ‘Every day vegan budgetproof’ van Lenna Omrani staan. Helpt mij om op een meer budgetproof manier te koken! Je kunt bijvoorbeeld ook voor een paar euro een downloadbare bespaarplanner kopen of schaf een boek aan met bespaartips. Zo zag ik laatst het boek ‘Gek op geld’ van Eef van Opdorp voorbijkomen. Lijkt me erg interessant! Met zo’n bespaarcadeautje maak je besparen een leuke uitdaging in plaats van een vervelend ding.

Heb jij nog een gouden tip om minder geld uit te geven?

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met Simpel

.

minder geld uitgeven 4

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 3 oktober 2022 op 9:13 am - Beantwoord

  Eerlijk gezegd heb ik geen moeite met geen geld uitgeven. Ik weet thuis en dan kom je niet snel in de verleiding om een ongezonde en dure hap bij een supermarkt te halen. Maar ook toen ik op kantoor werkte nam ik gewoon een lunchbox mee. Misschien is dat nog een tip. Lekker wel iets meer koken en dan de restjes bij je lunch opeten.
  Maar ik weet verder wel af of een dure aankoop mij uiteindelijk geld bespaart. Bijvoorbeeld bij een nieuw huishoudelijk apparaat: als een zuinigere machine iets duurder is, maar in gebruik zuiniger, dan ga ik voor duurder. Penny-wise, pound-foolish. Maar goed, ik heb het privilege dat ik überhaupt die keuze kan maken.

 2. Naomi 3 oktober 2022 op 9:28 am - Beantwoord

  Het valt me in de supermarkt op dat steeds meer mensen blijkbaar laag kijken. Ik deed dat altijd al, maar merk de laatste tijd dat er vaak schappen van huismerken leeg zijn en dat ik dus uitkom bij duurdere merken. Blijkbaar zijn anderen me nu voor, waar ik eerder nooit misgreep.
  Mooie tips. Veel herkenbaars. Ik moet wel zeggen: Als je al deze dingen al deed/doet, valt er weinig meer te besparen helaas. Ik merk het ook aan mijn kassabon, elke week weer.

 3. Rianne 3 oktober 2022 op 1:21 pm - Beantwoord

  Eten afwegen doe ik ook altijd. Want als ik uit de losse pols kook, dan heb ik de neiging altijd teveel aardappels, rijst en pasta te koken. Nu kook ik altijd precies wat we ook daadwerkelijk in één keer opeten. Enkele kruiden koop ik ook altijd de goedkoopste van, maar voor de duurdere kruidenmixen zonder zout (die ik heel erg lekker vind) daar besteed ik wel meer geld aan. Maar via de AH Bonusbox heb ik die heel vaak met korting of 1+1 gratis. Ook koop ik bv uienpoeder in een kilozak bij de Kruidenbaron, dat is veel voordeliger dan die kleine potjes. Ik gebruik hier namelijk altijd ruim 20 gram uienpoeder plus 16 gram sojasaus om samen met een scheut water mijn aardappels in te koken. Omdat wij veganistisch eten is dit een perfecte vervanger voor de vleesjus en zijn de aardappels zo toch lekker hartig van smaak. Oh en mijn basilicum plantje staat hier inmiddels al bijna anderhalf jaar nog in leven in de vensterbank 🙂

 4. johanna 10 oktober 2022 op 2:12 pm - Beantwoord

  Nee, geen gouden tips, maar de meeste dingen die jij noemt doe ik ook. Mijn persoonlijke meest effecitieve tips zijn: a) geen winkel in gaan, als je niets nodig hebt, of hooguit met een boodschappenlijstje en niets anders kopen. b) een mandje ipv een winkelwagentje nemen, want dat verleidt ook tot meer kopen. (in Amerika zijn de winkelwagens ook extreem groot, en dat zie je dan ook aan de gebruikers) En mijn argument is altijd, dat ik het daarna ook zelf moet kunnen dragen, dus het mandje is gewoon een goede restrictie.

  • Romy 7 november 2022 op 8:06 am - Beantwoord

   Yes, om die reden vind ik mandjes ook altijd een goed idee. Met een winkelwagen kun je zelfs met een hele berg boodschappen nog denken “Oh, dat valt wel mee!”. Totdat je dan aan de kassa staat 😉

 5. Maaike 13 oktober 2022 op 10:34 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik ga tegenwoordig meestal niet meer echt shoppen, want ik geef veel te veel uit. En altijd eerst iets eten voordat ik boodschappen ga doen 🙂 En ook ik koop dingen graag groot in als ze in de aanbieding zijn.

 6. Rita 10 januari 2024 op 9:27 am - Beantwoord

  Heel interessant

Recente blogs

15 ontspannende hobby's om direct tot rust te komen

30 januari 2019|Lifestyle|

Ontspannen. Het is bij mij soms net als op tijd naar bed gaan. Je weet dat je er goed aan doet, maar het schiet er weleens bij in. Máár daar heb ik iets op gevonden. Ontspannen gaat mij al een stuk beter af wanneer ik daar structureel tijd voor vrijmaak. Bijvoorbeeld door een ontspannende hobby op te pakken. Inspiratie nodig voor een ontspannende hobby die bij jou past? Dit zijn 15 ontspannende hobby's die ook jou misschien helpen om tot rust te komen.

Outfit | Blauwe bloementop & pantalon op een warme dag

3 augustus 2019|Outfits|

Tijdens de hittegolf afgelopen week was een outfit samenstellen soms een ware uitdaging. Want wat trek je aan als ieder laagje stof eigenlijk al te veel is, terwijl de gelegenheid er ook niet echt naar is om in je bikini rond te lopen? Gelukkig had ik nog genoeg hangen om kledingstress te voorkomen. Mijn bloementop bleek een uitkomst. En ook mijn tweedehands pantalon mocht met 40 graden wel uit de kast komen. Tijd om je mijn hittebestendige outfit te laten zien (ook al heeft de hitte, nu ik dit schrijf, plaatsgemaakt voor een flinke plensbui).

Outfit | Mintgroene blazer met bloemen

8 april 2019|Outfits|

De afgelopen maand bracht ik vooral veel tijd door in woonwinkels en meubelboulevards. Op zich erg leuk, maar na een tijdje kende ik "mijn" filiaal van Ikea wel van binnen en buiten. Het was dan ook een feestje om dit weekend weer eens niet alleen naar nachtkastjes en pedaalemmers te kijken, maar vooral ongestoord kledingwinkels te bezoeken met mijn vriendin Diana. Bij Steps slaagde ik bijzonder goed en trakteerde ik mezelf op een wel heel fleurige mintgroene blazer. Ik laat je graag mijn lente-outfit zien.