Minder moeten? | 9 dingen die heus niet altijd “moeten”

21 nov 2019 | Persoonlijke groei, Zelfliefde | 16 reacties

dingen die niet moeten

‘Moeten’ is een woord dat in veel zinnen dubbele aanhalingstekens verdient. We moeten nogal wat. Of beter gezegd: we leggen onszelf heel wat dingen op. Bijvoorbeeld omdat we iets willen waarmaken, aan andermans verwachtingen willen voldoen of omdat we perfect willen zijn. Groot nieuws: veel van dingen moeten we niet, maar “moeten” we. Van onszelf. Tijd om de lijst met “moetjes” drastisch in te korten! Dit zijn 9 dingen die helemaal niet per se moeten.

 1. Je huis blinkend schoon maken voor visite. Ik heb zelf snel de neiging om mijn huis voor visite van onder tot boven schoon te maken. Natuurlijk is een schoon huis fijn, maar je huis hoeft er echt niet uit te zien als in een woonmagazine wanneer de loodgieter op bezoek komt. Hij heeft vast weleens smerigere dingen gezien dan twee spetters tandpasta op de badkamerspiegel.
 2. Er altijd uitzien om door een ringetje te halen. Tijd besteden aan je uiterlijk is meestal een prima idee, zeker als je je daardoor zelfverzekerder voelt. Maar zie het niet als een verplichting er altijd tiptop uit te zien. Een keer naar de supermarkt lopen zonder lipstick is zo’n ramp nog niet. Net als de deur uitgaan in een makkelijke outfit of een keer niets anders aan je haar doen dan er een kam doorheen halen. Het mag soms best een tikkeltje minder perfect. Zeker in je vrije tijd.
 3. Zelf opgelegde doelen vandaag nog behalen. Op zich is het een prima plan doelen na te streven, concrete plannen te maken en daar een deadline aan te koppelen. Maar houd het wel realistisch. En besef dat jij die doelen zelf hebt bedacht en dat je ze dus ook zelf kunt verschuiven als ze niet haalbaar blijken. Red je het niet om je website morgen af te hebben? Overmorgen weer een dag! En lukt het niet om vandaag naar de kapper, de supermarkt én de bouwmarkt te gaan? Dan is er vast iets wat je van dat lijstje kunt schrappen. ‘Moeten’ is iets anders dan ‘willen’.
 4. De verwachtingen van anderen waarmaken. Wat als je een agenda vol taken hebt en er iemand tussendoor fietst met een “klein verzoekje”? Grote kans dat dat “kleine” verzoekje iets groter is dan diegene schetst en dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Besef dat je altijd zelf een keuze hebt als iemand anders je iets vraagt of misschien zelfs verwacht. Besluit je in je drukke agenda tijd vrij te maken voor dat verzoekje? Weet dan dat dat in sommige gevallen je eigen beslissing is en dat ‘nee’ zeggen misschien ook een optie was geweest.
 5. Acuut op berichtjes reageren. Ping. Een appje. Pingping. Een nieuwe e-mail. De notificaties gaan de hele dag wel door, maar voel je niet verplicht om acuut alles uit je handen te laten vallen zodra je telefoonscherm oplicht. Heb je wat tijd nodig om ergens over na te denken? Laat gerust die blauwe vinkjes staan of zet het beantwoorden van de e-mail op je to-do-list voor morgen. Er is heus geen man overboord als je reactie een paar uur later komt.
 6. Voor iedereen om je heen zorgen. Het is prachtig als je de neiging hebt te zorgen voor mensen om je heen. Jij bent het luisterend oor als je vriendin erdoor heen zit, je blijft langer op het werk als een collega worstelt met problemen en je gaat wekelijks bij een verre tante langs die dat fijn vindt. Maar besef dat je niet voor IEDEREEN om je heen hoeft te zorgen. Hoe mooi het ook zou zijn, echt haalbaar is het niet. Weet dat je het beste voor anderen kunt zorgen als je in eerste instantie voor jezelf zorgt.
 7. Je agenda aanpassen aan anderen. Eerder liet ik me vaak leiden door agenda’s van anderen, terwijl dat eigenlijk helemaal niet hoeft. Tegenwoordig wring ik me dan ook niet meer in allerlei bochten om maar ‘ja’ te kunnen zeggen op een afspraakvoorstel. Ik vraag bij tijdvakken vaak of iemand specifieker kan zijn of geef aan dat ik om tijdstip X weg moet, zodat ik meer vrijheid heb in mijn dagindeling. Lukt iets niet omdat ik al wat veel op mijn bordje heb? Dan ben ik daar ook eerlijk over.
 8. Gewoontes elke dag volhouden. Ik ben groot voorstander van goede gewoontes (wie niet?), maar ik geloof ook dat je daar best van mag afstappen als dat tijdelijk beter is. Je hoeft je niet verplicht te voelen om op je vaste hardloopdag te gaan rennen als je geen puf hebt. Net zoals ’s ochtends extra vroeg opstaan misschien geen goed idee is als je ziekjes in bed ligt. Weet dat je vaak jezelf dat soort dagelijkse verplichtingen oplegt en dat je dus alleen zelf kunt beslissen die “verplichtingen” een keer te laten voor wat ze zijn.
 9. Voldoen aan “sociale verplichtingen”. Wie zegt dat je elke week zondag op de bank bij je oom en tante moet zitten? Of dat je verplicht tot het eind van de borrel op het werk moet blijven? En dat je verplicht naar de horrorfilmavond moet gaan terwijl jij meer van romcoms houdt? Sociale verplichtingen zijn heus niet altijd een verplichting. Jij kunt besluiten bijtijds weg te gaan, niet naar de verjaardag van de vage kennis te gaan of jezelf de horrorfilms te besparen. Niemand verplicht je om elke uitnodiging enthousiast te beantwoorden.

Voelt voor jou weleens iets als een verplichting terwijl het dat niet is?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

16 Reacties

 1. Darina

  Het ‘moeten’ probeer ik al een tijdje te minderen. Best lastig maar er komt wel wat schot in. Vooral nummer 4 vind ik soms een uitdaging.

  Antwoord
 2. Naomi

  Heel erg herkenbare dingen. Een vriendin had het een keer met me over het gebruik van het woord moeten. Sindsdien valt het me natuurlijk op als ik het woord gebruik. Heel simpel voorbeeld is dat je kunt zeggen: “Ik moet nog boodschappen doen.” Je kunt ook zeggen: “Ik ga nog even boodschappen doen.” Klinkt voor jezelf soms al een stuk liever;).

  Antwoord
 3. Els

  Punt 9 neem ik sinds een tijdje in acht. Erg fijn. Gewoon een keer nee zeggen mag. En ach, zelf opgelegde doelen, daar moet ik nog veel leren. Ik begin met een lijstje, is deze af. Begin ik gewoon mijn lijstje aan te vullen ;-).

  Antwoord
 4. bychristiana

  Haha, ja heel veel, maar ik ben het met je eens dat we dat ‘moeten’ vooral onszelf opleggen. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld iets bedacht, en dat is dat ik mijn telefoon ‘s avonds boven leg. Dan zit er ik er ten eerste niet de hele tijd op te kijken, en heb ik ook niet de behoefte om direct mailtjes te lezen en te reageren op berichten. En op vrije dagen ga ik makkelijk zonder make-up de deur uit;-)

  Antwoord
 5. Iris

  Leuke tips Romy! Minder moeten geeft veel meer rust.

  Antwoord
 6. Rachel Kromdijk

  Wat heb je dit weer goed verwoord en wat een fijne tips! Ik moet dat knopje soms ook juist de andere kant opzetten.. gewoon een keer een dag aan mezelf werken. Niet bezig zijn met andere en alles om me heen

  Antwoord
 7. Suzanne

  Het voelt voor mij vaak wel goed als ik er goed uit zie, fijn e kleding aan heb en mijn make-up netjes. Anders voel ik me al gauw futloos en komt er niets uit mijn handen.

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan me voorstellen dat je je al wat beter voelt als je kleding en make-up draagt waarmee je je goed voelt. Een beetje aandacht voor je uiterlijk is vaak wel een goed idee. Alleen op dagen waarop ik weinig plannen heb, probeer ik dat wat meer te laten. Dan hoeft het allemaal qua outfit niet zo perfect.

   Antwoord
 8. Lisa

  Oef, punt 8 ….daar maak ik me zeker schuldig aan…..de andere ook. Zonder makeup en met joggingbroek naar de supermarkt kan ik wel heel goed :-)

  Antwoord
 9. Anna

  Wat een mooi artikel! Ik kan me hier helemaal in vinden. Al vind ik zelf erg lastig om mijn ‘moetjes’ los te laten! In het verleden paste ik mijn agenda vaak aan anderen aan, dat doe ik tegenwoordig een stuk minder en dat geeft echt veel rust :-).

  Antwoord
 10. Giovanna Jansen

  Al die punten ‘moesten’ vroeger van mij ook, voor mezelf dan bedoel ik. Het heeft heel wat jaren gekost voordat ik het leerde (en ook niet alle punten tegelijk) los te laten, maar zo’n opluchting om dat niet meer allemaal te moeten!

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi om te horen dat je langzaamaan leerde om deze punten meer los te laten. Soms kun je jezelf zo veel moetjes opleggen die eigenlijk helemaal geen moetjes zijn.

   Antwoord
 11. Simone

  Ik maak me wel schuldig aan punt 1 en 5 hoor, haha! Overigens is punt 1 niet per se erg, ik ben gewoon geen schoonmaak-koningin en ik geef eerlijk toe dat ik het huishouden stiekem gewoon zonde van mijn tijd vind. Dus soms als mijn ouders of schoonouders komen, moet er even gauw een poetsdoek over de spullen heen… :P

  Antwoord
  • Romy

   Haha, in dat geval is een bezoekje van de (schoon)ouders inderdaad de ideale stok achter de deur voor een extra schoonmaakbeurt ;)

   Antwoord
 12. Nikita

  Ik moet altijd te veel van mezelf. Vooral op mijn vrije dagen moet ik van alles. Ik moet tekenen, ik moet lezen, ik moet bloggen. Ik moet helemaal niks op mijn vrije dagen. Vooral genieten van het feit dat ik een dag thuis ben. Nu geniet ik van mijn vrije dagen en doe ik wat ik leuk vind. Vroeger wilde ik ook altijd aan iedereen zijn verwachtingen en meningen voldoen. Maar dat is vermoeiend en daarmee raak je op den duur in de knoop met jezelf. Nu heb ik zoiets van (zonder arrogant te zijn), als je me tof vindt om de persoon die ik ben dan ben ik blij. Als je dat niet bent, ben ik ook blij. Het maakt me niet zoveel meer uit. Natuurlijk ga ik geen beslissingen nemen waarmee ik duizenden mensen kwets. Ik heb het eerder over kleine dingen. Zoals als iemand mij stom vindt of niet meer met me wil omgaan omdat ik veel lees of graag shirts van Disney draag. Als je me daarvoor stom vind, ga je gang. Ik ben er wel gelukkig mee en dat is het belangrijkste. En ik weet ook dat er mensen zijn die altijd achter me staan, wat ik ook doe.

  Antwoord
  • Romy

   Wat prachtig hoe je er nu in staat en meer trouw bent aan jezelf! Net wat je zegt, je kunt maar het beste keuzes maken waar jij blij van wordt. Als dat niet bij iemand anders past, dan moet diegene dat zelf weten. Je kunt immers altijd het beste mensen om je heen hebben die bij jou passen en bij wie je echt jezelf kunt zijn.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs