action9 2 1

Minder negatief denken | 7 wijze lessen die ik leerde

 • 6 maart 2019
 • 36 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Het is knap lastig wanneer negatieve gedachten voortdurend overheersen. En wanneer bijvoorbeeld een belastingbrief bijna als een domino-effect een stroom van negatieve gedachten teweegbrengt. Of wanneer je door doemdenken zelfs niet meer durft te dromen. Ook ik ben lange tijd een negatieve denker geweest. Maar met oefenen en stappen zetten is minder negatief denken mij gelukt. Wat ik kan, kun jij ook! Daarom deel ik 7 lessen die ik hierover heb geleerd.

Een kleine disclaimer: deze tips zijn bedoeld om jezelf te trainen in minder negatief denken. Als je zware klachten ervaart en bijvoorbeeld depressief bent, raad ik je aan om professionele hulp te zoeken die je persoonlijk op weg kan helpen. ♥

1. Een baaldag op z’n tijd is oké

Af en toe negatief denken is echt zo erg nog niet. Natuurlijk baal je als je bijvoorbeeld zakt voor je rijbewijs of als je wasmachine het plotseling begeeft. Zo’n dag mag er best zijn. Ik heb ook dagen die voor mij als het-universum-keert-zich-tegen-Romy-dag de boeken in gaan. De truc is alleen wel dat je die gedachte de volgende ochtend loslaat en na een goede nachtrust weer met frisse moed kunt beginnen. Balen mag, maar blijf er niet té lang in hangen.

2. Soms hebben negatieve dingen ook een positieve kant

Ik ben gek op de strategie van omdenken. Oké, er zijn uitzonderingen. Wanneer mijn lievelingstrui gekrompen uit de was komt, sta ik niet meteen stuiterend naast de wasmachine omdat ik “nu een nieuw exemplaar kan uitzoeken”. Maar in sommige gevallen kun je wel degelijk in iets negatiefs ook een positieve mogelijkheid zien. Een voorbeeld: ik baal weleens als iemand last-minute een afspraak afzegt. Tegelijkertijd levert dat echter ook een onverwachte dag vrij op, oftewel tijd om bijvoorbeeld spontaan een middagje te fotograferen. En laat ik dat nu wél kunnen waarderen!

3. Soms had het “zo moeten zijn”

Veel negatieve dingen in mijn leven hebben uiteindelijk juist wat opgeleverd. Dankzij een mindere periode leerde ik de kleine genietmomenten meer waarderen. Door de frustrerende periode van tevergeefse ziekenhuisbezoekjes voorafgaand aan mijn steunkousen, heb ik geleerd voor mezelf op te komen. En ik zou mijn fijne woning niet hebben gehad als ik niet eerst minder succes had gehad op de woningmarkt. Ik kan me voorstellen dat je, als je nu zelf in een lastige periode zit, denkt “Schiet een eind op!”. Maar alleen al voorzichtig geloven in het idee dat je er achteraf sterker uitkomt of dat je een nóg mooiere kans zult krijgen, kan helpen bij minder negatief denken.

4. Negatief denken is een vicieuze cirkel

In principe ben ik geen fan van welke spirituele theorie dan ook. Zo ook die van The Secret. Maar ik geloof er wel in dat negatief denken je soms nóg meer negativiteit brengt. Hoe ik dat bedoel? Als je gelooft dat jij gedoemd bent om pech over je heen te krijgen, dan zal je ook minder snel positieve dingen ervaren. Niet alleen omdat je de positieve dingen niet ziet, maar ook omdat je bijvoorbeeld dromen laat voor wat ze zijn of plannen laat varen uit angst dat ze mislukken. Je hebt dat eerder meegemaakt en geeft de hoop op, waardoor het ook lastig is om wél voor die dromen te gaan.

Het goede nieuws is dat positief denken op dezelfde manier kan werken (in ieder geval bij mij). Als je focust op positieve dingen, zal je eerder aandacht hebben voor iets kleins positiefs. Je trekt misschien meer mensen aan omdat je meer positiviteit uitstraalt en zal wellicht ook harder aan je dromen werken omdat je er in gelooft. Dat vergroot weer de kans dat die dromen uitkomen. Een positieve vicieuze cirkel dus!

minder negatief denken tips

5. Negatieve gedachten zijn te relativeren

Veel negatieve gedachten zijn wel te relativeren. Doemgedachten over de toekomst zijn bijvoorbeeld, als je er goed over nadenkt, vaak meer fantasie dan werkelijkheid. Dingen waar je nu heel erg mee zit, ben je misschien over een week al lang weer vergeten. En de kleine dingen die vandaag tegenzitten, lijken misschien nu erger dan ze zijn doordat je in de baalmodus zit. Laat negatieve gedachten niet met je aan de haal gaan, maar kijk heel kritisch en nuchter naar hoe terecht die gedachten eigenlijk zijn.

6. Negatief denken levert niets op

Ik geloofde ooit dat negatief denken ook zeker wel dingen oplevert. Het houdt je kritisch, sceptisch en nuchter. In werkelijkheid bracht het me echter bijzonder weinig. Negatief denken draait je mooiste dromen de strot om (“Waarom dromen als eerdere dromen niet uitkwamen?”), dwarsboomt gave plannen (“Die mislukken toch!”), neemt je kleine genietmomenten af (“Wel leuk, maar…”) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Reden genoeg dus om juist minder negatief te denken.

7. Minder negatief denken kun je leren

“Ja maar, ik ben nu eenmaal een negatieve denker.” Boem. Dat is een gegeven. Ook ik heb dat lang gedacht, maar ben er inmiddels van overtuigd dat niets minder waar is. Er bestaat een hele trukendoos om je gedachtegang een zwaai de positieve kant op te geven. Zo kun je heel bewust negatieve gedachten spotten en beslissen dat je daar niet in mee wilt gaan. Je kunt elke avond een positief lijstje opstellen om negatieve gedachten te minderen. Of je kunt met een coach of een training aan specifieke gedachten werken. Je gedachten gaan niet met jou aan de haal; jij kunt ze beïnvloeden.

Minder negatief denken is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ook bij mij is het een proces geweest en is het dat nog steeds. Maar geloof me: wat ik kan, kun jij ook!

Zie jij jezelf als een optimist of een pessimist?

minder negatief denken tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Femke 6 maart 2019 op 6:20 am - Beantwoord

  Ik denk gelukkig niet zo heel vaak negatief.. maar als ik dat wel doe dan probeer ik inderdaad ook maar te denken dat het zo had moeten zijn… en weet je, vaak is dat nog zo ook :-).

  • Romy 7 maart 2019 op 12:33 am - Beantwoord

   Dat is zeker waar! Zelfs dingen die op het moment zelf echt heel vervelend waren, hebben me uiteindelijk soms de mooiste dingen (of in ieder geval de meest wijze lessen) opgeleverd 🙂

 2. Darina 6 maart 2019 op 6:40 am - Beantwoord

  Ik was vroeger wel meer een pessimist. Gelukkig heb ik dat tij kunnen keren en denk ik nu ook, het had zo moeten zijn of het komt wel goed, en dient zich soms juist een nieuwe mogelijkheid aan. Goede tips Romy!

  • Romy 7 maart 2019 op 12:35 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je je manier van denken hebt kunnen veranderen en nu ook meer gelooft dat iets negatiefs soms juist wat positievers oplevert. Een gedachte die je heel erg kan helpen in het leven! <3

 3. Naomi 6 maart 2019 op 7:19 am - Beantwoord

  Mooie lessen. Ik denk dat ik van nature wel een beetje een pessimist ben, hoewel ik ook weet dat het pessimisme van nu wordt veroorzaakt door mijn depressie. En je disclaimer klopt: Dan is er meer nodig dan deze tips. Maar deze tips laten me wel zien hoe ik voor mijn depressie kon denken en dat op een dag weer zal kunnen. Dankjewel daarvoor!

  • Romy 7 maart 2019 op 12:37 am - Beantwoord

   Wat heftig dat je een depressie hebt! Ik vind het een prachtig compliment dat je iets aan mijn tips hebt. Ook al lijkt het nu misschien allemaal heel donker en lijkt een situatie misschien zelfs uitzichtloos, ik weet zeker dat er weer een moment komt waarop je positiever kunt denken en de zon weer meer ziet schijnen. Stapje voor stapje kom je vooruit, wellicht met hulp van anderen, maar uiteindelijk komt het goed. Echt waar! <3 Heel veel sterkte!

 4. bychristiana 6 maart 2019 op 8:00 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik heb wel ontzettende downs gehad in de afgelopen jaren, zeker toen ik nog ziek was, maar ik durf wel te zeggen dat ik een optimist ben. Sowieso ervaar ik emoties altijd best intens, dus ik kan heel verdrietig zijn (heel, heel erg) maar aan de andere kant ook echt euforisch van blijdschap . En gelukkig ervaar ik na mijn operatie gelukkig veel vaker het laatste dan het eerste. Ik vind je punt 5 vooral erg goed; relativeren. Dat zouden we met z’n allen denk ik sowieso meer moeten doen;-) Dingen die op een bepaald moment heel erg lijken, vallen uiteindelijk toch vaak best mee.

  • Romy 7 maart 2019 op 7:56 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je na de operatie veel meer gelukkige momenten hebt. Toch bijzonder hoeveel impact zo’n ingreep ook psychisch kan hebben, in positieve zin. Ik herken overigens wel wat je zegt. Als ik gekwetst ben of verdriet heb, ervaar ik dat altijd best wel heftig. Maar aan de andere kant kan ik ook intens blij en gelukkig zijn. Soms lastig, maar in het geval van het laatste heeft het ook zo zijn charme 🙂

 5. Jacqueline 6 maart 2019 op 8:16 am - Beantwoord

  Ik ben een kritische optimist. 😉 Heb ook zeker wel mijn baaldagen af en toe, maar die houden me ook realistisch. Soms moet je je erbij neerleggen dat je je dromen niet waar zult maken. Maar dat betekent niet dat er niet iets net zo leuks voor in de plaats komt.

  • Romy 7 maart 2019 op 7:57 am - Beantwoord

   Mooi gezegd! En “kritische optimist” vind ik eigenlijk wel een goede benaming! Inderdaad, soms komen dromen niet uit, maar er kunnen dan wel heel mooi andere dingen voor in de plaats komen. Soms zijn die dingen zelfs mooier dan je oorspronkelijke droom was.

 6. Ilona Wielinga 6 maart 2019 op 9:16 am - Beantwoord

  Erg mooi artikel. Ik ben zelf geneigd snel negatief te denken, en probeer hier de laatste tijd veel bewuster bij stil te staan. Dus dit artikel heeft een aantal fijne tips die ik zeker ga onthouden 🙂

  • Romy 7 maart 2019 op 7:59 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je iets aan mijn tips hebt! En wat goed dat je de laatste tijd meer bewust bezig bent met minder negatief denken.

 7. Shirley 6 maart 2019 op 9:24 am - Beantwoord

  Mooi dat jij je gedachten zo goed hebt hebt leren ombuigen. Ik ben van nature meer een pessimist dan een optimist, en ook een beetje een doemdenker. Zo stuurde mijn vriend me vorige week een auto van zijn gloednieuwe auto. Geparkeerd naast een groepje fietsen! Mijn eerste gedachte: omg, daar zet je je nieuwe auto toch niet neer, straks valt een van die fietsen om :’) Ik zou het heerlijk vinden als ik wat relaxter was, haha. Gelukkig kan ik in veel situaties wel steeds positiever denken. Ik ben er net als jij van overtuigd dat je het jezelf kunt aanleren.

 8. Anna 6 maart 2019 op 9:34 am - Beantwoord

  Wat een ontzettend mooi artikel weer Romy! Ik heb de afgelopen maanden mijn manier van denken van “het kan altijd erger” naar “zonnestraaltjes” omgezet en wat een opluchting is dat! Positiviteit is zo fijn als je het eenmaal gevonden hebt! Dat klinkt heel zweverig, maar wat ik er mee bedoel is dat je het zelf moet doen! Niemand anders kan je positiever maken, het is hard werken. Liefs

  • Romy 7 maart 2019 op 8:02 am - Beantwoord

   Het is al heel wat dat positiever denken je in veel situaties beter afgaat. Doemdenken is volgens mij soms een heel natuurlijke reactie. Ik doe het zelf ook weleens, vooral bij grotere risicovolle keuzes. Maar je kunt jezelf inderdaad trucjes aanleren om het in ieder geval te minderen. Hopelijk komt dat meer relaxte gevoel met de tijd. Het zal ook wel iets zijn wat groeit met de jaren, denk ik. Als ik sommige eind-dertigers mag geloven 😉

  • Romy 7 maart 2019 op 8:03 am - Beantwoord

   Heel mooi gezegd en wat een prachtige verandering van je gedachtegang ook! Ik herken helemaal wat je zegt. Je kunt je nog met heel veel positieve mensen omringen, maar uiteindelijk zal je jezelf positiviteit moeten aanleren en gaat het om hoe jij met situaties omgaat. Heel knap dat je daarin een flinke verandering hebt weten te maken 🙂

 9. Silke 6 maart 2019 op 9:42 am - Beantwoord

  Ik vind het mooi om te lezen dat jij deze omslag hebt weten te maken. Natuurlijk blijft het een proces. Dat het tijd en oefening kost is zeker, maar ik geloof ook dat iedereen stappen kan maken. Mooie lessen. Zelf kan ik van hoge pieken en diepe dalen zijn haha, maar over het algemeen voel ik dat ik steeds positiever word! 🙂 Liefs

  • Romy 7 maart 2019 op 8:04 am - Beantwoord

   Prachtig om te horen dat je over het algemeen meer van de positieve kant in je hebt! Natuurlijk kun je niet op ieder moment positief zijn, maar het heeft al heel wat dat het positieve de overhand krijgt 🙂

 10. Ik ben van mijzelf geen negatieve denken. Maar toch is mijn valkuil dat wanneer ik negatieve mensen om mij heen heb, dat ik er in mee ga. Hier moet ik wel op letten.

  • Romy 7 maart 2019 op 8:06 am - Beantwoord

   Het is ook lastig als bepaalde mensen in je omgeving je eerder negatieve dan positieve energie bezorgen. Hopelijk lukt het je toch om in de loop der tijd dat wat meer los te laten en je eigen positievere gevoel te behouden.

 11. Anouk 6 maart 2019 op 10:10 am - Beantwoord

  Relativeren is zo’n goede tip! Dat is echt het belangrijkste wat ik van mijn psycholoog heb geleerd.

 12. Lianne 6 maart 2019 op 11:06 am - Beantwoord

  Mooie blog, net wat ik nodig had! Gisteren is er iets heel vervelends gebeurd waar ik erg verdrietig om ben, en dan is het erg lastig om toch het positieve in iets te blijven zien. Gelukkig gingen we gisteravond naar een concert dus ik had gelukkig wel wat positieve afleiding en nu gaat het wat beter 🙂 Van mezelf kan ik erg pessimistisch zijn en als er iets vervelends gebeurt kan ik vaak echt in het negatieve blijven hangen. Dus ik herken heel erg wat je zegt, dat je vroeger dacht dat je gewoon alleen maar negatief kon denken en negatieve dingen aantrok. Gelukkig heb ik dat de laatste jaren wel minder. Stefan heeft me daar mee geholpen, en positieve gedachten opschrijven helpt voor mij heel goed. Ook geef je goede tips waar ik ook zeker iets aan heb!

  • Romy 7 maart 2019 op 8:11 am - Beantwoord

   Ah jeetje, wat ontzettend rot om te horen dat je dinsdag zo’n verdrietige dag had! Mocht je er graag over willen praten/schrijven, je kunt me altijd appen of bellen! <3 Heel veel sterkte!
   Fijn om te horen dat het concert wel wat afleiding bood en dat je vooral dankzij Stefan hebt geleerd om meer positief te denken. Zo'n lijstje met blijmakers noteren is inderdaad ook een fijne methode om minder negatief te denken.

 13. Els 6 maart 2019 op 11:56 am - Beantwoord

  ZO had het juist moeten zijn, en waar deuren dichtgaan gaan, gaan ook deuren open, vind ik in veel gevallen heel mooi. En is vaak ook zo. Toch kan ik best wel negatief denken en van het slechtste scenario uitgaan ;-).

 14. Anna 6 maart 2019 op 12:06 pm - Beantwoord

  Wat een interessant artikel, super goede tips geef je! Ik ben het er wel mee eens dat negatieve gedachten vaak ook negativiteit aantrekken. Anderen vinden mij vaak heel positief, zelf ervaar ik dat niet altijd zo. Ik zou mezelf meer een realist noemen, haha :p

  • Romy 7 maart 2019 op 8:14 am - Beantwoord

   Haha, een realist is natuurlijk ook een goede middenweg! 🙂 Wel een heel mooi compliment dat andere mensen je als een positief persoon zien.

 15. Inge | Monsieur Mango 6 maart 2019 op 2:06 pm - Beantwoord

  Mooi lijstje met fijne tips! Ik sta inmiddels op de wachtlijst voor hulp, maar je kunt altijd zelf al aan de slag! Ik kreeg gisteren de tip om per dag een ‘piekermoment’ in te plannen. Ik moet mijn piekergedachten dan opsparen / uitstellen tot aan dat moment. Dit, om meer controle te krijgen over je gedachten. Misschien hebben anderen hier ook iets aan. 🙂

 16. Saskia 6 maart 2019 op 8:16 pm - Beantwoord

  Ik ben echt wel een rasechte optimist, ook zeker niet altijd geweest. Vroeger had ik er nog wel eens een handje van pessimistisch te zijn. Echter door mijn opvoeding ben ik dit wel geheel verloren. Iets waar ik zeker heel dankbaar voor ben, want elke tegenslag kan je dan ook zeker beter aan en relativeren.

  • Romy 7 maart 2019 op 8:15 am - Beantwoord

   Wat een slim idee inderdaad, zo’n piekermoment! Daarmee voorkom je in ieder geval dat je de heel dag aan het piekeren bent, terwijl je tegelijkertijd niet in één keer helemaal hoeft te stoppen met de piekergedachten. Hopelijk gaat dat je veel brengen 🙂

  • Romy 7 maart 2019 op 8:15 am - Beantwoord

   Wat prachtig om te horen dat je dankzij je opvoeding een echte optimist bent geworden! Het is zo waardevol, voor jezelf en voor je omgeving, als je het positieve van de dingen kunt inzien.

 17. Nikita 7 maart 2019 op 4:09 pm - Beantwoord

  Ik moest bij je omdenken denken aan laatst. Ik nam mijn bus naar het station om naar school te gaan. Trein naar school bleek al vijf minuten vertraging te hebben. Laat ik nou net die ochtend zoveel zin hebben gehad in een muffin uit de Panos. Dus ik had alle tijd om hem te halen. En toen ik met mijn muffin stond te wachten aan het perron, werd mijn trein net aangekondigd! Geluk zit echt in kleine dingen hoor. Ik ben wel een optimist en daarnaast een keiharde doorzetter. Eentje die elke dag wat meer bijleert. Ik kan op zich wel positief denken. De afgelopen tijd was dat lastig, maar ik heb toch altijd geprobeerd om het beste van mijn dagen te maken, hoe moeilijk ook. Met die paniekaanvallen, dipjes, vermoeidheid. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar ik heb er alles aan gedaan om mijn dagen iets beter te maken. Gelukkig lukte dat meeste dagen ook wel!

  • Romy 8 maart 2019 op 8:44 am - Beantwoord

   Wat een mooie omdenker! En zo’n onverwachte muffin als traktatie voor jezelf is natuurlijk stiekem een heerlijk geluksmomentje 🙂 Ik vind het knap hoe je, ondanks alles, toch het positieve bent blijven inzien en daarin hebt doorgezet. Een eigenschap waar je zelf heel veel aan hebt, maar waarmee je ook positiviteit uitstraalt naar anderen 🙂

 18. Simone 7 maart 2019 op 9:33 pm - Beantwoord

  Wat een mooi, inspirerend stuk heb je weer geschreven. Ik ben hier zelf heel bewust mee bezig en toch haal ik er zeker nog bruikbare tips uit. Ik vind dat je heel positief overkomt en dat is voor mij ook een goal!

  • Romy 8 maart 2019 op 8:46 am - Beantwoord

   Wauw, wat een mooi compliment! Dankjewel 🙂 En volgens mij ben jij ook hartstikke goed bezig met positief denken, zeker met de lijstjes met blijmakers en geluksmomenten die je nu opstelt. Heel mooi én inspirerend!

 19. Mariëlle 11 maart 2019 op 8:27 am - Beantwoord

  Hele goede dingen die je noemt <3 Nooit negatief denken gaat niet, daar moeten we niet naar streven, maar we kunnen zéker stappen zetten!

Recente blogs

Appel-havermout-ontbijt met warme appel & rozijnen

31 maart 2022|Recepten|

Kan het nog: warme havermoutontbijtjes? Persoonlijk eet ik dit appel-havermout-ontbijt gerust het hele jaar door. Weer of geen weer, een zoet en gezond ontbijt gaat er altijd wel in. Lijkt het jou ook niet verkeerd om de dag te starten met iets wat naar appeltaart smaakt? Met dit appel-havermout-ontbijt heb je de heerlijke smaak van appeltaart ‘s ochtends al in je ontbijtbakje. Maar dan in een gezonde versie! Vijf minuutjes werk en je hebt een smakelijk ontbijt om de dag mee te beginnen!

Outfit | Roze, geel, kant & alles waar ik blij van word

2 juni 2023|Outfits|

Als je mij een vreugdesprongetje wilt zien maken, dan moet je me vooral loslaten in de kringloopwinkel. Wanneer ik daar tussen de bloemetjesgordijnachtige gewaden een unieke vondst tegenkom, ben ik op mijn gelukkigst. En laat het nu net zo zijn dat ik de afgelopen maanden heel wat succesvolle bezoekjes aan mijn favoriete kringloopstek heb gebracht. Zo mogelijk nóg gelukkiger ben ik als een paar random kringloopvondsten ook nog perfect blijken te matchen. Zoals bij deze outfit! Ik combineerde mijn tweedehands gele kanten jurk met een pre-loved roze blazer. Als klap op de vuurpijl wist ik ook nog wat laatste bloesem te spotten om deze outfitpost met fleurige lentefoto's te kunnen maken!