minder onrustig slapen

Minder onrustig slapen | 6 fijne tips die ik oppakte

 • 12 juni 2020
 • 22 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Zelfliefde
tips voor minder onrustig slapen

Tot een jaar geleden was mijn slaapritme niet bepaald om over naar huis te schrijven. Ik ging veel te laat naar bed en zat tot vlak voor het slapengaan achter schermpjes met blauw licht. Om vervolgens nog zeker een kwartier wakker te liggen én vrij onrustig te slapen. Ik werd meestal wakker ’s nachts en had nogal eens gekke dromen. Gelukkig gaat dat tegenwoordig een stuk beter. Ik heb mijn slaapgewoontes het afgelopen jaar (zeker de laatste weken) nogal veranderd. Dit zijn 6 fijne tips die voor mij goed werkten om minder onrustig te slapen.

1. Mijn slaaptijden aanpassen

Er was een tijd waarin ik standaard véél te laat naar bed ging. Soms zelfs pas rond half twee. Ik weet van mezelf dat ik aan 7 tot 7,5 uur slaap genoeg heb. Daar kwam ik met zo’n late bedtijd en een vroege wekker alleen bij lange na niet aan. Met als gevolg dat ik vaak moe wakker werd en ’s avonds gefrustreerd raakte als ik niet direct in slaap viel.

Daarom ga ik nu al lange tijd een stuk eerder naar bed dan eerst. Ik probeer uiterlijk middernacht aanstalten te maken om naar bed te gaan. Dankzij mijn nieuwe bestaan als thuiswerkende freelancer kan ik ook wat langer blijven liggen. ’s Ochtends ben ik vaak het productiefst, maar dan wel pas na een uur of acht ’s ochtends. Daarom sta ik later op dan eerst. Mijn wekker zet ik meestal om 8 uur, maar over het algemeen word ik net voor de wekker wakker. En tegenwoordig dus wél met een lekker uitgerust gevoel (ook al zie ik er niet altijd even florissant en uitgerust uit als ik mijn bed uit kom).

2. Andere telefoongewoontes

Een van mijn meest ongezonde gewoontes was lange tijd mijn telefoongedrag rond bedtijd. Overdag kan ik mijn telefoon prima met rust laten, maar rond bedtijd “moest” ik er opeens allerlei nutteloze dingen mee doen. Denk aan: nog een laatste keer door Instagram scrollen, uitgebreid in webshops rondneuzen of onbenullige feitjes opzoeken. Enige jammere is dat ik door het felle licht van mijn telefoon vaak wat later in slaap viel en voor mijn gevoel nog lang “aan” stond.

Daarom pak ik het tegenwoordig anders aan. Voordat ik aan mijn avondroutine begin, stel ik de wekker op mijn telefoon alvast in, leg ik mijn telefoon weg en zet ik hem op stil. Hoef ik mijn telefoon daarna niet meer aan te raken! Ik merk echt dat ik sindsdien minder onrustig slaap.

3. Lezen voor het slapengaan (en nu écht!)

Een paar pagina’s uit een boek lezen voordat ik ga slapen, is een goed voornemen dat al heel lang bij mij op de planning stond. Beetje jammer alleen dat er vaak na één dag al niets meer van terechtkwam. Toen ik laatst een artikel las over hoe belangrijk het is om bij kleine stappen vol te houden, besloot ik mijn leven te beteren. In plaats van door mijn telefoon te scrollen, lees ik nu een paar pagina’s uit een boek voordat ik mijn nachtlampje uitdoe. Overigens blijft het vaak bij maximaal een pagina of vijf. Daarna vallen mijn ogen letterlijk dicht. Een goed teken, denk ik!

tips voor minder onrustig slapen

4. Een goede avondroutine

De avondroutine dus. Ik benoemde hem net al kort. Ik neem daar nu ruimer de tijd voor. Ik weet inmiddels dat mijn routine niet in tien minuutjes gepiept is, maar dat ik er iets meer de tijd voor moet nemen. Dan kan ik echt rustig de dag afsluiten. Verwacht geen spannende dingen trouwens. Ik maak simpelweg uitgebreid mijn gezicht schoon, smeer crème op, ruim eventuele troepjes in de woonkamer op en – het belangrijkste onderdeel – ik geef Pippa een laatste knuffel en wat kattensnoepjes.

5. Frisse lucht in de slaapkamer

Hoe vaak is het al niet voorgekomen dat ik mijn slaapkamer binnenkwam en ontdekte dat ik was vergeten de deur open te doen. Omdat in mijn slaapkamer geen ramen openkunnen (wel een deur!), wordt het dan al snel nogal benauwd. Niet fijn! Daarom probeer ik nu altijd minstens één uur voor het slapengaan mijn deur even open te zetten. Kan de boel lekker luchten en slaap ik weer in een frisse kamer. En dan dus fris in meerdere opzichten.

6. Een goed bed én kussen

Verder ben ik nog steeds heel blij met mijn fijne bed. Het was een jaar geleden een flinke investering, maar dan heb je ook wat. Ik heb nog nooit zo lekker geslapen als in dit bed. Een goed bed dat bij jou, je lichaam en je slaaphouding past, is wat mij betreft het geld meer dan waard. Je kunt bijvoorbeeld bij Beddenplein.nl een heel mooi tweepersoonsbed vinden (en dan meer dan één optie natuurlijk). Er zitten vooral veel mooie boxsprings tussen (ik zag ook een okergele – wauw!). Ook kun je bij Beddenplein terecht voor een elektrische boxspring. Met een afstandsbediening ’s ochtends rustig omhoogkomen is wat mij betreft wel echt #goals, hoor!

Naast een goed bed, vind ik zelf een ergonomisch kussen heel fijn. Ik wil niet anders meer! Ook daarvoor geldt: kost wat, maar is het geld meer dan waard. Scheelt bij mij echt nekklachten! Ik neem mijn kussen dan ook het liefst zelfs mee op vakantie.

tips voor minder onrustig slapen

* Minder onrustig slapen – nog meer fijne gewoontes

Oké, nu kan het natuurlijk altijd nóg beter. Er zijn heel wat gewoontes die ik nog zou willen oppakken om beter te slapen. Deze vijf staan bovenaan mijn lijstje:

 • Nóg iets eerder naar bed gaan. Een half uurtje eerder kan soms geen kwaad. Zeker omdat ik vaak uit mezelf alweer vrij vroeg wakker word.
 • Mijn bed opmaken vóórdat ik naar bed ga. Story of my life. Als ik mijn lakens heb gewassen, kom ik er vaak pas als ik wil slapen achter dat ik nog mijn bed moet opmaken. Sta je dan om middernacht nog te klooien met je lakens! Ik moet toch eens mijn leven beteren. En nu echt!
 • Ontspanningsoefeningen doen voordat ik ga slapen. Kost maar vijf minuutjes, maar ik word er altijd zo veel uitgeruster van. Echt iets om weer op te pakken!
 • Kort wat schrijven in bed. Soms schiet me opeens iets te binnen voordat ik ga slapen. Een leuk gedichtje, een mooie gedachte of een tof idee. Daarom lijkt het me best slim om voortaan een notitieboekje op mijn nachtkastje te leggen. Niet om hele verhalen neer te pennen, maar wel om kleine dingen op te schrijven. Helpt ook weer om mijn hoofd leeg te krijgen!
 • Mijn slaapkamer nog wat opleuken. Fotolijstjes en een mooie spiegel helpen vast ook mee bij minder onrustig slapen, toch?! Of zoek ik nu gewoon een excuus om weer nieuwe woonaccessoires te scoren?

P.S. Nog meer handige tips en fijne linkjes voor als je onrustig slaapt vind je op Thuisarts.nl.

Heb jij weleens last van onrustig slapen? Wat doe jij daartegen?

tips voor minder onrustig slapen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Tineke 12 juni 2020 op 6:17 am - Beantwoord

  Tip 7, neem geen kinderen haha! Nee ik slaap de laatste tijd echt verschrikkelijk slecht. Ik moet weer eens wat eerder naar bed en dan gaan lezen. Misschien dat ik dan iets rustiger in slaap val.

 2. Darina 12 juni 2020 op 7:17 am - Beantwoord

  Het slapen gaat nu heel goed. Ik heb ook een tijd gehad dat dat niet goed ging. Geen telefoon maar een boek lezen. Frisse lucht en een fijn dekbed. Ook schrijf ik piekergedachten op als ze opkomen.

 3. Irene 12 juni 2020 op 7:41 am - Beantwoord

  Ik heb minstens 8 uur slaap nodig dus ik ga altijd al om 22 uur naar bed en sta dan tussen 7 en half 8 op, vooral ook omdat ik nog wel een half uurtje lees voor ik ga slapen. Vroeger nam ik mijn telefoon ook altijd mee en deed ik hetzelfde als jou: nog eens door Instagram scrollen, een spelletje spelen, nog maar eens door Instagram gaan. Ik neem mijn telefoon nu zelfs niet meer mee naar de slaapkamer omdat mijn vriend zijn alarm af gaat en ik ook nog een wekkerradio heb die ik kan gebruiken. In het begin was dat wel wennen maar nu voelt het veel fijner. Ik voel niet meer die constante drang om mijn telefoon te pakken, ook ’s morgens niet als ik opsta.
  Wel jammer dat er geen ramen open kunnen in je slaapkamer! Daar ben ik bij ons wel blij mee, ik heb dat echt nodig die frisse lucht. Wordt het dan in de zomer ’s nachts niet heel warm?

  • Romy 25 juni 2020 op 11:22 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je je telefoon zelfs helemaal de slaapkamer uit hebt gebonjourd! Kan me voorstellen dat dat nog meer rust geeft. Mijn telefoon is tegelijkertijd mijn klok en wekker, dus ik betrap mezelf er ’s ochtends vaak op dat ik als eerste mijn appjes check. Oeps! Daar is nog wel wat verbetering te behalen.
   Het valt trouwens mee qua hitte in mijn slaapkamer ’s zomers, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik overdag standaard mijn gordijnen dicht heb en dat ik altijd een uur voor het slapengaan de deur openzet om het te laten doorluchten. Dat helpt al heel erg! Als ik mijn gordijnen open zou laten, zou het wel een sauna worden.

 4. Naomi 12 juni 2020 op 7:56 am - Beantwoord

  Heerlijk dat je minder onrustig bent gaan slapen. Het klinkt gek, maar voor mij helpt het om overdag een poosje te slapen. Als ik dat niet doe, kom ik ’s avonds niet in slaap en lig ik ’s nachts uren wakker. Snap ’t ook niet helemaal, maar het is zo. Ik slaap dus ’s middags altijd even (of eind van de morgen).

  • Romy 25 juni 2020 op 11:22 pm - Beantwoord

   Helemaal niet gek toch?! Juist fijn dat je hebt ontdekt dat dat voor jou goed werkt 🙂

 5. Evelyne 12 juni 2020 op 8:49 am - Beantwoord

  Sinds kort ligt er naast mijn bed (op de boekenkastplank) een notitieboekje omdat de meeste ideeën net dan in mij komen opborrelen. Ook neem ik tijdens de werkdagen mijn gsm niet mee naar de slaapkamer en zit die veilig op off-stand in mijn werktas. Ook ga ik altijd op een vast tijdstip slapen. In het weekend durf ik hier wel eens een uitzondering voor te maken.

 6. Audrey 12 juni 2020 op 9:10 am - Beantwoord

  Ik slaap eigenlijk best wel goed de laatste tijd! Ik heb veel slaap nodig, dus ik lig er altijd wel voor 11 uur in, en met lezen wordt het dan nooit later dan half 12. Ik leg mijn telefoon trouwens al om 8 uur weg. Was even wennen, maar het is nu een fijne gewoonte!

 7. Daenelia 12 juni 2020 op 9:23 am - Beantwoord

  Je slaappatroon verandert met de jaren. Als puber kon ik prima tot 4 uur in de middag doorslapen in het weekend. Als student schreef ik mijn beste essays om 3 uur ’s nachts om om 8 uur in te leveren op de uni. Later kon ik met 6 uur slaap prima werken en dat klopt nog steeds, maar ik val gewoon eerder in slaap. Van nachtuil naar ochtendmens.
  Ik maak me er weinig zorgen over, het hoort ook bij de leeftijd dat ik soms ’s nachts wakker lig. Gelukkig niet elke nacht.

  • Romy 25 juni 2020 op 11:25 pm - Beantwoord

   Herkenbaar wel dat je slaappatroon verandert inderdaad! Op de universiteit was ik weleens tot 2 uur ’s nachts op om aan papers te werken. Nu komt er na 12 uur echt niets zinnigs meer uit mijn handen. Overigens lijk ik best wel op mijn opa en oma in die zin dat ik ’s ochtends al om half 8 stuiterend naast mijn bed sta. Geen idee of dat kinderlijk enthousiasme of het slaappatroon van een oma is 😉 Ach, als ik me er maar oké bij voel!

 8. Giovanna Jansen 12 juni 2020 op 10:06 am - Beantwoord

  Herkenbaar, vroeger ging ik ook veel te laat naar bed, tegen enen vaak. Veelal ook met de telefoon nog ‘even’ mee. Maar op een gegeven moment merk je echt dat dat ten koste gaat van je nachtrust. Nou ga ik al jaren ver voor twaalven slapen, lange tijd was het zelfs rond tien uur. De laatste tijd is het alleen ongemerkt weer wat opgeschoven naar elven, dus voor mij is ook het puntje nóg iets eerder naar bed gaan van toepassing.

  • Romy 25 juni 2020 op 11:26 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je bewust verandering hebt gebracht in je slaappatroon! Ook elf uur vind ik nog best netjes trouwens.

 9. Lianne 12 juni 2020 op 10:19 am - Beantwoord

  Ik slaap eigenlijk wel heel goed. Ik ga gemiddeld rond middernacht naar bed en word (vooral de laatste tijd) rond een uur of half 8 wakker. Meestal blijf ik dan nog even liggen om echt rustig wakker te worden. Tenminste, als ik niet hoef te werken want dan gaat die wekker wel eerder, haha! Alleen zit ik voordat ik naar bed ga ook nog te veel op mijn telefoon. Ik moet dat ding vaker wegleggen en er wat vaker een boek bij pakken, want dat doe ik nog veel te weinig. Actiepuntje!

  • Romy 25 juni 2020 op 11:29 pm - Beantwoord

   Herkenbaar wel van die telefoon! Blijft toch soms lastig om dat ding weg te leggen, zeker als je telefoon ook je wekker is. Maar met een boek in slaap vallen is uiteindelijk zo veel fijner.

 10. Anouk 12 juni 2020 op 11:05 am - Beantwoord

  Ik doe bijna al deze dingen al, ik merk dat ritme ook heel belangrijk is. elke dag om ongeveer dezelfde tijd naar bed en uit bed helpen mij om beter te slapen. Lezen in bed doe ik al jaren, maar sinds ik mijn mobiel uit de slaapkamer heb verbannen weer veel meer. Ik merk dat ik veel rustiger slaap dan!

 11. Ilona Wielinga 12 juni 2020 op 11:10 am - Beantwoord

  Een fijn lijstje tips! Voor mij werkt mijn telefoon twee uur van te voren wegdoen onwijs goed. Ik heb veel meer rust in mijn kop en ga een stuk fijner naar bed. Ik probeer elke dag ook een stukje te lezen, wat voor mij echt wel werkt. En ik ben nou eenmaal iemand die veel slaap nodig heeft, inmiddels accepteer ik dat en ga ik gewoon op tijd naar bed, in plaats van constant minder slaap pakken dan ik nodig heb en uiteindelijk de hele dag maar moe zijn.

  • Romy 25 juni 2020 op 11:32 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je nu wel toegeeft aan de slaap die je nodig hebt! Iedereen heeft nu eenmaal een ander slaapritme en het is belangrijk om te doen wat voor jou goed is. Supergoed trouwens dat je je telefoon ook op tijd weglegt nu! Kan me voorstellen dat je dan zo veel fijner in slaap valt.

 12. Femke Meijboom 12 juni 2020 op 4:28 pm - Beantwoord

  In de zomer slaap ik zoveel slechter dan in de winter en ik weet precies waarom. In de winter heb ik mijn verzwaarde deken, oftewel twee dekbedden op elkaar haha. Die helpen heel goed. In de zomer is het daar gewoon te warm voor en lig ik maar te woelen!

  • Romy 25 juni 2020 op 11:34 pm - Beantwoord

   Oeh, zo’n verzwaarde deken klinkt heerlijk (in de winter dan!). In de zomer zit ik ook altijd met mijn dekbed te stoeien: wel/niet onder de dekens. Blijft lastig met die hitte!

 13. Zo simpel is dan geluk 13 juni 2020 op 10:10 am - Beantwoord

  Ik droom vaak heel onrustig, meestal over dingen die ik had moeten regelen maar niet gedaan heb. Echt een dingetje vanuit mijn werk.

 14. Rachel 14 juni 2020 op 12:23 pm - Beantwoord

  Lezen voor het slapen is ook zo enorm fijn, helaas neem ik hier nooit de tijd voor.
  Ik moet ook echt een routine gaan creëren voor ik ga slapen.
  Even de tijd nemen voor mijn huidverzorging en dan de tijd voor ik ga slapen. Je hebt er een goed artikel over geschreven 🙂

 15. Saskia 20 juni 2020 op 2:23 pm - Beantwoord

  Ik slaap wat rustiger dan vroeger; ondanks dat we soms wat gebroken nachten hebben met Noa. Ik lees tegenwoordig eventjes wat in bed, waardoor ik even mijn gedachten kan verzetten. helpt zeker 🙂

Recente blogs

Inkiekje #91 | Tegeltjesjacht, te grote taarten & Project Huis Te Koop

14 augustus 2023|Persoonlijk|

Hello Goodbye was er niets bij toen ik Bart na twee weken weer in de armen sloot. Ja sorry, we werden daar toch allebei een weekdier van, ook al zijn twee weken niets en is Oostenrijk niet de andere kant van de wereld. Dat was dan ook meteen hét hoogtepunt van deze twee weken. Daarnaast viel Bart met zijn neus in de boter, want hij was ook jarig, kreeg ballonnen die meteen een koekje van eigen deeg waren en we gingen op verjaardagsdiner. Daarnaast stonden deze twee weken in het teken van te lang uitgestelde taken alsnog volbrengen, muurvlekjes wegwerken en schoenenrekken in de auto gooien om ons huis van zijn beste (of meest lege? 😉 ) kant op Funda te laten zien. Ik neem je mee in mijn weken (én in mijn Albert Heijn-kraskaartcadeautjes)!

Lieve lente, dit is waarom ik naar jou uitzie!

10 maart 2019|Lifestyle|

Inmiddels word ik elke ochtend verblijd door een rijtje bloeiende krokussen. En het zijn weer de zon en de vogels in plaats van mijn wekker die me 's ochtends wakker maken. Ja, ik ben gek op de lente! En ik deel mijn enthousiasme over dit lievelingsseizoen graag met je. Daarom in deze ode aan de lente 14 redenen waarom ik me verheug op de komst van dit seizoen.

19 dingen waar ik bewondering voor heb (omdat ik ze zelf niet kan)

4 juli 2023|Persoonlijk|

Bijna elke dag heb ik wel een keer bewondering voor mensen. Uiteraard regelmatig om grootse en meeslepende dingen. Maar soms ook om iets heel kleins waarvan ik me écht afvraag hoe mensen dat kunnen. Zo heb ik diepe bewondering voor iedereen die IKEA-handleidingen na één keer lezen snapt, voor mensen die zuurkool weg krijgen zonder een vies gezicht te trekken en voor iedereen die geduldig op niet-meewerkende pc's kan wachten zonder neigingen om ze uit het raam te gooien. Dit zijn nog 19 dingen waar ik diep respect voor heb (omdat ik er zelf niets van bak).