Minder plastic gebruiken | Hoe wil ik dat aanpakken?

minder plastic gebruiken tips

Zeker wekelijks breng ik een zak vol plastic weg naar de ondergrondse container. Hup, plastic zak erin, deur dicht en weer door. Maar eigenlijk is plastic wegbrengen niet zo gewoon. Op internet lees ik steeds vaker over de plastic soep die ik mede creëer door wekelijks mijn plastic verpakkingen naar de plasticstort te brengen. Tijd voor verandering, vond ik. Niet omdat ik het perfect kan doen, maar omdat ik wel graag mijn haalbare steentje wil bijdragen. Minder plastic gebruiken, hoe wil ik dat aanpakken?

Minder plastic gebruiken, wat doe ik al?

Sinds ik op mezelf woon, ben ik al meer op mijn plasticgebruik gaan letten. Deels met piepkleine stapjes. Deze kleine stappen heb ik daarvoor al gezet:

 • Ik gebruik waar mogelijk grote verpakkingen van producten die ik veel gebruik. Zo koop ik altijd bakken kwark van 1 liter (grootverbruiker hier!) en koop ik altijd hele broden in plaats van halfjes. Invriezen kan altijd nog.
 • Ik gebruik zo min mogelijk boterhamzakjes. En als ik al zakjes gebruik, dan hergebruik ik ze zeker een paar keer. Mijn brood neem ik tegenwoordig mee in de grote zak waar het brood in de winkel in zit. Werkt prima en scheelt weer wat boterhamzakjes! Een ouderwetse broodtrommel kan natuurlijk ook, maar daarvoor is mijn tas helaas te klein (of mijn lunchpakket te groot).
 • Groenten en fruit neem ik zoveel mogelijk zonder verpakking mee. Bij “mijn” Lidl zijn ze daar heel goed mee bezig en bieden ze niet eens meer plastic zakjes aan. Ideaal! Als je dat nu vies vindt, kun je trouwens altijd zelf nog herbruikbare zakjes meenemen voor de verpakking.
 • Ik gebruik een bamboe tandenborstel in plaats van een plastic exemplaar. Een mini-stap is er ook één!
 • En ik werk nooit met wegwerpmesjes om mijn benen te scheren, maar gebruik een ladyshave. Dat deed ik overigens ook al voordat ik van de plastic soep afwist, dus dat punt telt misschien niet mee.
 • Ik ga tegenwoordig braaf met mijn eigen herbruikbare tasjes naar de winkels. Dat scheelt weer een plastic tasje bij het afrekenen.
 • Ik koop bewust kleding. Veel koop ik tweedehands (een leuke sport op zich!). Nieuwe dingen koop ik alleen als ik zeker weet dat ik er veel gebruik van maak. Ook probeer ik meer te letten op het materiaal waarvan kleding is gemaakt. Zo wist ik tot voor kort niet dat polyester eigenlijk plastic is. Daar probeer ik nu meer naar te kijken.
 • Ik heb mijn eigen (knalroze!) Dopper en gebruik mijn waterflesjes altijd talloze keren. Waterflesjes kopen doe ik bijna nooit. Ook goed voor de portemonnee trouwens!
 • Op het werk heb ik tegenwoordig mijn eigen mok. Niet alleen omdat ik voldoende ingeburgerd ben op kantoor om een eigen mok te hebben (grapje!), maar ook omdat dat duurzamer is dan dagelijks een bekertje pakken. Voordeel is ook nog dat in mijn mok meer thee past, wat handig is voor een theeliefhebber als ik.

Nog meer doen om minder plastic te gebruiken?

Maar er zijn ook genoeg stappen die ik nog kan zetten om minder plastic te gebruiken. Veel van de stappen zijn piepklein, dus zo lastig kan het toch niet zijn om die in mijn nieuwe plasticroutines door te voeren.

 • De dames van de tupperwarefeestjes zijn niet voor niets zo enthousiast over good old tupperware. De bakjes zijn dan wel van plastic gemaakt, maar zijn wel een stuk duurzamer dan de plastic zakjes waarin ik mijn aangebroken groenten bewaar. Tijd dus om mijn tupperwareverzameling uit te breiden!
 • Verpakkingen hergebruiken is zo’n slecht idee nog niet. De ronde hummusbakjes kunnen – eenmaal schoongemaakt – prima dienst doen om knutselspullen in te sorteren. En wie weet kan ik op sommige andere plastic verpakkingen ook wel wat verzinnen.
 • Op mijn werk staat al zo lang ik me kan herinneren een verzamelbak voor plastic doppen voor een goed doel. Toch heb ik er nog nooit ook maar één dop in gegooid. Shame on me! Daar ga ik vanaf nu ook werk van maken.
 • Opletten met voorverpakte producten is ook een belangrijke stap. Ik ben een bewuste shopper en koop alleen wat ik daadwerkelijk gebruik (ja, zelfs de notitieboekjes gebruik ik allemaal!). Wel koop ik soms producten waar nogal wat plastic om heen zit. Helaas bestaat er niet altijd een alternatief, maar soms kan ik wel opletten op wat ik precies koop. Geen kleine flesjes douchegel of mini-crèmes (hoe schattig ook!), maar liever flinke flessen.
 • Microplastics zijn voor mij een totaal nieuwe wereld. Niet dat ik in één klap microplasticloos door het leven kan gaan, maar ik wil me wel meer in dit onderwerp inlezen om te zien wat ik kan doen. Zo ben ik dankzij een tip van Janne gaan kijken naar het microplastic in douchescrubs. Die van DM zijn blijkbaar helemaal goed, maar voor sommige andere producten zou ik best een beter alternatief kunnen zoeken.
 • Ook kwam ik op internet heel wat tips tegen, waar ik zeker nog een puntje aan kan zuigen. Deze 15 tips van Happinez bijvoorbeeld en dit handige overzicht van Lisa Goes Vegan. Genoeg mogelijke actiepunten voor mij zo te zien!

Iets minder plastic gebruiken dus, dat moet toch vast ook voor mij haalbaar zijn?! Ik heb goede hoop dat ik vanaf nu iets minder vaak bij de plasticcontainer zal staan.

Lees ook: wat doe ik en wat wil ik nog doen om duurzamer te leven?

Heb jij nog tips voor minder plastic gebruiken voor mij?

minder plastic gebruiken tips
Volg:
Deel:

19 Reacties

 1. Lisa
  2 december 2019 / 07:13

  Tasje mee en broodtrommel ook. Verder heb ik van de Lidl zo’n handig groente zakje. Wat ik pas wel las is dat microvezeldoekjes ook plastic achterlaten. Die vind ik zo fijn schoonmaken. Dus daar moet ik nog iets op vinden.

 2. 2 december 2019 / 07:21

  Mooi artikel met goede tips! Het is soms nog wel lastig, maar wij proberen ook ons steentje bij te dragen. Het scheelt dat we thuis eten en dus nooit plastic zakjes of verpakkingen mee hoeven te nemen! Ook gebruiken wij altijd een netje om groenten in te doen in de supermarkt. Die kun je daar gewoon kopen, dat scheelt weer! Dat wist ik helemaal niet, van die polyester! Goed om daarmee op te letten qua kleding!
  Lianne blogde over…Schrijfblog #4: Hoe creëer jij het perfecte personage?

 3. 2 december 2019 / 07:58

  Heel veel herkenbare dingen en ondanks dat ik ongeveer volgens jouw actieplan leef, sta ik toch elke week bij de container met een volle vuilniszak. Vaak neemt plastic ook gewoon veel plek in beslag (denk aan vleesbakjes), dus dat speelt ook wel mee. Plastic bakjes hergebruiken doe ik ook eindeloos. Mijn vriezer zit vol met bakjes soep en andere kliekjes in lege ijsdozen. En inderdaad bij de knutselspullen ook heel wat plastic bakjes;).
  Oja, en een tip die ik zelf niet uitvoer, maar wel veel lees: er zijn ook wasbare boterhamzakjes. Eén keer ‘investeren’ en dan dus heel lang plezier van.
  Naomi blogde over…Wat kan ik voor je doen?

 4. 2 december 2019 / 08:46

  Ik ben er ook bewust mee bezig, maar in veel gevallen is het lastig om een alternatief met minder plastic te vinden. En ik kijk ook naar de totale milieu-impact. Zo verkoopt de plaatselijke supermarkt alleen paprika’s en aubergines in plastic. Ik probeer ze dus zoveel mogelijk mee te nemen bij de Lidl (die praktisch op mijn woon-werk-route ligt), maar als ik ze op zondag nodig heb en niet in huis heb, dan is de auto pakken naar een andere supermarkt (of een uur fietsen) weer niet echt een handig alternatief om ze ergens zonder plastic te halen.

  Ik hergebruik ook plastic boterhamzakjes op dit moment, maar er zijn ook foodwraps van steviger materiaal die echt gemaakt zijn om te hergebruiken. Die heb ik voor Kerst gevraagd. Ze zien er ook nog eens heel vrolijk uit :)
  Audrey blogde over…Employer branding #5: de do’s en don’ts voor werkgevers en recruiters

 5. 2 december 2019 / 09:06

  Ik ben er de laatste tijd ook veel bewuster mee bezig. Nu wij ook plastic afval scheiden van overig afval besef je ook hoeveel dingen eigenlijk van plastic zijn. Ik neem ook eten en fruit en zo mee in bakjes, en niet meer in zakjes. Verder vind ik het ook zo goed dat winkels nu geen gratis plastic tasjes meer geven. Eigenlijk gek dat we daar met z’n allen niet veel eerder mee begonnen zijn.
  bychristiana blogde over…Unboxing L’Occitane adventskalender premium 2019

 6. Janne
  2 december 2019 / 09:53

  Hoi! Fijn dat je wat aan mijn tip had! :) En heel mooi dat de scrubs van de DM goed zijn. Dat ga ik onthouden.

  Er bestaan ook heel platte broodtrommels waar alsnog vier boterhammen in gaan. Die heeft Mepal bijvoorbeeld. Je kunt ze heel makkelijk naast je laptop in een kleine laptoptas schuiven. Misschien is zo’n broodtrommel iets voor jou. Ik weet niet of ze er in het roze zijn, maar mijn vriend heeft een mooi knalgroene.

  De pindakaaspotten van de Jumbo zijn erg handig om te hergebruiken om dingetjes in te bewaren, vind ik. Ze sluiten goed en zijn goed stevig.

  Succes met plastic minderen! Erg goed dat je eraan meedoet. :)

 7. 2 december 2019 / 10:35

  Als wij de plastic bakjes op hebben, bestellen we altijd Chinees ;-) Maar goed, dat is vast minder duurzaam dan tupperware.

  Ik verpak mijn groentes in de supermarkt niet of in een papieren zak. Maar papier is ook wel niet doorzaam, dus eigenlijk kan ik beter elke keer hetzelfde plastic tasje meenemen. Het is soms best lastig om te doen wat goed is (bv. iets anders maar gisteren maakte in vegetarische schnitzels en toen zag ik dat er melk en ei in zit en dan vraag je je toch af waar de koe en de kip meer onder lijdt, de dood of chronische zwangerschap, slecht eten etc.)
  Lilian Visser blogde over…Het leven zoals het is

 8. 2 december 2019 / 10:40

  Tof dat je dit deelt, minder plastic is echt niet zo lastig, maar een beetje confrontatie op z’n tijd is goed. Zeker gecombineerd met tips met eenvoudige alternatieven. Na het boodschappen doen is de badkamer wat mij betreft een van de makkelijkste plekken om afval te besparen. Geweldig dat jij al zonder plastic scheert. Wasbare wattenschijfjes, gebuik van een stuk zeep en een shampoo bar zijn ook aanraders die afval en geld besparen.
  Hermien – KouweKleren blogde over…Mijn tips voor minder afval

 9. 2 december 2019 / 10:46

  Goeie tips! Ik probeer er ook bewust op te letten (grotere verpakkingen, eigen tas mee etc.) maar sleep toch ook nog wekelijks een zak vol plastic naar de plasticbak… Ik ga eens kijken welke van jouw tips ik nog niet doe en toch toe zou kunnen passen. Alle beetjes helpen, nietwaar. :-)
  Giovanna Jansen blogde over…Haastige spoed is zelden goed

 10. 2 december 2019 / 11:41

  Ik gebruik voor mijn bokes zo’n wrapding uit stof. De binnenkant heeft een siliconenlaagje dat je kan afwassen. Een brooddoos past ook niet in mijn tas en die wrap wel! Kan ook gewoon mee in de wasmachine dus super handig. Als je regelmatig oorstokjes gebruikt zou je de plastic exemplaren ook kunnen vervangen. In onze Aldi verkopen ze stokjes met papier ipv plastic. En bakjes en potjes hergebruiken doe ik ook vaak. Ik heb tegenwoordig echt zo’n tic dat ik alles wil bijhouden. Mijn kast staat ondertussen ook vol met glazen potten en bokalen :p
  Irene blogde over…Ik denk dat ik er weer ben. Soort van.

 11. 2 december 2019 / 13:06

  Wat goed dat je hier zo bewust mee bezig bent! Ik merk dat ik hier veel minder mee bezig ben, maar het toch onbewust doe. Zo kies ik voortaan voor een broodtrommel, in plaats van een zakje. En allemaal van dit soort ‘kleine’ dingen.
  Suzanne blogde over…45 x leuke dingen om te doen in december

 12. 2 december 2019 / 13:10

  Erg is dat hè, al dat plastic! Ik had vorige week al een artikel gemaakt voor als je je boodschappentas vergeten bent, wat tips om geen plastic tasje te kopen ;)
  Ik probeer ook plastic te minderen!

 13. 2 december 2019 / 13:37

  Ik probeer er ook bewust op te letten. Eigen tasjes en zakjes meenemen doe ik al een tijdje. Als ik ze vergeet, koop ik vaak een nieuwe herbruikbare tas. Minder duurzaam aan het hele idee, haha. Maar echt plasticvrij leven? Dat lijkt me echt heel moeilijk. Het zit om zoveel producten. Alle beetjes helpen toch, hopelijk.
  Shirley blogde over…Wie ben ik zonder werk?

 14. 2 december 2019 / 16:32

  Jaaaa super goed!!
  Ik probeer het ook, maar ik ben soms nog steeds verbaasd hoeveel plastic er in de container eindigd. Vooral die nutrilon bussen zijn zo slecht voor het milieu.
  Iris blogde over…Cyprus | Georgina Hayden

 15. 2 december 2019 / 16:59

  Leuke tips, goed bezig ook! Ik gebruik sinds dit jaar een stuk zeep, in plaats van douchegel/badschuim. Deze heb ik bij Holland & Barrett gekocht en is ook nog eens milieuvriendelijk. Verder heb ik net als jij een bamboetandenborstel en sinds kort een glazen drinkfles. Verder probeer ik echt op plastic verpakkingen en dergelijke te letten en als ik plastic zakjes gebruik (om m’n brood per 2 sneetjes in te vriezen, anders is het echt niet meer eetbaar, nadeel van glutenvrij eten), hergebruik ik ze net zolang tot ze uit elkaar vallen (wat tot nu toe nog niet gebeurd is).
  Mirjam blogde over…Schrijflogboek #24 November 2019

 16. 4 december 2019 / 16:22

  Wat leuk dat je hier mee bezig bent! Ik zag vandaag iemand met een opvouwbare broodtrommel, misschien past dat wel in jou tas? Wat ik ook fijn vind zijn van die herbruikbare zakjes waar je je groente en fruit in kan meenemen bij de supermarkt. De standaard exemplaren in de supermarkt zijn wel van een soort plastic, dus die moet je niet te vaak wassen ivm het vrijkomen van microplastics. Ik denk dat ze alsnog wel veel beter zijn dan het elke keer in een wegwerp zakje meenemen!
  Anouk blogde over…Duurzaam decoreren voor de feestdagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge