Zeker wekelijks breng ik een zak vol plastic weg naar de ondergrondse container. Hup, plastic zak erin, deur dicht en weer door. Maar eigenlijk is plastic wegbrengen niet zo gewoon. Op internet lees ik steeds vaker over de plastic soep die ik mede creëer door wekelijks mijn plastic verpakkingen naar de plasticstort te brengen. Tijd voor verandering, vond ik. Niet omdat ik het perfect kan doen, maar omdat ik wel graag mijn haalbare steentje wil bijdragen. Minder plastic gebruiken, hoe wil ik dat aanpakken?

Duurzamer leven: bosgecompenseerd gas en andere stappen

In het algemeen houd ik me de laatste tijd meer bezig met duurzaamheid. Ik vind het belangrijk dat mijn ecologische voetafdruk niet groter is dan nodig. Zo reis ik waar mogelijk met het openbaar vervoer en eet ik liever drie avonden hetzelfde dan voedsel weg te gooien. Verder ben ik voor mijn energie klant bij GreenChoice, een energieleverancier die bosgecompenseerd gas aanbiedt. Dit betekent dat voor het gas dat je gebruikt nieuwe bomen worden geplant. Een mooie manier om het gebruik van aardgas te neutraliseren en zo klimaatverandering tegen te gaan. Meer over bosgecompenseerd gas kun je lezen op de site van GreenChoice.

Minder plastic gebruiken, wat doe ik al?

Terug naar het plastic. Sinds ik op mezelf woon, ben ik al meer op mijn plasticgebruik gaan letten. Hiervoor heb ik heel wat kleine stappen gezet. Sommige stappen lijken misschien piepklein, maar ik ben ervan overtuigd dat heel wat kleine beetjes samen wel een groot effect hebben.

 • Ik gebruik waar mogelijk grote verpakkingen van producten die ik veel gebruik. Zo koop ik altijd bakken kwark van 1 liter (grootverbruiker hier!) en koop ik altijd hele broden in plaats van halfjes. Invriezen kan altijd nog.
 • Ik gebruik zo min mogelijk boterhamzakjes. En als ik al zakjes gebruik, dan hergebruik ik ze zeker een paar keer. Mijn brood neem ik tegenwoordig mee in de grote zak waar het brood in de winkel in zit. Werkt prima en scheelt weer wat boterhamzakjes! Een ouderwetse broodtrommel kan natuurlijk ook, maar daarvoor is mijn tas helaas te klein (of mijn lunchpakket te groot).
 • Groenten en fruit neem ik zoveel mogelijk zonder verpakking mee. Bij “mijn” Lidl zijn ze daar heel goed mee bezig en bieden ze niet eens meer plastic zakjes aan. Ideaal! Als je dat nu vies vindt, kun je trouwens altijd zelf nog herbruikbare zakjes meenemen voor de verpakking.
 • Ik gebruik een bamboe tandenborstel in plaats van een plastic exemplaar. Een mini-stap is er ook één!
 • En ik werk nooit met wegwerpmesjes om mijn benen te scheren, maar gebruik een ladyshave. Dat deed ik overigens ook al voordat ik van de plastic soep afwist, dus dat punt telt misschien niet mee.
 • Ik ga tegenwoordig braaf met mijn eigen herbruikbare tasjes naar de winkels. Dat scheelt weer een plastic tasje bij het afrekenen.
 • Ik koop bewust kleding. Veel koop ik tweedehands (een leuke sport op zich!). Nieuwe dingen koop ik alleen als ik zeker weet dat ik er veel gebruik van maak. Ook probeer ik meer te letten op het materiaal waarvan kleding is gemaakt. Zo wist ik tot voor kort niet dat polyester eigenlijk plastic is. Daar probeer ik nu meer naar te kijken.
 • Ik heb mijn eigen (knalroze!) Dopper en gebruik mijn waterflesjes altijd talloze keren. Waterflesjes kopen doe ik bijna nooit. Ook goed voor de portemonnee trouwens!
 • Op het werk heb ik tegenwoordig mijn eigen mok. Niet alleen omdat ik voldoende ingeburgerd ben op kantoor om een eigen mok te hebben (grapje!), maar ook omdat dat duurzamer is dan dagelijks een bekertje pakken. Voordeel is ook nog dat in mijn mok meer thee past, wat handig is voor een theeliefhebber als ik.

Nog meer doen om minder plastic te gebruiken?

Maar er zijn ook genoeg stappen die ik nog kan zetten om minder plastic te gebruiken. Veel van de stappen zijn piepklein, dus zo lastig kan het toch niet zijn om die in mijn nieuwe plasticroutines door te voeren.

 • De dames van de tupperwarefeestjes zijn niet voor niets zo enthousiast over good old tupperware. De bakjes zijn dan wel van plastic gemaakt, maar zijn wel een stuk duurzamer dan de plastic zakjes waarin ik mijn aangebroken groenten bewaar. Tijd dus om mijn tupperwareverzameling uit te breiden!
 • Verpakkingen hergebruiken is zo’n slecht idee nog niet. De ronde hummusbakjes kunnen – eenmaal schoongemaakt – prima dienst doen om knutselspullen in te sorteren. En wie weet kan ik op sommige andere plastic verpakkingen ook wel wat verzinnen.
 • Op mijn werk staat al zo lang ik me kan herinneren een verzamelbak voor plastic doppen voor een goed doel. Toch heb ik er nog nooit ook maar één dop in gegooid. Shame on me! Daar ga ik vanaf nu ook werk van maken.
 • Opletten met voorverpakte producten is ook een belangrijke stap. Ik ben een bewuste shopper en koop alleen wat ik daadwerkelijk gebruik (ja, zelfs de notitieboekjes gebruik ik allemaal!). Wel koop ik soms producten waar nogal wat plastic om heen zit. Helaas bestaat er niet altijd een alternatief, maar soms kan ik wel opletten op wat ik precies koop. Geen kleine flesjes douchegel of mini-crèmes (hoe schattig ook!), maar liever flinke flessen.
 • Microplastics zijn voor mij een totaal nieuwe wereld. Niet dat ik in één klap microplasticloos door het leven kan gaan, maar ik wil me wel meer in dit onderwerp inlezen om te zien wat ik kan doen. Zo ben ik dankzij een tip van Janne gaan kijken naar het microplastic in douchescrubs. Die van DM zijn blijkbaar helemaal goed, maar voor sommige andere producten zou ik best een beter alternatief kunnen zoeken.

Iets minder plastic gebruiken dus, dat moet toch vast ook voor mij haalbaar zijn?! Ik heb goede hoop dat ik vanaf nu iets minder vaak bij de plasticcontainer zal staan.

Lees ook: wat doe ik en wat wil ik nog doen om duurzamer te leven?

Heb jij nog tips voor minder plastic gebruiken voor mij?

minder plastic gebruiken tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 2 december 2019 op 6:40 am - Beantwoord

  Goede tips. Ik ben er ook bewuster mee bezig al vind ik het soms nog wel lastig. Ik ben wel overgegaan op een broodtrommel. En verder probeer ik altijd een tasje mee te nemen naar de winkels.

  • Romy 9 december 2019 op 10:47 pm - Beantwoord

   Plastic minderen is ook wel echt een uitdaging. Er zit (helaas) om zo veel dingen plastic tegenwoordig. Bewustzijn is wel al een belangrijke eerste stap en met geen tasjes in de winkel meer kopen kom je ook al een heel eind.

 2. Lisa 2 december 2019 op 7:13 am - Beantwoord

  Tasje mee en broodtrommel ook. Verder heb ik van de Lidl zo’n handig groente zakje. Wat ik pas wel las is dat microvezeldoekjes ook plastic achterlaten. Die vind ik zo fijn schoonmaken. Dus daar moet ik nog iets op vinden.

  • Romy 9 december 2019 op 10:48 pm - Beantwoord

   Oh echt? Dat wist ik ook niet over microvezeldoekjes. Ik ga ook eens kijken of ik daar een milieuvriendelijker alternatief voor kan vinden, want ik ben tot nu toe groot fan van microvezeldoekjes.

 3. Lianne 2 december 2019 op 7:21 am - Beantwoord

  Mooi artikel met goede tips! Het is soms nog wel lastig, maar wij proberen ook ons steentje bij te dragen. Het scheelt dat we thuis eten en dus nooit plastic zakjes of verpakkingen mee hoeven te nemen! Ook gebruiken wij altijd een netje om groenten in te doen in de supermarkt. Die kun je daar gewoon kopen, dat scheelt weer! Dat wist ik helemaal niet, van die polyester! Goed om daarmee op te letten qua kleding!

  • Romy 9 december 2019 op 11:00 pm - Beantwoord

   Slim, zo’n netje voor de groenten! Ik zag die laatst bij Lidl liggen en vond het er ook wel interessant uitzien. Ik neem zelf mijn groenten vaak zonder verpakking mee, maar eigenlijk is zo’n netje wel hygiënischer.
   Bizar hè van het polyester?! Ik wist dat tot kort geleden ook niet, totdat ik er een Instagram-post over las. Helemaal stoppen met polyester kleding is alleen nog best lastig, want het blijkt (helaas) in nogal veel kleding te zitten.

 4. Naomi 2 december 2019 op 7:58 am - Beantwoord

  Heel veel herkenbare dingen en ondanks dat ik ongeveer volgens jouw actieplan leef, sta ik toch elke week bij de container met een volle vuilniszak. Vaak neemt plastic ook gewoon veel plek in beslag (denk aan vleesbakjes), dus dat speelt ook wel mee. Plastic bakjes hergebruiken doe ik ook eindeloos. Mijn vriezer zit vol met bakjes soep en andere kliekjes in lege ijsdozen. En inderdaad bij de knutselspullen ook heel wat plastic bakjes;).
  Oja, en een tip die ik zelf niet uitvoer, maar wel veel lees: er zijn ook wasbare boterhamzakjes. Eén keer ‘investeren’ en dan dus heel lang plezier van.

  • Romy 9 december 2019 op 11:02 pm - Beantwoord

   Goed punt! Een bak kwark van 1 liter neemt al heel wat plek in beslag in zo’n plastic zak. Dat maakt het ook gewoon lastig om niet wekelijks een volle zak met PMD te hebben.
   Wat een handige tip trouwens, die wasbare boterhamzakjes. Klinkt als een goed alternatief voor boterhamzakjes!

 5. Audrey 2 december 2019 op 8:46 am - Beantwoord

  Ik ben er ook bewust mee bezig, maar in veel gevallen is het lastig om een alternatief met minder plastic te vinden. En ik kijk ook naar de totale milieu-impact. Zo verkoopt de plaatselijke supermarkt alleen paprika’s en aubergines in plastic. Ik probeer ze dus zoveel mogelijk mee te nemen bij de Lidl (die praktisch op mijn woon-werk-route ligt), maar als ik ze op zondag nodig heb en niet in huis heb, dan is de auto pakken naar een andere supermarkt (of een uur fietsen) weer niet echt een handig alternatief om ze ergens zonder plastic te halen.

  Ik hergebruik ook plastic boterhamzakjes op dit moment, maar er zijn ook foodwraps van steviger materiaal die echt gemaakt zijn om te hergebruiken. Die heb ik voor Kerst gevraagd. Ze zien er ook nog eens heel vrolijk uit 🙂

  • Romy 9 december 2019 op 11:03 pm - Beantwoord

   Goed punt inderdaad om niet alleen naar plastic te kijken, maar ook naar de totale milieu-impact. Inderdaad, met de auto naar de supermarkt weegt niet echt op tegen groenten zonder plastic halen. En het moet natuurlijk ook wel haalbaar zijn qua tijd.
   Slim idee, die foodwraps! Een leuk duurzaam kerstcadeau 🙂

 6. bychristiana 2 december 2019 op 9:06 am - Beantwoord

  Ik ben er de laatste tijd ook veel bewuster mee bezig. Nu wij ook plastic afval scheiden van overig afval besef je ook hoeveel dingen eigenlijk van plastic zijn. Ik neem ook eten en fruit en zo mee in bakjes, en niet meer in zakjes. Verder vind ik het ook zo goed dat winkels nu geen gratis plastic tasjes meer geven. Eigenlijk gek dat we daar met z’n allen niet veel eerder mee begonnen zijn.

  • Romy 9 december 2019 op 11:05 pm - Beantwoord

   Klopt! Je gebruikt al snel veel meer plastic dan je denkt. Wel heel goed inderdaad dat tegenwoordig geen plastic zakjes meer worden meegegeven in de winkel. Best wel bizar dat dat jarenlang gewoon werd gedaan.

 7. Janne 2 december 2019 op 9:53 am - Beantwoord

  Hoi! Fijn dat je wat aan mijn tip had! 🙂 En heel mooi dat de scrubs van de DM goed zijn. Dat ga ik onthouden.

  Er bestaan ook heel platte broodtrommels waar alsnog vier boterhammen in gaan. Die heeft Mepal bijvoorbeeld. Je kunt ze heel makkelijk naast je laptop in een kleine laptoptas schuiven. Misschien is zo’n broodtrommel iets voor jou. Ik weet niet of ze er in het roze zijn, maar mijn vriend heeft een mooi knalgroene.

  De pindakaaspotten van de Jumbo zijn erg handig om te hergebruiken om dingetjes in te bewaren, vind ik. Ze sluiten goed en zijn goed stevig.

  Succes met plastic minderen! Erg goed dat je eraan meedoet. 🙂

  • Romy 9 december 2019 op 11:07 pm - Beantwoord

   Dank je voor (alweer) een goede duurzame tip! 😀 Die broodtrommels klinken ideaal. De grote zakken van het brood hergebruiken is op zich wel duurzamer dan boterhamzakjes, maar het levert me regelmatig platte boterhammetjes op 😉 Zo’n broodtrommel is dus een goed alternatief.
   Pindakaas koop ik tegenwoordig ook bij Jumbo, dus die tip ga ik onthouden. Altijd fijn om zo verpakkingen te kunnen hergebruiken!

 8. Lilian Visser 2 december 2019 op 10:35 am - Beantwoord

  Als wij de plastic bakjes op hebben, bestellen we altijd Chinees 😉 Maar goed, dat is vast minder duurzaam dan tupperware.

  Ik verpak mijn groentes in de supermarkt niet of in een papieren zak. Maar papier is ook wel niet doorzaam, dus eigenlijk kan ik beter elke keer hetzelfde plastic tasje meenemen. Het is soms best lastig om te doen wat goed is (bv. iets anders maar gisteren maakte in vegetarische schnitzels en toen zag ik dat er melk en ei in zit en dan vraag je je toch af waar de koe en de kip meer onder lijdt, de dood of chronische zwangerschap, slecht eten etc.)

  • Romy 9 december 2019 op 11:09 pm - Beantwoord

   Haha, dat is natuurlijk ook een optie! Aan plastic bakjes dan geen gebrek 😉
   Wel een herkenbaar dilemma dat je benoemt. Soms vraag ik me ook af wat nu eigenlijk de beste optie is voor het milieu en dierenleed. Het lijkt soms helaas wel alsof je het nooit helemaal goed kunt doen.

 9. Hermien - KouweKleren 2 december 2019 op 10:40 am - Beantwoord

  Tof dat je dit deelt, minder plastic is echt niet zo lastig, maar een beetje confrontatie op z’n tijd is goed. Zeker gecombineerd met tips met eenvoudige alternatieven. Na het boodschappen doen is de badkamer wat mij betreft een van de makkelijkste plekken om afval te besparen. Geweldig dat jij al zonder plastic scheert. Wasbare wattenschijfjes, gebuik van een stuk zeep en een shampoo bar zijn ook aanraders die afval en geld besparen.

  • Romy 9 december 2019 op 11:10 pm - Beantwoord

   Dank je voor de tips! Volgens mij valt er voor mij inderdaad nog wel een en ander te besparen in de badkamer. De shampoo bar staat op mijn lijstje om binnenkort eens te testen. Het lijkt me best gek om te gebruiken, maar ik ben er erg nieuwsgierig naar. En mooi als je op die manier wat minder plastic verbruikt!

 10. Giovanna Jansen 2 december 2019 op 10:46 am - Beantwoord

  Goeie tips! Ik probeer er ook bewust op te letten (grotere verpakkingen, eigen tas mee etc.) maar sleep toch ook nog wekelijks een zak vol plastic naar de plasticbak… Ik ga eens kijken welke van jouw tips ik nog niet doe en toch toe zou kunnen passen. Alle beetjes helpen, nietwaar. 🙂

  • Romy 9 december 2019 op 11:11 pm - Beantwoord

   Precies! Elk steentje dat je bijdraagt aan een beter milieu is er een. Ik blijf het toch confronterend vinden hoe snel die plastic zak zichzelf lijkt te vullen. Toch jammer ook hoeveel producten in plastic worden verpakt!

 11. Irene 2 december 2019 op 11:41 am - Beantwoord

  Ik gebruik voor mijn bokes zo’n wrapding uit stof. De binnenkant heeft een siliconenlaagje dat je kan afwassen. Een brooddoos past ook niet in mijn tas en die wrap wel! Kan ook gewoon mee in de wasmachine dus super handig. Als je regelmatig oorstokjes gebruikt zou je de plastic exemplaren ook kunnen vervangen. In onze Aldi verkopen ze stokjes met papier ipv plastic. En bakjes en potjes hergebruiken doe ik ook vaak. Ik heb tegenwoordig echt zo’n tic dat ik alles wil bijhouden. Mijn kast staat ondertussen ook vol met glazen potten en bokalen :p

  • Romy 9 december 2019 op 11:38 pm - Beantwoord

   Oeh die wrap klinkt echt ideaal! En wat fijn dat je het siliconenlaagje ook heel eenvoudig kunt afwassen. Ik ga het onthouden 🙂
   Supergoed bezig trouwens met het verzamelen van potten! Altijd fijn als je een oude verpakking nog op een goede manier kunt hergebruiken.

 12. Suzanne 2 december 2019 op 1:06 pm - Beantwoord

  Wat goed dat je hier zo bewust mee bezig bent! Ik merk dat ik hier veel minder mee bezig ben, maar het toch onbewust doe. Zo kies ik voortaan voor een broodtrommel, in plaats van een zakje. En allemaal van dit soort ‘kleine’ dingen.

 13. Dinja 2 december 2019 op 1:10 pm - Beantwoord

  Erg is dat hè, al dat plastic! Ik had vorige week al een artikel gemaakt voor als je je boodschappentas vergeten bent, wat tips om geen plastic tasje te kopen 😉
  Ik probeer ook plastic te minderen!

  • Romy 9 december 2019 op 11:39 pm - Beantwoord

   Leuk! Ik ga jouw artikel ook snel even lezen 🙂

 14. Shirley 2 december 2019 op 1:37 pm - Beantwoord

  Ik probeer er ook bewust op te letten. Eigen tasjes en zakjes meenemen doe ik al een tijdje. Als ik ze vergeet, koop ik vaak een nieuwe herbruikbare tas. Minder duurzaam aan het hele idee, haha. Maar echt plasticvrij leven? Dat lijkt me echt heel moeilijk. Het zit om zoveel producten. Alle beetjes helpen toch, hopelijk.

  • Romy 9 december 2019 op 11:41 pm - Beantwoord

   Het is inderdaad bizar om hoeveel producten plastic zit. Volledig plasticvrij leven lijkt mij ook haast onmogelijk. Maar net wat je zegt, elke bijdrage helpt. Ik doe trouwens precies hetzelfde als jij met tassen: als ik een keer een plastic tasje ben vergeten, koop ik liever een dure herbruikbare shopper dan een plastic tasje in de supermarkt. Stiekem zien die shoppers er ook nog eens vaak heel leuk uit.

 15. Iris 2 december 2019 op 4:32 pm - Beantwoord

  Jaaaa super goed!!
  Ik probeer het ook, maar ik ben soms nog steeds verbaasd hoeveel plastic er in de container eindigd. Vooral die nutrilon bussen zijn zo slecht voor het milieu.

  • Romy 9 december 2019 op 11:41 pm - Beantwoord

   Het is ook echt bizar hoeveel plastic er om producten heen zit. Jammer eigenlijk! Soms lijkt het haast onmogelijk om je plasticgebruik echt drastisch te beperken.

 16. Mirjam 2 december 2019 op 4:59 pm - Beantwoord

  Leuke tips, goed bezig ook! Ik gebruik sinds dit jaar een stuk zeep, in plaats van douchegel/badschuim. Deze heb ik bij Holland & Barrett gekocht en is ook nog eens milieuvriendelijk. Verder heb ik net als jij een bamboetandenborstel en sinds kort een glazen drinkfles. Verder probeer ik echt op plastic verpakkingen en dergelijke te letten en als ik plastic zakjes gebruik (om m’n brood per 2 sneetjes in te vriezen, anders is het echt niet meer eetbaar, nadeel van glutenvrij eten), hergebruik ik ze net zolang tot ze uit elkaar vallen (wat tot nu toe nog niet gebeurd is).

  • Romy 9 december 2019 op 11:42 pm - Beantwoord

   Wat een goed idee om met een stuk zeep te werken! En slim dat jij boterhamzakjes ook altijd hergebruikt. Ik doe dat zelf ook graag. Dan voel ik me toch iets minder schuldig als ik boterhamzakjes gebruik, bijvoorbeeld om iets in te vriezen.

 17. Maaike 2 december 2019 op 10:30 pm - Beantwoord

  Wauw, goed bezig! Handige tips.

 18. Claire 3 december 2019 op 11:19 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik probeer zelf ook een stuk minder plastic te gebruiken. Als je erop gaat letten, merk je pas hoeveel producten een plastic verpakking hebben, zo zonde!

  • Romy 10 december 2019 op 12:01 am - Beantwoord

   Inderdaad bizar hoeveel plastic verpakkingen er om producten heen zitten. Soms maakt dat het wel heel lastig om minder plastic te gebruiken. Toch vind ik het wel een leuke zoektocht de laatste tijd naar alternatieven waarin iets minder plastic verwerkt is.

 19. Anouk 4 december 2019 op 4:22 pm - Beantwoord

  Wat leuk dat je hier mee bezig bent! Ik zag vandaag iemand met een opvouwbare broodtrommel, misschien past dat wel in jou tas? Wat ik ook fijn vind zijn van die herbruikbare zakjes waar je je groente en fruit in kan meenemen bij de supermarkt. De standaard exemplaren in de supermarkt zijn wel van een soort plastic, dus die moet je niet te vaak wassen ivm het vrijkomen van microplastics. Ik denk dat ze alsnog wel veel beter zijn dan het elke keer in een wegwerp zakje meenemen!

  • Romy 12 december 2019 op 11:54 pm - Beantwoord

   Slim, die opvouwbare broodtrommel! Daar ga ik eens naar op zoek. En bedankt voor de tip over de microplastics in de herbruikbare groentezakjes. Ik zal eens kijken of ik ze ook zonder microplastics kan vinden. Dat zou dan duurzaam én goed voor het milieu zijn.

 20. Jessica J. 8 december 2019 op 12:17 pm - Beantwoord

  Hoe goed, Romy! Ik ben er zelf ook al langer mee bezig. En microplastics in cosmetica … Ik begrijp dat echt niet. Los van het feit dat het compleet onnodig is, is het toch ook echt niet meer van deze tijd? Er zijn zo ontzettend veel alternatieven, maar ik vermoed dat veel bedrijven het blijven gebruiken omdat het goedkoper is …

  • Romy 14 december 2019 op 10:13 pm - Beantwoord

   Klopt! Toch stom dat cosmeticabedrijven nog steeds microplastics in hun producten stoppen. Nergens voor nodig en het is zo zonde van het milieu.

 21. zwartraafje 9 december 2019 op 6:55 pm - Beantwoord

  We drinken hier thuis al jaren kraantjeswater en nemen telkens een drinkbus mee. Dat schilt echt heel veel in afval waardoor we minder vaak naar het containerpark moeten rijden en het schilt ook een pak in gewicht en volume bij de boodschappen waardoor ik ze nu wel allemaal in mijn fietszakken krijg. Wat nog … ik gebruik wasbare doekjes om mijn gezicht te reinigen, heb steeds een herbruikbare boodschappen-tas bij me, gebruik altijd een brooddoos (ook al moet ik daar soms een extra totebag door meenemen omdat hij niet in mijn handtas past) en ik heb zo’n reisbeker voor wanneer ik een keer iets bij Starbucks wil kopen. Oh en ik heb telkens stoffen tasjes voor groenten en fruit bij wanneer ik boodschappen doe. Het zijn op zich allemaal maar kleine beetjes maar als je het allemaal optelt doet het natuurlijk wel wat. Ik gebruik glazen potten van conserven vaak als voorraadpot. En plastic potjes versier ik soms met stickervellen of knutselpapier waarna ik ze nog eens hergebruik om bijvoorbeeld koekjes of fudge cadeau te doen. De kokers van Pringles-chips zijn daar ook ideaal voor. Die kan je eerst personaliseren en vervolgens vullen met koekjes of een cadeautje zoals een sjaaltje.

  • Romy 14 december 2019 op 11:12 pm - Beantwoord

   Wat een goede stappen allemaal! Je hebt helemaal gelijk: heel wat kleine beetjes vormen samen een heleboel stappen. Goed bezig hoor!
   En wat een leuk idee om Pringles-bussen of plastic potjes te versieren. Volgens mij kun je er zeker wat leuks van maken. Ik ga je tip onthouden voor als ik misschien ooit een lege Pringles-bus in huis heb.