minder tijd op Instagram

Minder tijd op Instagram | 7 tips waardoor ik veel minder op die app zit

 • 29 oktober 2021
 • 10 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Een jaar geleden besteedde ik zeker een uur per dag aan Instagram. Soms zat mijn telefoon zelfs ‘s avonds in bed nog aan mijn hand geplakt om door wat laatste foto’s heen te scrollen. Ik zag veel leuks voorbijkomen, maar besefte tegelijkertijd: hoe belangrijk is het nu eigenlijk echt om van alles en iedereen op de hoogte te zijn? En dus haalde ik de bezem door mijn Instagram-tijd. Nu ben ik met zo’n 20-25 minuten per dag klaar en heb ik plots tijd voor andere dingen. Dit zijn mijn tips om minder tijd aan Instagram te besteden.

Minder tijd op Instagram

Toen Bart en ik gingen samenwonen, ben ik eens kritisch naar mijn dagbesteding gaan kijken. Ik leidde nog een redelijk typisch single-leven. Niet qua wilde nachten en bruisend uitgaansleven, wel qua iets te fanatiek doorwerken en ‘s avonds bijna nooit op de bank ploffen. Dat wilde ik veranderen om 1) ‘s avonds tijd samen te hebben, en 2) om wat milder en leuker naar mezelf toe te zijn.

Nu zat ik nooit zo op mijn telefoontijd. Ik heb Sim Only en kan daardoor voor heel weinig geld onbeperkt bellen en heel veel appjes, sms’jes en GB’s erdoorheen jassen. Dat is nog steeds een van mijn favoriete bespaartips: neem geen abonnement of telefoon op afbetaling, maar Sim Only.

Maar goed, ondanks dat ik het voor de kosten niet hoef te doen, kon ik wel wat minderen met mijn telefoontijd. Niet voor de rekening, wel voor mezelf. Ik wist dat ik iets moest aanpassen in mijn dagelijkse bezigheden om ‘s avonds meer vrije tijd te hebben. Maar ja, waar kon ik die tijd afsnoepen? Bloggen doe ik graag. Ik vind het belangrijk om te sporten. Het huishouden moet hoe dan ook gebeuren. En ik wilde niet hele werkdagen gaan opgeven.

Toen wist ik het:

Er bleef één ding over waar ik prima wat mee kon minderen: mijn telefoon. En aangezien Instagram daarop de meest geopende app is, wilde ik vooral minder tijd op Instagram gaan doorbrengen.

Dat deed ik in de volgende 7 stappen.

1. Beperk je tijd op Instagram

Ik had de – een tikkeltje neurotische – neiging om altijd maar door te scrollen op Instagram totdat ik de melding “Je hebt alles gezien” bereikte. Of nou, vaak scrolde ik ook dan nog even door. Je weet maar nooit wat je onder die melding nog voor leuke fotosuggesties voorgeschoteld krijgt. Nu zat ik vaak maar een paar keer per dag op Instagram. Maar die lange scrolsessies kostten al met al toch zeeën van tijd.

Daarom is het belangrijkste wat ik ben gaan doen letterlijk minder tijd op Instagram zitten. En daarvoor soms mijn hardnekkige FOMO (“Huh, hoe kan het dat ik nog niet wist dat die ene influencer zwanger is?”) weerstaan. Ik gun mezelf hooguit een minuut of 10-15 op een dag om door foto’s te scrollen en te reageren. Stories bekijk ik ook veel minder vaak. De wereld zal vast niet vergaan als ik van dat ene nieuwtje pas later op de hoogte ben.

Timer voor Instagram instellen

Er bestaan ook allerlei handige apps waarmee je je Instagram-tijd met een timer aan banden kunt leggen. Blogger Tjitze legt uit hoe dat precies werkt. Zelf vind ik mijn eigen beperking van 10-15 minuten genoeg. Als ik daar een enkele keer overheen ga, wil ik daarin ook niet te streng zijn voor mezelf. Maar in de praktijk komt dat niet vaak voor.

2. Plan Instagram-momenten

Als ik op Instagram zit, neem ik daar veel meer echt een moment voor ‘s avonds. Overdag doe ik het heus weleens tussendoor. Ik ben echt geen heilig boontje dat nooit eens uit pure verveling de app opent of door de Explore-pagina heen gaat. Maar die tussendoor-bezoekjes duren vaak hooguit een paar minuten. Verder ben ik er vrij strikt in dat ik alleen ‘s avonds de app open, tenzij ik overdag er opeens aan denk om iets te delen. 

Het fijne van zo’n vast moment in plaats van steeds tussendoor scrollen vind ik dat ik veel meer bewust geniet van de tijd die ik op Instagram zit. Ik pak er een kop thee bij, zet een muziekje op en neem echt de tijd in plaats van dat ik het als werkontwijkend gedrag gebruik.

minder tijd op instagram

3. Ontvolg en demp accounts

Elke dag scrolde ik door honderden, zo niet duizenden, foto’s heen. Hoewel ik iedereen die ik volg oprecht interessant, inspirerend of grappig vind, was het toch iets too much. Dus haalde ik ook de bezem door mijn volglijst. Niet heel drastisch. Maar bij sommige accounts klikte ik vastbesloten op de ontvolgknop, omdat ik merkte dat ik hun posts toch nooit echt aandachtig bekeek.

Bij andere accounts drukte ik op ‘Dempen’. Dat is vooral ideaal als je iemand wel graag volgt, maar het enorme aantal posts van diegene onmogelijk kunt bijbenen.

Zelf was ik vooral kritisch met bedrijven. Ik volg bijvoorbeeld diverse meubelwinkels die ik geweldig inspirerend vind, maar die ook wel héél veel plaatsen op een dag. Als ik dan scrolde, kwam ik zo tig foto’s van ze tegen. Door bij die accounts op ‘Dempen’ te drukken, kan ik de foto’s gewoon op hun account bekijken zodra ik dat wil en krijg ik ze niet steeds in mijn feed.

4. Gooi je perfectionisme de deur uit

Of doe in elk geval een poging daartoe.

Ik kan me nog goed herinneren hoe ik een jaar of drie-vier geleden dagelijks zat te stoeien met mijn wens voor een perfecte Instagram-feed. Ik had er allerlei ideeën over dat alles perfect bij elkaar moest passen, en kom soms wel een half uur tobben of ik foto 1 of 2 zou gebruiken. Daar ben ik nu wat simpeler in geworden. Niemand anders dan ik zal er erg in hebben of mijn foto perfect matcht met de foto ernaast of niet. Ik bekijk één keer in de app Preview of de kleuren een beetje matchen, bewerk mijn foto alleen wat qua lichtval en zet ‘m dan online. Past het een keer wat minder goed? Dan is dat maar zo. Er zijn veel belangrijker zaken.

Waar ik ook minder perfectionistisch in ben geworden? Alles uit Instagram willen halen. Als ik de tijd zou hebben, zou ik het geweldig vinden om elke dag inspirerende Reels-filmpjes op te nemen en boeiende Stories-foto’s te maken waarin ik mensen meeneem in mijn (overigens niet heel spannende) dag. Maar eerlijk? Dat soort dingen vergeet ik gewoon of ik kom er niet aan toe. Ook dat alles perfect willen doen, heb ik dus losgelaten. Dan maar niet de algoritmes verslaan en non-stop aanwezig zijn. Instagram leuk houden voor mezelf vind ik belangrijker dan de volgersaantallen die onder mijn profielfoto staan.

5. Gebruik Instagram Web (mijn ideale time-saver!)

Na Web WhatsApp, komt Instagram Web absoluut op de tweede plaats van beste ontdekkingen ooit. Je kunt daarmee sneller door foto’s heen scrollen, reacties typen op je computertoetsenbord en DM’s beantwoorden via je laptop. Misschien ligt het aan mijn tiksnelheid op mijn telefoon (die véél lager ligt dan het tempo waarmee ik op mijn laptop typ), maar ik doe al die dingen op mijn laptop misschien wel drie keer sneller dan op mijn mini-telefoontoetsenbord.

Captions typen voor mijn eigen posts doe ik trouwens ook op de computer. Best handig als je, zoals ik, in captions niet bepaald kort van stof bent. Ik typ mijn captions altijd in een mailtje naar mezelf en copy-paste ze dan vanaf Hotmail op mijn telefoon naar Instagram. Dat alles kan overigens sinds een paar dagen ook gewoon op Instagram zelf; je kunt nu ook via je computer foto’s op Instagram uploaden met een caption. Hoera!

Een app als Later gebruiken voor dit alles werkt ook. Maar ik vind het zelf niet zo fijn om posts van tevoren in te plannen. Daarvoor houd ik te veel van spontaan dingen plaatsen die op dat moment in mijn hoofd oppoppen.

minder tijd op instagram

6. Durf iets te missen

In het begin vond ik het weleens stom van mezelf als een vriendin iets op Instagram had gedeeld, maar ik dat niet had gezien. Had ik misschien wel net een belangrijke mijlpaal van haar gemist! Daar maak ik me nu maar niet meer zo druk over. Als dingen echt belangrijk zijn, brengt iemand je vast wel persoonlijk op de hoogte. En algemene sappige, ónmisbare nieuwtjes krijg je vast later alsnog wel op een of andere manier te horen.

Als ik weer eens denk “Mis ik dan niet van alles?”, bedenk ik me altijd dat er nog genoeg mensen zijn die helemaal geen Instagram hebben. Dan moet ik ook best een paar dagen zonder kunnen. Mede daarom heb ik al heel lang mijn notificaties voor Instagram uitstaan. DM’s, reacties, likes en al het andere krijg ik pas te zien zodra ik de app open. Geeft heel wat rust!

Wat mis je nu eigenlijk echt?

Zal er een ramp gebeuren als je DM een dag langer ongeopend in je inbox staat? Vast niet. Of als je überhaupt minder tijd op Instagram besteedt aan foto’s bekijken? ook niet. En als er echt iets is met iemand die je dierbaar is, dan belt of appt diegene wel in plaats van je er een Instagram-DM over te sturen of het openbaar op Instagram aan te kondigen. Iets groots online delen zou ik in elk geval niet doen voordat ik mensen om me heen heb ingelicht.

Ik ben zelf dan ook nog altijd blij dat ik onbeperkt kan bellen. Hoe vervelend was het toen ik het ooit met 100 belminuten per maand moest stellen en daardoor elk telefoontje snel moest afkappen. Dingen als Sim only onbeperkt bellen bij Simyo zijn wat mij betreft een uitkomst. En zorgen ervoor dat ik met een gerust hart Instagram vaker links laat liggen.

7. Heb gewoon lol

Er bestaat geen handboek met regels voor Instagram. En ook al doen Instagram-strategen je anders geloven, het verslaan van het algoritme is niet een belangrijk levensdoel. Als jij één keer per week iets wilt plaatsen, niets mis mee. Als jij die Reels-filmpjes maken maar een stomme bezigheid vindt, laat ze lekker aan je neus voorbij gaan.

Het is jouw leven en jouw Instagram-account. Houd het leuk voor jezelf, doe het lekker op jouw manier.

Minder tijd op Instagram? Bedenk: het móet niet!

Die laatste gedachte (“Heb gewoon lol!”) heeft mij misschien nog wel het meest geholpen om minder tijd op Instagram te besteden. Ik legde mezelf eerder allerlei ongeschreven regels voor. Dat ik DM’s op tijd moest beantwoorden, dat ik leuke reacties moest achterlaten. Maar waarom? Er zijn al genoeg die je móet in je leven. Laat Instagram dan niet ook een plekje op dat moetjes-lijstje krijgen.

Maak er lekker je eigen feestje van. Instagram is een te gek medium waar ik mega-veel plezier aan beleef. Vooral sinds ik de teugels flink heb laten vieren. Dan kun je veel meer uit Instagram halen. Vooral een heleboel meer lol.

Hoeveel tijd besteed jij aan Instagram? 

a 2
minder tijd op instagram

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 29 oktober 2021 op 7:20 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik zat ook heel veel op Instragram maar heb dat aanzienlijk verminderd door mijn telefoon weg te leggen en ‘s avonds niet meer online te zijn. Lekker rustig en tijd voor andere dingen.

 2. Nikita 29 oktober 2021 op 9:05 am - Beantwoord

  Ik moet zeggen dat mijn social media detox van bijna een jaar (in 2019) veel dingen heeft opgeklaard. Na die detox kwam ik erachter hoe onbenullig social media maar is. Ik gebruik het nog steeds heel actief, maar ik heb de echte waarde van social media ingezien. Het doet mij een stuk minder hoeveel likes ik krijg of hoeveel mensen mijn verhaal bekijken. Dat was een van mijn doelen. En mijn FOMO is ook heel hard geslinkt. Want als ik nu een paar dagen offline ben (wat wel gebeurt als ik voel dat ik dat nodig heb) dan maak ik me daar niet druk in, Door die detox heb ik geleerd dat het echt belangrijke nieuws vanzelf wel bij mij komt. En ik heb het toen netjes overleefd zonder schade, dus een paar dagen offline zijn is echt geen ramp. Ik ben wel heel erg bezig met mooie foto’s maken en dezelfde filter, maar ik vind dat oprecht leuk. Dus dat doe ik niet perse voor volgers of extra likes. En ik vind het zelf heel leuk als mijn feed mooi bij elkaar past. Maar als ik iets wil posten dat daar niet tussen past, doe ik dat ook. Het is maar Instagram, heb er lol mee 🙂

 3. Naomi 29 oktober 2021 op 9:25 am - Beantwoord

  Zó herkenbaar! De tips zijn dingen die ik ook zo ongeveer toepas. Ik heb twee accounts. Op mijn privéaccount volg ik maar heel weinig mensen: familie en vrienden. Daar zie ik wel alles, maar dat kan ook in weinig tijd. Op het account van mijn blog volg ik veel te veel mensen om alles bij te kunnen houden en dus begin ik daar ook niet meer aan. Deed ik in het begin wel en dat kostte me úren. Niet nodig.

 4. Audrey 29 oktober 2021 op 10:10 am - Beantwoord

  Ik heb bewust geen Instagram omdat ik niet nog een social media-app erbij wilde die me dan sowieso weer meer tijd ging kosten dan me lief was 😉 Zelf scroll ik veel op Facebook en Twitter, dus daarop kan ik je tips zeker alsnog toepassen!

 5. Lilian 29 oktober 2021 op 10:18 am - Beantwoord

  Ik heb net besloten om te stoppen met (persoonlijk) instagram, niet zozeer vanwege het scrollen, maar vooral van het idee dat ik overal waar ik loop foto’s moet gaan maken om te posten (en dat vergeet ik dan weer en vaak zijn de foto’s niet mooi ook). Instagram herinnert me er de hele tijd aan wat voor loser ik ben eigenlijk (qua fotografie), terwijl er genoeg dingen zijn die ik wel kan, maar waar instagram geen goed medium voor is (bijvoorbeeld mijn schrijfwerk, want er klikt zelden iemand door naar m’n website). Maar los daarvan goede tips! Ik heb op heel veel apps timers en ik zit een groot deel van de dag in ‘work’-focus (optie van android) en dan heb ik tot heel veel apps geen toegang. Ideaal.

 6. Daenelia 29 oktober 2021 op 1:26 pm - Beantwoord

  Tip 8: delete de app. Dat heb ik gedaan want het leidde nergens toe. Ik bleef maar kattenfoto’s zien en elke keer was ik weer een haf uur kwijt zonder het idee te hebben dat ik ook iets gezien heb wat ik anders als een enorm gemis had ervaren. Want wees eerlijk: het is gewoon fluf.
  Maar als je er lol in hebt is jezelf een kwartiertje rust gunnen natuurlijk prima te doen op Insta. Maar ik heb het nu voor de 3de keer verwijderd en het komt echt niet meer terug op mijn telefoon.

 7. Irene 29 oktober 2021 op 7:51 pm - Beantwoord

  Ik vind het wel een goeie tip om gewoon Instagrammomenten in te plannen in plaats van het op random momenten tussendoor te doen. Dan geniet je er inderdaad echt van in plaats van dat je je altijd een beetje schuldig voelt.
  Al twijfel ik ook heel erg om de app te verwijderen. Ik ben veel minder actief dan ik vroeger was en ik mis het op zich ook niet.

 8. Suzanne 31 oktober 2021 op 5:24 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Ik merk ook dat ik heel anders ben gaan kijken naar mijn ‘dagbesteding’ nu we samenwonen. Ik merk wel dat wij ook graag momenten hebben dat we gewoon ons eigen ding doen, dus we zitten niet iedere avond samen op de bank, wat voor ons helemaal oke is. Hebben we wel een avond samen, dan is er ook geen telefoon in de buurt te herkennen. En inderdaad, wat mis je nu eigenlijk?

 9. Saskia 3 november 2021 op 2:32 pm - Beantwoord

  ik zit veel minder tijd op Instagram en sowieso online. Voelt echt heerlijk hoor, ben echt aan het genieten en dan maar lekker dingen missen. Ik mis graag van alles en ben echt met JOMO begonnen 6 jaar geleden. Nog steeds geen spijt van en maakt dat ik van het échte leven geniet. Geen perfecte feed meer, geen 3939357 foto’s plaatsen per dag maar gewoon ER ZIJN

  • Romy 3 november 2021 op 10:24 pm - Beantwoord

   Supergoed zeg dat je al zo lang lekker je eigen ding doet qua Instagram en je niet druk maakt over dingen missen! Dat geeft zoveel lucht 🙂 Inderdaad, er zijn in het moment is zoveel belangrijker dan dat je er een foto van plaatst.

Recente blogs

Romige pompoen-pindasoep met kokosmelk (simpel & smaakvol!)

20 december 2023|Recepten|

Gooi twee van mijn lievelingsingrediënten bij elkaar en je krijgt de allerlekkerste soep ooit: pompoen-pindasoep. Pompoensoep is lekker, pindasoep is lekker, maar deze combinatie van de twee is al helemaal verrukkelijk. Verwacht een stevige, romige soep met wat kruidigheid en een duidelijke pindasmaak. Het klinkt misschien als een verrassende mix van ingrediënten, maar het proberen waard is-ie zeker. Zowel bij mij als bij Bart kreeg deze soep meteen het label "nóg lekkerder dan pompoensoep" bestempeld. En geloof me: als pompoenliefhebber strooi ik niet zomaar met dat label. Dus trek in een kom met comfort food die ook nog goed vult? Dan is deze pompoen-pindasoep misschien ook jouw nieuwe favoriet.

Ik ben introvert | 5 dingen die ik daarover leerde

6 november 2020|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Dus. Ik ben introvert. Ik ben zo iemand die niet heel gelukkig wordt van grote verjaardagsfeesten, die liever naar huis glipt voordat de leuke netwerkborrel start en die ook niet heel veel energie haalt uit een bomvol weekend met tig afspraken. En nee, ik ben niet sociaal gestoord. Niet bepaald verlegen ook. En - volgens mij - ook niet saai. Ik ben introvert. En sinds ik dat weet, is er een wereld voor me opengegaan. Dit zijn de belangrijkste dingen die ik leerde (en ging accepteren) over introvert zijn.

Hopeloos gevoel? 17 fijne dingen om dan tegen jezelf te zeggen

18 januari 2024|Positiviteit, Zelfliefde|

Overvalt jou soms een hopeloos gevoel? De dagen voelen donker of lang. Het leven lijkt zijn kleur te zijn verloren. En waar je normaal uitkijkt naar de opgeschreven dingen in je agenda, zie je er nu eerder een beetje tegenop. Om allerlei redenen kan soms een gevoel van hopeloosheid je overvallen. Gewoon zomaar of met een reden. Eventjes of langere tijd. Wat kun je doen als je dat gevoel hebt? Ik zou zeggen: laat het vooral toe, wees lief voor jezelf en spreek jezelf soms een boel sprankjes hoop in. Want echt, hoop is er. Altijd. Dit zijn 17 helpende dingen om op zo'n moment tegen jezelf te zeggen.