unnamed file 5 9

6 tips om minder te twijfelen aan jezelf

 • 10 juli 2017
 • 46 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Soms heb ik van die dagen waarop ik aan mezelf twijfel. Ben ik wel mooi genoeg? Leuk genoeg? Gezellig genoeg? Soms sta ik onzeker met mijn handen te friemelen en gedachten voor anderen in te vullen. Soms twijfel ik over het pad dat ik volg, de keuzes die ik maak en de meningen van anderen daarover. Heb jij ook weleens last van twijfelen aan jezelf? Kun je dan wel een hand op je schouder gebruiken? Een klein positief stemmetje dat tegen die innerlijke criticus inpraat? Speciaal voor die momenten bedacht ik 6 tips om minder te twijfelen aan jezelf. Voor mezelf en voor jou! Omdat die twijfel helemaal niet nodig is!

twijfelen aan jezelf tips

1. Ga uit van je eigen kracht

Natuurlijk kun je twijfelen aan jezelf en onzeker zijn. Dat hebben we allemaal weleens. Maar probeer eens uit te gaan van je eigen kracht! Die heb je namelijk zeker weten in je. Jij bent uniek met je mooie eigenschappen, je struggles, je talenten, je onzekerheden en je passies. Probeer je zelfvertrouwen een kleine boost te geven om dat ook echt uit te stralen. Hoe? Daarvoor gaf ik eerder 6 simpele tips.

2. Stop met vergelijken

Vergelijken met anderen heeft geen zin. Jouw beeld van anderen is namelijk altijd een beetje vertekend. Je kijkt misschien naar dat ene aspect waarin persoon X uitblinkt en vergroot dat volledig uit. Als je maar ver genoeg zoekt, is er ook altijd wel iemand die net iets knapper, slimmer, spontaner of sportiever is dan jij. Maar je kent de situatie van die ander niet. Die hoef je ook niet te kennen trouwens. Leg de focus op waar jij wilt komen en welke weg jij daarvoor wilt afleggen. Je hebt je handen vol aan je concentreren op jouw situatie. Stop je energie daarin en focus je op jouw successen. Die zijn minstens zo waardevol als die van je buurman, beste vriend of die ene vage kennis.

3. Maak een reversible bucketlist

Het is hartstikke mooi om een bucketlist op te stellen. Zo heb je altijd iets om naartoe te werken en om van te dromen. Maar sta je er ook weleens bij stil wat je eigenlijk al hebt bereikt in je leven? Zelf ben ik bezig om een reversible bucketlist op te stellen, oftewel een lijstje met alle punten van mijn bucketlist die ik al heb mogen waarmaken. Ik merk dat het samenstellen daarvan me helpt om minder te twijfelen aan mezelf. Als ik zie wat ik al heb kunnen waarmaken, besef ik weer dat ik eigenlijk verder ben gekomen dan ik ooit had verwacht.

4. Houd dagelijks een trots-lijstje bij!

Een veer in eigen kont? Die mag je jezelf best dagelijks één of meerdere keren geven. Houd eens een trots-lijstje bij met dingen waar je trots op bent. Schrijf hier elke avond één ding op van die dag. Dat hoeven echt geen hoogdravende dingen te zijn. Je kunt bijvoorbeeld al opschrijven dat je trots bent dat je uit bed bent gekomen op een dag die zo rot begon. Of dat je de stofzuiger erbij hebt gepakt om het hele huis schoon te maken, ondanks dat je daar als een berg tegenop zag. Geef jezelf een complimentje en spreek dat desnoods één keer hardop uit als je voor de spiegel staat. Een lijstje opstellen met alles waar je trots op bent, kan je helpen om minder te twijfelen aan jezelf.

5. Maak het jezelf gemakkelijk

Bij twijfel aan jezelf kan het ook helpen om een lastige situatie voor jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Hoe je dat doet, weet jij waarschijnlijk zelf het beste. Vind je het fijn om een presentatie bijvoorbeeld tot in de puntjes voorbereid te hebben? Of krijg je meer zelfvertrouwen voor een sollicitatiegesprek als je knalrode lipstick draagt? Voel je je bij een date minder onzeker als je op je favoriete sneakers loopt in plaats van torenhoge stiletto’s te dragen? Of heb je van tevoren even een half uur tijd voor jezelf nodig? Luister dan naar je behoefte en doe wat voor jou goed voelt.

6. Zie fouten maken als een leerschool

Twijfel je aan jezelf uit angst om fouten te maken? Ben je bang te falen of worstel je nog met een eerder gemaakte fout? Realiseer je dan dat fouten niet per se negatief zijn. Sterker nog, als mens kun je niet groeien zonder ooit in de fout te gaan. Door fouten leer je hoe het niet moet, ontwikkel je jezelf en word je uiteindelijk een nóg betere versie van jezelf. Zit dus niet in over dingen die niet meteen goed gaan, maar schrijf je fouten op, analyseer wat er misging en probeer om het de volgende keer anders aan te pakken. Fouten brengen je alleen maar waar je echt wilt komen.

 

Wanneer heb jij last van twijfelen aan jezelf?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 10 juli 2017 op 6:37 am - Beantwoord

  Ik twijfel als ik nieuwe dingen moet gaan doen.

  Denk dat nummer 1 en 2 van je lijstje de belangrijkste zijn.

 2. Darina 10 juli 2017 op 6:55 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Ik twijfel bij dingen die ik nog nooit gedaan heb. En ik vind het een goede tip om terug te kijken wat je al bereikt hebt!

 3. Aneta 10 juli 2017 op 6:58 am - Beantwoord

  Heel mooi lijstje. Net als falen vind ik twijfelen helemaal niet zo erg. Ik heb wel eens in een boek gelezen dat falen en twijfelen je naar een volgend level kan brengen. Precies wat jij zegt: je kunt alleen maar leren als je eens de fout bent ingegaan.

  • Romy 10 juli 2017 op 8:14 am - Beantwoord

   Ja, zeker weten! Foutjes maken en onzeker zijn kan je alleen maar helpen om alles uit jezelf te halen. Het is in die zin alleen maar goed dat je niet in een keer alles perfect doet.

 4. Kim 10 juli 2017 op 7:02 am - Beantwoord

  Goede tips!

 5. Neverdullmoments 10 juli 2017 op 7:21 am - Beantwoord

  Heel erg goede tips! Die reversed bucketlist heb ik ook een keer gemaakt, dat is echt zo leuk om te doen! En die vervolgens lekker in het zicht hangen 😉 En zeker waar van die fouten, daar leer je zo erg van. En achteraf denk je altijd: oké, hoe erg was die fout nou helemaal? Meestal kun je dingen altijd wel op een bepaalde manier oplossen.

  • Romy 10 juli 2017 op 8:15 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je ook eens zo’n omgedraaide bucketlist hebt opgesteld! En inderdaad, fouten zijn zo erg nog niet en er is voor alles eigenlijk wel een goede oplossing te bedenken 🙂

 6. Lisette 10 juli 2017 op 8:20 am - Beantwoord

  Bedankt weer voor je tips! Ik twijfel best veel over mezelf. Ik kies vaak de bekende weg en ben onzeker over de onbekende weg. Maar soms moet je. Mij helpt het dan inderdaad het makkelijk te maken voor mezelf.

  • Romy 10 juli 2017 op 8:58 pm - Beantwoord

   Wat lastig dat je zoveel twijfelt over jezelf! Het onbekende is ook vaak het moeilijkste om voor te kiezen, ook omdat verandering best spannend kan zijn. Maar inderdaad, maak het jezelf gemakkelijk! En doe het stap voor stap! Je hoeft dingen niet te overhaasten en het kan al helpen om het op jouw tempo aan te pakken.

 7. Sandra 10 juli 2017 op 8:57 am - Beantwoord

  Jezelf vergelijken met anderen is wat mij betreft echt de eerste stap die je moet zetten. Zoiets maakt je zo verschrikkelijk onzeker. En dat terwijl het gewoon grote onzin is, want iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Trots leren zijn op jezelf vind ik ook een heel belangrijke! Zonder trots op jezelf te zijn leer je jezelf ook niet waarderen. Jep, allemaal goede punten op dit lijstje!! 🙂

  • Romy 10 juli 2017 op 9:00 pm - Beantwoord

   Inderdaad! Jezelf vergelijken met anderen is vaak een grote valkuil, maar eigenlijk heb je er helemaal niets aan. Als je leert om een beetje trots te zijn op jezelf, dan helpt dat vaak ook al een beetje om je meer op jezelf te focussen en minder op anderen 🙂

 8. Donna 10 juli 2017 op 9:19 am - Beantwoord

  Stoppen met vergelijken is heel belangrijk. Stiekem doe ik dit veel te veel waardoor je inderdaad heel erg aan jezelf gaat twijfelen. Bedankt voor de tips!

 9. Saskia 10 juli 2017 op 9:29 am - Beantwoord

  Goede tips en het is een mooi artikel geworden. Zoals ik al eerder vertelde, vroeger twijfelde ik wel aan mezelf nu totaal niet meer (oei, klinkt een beetje hoogmoedig haha) Maar ben gewoon erg blij met waar ik nu ben, waar ik sta en hoe ik ben geworden door alles. Ik ben iemand die meer naar mezelf kijkt en wat ik heb bereikt en wil bereiken. Deze week komen ook mijn levenslessen online, die sluiten daar mooi bij aan.

  • Romy 10 juli 2017 op 9:01 pm - Beantwoord

   Niet hoogmoedig, maar alleen maar mooi om te horen dat je die twijfels aan jezelf nu veel minder hebt! Het is ook heel belangrijk om je vooral op jouw situatie te storten en op wat jij voor elkaar hebt gekregen en nog wilt bereiken. Ik ben heel benieuwd naar jouw levenslessen 🙂

 10. Josephine 10 juli 2017 op 10:13 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk, Romy. Ik kan op sommige momenten ook erg aan mezelf twijfelen. Inmiddels heb ik ook wel geleerd dat die momenten weer overgaan, maar dan nog is het handig om handvaten te hebben voor als het even tegenzit. Een lijstje maken met alles wat je al bereikt hebt, is dan wel een goed idee.

  • Romy 10 juli 2017 op 9:04 pm - Beantwoord

   Wat vervelend om te horen dat jij soms ook twijfelt aan jezelf! Het is inderdaad zo dat de twijfel vaak vanzelf een beetje afzwakt, maar toch is het mooi meegenomen als je ook zo’n twijfelmoment iets minder erg kunt maken.

 11. Madelon 10 juli 2017 op 10:44 am - Beantwoord

  Mooie tips! Vooral het vergelijken doe ik sterk, maar ik laat het gelukkig steeds meer los

 12. Loes 10 juli 2017 op 10:51 am - Beantwoord

  Heel mooi artikel, stiekem kan ik dit goed gebruiken! En zo’n reversible bucketlist klinkt echt als een enorm goed idee, ik ga dat ook eens doen!

 13. Danique 10 juli 2017 op 11:21 am - Beantwoord

  Wat een tof idee die reversible bucketlist! Ik denk dat ik die maar zo snel mogelijk ga opstellen!

 14. Babs 10 juli 2017 op 12:15 pm - Beantwoord

  Goed omschreven, ik ben niet echt onzeker maar twijfelen aan mijzelf Herken ik heel goed. soms stel ik dan te lang iets uit, of ik denk dat ik dat toch niet kan. Een reversible bucketlist vind ik een geniaal idee. Ik ben nu wel heel hard aan het denken wat ik daarin kan zetten en dan slaat de twijfel weer toe. Heb ik eigenlijk wel iets zinnigs of leuks gedaan/bereikt.
  Mooi artikel, zet je echt aan het denken!

  • Romy 10 juli 2017 op 9:05 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat mijn artikel je aan het denken zet 🙂 Ik merkte ook pas bij het opstellen hoe fijn zo’n omgekeerde bucketlist eigenlijk is. Niet twijfelen of je er wel iets zinnigs op kunt zetten, maar gewoon schrijven! Ik weet zeker dat jij ook onwijs veel hebt weten te bereiken om met trots op terug te kijken 🙂

 15. Linda 10 juli 2017 op 12:57 pm - Beantwoord

  Je hebt zo gelijk! Al vind ik het onderwerp ‘stop met vergelijken’ soms wel heel erg lastig als iets constant onder jouw neus bevind. Ik vind namelijk dat wij door Facebook, Twitter, Instagram en Blogs snel beïnvloed worden, en zeker op de dagen dat ik mij niet zo lekker voel, kan ik hier heel gevoelig voor zijn. En dan probeer ik dat ook zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Ik vind het wel erg fijne tips die je geeft! De reversible bucketlist vind ik ook erg leuk, ik heb mijn vriend laatst een boekje gegeven waar allerlei bucketlist punten in staan die je kan aanvullen en aankruisen, zo leuk! Count your blessings is dan zó van toepassing!

 16. Johanne 10 juli 2017 op 2:14 pm - Beantwoord

  Net als vele anderen heb ik last van twijfels als ik aan iets nieuws begin. Ik heb het immers nog nooit gedaan, dus wat als ik niet slaag? Vooral bij angst voor het onbekende slaan de twijfels toe. Van vergelijkingsgedrag heb ik in dit opzicht gelukkig niet veel last. Het is vooral onzekerheid vanuit mijn eigen kunnen. Ik moet er vaak gewoon even wat tijd overheen laten gaan en dan kom ik op een gegeven moment wel op dat punt van ‘ok, ik ga het gewoon proberen en als het me niet lukt. Dan doe ik het gewoon weer zoals ik het voorheen deed’.

 17. Nikita 10 juli 2017 op 4:32 pm - Beantwoord

  Dit was een van mijn puntjes begin dit jaar. Een van mijn belangrijkste goede voornemens van 2017: Terug trots op mezelf worden. Ik heb me in 2016 uit onzekerheid afgesloten van mijn familie, omdat ik dacht dat ik anders toch maar mensen pijn deed. Dat is een grote fout geweest, maar die maken we allemaal. En ik bleef mezelf daar maar mee kwellen. Maar weet je, het leven is zoveel mooier als je jezelf vergeeft en geniet van de leuke dingen. Niks zal dat allemaal veranderen wat ooit gebeurd is, je kan alleen je kijk erop veranderen en er uit leren en positiever van worden. Ik heb me een jaar heel slecht gevoeld over mezelf, dat ik niks goed kon doen voor een ander, voor de wereld. Maar dat is onzin. Ik ben een goed persoon, ik ben een fijn persoon om op de wereld te hebben en in je gezelschap. En ja, ik twijfel ook wel eens aan mezelf. Niemand is perfect en we hebben allemaal onze onzekere momenten en zelfs dagen. Ze horen er gewoon bij.

  Ik kon voorheen alles vergelijken en een ander kon het altijd beter. Iemand in mijn klas is een ster in portretten tekenen, wat ik niet ben. En eerst vond ik mezelf daardoor minder leuk. Maar he, ik heb een superleuke illustratieve stijl die niet iedereen heeft. Dat is mijn talent. Ik heb ook vroeger getwijfeld aan mijn uiterlijk. En gisteren veranderde ik mijn profielfoto op facebook en was blij ermee en trots op mijn uiterlijk. Ik ben voor het eerst sinds een jaar trots op wie ik ben, en dat voelt zo goed!

 18. Marsha 10 juli 2017 op 5:25 pm - Beantwoord

  Handige tips heb je gegeven! Mezelf met andere vergelijken blijft toch echt wel een dingetje helaas. Die reversible bucketlist is ook echt e en top tip!

 19. Sija 10 juli 2017 op 7:09 pm - Beantwoord

  Een reversible bucketlist maken is echt een goed idee, dat ga ik ook doen! Leuk voor in een bullet journal 🙂 Ik ben erg goed in mezelf vergelijken met anderen maar ben me er nu wel meer bewust van dus het wordt steeds minder gelukkig. Handige tips Romy! 🙂

 20. Esmee 10 juli 2017 op 7:16 pm - Beantwoord

  De reversible bucketlist en het trots-lijstje zijn echt mooi! Goed om ook even stil te staan bij de dingen die je wèl hebt bereikt en waar je blij mee bent! Wat een mooi en leuk artikel weer… erg inspirerend!

 21. Evelyne 10 juli 2017 op 7:31 pm - Beantwoord

  Ik ben de grootste twijfelaar die er bestaat. Ik twijfel over echt alles. Ganse dagen is het een chaos in mijn hoofd en denk ik ‘neem ik nu zwart of wit?’ ‘ga ik nu links of rechts?’ Verschrikkelijk is dat soms.

  • Romy 10 juli 2017 op 9:20 pm - Beantwoord

   Dat klinkt inderdaad heel erg lastig! Best heftig dat je de hele dag over de kleinste dingen twijfelt. Misschien kun je eens proberen om onderscheid te maken tussen alle écht belangrijke grote keuzes en de kleine keuzes waar je minder lang bij stil hoeft te staan. Die kleine keuzes zou je bijvoorbeeld bij twijfel zelfs door kop of munt kunnen laten beslissen. Misschien helpt dat om er iets minder tijd aan kwijt te zijn en om het in je hoofd iets rustiger te maken.

 22. Nesrin 10 juli 2017 op 8:35 pm - Beantwoord

  Heel mooi geschreven weer Romy. Wat een wijsheid. De meeste dingen wist ik niet of kon ik niet toepassen toen ik ergens in de 20 zat. Nu ik 34 ben gaat het gelukkig een stuk makkelijker met de punten die je noemt in jouw lijstje.

  • Romy 10 juli 2017 op 9:21 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je leive reactie! Wat mooi om te horen dat je echt stappen hebt gezet op deze vlakken in de loop der jaren! Ik denk ook dat in dat opzicht groeien en ‘ouder’ worden goed is voor de ontwikkeling van jezelf als persoon.

 23. Oui Nathalie 10 juli 2017 op 9:15 pm - Beantwoord

  Dit is echt een heel fijn artikel.
  Vandaag had ik weer eens zo’n moment toen ik mijn outfitfoto’s plaatste!
  Vaak vergelijk ik mij veels te veel met anderen en dat moet ik echt niet doen!

  Liefs, Nathalie

  • Romy 10 juli 2017 op 9:22 pm - Beantwoord

   Wat jammer om te horen dat je ook bij outfitfoto’s soms zo kunt twijfelen aan jezelf. Lastig is dat hè, als je dan naar anderen kijkt en dat je eigen trots een beetje onderuit haalt. Ik ga je outfit trouwens bekijken. Op Instagram zag ik al een mooie foto voorbijkomen 🙂

   • Anouk 29 augustus 2018 op 8:42 pm - Beantwoord

    Hoi ik heb een probleem met keuzes maken en niet zo gezet weet wat ik iedere dag aan moet ik sta te kang voor de kast iedere morgen. En weet niet zo goed of dat er bij kleurt heb je tips voor mij zodat ik makkelijker kleren kan kiezen wat bij elkaar past gr Anouk

    • Romy 30 augustus 2018 op 12:11 am - Beantwoord

     Hoi Anouk, wat lastig dat je regelmatig kledingdilemma’s hebt als je voor de kast staat! Wat mij helpt bij het kiezen van kleding, zijn de volgende tips:
     1) Een aantal vaste combinaties bepalen (Er zijn een aantal kledingcombinaties die ik altijd leuk vindt staan. Als ik het echt niet meer weet, trek ik een van die outfits aan.)
     2) Je outfit de avond van tevoren alvast uitkiezen. (Dat scheelt in ieder geval stress in de ochtend.)
     3) Kleding wegdoen die je niet vaak aantrekt. (Dat geeft ruimte in je kast en zorgt ervoor dat je minder items hebt om uit te kiezen.)
     Ik hoop dat je hier misschien iets aan hebt 🙂

 24. Sara | MevrouwMiauw 10 juli 2017 op 10:03 pm - Beantwoord

  Ik vind die reversible bucketlist wel echt een heel erg leuk idee zeg! Wauw. Nooit op die manier over nagedacht maar hoe leuk is het inderdaad om alle leuke en mooie dingen die je hebt gedaan en hebt bereikt op een rijtje te zetten?! Ik ben super benieuwd naar jouw reversible bucketlist. Ga je deze ook delen?

  • Romy 11 juli 2017 op 8:25 pm - Beantwoord

   Toevallig heb ik vandaag mijn reversible bucketlist online gezet 🙂 Het is inderdaad zo leuk om zo’n lijstje op te stellen. Ik werd er echt blij van om eens terug te blikken op alle toffe dingen die ik al heb mogen doen in mijn leven.

 25. irene 11 juli 2017 op 10:25 am - Beantwoord

  Dat vergelijken is zo belangrijk! Ik merk nu ik minder op Feestboek zit, ik ook minder vergelijk.

  • Romy 11 juli 2017 op 8:34 pm - Beantwoord

   Ja, social media kunnen echt een trigger zijn om jezelf veel met anderen te vergelijken. Een kleine Facebook-stop of iets minderen met social media kan dan al echt helpen.

 26. Anouk 21 januari 2018 op 4:54 pm - Beantwoord

  Ik twijfel vaak in winkels welke koeken zal ik pakken of moet ik het nu doen of later. Of welke kleren zal ik nu weer aan trekken. Of het regent wel maar zal ik gaan of niet keuzes maken vind ik moeilijk heb en jullie tips voor mij. Zodat ik beter kan kiezen en meer zelf vertrouwen krijg

  • Romy 21 januari 2018 op 9:38 pm - Beantwoord

   Lastig als je veel twijfels hebt, ook over dit soort alledaagse dingen. Ik kan me voorstellen dat dat best frustrerend is soms. Wat mij helpt, is om soms het lot te laten bepalen (kies bijvoorbeeld blind een van de twee opties of doe kop of munt, in ieder geval als het om iets kleins gaat als welke koeken je meeneemt). Als het om grotere dingen gaat, helpt het me om voor mezelf een deadline op te leggen. Leg jezelf bijvoorbeeld op dat je uiterlijk de volgende dag een keuze moet hebben gemaakt en schrijf voor jezelf de voors en tegens op. Dan moet je wel kiezen, hoe moeilijk het ook is, en blijf je er in ieder geval niet dagen over tobben.

Recente blogs