Sorry! Excuses! Het spijt me! Laatst wees mijn vader me erop dat ik die woorden soms te pas en te onpas gebruik. Natuurlijk is het niet meer dan logisch dat je ‘sorry’ zegt als je een grove fout hebt gemaakt. Maar het floept ook regelmatig mijn mond uit als dat nergens voor nodig is. “Sorry dat ik je pas na een uur antwoord!” en “Sorry dat ik die dag niet kan.” Maar waarom sorry? De opmerking van mijn vader zette me aan het denken. Te vaak sorry zeggen is nergens voor nodig en daar wil ik iets aan gaan doen. Dit is hoe en waarom ik minder vaak sorry wil zeggen.

minder vaak sorry zeggen

Terechte en onterechte sorry’s

Er zijn veel situaties waarin een welgemeend ‘sorry’ heel positief of zelfs meer dan logisch is. Als je bijvoorbeeld het lievelingsbord van je moeder in duizend stukjes laat vallen of de favoriete trui van je partner hebt laten krimpen, wordt het vast gewaardeerd wanneer je je daarvoor verontschuldigt. Ook als je iemand stoort, is ‘sorry’ natuurlijk wel zo netjes. Maar als ik kritisch kijk naar mijn repertoire aan sorry’s, dan mag ik dat woord best vaker inslikken. Zeker toen ik me laatst verontschuldigde nadat ik een half uur wortel stond te schieten bij een winkel (“Sorry, niet vervelend bedoeld, maar weet u misschien of de medewerker er zo aankomt?”) realiseerde ik me dat een ‘sorry’ van mijn kant echt niet altijd op zijn plaats is.

‘Sorry’ als stopwoord

‘Sorry’ lijkt soms bijna een stopwoord te zijn geworden. Vaak gebruik ik ‘sorry’ in situaties die ik lastig vind. Bijvoorbeeld om duidelijk te maken dat een situatie ongemakkelijk is of dat ik weet dat ik iemand om een gunst vraag. Wanneer ik in de bus wil zitten op een stoel waar iemand een zitplek voor zijn rugzak van heeft gemaakt, reageer ik bijvoorbeeld standaard met “Sorry, mag ik daar zitten?” Waarom sorry? Waarom sorry ik heel wat af? Als ik hard nies in een stille ruimte, als mijn stem overslaat, als ik een paar seconden langer bij de kassa sta om een muntje onderuit mijn portemonnee te pakken of als ik ongemerkt in de weg sta. Is ‘sorry’ dan niet overbodig?

Waarom minder vaak sorry zeggen?

Op zich is er niets mis met ‘sorry’ zeggen uit beleefdheid. Maar ‘sorry’ kan ook een andere betekenis hebben. Met ‘sorry’ impliceer je dat je iets fout hebt gedaan. Zoals bij de trui die door jouw toedoen te klein uit de was komt. Maar in de situaties die ik beschreef, is er eigenlijk geen sprake van iets fout doen. Sterker nog, door sorry te zeggen laat je het misschien juist lijken alsof je een fout hebt begaan die er helemaal niet is. Wanneer je één minuut te laat binnen komt lopen en uitgebreid je excuses maakt, wordt dat ene minuutje later bijvoorbeeld vanzelf uitvergroot. Dat terwijl anders waarschijnlijk niemand erbij had stilgestaan.

Hoe vaker je sorry zegt, hoe meer je er misschien in gelooft dat je een fout hebt gemaakt. Sorry zeggen kan zelfs een manier zijn om jezelf in de heb-ik-het-nu-alweer-fout-gedaan-positie te plaatsen. En dat is nergens voor nodig!

minder vaak sorry zeggen

Wanneer minder vaak sorry zeggen?

Sorry, dat was een lange aanloop naar een concreet actieplan! Ik wil er dus graag wat aan gaan doen om minder vaak sorry te zeggen. Er zijn namelijk heel wat situaties waarin ‘sorry’ nergens voor nodig is. Je hoeft bijvoorbeeld echt geen sorry te zeggen…

 • …als je al een afspraak hebt staan en daardoor niet naar een andere afspraak kunt gaan.
 • …als je het antwoord op een vraag niet weet.
 • …als je niet à la minute, maar een paar uur later op een berichtje reageert.
 • …als iemand je iets wilt verkopen en jij geen interesse hebt.
 • …als je mee uitgevraagd wordt en daar geen behoefte aan hebt.
 • …als je eerder naar huis gaat van een feestje.
 • …als je niet uit je woorden komt.
 • …als je je gevoelens uitspreekt of om hulp vraagt.
 • …als je tijd voor jezelf nodig hebt.
 • …als je een tijdje geen foto op Instagram hebt geplaatst.
 • …als je een keer onopgemaakt en met je haren in een wilde staart een bekende tegenkomt op straat.
 • …als je een baaldag hebt en daarom even niet het zonnetje in huis bent.

Hoe wil ik minder vaak sorry zeggen?

Minder vaak sorry zeggen is dus het plan. En dat wil ik op de volgende manier aanpakken:

 1. Ik wil me er meer bewust van worden wanneer ik ‘sorry’ zeg. Bijvoorbeeld door iedere keer dat ik er ‘sorry’ uit laat floepen, achteraf te “analyseren” of dit wel een situatie was die om ‘sorry’ vroeg.
 2. Voordat ik iets zeg, even nadenken of ‘sorry’ nodig is. Wanneer ik helemaal niets fout doe of – sterker nog – als een ander iets fout doet, wil ik proberen om bewust NIET sorry te zeggen.
 3. Bewust ‘sorry’ weglaten in een zin, bijvoorbeeld in de simpele situaties die ik hierboven noemde. Gewoon om te ervaren hoe dat voelt. Wellicht wordt het dan ook makkelijker om in andere situaties het sorry’en af te leren.
 4. En floept er toch een keer ‘sorry’ uit, dan is dat maar zo. In ieder geval zal ik nooit zeggen ‘Sorry dat ik sorry zei!’. #sorrynotsorry

De afgelopen weken ben ik hier al bewust mee aan de slag gegaan, en ik moet zeggen dat ‘sorry’ makkelijker uit mijn systeem te krijgen is dan ik dacht. Wat een stukje bewustzijn al niet met je kan doen!

Heb jij ook de neiging om te vaak sorry te zeggen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Dqrina 21 januari 2019 op 6:20 am - Beantwoord

  Ik merk dat ik ook te vaak sorry zeg in situaties waarbij dat helemaal niet nodig is. Ik ga er nu ook bewuster mee om. Goede tips!

 2. Marije 21 januari 2019 op 7:02 am - Beantwoord

  Ik merkte jaren geleden dat ik het heel vaak deed en soms sloeg het nergens op dus ben ik er heel bewust op gaan letten wanneer ik het deed.

  • Romy 22 januari 2019 op 12:11 am - Beantwoord

   Onwijs goed dat je er zo bewust mee bezig bent wanneer je eigenlijk ‘sorry’ zegt. Juist daardoor word je je ervan bewust of ‘sorry’ eigenlijk wel op zijn plaats is in die situatie.

 3. Iris - Thebeautymagazine.nl 21 januari 2019 op 7:28 am - Beantwoord

  Ik heb een collega die het vaak zegt. Echt overbodig. Hopelijk lukt het om het wat te verminderen bij je.

 4. Shirley 21 januari 2019 op 7:33 am - Beantwoord

  Nu ik zo vaak het woord sorry zie staan, is het opeens een heel raar woord, haha. Ik gebruik het zelf ook te vaak. Mooi om er eens bewustn op te letten. Komt er ook een artikel over hoe het is uitgepakt? Lijkt mij leuk om te lezen in ieder geval!

  • Romy 22 januari 2019 op 12:13 am - Beantwoord

   Haha, ‘sorry’ is inderdaad wel een bijzonder woord als je het heel vaak herhaalt. Ik vond sorry’en stiekem wel grappig klinken als werkwoord 😛
   Goed idee om naderhand een keer te delen hoe het minderen met ‘sorry’ zeggen me vergaat. Daar wil ik inderdaad wel een keer wat over delen, bijvoorbeeld in een maandoverzicht 🙂

 5. Josephine 21 januari 2019 op 7:51 am - Beantwoord

  Interessant artikel, je zet me aan tot nadenken hierover. Ik geloof niet dat ik zelf te vaak sorry zeg, maar over het algemeen heb ik het idee dat mensen juist te weinig ‘sorry’ zeggen. Ze wringen zich langs je naast de kassa, zonder te vragen of ze er even langs mogen. Ik ga graag een stapje opij. ‘Sorry, mag ik erlangs’, en ‘Sorry, is deze stoel vrij’, vind ik geen overmatig gebruik van het woord. Iemand is namelijk bezig met zijn eigen zaken (mijmeren, nadenken over de boodschappen), en je ‘stoort’ die persoon dan eventjes. Zelf zeg ik dan heel ouderwets ‘pardon’, maar ‘sorry’ is ook goed. Bij mij staat sorry dus niet slechts voor een verontschuldiging na een fout, maar ook als moderne beleefdheidsvorm. Misschien een beetje Brits, maar stiekem vind ik dat wel prettig.

  Overigens ben ik het met je eens als iemand te pas en te onpas ‘sorry-t’. Dat kan op den duur storend zijn.

  • Romy 22 januari 2019 op 12:22 am - Beantwoord

   Daar heb je zeker wel een goed punt. Die sorry’s uit beleefdheid zijn absoluut geen probleem. Ik ben het met je eens dat het juist onbeleefd is als je mensen aanbotst in de rij voor de kassa zonder je even te excuseren. Die vorm van ‘sorry’ zeggen wil ik zelf ook niet per se afleren.
   Het gaat me er vooral om dat ik wel vaker sorry zeg omdat ik iets opvat als een fout van mijn kant, terwijl dat niet zo is. Zo was ik me laatst helemaal aan het verantwoorden naar iemand die me een coachingtraject wilde verkopen waarin ik geen interesse had. Of was een keer iemand anders een afspraak vergeten en bood ik mijn excuses aan omdat ik dacht dat ik het misschien niet goed gezegd had. Dat soort sorry’s wil ik maar al te graag afleren 😉 En gelukkig hielp dit stukje bewustzijn daar al bij de afgelopen weken.

 6. Femke 21 januari 2019 op 8:44 am - Beantwoord

  Dit moet ik eens even aan een schoonzus van mij laten lezen, die zegt namelijk echt standaard sorry haha!

 7. Hilly 21 januari 2019 op 8:47 am - Beantwoord

  Nu ik er over nadenk, ja, zeg ik ook vaak sorry.

 8. Anna 21 januari 2019 op 8:52 am - Beantwoord

  Een mooi artikel Romy! Ik had afgelopen week ook een moment waarop ik dacht… Waarom zeg ik nu sorry? Ik ga hier ook iets meer op letten haha! Liefs

 9. Yvonne 21 januari 2019 op 9:08 am - Beantwoord

  Heel goed voornemen Romy! Heel veel mensen gebruiken verontschuldigingen op een manier waarmee ze eigenlijk al een oordeel over zichzelf invullen voor een ander. En dat is nergens voor nodig 🙂

  • Romy 22 januari 2019 op 12:23 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat jij er ook bewuster bij wilt stilstaan wanneer je ‘sorry’ zegt. Soms floept dat woordje er eigenlijk onbewust vaker uit dan de bedoeling is 😉

  • Romy 22 januari 2019 op 12:25 am - Beantwoord

   Inderdaad! Juist dat is het type sorry’s dat helemaal niet nodig is en waar je het voor jezelf ook niet makkelijker mee maakt. Tijd om daar wat aan te doen dus 🙂

 10. Judith 21 januari 2019 op 9:09 am - Beantwoord

  hele goede tips die ik zeker kan gebruiken, ik floep ook echt te snel een sorry er uit.

 11. Audrey 21 januari 2019 op 9:13 am - Beantwoord

  Oef, die lijst met onnodige sorry-momenten is best wel herkenbaar! Zit er bij mij ook nog wel ingesleten, vrees ik. (Ik hoor trouwens echt net iemand aan de telefoon twee keer achter elkaar ‘sorry’ zeggen. Misschien moet ik dit artikel even laten zien!)

  Sorry is trouwens wel echt een superraar woord als je het zo vaak leest, haha!

  • Romy 22 januari 2019 op 12:27 am - Beantwoord

   Haha, ‘sorry’ is inderdaad best een bijzonder woord, zeker als je het heel wat keren na elkaar leest of hoort 😉
   Maar het woord ‘sorry’ floept er inderdaad regelmatig uit, ook in situaties waarin dat niet nodig is. Ik merkte dat bij mij alleen al het lijstje met die onnodige sorry-momenten hielp om me daar meer bewust van te worden.

 12. Lilian 21 januari 2019 op 10:27 am - Beantwoord

  Oh, ik zeg ook zo vaak sorry als anderen iets fout hebben gedaan. Als Anna de deur open laat en mijn man het koud heeft, dan zeg ik sorry. Of als er een keukenkastje open staat (die ik niet open heb laten staan). Of als er iemand tegen mij aanstoot. Goed idee van jou om hier wat beter op te letten.

  Waar ik overigens ook heel goed in ben: als mijn man zich – in mijn ogen aanstelt – en ik geen zin heb om er een discussie over te voeren: “Nou, sorry hoor!” 😉

  • Romy 22 januari 2019 op 7:06 am - Beantwoord

   Inderdaad stuk voor stuk situaties waarin ‘sorry’ eigenlijk helemaal niet nodig is. Dat “Nou, sorry hoor!” is in sommige situaties wel herkenbaar voor mij, haha. Dat zeg ik weleens als ik geïrriteerd ben 😉

 13. Simone 21 januari 2019 op 11:01 am - Beantwoord

  Oh dit is zo herkenbaar, ik heb hier ook echt een handje aan af en toe. En het is inderdaad niet altijd nodig. Ik doe met je mee!

  • Romy 22 januari 2019 op 7:07 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je meedoet met de sorry-uitdaging! Zo goed om er bewust bij stil te staan wanneer je ‘sorry’ zegt en of dat eigenlijk wel nodig is. Zet hem op! 🙂

 14. Meaghan 21 januari 2019 op 11:04 am - Beantwoord

  We zeggen inderdaad allemaal te veel sorry! Ik maak mij er ook schuldig aan. Bijvoorbeeld als ik geen afspraak kan inplannen, als ik in de weg sta of als ik ergens langs wil en ik moet mensen passeren. Het is inderdaad goed om meer te letten op het gebruik van ‘sorry’ omdat het anders zo’n loos woord is. Mooi dat je hier meer bij stil gaat staan. Misschien ook een mooie uitdaging voor mij!

  • Romy 22 januari 2019 op 7:11 am - Beantwoord

   De situaties die je noemt, zijn inderdaad wel herkenbaar. Vaak is er helemaal geen aanleiding om ‘sorry’ te zeggen en geef je daarmee voor de ander en voor jezelf wel het signaal af dat er iets fout is. Het voelt voor mij al heel goed om er meer bewust bij stil te staan. Mooi om te horen dat jij je er misschien ook aan wilt wagen 🙂

 15. Lianne 21 januari 2019 op 12:18 pm - Beantwoord

  Ik herken het wel, ik heb er soms ook een hand van me te verontschuldigen terwijl het niet nodig is. Laatst stuurde iemand me een hele mail over iets wat ik blijkbaar tegen haar had gezegd en wat zij verkeerd had opgevat. Ik had echt totaal geen idee waar ze het over had, en dan nog zei ik: ‘Het spijt me als ik iets heb gezegd wat misschien kwetsend voor je is geweest, want dat was niet mijn bedoeling!’ waarna ik nog schuldiger leek terwijl ik niets had gedaan! Dus ik heb wel wat aan je tips!

  • Romy 22 januari 2019 op 7:20 am - Beantwoord

   Dat klinkt inderdaad als een situatie waarin ‘sorry’ echt niet nodig was. Dan geef je eigenlijk voor jezelf ook het verkeerde signaal af dat je fout zat. Best lastig, zo’n situatie!
   Mooi om te horen dat je iets aan mijn tips hebt 🙂

 16. Mirjam 21 januari 2019 op 12:34 pm - Beantwoord

  Ik heb ook wel de neiging om te vaak sorry te zeggen, vooral dat geval met die dubbele afspraken. Maar ik merk wel dat je ‘sorry’ waardeverlies krijgt op het moment dat je het er te pas en te onpas uit laat schieten. Dus doe ik met je mee en zeg minder vaak sorry, alleen als het echt nodig is.

  • Romy 22 januari 2019 op 7:22 am - Beantwoord

   Goed punt inderdaad! Als je heel vaak ‘sorry’ zegt om niets, wordt ‘sorry’ ook een loos woordje als je het wel echt meent. En zeker bij dubbele afspraken, als je al iets gepland hebt staan, is een woord als ‘sorry’ eigenlijk nergens voor nodig.
   Laten we samen hard ons best doen om dat woord eens minder vaak te gebruiken! 🙂

 17. Anna 21 januari 2019 op 1:10 pm - Beantwoord

  Wat een interessant artikel! Ik herken mezelf er wel een beetje in. In de winkel waar ik werk gebeurt het regelmatig dat je elkaar in de weg loopt. In het begin zei ik steeds sorry, maar na een tijdje werd ik zo moe van mezelf, haha :p. Nu zeg ik meestal: “Ik ga even achter u langs hoor.” Maar in het dagelijks leven merk ik ook dat ik me vaak verontschuldig, als ik bijvoorbeeld niet kan afspreken of iets dergelijks. Wat je zegt, eigenlijk is dat helemaal niet nodig!

  • Romy 22 januari 2019 op 7:26 am - Beantwoord

   Haha, ik kan me voorstellen dat je dan een beetje gek wordt van je eigen vele sorry’s. Goed dat je daarom nu wat anders zegt als je achter mensen langs wilt. Maar ook bij bijvoorbeeld afspraken die niet lukken, zijn sorry’s inderdaad vaak echt niet nodig.

 18. Evelyne 21 januari 2019 op 2:09 pm - Beantwoord

  Tot ik je artikel hier las merkte ik ook niet op dat ik misschien toch wel iets te vaak ‘sorry’ zeg. En hoe vreemd dit nu ook klinkt, soms zeg ik dat opdat de ander mij zou zeggen dat hij/zij het niet erg vind. Het gebeurt dan wel automatisch maar wanneer de ander mij niet zegt dat het niet erg is dan heb ik precies het gevoel dat ik echt wel in de fout ben gegaan. Snap je wat ik bedoel? Ik weet dat dit nu vreemd overkomt (en ja, eigenlijk is dat nu wel een beetje vreemd, niet?)

 19. Geke 21 januari 2019 op 3:57 pm - Beantwoord

  Ik beken schuld vrees ik 🙂
  Hoewel ik teveel ‘sorry’ zeggen veel minder erg vind dan mensen die het nooit zeggen (en eigenlijk wel zouden moeten).

  • Romy 22 januari 2019 op 7:37 am - Beantwoord

   Dat is absoluut waar. Helemaal nooit ‘sorry’ zeggen, ook niet als dat wél nodig is, is nog erger 😉

 20. Ivon 21 januari 2019 op 8:07 pm - Beantwoord

  Wow zo herkenbaar dit artikel! Als iemand op straat mij echt van mn sokken rijdt ben ik nog in staat om sorry te zeggen. Iemand die ik helemaal niet ken maar waar ik een dagje mee was ergens zei zelfs al “wat zeg jij vaak sorry”.
  Oeps, dat was een eye-opener, dus ik probeer me er ook bewust van te zijn.
  Fijn dat jij zo snel al effect merkt, ik nog niet echt helaas… sorry daarvoor 😉

 21. Amanda 21 januari 2019 op 8:31 pm - Beantwoord

  Ai, ai, ik denk dat dit voor veel mensen heel herkenbaar is! Waar voor sommigen het simpele woordje ‘sorry’ heel moeilijk is om uit te spreken, gaat het bij anderen weer net te gemakkelijk. De manier waarop iemand ‘sorry’ zegt vind ik altijd veelzeggend. Als je het de te pas en te onpas doet, kan het een beetje onzeker overkomen (wat vaak nergens voor nodig is). Maar, als je het woordje vrijwel niet over je lippen krijgt ondanks dat je fout zit, dan kan het weer arrogant zijn. Best lastig om hierin een goede middenweg te vinden eigenlijk!

  • Romy 23 januari 2019 op 7:40 am - Beantwoord

   Inderdaad! Het woord ‘sorry’ kan soms heel onzeker overkomen als je het uitspreekt zonder dat dat nodig is. Maar te weinig ‘sorry’ zeggen, is natuurlijk ook weer niet de bedoeling, zeker niet als je iemand daadwerkelijk tot last bent of iets fout hebt gedaan. Lastig woordje is het ook 😉

 22. Zo simpel is dan geluk 22 januari 2019 op 3:00 pm - Beantwoord

  Ja, die neiging heb ik zelf ook wel. Las toevallig laatst ook al een blog met dezelfde strekking en dat zette mij ook tot nadenken aan. Hoewel het inmiddels alweer een beetje was weggezakt. Maar weer eens op gaan letten dus.

  • Romy 23 januari 2019 op 7:52 am - Beantwoord

   Het is alleen al goed om eens bewust stil te staan bij hoe vaak en waar je nu eigenlijk ‘sorry’ voor zegt. Ik heb gemerkt dat dat mij in ieder geval al helpt om er meer op te letten en dat woord minder vaak over mijn lippen te krijgen 🙂

 23. Nicole 22 januari 2019 op 4:18 pm - Beantwoord

  Wat goed dat je dit doet zeg. Ook echt heel slim om zo’n stevig en uitgebreid plan op te zetten. Dat zorgt er toch wel voor dat het veel meer kans van slagen heeft. Ik was vroeger ook echt een mega sorry-zegger, maar sinds ik een relatie heb met mijn huidige vriend is dat minder geworden omdat hij het heel vervelend vindt als ik sorry zeg. Daar krijgt hij een naar gevoel van, dus daardoor werd ik er veel bewuster van. Ik zeg nu ook alleen maar sorry als ik echt iets fout heb gedaan of iemand pijn heb gedaan of iets in die richting.

  • Romy 23 januari 2019 op 7:53 am - Beantwoord

   Wat goed dat je vriend je zo heeft geholpen om minder vaak ‘sorry’ te zeggen en dat je het woord ‘sorry’ nu ook in contact met anderen bewuster gebruikt. Het is inderdaad eigenlijk alleen nodig om ‘sorry’ te zeggen als je echt (per ongeluk) iets verkeerds of kwetsends hebt gedaan of gezegd.

 24. Irene 22 januari 2019 op 8:52 pm - Beantwoord

  Ik probeer er ook op te letten want ik zeg ook veel te vaak sorry. Ik probeer nu alleen sorry te zeggen als ik iets fout heb gedaan. Het is echt oefenen want sorry is inderdaad een soort van stopwoordje en het is moeilijk om dat er uit te krijgen :p Mijn vriend zegt bijvoorbeeld ook vaak sorry en hem ‘verbeter’ ik dan wel altijd maar voor jezelf ligt dat toch nog anders blijkbaar.

  • Romy 23 januari 2019 op 8:00 am - Beantwoord

   Goed dat je nu wat meer probeert op te letten wanneer en waarvoor je sorry zegt. Alleen al dat is een goede eerste stap, toch?! 🙂
   Lijkt me wel extra lastig als je vriend er ook een handje van hebt. Of nou ja, misschien helpt het juist om elkaar te verbeteren, omdat je dan bij de ander ziet wat te vaak ‘sorry’ zeggen doet 😉

 25. Nikita 23 januari 2019 op 8:01 pm - Beantwoord

  Mijn zusje maakt die opmerking van jouw vader ook heel vaak. Soms zit ik in de kamer en zeg ik sorry voor het feit dat de toetsen van mijn laptop klinken en ben ik bang dat ze te luid zijn. Zo ging ik eens bloggen op een voor mij vrije dag de volgende dag terwijl zij gewoon om 7u uit bed moest voor school. Ik zei ook sorry. Haar antwoord (zoals vaak) is dan ‘Heb je daar nu serieus sorry voor gezegd?’. Ik merk ook dat ik me altijd probeer te verantwoorden als ik voor mezelf kies of mezelf zelfs te veeleisend vind als ik sommige dingen vraag. Dat is niet oke. Ik hoef mij helemaal niet te excuseren of veeleisend te vinden als ik iets vraag. Ik ben ook een mens en ook ik ben het waard om dingen voor mezelf te doen. Of om mijn wensen uit te spreken. Als ik vind dat de muziek van mijn zusje te luid staat, dan is het oke dat ik daar iets op zeg. Zij ervaart dat nooit als irritant, maar ik wel bij mezelf. Maar dat komt nog wel goed. Er zijn al zoveel dingen bij mezelf geeolueerd. Dit komt ook nog wel.

  • Romy 24 januari 2019 op 12:21 am - Beantwoord

   Dat zijn inderdaad situaties waar je absoluut geen ‘sorry’ voor hoeft te zeggen. Soms lijkt zoiets als het geluid van je toetsenbord een heel ding, maar eigenlijk ben je er vaak niemand mee tot last als ook niemand er wat van zegt. Net zoals je inderdaad alle recht hebt om vriendelijk te vragen of je zusje haar muziek zachter kan zetten. Wel heel lief dat je zusje je erop wijst dat ‘sorry’ niet nodig is. En wat je zegt, de ontwikkeling daarin komt vanzelf wel! Alles op z’n tijd 🙂

 26. Mariska 27 januari 2019 op 1:28 pm - Beantwoord

  Ik zat hier laatst nog over na te denken en ik doe het ook. Inderdaad bijvoorbeeld als ik even niet reageer op een berichtje en dat is helemaal geen sorry waard natuurlijk.