minder zorgen maken

Minder zorgen maken | 10 tips voor minder getetter in je hoofd

  • 17 juni 2021
  • 7 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Pieker jij je soms een ongeluk? Kun je je dagen later nog afvragen of je je collega bij de borrel laatst misschien gekwetst hebt? En maak je soms na een Google-speurtocht van een klein kwaaltje in je hoofd een bijna dodelijke aandoening? Dan kunnen dat soort zorgen zowel letterlijke als figuurlijke feestjes flink verpesten. Helemaal weg krijg je zorgen niet zomaar, maar ze laten zich vast een beetje temmen. Deze tips helpen je om je minder zorgen te maken.

Minder zorgen maken? Yes please!

Het begint met een klein bultje boven je lip. Voordat je het weet heb je jezelf gediagnosticeerd met een ernstige en dodelijke aandoening. Google zegt het. Je doet geen oog meer dicht en blijft maar malen en malen totdat de huisarts het tegendeel bewijst.

Yup, het bovenstaande is mij jaren geleden eens overkomen. Als je eenmaal in de zorgenmaakmodus zit, is het hek al snel van de dam en kan de ene na de andere zorg zich onuitgenodigd aandienen. Klaar om jouw feestje te komen verstoren!

Zorgen over je gezondheid, over een spannende presentatie, over de eerste werkdag bij je nieuwe baan of over iemand van wie je heel veel houdt. Soms blijft het bij een avond piekeren tot in de vroege uurtjes, soms houden zorgen langere tijd aan. Hartstikke normaal, dat je je soms zorgen maakt. Iedereen doet het, zelfs de goeroes die vanaf hun naar wierook geurende toevluchtsoord beweren van niet. Maar echt fijn is het niet. Als je hoofd vol zorgen zit, is er minder ruimte over om je op dingen te verheugen en ergens van te genieten.

Minder zorgen, meer verheugen – 10 tips

Je zorgen wegmaken lukt dan misschien niet zomaar, zeker niet als er daadwerkelijk iets heftigs speelt. Maar het is misschien wel mogelijk om je minder zorgen te maken of om je zorgen meer op de achtergrond te laten zijn. Met deze 10 tips kun je je hoofd vol zorgen hopelijk iets leger maken.

1. Bedenk of je er NU iets mee kunt

Voor je minder zorgen maken is relativeren, relativeren, relativeren volgens mij hét sleutelwoord. Dat vind ik zelf alleen altijd zo’n erge dooddoener. Want hoe doe je dat dan precies, de zorgen in perspectief zetten terwijl ze in je hoofd zo’n enorm ding lijken?

Het kan helpen om er een kritisch vragenlijstje tegenaan te gooien:

  • Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je er niets mee doet? Vaak is het echt niet zo dat de wereld dan ontploft.
  • Ben jij de enige die hiervoor verantwoordelijk is? Er zijn vast anderen die je ook kunnen helpen.
  • Moet je hier echt vandaag iets mee? Of zou er niets aan de hand zijn als je tot morgen wacht?
  • Wat brengt het je om je hier zorgen over te maken? Oftewel: heeft het zin om hier nu je hoofd over te breken of schiet je daar eigenlijk niets mee op?
  • Verandert het iets aan de situatie als jij je er zorgen over maakt? Meestal niet.

Vooral die laatste vraag is voor mij een eye-opener geweest. Meestal blijft de situatie exact gelijk of jij je er nu gigantisch veel zorgen over maakt of er je schouders om ophaalt.

Stel: jij krijgt al spontane rillingen als je denkt aan je huisartsafspraak van morgen. Dat waarvan je dacht dat het een koortslip was, blijkt na je Google-zelfdiagnose ook allerlei andere dingen te kunnen zijn. Misschien ben jij wel die ene op de één miljard die die ene zeldzame aandoening heeft. In totale paniek lig je op bed, bang dat morgen je leven voorgoed verandert.

Ook ik heb weleens dat soort neigingen als ik iets te veel in de donkere krochten van Google ben gedoken. Op zo’n moment denk ik vaak: verandert het iets aan wat er aan de hand is of ik me er nu enorm over opwind? Nee, de situatie staat vast; de diagnose moet de dokter bepalen. Dan kan ik dus maar beter mijn ernstige zelfdiagnose mijn hoofd uit bonjouren en wachten totdat ik morgen duidelijkheid heb.

Want er kunnen twee dingen gebeuren:

  1. Ik blijk wel die 1-op-de-miljard-pechvogel te zijn en mijn zorgen zijn dus uitgekomen. “Zie je wel!” denk ik dan, en ik voel me nog rotter.
  2. Ik heb gewoon een koortslip en heb een hele avond van mijn leven verspild aan zorgen om niks.

2. Creëer een dumpplek

Zorgen zou je misschien het liefst op een vuilnisbelt ergens ver weg laten wegrotten. Als je die wens met mij deelt, kun je je eigen dumpplek voor zorgen creëren. Pak er een blaadje bij, zet je timer op 5 minuten en schrijf in die tijd al je zorgen op. Scheur desnoods nog een pagina uit je boekje als je de twee kantjes binnen no time heb vol gekladderd. Verfrommel vervolgens het briefje met al je zorgen en gooi het in de prullenbak, verbrand het, begraaf het of zet er een groot kruis doorheen. Wat jou ook helpt, bedenk een manier om jouw zorgen figuurlijk ergens kwijt te kunnen.

3. Relax & take it easy

Als ik in de stressmodus zit, maak ik me haast automatisch over van alles zorgen. Als je gestrest bent en op standje paniek staat, lijkt opeens alles prioriteit te hebben. Bepalen wat wel en niet vraagt om een ambulance met gillende sirenes is dan een stuk lastiger. Ontspanning is in mijn ogen dan ook een must om je minder zorgen te maken. Hoe vaker je een moment neemt om je batterij op te laden, hoe beter je zorgen op andere momenten kunt parkeren.

Dat kun je natuurlijk op allerlei manieren voor elkaar krijgen. Je weet vast zelf wel wat jou goed helpt om een kwartiertje de stekker uit je alsmaar hard werkende brein te trekken. Voor mij werken mediteren, wandelen, creatief bezig zijn en schrijven altijd het best, maar misschien heb jij zo je eigen manieren.

minder zorgen maken tips

4. Besef dat je anderen niet kunt veranderen

Veel van mijn zorgen gaan over anderen. Zou zij wel het goede doen? Zorgt hij wel goed voor zichzelf? Als ik haar niet steeds help, kan ze zich dan nog staande houden? Het antwoord op al die vragen is simpel: dat ligt aan de ander. Jij kunt niet altijd het handje van anderen vasthouden.

Het enige wat binnen jouw handbereik ligt, is er voor de ander zijn en vragen wat jij kunt betekenen. Maar besef dat jij niet voor een ander knopen kunt doorhakken, hondenbaantjes kunt opzeggen, vervelende bazen eens flink kunt zeggen waar het op staat of ellendige relaties voor hen kunt verbreken. Focus je op wat jou helpt bij jouw weg naar geluk, en laat anderen hun eigen weg vinden. Soms is het juist goed als een ander zonder zijwieltjes eerst wat wankelt om daarna zelf de juiste weg te vinden.

Hoe mooi zou het zijn als je je zorgen over de keuzes of patronen van anderen kunt loslaten. Natuurlijk zijn er ook situaties waarin dat moeilijk gaat en waarin jouw hulp écht nodig is. Maar bepaal ook in zo’n geval een grens. Als je iets al honderd keer hebt gezegd en diegene er nog steeds niets mee doet, houd dan de tip de 101e keer voor je. Aan een dood paard trekken kost onnodig veel energie.

5. Plaats een denkbeeldige roos tussen een ander en jezelf

Wacht heel even: zo zweverig als dit misschien klinkt, is het zeker niet. Deze tip pas ik vooral toe als ik me zorgen maak over wat anderen ergens van vinden.

  • Wat zou diegene ervan vinden als ik ‘nee’ zeg?
  • Zou ik de ander hebben gekwetst met wat ik zei?
  • Ze reageerde heel heftig. Heb ik dat nu gedaan?
  • Waarom kan ik het ook nooit goed doen voor haar?
  • Ze is niet tevreden. Ik heb het fout gedaan!

Mijn businesscoach leerde me om wat een ander vindt, voelt of zegt bij diegene te houden. Je kunt nu eenmaal niet uit de weg gaan dat er consequenties zitten aan de keuzes die je maakt voor jezelf. Als jij ‘nee’ zegt tegen een claimerige vriendin omdat je hard toe bent aan ontprikkelen, dan zal je vriendin daar vanuit haar perspectief een mening over hebben.

Besef dat dit haar mening is en dat jij jouw mening hebt. Doe alsof er een denkbeeldige roos, muur, gordijn of wat dan ook tussen jullie in staat en vat dingen niet onnodig persoonlijk op.

6. Minder zorgen maken hoeft niet altijd

Gun jezelf soms een moment van zorgen maken. Niet omdat het zo’n fantastisch tijdverdrijf is, wel omdat zorgen er (helaas) bij horen. Soms heb je nu eenmaal zorgen die zich niet zomaar op de eerste de beste raket naar de maan laten zetten. Zorgen mogen er ook zijn. Sommige dingen zijn nu eenmaal lastig en zorgwekkend. Dan hoef je echt niet te doen alsof alles koek en ei is. Een gemaakt positieve pokerface opzetten en je zorgen onder het tapijt schuiven, lost ook niets op.

Het gaat er veel meer om dat je de zorgen toelaat, kijkt wat je nodig hebt om ermee te dealen en soms afleiding zoekt. Niet om je zorgen weg te maken, wel om er een kleine pauze van te hebben.

7. Blijf niet alleen in je eigen zorgenbubbel zitten

Als je op eigen houtje probeert je zorgen een plek te geven, worden ze er waarschijnlijk niet zomaar minder op. Je blijft malen en malen, en die ene mug is binnen no time uitgegroeid tot een olifant of zelfs een dinosaurus. Ik heb inmiddels wel ervaren dat buiten je eigen bubbel de kans veel groter is dat je zorgen minder worden. Goed, een hoop cryptische woorden om een heel simpel advies te geven: praat erover met anderen. Vaak kan iemand anders beter dan jijzelf in perspectief plaatsen waar jij mee zit of nét het juiste tegen je zeggen.

minder zorgen maken tips

8. Kom van de bank af

Als je hoofd vol zorgen en vervelende gedachten zit, kun je het beste uit je hoofd komen. Ga wandelen, trek een sprintje of kom op welke manier dan ook in beweging. Als je veel in je hoofd zit, kun je vaak niet zo goed voelen wat er echt speelt. Misschien ben je eigenlijk doodmoe, ben je ergens heel boos over of voel je je verdrietig, en gaat dat alles schuil achter je zorgen. Door dingen met je lijf te doen in plaats van met je hoofd, kun je beter ontdekken waar je nu eigenlijk mee zit. Dus kom in beweging en geef je hoofd op die manier een broodnodige pauze.

9. Denk in oplossingen én in acties

Soms zie je door al je zorgenmakerij niet meer wat zou helpen om de situatie zorgelozer te maken. Ook al kun je de zorgen niet compleet oplossen, je kunt wel kijken naar de kleine dingen die binnen jouw handbereik liggen om eraan te doen. De gedachte dat je iets kunt doen, kan al een geruststelling zijn.

  • Maak je je zorgen over je eigen gezondheid? Kijk hoe je iets gezonder kunt leven. Verruil die ene zak chips per dag voor een appel, beweeg regelmatig en slaap voldoende.
  • Maak je je zorgen over je financiën? Kijk dan hoe je elke maand een bedrag apart kunt zetten, zodat je je saldo daadwerkelijk kunt opkrikken.
  • Ben je bang dat je snel uitgekeken bent op je huidige baan? Onderneem nu alvast actie om te kijken hoe je dat kunt voorkomen. Ga met je baas in gesprek over nieuwe projecten of verdiep je in cursussen.
  • Maak je je zorgen over je spannende presentatie van morgen? Oefen hem zo goed mogelijk door. Dan heb je in elk geval gedaan wat je kon doen.

Zo kun je je zorgen misschien niet wegnemen, maar wel je zorgen iets afzwakken.

10. Maak je geen zorgen over je zorgen

Nog één laatste ding wat ik zelf ook belangrijk vind om me voor te houden. Als je zorgen hebt, ga dan niet ook nog denken dat het zorgwekkend is dat je je ergens zoveel zorgen over maakt.

Twijfel niet meteen aan jezelf of je nu extreem overbezorgd ben. Ga jezelf niet allerlei zelf gediagnosticeerde stoornissen opleggen. En denk ook niet dat het vreemd is dat je hier zorgen over hebt. Iedereen heeft namelijk zorgen, dus er is niets gek aan jou.

Als je er maar niet aan onderdoor gaat, op tijd om hulp vraagt en hopelijk je zorgen ietsje kunt temmen. Wie weet helpen de tips voor minder zorgen maken in dit artikel je daarbij.

Wat doe jij om je minder zorgen te maken?

minder zorgen maken

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Meaghan 17 juni 2021 op 9:51 am - Beantwoord

    Mooie tips Vooral de eerste en de vijfde vind ik heel waardevol. Ik ben gelukkig geen binnenvetter en bespreek mijn zorgen ook we uitgebreid met mijn vriend of vriendinnen, dat wil ook nog wel eens helpen. Maar als ze er even niet zijn, dan is het ook prettig om zelf wat handvatten te hebben om me minder zorgen te maken.
    Dat verhaal van dat bultje boven je lip trouwens, heel herkenbaar! Ik denk ook altijd als ik iets vreemds heb wat ik niet ken dat ik vast dat ene zeldzame geval ben die dodelijk ziek is. Ik kan me soms echt zorgen maken om mijn gezondheid, omdat ik dat gewoon een van de meest belangrijke waarden in het leven vind. Als er dan iets niet klopt en ik krijg vreemde klachten, kan ik echt in paniek schieten soms. Gelukkig helpt erover praten, relativeren en van me afschrijven heel goed.

    • Romy 26 juni 2021 op 12:06 am - Beantwoord

      Wat fijn dat relativeren, praten en schrijven jou ook helpt in zulke gevallen! Blijft wel vervelend hè als zo’n klein bultje dan voordat je het weet iets heel groots kan worden in je hoofd. Laatst zei iemand iets tegen me wat me ook wel hielp: “Als je merkt dat je aan het googelen en diagnoses stellen slaat, bel dan liever de huisarts. Die is daar juist voor.” Sindsdien denk ik in zulke gevallen eerder: óf ik bel de huisarts óf ik stop nu met googelen. Maar praten met anderen helpt me in zulke gevallen ook vaak om de zorgen even kwijt te zijn 🙂

  2. bychristiana 17 juni 2021 op 10:46 am - Beantwoord

    Ik denk inderdaad dat in actie komen vooral heel belangrijk is, zeker wanneer je je vaak zorgen maakt over dingen waar je echt iets aan kunt doen. Ik zit mezelf nu inderdaad af te vragen of ik zelf vaak zorgen heb…? Ik geloof eigenlijk niet dat ik dat overdreven of te vaak heb. Ik uit mijn zorgen ook wel, dat lucht ook altijd op en soms vraag ik inderdaad ook hulp. En andere keren blijkt bijvoorbeeld weer als ik mijn zorgen deel, dat ik me eigenlijk geen zorgen hoef te maken. Wat ik ook vaak probeer te doen is dingen niet onnodig uitstellen. Dan ga ik juist ergens tegen op zien (en me zorgen maken…) ik wil sommige dingen gewoon graag snel achter de rug hebben.

    • Romy 25 juni 2021 op 11:55 pm - Beantwoord

      Dat is wel een slimme inderdaad. Soms worden dingen alleen maar groter, vervelender en zorgwekkender als je er niet meteen iets mee doet. Hoe eerder je er dan een vinkje achter kunt zetten, hoe eerder het ook uit je hoofd is 🙂

  3. Lisa 18 juni 2021 op 7:20 am - Beantwoord

    Fijne lijst met mooie tips. En zo uitgebreid. Vooral 4 zal ik nog vaak doorlezen. Je plaatste ook weer zo’n mooi gedichtje op Instagram.

  4. Giovanna Jansen 18 juni 2021 op 12:01 pm - Beantwoord

    Mooie tips! Relax en take it easy is nog wel een lastige soms als ik erg druk ben, dus bedankt voor de reminder!

  5. Maaike 18 juni 2021 op 1:56 pm - Beantwoord

    Heel goed artikel! Ik pieker heel vaak en maak me vaak druk wat anderen van iets vinden en of ik iets verkeerds heb gedaan. Maar dat heeft helemaal geen zin. Mensen hebben toch altijd wel een mening. En over die dumpplek, dat vind ik een heel goede!

Recente blogs

Blij Lijstje | Tof nieuws, tankdopkennis & troost bij tandperikelen

5 oktober 2019|Persoonlijk|

Blije Lijstjes maken is een van de dingen die ik elke maand met plezier doe. Ze helpen me inzien hoeveel ik eigenlijk heb om blij van te worden. Ja, ook tussen de perikelen met tanden trekken, irriterende beugels en brood zonder korstjes eten door. Er zijn heel wat dingen die mij de afgelopen tijd blij maakten. Dat waren onder andere een tof nieuwtje voor mijn onderneming, langverwachte behendigheid met mijn tankdop en de magische laatste druppel douchegel uit de fles. Lees verder voor een hele lading blijheid op deze herfstachtige dag.

Kleine kinderen: 5 lessen die je van ze kunt leren

16 oktober 2016|Persoonlijke groei|

Wist je dat we eigenlijk ontzettend veel kunnen leren van kleine kinderen? Ik heb de mazzel dat ik twee (inmiddels niet meer zo heel) kleine nichtjes bij mij om de hoek heb wonen, met wie ik graag een dagje wegga of leuke dingen doe. Dat vind ik overigens niet alleen een heel gezellig om te doen. Ik merk namelijk dat het me vaak ook heel goed doet om even met kleine kinderen te zijn. Ze zijn nog zo heerlijk naïef, dromerig en onbezorgd. Daar kan ik vaak echt nog wat van opsteken. Vandaag bespreek ik daarom 5 lessen die iedereen van kleine kinderen kan leren.

Vegetarische couscous met warme kruiden, rozijnen & amandelen

13 december 2022|Recepten|

Couscous ben ik pas de afgelopen twee jaar gaan eten. Maar sinds ik het heb ontdekt, ben ik verslaafd. Die minuscule bolletjes zijn een perfecte basis voor heel veel soorten gerechten. In het najaar doe je mij vooral een groot plezier met kruidige couscous met veel warme kruiden, rozijnen en amandelen. Koek- en speculaaskruiden en rozijnen maken in mijn ogen heel veel dingen lekkerder, en dat geldt zéker voor deze vegetarische couscous. Wat het gerecht nog iets beter maakt? Je hebt het al in twintig minuten klaar en hebt maar twee pannen nodig. Snel, simpel én lekker dus!

Ga naar de bovenkant