Mindfulness (maar dan op mijn nuchtere manier!)

Ik moet (alweer!) iets bekennen. Mijn serie proeflessen yoga was vorig jaar niet zo’n succes en ook zul je mij met mijn nuchtere instelling niet snel in kleermakerszit zien mediteren. Niets voor mij, denk ik dan. Toch kom ik er de laatste tijd steeds meer achter dat die gedachte misschien wat kort door de bocht is. Iedereen kan mindful zijn. Mindfulness is namelijk veel meer dan in kleermakerszit helemaal zen zijn. Ik las het Flow Mindfulness & Creativiteit boek en bedacht een aantal manieren waarop ook de meest nuchtere mensen onder ons mindful bezig kunnen zijn.

mindfulness simpele tips

“Jij moet mindfulness eens proberen!”

Ik herinner me nog mijn eerste ervaring met mindfulness. Ik moest tien minuten lang aan helemaal niets denken en alle gedachten er maar laten zijn. Tja, door mijn hoofd schoten juist alle to do lists, agenda-afspraken en boodschappenlijstjes van die week. Niet gek dus dat ik na die tien minuten eerder het tegenovergestelde van ontspannen was. Toch kreeg ik laatst weer hetzelfde advies: “Jij moet mindfulness eens proberen.” Juist omdat ik zo’n denker ben, kan het heel waardevol zijn om mijn gedachten op iets anders te focussen dan op de dagelijkse beslommeringen. Toen ik laatst het Flow Mindfulness & Creativiteit boek kreeg, wist ik het zeker: ik moet het een kans geven. Mindfulness dus, maar wel op mijn (nuchtere) manier!

Wat is mindfulness?

De definitie van mindfulness is volgens Wikipedia een mondvol:

“Mindfulness is een aandachtsoefening en vorm van meditatie of training daarin waarbij men zich met nieuwsgierige aandacht en zonder automatische reacties bewust is van fysieke ervaringen, stemmingen, gevoelens en gedachten.”

Als ik dit zo lees, is mindfulness eigenlijk een heel breed begrip. Het hoeft niet per se zweverig te zijn en met “hum”-geluiden gepaard te gaan. Het gaat er alleen om dat je je aandacht op iets focust en daar bewust mee bezig bent. Tja, toen ik het op die manier bekeek, realiseerde ik me dat ik op mijn manier ook best mindful bezig ben. Dit zijn 5 simpele manieren waarop ook jij zonder lastige poses en “hum”-geluiden op een simpele manier aan mindfulness kunt doen.

mindfulness simpele tips nuchter

Stilstaan bij mooie dingen

Mijn favoriete manier van mindfulness is toch wel om je gedachten naar positieve dingen te sturen. Zelf doe ik dat door lijstjes op te stellen, bijvoorbeeld mijn blije Vaker Vrolijkheid-lijstjes. Ook dit dankbaarheidslijstje  is hier een goed voorbeeld van. Door hard je best te doen om je te focussen op iets positiefs, kun je je gedachten in ieder geval tijdelijk van het negatieve wegsturen. Het helpt je bovendien om stil te staan bij wat je wél hebt. Mij helpt het om die punten op te schrijven en er een lijstje met bijvoorbeeld 20 of 25 punten van te maken. Een bijkomend voordeel is dat je dan altijd nog eens het lijstje erbij kunt pakken op een vervelend moment.

Helemaal opgaan in een boek

Is een boek lezen mindful? Ja, in mijn ogen wel! Toegegeven, het hangt er wel van af welk boek je kiest. Van een studieboek zul je niet snel zen worden. Maar als je je helemaal verliest in een thriller of roman, dan is lezen volgens mij op en top mindful. Je focust je gedachten op iets anders en raakt daardoor even uit je eigen situatie met de stress en gedachten van alledag. Een perfect excuus dus om juist nu eens met een boek in het zonnetje in de tuin te gaan zitten!

Kleuren voor volwassenen

Ken je die leuke kleurboeken uit de serie Kleuren voor volwassenen? Ook dat kan heel ontspannend en mindful werken. Zelf heb ik bijvoorbeeld een keer mandala’s moeten inkleuren. Mijn gedachten waren op dat moment alleen maar bij het ingewikkelde patroon en de talloze kleuren. Daardoor vergat ik even alle zorgen en spanning die ik in mijn lijf had zitten. Ook andere vormen van creativiteit vind ik een fijne vorm van mindfulness, zolang je er maar niet te veel over hoeft na te denken.

Wandelen

Een goede wandeling in de buitenlucht heeft ook het effect van mindfulness. Niet alleen is het goed voor je conditie en een dagelijkse portie vitamine D, maar ook helpt het je om even nergens aan te denken. Mij wel in ieder geval. Tijdens zo’n wandeling kijk ik naar de bloemen langs de weg en de auto’s die voorbijrazen en hoor ik de vogeltjes die weer beginnen te fluiten. Mijn gedachten zijn op zo’n moment niet bij mijn dagelijkse gedachten, maar echt bij de mooie omgeving waarin ik wandel.

Let’s focus

Oké, het woord ‘gewoon’ kan ik misschien beter weglaten. Ook voor mij is 5 minuten rust en stilte niet zo gewoon. Toch klinkt het eigenlijk helemaal niet zo lastig om jezelf eens te verplichten om 5 minuten in stilte en met je ogen dicht op bed te zitten. Je hoeft er geen ingewikkelde poses bij aan te nemen. Ga gewoon op een comfortabele manier zitten en focus je gedachten op één woord, zin of ding. Dit is iets wat ik de komende tijd zelf vaker wil gaan aanpakken. Die vijf minuten van mijn tijd kan ik best missen en ik denk dat het me zeker goed zou kunnen doen.

Wat is jouw manier om mindful bezig te zijn?

Volg:
Deel:

41 Reacties

 1. 5 april 2017 / 06:32

  Voor mij was het ook een ver van mijn bed show en ik vond dat ik “niet geschikt” was. Maar tijdens revalidatie werd het weer een gesprekspunt om toch te leren ontspannen en de spanning uit mijn hoofd te halen. Ik mediteer nu 2x per dag: ‘s ochtends om de dag te beginnen en ‘s middags om te aarden, plus ik check elke dag een paar keer naar wat ik nodig heb en houd een dankbaarheidslijstje bij. Ik voel mij er nu ontzettend goed bij.
  marije blogde over…Weekly picture wednesday: Week 13 – 2017

  • Romy
   Auteur
   5 april 2017 / 21:04

   Wat ontzettend goed dat je toch met meditatie bent begonnen en met dat soort lijstjes bijhouden, ondanks dat het niet helemaal voelde als iets dat echt jou was. Zo fijn dat je er echt veel aan hebt! Ik denk ook dat ik zelf meer aan mindfulness heb dan ik me weleens realiseer :)

  • Romy
   Auteur
   5 april 2017 / 21:05

   Wat leuk om te horen dat je hier iets mee kunt :) En wat mooi dat je ook dat soort lijstjes bijhoudt! Ik vind dat zelf zo fijn om te doen.

 2. evelien
  5 april 2017 / 08:47

  Wat een fijne manieren hoe je ook aan mindfullnes kan doen, ik wil het sowieso een keer proberen om te kijken hoe het voelt en hoe het werkt.
  Ik vind een boek lezen ook zo fijn werken, lekker je hoofd leegmaken en helemaal ontspannen!
  Liefs,
  Evelien
  evelien blogde over…Spring shoplog | Costes & Hunkemöller

 3. Ayla
  5 april 2017 / 09:07

  Haha, dat kleuren werkt voor mij ook zó goed. Ik weet niet wat het is, maar het bedenken welk kleurtje waar gaat, je dan concentreren om het goed te doen (ik ben niet echt iemand die binnen de lijntjes kleuren makkelijk vindt) en het dan ook doen werkt zo ontspannend. Uren kan ik het zitten doen, zonder verveeld te raken! Voor échte mindfulness moet ik wel nog even gaan zitten hoor, want tijdens het kleuren schieten er toch nog teveel dingen door mijn hoofd.
  Ayla blogde over…Driedubbel feest? Dat viert Melle met een ontbijtje!

  • Romy
   Auteur
   5 april 2017 / 21:06

   Wat leuk om te horen dat jij ook zo van kleuren kunt genieten! Haha, ik vond dat ook nog wel lastiger om te doen dan ik dacht ;) Maar ik kan me voorstellen dat je je dan ook nog wel erg focust op allerlei gedachten over het kleuren. Echt stilzitten en je gedachten op één ding focussen is dan misschien toch net iets meer mindful :)

  • Romy
   Auteur
   5 april 2017 / 21:07

   Wat leuk om te horen dat je hier wat mee kunt, ondanks dat je mindfulness anders vaak te zweverig vindt :)

 4. 5 april 2017 / 09:38

  Heel fijn om te lezen en misschien moet ik de Mindfulness & Creativiteit special ook maar eens kopen! Lezen en wandelen vind ik ook heerlijk (al is dat laatste nu opeens wel een heel ander verhaal met trainen voor de Vierdaagse). Breien en haken vind ik ook erg ontspannend, maar toch merk ik dat ik behoefte heb aan écht mediteren. Meer ontspanning moet ik ook zeker leren en dat lukt met zulke activiteiten in ieder geval al wel. :-)
  Inge blogde over…Flow Wonen

  • Romy
   Auteur
   5 april 2017 / 21:08

   Haha, wandelen voor de Vierdaagse is inderdaad wel weer wat pittiger dan ;) Ik kan me voorstellen dat het met die afstanden niet heel mindful meer is. Wat fijn dat je van breien en haken ook zo kunt ontspannen. Ik kan me voorstellen dat mediteren soms toch wel meer is wat je nodig hebt, maar fijn om te horen dat je met andere dingen ook een beetje aan extra ontspanning toekomt :)

 5. 5 april 2017 / 10:23

  Mediteren wil mij ook écht niet altijd lukken, zo af en toe heb ik er echt even behoefte aan maar ik vind het zo lastig! Maar als ik zo lees doe ik al best veel aan mindfulness. Kleuren en lezen is voor mij écht meditatie soms! :) Zo fijn!
  Monique | WritingMonique blogde over…DIY Pocket Chain Vergrootglas

  • Romy
   Auteur
   5 april 2017 / 21:12

   Wat mooi om te horen dat je uit die twee dingen ook het effect van mediteren kunt halen. Ik herken helemaal wat je zegt. Echt mediteren vind ik ook zo lastig en ik heb dan vaak ook gewoon meer zin om iets te doen als kleuren of lezen :)

 6. Tineke
  5 april 2017 / 10:05

  Ik vond mindfulness ook altijd wat zweverig, maar zo klinkt het al een stuk ‘normaler’. Alle dingen in jouw blogpost doe ik al regelmatig. Vooral met dit weer vind ik het heerlijk om te wandelen. Even mijn hoofd leegmaken en genieten van de mooie omgeving.
  Liefs
  Tineke blogde over…Hobby`s die ik wil proberen

  • Romy
   Auteur
   5 april 2017 / 21:10

   Wat leuk om te horen! Het was ook mijn doel om het zweverige ervan af te halen :) En wandelen vind ik ook zo heerlijk om te doen, zeker in de lente!

 7. Charel
  5 april 2017 / 10:06

  Het is zo belangrijk om in het nu te leven! Ik vind het heel fijn om zo nu en dan te mediteren.
  Charel blogde over…Bakkerskar

 8. Aneta
  5 april 2017 / 13:26

  Een boek lezen is voor mij inderdaad ook al Mindfulness. Gewoon jezelf in een andere wereld begeven. En die vijf minuten even je ogen dicht doen kan al zo rustgevend zijn.
  Aneta blogde over…Maca Ontbijt Bowl

 9. 5 april 2017 / 17:02

  Bedankt voor de tips! Zal er eens meer informatie over opzoeken! :).
  X

 10. Nadine
  5 april 2017 / 16:17

  Fijn artikel! Mindfulness klinkt vaak heel zweverig maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Persoonlijk houd ik wel van dat ‘zweverige’ maar de dingen die jij beschrijft vind ik ook fijn. Nu ik thuis zit merk ik dat ik het ook fijn vind om bezig te zijn in de tuin. Kijken naar hoe de bloemetjes groeien, hoe mijn AH moestuintjes verder uitkomen en zelfs onkruid plukken begin in fijn te vinden. Daar kan ik echt van genieten!
  Nadine blogde over…Fotodagboek #1

  • Romy
   Auteur
   5 april 2017 / 21:14

   Wat heerlijk om te horen hoe je kunt genieten van tuinieren, zeker nu de AH-moestuintjes er weer zijn. Ik kan me voorstellen dat dat ook een fijne manier is om te ontspannen en om mindful bezig te zijn op een totaal niet zweverige manier :)

 11. 5 april 2017 / 17:44

  Het is ook niets voor mij. Maar op deze manier dan weer wel, haha. Ik kan me ook wel verliezen in iets, zoals in het schrijven, en dan hebben beslommeringen en onnuttige dingen zoals Facebook even geen belang (ze komen dan ook niet in me op). Puzzelen is er ook nog zo eentje :-)
  Sofie blogde over…Dagboek: Een week verpakkingsvrij winkelen

  • Romy
   Auteur
   5 april 2017 / 21:16

   Goede tip, dat puzzelen! Dat is ook een fijne manier om even volledig ergens in op te gaan :)

 12. 5 april 2017 / 18:04

  Ik vind dit altijd zo lastig; met één ding bezig zijn. Mijn hoofd neemt altijd pas genoegen met minstens drie dingen tegelijk geloof ik, hihi. Ik kan zelfs niet in slaap vallen zonder naar iets te luisteren. Crazy! Gelukkig lukt het soms wel. Bijvoorbeeld als ik in bad zit; dan kan ik echt helemaal opgaan in wat ik lees, omdat ik dan dus ook niet de kans heb iets anders te doen. Of wanneer ik wandel, dan kan ik me soms ook helemaal verliezen in wat ik zie (: Mindfulness is echt een heel breed begrip, maar ik vind hoe jij het uitlegt echt een hele goeie! Liefs!

  • Romy
   Auteur
   5 april 2017 / 21:54

   Haha, dat herken ik wel een beetje van mezelf, dat altijd heel veel dingen tegelijk willen doen. Wat fijn dat wandelen en lezen je wel een beetje kunnen helpen. Het is zo mooi om op die manier echt even je aandacht op iets te kunnen focussen :) Heel veel liefs!

 13. 5 april 2017 / 18:15

  Voor mij is mindfulness dat je met aandacht iets doet. Zoals inderdaad bijvoorbeeld kleuren. Maar ik probeer het steeds vaker ook bij gewone dagelijkse dingen te doen. Zoals eten. Of douchen. Of als je net verse lakens hebt en dan in bed gaat liggen en heel bewust voelt hoe het laken op je huid voelt. Als je het vaker doet gaat het eigenlijk wel vanzelf op de duur :) Nu niet dat ik zo’n chick ben die altijd super zen is enz. Nee totaal niet. Haha. Maar het zit em altijd in de kleine dingen hé :D

  • Romy
   Auteur
   5 april 2017 / 21:58

   Wat mooi dat je op die manier ook een beetje mindful kunt zijn! Er gaat inderdaad niets boven schone lakens of heel bewust eten. Het is al zo fijn om stil te staan bij dat soort kleine dingen :)

 14. 5 april 2017 / 20:34

  Wat een fijn artikel. Heel haalbaar en zonder die “hum” geluiden (haha, geniaal gevonden!). Ik kan juist echt mindfulnessen (bestaat dit woord?) als de zon schijnt en ik bijvoorbeeld lekker in het park ben. Dan doe ik mijn ogen dicht en dan geniet ik ultiem van de zonnestralen. Heerlijk vind ik het!
  Sara | MevrouwMiauw blogde over…Groener doen | Mijn groene to-do list

  • Romy
   Auteur
   5 april 2017 / 22:02

   Haha, ja hoor, ik vind mindfulnessen een woord! :) Wat een mooie manier om mindful bezig te zijn, dat genieten van de zonnestralen. Dat is inderdaad ook zoiets moois en kleins om eens bewust bij stil te staan.

  • Romy
   Auteur
   5 april 2017 / 22:05

   Wat mooi om te horen dat je dat ook eens wilt proberen! Ik moet zeggen dat ik ook niet vaak mezelf de tijd gun om echt even stil te zitten en helemaal nergens aan te denken, maar ik wil het toch binnenkort eens gaan proberen. Ik kan me voorstellen dat hardlopen ook goed helpt om mindful bezig te zijn. Ik denk dat dat ook een perfecte methode is om je gedachten even te verzetten.

 15. Anneke
  6 april 2017 / 07:03

  Dan denk ik dat je misschien bij de verkeerde yoga hebt geprobeerd ;) Ik heb mijn man bijna letterlijk moeten meeslepen naar de eerste les en nu zijn we er beiden een beetje verslaafd aan :D Wij dachten dat het een heleboel ‘ge-hummmmmmm’ ging zijn en wat zweverig gedoe enzo, maar in plaats daarvan kwamen we bij een yoga teacher terecht die even nuchter door het leven als wijzelf en zelf helemaal niks moet hebben van al die zweverige yoga-toestanden :D
  Wel goed voor je dat je ondertussen die rust in iets (anders) hebt gevonden! Het is namelijk zo belangrijk daar goed voor te zorgen ;)

  • Romy
   Auteur
   6 april 2017 / 20:28

   Wauw, dat klinkt echt als een hele fijne manier van yoga en inderdaad totaal niet zweverig. Wat goed om te horen dat er blijkbaar ook zulke vormen van yoga bestaan. Misschien moet ik het dan toch nog eens overwegen :)

 16. HUIZEHAAKNAALD
  6 april 2017 / 09:34

  Mindfulness kan iedereen. Ik ben zelf heel nuchter en als ik over mindfulness begin, kijken mensen me aan van ‘waar zweef jij’. Het is het meest nuchtere dat ik ooit heb gedaan. Even met beide benen op de grond. Een moment pakken om te voelen wat je voelt en daardoor je balans terug vinden. Heerlijk. Ik kan het iedereen aanraden. Ga op zoek naar jouw manier. Het brengt erg veel rust.
  HUIZEHAAKNAALD blogde over…TRAVELER’S NOTEBOOK / FAUXDORI

  • Romy
   Auteur
   6 april 2017 / 20:38

   Wat een mooie reactie en eigenlijk heb je helemaal gelijk wat betreft mindfulness. Het is inderdaad niet zo zweverig als het misschien in eerste instantie klinkt. Voor nu houd ik het even bij de manieren van mindfulness die ik heb gevonden, maar wie weet wil ik de standaard vorm van mindfulness in de toekomst toch eens overwegen :)

  • Romy
   Auteur
   6 april 2017 / 20:51

   Wat een goed idee, die YouTube-tutorials! Dat lijkt me inderdaad ook een hele fijne en laagdrempelige manier.

 17. 6 april 2017 / 16:03

  Ik ben er niet zo goed in om dit gewoon thuis te doen, daar vind ik dat ik de te druk voor ben. Sinds een tijdje ga ik iedere week naar body balance. Na drie kwartier oefeningen gedaan te hebben, sluiten we de les altijd af met tien minuten ‘rusten’. Hierbij moet je gaan liggen op een manier die voor jou fijn is en focus je je alleen op je lichaam. Het lukt me al steeds beter om dan ook even mijn gedachten uit te zetten en dat is echt een heel ontspannen en fijn gevoel.
  Danique blogde over…Throwback Time #1

  • Romy
   Auteur
   6 april 2017 / 20:55

   Oh wat leuk! Hoe bevalt de body balance? Dat lijkt me op zich ook nog wel wat voor mij. Wat fijn om te horen dat de tien minuten rust op het einde je echt helpt en dat het je ook steeds iets makkelijker afgaat. Ik kan me voorstellen dat dat echt een oefening is waar je ook in het dagelijks leven iets aan hebt.

 18. 9 april 2017 / 20:59

  Haha, dit is wel heel herkenbaar! Ik ben ook best wel nuchter en mediteren is ook echt niks voor mij. Maar de dingen die jij noemt, een goed boek lezen, buiten zijn, iets ontspannends doen, dat geldt voor mij ook inderdaad als mindfulness: gewoon een manier om even je gedachten te verzetten, te ontspannen, tot rust te komen… aan mezelf werken vind ik daar ook een mooi voorbeeld van, of journalling… in mijn dagboek schrijven of een spelletje doen… eigenlijk valt alles wat je bij me-time kunt plaatsen er wel onder.
  Vivian blogde over…Blog like a boss | 8x productief zijn voor je blog in weinig tijd

  • Romy
   Auteur
   9 april 2017 / 21:37

   Journalling en een dagboek bijhouden zijn inderdaad ook mooie manieren van mindfulness. Zelf schrijf ik naast mijn blog eigenlijk niet zoveel, maar dat is wel iets waar ik nog meer ontspanning/mindfulness uit zou willen halen. En je hebt helemaal gelijk: eigenlijk valt elke vorm van me-time wel een beetje onder mindful bezig zijn :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge