999 vragen 6 2

Mindfulness (maar dan op mijn nuchtere manier!)

 • 5 april 2017
 • 41 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Zelfliefde

Ik moet (alweer!) iets bekennen. Mijn serie proeflessen yoga was vorig jaar niet zo’n succes en ook zal je mij met mijn nuchtere instelling niet snel in kleermakerszit zien mediteren. Niets voor mij, denk ik dan. Toch kom ik er de laatste tijd steeds meer achter dat die gedachte te kort door de bocht is. Iedereen kan mindful zijn. Mindfulness is namelijk veel meer dan in lotushouding helemaal zen zitten zijn. Ik las het Flow Mindfulness & Creativiteit boek en bedacht een aantal manieren waarop ook de meest nuchtere mensen onder ons mindful bezig kunnen zijn.

“Jij moet mindfulness eens proberen!”

Ik herinner me nog mijn eerste ervaring met mindfulness. Ik moest tien minuten lang aan helemaal niets denken en alle gedachten er maar laten zijn. Tja, door mijn hoofd schoten juist alle to do lists, agenda-afspraken en boodschappenlijstjes van die week. Niet gek dus dat ik na die tien minuten eerder het tegenovergestelde van ontspannen was. Toch kreeg ik laatst weer hetzelfde advies: “Jij moet mindfulness eens proberen.” Juist omdat ik zo’n denker ben, kan het heel waardevol zijn om mijn gedachten op iets anders te focussen dan op de dagelijkse beslommeringen. Toen ik laatst het Flow Mindfulness & Creativiteit boek kreeg, wist ik het zeker: ik moet het een kans geven. Mindfulness dus, maar wel op mijn (nuchtere) manier!

Wat is mindfulness?

De definitie van mindfulness is volgens Wikipedia een mondvol:

“Mindfulness is een aandachtsoefening en vorm van meditatie of training daarin waarbij men zich met nieuwsgierige aandacht en zonder automatische reacties bewust is van fysieke ervaringen, stemmingen, gevoelens en gedachten.”

Als ik dit zo lees, is mindfulness eigenlijk een heel breed begrip. Het hoeft niet per se zweverig te zijn en met “hum”-geluiden gepaard te gaan. Het gaat er alleen om dat je je aandacht op iets focust en daar bewust mee bezig bent. Tja, toen ik het op die manier bekeek, realiseerde ik me dat ik op mijn manier ook best mindful bezig ben. Dit zijn 5 simpele manieren waarop ook jij zonder lastige poses en “hum”-geluiden op een simpele manier aan mindfulness kunt doen.

mindfulness simpele tips nuchter

Stilstaan bij mooie dingen

Mijn favoriete manier van mindfulness is toch wel om je gedachten naar positieve dingen te sturen. Zelf doe ik dat door lijstjes op te stellen, bijvoorbeeld mijn blije Vaker Vrolijkheid-lijstjes. Ook dit dankbaarheidslijstje  is hier een goed voorbeeld van. Door hard je best te doen om te focussen op iets positiefs, kun je je gedachten tijdelijk van het negatieve wegsturen. Het helpt je bovendien om stil te staan bij wat je wél hebt. Mij helpt het om die punten op te schrijven en er een lijstje met bijvoorbeeld 20 of 25 punten van te maken. Een bijkomend voordeel is dat je dan altijd nog eens het lijstje erbij kunt pakken op een vervelend moment.

Luieren in een hangmat

Mindfulness gaat eigenlijk vooral over even helemaal niets doen. Niets hoeven, niets moeten, gewoon er zijn. Het kan best dat er dan nog allerlei gedachten door je hoofd schieten, maar dat doet er niet toe. Als je die gedachten er juist laat zijn, zullen ze minder erg worden dan als je vooral steeds jezelf bekritiseert met de woorden “Maak ze weg!”. Hoe kun je nu beter nietsdoen dan door te luieren op een hangmat op het balkon, in je tuin of – als je in de gelegenheid bent – op dat ene idyllische plekje op het strand of in de natuur? Trakteer jezelf op een mooie hangmat, bijvoorbeeld een duurzaam exemplaar van More Than Hip, en ontdek dat een fijne plek om te zijn en te liggen soms het enige is wat je nodig hebt om écht tot rust te komen.

Helemaal opgaan in een boek

Is een boek lezen mindful? Ja, in mijn ogen wel! Toegegeven, het hangt er wel van af welk boek je kiest. Van een studieboek of een onwijs interessant zelfhulpboek zal je niet snel zen worden. Maar als je je helemaal verliest in een thriller of roman, dan is lezen volgens mij op en top mindful. Je focust je gedachten op iets anders en raakt daardoor even uit je eigen situatie met de stress en gedachten van alledag. Een perfect excuus dus om juist nu eens met een boek in het zonnetje in de tuin te gaan zitten!

Kleuren voor volwassenen

Ken je die leuke kleurboeken uit de serie Kleuren voor volwassenen? Ook dat kan heel ontspannend en mindful werken. Zelf heb ik bijvoorbeeld een keer mandala’s ingekleurd als vorm van mindfulness. Mijn gedachten waren op dat moment alleen maar bij het ingewikkelde patroon en de talloze kleuren. Daardoor vergat ik even alle zorgen en spanning die ik in mijn lijf ha. Ook andere vormen van creativiteit vind ik een fijne vorm van mindfulness, zolang je er maar niet te veel over hoeft na te denken.

Wandelen

Een goede wandeling in de buitenlucht heeft ook het effect van mindfulness. Niet alleen is het goed voor je conditie en een dagelijkse portie vitamine D, maar ook helpt het je om even nergens aan te denken. Mij wel in ieder geval. Tijdens zo’n wandeling kijk ik naar de bloemen langs de weg en de auto’s die voorbijrazen en hoor ik de vogeltjes die weer beginnen te fluiten. Mijn gedachten zijn op zo’n moment niet bij mijn dagelijkse verplichtingen en piekerzaken, maar echt bij de mooie omgeving waarin ik wandel.

Let’s focus

Neem gewoon rust. Oké, het woord ‘gewoon’ kan ik misschien beter weglaten. Ook voor mij is 5 minuten rust en stilte niet zo gewoon. Toch klinkt het eigenlijk niet zo lastig om eens op eigen initiatief 5 minuten in stilte en met je ogen dicht op bed te zitten. Je hoeft er geen ingewikkelde poses bij aan te nemen. Ga gewoon op een comfortabele manier zitten en focus je gedachten op één woord, zin of ding. Dit is iets wat ik de komende tijd zelf vaker wil gaan aanpakken. Die vijf minuten van mijn tijd kan ik best missen en ik denk dat het me zeker goed zou kunnen doen.

Wat is jouw manier om mindful bezig te zijn?

mindfulness op een nuchtere manier

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 5 april 2017 op 6:32 am - Beantwoord

  Voor mij was het ook een ver van mijn bed show en ik vond dat ik “niet geschikt” was. Maar tijdens revalidatie werd het weer een gesprekspunt om toch te leren ontspannen en de spanning uit mijn hoofd te halen. Ik mediteer nu 2x per dag: ’s ochtends om de dag te beginnen en ’s middags om te aarden, plus ik check elke dag een paar keer naar wat ik nodig heb en houd een dankbaarheidslijstje bij. Ik voel mij er nu ontzettend goed bij.

  • Romy 5 april 2017 op 9:04 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend goed dat je toch met meditatie bent begonnen en met dat soort lijstjes bijhouden, ondanks dat het niet helemaal voelde als iets dat echt jou was. Zo fijn dat je er echt veel aan hebt! Ik denk ook dat ik zelf meer aan mindfulness heb dan ik me weleens realiseer 🙂

 2. Stephanie 5 april 2017 op 7:52 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips. Ik probeer altijd van de kleine dingen te genieten en lijstjes te maken met happy momentjes. Maar ik kan hier zeker mee uit de voeten, thanks! ?

 3. evelien 5 april 2017 op 8:47 am - Beantwoord

  Wat een fijne manieren hoe je ook aan mindfullnes kan doen, ik wil het sowieso een keer proberen om te kijken hoe het voelt en hoe het werkt.
  Ik vind een boek lezen ook zo fijn werken, lekker je hoofd leegmaken en helemaal ontspannen!
  Liefs,
  Evelien

 4. Ayla 5 april 2017 op 9:07 am - Beantwoord

  Haha, dat kleuren werkt voor mij ook zó goed. Ik weet niet wat het is, maar het bedenken welk kleurtje waar gaat, je dan concentreren om het goed te doen (ik ben niet echt iemand die binnen de lijntjes kleuren makkelijk vindt) en het dan ook doen werkt zo ontspannend. Uren kan ik het zitten doen, zonder verveeld te raken! Voor échte mindfulness moet ik wel nog even gaan zitten hoor, want tijdens het kleuren schieten er toch nog teveel dingen door mijn hoofd.

 5. Susan 5 april 2017 op 9:08 am - Beantwoord

  Hier kan ik echt wat meer! Vind mindfulness anders ook echt te zweverig haha. Wandelen helpt bij mij ook altijd!

  • Romy 5 april 2017 op 9:05 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je hier iets mee kunt 🙂 En wat mooi dat je ook dat soort lijstjes bijhoudt! Ik vind dat zelf zo fijn om te doen.

  • Romy 5 april 2017 op 9:06 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat jij ook zo van kleuren kunt genieten! Haha, ik vond dat ook nog wel lastiger om te doen dan ik dacht 😉 Maar ik kan me voorstellen dat je je dan ook nog wel erg focust op allerlei gedachten over het kleuren. Echt stilzitten en je gedachten op één ding focussen is dan misschien toch net iets meer mindful 🙂

  • Romy 5 april 2017 op 9:07 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je hier wat mee kunt, ondanks dat je mindfulness anders vaak te zweverig vindt 🙂

 6. Inge 5 april 2017 op 9:38 am - Beantwoord

  Heel fijn om te lezen en misschien moet ik de Mindfulness & Creativiteit special ook maar eens kopen! Lezen en wandelen vind ik ook heerlijk (al is dat laatste nu opeens wel een heel ander verhaal met trainen voor de Vierdaagse). Breien en haken vind ik ook erg ontspannend, maar toch merk ik dat ik behoefte heb aan écht mediteren. Meer ontspanning moet ik ook zeker leren en dat lukt met zulke activiteiten in ieder geval al wel. 🙂

  • Romy 5 april 2017 op 9:08 pm - Beantwoord

   Haha, wandelen voor de Vierdaagse is inderdaad wel weer wat pittiger dan 😉 Ik kan me voorstellen dat het met die afstanden niet heel mindful meer is. Wat fijn dat je van breien en haken ook zo kunt ontspannen. Ik kan me voorstellen dat mediteren soms toch wel meer is wat je nodig hebt, maar fijn om te horen dat je met andere dingen ook een beetje aan extra ontspanning toekomt 🙂

 7. Tineke 5 april 2017 op 10:05 am - Beantwoord

  Ik vond mindfulness ook altijd wat zweverig, maar zo klinkt het al een stuk ‘normaler’. Alle dingen in jouw blogpost doe ik al regelmatig. Vooral met dit weer vind ik het heerlijk om te wandelen. Even mijn hoofd leegmaken en genieten van de mooie omgeving.
  Liefs

  • Romy 5 april 2017 op 9:10 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen! Het was ook mijn doel om het zweverige ervan af te halen 🙂 En wandelen vind ik ook zo heerlijk om te doen, zeker in de lente!

 8. Charel 5 april 2017 op 10:06 am - Beantwoord

  Het is zo belangrijk om in het nu te leven! Ik vind het heel fijn om zo nu en dan te mediteren.

 9. Monique | WritingMonique 5 april 2017 op 10:23 am - Beantwoord

  Mediteren wil mij ook écht niet altijd lukken, zo af en toe heb ik er echt even behoefte aan maar ik vind het zo lastig! Maar als ik zo lees doe ik al best veel aan mindfulness. Kleuren en lezen is voor mij écht meditatie soms! 🙂 Zo fijn!

  • Romy 5 april 2017 op 9:12 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je uit die twee dingen ook het effect van mediteren kunt halen. Ik herken helemaal wat je zegt. Echt mediteren vind ik ook zo lastig en ik heb dan vaak ook gewoon meer zin om iets te doen als kleuren of lezen 🙂

 10. Aneta 5 april 2017 op 1:26 pm - Beantwoord

  Een boek lezen is voor mij inderdaad ook al Mindfulness. Gewoon jezelf in een andere wereld begeven. En die vijf minuten even je ogen dicht doen kan al zo rustgevend zijn.

 11. Kreanimo 5 april 2017 op 1:58 pm - Beantwoord

  Ik heb een abonnement op Flow…
  Ik heb er al veel uit geleerd en het moment op zich, dat boekje vastnemen en lezen is ook al even tijd maken voor mezelf.

 12. Nadine 5 april 2017 op 4:17 pm - Beantwoord

  Fijn artikel! Mindfulness klinkt vaak heel zweverig maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Persoonlijk houd ik wel van dat ‘zweverige’ maar de dingen die jij beschrijft vind ik ook fijn. Nu ik thuis zit merk ik dat ik het ook fijn vind om bezig te zijn in de tuin. Kijken naar hoe de bloemetjes groeien, hoe mijn AH moestuintjes verder uitkomen en zelfs onkruid plukken begin in fijn te vinden. Daar kan ik echt van genieten!

  • Romy 5 april 2017 op 9:14 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk om te horen hoe je kunt genieten van tuinieren, zeker nu de AH-moestuintjes er weer zijn. Ik kan me voorstellen dat dat ook een fijne manier is om te ontspannen en om mindful bezig te zijn op een totaal niet zweverige manier 🙂

 13. Peggy 5 april 2017 op 5:02 pm - Beantwoord

  Bedankt voor de tips! Zal er eens meer informatie over opzoeken! :).
  X

 14. Sofie 5 april 2017 op 5:44 pm - Beantwoord

  Het is ook niets voor mij. Maar op deze manier dan weer wel, haha. Ik kan me ook wel verliezen in iets, zoals in het schrijven, en dan hebben beslommeringen en onnuttige dingen zoals Facebook even geen belang (ze komen dan ook niet in me op). Puzzelen is er ook nog zo eentje 🙂

 15. Stella 5 april 2017 op 6:04 pm - Beantwoord

  Ik vind dit altijd zo lastig; met één ding bezig zijn. Mijn hoofd neemt altijd pas genoegen met minstens drie dingen tegelijk geloof ik, hihi. Ik kan zelfs niet in slaap vallen zonder naar iets te luisteren. Crazy! Gelukkig lukt het soms wel. Bijvoorbeeld als ik in bad zit; dan kan ik echt helemaal opgaan in wat ik lees, omdat ik dan dus ook niet de kans heb iets anders te doen. Of wanneer ik wandel, dan kan ik me soms ook helemaal verliezen in wat ik zie (: Mindfulness is echt een heel breed begrip, maar ik vind hoe jij het uitlegt echt een hele goeie! Liefs!

 16. Irene 5 april 2017 op 6:15 pm - Beantwoord

  Voor mij is mindfulness dat je met aandacht iets doet. Zoals inderdaad bijvoorbeeld kleuren. Maar ik probeer het steeds vaker ook bij gewone dagelijkse dingen te doen. Zoals eten. Of douchen. Of als je net verse lakens hebt en dan in bed gaat liggen en heel bewust voelt hoe het laken op je huid voelt. Als je het vaker doet gaat het eigenlijk wel vanzelf op de duur 🙂 Nu niet dat ik zo’n chick ben die altijd super zen is enz. Nee totaal niet. Haha. Maar het zit em altijd in de kleine dingen hé 😀

 17. Sara | MevrouwMiauw 5 april 2017 op 8:34 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel. Heel haalbaar en zonder die “hum” geluiden (haha, geniaal gevonden!). Ik kan juist echt mindfulnessen (bestaat dit woord?) als de zon schijnt en ik bijvoorbeeld lekker in het park ben. Dan doe ik mijn ogen dicht en dan geniet ik ultiem van de zonnestralen. Heerlijk vind ik het!

  • Romy 5 april 2017 op 10:02 pm - Beantwoord

   Haha, ja hoor, ik vind mindfulnessen een woord! 🙂 Wat een mooie manier om mindful bezig te zijn, dat genieten van de zonnestralen. Dat is inderdaad ook zoiets moois en kleins om eens bewust bij stil te staan.

 18. Nesrin 5 april 2017 op 9:12 pm - Beantwoord

  Weer een heel fijn artikel Romy. Ik heb nog nooit 10 minuten stil gezeten en mijn ogen gesloten, maar ik wil dit graag een keer proberen. Hardlopen is voor mij deels mindful bezig zijn. Ik vind het een mooie definitie en ik denk er graag nog even over na.

  • Romy 5 april 2017 op 10:05 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je dat ook eens wilt proberen! Ik moet zeggen dat ik ook niet vaak mezelf de tijd gun om echt even stil te zitten en helemaal nergens aan te denken, maar ik wil het toch binnenkort eens gaan proberen. Ik kan me voorstellen dat hardlopen ook goed helpt om mindful bezig te zijn. Ik denk dat dat ook een perfecte methode is om je gedachten even te verzetten.

 19. Anneke 6 april 2017 op 7:03 am - Beantwoord

  Dan denk ik dat je misschien bij de verkeerde yoga hebt geprobeerd 😉 Ik heb mijn man bijna letterlijk moeten meeslepen naar de eerste les en nu zijn we er beiden een beetje verslaafd aan 😀 Wij dachten dat het een heleboel ‘ge-hummmmmmm’ ging zijn en wat zweverig gedoe enzo, maar in plaats daarvan kwamen we bij een yoga teacher terecht die even nuchter door het leven als wijzelf en zelf helemaal niks moet hebben van al die zweverige yoga-toestanden 😀
  Wel goed voor je dat je ondertussen die rust in iets (anders) hebt gevonden! Het is namelijk zo belangrijk daar goed voor te zorgen 😉

  • Romy 6 april 2017 op 8:28 pm - Beantwoord

   Wauw, dat klinkt echt als een hele fijne manier van yoga en inderdaad totaal niet zweverig. Wat goed om te horen dat er blijkbaar ook zulke vormen van yoga bestaan. Misschien moet ik het dan toch nog eens overwegen 🙂

 20. HUIZEHAAKNAALD 6 april 2017 op 9:34 am - Beantwoord

  Mindfulness kan iedereen. Ik ben zelf heel nuchter en als ik over mindfulness begin, kijken mensen me aan van ‘waar zweef jij’. Het is het meest nuchtere dat ik ooit heb gedaan. Even met beide benen op de grond. Een moment pakken om te voelen wat je voelt en daardoor je balans terug vinden. Heerlijk. Ik kan het iedereen aanraden. Ga op zoek naar jouw manier. Het brengt erg veel rust.

  • Romy 6 april 2017 op 8:38 pm - Beantwoord

   Wat een mooie reactie en eigenlijk heb je helemaal gelijk wat betreft mindfulness. Het is inderdaad niet zo zweverig als het misschien in eerste instantie klinkt. Voor nu houd ik het even bij de manieren van mindfulness die ik heb gevonden, maar wie weet wil ik de standaard vorm van mindfulness in de toekomst toch eens overwegen 🙂

 21. Jessica J. 6 april 2017 op 12:51 pm - Beantwoord

  Bruikbare tips die je geeft. Ik vind het heerlijk om mezelf te verliezen in een goed boek. Wat yoga betreft: ik ga binnenkort thuis eens een paar YouTube-tutorials doorlopen. Lijkt me erg fijn én minder zweverig dan met z’n allen samen in een klasje.

  • Romy 6 april 2017 op 8:51 pm - Beantwoord

   Wat een goed idee, die YouTube-tutorials! Dat lijkt me inderdaad ook een hele fijne en laagdrempelige manier.

 22. Danique 6 april 2017 op 4:03 pm - Beantwoord

  Ik ben er niet zo goed in om dit gewoon thuis te doen, daar vind ik dat ik de te druk voor ben. Sinds een tijdje ga ik iedere week naar body balance. Na drie kwartier oefeningen gedaan te hebben, sluiten we de les altijd af met tien minuten ‘rusten’. Hierbij moet je gaan liggen op een manier die voor jou fijn is en focus je je alleen op je lichaam. Het lukt me al steeds beter om dan ook even mijn gedachten uit te zetten en dat is echt een heel ontspannen en fijn gevoel.

 23. Vivian 9 april 2017 op 8:59 pm - Beantwoord

  Haha, dit is wel heel herkenbaar! Ik ben ook best wel nuchter en mediteren is ook echt niks voor mij. Maar de dingen die jij noemt, een goed boek lezen, buiten zijn, iets ontspannends doen, dat geldt voor mij ook inderdaad als mindfulness: gewoon een manier om even je gedachten te verzetten, te ontspannen, tot rust te komen… aan mezelf werken vind ik daar ook een mooi voorbeeld van, of journalling… in mijn dagboek schrijven of een spelletje doen… eigenlijk valt alles wat je bij me-time kunt plaatsen er wel onder.

  • Romy 9 april 2017 op 9:37 pm - Beantwoord

   Journalling en een dagboek bijhouden zijn inderdaad ook mooie manieren van mindfulness. Zelf schrijf ik naast mijn blog eigenlijk niet zoveel, maar dat is wel iets waar ik nog meer ontspanning/mindfulness uit zou willen halen. En je hebt helemaal gelijk: eigenlijk valt elke vorm van me-time wel een beetje onder mindful bezig zijn 🙂

Recente blogs

9 goede gewoontes die ik mezelf heb aangeleerd

18 oktober 2018|Persoonlijk, Zelfliefde|

We hebben allemaal bepaalde gewoontes. Sommige zijn vooral grappig of gek, andere zijn misschien niet al te handig en weer andere zijn juist wel heel goed. Die goede gewoontes zijn waar ik het in dit artikel over wil hebben. We hebben immers allemaal wel dingen die we eigenlijk zouden moeten afleren, maar sommige dingen pakken we juist structureel al hartstikke goed aan. Tijd om daar eens bij stil te staan! Daarom in dit artikel 9 goede gewoontes die ik mezelf in de loop der jaren heb aangeleerd en waar ik nog altijd baat bij heb.