minimalistischer leven slaapkamer

Minimalistischer leven zonder grote aanpassingen? 27 tips!

  • 6 juni 2025
  • 8 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Minimalistisch leven klinkt vaak nogal radicaal. Alsof je er naar een tiny house moet verkassen en je complete schoenencollectie moet uitdunnen. Maar nee hoor, je hoeft niet meteen je halve huis leeg te halen of voortaan alles tweedehands te kopen. Ook met kleine stapjes kun je al veel rust, ruimte en overzicht ervaren. In dit artikel geef ik je 27 praktische tips om minimalistischer te leven, zonder dat je drastische ommezwaaien hoeft te maken. Er zit vast ook een tip tussen die jij kunt en wilt toepassen.

Wat is minimalistisch leven?

Minimalistisch leven betekent leven met minder. Maar dan wel op een manier die bij jóu past. Het gaat niet om het aantal spullen tellen dat je hebt en jezelf strakke maximale grenzen opleggen, maar om bewuster kiezen voor wat je belangrijk vindt. Minder ballast in je huis, hoofd en agenda dus! En daarmee meer ruimte voor rust, overzicht en de dingen die er voor jou écht toe doen.

Je bepaalt zelf hoe je minimalistisch leven aanpakt. Voor de één betekent het zo min mogelijk spullen kopen; voor de ander gaat het vooral om minder verplichtingen of digitale prikkels hebben. En weer een ander wil zoveel mogelijk tweedehands kopen om zo te consuminderen. Jij bepaalt wat “minimalistisch” voor jou betekent.

Wat zijn de voordelen van minimaliseren?

Minimaliseren heeft wat mij betreft een paar fijne voordelen:

  • Je thuisomgeving komt minder overweldigend over met minder spullen. Hallo, rustig thuis!
  • Opruimen is sneller gepiept en je bent minder tijd kwijt aan schoonmaken.
  • Je bespaart geld doordat je minder nieuwe spullen koopt.
  • Je maakt duurzamere keuzes en produceert minder afval.
  • Je hebt sneller overzicht over je spullen en bent dus minder snel iets kwijt.
  • Je voelt je minder overweldigd door spullen of keuzes. Als je 100 items in je kledingkast hebt hangen, heb je bijvoorbeeld eerder last van outfitdilemma’s dan als je een beperkte garderobe hebt.
minimalistischer leven 4

Hoe begin je met minimaliseren?

Minimaliseren begint met kijken naar wat je al hebt. Je hoeft niet meteen drastisch te ontspullen. Begin juist klein en zet een paar stappen die je relatief weinig moeite kosten:

  1. Kies een klein project en start daarmee, bijvoorbeeld één lade, plank of kastje.
  2. Maak alles leeg. Stal de inhoud van deze lade, plank of kast uit op tafel of op de vloer.
  3. Sorteer alles. Wat gebruik je echt? Wat maakt je blij? Wat kan weg?
  4. Doe spullen direct weg. Doneer ze aan de kringloop, geef ze aan vrienden (als die interesse hebben) of verkoop ze. Laat ze niet ergens liggen om erover na te denken, maar zorg dat ze echt het huis uit gaan.
  5. Ruim overzichtelijk in wat je houdt. Orden je spullen in bakken, mandjes of dozen. Label ze zo nodig, zodat je alles makkelijk terugvindt. Of verdiep je in de opruim- en opvouwmethodes van Marie Kondo en gebruik die om je kasten keurig in te ruimen.
  6. Herhaal dit regelmatig. Maak er een vaste gewoonte van om je huis op deze manier te minimaliseren. Dan is het niet alleen nu netjes, maar blijft het dat ook.

Minimalistischer leven hoeft niet moeilijk te zijn

Waarom ik zelf “iets met minimaliseren” doe? Omdat ik onrustig word van te veel spullen om me heen. Ik werk thuis en ben dus veel in en om het huis. Daarom vind ik het extra fijn als het daar netjes en opgeruimd is en er niet te veel “troep” ligt. Ook bespaart het me veel schoonmaakwerk, wat heel fijn is als je – zoals ik – een pietje precies bent.

Tegelijkertijd houd ik wel degelijk van mooie spullen. Zo kun je mij heel blij maken met goede boeken of aanvullingen op mijn serviesverzameling. En nee, mijn kledingkast verdient zeker niet het label ‘capsule wardrobe’ en bevat een stuk meer kleding dan dat. Gelukkig heb ik zo mijn eigen manieren gevonden om minimalistischer te leven zonder dat ik afscheid moet nemen van mijn halve kledingkast of van mijn favoriete serviesitems.

Ook door enkel en alleen kritischer te kijken naar wat je wel en niet in huis haalt, kun je al consuminderen. Beter voor het milieu, beter voor je eigen rust, beter voor de portemonnee!

27 praktische tips voor een minimalistischer leven

Hoe doe je dat, minimalistischer leven op een haalbare manier? Dit zijn 27 praktische tips waar vast ook iets tussen zit waar jij mee vooruit kunt.

1. Begin met één lade

Deel je minimaliseeruitdaging op in piepkleine projecten en begin met één enkele lade. Als je elke dag zo’n miniprojectje aanpakt, ruimt het lekker op en kom je in een paar maanden alsnog heel ver. Kleine stappen maken het verschil.

minimalistischer leven keuken

2. Ruim je voorraadkast op

Dubbelcheck of alles nog houdbaar is. Maak op wat er al heel lang staat (restjesmaaltijden zijn vaak de lekkerste!), gooi weg wat over datum is en doneer de dingen die je zelf niet opmaakt (aan de Voedselbank of aan iemand in je omgeving). Je voorraadkast oogt direct overzichtelijker én je verspilt minder als je weer weet wat je hebt.

3. Stort je op die ene rommelplek

Iedereen heeft zo’n plek in huis waar de troep zich in rap tempo opstapelt. Pak die plek aan met een flinke opruimronde. Gooi weg wat weg kan en ruim op wat hier niet hoeft te liggen. Maak er ook meteen een gewoonte van om die plek bijvoorbeeld elke maand uit te ruimen. Zo voorkom je dat er opnieuw een chaos aan spullen ontstaat.

Heb je meerdere rommelplekken? Kijk dan of je het tot één rommelplek kunt beperken. Ook dat helpt al om voor je gevoel minder “zooi” om je heen te hebben.

4. Doe kleding weg die niet lekker zit

Ga je je kledingkast opruimen? Begin dan met de items waarvan je zeker weet: “Dit draag ik toch niet.” Te strak, te kriebelig, niet jouw kleur? Gun die items een tweede leven. Breng ze naar de kringloop of verkoop ze via bijvoorbeeld Vinted, Sellpy, Appel & Ei of Marktplaats. Ik ben ook vaak in de “Oh maar dat zit vast over een tijdje wel fijn!”-valkuil getrapt. Maar echt: de trui die de eerste keer al kriebelt als een malle, doet dat over een half jaar nog net zo erg 😉

5. Ruim je kledingkast 1x per seizoen uit

Het helpt om eens in de paar maanden kritisch door je kledingkast heen te gaan. Hangen er kledingstukken in je kast die je al een half jaar niet hebt gedragen (en waarbij dat niet kwam door de temperaturen)? Dan mis je die waarschijnlijk niet eens als je ze wegdoet. Weg ermee dus!

Vind je dat lastig? Maak dan een “misschien-stapel” en spreek met jezelf af dat je die kleding alleen mag houden als je ze deze maand daadwerkelijk hebt gedragen. Als dat niet zo is, doe je de items alsnog weg.

minimalistischer leven kledingkast opruimen (2)
142A7289 1 2

6. Gebruik opbergdozen voor je kledingkast

Heb je een kledingkast met planken? Creëer dan overzicht met de STUK-bakken van IKEA (zie foto). Ik ben hier zelf ook mega-fan van. Door kleding op te rollen en per soort in te delen in deze bakken, zie je in één oogopslag wat je hebt. Dit voorkomt bij mij ook dat er items achterin de kast belanden en dat ik ze er daardoor nooit bij pak.

7. Meld je af voor onnodige reclame

Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die jou producten aanraden waar je helemaal niet op zat te wachten. Zonder dat je het doorhebt, ga je door dat soort mailings vaak meer kopen dan het plan was. Check daarom eens per maand je mailbox en schrijf je uit voor alle promotionele mails die je verleiden om meer te kopen dan de bedoeling was.

8. Kijk kritisch naar je abonnementen

Minimalistisch leven betekent ook kritisch zijn met diensten of abonnementen die je aanhoudt. Heb je die allemaal wel écht nodig? Misschien kun je je sportschoolabonnement beter stopzetten als je toch nooit op een apparaat staat. Of zeg de krant op die je maar eens in de week leest.

Ook is het slim om soms te kijken of je nog wel goed zit bij de aanbieders waar je zit. Past je verzekering nog steeds bij je? En heb je nog steeds de voordeligste energieleverancier of kun je beter voor stroom overstappen? Vergelijk eens in de zoveel tijd energiecontracten, zodat je zeker weet dat je niet onnodig veel betaalt. Ook kun je op platforms als ‘om’ kijken hoe duurzaam (of niet) een energieleverancier is.

9. Maak producten eerst op

Probeer bestaande producten (bijna) op te maken voordat je iets nieuws koopt. Lees bijvoorbeeld eerst een boek uit voordat je jezelf op een nieuw boek trakteert. Maak een hobbyproject af voordat je het volgende alweer in huis haalt. En probeer niet liters aan douchegel, crème of zonnebrandcrème bij elkaar te sprokkelen als je dat toch niet allemaal vóór de houdbaarheidsdatum op krijgt. Zo voorkom je te grote voorraden én bespaar je geld.

vakkenkast inrichten 21

10. Luister boeken of lees digitaal

Ik heb zelf al jarenlang Storytel en ben daar mega-fan van. Van boeken die ik vaker dan eens lees, heb ik soms wel een papieren exemplaar staan. Maar andere boeken beluister ik liever in de app, ook omdat ik een kritische lezer ben en al snel afhaak als ik een boek niet zo boeiend vind. Dan is het al helemaal zonde als je € 25 aan een boek hebt uitgegeven. Door boeken luisterend te lezen, voorkom ik dat het huis vol staat met boeken, terwijl ik toch naar hartenlust kan lezen.

Ben je niet zo van het boeken luisteren? Ook een e-reader of biebabonnement kan uitkomst bieden.

11. Geef boeken weg die je niet herleest

Sommige boeken zijn zo steengoed dat je ze misschien wel 10x leest of er later nog eens doorheen bladert. Die verdienen een prominente plek in de boekenkast. Maar boeken die je na 1x (of zelfs nooit) lezen niet meer aanraakt, kun je beter aan iemand geven die er meer plezier van heeft. Gun ze een tweede leven via de kringloopwinkel, geef ze aan een vriend of verkoop ze op Marktplaats. Zo maak je plek voor boeken waar je wél blij van wordt.

12. Stel jezelf de vraag “Heb ik hier over 1 jaar nog plezier van?”

Vraag je bij aankopen af: “Vind ik dit over een jaar nog steeds leuk/nuttig?”. Zou je deze jurk over een jaar nog met evenveel plezier dragen? Vind je deze roze kandelaar ook over een jaar nog leuk? Past hij ook in een ander interieur als je besluit de muren van een nieuw likje verf te voorzien? Ga je uit dit kookboek over een jaar nog koken of ligt het dan ergens in een doos op zolder? Zo koop je minder snel iets wat tijdelijk leuk lijkt, maar al snel verdwijnt in een kast.

13. Slaap een nachtje over aankopen

Impulsaankopen zijn snel gemaakt. Niet vreemd ook: bij winkels werken slimme marketeers die maar al te goed weten hoe ze jou naar de bestelpagina of naar de kassa moeten verleiden. Met nieuwsbrieven, “Alleen vandaag nog!”-claims en goede kortingsacties zorgen ze ervoor dat jij meer koopt dan je van plan was.

Een goede tip om verleidingen vaker te weerstaan? Slaap er een nachtje over. Grote kans dat de “must-have” die je tijdens een slapeloze nacht tegenkwam, de volgende ochtend al minder fantastisch en onmisbaar voelt.

14. Geef je inbox een opruimbeurt

Verwijder oude mails, zet meldingen uit en herstructureer je mappen. Sla daarnaast e-mails op die belangrijk zijn, zodat je ook die uit je inbox kunt halen. Ook minder digitale rommel betekent meer mentale rust.

minimalistischer leven planten

15. Kies voor planten in plaats van decoratie

In mijn ogen kun je beter een paar écht mooie woonaccessoires uitstallen dan heel veel kleine dingen neerzetten waar je al snel op uitgekeken bent of die bij elkaar wel heel druk ogen. Wil je je huis versieren op een meer minimalistische manier? Zet dan planten neer. Dat is meer milieubewuste huisdecoratie.

Pak je het graag nog duurzamer aan? Stek dan je eigen plantjes, zodat je niet eens een nieuwe plant in huis hoeft te halen om je plantenfamilie uit te breiden.

16. Investeer in kwaliteit

Koop liever 1 top van echt mooie kwaliteit dan 10 tops waar je hooguit kort plezier van hebt. Let daarvoor bijvoorbeeld op het materiaal waar spullen van zijn gemaakt, bekijk waar het merk voor staat, en kijk ook onder welke omstandigheden een product is gemaakt. Dat geeft je vaak een goed beeld van de kwaliteit.

Ik koop bijvoorbeeld maximaal zo’n 4x per jaar een nieuw kledingstuk en geef daar dan gerust € 150 aan uit als het een duurzaam item van goede kwaliteit is. Uiteindelijk ben ik dan alsnog goedkoper uit dan als ik heel veel kleding van slechte kwaliteit bij Zara shop en in no-time alweer aan iets nieuws toe ben.

17. Gebruik de “één erin, één eruit”-regel

Koop je iets nieuws? Spreek dan met jezelf af dat er ook iets uit gaat. Doe bijvoorbeeld een oud boek weg als je een nieuw boek voor jezelf koopt. Of trakteer jezelf alleen op een nieuwe broek als je net een oude broek compleet hebt versleten.

minimalistischer leven 5

18. Maak van ontspullen een maandelijkse gewoonte

Plan bijvoorbeeld elke eerste zaterdag van de maand een uurtje opruimtijd in om te ontspullen. Pak in die tijd de kasten aan waar de spullen zich het meest opstapelen. Zo blijft het behapbaar én word je steeds handiger in minimaliseren.

19. Gebruik een ‘twijfeldoos’

Twijfel je over bepaalde spullen? Doe ze tijdelijk in een doos en zet daar de datum van vandaag op. Kijk na een paar maanden nog eens in die doos. Heb je de spullen na 3 maanden niet gemist? Dan kunnen ze vast weg.

20. Leen of huur spullen die je niet vaak gebruikt

Van een partytent tot specifiek gereedschap of babymeubels: veel spullen kun je lenen of huren. Dat scheelt ruimte én kosten. Het is bijvoorbeeld zonde als je een duur gereedschapsitem koopt dat je maar 1x gebruikt. Of als je een co-sleeper koopt die in de praktijk maar 2 maanden naast je bed staat en daarna stof staat te happen totdat er wellicht ooit “een tweede” komt.

21. Maak voor je verjaardag altijd een lijstje

Ja, met een hoofdletter L. Lijstje.nl is een handige site waar je je eigen lijstje kunt samenstellen. Wen jezelf aan om op dat lijstje alle spullen te zetten waarvan je gedurende het jaar denkt “Dat lijkt me handig/leuk/onmisbaar!”. Dan heb je voor je verjaardag daadwerkelijk iets te vragen, waardoor mensen niet zelf met cadeau-ideeën hoeven te komen. Daardoor voel je misschien zelf ook minder de neiging om al die spullen meteen te kopen. Ze staan immers op je lijstje om aan anderen te vragen.

22. Bewaar herinneringen digitaal

Foto’s van knutselwerkjes of souvenirs nemen minder plek in dan de originele spullen. Dus ga eens kritisch door allerlei herinneringsitems en fotografeer ze in plaats van alles te bewaren.

Wij hebben dit bijvoorbeeld gedaan met de creaties die Bart tijdens zijn studie bouwkunde heeft gemaakt. Hij had heel veel tekeningen en maquettes, die best veel plek innamen. Uiteindelijk heeft hij de mooiste tekeningen ingeplakt in een album en heeft hij de allermooiste maquette bewaard en de andere uitgebreid gefotografeerd. Dat scheelde veel plek in ons appartement.

23. Leg spullen op vaste plekken

Dat geldt zeker voor gebruiksvoorwerpen die je er vaak bij pakt, zoals de afstandsbediening of een schaar. Zo voorkom je dat je eindeloos zoekt of misschien zelfs een nieuw exemplaar van iets koopt.

24. Voel je niet schuldig om cadeaus weg te doen

Voorheen vond ik het altijd heel lastig om dingen weg te doen die ik ooit cadeau had gekregen. Dat kon ik toch niet maken?! Inmiddels heb ik daar minder moeite mee. Het is zonde als je huis dichtslibt met cadeaus die niet helemaal jouw ding zijn. Je hoeft het niet te bewaren uit beleefdheid. Geef weg wat je niet zelf gebruikt of niet mooi vindt. Je maakt er iemand anders vast blijer mee dan jijzelf.

25. Neem niet zomaar alles aan

Dat andere mensen spullen over hebben, betekent niet dat jij die per se in huis moet halen. Voel je niet bezwaard om “nee” te zeggen als je buurvrouw vraagt of je nog iets aan haar ovenschaal hebt (true story uit mijn eigen leven!) of als je vriendin je haar leuke ongebruikte bloempot aanbiedt. Het is ook oké om spullen van een ander gewoon bij hen te laten.

minimalistischer leven slaapkamer

26. Vraag je bij sommige spullen af “Hoeveel heb ik hiervan nodig?”

Van sommige spullen heb je écht maar 1 exemplaar nodig. Vind je dubbele spullen in je kast? Vraag je dan heel eerlijk af of je die echt moet houden. Zo kun je het waarschijnlijk prima met 1 of 2 scharen doen in plaats van met 5 stuks, en ongetwijfeld red je het net zo goed met 1 hamer als met 2 stuks.

27. Doe het opruimen samen

Mijn eigen ervaring met minimalistischer leven is dat het best lastig wordt wanneer jij de enige bent die kritisch naar spullen kijkt (verder heb ik de leukste vriend ter wereld, hoor!). Tegelijkertijd kun je natuurlijk niet eigenhandig spullen voor je partner of kind wegdoen. Dus probeer samen op te ruimen. Maak desnoods een stapel die je partner of kind moet uitzoeken en geef daarbij een opdracht (“Ik zie dat je 5 etuis hebt. Kunnen we niet 2 van de 5 wegdoen?”).

Wees daarbij ook mild naar de ander als diegene iets minder minimalistisch is dan jij. Iedereen doet wat-ie kan en soms is een beetje minder dan perfect ook al goed genoeg.

Minimalisme is geen alles-of-niets-ding. Elke stap is er één. Vind vooral jouw (of jullie) eigen manier en ontdek hoeveel rust dat oplevert.

Wat is jouw beste minimaliseertip?

1
tips voor minimaliseren

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 6 juni 2025 op 9:24 am - Beantwoord

    Er zijn ook een paar regels over wat je vooral niet weg moet doen.
    1. Gooi niks weg waar je emotioneel echt aan gehecht bent.
    2. Leg spullen die je weg wilt doen eerst een maand in een doos en kijk of je het echt niet mist.
    3. Gooi niks weg waar iemand anders (in je familie) emotioneel aan gehecht is.
    4. Soms heb je gewoon 14 vaatdoekjes nodig en niet 7. Soms heb je er 21 nodig.
    5. Gooi niks weg waar je later spijt van krijgt. Emotionele waarde.

    Er is niks mis met ontspullen en minimalistisch leven. Maar je mag écht gehecht zijn aan spullen, zonder dat je meteen een hoarder bent. Soms is een foto gewoon niet genoeg.

    Dat gezegd hebbende: als je op je 30ste al zoveel spullen hebt dat je daardoor overweldigd bent, dan heb je een goed leven en mag je inderdaad wel eens kritisch kijken naar wat je echt nodig hebt. Op mijn dertigste was mijn huis redelijk leeg. Op mijn destijds 1500 boeken na. Dat werden er 3000 en zijn nu weer teruggebracht naar 2000. Boeken nemen niet veel plek in als je weet hoe je ze dubbel op de plank kan zetten.

    • Daenelia 6 juni 2025 op 9:27 am - Beantwoord

      …. je wilt niet weten hoeveel scharen ik heb. Twee keukenscharen. Twee papier en karton scharen voor mijn papieren hobbies. Drie werkende schaartjes voor garen en wol. Twee hele goeie scharen voor stoffen. En een hele doos oude scharen, erfenis. Staat me niet in weg. Loop ik nog wel eens doorheen. 😉

    • Romy 6 juni 2025 op 9:50 am - Beantwoord

      Klopt, absoluut niet alle spullen verdienen het om weg te doen! Zeker spullen met emotionele waarde verdienen vooral een mooi plekje in huis 🙂 Ik zou mijn lievelingsknuffel van vroeger en mijn babyfotoboek nooit wegdoen. En soms spaar je ook gewoon dingen of is het handig ergens meer van te hebben. Zoals ik heb met servies 😉

      Ons huis is overigens altijd al relatief leeg geweest qua spullen. Ik was op mijn 15e al stiekem een beetje minimalistisch bezig, omdat ik nooit echt goed tegen “veel spullen” heb gekund, dus dat scheelde met verhuizen 🙂

  2. Ilona Dekker 6 juni 2025 op 9:24 am - Beantwoord

    Die staat er al, eentje erin, eentje eruit. Voor mij is het eigenlijk niet eens zo moeilijk want ik wordt onrustig van veel (lelijke) spullen om me heen. Natuurlijk kom ik ook bij de Ac.tion maar dan voor dingen die daar goed zijn, en goedkoop. Kom nooit (ok, bijna) in de verleiding om iets decoratiefs te kopen omdat ik weet dat het over een tijdje toch naar de kringloop gaat of enkele reis vuilnisbak. Liever koop ik accesoires en decoratie voor het huis van Iittala, Vitra of Kay Bojesen. Duurder, maar daar spaar ik dan liever voor. Decoratie voor de kerst koop ik bij Dille&Kamille en dan ieder jaar iets erbij. Natuurlijk heb ik ook wel eens iets bij Ali of de Temu besteld, maar in de regel is het troep. Ik zag van de week een Duits programma over outlets en toen bleek dat de meeste kleding die daar verkocht wordt (Tommy Hilfiger, Ralph Lauren, Timberland, Lacoste (de grote merken dus), speciale kleding hebben die alleen in de outlets komt. Dat wist ik niet, maar bij het testen en wassen bleek de kwaliteit veel slechter. Iedere seconde wordt er een vrachtwegen met kleding gedumpt….daar schrok ik wel van. Ik ben ook niet Roomser dan de Paus, maar toch blij dat ik het meeste tweedehands koop via Vinted of in de kringloop. Zelfs onze poes Amy is tweedehands via Verhuisdieren :-)) (en dat was eigenlijk de beste aankoop ooit).

    • Romy 6 juni 2025 op 9:52 am - Beantwoord

      Ja, echt schrikbarend hè hoeveel kleding er dagelijks wordt weggegooid? Ik schrik zelf ook vaak van de berichten die ik over Ali, Temu en Shein lees. Dan ben ik, net als jij, toch blij dat ik kleding altijd van mooie (wel wat duurdere) merken koop. Maar inderdaad, een “tweedehands” poes blijft de beste tweedehands vondst ooit 😉 Ook nog steeds heel blij met onze pre-loved Pippa!

  3. Evelyne-Gouden Momenten 6 juni 2025 op 1:41 pm - Beantwoord

    Toevallig hoorde ik deze week op het werk van een collega over een lijstje aanmaken bij een speelgoedwinkel, zodat de familie weet wat het kind wil en niet met 2 dezelfde dingen komt aanwaaien. Dus dat vind ik echt wel handig als je dat in alles zou kunnen toepassen, hihi.

  4. Geke 6 juni 2025 op 5:40 pm - Beantwoord

    Als je het moeilijk vind om dingen weg te doen, dan beginnen met gewoon niets bij te kopen en te gebruiken wat je hebt.
    En voor boeken: uiteraard de bibliotheek! Lezen en terugbrengen. En als een boek echt zo goed is, kan je het alsnog kopen erna (misschien eventueel 2dehands).

  5. Laura 15 juni 2025 op 10:52 am - Beantwoord

    Ik ben erachter gekomen dat sommige extra spullen het huis rustiger doen ogen. Een mooie effen bedsprei, een nieuw kleedje over de oude bank met drukke print. Een likje fris witte verf over de muur. Daarnaast blijft het ontspullen en opruimen natuurlijk ook een dagelijks proces.

    Met gewichtsschommelingen door gezondheidsredenen ben ik niet zo streng meer met niet passende kleding wegdoen. Over een paar weken past het misschien wel weer. Daar heb ik een aparte kast voor. En wat echt niet meer gedragen wordt verkoop ik of gaat naar de kringloop. Als het daar te versleten voor is worden het poetslapjes.

Recente blogs

12 (niet-standaard) leuke dingen om te doen in de zomer

8 juni 2017|Lifestyle|

De zomer staat weer voor de deur en daarmee ook waarschijnlijk veel warme dagen. Maar wat kun je doen in de zomer als het snikheet is en je ook geen zin hebt om binnen te zitten? En als je geen zin hebt om, zoals de rest van Nederland, naar het strand te gaan? Speciaal voor die momenten stelde ik een lijstje op met 12 dingen om te doen in de zomer. Voor als je even inspiratieloos bent en niet zo goed weet wat je met een snikhete dag aan moet.

Juli 2019 | Tv-opnames, Antwerpen, Pippa's debuut & beugeladvies?

31 juli 2019|Persoonlijk|

Vandaag is het de laatste dag van juli. Hoe dan?! Van mij mag het nog wel even zomer blijven. Oké, zonder de extreme hittegolfdagen graag, maar verder geniet ik zeker van dit seizoen. De laatste dag van juli betekent ook dat mijn laatste vakantiedag er alweer op zit. Ik heb er twee fijne weken vakantie op zitten, beleefde een dagje Antwerpen, kreeg een tv-ploeg over de vloer (echt waar!) en genoot van een diner in een voor mijn doen nogal chic restaurant. Dat en meer lees je in mijn maandoverzicht in (iets meer dan) steekwoorden.

No-bake mokkataartjes met chocola (vegan & glutenvrij)

11 augustus 2024|Recepten|

Zelfs als niet-koffieliefhebber moet ik toegeven: koffie en chocola zijn een topcombinatie. In taart in elk geval! Voor deze no-bake mokkataartjes hoeft de oven niet aan om heerlijk smeuïge taartjes te maken met een bodem van amandelen en een stevige room met chocola en koffie. Deze taartjes schotelde ik laatst mijn familieverjaardagsvisite voor, en waren een groot succes. Alle reden om ze nog veel vaker te maken én het recept hier te delen. Zo maak je deze heerlijke én feestelijk uitziende mokkataartjes zelf.

Ga naar de bovenkant