miracle morning routine 6

Miracle Morning-routine? Dit zijn 7 fijne ochtend-gewoontes

 • 11 augustus 2022
 • 7 Reacties
Categorieën: Lifestyle

“Dan heb je nog lekker veel aan je dag!”. Als puber kon ik die opmerking niet uitstaan wanneer ik een keer om zeven uur al wakker was. Tegenwoordig floep ik die woorden er zelf te pas en te onpas uit. Er zijn hele methodes voor: de Miracle Morning-routine. Ook al giet ik het in mijn eigen format, de dag vroeg starten doe ik graag. Nog even het rijk alleen hebben terwijl je wederhelft in bed ligt te ronken of alvast werken terwijl alle mogelijke mailers nog niet op kantoor zijn. Hoe doe je dat op je eigen manier, meer uit de ochtend halen voor een goede start van de dag? Deze 7 gewoontes vind ik fijn.

Allemaal aan de Miracle Morning-routine?

De exemplaren van het boek ‘Miracle Morning’ gaan al jarenlang als zoete broodjes over de toonbank. Ik hoor van steeds meer mensen dat ze al om vijf uur (of zelfs) eerder naast hun bed staan. Superknap! Maar omdat ik óók een avondmens ben, zou ik een giga-slaaptekort ontwikkelen wanneer ik al na vijf uur nachtrust de dag voor geopend verklaar. Dus nee, aan díe hype doe ik niet mee. Misschien ooit als ik in de babyluiers zit en daardoor toch al mijn hele slaapritme op de schop moet gooien. Maar nu niet.

In mijn ogen hoef je niet per se methodes uit boeken nauwkeurig op te volgen om je dag goed te beginnen. Een half uur eerder opstaan en zorgen voor een fijne ochtendroutine maakt al verschil.

Zelf sta ik standaard om half zeven/zeven uur naast mijn bed. Ik start meestal vroeg met werken (rond acht uur) en heb dan al de nodige me-time gehad voordat de werkdag begint. Ga ik zelf als introvert erg lekker op!

Een extra lange ochtend heeft veel voordelen:

 • Je kunt alvast wat taken wegwerken voordat al je bellende en mailende collega’s je weten te vinden. 
 • Je hebt het rijk voor jou alleen. Geen gedwongen gesprekken met je partner terwijl je nog tegen een ochtendhumeur vecht. Geen jengelende kinderen. Hooguit je kat die het er helemaal mee eens is dat het kattenontbijtbuffet voortaan een uur eerder wordt geserveerd.
 • Je hebt een moment van stilte. Nog geen drukke appjes, telefoongesprekken en e-mails.
 • Je kunt rustig op gang komen. Geen gehaast om op tijd de deur uit te zijn én je kunt je havermout of boterhammen op je gemak opeten.
 • Je hebt een extra moment voor jezelf. Tijd om te reflecteren, plannen te maken voor de nieuwe dag, te overwegen hoe je dat lastige gesprek gaat voeren of andere belangrijke dingen te doen.
 • In de ochtend zijn veel mensen het productiefst. Door eerder op te staan en daarmee misschien ook eerder aan het werk te gaan, houd je aan het eind van de dag tijd over voor niet-werkdingen. 
miracle morning routine 7

De Miracle Morning-routine op jouw manier

Nee, ik heb geen ervaring met de officiële Miracle Morning-routine. Ik lig niet om vijf uur in de Child’s Pose naar een meditatievideo te luisteren en ik snuif ook niet om zes uur al de buitenlucht in me op tijdens een ochtendwandeling. Máár ik heb wel ervaring met hoe je de ochtend fijner kunt starten op jouw manier en met extra rust. Als je de dag goed start, kan dat zo’n verschil maken voor de rest van de ochtend. Voor de rest van je dag eigenlijk zelfs.

Daarom geef ik je graag wat tips waar ik zelf blij van word. Dit kun je doen op de vroege ochtend. 

1. Creëer meer tijd in de ochtend

Nee hoor, daarvoor hoef je niet meteen je wekker te zetten om vijf uur. Kijk hoeveel tijd jij ‘s ochtends van je slaap kunt afsnoepen (eventueel door ‘s avonds eerder te slapen). Een uur misschien? Maar zelfs een kwartier eerder uit bed komen is al winst. Probeer niet te snoozen, maar stap na één keer uitrekken uit bed. Als je dan vroeg opstaat, laat dan de snoozefunctie niet je kostbare tijd afnemen.

Er is nog een manier om meer tijd te krijgen: je ochtend anders indelen. Haal je standaard ochtendroutine overhoop en kijk wat efficiënter kan. Ben je standaard elke ochtend een kwartier kwijt aan de vaatwasser uitruimen? Verschuif dat naar de avond daarvoor. Gaat elke ochtend een half uur op aan scrollen door social media? Kijk of je die 30 minuten anders kunt gebruiken.

2. Start de dag telefoonloos

Dit is misschien wel mijn beste ochtend-op-de-schop-gooi-actie geweest van het afgelopen jaar. Ik heb mezelf verplicht om niet meer meteen na het wakker worden op mijn telefoon te kijken.

Zelf schakel ik ‘s avonds voor het slapengaan mijn wifi en 4G uit. Zo kan ik nog wel wakker worden van telefoontjes als er echt iets dringends is. Maar verder kan ik het ongestoord nemen van mijn nachtrust. Pas een half uur na het opstaan zet ik mijn wifi aan en kunnen er weer nieuwsnotificaties, appjes, mailtjes en andere dingen “waar je iets mee moet” binnenstromen. 

Voor mij scheelt dat veel stress op de vroege ochtend. Er kan namelijk van alles binnenkomen ‘s nachts: dringende mailtjes van collega’s of opdrachtgevers, meldingen dat je site offline is (is mij twee keer overkomen, met een hoop ochtendstress tot gevolg), verschrikkelijke nieuwsberichten over wereldrampen… Allemaal dingen die je liever niet als eerste ziet na het opstaan. Door je telefoon nog even links te laten liggen, heb je zelf in handen wanneer je klaar bent voor al die prikkels.

3. Gebruik je tijd voor ontspanning

Met die extra tijd kun je van alles. Een hoop ontspannende dingen vooral. Ik probeer zelf minstens een kwartier iets relaxts te doen voordat ik werk ga verzetten. Hieronder een paar ideeën! Kies vooral waar jij blij van wordt in je Miracle Morning-routine.

 1. Zet een meditatievideo op YouTube op, zodat je de dag met een leeg hoofd en een ontspannen gevoel kunt starten.
 2. Doe ademhalingsoefeningen. Adem bijvoorbeeld 2 minuten bewust naar je onderbuik. Door onze drukke levens zit bij veel mensen (bij mij ook!) de adem hoog. Bewust ademhalen helpt om daarvan af te komen. Krijg je een ontspannen gevoel bij cadeau!
 3. Lees 15 pagina’s uit je boek. Lezen voor het slapengaan is heerlijk. De dag beginnen met een boek lezen is dat net zo goed. Maak er een doel van om elke dag een X aantal pagina’s te lezen.
 4. Kijk een stukje van je lievelingsserie. Yup, dit doe ik graag. Als ik midden in een serie zit, vind ik het heerlijk om daar ’s ochtends een kwartiertje van te kijken. Al is het maar heel even, dat voelt als een heerlijk ontspan-ding.
 5. Begin de dag met rek- en strekoefeningen om je stramme ochtendlijf leniger te maken. Je hoeft niet meteen de sportieveling uit te hangen en je hardloopschoenen aan te trekken. Een paar minuten stretchen doet wonderen.
 6. Schrijf morning pages. Neem 15 minuten de tijd om iets op te schrijven over deze dag. Waar kijk je naar uit? Hoe sta je tegenover de dag die komt? Wat wil je loslaten? Geef het een plek op papier, zodat het uit je hoofd kan.
 7. Maak een wandeling. Doe ik zelf veel te weinig ‘s ochtends. Maar ik weet dat een frisse neus halen een bak aan energie geeft op de vroege ochtend. Note to self: vaker doen!
 8. Doe een 5-minuten-visualisatie. Sluit je ogen en maak je vijf minuten lang een voorstelling van jouw mooiste doel op dit moment. Hoe ziet het eruit als je dat verwezenlijkt hebt? Hoe voel je je dan? Maak die voorstelling zo levendig mogelijk. Dan blijft je doel de hele dag in je achterhoofd rondzingen en neem je het meer mee in je alledaagse keuzes.
 9. Knuffel met je huisdier. Die zal de extra aandacht ‘s ochtends vroeg vast kunnen waarderen. En het levert jou ongetwijfeld ook wat gelukshormonen op.
 10. Doe een dankbaarheidsrondje. Noteer 3 fijne dingen waar je op deze ochtend dankbaar voor bent.
 11. Maak een ochtenddansje, alsof je alleen bent en niemand kijkt. Want verrassing: dat laatste is ook zo. Lang leve vroege ochtenden!
miracle morning routine 8

4. Laat de vorige dag rusten

Zit je hoofd nog vol met frustraties, overpeinzingen of “Oh had ik maar…”-gedachten van gisteren. Neem dan een moment om je hoofd leeg te maken. Voor mij werkt een braindump daarvoor fantastisch. Pak een vel papier en dump daarop – al schrijvend – alle vervelende hersenspinsels waar je vandaag niets meer mee wilt. 

Een andere mooie tip las ik laatst in een column van Aaf Brandt Corstius: spreek met jezelf af dat je maximaal tot tijdstip X in de ochtend mag blijven piekeren over dingen van gisteren. Na dat tijdstip móet je loslaten wat er nog in je hoofd zit. En betrap je jezelf dan alsnog op onnodig gepieker? Spreek jezelf streng toe en probeer steeds je gedachten te verzetten. Je leeft in het hier en nu, niet gisteren.

5. Neem de tijd voor dingen die je anders gehaast doet

Hanteer een lager tempo voor de dingen die je dagelijks doet, of waar je misschien door tijdgebrek vaak niet aan toekomt. Smeer met aandacht verzorgende crème op je gezicht voordat de foundation en mascara tevoorschijn komen. Steek wat extra liefde in je ontbijt (tip: deze chocolade-havermout heeft mijn ochtenden veel leuker gemaakt!) en eet dat handgemaakte ontbijt ook rustig (!) op. Je hebt de tijd! Of ga ietsje eerder de deur uit naar werk zodat je geen sprintje hoeft te trekken naar de trein. Je dag begint beter als je niet puffend en zwetend aankomt, maar op een wat lager tempo kunt opstarten.

6. Plan de dag die voor je ligt

Werp, nadat je eerst rustig hebt ontbeten, een voorzichtige blik op je agenda. Wat heb je voor vandaag gepland staan? Hoe blij (of niet) word je van de to-do’s die je hebt af te werken? Is dat alles haalbaar? 

Zie die lijst niet als in beton gegoten. Heb je bijvoorbeeld vier afspraken staan en merk je dat de stress door je lijf giert bij het idee alleen? Kijk of je één van die vier kunt opschuiven. En weet ook: vaak is je to-do-list (zakelijk of privé) maar iets wat je voor jezelf hebt bedacht. Dus merk je dat je inschatting totaal onrealistisch is voor een werkdag van acht of negen uur? Maak dan opnieuw een inschatting van hoeveel tijd elke taak kost en pas daar je planning op aan. Kun je maar beter vast ‘s ochtends gefixt hebben, zodat je niet in de loop van de dag over het te grote aantal taken struikelt.

Houd daarnaast ruimte over voor spontane dingen. De kans zit er dik in dat je minimaal één keer wordt gestoord voor iets wat nog niet op je planning staat. Of misschien heb je plotseling zin in een extra lekker afhaalbroodje. Moet ook kunnen!

miracle morning routine 5

7. Verruil het nieuws voor iets vrolijkers

Zelf word ik niet heel gelukkig van de gemiddelde nieuwssite. Ik krijg er meestal spontaan last van een klimaatdepressie van, maak me zorgen over oorlogen of pieker überhaupt over de wereld van morgen. Omdat ik van mezelf weet dat ik niet zo lekker ga op nieuws, ben ik er sinds de eerste coronalockdown mee gaan minderen. Ik kijk alleen nog op gezette tijden op de NOS-site. En dat is zéker niet wat ik als eerste doe als ik wakker ben.

Wil je de dag positief starten? Zoek vrolijkere media op dan NOS, NU en kranten. Luister naar inspirerende podcasts, lees positieve blogs of spiek op Instagram-accounts die je een glimlach bezorgen. En bewaar dan je dagelijkse krant tot iets later op de dag. Ellende is er altijd. Maar jij kunt bepalen wanneer je die tot je neemt: twintig keer op een dag en meteen als je wakker wordt of meer gedoseerd.

En dan: klaar voor de start

Door mijn soort van Miracle Morning-routine voel ik me veel uitgeruster als ik aan mijn werkdag begin. Ik ga niet meer gestrest de deur uit als ik een keer om negen uur een afspraak heb. Ik heb alvast een moment voor mezelf gehad en ben rond een uur of kwart voor acht klaar om met werk te beginnen. Meestal deel ik eerst mijn blogartikel van de dag op Facebook en Twitter en kies ik daarna iets kleins van mijn to-do-list. “Eat that frog” (vrij vertaald: begin met de grootste rottaak) is niet altijd mijn ding. Vaak doe ik liever eerst iets kleins, zodat ik alvast één vinkje op mijn to-do-list te pakken heb.

Het fijnste aan de vroege dagstart vind ik dat ik om negen uur al wat werk heb verzet, ongestoord ook nog. En dat ik ondanks dat ik vroeg ben gestart met werken ook tijd voor mezelf heb gehad. Daardoor lijkt het alsof de ochtenden weer van mij zijn in plaats van dat ik direct aan de bak ga. Dat geeft zo’n fijn gevoel! Want – hoe cliché ook – als je de ochtend goed begint, ebt dat zengevoel de hele dag na.

P.S. Wil je precies lezen wat de échte Miracle Morning-routine inhoudt? Je kunt het boek ‘Miracle Morning’ van Hal Elrod natuurlijk online bestellen. Liever een samenvatting? Spiek dan bij Groene Meisjes: Merel schreef er een fijn artikel over.

Zou een Miracle Morning-routine iets voor jou zijn?

Miracle Morning

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 11 augustus 2022 op 7:25 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen hoe jij dat aanpakt. Ik herken wel dat ik vroeger geïrriteerd raakte als iemand zei dat je nog lekker veel aan je dag hebt als je vroeg opstaat en dat ik het nu zelf ook toch wel graag doe. Zeker als je werkt, is het inderdaad een enorm voordeel dat je dan niet door allerlei mensen gestoord wordt.
  Zelf maak ik graag een rondje langs de blogs die ik graag lees. Zeker weten fijner dan een rondje langs het nieuws.

 2. Darina 11 augustus 2022 op 8:07 am - Beantwoord

  Ik sta vier dagen in de week om 05.45 uur op zodat ik genoeg tijd heb voor mijn ochtendroutine. Douchen, aankleden, lenzen in, op mijn gemak ontbijten en dan naar de trein. Vanaf het station maak ik een wandeling naar mijn werk. Ik vind het een hele fijne routine. Geen gehaast in de vroege ochtend 🙂

 3. Daenelia 11 augustus 2022 op 2:29 pm - Beantwoord

  Je moet vooral doen wat voor je werkt! Als avondpersoon werken dingen nou eenmaal anders dan als ochtendpersoon. Ik ben meer een ochtend-persoon. Soms ook een nacht-persoon, omdat ik eigenlijk hele goeie ervaringen heb met midden in de nacht werken – aan een essay – en dan om 6 uur weer in bed om nog een uurtje of 2 te slapen.
  Je slaapritme is ongeveer een cycle van ongeveer 90 minuten. Midden in zo’n cycle wakker worden, levert je minder rust op: je wordt dan schijnbaar al gestresst wakker. Dus ik zorg dat ik een paar van die cycles in een nacht kan doorslapen. Als ik dan nog van 6 tot tegen 8 uur kan ‘bijslapen’, dan ben ik prima in staat de dag door te komen.
  Mijn ouders stonden ook al om half zes op: zij hadden een redelijke lange commute naar hun werk. Ik wil dat zelf dus echt nooit meer. Ik kan me de doordeweekse dagen met mijn ouders alleen herinneren als gehaast. Nergens voor nodig, vind ik nu.

 4. Geke 12 augustus 2022 op 7:41 pm - Beantwoord

  Ik heb zelf weinig afspraken dus zet ik niet vaak een wekker. Enkel om de twee weken voor de verpleger met de B12 spuit is een vaste, dan sta ik om 6u45 op. Anders word ik vanzelf wakker tussen 7u30 en 8u.
  Verder probeer ik afspraken iets later op de voormiddag te plannen.
  Wat ik ’s morgens vroeger opsta, is de energie later op de dag eerder op dus het werkt niet zo goed voor mij, zo’n dingen.
  Maar een rustige routine probeer ik wel aan te houden, dus de tips daarvoor zijn zeker wel handig, dank je wel 🙂

 5. Maaike 19 augustus 2022 op 11:26 pm - Beantwoord

  Handige tips! Ik vind het heerlijk om eerst lang te knuffelen en spelen met mijn kat en te genieten van een kop koffie of thee. Mijn internet gaat in de nacht ook altijd uit.

 6. patriciakleijn 31 augustus 2022 op 3:03 pm - Beantwoord

  ik begin maandag met een nieuwe baan en daarmee nieuwe werktijden, dus het word voor mij weer checken voor een nieuwe routine dus met deze tips kan ik aan de slag! Thanks

  • Romy 12 september 2022 op 10:03 pm - Beantwoord

   Wat spannend dat je net bent begonnen met ander werk! Ik hoop dat het je tot nu toe goed bevalt. Veel werkplezier en -succes!

Recente blogs

De highlights van mijn reis naar New York

20 september 2016|Op reis|

Afgelopen mei ben ik met mijn moeder een week naar New York geweest. "Waarom New York?", vroegen mensen me weleens, want ik was er 5 jaar geleden ook al geweest. Eerlijk is eerlijk, New York is geen Rome, Praag of Barcelona. Je vindt er geen monumenten uit de 18e eeuw en de meeste gebouwen zijn vooral hoog en niet zozeer mooi. Máááár...in mijn ogen is New York niet zomaar een stad, maar echt een belevenis. Je bent niet alleen geografisch gezien aan de andere kant van de wereld, maar het is ook echt alsof je in een compleet andere wereld bent. Een wereld waarin je een kabouter bent tussen de talloze wolkenkrabbers. Een wereld van gele taxi's, neonreclames, Broadway-shows en extreem grote bekers koffie. Een wereld waarin alles 24/7 doorgaat. De wereld van the city that never sleeps.

Inkiekje #2 | Kattenmand, kringloop & kerrie

10 maart 2020|Persoonlijk|

Twee weken geleden gaf ik je voor het eerst een inkiekje in de foto's op mijn smartphone. Vond ik zelf wel een leuk idee! Bij het verzamelen van de foto's komt vanzelf wel weer van alles opborrelen. Ook dit keer kon ik genoeg foto's op mijn telefoon vinden om je een inkijkje in mijn (niet altijd even bruisende maar wel leuke) leven van de afgelopen twee weken. Zo vertel ik je graag meer over mijn geslaagde kattenmanduitdaging, neem ik je mee naar een fotogeniek tentje en laat ik je graag meegenieten (nou ja, niet letterlijk!) van mijn enorme vega-buit.

Recept vegan nacho bowl met bonen, (nep)gehakt & veel groenten

7 juni 2023|Recepten|

Nacho's serveer ik vooral op verjaardagen. In een chipsbakje, met een lekkere dipsaus ernaast. Maar wist je dat ze ook perfect zijn voor een feestelijk hoofdgerecht of een lekkere lunch? Nacho bowls ken je misschien wel van de lekkere afhaalrestaurants in texmex-stijl. Maar je kunt er ook heel eenvoudig zelf één maken. Deze vegan nacho bowl ziet er kleurrijk uit, barst van de groenten en peulvruchten en smaakt uiteraard extra lekker door er flink wat Dorito's bij te serveren. Lees verder om te ontdekken hoe je dit vrolijke gerecht maakt.