miskopen interieur voorkomen 6

Hoe kun je (interieur)miskopen voorkomen? Mijn 9 tips uit eigen miskoop-ervaring

 • 17 augustus 2023
 • 4 Reacties
Categorieën: Interieur, Lifestyle

Die ene vaas die nét de verkeerde kleur roze blijkt te hebben. Een eetkamerstoel die er op internet prachtig uitziet, maar die zo belabberd zit dat je hem tijdens het eten structureel aan de kant schuift. Of een kast die op Instagram een perfecte budgetvondst leek, maar die in werkelijkheid zo’n slechte kwaliteit heeft dat hij zelfs een kleine botsing met de stofzuiger niet overleeft. Iedereen heeft vast weleens een interieurmiskoop gedaan. Ook ik heb me toen ik dit appartement kocht schuldig gemaakt aan niet zo handige aankopen. Gelukkig word je al fouten makende wijzer! Dit zijn 9 tips om miskopen te voorkomen die ik nu toepas (en waarmee jij ook aankoopspijt achteraf voorkomt).

(Interieur)miskopen voorkomen: mijn vallen-en-opstaan-verhaal

Laat ik maar met de (gelukkig niet misgekochte) deur in huis vallen: toen ik dit appartement kocht, heb ik zeker de nodige miskopen voor het interieur gedaan. Zo stond er ooit een metalen tafeltje naast de bank waarvan ik me een paar weken later al afvroeg in welke vlaag van verstandsverbijstering ik dát had gekocht. Een goedkope Xenos-ladder bleek een perfecte verblijfplek voor houtworm en onze digitaal bestelde salontafels waren in werkelijkheid zó industrieel dat ze ons regelmatig splinters en wiebelende kopjes opleverden.

Gelukkig zijn “fouten” altijd ergens goed voor. Ik heb destijds een hoop geleerd van mijn grootste interieurmiskopen, waardoor ik dingen heel anders aanpak nu we een complete eengezinswoning in te richten hebben. Voor mij geen overhaaste beslissingen, snelle sale-koopjes of in een opwelling gekochte accessoires meer.

Er een nachtje over slapen is vaak de beste tip tegen miskopen. Maar dit zijn nog 9 tips waarmee ik zelf (interieur)miskopen voorkom.

1. Heb geen haast met je interieur compleet maken

Langer de tijd nemen is het belangrijkste ding dat ik achteraf anders zou hebben gedaan bij het inrichten van mijn appartement. Toen ik net de sleutel had, wilde ik zo snel mogelijk een compleet leefbaar en afgestyled huis hebben. In alle haast kocht ik daarom in een opwelling een bijzettafel in de sale bij Loods5 waar ik drie maanden later al op uitgekeken was. Het was de beste bijzettafel die ik tot dat moment had gezien. Geweldig vond ik ‘m alleen niet!

Ook had ik sommige kleine meubels of accessoires al gekocht voordat ik het huis had en bleken die helemaal niet zo mooi te passen in het interieur. Zonde! Het waren juist die spullen die vaak een jaar later alweer op Marktplaats stonden of bij de kringloopwinkel lagen.

Sindsdien heb ik geleerd dat je jezelf beter de tijd kunt geven om van je nog kale huis een thuis te maken. Dan moet je het maar een paar maanden zonder salontafel doen. Zet tijdelijk een krukje neer, blijf in het rondkijken en wacht totdat je de perfecte tafel vindt. Of laat de accessoires nog even zitten en wees er oké mee dat je huis in het begin kaal zal aanvoelen. Het wordt vanzelf meer een thuis als je er een tijdje woont en vaak loop je juist tegen de perfecte decoratie aan als je er niet gericht naar op zoek gaat.

2. Bezoek meerdere winkels voordat je een keuze maakt

Ja, het klopt dat deze tip veel vrije zondagen opeist. Bart en ik hebben al heel wat weekenden in meubelboulevards en woonwinkels doorgebracht om vervolgens met lege handen thuis te komen. Dat vinden we niet erg. We gaan er niet heen met het idee om onze hele inboedel bij elkaar te sprokkelen. We willen ons gewoon oriënteren en uitgebreid in het rondkijken. Zo krijg je een steeds beter beeld bij wat je mooi vindt, wat je wilt en wat de keuzeopties zijn.

Ter illustratie: ik heb voor dit appartement mijn bank uiteindelijk bij de eerste bankenwinkel gekocht waar ik naartoe ging, maar wel nadat ik nog 10 andere winkels had bekeken. Doordat ik ook op andere plekken was geweest, wist ik zeker dat dit dé bank was.

Zeker bij grote aankopen zou ik absoluut aanraden om op z’n minst een paar winkels te bezoeken voordat je knopen doorhakt. Het zou zonde zijn als je een paar maanden later een nóg mooiere eettafel tegenkomt en dan al een okayish tafel hebt staan. En heb je het niet zo op met woonboulevardbezoekjes in het weekend? Kijk dan online rond bij verschillende grote meubelwinkels als fonQ, Eijerkamp, Zitmaxx, IKEA, Kwantum en Karwei. Dat geeft je ook al een goed beeld.

miskopen interieur voorkomen 2

3. Kies voor meubels die lang meegaan

Ik moet eerlijk bekennen: met meubels heb ik meestal geen heel goedkope smaak. Tot grote spijt van mijn bankrekening uiteraard! Het liefst kies ik voor houten meubels en daar hangt helaas vaak een prijskaartje aan. Toch geloof ik dat het mij juist miskopen bespaart dat ik regelmatig niet voor de allergoedkoopste meubels kies. Zo zag ik in mijn witte ladekastje van spaanplaat (je weet wel: de ‘Alex’ van de welbekende Zweedse meubelgigant) al na één jaar allerlei deukjes, terwijl ik er heus niet heel wild mee was omgegaan. Bij meubels van echt hout of materialen als bamboe zie ik zelf veel minder snel beschadigingen. Zeker als ik iets bij een goede meubelzaak uitkies.

Ik zou zeker aanraden om niet puur voor de goedkoopste optie te kiezen omdat het zo goedkoop is. Betaalbare meubels kunnen óók heel goed zijn. Maar check wel de kwaliteit en ga niet alleen af op de lage prijs. Eigenlijk alle interieurmiskopen die ik heb gedaan, waren dingen die ik ooit vrij goedkoop op de kop had getikt en later toch niet fantastisch meer vond of waarvan de kwaliteit hollend achteruit ging. Bij meubels van goede kwaliteit is de kans kleiner dat je er na een jaar niet blij meer mee bent. Ook omdat je er vanwege het hogere prijskaartje waarschijnlijk langer over nadenkt voordat je ze in je online winkelmandje gooit.

Tip: een goedkopere optie om aan kwaliteitsmeubels te komen, is om tweedehands rond te kijken naar kwalitatieve meubels. Marktplaats en tweedehands winkels zijn daarvoor je beste vriend! Daar vind je bijvoorbeeld de prachtigste houten buffetkasten voor soms maar € 100. Daar kan geen budgetwinkel tegenop!

Nog een reden waarom ik bij houten meubels liever voor kwaliteit ga, is dat wij ooit in een goedkope Xenos-ladder houtworm en boktor aantroffen. Elke ochtend zag ik zaagsel liggen onder de ladder en vroeg ik me af waar dat vandaan kwam. Ik bleef maar stofzuigen! Tegelijkertijd kreeg de ladder allerlei “aangevreten” gaatjes. Pas toen iemand de termen “houtworm” en “boktor” liet vallen en ik daarop ging googelen, ging er een lampje branden.

Omdat houtworm en boktor ook aan andere meubels schade kunnen aanrichten, wist ik niet hoe snel ik iets aan boktor bestrijding moest doen. De ladder ging in elk geval de deur uit. Het bleek dat we zowel houtworm als boktor hadden. Iemand vertelde me toen ook dat dat vaker voorkomt in houten meubels van mindere kwaliteit. Sindsdien geef ik liever iets meer uit aan meubels van goede kwaliteit (daaronder vallen trouwens ook heel veel mooie en betaalbare houten of bamboe meubels van o.a. IKEA!) dan dat ik te goedkoop iets in huis wil halen.

Mocht je één van jouw meubels, kozijnen of een ander houten item verdenken van houtworm of boktor, dan is het zeker belangrijk om er op tijd bij te zijn. Houtworm en boktor kunnen overgaan op andere houten spullen in huis. Op tijd iets aan houtworm bestrijding doen is dus belangrijk om te voorkomen dat ook de kast die zéker geen sale-koopje was te beschermen tegen dit diertje.

4. Ga voor vintage meubels die je zelf kunt pimpen

Mijn gele tv-kast is hier een perfect voorbeeld van. Ik ben er al bijna vijf jaar zielsgelukkig mee. In ons nieuwe huis krijgt hij ook een mooi plekje, maar dan met een iets subtieler kleurtje. Dat is ook meteen waarom ik zo gek ben op antieke of vintage kastjes: ze zijn vaak gemaakt van eikenhout en je kunt ze eindeloos blijven upcyclen. Het materiaal blijft decennialang mooi, waardoor je niet snel last hebt van slijtage. Bovendien kun je dit soort meubels heel goed opschuren en schilderen, waardoor ze minder smaakgevoelig zijn. En als je er toch op uitgekeken bent, kun je antieke kastjes vaak nog voor een mooie prijs tweedehands verkopen.

Toevallig hebben we net met de verkoper van ons nieuwe huis afgesproken dat we twee antieke kasten van haar overnemen. Ze zien er nu best wel doorleefd uit, maar ik zie al helemaal voor me hoe we ze na een paar keer schuren en verven omtoveren tot iets prachtigs. En hoe we over tien jaar hetzelfde doen als we dát kleurtje kleur helemaal niets meer vinden. Op die manier zijn vintage meubels in mijn ogen bijna nooit een miskoop. En ze zijn nog veel betaalbaarder dan een nieuw gekochte houten kast ook.

miskopen voorkomen 3

5. Maak een moodboard of interieurplan per kamer

Moodboards maken vind ik ook meteen het leukste aan verbouwen of verhuizen. Dat klinkt vast alsof ik te veel woonprogramma’s heb gekeken (heb ik misschien ook…), maar een moodboard is écht een fijn startpunt voor je nieuwe interieur. Start op Pinterest voordat je meubels gaat kopen en sprokkel zo een mooie verzameling van kleuren, prints en materialen bij elkaar. Het kost wat werk, maar is ook een leuke manier om je toekomstige interieur alvast meer te laten leven en kan miskopen voorkomen.

Ik maakte voor dit appartement per kamer een moodboard. Daardoor wist ik bij het interieurshoppen veel beter wat wel en niet bij de rest zou passen. Zo hebben we op de logeerkamer (die nu Barts werkkamer is) een okergele muur en heb ik verder veel botanische printjes en elementen laten terugkomen in die kamer. Daardoor kon ik bijvoorbeeld gericht op zoek gaan naar een dekbedovertrek met plantenprint. Ook de kussens zocht ik uit in die kleurencombinatie. Tegelijkertijd lukte het prima om dat o zo leuke lila vaasje in de winkel laten staan, omdat ik wist dat dat niet met de andere kleuren matchte. Dat shopt in mijn ogen superfijn!

Lees ook: Voorkom impulsaankopen met deze 11 tips!

6. Maak lijstjes of foto’s van mogelijk-leuk-dingen

Eén van mijn guilty pleasures is om me rond een uur of elf ’s avonds compleet te verliezen in het Instagram-algoritme. Ik weet alleen ook dat dát tijdstip niet het beste moment voor mij is om leuke interieurbestellingen te plaatsen. Ik zie op Instagram de mooiste dingen die misschien leuk staan in ons huis. Maar ik heb inmiddels ook ontdekt dat ik om dat tijdstip niet meer helemaal scherp ben. Soms vraag ik me ’s ochtends vroeg al af hoe ver ik de avond ervoor heen was (en daar is dan geen alcohol aan te pas te komen!) toen ik díe kast besloot te screenshotten als mogelijke optie.

Daar hangt dan ook deze tip mee samen. Je kunt ervan maken “Slaap er een nachtje over!”. Dát is ook een goed idee in mijn ogen, zeker als je – zoals ik – gevoelig bent voor nachtelijke scrolsessies door Instagram en webshops. Maar ik zou vooral aanraden om alle mogelijke interieuraankopen die je ziet in eerste instantie op een lijstje te zetten of ze als screenshots in een mapje op te slaan. Zo heb ik voor ons nieuwe huis een ellenlange mogelijke-meubelen-lijst. Soms voeg ik er wel tien dingen op een dag aan toe. Een paar dagen later kijk ik er dan nog eens naar, open ik alle links en ga ik na of ik ergens nog steeds zo enthousiast van word. Negen van de tien keer hoef ik het item al niet meer en streep ik het weg.

Als je niet zo lang de tijd hebt om een een hele lijst te maken voor je toekomstige interieur, zou ik vasthouden aan de oude bekende tip: het een nachtje laten rusten. Laat het tabblad open staan of mail de link naar jezelf en open die de volgende dag opnieuw. Wie weet kijk je er 8 uur slaap later alweer anders naar of vergeet je zelfs dat ene openstaande tabblad. Dan is dat hét teken dat je dit item kunt wegklikken.

P.S. In dit artikel deel ik mijn eigen 7 grootste interieur-miskopen.
miskopen voorkomen 7

7. Bestel niet alles online

Aan de ene kant is online shoppen fantastisch. Aan de andere kant is het risico op miskopen vrij groot. Zo herinner ik me nog dat ik ooit mijn oog had laten vallen op een ge-wel-di-ge gouden lamp in de vorm van een konijn met een lampenkap. Ik zag hem al helemaal op ons mini-dressoir staan. Nu had ik alleen niet goed gezien dat dit schattige “lampje” in werkelijkheid 60 (!) centimeter hoog is en dat het dus nogal een kolossaal konijnending in ons huis zou zijn. Gelukkig had ik nog net niet op de bestelknop geklikt. Maar sindsdien ben ik wel wat huiveriger geworden met online interieuraankopen doen én met erop vertrouwen dat iets mooi zal staan in huis.

Ten eerste kloppen de kleuren op internet niet altijd met de werkelijkheid. Ten tweede kun je sommige dingen vanaf een beeldscherm lastig inschatten. Je weet bijvoorbeeld niet altijd hoe groot iets in jouw huis zal uitvallen, hoe de stof voelt, of een stoel naast de mooie looks wel lekker zit en of de kwaliteit net zo mooi is als de gelikte foto doet vermoeden.

Als het kan, probeer ik bij grote meubels altijd in de echte winkel langs te gaan om het item te bewonderen en te voelen. Het komt geregeld voor dat ik dingen er op de foto geweldig uit vind zien en er in het echt ergens straal voorbij zou lopen. Dan is zo’n dubbelcheck fijn, zodat je niet straks met drie grote stoelen zit om te retourneren (of erger nog: die je niet blijkt te mogen retourneren).

8. Vraag om een staaltje om miskopen te voorkomen

Een interieur bij elkaar shoppen terwijl je nog niet alles hebt staan, vind ik één van de lastigste dingen. Je hebt waarschijnlijk wel een beeld bij hoe je het wilt indelen en wat voor bank je wilt. Maar hoe weet je dan of die ene toffe fauteuil er mooi bij staat? Mij hielp het bij het inrichten van dit huis om staaltjes op te vragen. Ik had een staaltje van de stof van de bank, van de gekozen muurverf en van de gordijnen. Daardoor kon ik heel makkelijk de staaltjes naast mogelijke nieuwe meubels houden om te zien of het matchte.

In het nieuwe huis wordt dit nog een iets grotere uitdaging, omdat we ook een nieuwe keuken en vloer krijgen en daarmee alles er best wel anders gaat uitzien. We hebben daarom ook een grote staal van de nieuwe vloer aangevraagd en we hebben staaltjes van de keukentegels liggen. Daarnaast heb ik verfstaaltjes bij de hand van muurkleuren en accessoire-kleuren die we willen gebruiken. Dat maakt het al makkelijker om de grote meubels uit te zoeken en om bijvoorbeeld te voorkomen dat een houten eettafel precies dezelfde kleur hout heeft als de nieuwe vloer.

Kun je geen staaltje aanvragen? Maak dan een foto van de items die je al hebt gekocht. Dan kun je in elk geval een foto meenemen van wat je al hebt als je nieuwe dingen gaat kopen.
miskopen voorkomen 4

9. Weet het door te meten

Alle tips om miskopen voor je interieur te voorkomen die hierboven staan, komen uit eigen koker. Maar voor deze tip gaan alle credits naar Bart. Wij hadden ooit een grote verzameling van vrolijke plantenpotten in de berging staan waar geen enkele plant in paste. Ooit gekocht omdat ik ze zo leuk vond, nooit bij stilgestaan of ze wel de juiste maat hadden! Sinds ik met Bart samenwoon, gaat dat wel anders. Bart gaat altijd goed voorbereid op pad naar meubelwinkels met een rolmaat op zak en meet van tevoren bepaalde plekken in het huis of – in het geval van de plantenpotten – het plantje op. Het is natuurlijk zonde als je een miskoop puur doet doordat iets groter of kleiner blijkt dan gedacht.

Zeker bij grote meubels is het belangrijk om van tevoren uit te denken hoe je die in het huis kwijt wilt. Maak eens een grove schets van de indeling die je voor ogen hebt om te kijken hoe groot een bank, eettafel en stoelen in jouw huis kunnen zijn. Ook bij accessoires kan het slim zijn om dingen opgemeten te hebben. Dat bewijzen mijn plantenpotjes wel 😉

Besef ook: woonwinkels zijn vaak énorm, waardoor een grote vaas dáár al snel een stuk kleiner lijkt. Maar in jouw huis kan het weer heel anders overkomen. Enorme vazen zijn prachtig op dat grote dressoir in de woonwinkel. Maar zo’n vaas kan op een klein salontafeltje of een bescheiden dressoir al snel veel te veel plek innemen. Een 2,5-zits bank (zoals die wij hebben) lijkt in een meubelwinkel soms inimini tussen de grote U-vormige banken, maar in mijn appartement is de 2,5-zits bank groot genoeg en zou die joekel van een bank nooit passen.

En weet je niet zeker of iets past, bijvoorbeeld omdat je ergens spontaan tegenaan loopt en de maten niet uit je hoofd weet? Dubbelcheck thuis de maten van je woning, van dat ene plantje, etc. Tenzij het een kringloopkoopje is! Dan is mijn advies: áltijd meenemen. Vintage vondsten zijn de beste en zijn – grappig genoeg – bijna nooit miskopen geweest bij mij.

Wat was jouw grootste interieurmiskoop in huis?

1
2

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 17 augustus 2023 op 8:48 am - Beantwoord

  Bestel niks online dat je niet in het echt gezien hebt. Punt. Nog geen vaas. Verder ben ik heel blij dat ik voor praktische meubels ga en minder voor ‘het moet wel gestyled worden’. Maar dat is mijn insteek: mijn huis moet praktisch zijn en ik moet er wel in kunnen leven. Meubels moeten lang meegaan en makkelijk te herstellen zijn. Ik heb dan ook geen miskopen in huis staan, echt niet. Niet van mezelf. De keuken moet wel vervangen worden, de oude kast van mijn moeder sluit niet goed en het toilet is ook toe aan een make-over; maar dat zijn dingen die ik niet zelf gekocht heb.
  Mijn grootste fout was ooit een té groot bed kopen. Het was wel prachtig en het sliep hemels. Maar het was onhandig om onder te stofzuigen. (NU hebben we een robotstofzuiger, en nu mis ik dat bed. Dus … het was toch niet echt een miskoop. Ik mis dat bed ontzettend.)

  • Romy 27 augustus 2023 op 9:57 pm - Beantwoord

   Een groot bed klinkt wel heerlijk, maar ik snap dat dat met een handstofzuiger minder handig is! Ik kan me er trouwens ook wel in vinden dat online meubels of accessoires kopen niet altijd handig is. Soms zien dingen er op internet net iets mooier uit dan in het echt 😉
   Ik was ook blij dat wij van meerdere keukentegels staaltjes hadden aangevraagd. Sommige tegels leken in het echt in niets op het internetplaatje.

 2. Nehalennia 17 augustus 2023 op 3:34 pm - Beantwoord

  Mijn grootste (letterlijk) miskoop ooit was een prachtig gestreepte zwart/witte fluwelen bank die er fantastisch uitzag maar wanneer je erop ging zitten gleed je er langzaam maar zeker vanaf omdat de kussens veel te bol stonden waardoor je er ook al niet lekker in weg kon kruipen. Hij heeft nog jaren in mijn kamer gestaan en dat was dus ook het enige wat hij deed. Later heb ik de stof er vanaf gesloopt en heb ik daar een fijne hooimadam van gemaakt. Huh, wat is dat? Daar kun je je rijst in laten garen zonder dat je dat iets kost (behalve dan je bank😉).

  • Romy 27 augustus 2023 op 9:54 pm - Beantwoord

   Wat slim dat je de stof van de bank daar nog voor hebt gebruikt! Balen inderdaad dat die bank niet zo lekker zat! Soms is het ook zo lastig in te schatten als je er in de winkel even op gaat proefzitten. Gelukkig kreeg de bank als hooimadam zo toch nog een goede bestemming 😉

Recente blogs

23 eerste keren (klein en groot!) die ik bijzonder vond

19 mei 2019|Persoonlijk|

In een mensenleven maak je heel wat eerste keren mee. Dat begint natuurlijk al als baby wanneer je voor het eerst je flesje lauwe melk inruilt voor groenteprutjes en wanneer je vervolgens stopt met over de vloer banjeren en begint met stappen zetten. Maar ook later in je leven doe je nog regelmatig dingen voor het eerst. Magisch mooi vind ik dat vaak! En het bijzondere is dat eerste keren die misschien weinig lijken voor te stellen soms toch het meest bijzonder kunnen zijn. Daarom beschrijf ik in dit artikel 23 eerste keren die soms misschien heel simpel lijken, maar die voor mij wel heel bijzonder voelden.

Huisdieren: waarom ik niet zonder ze zou kunnen!

4 oktober 2016|Persoonlijk|

Het zal je vast niet zijn ontgaan: het is vandaag 4 oktober en dus Werelddierendag. Al mijn hele leven hebben wij huisdieren en op dit moment zijn we de trotse eigenaars van drie viervoeters (poes Beertje en cavia's Pien & Puck) en de driepotige kater Paco. En wat ben ik blij dat zij er zijn! Natuurlijk stofzuigen wij ons af en toe suf om alle dierenharen weg te krijgen en zijn we niet altijd even blij als er een kat middernacht de slaapkamer in wil of als het caviahok weer moet worden verschoond. Maar ik kan oprecht zeggen dat ik het vooral heel fijn vind dat ik met dieren ben opgegroeid. Twijfel jij of je een huisdier wilt? Vandaag leg ik je uit wat er nu eigenlijk zo leuk is aan huisdieren.

Favorieten | Komkommertijd-kijkvoer, midgetgolfmagie & supermarkt-snuisterijen

7 september 2023|Lifestyle|

Soms gooi je dingen in je supermarktmandje waarvan je pas na hap 1 beseft hoe ge-wel-dig het is. Dat had ik onder andere bij een potje met kruiden die ik altijd al in mijn voorraadkastje miste en bij wit "spul" dat ik in Engeland groots insloeg. Maar ik werd ook blij van totaal andere favorieten, zoals hét tv-programma dat ik in komkommertijd grijs draaide, een nieuwe podcast over schrijven, een midgetgolfbaan die allesbehalve suf is en een sushi-restaurant waar ze meer vegan opties hebben dan alleen komkommer en rijst. Dit zijn mijn favorieten van de laatste tijd!