Moco Museum 6

Het Moco Museum in Amsterdam | Een aanrader?

 • 8 juni 2019
 • 18 Reacties
Categorieën: Op reis

Als je overal in de stad roze aanplakbiljetten ophangt, dan heb je mijn aandacht voor je museum al snel gewekt. Een bezoekje aan het Moco Museum in Amsterdam stond dan ook al een tijdje hoog op mijn lijstje. Ik was dan ook nogal enthousiast toen ik van het museum een uitnodiging kreeg om voor mijn blog een keer langs te komen. Een ideale gelegenheid voor een moeder-dochter-uitje! In dit artikel neem ik je mee in het kleurrijke Moco Museum in Amsterdam.

Moco Museum in Amsterdam

Musea leren waarderen

Ik naar een museum? Tot een jaar of zeven geleden dacht ik dat dat nooit meer zou gebeuren. Als kind associeerde ik musea met urenlange rondleidingen waarbij je je aansluit bij een groep mensen die standaard 50 centimeter boven jou uittorenen. Het gevolg? Je ziet meer achterkanten van hoofden dan schilderijen. Gelukkig heb ik die 50 centimeter lengtetekort inmiddels ruimschoots ingehaald én heb ik ervaren dat sommige musea wél heel leuk zijn. De truc is om een museumbezoekje op jouw manier vorm te geven en om musea te vinden die in jouw straatje passen. Zoals het Moco Museum, waar mijn moeder en ik ons goed hebben vermaakt.

Tip: bekijk ook eens het Instagram-account van @dutchgirlsinmuseums. Ook zij laten zien hoe tof (en fotogeniek) musea zijn.

Moco museum in Amsterdam

Over het Moco Museum in Amsterdam

Het Moco Museum in Amsterdam dus. Dit museum bevindt zich op het Museumplein in Amsterdam en is gevestigd in een prachtige statige villa die luistert naar de naam Villa Arsberg. In het museum hangt veel moderne kunst van bekende kunstenaars als Banksy (je kent vast wel het meisje met de ballon!), David Arsham en Lichtenstein. Kenmerkend voor veel kunst in het museum is dat veel kunstwerken een satirisch tintje hebben. De kunstenaars drijven de spot met onze tijd van nu. Dat maakt de werken niet alleen mooi, maar soms ook grappig of juist bijzonder indrukwekkend.

Een museum in een statig herenhuis

Het gebouw van het Moco Museum is ook buiten de kunst om al een schitterende locatie. Het is een herenhuis van 4 verdiepingen dat uitzicht biedt op het Museumplein. Ha, als ik een paar “miljoentjes” over had, dan zou ik het wel weten. Het pand is in vergelijking met de andere musea op het Museumplein qua formaat vrij bescheiden, maar dat heeft ook zo zijn charme. Er staat geen ellenlange wachtrij voor de deur en het museum is heel overzichtelijk. Ook is het er niet immens druk binnen, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je meer achterhoofden dan schilderijen te zien krijgt.

Het prachtige trappenhuis

Het mooiste onderdeel van het gebouw zelf vond ik het trappenhuis, vanwaar je uitzicht hebt op glas-in-loodkunst en een indrukwekkend Banksy-schilderij dat juist op deze plek goed tot zijn recht komt.

Kleurrijk met een boodschap

Het kunstwerk in het trappenhuis is meteen al typerend voor de meeste kunst in het museum: kunst met een duidelijk statement en een tikkeltje kleur. Vooral van dat laatste ben ik zelf niet vies. Vooral Banksy wil met zijn kunst een duidelijke boodschap verspreiden over de wereld van nu en hoe we daarmee moeten omgaan. Ik ben niet iemand die over alle moderne kunst te spreken is, maar vond de schilderijen in dit museum echt wel heel mooi en indrukwekkend. Ongetwijfeld droeg het vrolijke kleurgebruik van Banksy – ondanks de vaak niet al te vrolijke boodschap – daar ook een beetje aan bij.

Het meisje met de ballon van Banksy

Een schilderij dat iedereen vast wel kent, is het meisje met de ballon. Een ballon die staat voor hoop. Dit schilderij is absoluut mijn favoriet uit het hele museum. Juist omdat die ene ballon symbool staat voor positiviteit in een moeilijke tijd. Als ik een schilderij uit dit museum zou mogen uitzoeken om aan mijn muur te hangen, dan zou het dit exemplaar (of in mijn geval: een betaalbare kopie ervan) zijn.

Exposities in het Moco Museum

In het Moco Museum vind je iedere keer weer andere exposities. Dit keer de beurt aan Daniel Arsham. In de kelder kon je zijn werken bewonderen, die vaak spierwit van kleur zijn. Het gaafst vond ik het kunstwerk van de mummy-achtige persoon op de muur – een bijzonder goed gelukte vorm van gezichtsbedrog.

Kleur, kleur en nog eens kleur!

Het leuke is dat het Moco Museum in Amsterdam niet alleen een statig herenhuis vol kunst is, maar dat je je hier ook als liefhebber van fotografie of kleur naar hartenlust kunt uitleven. Zo is de zolder volledig roze geverfd (copy-paste naar mijn toekomstige zolder graag!), is een van de muren geel met rode stippen (hoe gaaf!) en is er in de kelder van het gebouw een speciale Instagram-waardige zaal te vinden die met de vele paarse ballen en spiegels nogal uitnodigt om een infinity-foto van jezelf te maken.

Musea saai? Welnee!

Waarom ik het zo leuk vind om over mijn bezoekje aan het Moco Museum te schrijven? Omdat ik wil laten zien dat je ook zonder verstand kunstgeschiedenis en – zoals ik – zonder het geduld om acht uur door een museum rond te lopen, prima van een museumbezoekje kunt genieten. Kijk eens naar de prachtige locatie. Probeer zelf iets uit de kunst te halen. Bekijk af en toe wel een bordje en laat je verrassen door de vaak echt wel interessante verhalen die achter kunst schuilgaan. En als je dan toch mooie musea wilt ontdekken, dan kan ik je het Moco Museum in Amsterdam van harte aanbevelen.

Het Moco Museum in Amsterdam bezoeken

Wil je ook een bezoekje brengen aan het museum? Je kunt van tevoren online tickets reserveren om een wachtrij te voorkomen. Omdat het Moco Museum een particulier museum is, kun je er niet met de Museumkaart naar binnen. Wel krijg je als student of met een stadspas korting. Het museum heeft vrij ruime openingstijden (van 9 uur tot 19 uur of soms zelfs 21 uur) en is goed bereikbaar met de tram of bus.

Ben jij weleens in het Moco Museum in Amsterdam geweest?

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking met het Moco Museum.

Pinterest Moco Museum in Amsterdam

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Merel 8 juni 2019 op 8:17 am - Beantwoord

  Leuk dat je op je blog ook aandacht besteed aan musea! Zelf ben ik vorig jaar ook bij het Moco museum geweest. We liepen over het museumplein en kwamen er toevallig bij uit. Naar binnen gegaan omdat ik het werk van Banksy vaak heel tof vind, en ik was ontzettend verrast over het hele museum. Onwijs leuk en toegankelijk museum waar je geen uren in polonaise doorheen hoeft te slenteren maar gewoon lekker op je eigen tempo even kunt kijken.

  • Romy 8 juni 2019 op 2:24 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat jij vorig jaar ook het Moco Museum hebt bezocht! Ik heb inderdaad dezelfde ervaring als jij: het is een heel toegankelijk museum waar je nog wat ruimte hebt om op je eigen gemak naar de kunstwerken te kijken. Heel fijn!

 2. Audrey 8 juni 2019 op 9:03 am - Beantwoord

  Dit ziet er wel echt heel tof uit! Ik kom niet vaak in musea met kunst; sommige anderen vind ik wel tof.

 3. Ilona Wielinga 8 juni 2019 op 9:47 am - Beantwoord

  Ik ben zelf een tijd terug ook in het Moco museum geweest, voor de tentoonstelling van Banksy. En ik vond het een onwijs leuk museum waar je rustig op je eigen tempo rond kan kijken. Het enige jammere vind ik dat dit soort tentoonstellingen altijd buiten Banksy omgaan, hij vindt namelijk dat iedereen zijn kunst gratis moet kunnen bekijken. Ik was dan ook dolblij toen ik in Londen een Banksy in het wild spotte.

  • Romy 8 juni 2019 op 2:26 pm - Beantwoord

   Leuk dat jij het Moco Museum ook hebt bezocht! Maar een Banksy in het wild spotten is inderdaad al helemaal heel tof! En eigenlijk wel een mooi principe van Banksy trouwens dat hij het liefst wil dat zijn kunst gratis te bekijken is 🙂

 4. Darina 8 juni 2019 op 9:56 am - Beantwoord

  Dit lijkt me echt een prachtig museum ook door het gebouw waarin het gevestigd is. Het spreekt me zeker aan.

  • Romy 8 juni 2019 op 2:26 pm - Beantwoord

   Dat is het zeker! Alleen al het gebouw is heel mooi om te zien 🙂

 5. Wat een leuk museum! Ik ken het helemaal niet! Leuke tip en een goed excuus om weer eens naar Amsterdam te gaan!

  • Romy 8 juni 2019 op 2:27 pm - Beantwoord

   Het museum is zeker al een goede reden op zich voor een bezoekje aan Amsterdam. Echt een aanrader om eens naartoe te gaan en het is goed te combineren met andere leuke uitjes in Amsterdam 🙂

 6. Naomi 8 juni 2019 op 10:27 am - Beantwoord

  Heerlijk zeg, een museum met zoveel kleur. En alleen al het gebouw…..prachtig!

 7. Elle 8 juni 2019 op 10:59 am - Beantwoord

  De Volkskrant heeft een stuk geschreven over dit museum; een hoop van de kunstwerken zijn waarschijnlijk niet authentiek. Banksy zelf heeft het museum op de zwarte lijst gezet. Vond ik toch wel goed om even te benoemen. Als je meer wilt lezen, is het artikel online te vinden.

  • Romy 8 juni 2019 op 2:28 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor de tip! Dat artikel kende ik nog niet. Ik ga eens een kijkje nemen. Ik weet wel dat Banksy het liefst wil dat zijn kunst gratis toegankelijk is. Misschien heeft dat er iets mee te maken dat hij niet aan de tentoonstelling heeft meegewerkt.
   Ik ga het artikel in ieder geval even lezen 🙂

 8. Meaghan 9 juni 2019 op 11:29 am - Beantwoord

  Ziet eruit als een tof museum met echt wel kleurrijke en mooie kunst! Ik kende dit museum nog niet, maar volgens mij is het zeker een bezoekje waard! Die gaat op mijn lijstje. Zelf hou ik wel echt van musea! Mijn favorieten zijn het Rubenshuis in Antwerpen, Het Mauritshuis in Den Haag, Museum van Beeld en geluid in Hilversum en diverse kastelen, dat zijn niet echt musea, maar ik vind kastelen altijd prachtig om van binnen te bekijken. 🙂

  • Romy 10 juni 2019 op 9:14 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat dit museum ook op jouw lijstje komt te staan! En dankzij jouw reactie heb ik er ook weer wat nieuwe museumtips bij. Leuk! 🙂

 9. Nikita 10 juni 2019 op 10:40 am - Beantwoord

  Deze staat op mijn lijstje als ik ooit in Amsterdam ben! Ik was vroeger ook geen museumfan, ik ging er niet tegen mijn zin naartoe maar ik weet ook dat ik dingen leuker vond. Als je echter voor een opleiding in kunst kiest, dan word je wel een groot stuk gedwongen om kunst te zien en ook de geschiedenis ervan te leren. Ik heb ook twee jaar kunstgeschiedenis gehad afgelopen jaren. Ik zou mezelf geen kunstkenner noemen, maar ik heb inmiddels wel mijn favoriete kunstenaars. Ook hielp het mee dat ik gewoon een hele toffe leerkracht had die het vak op een heel boeiende en grappige manier kon geven. Soms is enkel een goeie leerkracht al goed. Door die jaren in mijn opleiding heb ik ook vaak tentoonstellingen en musea vanbinnen gezien. En natuurlijk vorig jaar in Parijs heb ik heel veel musea vanbinnen gezien. Geen straf hoor, ik vond het altijd heel interessant. Maar ik vind het wel altijd fijn als ik een schilderij zie, om de uitleg erbij te lezen of te horen. Dan vind ik kunst wel interessant.

  • Romy 12 juni 2019 op 8:47 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je mede door je opleiding kunst en musea meer bent gaan waarderen. Een stukje achtergrondinformatie helpt daar zeker bij. Als je een keer in Amsterdam bent, kun je sowieso je hart ophalen qua musea, maar het Moco Museum is absoluut een aanrader 🙂

 10. sabrina 26 juni 2019 op 7:16 pm - Beantwoord

  Mooi museum, maar mijn aandacht ging vooral naar jouw moeder 🙂
  Jullie zijn echt kopietjes!

  • Romy 28 juni 2019 op 8:56 am - Beantwoord

   Ha, wat leuk om te horen! We krijgen inderdaad wel vaker te horen dat we best wel op elkaar lijken 🙂

Recente blogs

7 dingen om vooral NIET meer over te piekeren

13 maart 2020|Persoonlijke groei|

Slapeloze nachten. Lijstjes met voor- en nadelen. Of een hoofd vol zorgen en stress. Ik ben vast niet de enige die weleens aan het piekeren slaat. Je wilt het niet, maar voordat je het weet schiet je hoofd in de overdenkmodus en je lijf in standje stress. Dat terwijl veel piekergedachten nog geen minuut van je tijd verdienen. Tja, ik weet er alles van. En omdat bewustzijn altijd stap 1 is naar verandering, deel ik 7 dingen die het gepieker niet waard zijn.

Gemotiveerd blijven | 10 tips om je motivatie vast te houden

25 februari 2019|Persoonlijke groei, Carrière en ondernemen|

We hebben allemaal wel eens projecten waarvoor je motivatie niet voor het oprapen ligt. Dat kan een grote opdracht voor school of werk zijn. Of misschien ga je een sportieve uitdaging aan of heb je een ander doel om naartoe te werken. Maar hoe doe je dat dan als je na een tijdje geen zin meer hebt en je motivatie zojuist een enkeltje naar Verweggistan lijkt te hebben genomen? Hoe kun je dan gemotiveerd blijven? Dit zijn 10 tips die voor mij goed werken.

Recept zoete curry met banaan en pindasaus (snel en simpel!)

5 oktober 2021|Recepten|

Banaan in een curry? Ik had er tot voor kort nooit aan gedacht. Totdat mijn oog plots viel op een overrijpe banaan en ik me afvroeg of dat niet wat zou zijn door het avondeten. Zo kwam ik op het idee voor een zoete curry met banaan, pindakaas en cashewnoten. Een recept waar mijn hart als banaan- en notenliefhebber flink harder van gaat kloppen. Het is curry maar dan een tikkeltje zoeter en met een heerlijk warme smaak. En meer dan 30 minuten heb je niet nodig om ‘m te maken!