moedeloos gevoel 5

Moedeloos gevoel? 8 troostende gedachten voor als jij je zo voelt

  • 5 december 2024
  • 2 Reacties
Categorieën: Positiviteit, Zelfliefde

Voel je je moedeloos? Baal je van de situatie waar je nu in zit en vind je het lastig om te geloven dat hier verandering in komt? Of heb je veel voor je kiezen gekregen en weet je niet goed hoe nu verder? Een moedeloos gevoel overkomt ons allemaal weleens. Soms heeft het alles te maken met één enkele baaldag; soms loopt het al een tijdje niet zo lekker en zakt de moed je flink diep in de schoenen. Hoe het ook zit, dit artikel is voor jou voor als jij wel wat opbeurende woorden kunt gebruiken. Want echt: zelfs als de hoop en het licht ver uit zicht lijken, is er altijd ergens een sprankje hoop te vinden. En zo niet, dan zijn er nog andere dingen die je kunt doen om het jezelf op z’n minst makkelijker te maken.

Moedeloos gevoel: weet dat het altijd lichter kan worden

Met dit artikel wil ik zeker niet doen alsof er nooit ellende is en alsof een blokje om wandelen of een hilarische komedie kijken alles beter maakt. Soms maak je sh*t mee die diepere sporen nalaat of waar je langer door overhoop ligt. Ook dat hoort – helaas – soms bij het leven. Maar ik geloof wel dat er ook op moedeloze momenten áltijd iets is wat je kunt doen om het ietsiepietsie makkelijker te maken voor jezelf. Soms is dat alleen al je afvragen: “Wat heb ik nu van mezelf nodig?”. Of “Wat helpt mij een stapje verder uit deze situatie?”. En soms is het gewoonweg jezelf een rustdag gunnen of die gigantische huilbui maar gewoon laten gebeuren.

Als begintwintiger had ik één standaard-strategie voor moedeloosheid: zo snel mogelijk afleiding zoeken. Dan pakte ik de fiets voor een lange fietstocht, keek ik grappige dramaseries, kieperde ik al mijn sorteerbakken om om de inhoud volledig opnieuw in te delen of plempte ik mijn hele agenda vol. Alles om maar niet dit moedeloze gevoel te moeten voelen. Want dat voelde gewoon – tja – moedeloos. Inmiddels heb ik juist geleerd om minder te denken en meer te voelen. Het is namelijk echt geen ramp als je soms de positiviteit even verloren bent of niet zo goed weet hoe nu verder. Voelen dat je je zo voelt, helpt je vaak verder dan de fiets pakken en doen alsof het er niet is.

Die ene huilbui is misschien als een carwash voor je brein: het voelt alsof de boel weer even is schoongemaakt. Angst doorstaan helpt je om in te zien dat zelfs heftige paniekaanvallen maar voor even zijn. En als je praat over je nare gevoel, kan de ander meedenken om het minder zwaar te laten voelen.

Je situatie is misschien niet in één klap te veranderen. Nare gevoelens doen helaas niet aan radicale “Ik vertrek”-pogingen en blijven soms langer plakken. Maar op de lange termijn is er altijd zicht op fijnere dagen, op mooiere plottwists in je leven, op minder overweldigende gevoelens of gewoon op een beetje meer licht en luchtigheid. Ook als je dat nu nog lastig vindt om te zien.

moedeloos gevoel 2

8 troostende gedachten voor als jij een moedeloos gevoel hebt

Met dat idee in mijn achterhoofd schreef ik dit artikel. Als jij op dit moment een steuntje in de rug tegen een moedeloos gevoel kunt gebruiken, dan zijn deze 8 reminders voor jou.

1. Je hoeft je niet in je eentje moedeloos te voelen

Moedeloos zijn voelt soms ook eenzaam. Ook al weet je heus dat iedereen zo zijn eigen sh*t heeft en dat het zelfs bij die ene influencer niet altijd allemaal op rolletjes loopt, toch kan het voelen alsof jij je in je eentje rot zit te voelen. Je ziet op social media de perfecte plaatjes van anderen, ontvangt vrolijk nieuws van een vriend, en vraagt je af waarom jij je nu hier zo sip zit te voelen.

Als je daar ook maar iets van herkent, is het goed om te beseffen dat je écht niet alleen bent:

  1. Je bent niet de enige die zich soms moedeloos voelt. Besef dat iedereen zijn eigen vervelende dingen meemaakt, ook al zie je dat niet altijd aan de buitenkant. De ene persoon heeft een lastige jeugd gehad, een ander zit met relatiestruggles, maakt zich zorgen over een familielid, heeft financiële stress, maakt een miskraam door of baalt van zijn werk… Weet dat je van 95% van de bevolking alleen de positieve mijlpalen ziet, maar dat je niet alleen bent met dit nare gevoel. Misschien biedt dat besef alleen al een beetje steun.
  2. Je hoeft niet in je eentje met dit gevoel te blijven zitten. Misschien ben je bang om mensen “lastig te vallen” met jouw sores. Maar echt, de meeste mensen vinden het juist fijn als ze iets voor je kunnen doen en niet achteraf horen dat je je in je uppie zo rot hebt gevoeld. Dus trek aan de bel, praat er met mensen over en denk niet dat je alles in je eentje moet fixen. Ook al heb je geen grote vriendenkring of woont je familie ver weg, er zijn altijd mensen bij wie je je terecht kunt. En als je het lastig vindt om dit bij bekenden te doen, kun je om te beginnen naar een coach of naar je huisarts stappen.

Dus beloof me één ding: voel je alsjeblieft niet alleen met dit gevoel én blijf er niet in je eentje mee zitten.

2. Over een half jaar kan er van alles anders zijn

Als je last hebt van een moedeloos gevoel, ben je vaak bang dat de situatie waarin je nu zit voor altijd is. Je vindt het misschien lastig om in te zien dat dingen er ooit zonniger uit kunnen zien. Op zulke momenten helpt het om jezelf eraan te blijven herinneren hoeveel er kan veranderen op de lange termijn.

Waarschijnlijk is je situatie morgen niet in één klap totaal anders. Ook volgende week is niet alles meteen 180 graden gedraaid. Maar je kunt er over een maand of 3, 6 of 9 echt heel anders bij zitten dan nu.

Bedenk eens wat er allemaal zou kunnen gebeuren in die tijd. Misschien kom je bijvoorbeeld nu net uit een relatiebreuk en voelt de wereld nu vooral grijs. Maar over een half jaar ben je wellicht een happy single en geniet je van mooie nieuwe stappen, zoals een bijzondere reis, een ander huis of een werkkans. Het kan ook zijn dat je op dit moment worstelt met somberheid, angst of veel onrust in je lijf. Maar de klachten die je nu hebt, kunnen over een half jaar een stuk milder zijn dankzij alle kleine stapjes die je nu zet.

De gedachte “Over een (half) jaar kan alles anders zijn” is er één die mij heeft geholpen toen ik herstelde van mijn eetstoornis. Die weg was aardig pittig. Soms vond ik het lastig om op het moment zelf te zien dat het ooit minder lastig zou voelen. Maar steeds sprak ik mezelf toe: “Over een half jaar kan er van alles anders zijn”. En dat bleek keer op keer te kloppen.

Over een half jaar kan je verdriet minder zwaar zijn, kun je je qua gezondheid beter voelen, kan je werksituatie er anders uitzien, etc. Er kan zó veel gebeuren in 6 maanden tijd. Helpt een blik op een verre, positievere toekomst je misschien om het ook nu zonniger in te zien?

moedeloos gevoel 3

3. Weet dat gevoelens altijd weer wegebben

Dingen die vandaag een big deal lijken, hoeven dat over een maand, over een week of zelfs morgen niet meer te zijn. De dingen waar je je vandaag enorm over opvreet, zijn over een jaar misschien alleen nog maar een vage herinnering.

Op het moment zelf lijkt een gevoel soms allesoverheersend en kun je je misschien niet voorstellen dat het ooit minder wordt. Maar echt alles ebt ooit een keer weg. Denk maar eens terug aan een keer dat je een lastig gesprek had en daar een dag of zelfs een paar dagen door overhoop lag. Hoe voel je je nu als je aan dat moment terugdenkt? Misschien popt de woede weer even met terugwerkende kracht op. Maar waarschijnlijk is het gevoel bij lange na niet zo heftig als toen.

Ook het heftige gevoel dat nu van kruin tot teen door je lichaam raast, zal je ooit minder overhoop halen. Misschien zelfs eerder dan je denkt.

Zeker als je last hebt van angst, paniek of stress, is dit een fijne gedachte om in je achterhoofd te houden. Dit gevoel is niet voor altijd. Je moet er op dit moment mee dealen en het doorstaan, maar het wordt minder. Vertrouw daarop en weet ook dat je dit gevoel aankunt. Voel het maar. Laat het je maar overweldigen. Hoe heftig het ook voelt, je gaat er niet aan onderdoor.

4. Je mag je soms niet oké (of zelfs moedeloos) voelen

Misschien weet je zo 1001 manieren om jezelf op te beuren op een naar moment. En natuurlijk is afleiding zoeken soms een strak plan om je niet de hele dag rot te voelen. Maar het is óók goed om soms juist even met het gevoel te blijven zitten. Hoewel verdriet, angst en boosheid niet fijn zijn om te voelen, is het soms wel goed om bewust op te merken dat dit is hoe je je nu voelt.

Hoe harder je gevoelens wegstopt, hoe meer ze zich opstapelen in je lijf. En dan komen ze er vaak wel op een ander moment uit. Dan uit je je opgekropte boosheid en frustratie bijvoorbeeld op iemand anders, wordt de angst alleen maar heftiger of bouw je veel spanning op in je lijf. Je kunt er zelfs lichamelijke klachten door krijgen.

Dus voel dat gevoel soms gewoon, hoe naar het ook is. En dan zonder jezelf te veroordelen. Het is niet erg dat je er even niet op je positiefst bij zit.

  • Je mág toegeven dat je het even niet meer weet.
  • Je mág huilen, ook in gezelschap van anderen.
  • Je mág de nuttige dingen soms laten zitten om er bewust bij stil te staan dat je je even niet zo fijn voelt en na te gaan wat je nu helpt.
  • Je mág degene zijn die om hulp vraagt, ook al ben je gewend eerder zelf degene te zijn die helpt.

Geef het gevoel de ruimte en de tijd. Juist door even met dat gevoel te blijven zitten, ebt het vaak sneller weg dan als je maar doorgaat. Een goede huilbui lucht vaak enorm op. Als je de boosheid er even flink uitgooit in de vorm van meppen tegen een boksbal, dan ben je sneller van de frustratie af dan als je doet alsof er niets is. Door het er allemaal uit te gooien, ontstaat er vaak vanzelf meer ruimte voor luchtigheid, hoop en positiviteit.

moedeloos gevoel 4

5. Je kunt niet alles meteen oplossen, maar je kunt wel kiezen voor wat jou vandaag helpt

Moedeloosheid komt vaak ook voort uit een blik op de verre toekomst. Je hoopt in één klap verandering in een situatie aan te brengen, terwijl de oplossing nu eenmaal meer tijd kost. Of je hebt allerlei potentiële doemscenario’s in je achterhoofd waarvan op dit moment helemaal geen sprake is. Wat op zulke momenten helpt, is om een stap terug te zetten. Denk nog niet te veel na over “Oh maar wat als…?”. Nee, dat speelt nu allemaal niet.

Stel jezelf een vraag die je helpt om terug te keren naar het nu, namelijk:

Wat helpt mij nu om deze situatie makkelijker, draaglijker of rustiger te maken?

Vaak kun je niet alles in één klap oplossen (was het maar zo’n feest!). Maar het goede nieuws: er is bijna altijd iets wat je nu kunt doen om de situatie te verlichten. Als je goed luistert naar je gevoel, wat heb je dan nu nodig? Snak je bijvoorbeeld naar rust? Helpt het je om jezelf vrij te geven van je verdere to-do-list? Helpt het om naar buiten te gaan of fanatiek te sporten? Voelt het fijn om iemand te bellen? Of snak je vooral naar een klein moment van afleiding? Ga na wat jou op dit moment helpt om het moedeloze gevoel een pietsie minder te maken. En ja hoor, een stukje chocola kan soms ook een antwoord zijn.

Om een voorbeeld te geven: soms heb ik last van hoofdpijnaanvallen. Dat voelt dan pijnlijk en heftig. Ik moet dan dingen afzeggen of mijn plannen omgooien en baal daar als een stekker van. Uit het prachtige boek ‘Van klacht naar kans’ (echt een aanrader!) leerde ik dat het helpt om op zulke momenten niet te blijven hangen in “Ik wil van deze ervaring af!”, maar om te kijken wat jou op dat moment helpt. Het helpt mij dan bijvoorbeeld om een ademhalingsoefening te doen, een kwartiertje op bed te liggen, te wandelen of een taak uit mijn agenda naar morgen te verplaatsen. Hoewel de pijn dan niet op magische wijze verdwijnt, voel ik me daarna wel ietsje fijner.

6. Laat de moed niet in je schoenen zakken. Er is altijd een plan B, C, D t/m Z mogelijk.

Een moedeloos gevoel is echt niet altijd terecht. Als iets niet in één keer fantastisch gaat, geef dan niet direct de moed op. Dat dingen anders zijn gelopen dan gehoopt, betekent niet dat alle hoop verloren is.

Vergelijk het met rijden op de snelweg. Soms mis je per ongeluk een afslag, blijkt de weg afgesloten of moet je zelfs rechtsomkeert maken en het opnieuw proberen via een andere route. Maar hoeveel obstakels er ook zijn, je blijft rijden totdat je aankomt waar je hoopte aan te komen. Zo kun je het ook zien als de hoop even nergens te bekennen is. Dat het even niet gaat, betekent niet dat je voor altijd met pech langs de weg gaat. Er komt altijd een moment dat je verder kunt rijden, de weg helderder ziet of wel de juiste afslag pakt.

Op dit moment voelt het misschien vooral ellendig en vind je het lastig om de positieve scenario’s te zien. Maar er zijn nog zoveel andere routes die je kunt pakken, plannen die je kunt maken en mogelijke ommezwaaien die de moeite waard zijn. Stap terug in je auto en houd hoop dat het leven je alsnog mooie dingen kan brengen.

Misschien moet je je doel bijstellen, duurt je weg langer of is de route hobbeliger dan gedacht. Wellicht moet je soms je auto langs de weg parkeren omdat het even niet meer gaat. Maar het is allemaal oké. Als je maar blijft rijden (met een tussenstop hier en daar). Jij komt er wel. En zelfs als je plan A t/m Q al hebt geprobeerd, zijn er nog andere wegen mogelijk. Geef de moed niet op.

Lees ook: 15x bemoedigende woorden voor als je het moeilijk hebt.
moedeloos gevoel 5

7. Het wordt altijd weer morgen

De gedachte dat vandaag altijd weer ten einde komt, kan een enorme opluchting zijn als je vandaag een baaldag hebt of als een nare gebeurtenis je gevoel nogal overhoop heeft gegooid. Vandaag was je dag niet, en dat is nog een zwaar understatement. Besef op die momenten dat het een zegen is dat elke dag voorbijgaat. Vandaag verandert een keer in morgen. Zoek op tijd je bed op en zie de nacht als een tijdmachine naar een frisse start.

En ook al zijn veel issues niet met een nachtje slapen verholpen, misschien kun je er na een goede nachtrust wel anders naar kijken, voelt het minder zwaar of komen er weer nieuwe leuke dingen op je pad. En soms is alleen al het idee “Ook al voelt alles nu pittig, er is altijd weer een morgen!” al fijn op zich. Alles gaat voorbij, dus ook het gevoel waar je nu mee dealt en ook de heftigheid van de situatie waar je nu in zit. Met elke dag en nacht die voorbijgaan, kan het een beetje meer slijten.

8. Je kunt meer aan dan je nu denkt

Ooit komt er een moment dat je inziet hoe ongelooflijk sterk je je door deze gebeurtenis of situatie heen hebt gevochten. Misschien vraag je je nu nog af hoe je dit volhoudt en of dit alles je er niet onder krijgt. Maar geloof me: er zit zoveel meer kracht in je dan je denkt. Vaak zien de mensen om je heen dat eerder dan jijzelf.

Misschien kun je een beetje van je eigen kracht zien door terug te denken aan eerdere momenten waarop je meer kon dan je dacht. Was er eerder een moment waarop je dacht dat alles je totaal overspoelde, maar waarop je toch maar mooi rechtop bent blijven staan? Haal die situatie naar boven en put daar hoop uit dat je ook dit heus aankunt.

Ook al lopen dingen anders dan gehoopt, krijg je af en toe rotzooi op je pad gesmeten en voelt het allemaal bij vlagen oneerlijk en stom, jij kunt dit doorstaan. Verlies nooit het vertrouwen in jezelf. Jouw schouders kunnen meer dragen dan je nu vermoedt. Je benen zijn steviger dan je denkt. En zelfs een hevig moedeloos gevoel krijgt je er niet zomaar onder.

Wat helpt jou om een moedeloos gevoel minder te maken?

De link naar bol.com is een affiliate link.

7 tips voor online interieur inspiratie 2024 12 05T085103.497

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 5 december 2024 op 9:42 am - Beantwoord

    Een hele simpele tip, die werkt als je er ook echt iets mee doet: glimlachen. Echt glimlachen. Doe dat 15 seconden en je voelt je al wat blijer. Soms is het gewoon makkelijk en aantrekkelijk om maar somber te zijn en te blijven malen en dat gaat echt niet vanzelf weg. Actie nemen kan, maar echt glimlachen ook. Je moet dan wel werken om het ook echt te voelen. Dus soms helpt het om naar een kind te kijken dat onbezorgd speelt. Of een hond die je aankijkt. Of een kat die lekker ligt te slapen.
    Je kan me niet wijsmaken dat dat niet helpt.

  2. Maaike 7 december 2024 op 10:50 pm - Beantwoord

    Wat een mooi artikel! En inderdaad, er is altijd weer een morgen 🙂

Recente blogs

Pasta met paprikasaus (vegetarisch + veel verstopte groenten)

9 december 2021|Recepten|

Nu we niet meer om het najaar heen kunnen, had ik zin in een herfst/winterachtige pasta. Een pastarecept met een oranje kleurtje en een warme smaak leek me wel wat. Zo kwam ik op het idee voor deze pasta met paprikasaus, champignons en wortel. Oh ja, en met een heerlijke lading kaas! Het is een supersimpele pasta waar je zo een flinke pan van maakt en hij smaakt verrukkelijk. Ook een slimme manier om je kinderen zonder dat ze het merken groenten te laten eten trouwens!

10 dagjes weg waar ik NIET zo vrolijk van zou worden

18 november 2018|Persoonlijk|

Dagjes weg, ik ben er gek op. Of je me nu meeneemt naar de Hoge Veluwe voor een fietstocht of me verrast met een bezoekje aan de dierentuin of een stedentrip in eigen land, ik kan dagjes weg altijd wel waarderen. Nou ja, bijna altijd! Er zijn namelijk wel een paar ideeën voor dagjes weg waar ik niet direct laaiend enthousiast van word. In dit artikel 10 dagjes weg die "iets" minder aan mij niet besteed zijn. Gelukkig blijft er ook dan nog genoeg over waar ik wél vrolijk van word!

Orzo met paprika, harissa, linzen & rozijnen (vegan)

11 september 2024|Recepten|

Met orzo (pasta in de vorm van rijst) kun je de lekkerste dingen maken. En de combinatie van orzo met paprika is niet voor niets populair op veel receptsites, waaronder de mijne. Dit keer maakte ik geen simpele orzo met stukjes paprika, maar een heerlijk smeuïge orzotto (risotto gemaakt van orzo) met een smeuïge paprikasaus. Dat smaakt extra lekker in combinatie met de pittige smaak van harissa en wat heerlijke zoetigheid in de vorm van rozijnen en (voor de mede-liefhebber) een paar bolletjes stemgember. Serveer er falafel bij en je hebt een heerlijke orzo met een mediterraans tintje die ook nog eens lekker vlot klaar is.