moeilijke tijden 3

Moeilijke tijden? Dit is wat mij helpt!

 • 9 november 2020
 • 18 Reacties

We maken allemaal weleens een lastige periode mee, om welke reden dan ook. Laat ik eerlijk zijn: de afgelopen weken waren niet altijd even makkelijk. Het verlies van mijn schoonmoeder is heel verdrietig en de coronasituatie helpt niet per se mee. Gelukkig weet ik inmiddels wat mij wél helpt in moeilijke tijden. Ik heb een paar dingen die mij op haast magische wijze door moeilijke tijden heen kunnen slepen. En waar ik meteen wat ballast armer en een glimlach rijker van word. Tijd voor een lijstje met tips!

Moeilijke tijden – dit helpt mij!

 • Voor selfhulpjunkie spelen. Podcasts, zelfhulpboeken en inspirerende TED-talks – kom maar door. Als ik het even moeilijk heb, heb ik vaak het idee dat ik vastzit en niet vooruitkom. Zoeken naar vlakken waarop ik mezelf wél kan ontwikkelen, geeft me dan een fijne stimulans. Zo ben ik de afgelopen tijd veel podcasts gaan luisteren (op dit moment luister ik naar die van Patrick Kicken: ‘Leven zonder stress’) en heb ik het lezen van zelfhulpboeken weer opgepakt. Van aha-momenten en nieuwe inzichten word ik sowieso al blij. Als ik die dan ook nog (niet allemaal tegelijk natuurlijk, maar alles op z’n tijd) kan oppakken, ben ik al helemaal een blij mens.
 • Stilstaan en praten. Het punt hierboven (mezelf verder ontwikkelen en doorgaan) helpt me aan de ene kant ontzettend, maar is tegelijkertijd mijn grootste valkuil. Ik heb het al vaker geprobeerd: alsmaar doorrennen. Kan het je helaas niet per se aanraden. Uiteindelijk heb je soms gewoon een goed gesprek of een flinke huilbui (of drie) nodig om bepaalde emoties kwijt te kunnen of vervelende gedachten te kunnen lozen. Mede dankzij Bart, die altijd feilloos aan mijn gezicht kan aflezen of er “iets” is, ben ik meer gaan delen over mijn emoties. Dus niet blijven zitten met dingen, maar gewoon bellen, bij iemand langsgaan, erover praten en zo nodig wat traantjes laten. Het kan je zo een paar kilo ballast schelen.
 • Opruimen. Een van de eerste dingen die ik doe als ik me niet zo top voel, is opruimen. Noem me een opruimmiep, maar ik vind het dus heerlijk om dan met poetsdoekjes en vuilniszakken door mijn huis te gaan. Aan de ene kant vind ik opruimen heel satisfying. Ik heb het idee lekker bezig te zijn en word blij van het blinkend schone (nou ja, bijna!) resultaat. Aan de andere kant is opruimen voor mij ook hard nodig op zo’n moment. Troep in huis maakt van mijn hoofd ook een rotzooi.
 • Billen van de bank. Mijn eerste neiging als ik ergens mee zit, is binnenblijven en thuis zitten. Inmiddels weet ik dat dát niet het handigste is om te doen. Ik blijf dan in mijn hoofd hangen, schiet van gedachte in gedachte en maak me ook nog vaak druk over wat anderen van me vinden. Daarom geef ik mezelf in zo’n geval een schop onder mijn kont om die billen van de stoel te krijgen. Ik ga buiten een rondje hardlopen, maak een flinke wandeling of lig rekkend, strekkend en ontspannend op mijn yogamat. Dat helpt mij enorm om mijn hoofd leeg te maken.
 • Culinaire zelfzorg. Nog zoiets: mijn eerste neiging als ik me rot voel is om een zak kant-en-klare groenten open te trekken en die met een vega-burger erbij naar binnen te werken. Het is eetbaar, maar echt veel liefde zit er niet in. Daarom maak ik de laatste tijd op zo’n moment juist wél die ovenschotel die niet één-twee-drie op tafel staat of een zelfgemaakte pompoensoep. Of ik trakteer mezelf op iets heel lekkers waar ik normaal het geld niet voor over heb. Gele kiwi’s bijvoorbeeld.
 • Een beetje liefde. Sowieso helpt het goed om wat liever voor jezelf te zijn. Je hebt het al moeilijk genoeg. Dan hoef je jezelf niet ook nog het leven zuur te maken door je af te vragen of je het wel goed genoeg doet of jezelf tot allerlei dingen te verplichten.
moeilijke tijden tips
 • Mijn lievelingsproject: Vaker Vrolijk. Ik wilde eerst zeggen dat ik me in moeilijke tijden graag op nieuwe projecten stort. Maar eigenlijk grijp ik dan juist terug op een lievelingsproject waar ik al vier jaar mee bezig ben: mijn blog. Vaker Vrolijk is mijn favoriete uitlaatklep is, die ik juist in deze periodes niet links wil laten liggen. Hersenspinsels uitwerken tot artikelen, ervaringen delen en via die artikelen soms ook mezelf bemoedigend toespreken is mijn lievelingsbezigheid. Niet alleen als ik me geweldig voel, maar ook als het wat minder gaat. Ik zit er trouwens aan te denken om mezelf voor mijn blog een nieuwe cameralens cadeau te doen, iets waar ik al máánden over denk. Goh, misschien moet ik die maar gewoon eens voor mezelf kopen – bij wijze van coronacadeau.
 • Hersenloze dingen kijken. Het kijken van vlogs of programma’s waar je niet je volle aandacht bij nodig hebt, vind ik heerlijk om te doen als mijn hoofd aardig vol is. Voor ingewikkelde programma’s heb ik op dat moment niet de hersencapaciteit over, dus een vlog of simpel programma is de oplossing. Een beetje vrolijkheid op je scherm, wat gepraat in huis en ondertussen geen volle concentratie nodig om te volgen waar het over gaat – ideaal! First Dates kijken werkt trouwens ook aardig goed. Dat kijkt zo lekker weg.
 • Dress to impress (yourself). Is het gek dat ik eigenlijk nooit in joggingbroek rondloop? Hoewel ik heel goed begrijp dat anderen op een lastig moment liever voor een makkelijke outfit kiezen, doe ik bewust het tegenovergestelde. Juist als ik me wat minder voel, doe ik lipstick op, hijs ik mezelf in een mooi jurkje en doe ik extra mijn best op mijn haar. Vaak gooi ik ook nog wat blush op mijn gezicht om te verhullen dat ik nog meer pips zie dan ik met mijn bleke huid altijd al doe. Niet om iets te verhullen, maar wel omdat ik me vaak meteen al wat beter voel als ik er beter uitzie.
 • Vergeet “komma sukkel”-uitspraken. En als laatste tip eentje die ik ooit van Bart kreeg: wuif alle uitspraken waar je “komma sukkel” achter kunt zetten weg. In moeilijke tijden ben ik vaak wat sneller geraakt door opmerkingen of ongevraagde adviezen van anderen. Vriendlief leerde me om bij die adviezen te checken of je er “komma sukkel” achter kunt zetten. De uitspraak “Moet jij niet nu bij persoon X zijn?” is daar een mooi voorbeeld van. Of “Ik zou dat anders hebben gedaan.” Allebei uitspraken waarbij de ander met “sukkel” had kunnen eindigen. Bart leerde me om dat soort uitspraken vaker naast me neer te leggen. Kan ik er niets mee? Mooi, weg ermee. Vaak zit je in moeilijke tijden al met jezelf in de knoop. Dan heb je daar al genoeg aan. Laat de adviezen van anderen dus vooral lekker rusten.

Wat doe jij om jezelf op te fleuren in een lastige tijd?

moeilijke tijden tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 9 november 2020 op 7:59 am - Beantwoord

  Schoonmaken en opruimen helpt mij ook altijd als ik het even lastig met iets heb. En wandelen. De natuur om mij heen leidt mij dan goed af. Die podcast leven zonder stress wil ik ook gaan beluisteren.

 2. Audrey 9 november 2020 op 8:58 am - Beantwoord

  Mooie vondst, die “komma sukkel”! Die nieuwe cameralens heb je wel verdiend als mooi cadeau aan jezelf. Enne: de gele kiwi’s zijn deze week in de aanbieding bij de Aldi 😉

 3. Shirley 9 november 2020 op 9:47 am - Beantwoord

  Hersenloze dingen kijken doet mij altijd wel goed. Als ik 1 slechte(re) dag heb, ga ik graag extra vroeg naar bed. En soms helpt tijd: om alles een plekje te geven.

 4. bychristiana 9 november 2020 op 9:52 am - Beantwoord

  Eigenlijk doe ik ook veel dingen die jij doet;-) Maar wat altijd het best werkt voor mij; dingen uitspreken en gewoon even flink uithuilen. Ik kan me zelf helemaal opfokken om iets en als ik daar mee rond blijf lopen wordt het alleen maar erger. Gelukkig kent Andre mij goed en weet hij meestal het juiste te zeggen of te vragen waardoor alles er uit komt, opeens! Daarna voel ik me een stuk beter. En ja, opruimen en schoonmaken werkt ook voor mij heel rustgevend en therapeutisch;-)

 5. Evelyne 9 november 2020 op 10:19 am - Beantwoord

  Mooi artikel! En hoe fijn dat je troost vind bij je lievelingsproject 😉 Het zijn geen makkelijke tijden, voor niemand en ik laat nog te veel mijn kop hangen. Er over praten en schrijven helpt mij het meest in deze tijden.

 6. Anna 9 november 2020 op 11:42 am - Beantwoord

  Wat een fijn lijstje! Het helpt inderdaad helemaal niet om de boel op te kroppen, al moet ik eerlijk zeggen dat ik daar ook wel een handje van heb. Verstand op 0 en lekker doorgaan, maar dat kan niet altijd en het is ook beter van niet. Vlogs kijken vind ik op zulke momenten ook heerlijk, even in andermans leven duiken is altijd een hele fijne afleiding.

 7. Daenelia 9 november 2020 op 12:02 pm - Beantwoord

  Soms geef ik mezelf gewoon een schop, dat helpt ook. Figuurlijk he, want letterlijk ben ik niet zo heel erg lenig. Moeilijke tijden zijn trouwens vaak een prima moment om allerlei zaken om te gooien en ergens mee te beginnen waar je al lang aan gedacht had. En een fijne wandeling met de hond helpt me ook wel door de vervelendste momenten.
  Het zonnetje straalt nu! Even genieten en dan weer aan de slag 🙂

 8. johanna 9 november 2020 op 12:20 pm - Beantwoord

  Heel mooi lijstje. Vooral dat “komma sukkel” vind ik goed gevonden. Zelfzorg is altijd goed en komt heel vaak tekort. Dat je blog een lievelingsprojekt is, vind ik heel fijn klinken. Ik wens je heel veel sterkte. Mijn oplossing voor een slechte dag. Boekwinkels bezoeken (is natuurlijk heel gevaarlijk), iets leuks doen of vroeg naar bed en selfcare. Maar eigenlijk heb ik niet een passend recept. Ik doe dat wat me op dat moment het meest “gelukkig” maakt. En probeer soms bewust iets positiefs te zien, als het negatieve overheerst. Succes!!!!!

 9. Laurine 9 november 2020 op 1:50 pm - Beantwoord

  Dat laatste puntje is echt een goeie, die ga ik onthouden! Als ik het moeilijk heb, probeer ik naar buiten gaan. Ook al heb ik misschien geen zin en voel ik me futloos. Ik sleep mezelf toch naar buiten, even de natuur in. Dat hoeft niet lang te zijn, maar ik voel me achteraf altijd beter.

 10. Lianne 9 november 2020 op 3:33 pm - Beantwoord

  Dat laatste punt vind ik heel mooi en goed gevonden! Ik houd niet van opruimen en moet mezelf er echt toe zetten om er iets van te maken als ik even niet lekker ga. Maar toch merk ik altijd wel dat het helpt. Praten vind ik erg lastig. Iemand een berichtje sturen om te vragen om even te praten vind ik echt moeilijk, want ik zou niet weten naar wie. Zelfhulpboeken oppakken is ook iets dat ik wat meer mag doen. Mooi actiepunt voor 2021!

 11. Tamara 9 november 2020 op 4:49 pm - Beantwoord

  Jeetje, als eerste gecondoleerd met het verlies van je schoonmoeder. Zeker in dit soort tijden lijkt mij dat heel heftig. Je hebt een mooi lijstje samengesteld wat je zeker beter laat voelen. Alleen dat opruimen heb ik niet zo haha, juist als er iets aan de hand is en ik niet zo lekker in mijn vel zit is dat het laatste waar ik ontspanning kan vinden. Koken daarentegen wel, heerlijk om uren in de keuken te staan, even de gedachte verzetten.

 12. Naomi 9 november 2020 op 5:06 pm - Beantwoord

  Dat van de komma sukkel uitspraken ga ik onthouden. Dat vind ik een hele sterke. En ik vind dat je het dapper doet in deze moeilijke tijd!

 13. Simone 9 november 2020 op 5:20 pm - Beantwoord

  Als het even niet zo lekker gaat, dan plan ik een alles-mag-dag in. Even alleen dingen doen waar ik zelf zin in heb. Echt de beste tip die ik je kan geven!

 14. Zo simpel is dan geluk 9 november 2020 op 7:33 pm - Beantwoord

  Fijn dat je manieren hebt gevonden om je toch wat beter te voelen in moeilijk tijden.
  Zelf herken ik er ook zeker een aantal. Iets anders wat ik altijd fijn vind is het luisteren van muziek en op die manier mijn hoofd leegmaken.

 15. Saskia 10 november 2020 op 9:11 am - Beantwoord

  Fijn om op deze manier toch jezelf in lastige tijden uit een dip te halen. Ik zorg dan even extra goed voor mezelf 🙂 En probeer ik wat liever te zijn in gedachten. Komt deze week nog een artikel over online (#spon Geurwolkje)

 16. Giovanna Jansen 13 november 2020 op 12:37 pm - Beantwoord

  Dat van die “komma sukkel” is een goede! En ik lees en luister in moeilijke tijden ook heel graag motiverende, positieve en helpende boeken, zoals zelfhulpboeken en managementboeken, waar je wat aan hebt en concreet aan de slag kan met positieve tips.

 17. Anouk 15 november 2020 op 12:10 pm - Beantwoord

  Opruimen is zo’n goede! Ik functioneer gewoon veel beter in een opgeruimde kamer. Als ik me rot voel kost het me ook minder energie om even op te ruimen dan om de hele dag tegen de rommel aan te kijken.

 18. Wendy (B) 27 november 2020 op 2:57 pm - Beantwoord

  Proberen creatief te zijn…

Recente blogs

Sneak Peek | Een kijkje in mijn kleurrijke slaapkamer

11 september 2018|Interieur|

Benieuwd hoe de knalgele slaapkamer van een kleurenliefhebber eruitziet? Nou, zo dus! Van mijn gedroomde interieur voor mijn toekomstige woning heb ik al vaker beelden laten zien. Daarentegen hebben jullie nog nooit ook maar een glimp van mijn slaapkamer kunnen opvangen. Tijd om daar eens verandering in te brengen! In dit artikel laat ik je een paar detailfoto's van mijn kamer in het ouderlijk huis zien. Bereid je voor: er is zeker kleur aanwezig.

Wat 1 jaar corona met mij heeft gedaan

16 maart 2021|Persoonlijk|

Corona is 1 jaar. Dat klinkt haast alsof mijn nichtje met Spaanse roots zojuist één kaarsje heeft uitgeblazen. Maar we weten allemaal dat deze mijlpaal iets minder feestelijk is. Kringverjaardagen zitten er sowieso niet in, maar ook los daarvan is dit geen mijlpaal om op te proosten met champagne, taart en blokjes kaas. Toch vond ik het fijn om stil te staan bij het afgelopen coronajaar. Dit is een terugblik over hoe in een jaar tijd nu van alles normaal lijkt wat je vorig jaar nog alleen in science-fiction-films zag. Én een verhaal over hoe je altijd meer kracht in je hebt dan je denkt.

7 leuke romcoms voor de kerstvakantie (+ tip & WINACTIE)

23 november 2019|Lifestyle|

Spanning, moordzaken en doordenkscenario's zijn in films vaak wel aan mij besteed. Maar eerlijk is eerlijk, zo nu en dan kan ik een film met iets minder spanning waarderen. Bij voorkeur kijk ik dan een film met veel romantiek, zoetsappigheid en de garantie op een goede afloop. Altijd fijn om weg te zwijmelen bij de romantische belevenissen van anderen! Gelukkig kan ik dat in de kerstvakantie weer volop doen, mede dankzij WithLove - de streamingdienst voor romantische komedies. Daarom deel ik 7 leuke romcoms voor de kerstvakantie met je en vertel ik je meteen meer over deze leuke nieuwe dienst voor romcomliefhebbers.