beslissingen nemen 3

Moeite met beslissingen nemen? 9 tips voor knopen doorhakken

 • 15 december 2022
 • 4 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Maak ik de muur knalblauw of houd ik het bij neutraal lichtgrijs? Gaan we voor een etentje bij de favoriete Griek of wordt het toch een exotisch tripje naar een sterrenrestaurant? Keuzes, keuzes. We maken er elke dag meer dan we waarschijnlijk beseffen. Sommige zijn niet zo groot en allesbepalend, andere beslissingen neem je niet van de ene op de andere dag. Maar hoe hak je bij moeilijke beslissingen de knoop door? Hoe stop je met wikken en wegen zonder té halsoverkop beslissingen te nemen? Dit zijn 9 tips waarmee ik als eeuwige twijfelaar sneller tot een beslissing kom.

Moeite met beslissingen nemen door Fear of Better Options

Yup, dat is ook bij mij regelmatig een ding. FOMO (Fear of Missing Out) kennen we wel. Maar die afkorting heeft nu ook een klein broertje: FOBO (Fear of Better Options). En laat dat nu de boosdoener zijn die vaak in de weg zit als je moeilijk beslissingen kunt nemen. Er zijn zó veel opties dat je je afvraagt of jouw gekozen optie wel echt de beste is.

Het is misschien deels een social-media-probleem. Je krijgt dagelijks via Instagram, nieuwssites en advertenties tig ideeën voorgeschoteld voor hoe je leven er ook uit kan zien. Stel: jij twijfelt of je gelukkiger bent in een appartement in De Pijp of toch op een idyllische boerderij aan de rand van het land. Elke dag zie je hoe dat kan zijn. Je ziet het geluk van de jonge twintiger die dagelijks nieuwe Amsterdamse koffietentjes probeert. Een paar foto’s verder zie je hoe iemand op het platteland haar eigen appelboom heeft en kippen houdt. Tussendoor bewonder je mensen die geëmigreerd zijn naar palmboomlanden, avonturiers die als digital nomad rondtrekken en fantastisch uitziende nieuwbouwprojecten.

Zo krijg je alsmaar meer, meer en nog meer opties te zien. Zie dan maar eens met vertrouwen voor slechts één optie te gaan.

Als je maar geen beslissingen kunt nemen, komt dat vaak voort uit perfectionisme. Je wilt zó graag de perfecte beslissing nemen dat je hem maar niet neemt. Want stel je kiest voor deze woning in Lutjebroek, wie geeft je dan de zekerheid dat er niet een maand later een nog veel mooier droomhuis op Funda verschijnt?

Maar géén beslissing nemen is nooit het beste idee

Eén ding is zeker: als je géén keuze maakt, loop je sowieso veel mis. Wat veel mensen vergeten, is dat besluiteloos blijven dubben ook een beslissing op zich is. Je besluit daarmee om niet te veranderen en je situatie nu voor lief te nemen. Je accepteert daarmee dat je misschien over een paar jaar denkt ‘Wat als ik toch…?’ en dan spijt hebt dat je er niet voor bent gegaan.

Het uitstellen van je keuze is ook een keuze. Een prima keuze. Maar realiseer je wel dat keuzes uitstellen en je verliezen in eindeloos research doen ook impact heeft op je toekomst. En dan vooral op wat er in de toekomst NIET gebeurt.

Toen ik dat ooit van mijn loopbaancoach te horen kreeg, stond ik opeens wél te popelen om wat dingen in mijn leven om te gooien.

beslissingen nemen tips

1. Focus op wat je wél weet, niet op wat onbekend is

Zelf wil ik het liefst ALLES weten voordat ik een beslissing neem. Ik speel dan ook standaard vele uren voor Sherlock Holmes op Google in de hoop alles tot in de kleinste details uit te zoeken. Het probleem is alleen dat je nooit exact weet hoe een beslissing uitpakt. Je kunt nog zo goed research doen, je weet pas echt wat de impact is van een beslissing als je hem maakt.

Een coach gaf me een mooie tip die ik mezelf nu elke keer inprent:

Focus niet op wat je NIET weet, maar op wat je WEL weet.

Ja, er is heel veel onzeker, onduidelijk en onbekend. Maar draai het eens om: maak je keuze op basis van zekerheden die wél voor die beslissing pleiten. Zo heb ik heel lang getwijfeld over wel/niet aan de pil gaan (da’s een verhaal op zich, zie mijn adenomyose-ervaring). Na een tijdje kende ik alle mogelijke bijwerkingen van de pil en de spiraal uit mijn hoofd om vervolgens compleet ontmoedigd geen knoop meer te durven doorhakken.

Ik besloot het anders te benaderen. Als ik aan de pil ga, dan is er ook heel veel wat ik wél weet:

 • Ik kan er op elk moment weer mee stoppen.
 • Als ik ermee stop, dan is de kans groot dat mogelijke bijwerkingen direct weggaan.
 • Ik heb goed onderzoek gedaan, dus ik vertrouw erop dat ik vervelende bijwerkingen wel kan herkennen.
 • De arts raadde me de pil aan, dus blijkbaar is het iets wat echt kan helpen tegen de pijn.
 • Ik had op dat moment veel menstruatiekrampen. De pil vermindert dat.
 • Ik kan mijn lichaam heel goed aanvoelen. Dus als er iets gebeurt en ik voel me niet prettig, dan grijp ik wel in.

Zo kun je bij elke lastige keuze op een rij zetten wat je wél weet. Je weet bijvoorbeeld niet of je eigen bedrijf een succes wordt. Wat je wél weet, is dat je een enorme doorzetter bent, een goed netwerk hebt, en – als het niet lukt – wel weer een baan kunt vinden. Durf je dan wél de keuze te maken?

2. Geef jezelf een deadline om beslissingen te nemen

Over sommige niet zo belangrijke keuzes kan ik alsnog mijn hoofd flink breken. Dat is doodzonde, want wat doet zo’n keuze er nu eigenlijk toe? Natuurlijk moet je goed nadenken over sommige grote beslissingen. Maar een keuze over bijvoorbeeld je bedrijfslogo, het kerstmenu of de gastenlijst voor je verjaardag is echt niet zoveel tijd waard.

Bij dat soort beslissingen geef ik mezelf een keuzedeadline. Dat werkt als volgt:

Spreek met jezelf af dat je maximaal een bepaalde tijd over je beslissing mag doen. Daarna moet je de knoop doorhakken.

Zo wordt op dit moment mijn receptenpagina aangepast en komt daar een selectiemenu (ontbijt, lunch, hoofdgerecht, etc.) op te staan. Ik kon talloze keuzes maken over filters. Daar zou ik wekenlang over kunnen nadenken, ik zou tientallen sites kunnen bekijken om te zien hoe zij dat doen of al mijn familieleden om advies vragen. Maar ik sprak met mezelf af dat ik er twee uur uitgebreid in mocht duiken. Daarna nam ik de beslissing.

Ook goed om te beseffen: veel beslissingen zijn niet onomkeerbaar. Mijn receptenfilters zijn bijvoorbeeld zo aangepast als dat nodig is. En als dit soort kleinere keuzes wel permanent zijn, hoe risicovol zijn ze dan? Ik bedoel: ik heb kans dat mijn zorgvuldig bedachte driegangenmenu niet in de smaak valt. Maar ach, dan niet.

beslissingen nemen

3. Gebruik een slimme knopen-doorhak-truc

Op Tijdwinst.com kwam ik een handig artikel tegen over beslissingen nemen. Zo ontdekte ik een truc van een slimme zakenman. Alle credits voor deze tactiek gaan naar ene Seymour Schulich, die blijkbaar multimiljonair is geworden door zijn simpele knopen-doorhak-tips.

Maak jij ook altijd lijstjes met voor- en nadelen van bepaalde keuze-opties? Dan heb je er met dat lijstje al een deel van Seymours tactiek opzitten. Het werkt als volgt:

 • Zet alle voor- en nadelen die je kunt bedenken in twee kolommen op een vel papier.
 • Geef elk voordeel en elk nadeel een cijfer van 1 tot 10. Daarbij staat de ’10’ voor de meest zwaarwegende voor- en nadelen, en ‘1’ voor iets wat je zo van tafel kunt vegen.
 • Tel daarna alle cijfers bij elkaar op voor de voordelen. Doe hetzelfde met alle cijfers voor de nadelen.
 • Volgens deze tactiek is iets een goede beslissing als het totaalcijfer voor je voordelen minimaal het dubbele is van het totaalcijfer voor de nadelen.

Klinkt supersimpel toch? Misschien bijna té simpel voor grote levensdilemma’s? Probeer het alsnog eens. Die truc laat mij in elk geval inzien dat een bepaalde keuze waar ik al heel lang over wik en weeg soms veel meer voordelen heeft dan nadelen.

4. Kijk verder dan “of…of…”

Beslissingen nemen is niet altijd een A-en-B-dilemma. Als je die twee opties loslaat, zijn er dan ook alternatieven? Een beslissing neem je omdat je ergens tegenaan loopt en dat opgelost wilt hebben. Soms zijn er meer dan twee oplossingen, en zijn die tussenoplossingen ook nog minder spannend of drastisch.

Een voorbeeld: mijn keuze om eigen baas te worden. Ik dacht altijd zwart-wit: óf ik zeg mijn baan op en ga volledig voor mijn bedrijf óf ik blijf 4 dagen per week op kantoor werken en heb maar 1 dag voor mijn bedrijf. Mijn probleem was dat ik onderprikkeld was in mijn baan én meer tijd wilde besteden aan freelance opdrachten. Dat kon ook door één dag minder te werken in loondienst en zo langzaamaan mijn bedrijf uit te bouwen. Dat bleek een perfecte tussenoplossing.

5. Vraag niet te veel mensen om advies

Meestal heb je er niet zoveel aan om tien meningen van anderen te kennen. Zeker niet als je die ook nog eens allemaal wilt meenemen in je overwegingen. Vraag liever 1-2 mensen om advies. En dan niet altijd de mensen die het dichtst bij je staan. Soms kun je er beter iemand bij betrekken die jou nog niet van binnen en buiten kent en die wel goed thuis is in de inhoud. Een collega bijvoorbeeld of een coach of een kennis die al eerder een soortgelijke stap heeft gezet.

Als ik iedereen om advies had gevraagd over mijn pil-dilemma, dan was ik nu waarschijnlijk nog aan het twijfelen geweest. De ene persoon is er stellig over: nooit meer hormonen in haar lijf. De ander is al jaren zonder problemen aan de pil. Iemand anders zweert bij een spiraal. En weer iemand anders wordt boos op het doktersadvies en vindt dat ik me niet zo moet laten afschepen. Tja, wat kies je dan?

Neem liever 1-2 mensen in vertrouwen die jou hier goed bij kunnen helpen. Zo voorkom je dat al die totaal verschillende meningen je keuzestress al helemaal sky high maken.

Ja, mensen zullen een mening hebben over je beslissing. Misschien raden ze het je ten zeerste af of weten ze zeker dat dit niets voor jou is. Maar uiteindelijk maak je keuzes niet om alle mensen om je heen te pleasen, maar om te doen wat goed voelt voor jou (en voor je eventuele partner of gezin).

beslissingen nemen 4

6. Vertrouw op je onderbuikgevoel (en op je waarden)

Soms maken we van beslissingen nemen een heel groot ding, terwijl je van binnen allang weet wat je wilt. Er komen alleen allerlei praktische bezwaren, stemmetjes en meningen van anderen tussendoor gefietst.

Het klinkt als een tegeltjeswijsheid op oma’s toilet, maar echt: luister naar je gevoel. Als jij direct al weet dat iets helemaal jouw ding is, laat je dan niet door suffe praktische bezwaren (tenzij die bij de knopen-doorhak-techniek echt heel zwaar wegen) tegenhouden.

Iets wat mij helpt om meer naar mijn gevoel te luisteren, is beslissingen toetsen aan mijn waarden. Dat zijn thema’s die voor mij heel belangrijk zijn in mijn leven. Waarden voor mij zijn bijvoorbeeld:

 • Vrijheid: ik wil niet te erg vastzitten (bijvoorbeeld aan één opdrachtgever) en ik wil de vrijheid hebben om creatieve plannen uit te voeren.
 • Creativiteit: ik wil de ruimte hebben om mijn creativiteit de vrije loop te laten. Om soms te spelen en experimenteren zonder dat er van alles van afhangt.
 • Oprechtheid: ik wil het liefst dingen doen waar ik écht achter sta en in geloof, met mensen afspreken vanuit oprechte interesse, etc.
 • Structuur: tja, als structuurmiep is mijn leven gewoon makkelijker als er iets van regelmaat in zit.
 • Respect voor mensen en dieren: die spreekt vast voor zich.

Als je weet welke waarden jij belangrijk vindt, kun je die in je beslissingen meenemen. Dat helpt om je onderbuikgevoel te onderbouwen en er beter naar te luisteren.

7. Negeer de andere opties

Als je eenmaal je beslissing hebt genomen, ga hem dan niet voortdurend heroverwegen. Ga er ook niet alsnog vele Google-sessies aan wijden om eventuele andere opties alsnog uit te diepen. Jij hebt besloten om een bepaalde weg in te slaan. Ga daarvóór, maak daar het beste van. Ook al heeft je vriendin nog zo’n stellige mening en is haar ervaring dat je het beter totaal anders kunt aanpakken.

Leg de reisgidsen weg nadat je je vakantiebestemming voor dit jaar hebt gekozen. Stop met kijken naar MacBooks als jij eenmaal hebt besloten voor een Windows-computer te gaan. Ben je eruit dat jouw muur kanariegeel moet worden, neem dan niet alsnog een blauw verfstaaltje mee.

Plan eventueel een evaluatiemoment over een paar weken of maanden om te bepalen of de beslissing bevalt. Parkeer tot die tijd je twijfels en probeer het beste van je keuze te maken.

beslissingen nemen 3

8. Knoop in je oren dat jij goede beslissingen kunt nemen

Je hebt het al zo vaak in je leven gedaan. Waarschijnlijk regelmatig met succes. Sta eens stil bij alle goede beslissingen die je al hebt genomen. De beslissing over het huis waar je nu woont dat vanaf de eerste bezichtiging al goed voelde. Die over je partner die gelukkig nog steeds De Ware is. De keuze over je nieuwe telefoon waar je elke dag nog blij mee bent. Zie je wel: jij kunt heus beslissingen nemen.

Neem dat besef mee als je voor een keuze staat. Vertrouw erop dat je beslissingen altijd neemt op basis van de kennis die je nu hebt. Je weet niet alles, maar wel al een heleboel. Dat is voldoende om een knoop door te hakken, net als al die eerdere keren. En hoe meer je ermee oefent door gewoonweg te beslissen en niet eindeloos te twijfelen, hoe beter het je afgaat.

9. Niet dubben, maar doen!

Een beslissing nemen doe je door ervoor te gaan. Niet door voor- en nadelen te blijven neerpennen en alles continu te heroverwegen. Het is een kwestie van DOEN.

Hoe spannend dat ook is en hoeveel hartkloppingen het je ook bezorgt, je kunt pas ervaren of iets inderdaad een goede beslissing is door het te proberen.

Maak er niet een te groot ding van. Ook als je ergste doemscenario’s uitkomen, ben je waarschijnlijk op het moment zelf creatief genoeg om met een plan B op de proppen te komen. Bovendien: hoe erg is het als je fouten maakt en een beslissing een keer niet de juiste bleek? Je fouten van vandaag zijn je lessen voor morgen. Met elke fout kom je een stap dichterbij hoe het wél moet of wat je wél wilt. Dat is ook wat waard.

Wat is de laatste grote beslissing die jij hebt genomen?

1 8

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 15 december 2022 op 8:39 am - Beantwoord

  Dat eerste is zó herkenbaar. Ook ik kan als een ware detective allerlei opties uitpluizen, maar dan nog is er nooit een ‘goede’ optie. Er is altijd hooguit een ‘beste’ optie. Mooi artikel dit, met voor mij wel wat leerpuntjes.

 2. Daenelia 15 december 2022 op 9:55 am - Beantwoord

  Fomo, fodo, en er was er nog een. Jeetje. Is er echt nu een hele generatie die alleen maar bezig is met ‘fear of’? Dat duidt inderdaad op een generatie perfectionisten. Is ook niet het allerergste. Beslissingen nemen gaat bij mij vrij gemoedelijk. Ik denk dat dat komt omdat ik eigenlijk ook heel goed weet wat ik wil en hoe belangrijk ik iets vind (dat idee van voor- en nadelen op een rijtje zetten: daar begin in in mijn hoofd automatisch mee). ‘Good enough plus’, daar ga ik voor. Of het nou gaat om een nieuwe stofzuiger (we hebben echt een supergoeie stofzuiger!), kattenbakvulsel of waar we naar op vakantie gaan en welke accomodatie we nemen: ik stel eerst mijn eisen op en zoek dan op de belangrijkste dingen zaken er bij.
  Maar sommige beslissingen neem ik zonder nadenken: mijn gozer opzoeken in Engeland nadat we alleen online gesproken hadden; als eigen baas beginnen; elke week opnieuw beslissen naar de sportschool te gaan. Dat zijn dingen waarbij ik alleen denk: wat is het ergste dat kan gebeuren en vind ik dat een aanvaardbaar risico? Of, wat is de uitweg als die beslissing fout lijkt te zijn? Echt spijt hebben is bijvoorbeeld echt niet zo erg. Van fouten maken leer je toch het meest?

  • Romy 1 januari 2023 op 8:28 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen hoe jij knopen doorhakt! Klinkt als een perfecte methode! Voor- en nadelen afwegen blijft een fijne manier om keuzes te maken. En inderdaad, over sommige keuzes moet je niet te veel nadenken. Ik ben ook nog steeds blij dat ik sommige goede keuzes ooit op gevoel heb gemaakt, een tikkeltje impulsief misschien zelfs. Dat zijn vaak achteraf de beste beslissingen.

 3. Lisa 15 december 2022 op 9:51 pm - Beantwoord

  Wat een heerlijk artikel! Ik heb er zeker last van: van welke serie ik zal gaan kijken tot hoe ik een kadobon zal besteden. Dus de tips komen goed van pas. Mijn laatste grote beslissing was een abonnement voor de sportschool, en dat was een goede. Ik kan het dus blijkbaar wel.

Recente blogs

DIY: kaart met foto maken voor Moederdag

13 april 2017|DIY|

Moederdag laat officieel nog een paar weken op zich wachten. Toch laat mijn moeder al regelmatig stille hints vallen voor haar wensen voor die dag. Tijd om aan de slag te gaan dus! Elk jaar wil ik in ieder geval een zelfgemaakte kaart geven op Moederdag en dit jaar besloot ik er iets persoonlijks van te maken. Ik maakte zelf een kaart met een foto van mij en mijn moeder erop. Wil je ook iets niet al te ingewikkelds maken voor Moederdag? Ik zal je in deze DIY stap voor stap uitleggen hoe ik deze kaart heb gemaakt.

Jezelf door een moeilijke tijd heen slepen (7 tips!)

28 maart 2018|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Maak jij nu een moeilijke tijd door? Heb je een flinke dip? Of zelfs een langere periode waarin je je rot voelt? Dat is natuurlijk ontzettend #$%&* [vul een niet al te net woord naar keuze in]. Ook al bestaat er geen medicijn dat voor iedereen werkt, ik vertel je graag wat mij eerder in moeilijke tijden heeft geholpen. Al is het alleen al om je misschien een beetje moed te geven dat er uitzicht is op lichtpuntjes en mooiere dagen. Dit zijn mijn 7 tips om jezelf door een moeilijke tijd heen te slepen ♥

Inkiekje #59 | Verjaardagsweek, Veluwe & veel eten

30 mei 2022|Persoonlijk|

De afgelopen weken barstte het feest los. Zonder cocktails, dansen op de bar en oorverdovende muziek, maar wel met heel veel gezelligheid. Ik vierde mijn verjaardag namelijk een paar keer, werd getrakteerd op een diner bij een restaurant dat ik iedereen enorm kan aanraden, en vond de mango-post die ik ontving en het proeven van een nieuwe vegan vondst ook al een feestje op zich. Ik neem je in dit artikel mee in mijn belevenissen op de Veluwe, in mijn vieringen als kersverse 29-jarige en in een boek dat heel veel lampjes liet branden.