Denk jij ‘s ochtends maar één ding als de wekker gaat: “Wáár is die snooze-knop?”. Kijk je er totaal niet naar uit om de lakens van je af te slaan? Of zie je nu al op tegen die ene meeting die voor vandaag op de planning staat? I got you. Als student was dat jarenlang mijn eerste gedachte in de vroege ochtend, terwijl ik nu met plezier vroeg mijn bed uitkom. Wat ik kan, kun jij ook. Echt. Ik deel 9 tips voor als jij moeite met opstaan hebt.
Moeite met opstaan – “Ik ben nu eenmaal geen ochtendmens”
Je hebt vroege vogels en je hebt nachtbrakers. Je hebt mensen die ‘s ochtends vroeg met een “Tjakka!”-gevoel uit bed springen en de lakens van zich afslaan, en mensen die vooral hard op zoek zijn naar de snooze-knop op hun wekker. Is het nu al tijd?
Ik behoor zelf tot die irritant enthousiaste vroege vogels die oprecht altijd zin heeft om aan de dag te beginnen. Máár… dat is heus niet altijd zo geweest. Ondanks dat ik als student nauwelijks mijn gezicht op cocktailparty’s liet zien, had ik toen veel moeite met de wekker om zeven uur ‘s ochtends. Vaak moest ik mijn make-up nog in de bus naar de uni fatsoeneren, en had ik diezelfde bus net op het nippertje gehaald. Miracle Mornings kwamen in mijn leven niet voor. Ik was allang blij dat ik op tijd de collegezaal binnenstapte.
Maar in de loop der jaren heb ik van mezelf een ochtendmens gemaakt. Ik ben niet zo iemand die om 7 uur al het hele huishouden heeft gedaan en er een rondje joggen op heeft zitten. Maar om een uur of half acht zit ik wel al vaak enthousiast tikkend en fris gedouchet achter mijn PC.
Waarom zo vroeg?
Ik vind de ochtend iets rustgevends en blanco-pagina-achtigs hebben. Al aan de slag zijn voordat er ook maar iemand iets van je wilt. Voordat mailende collega’s en appende familieleden hebben ontdekt dat je online bent.
Als je vroeg je bed uit komt, hoef je minder te haasten om de broodjes in de lunchtrommel, de mailtjes de deur uit en je haren in het gareel te krijgen. Je hebt tijd over om rustig te lezen, yoga te doen of uitgebreid te douchen in plaats van dat het allemaal in turbostand moet. Daarom ben ik zo gek op de ochtend.
Maar… ook al ben je er nu misschien van overtuigd dat vroeg opstaan een super-idee is, de kans bestaat dat je dat morgen weer vergeten bent zodra dat tergende wekkergeluid weer door merg en been gaat. Hoe pak je dat aan, vroeg opstaan? Dit zijn mijn 9 vroeg-opstaan-tips voor wie ook met dat “Tjakka”-gevoel iets eerder aan de dag wil beginnen.
1. Stop met nachtbraker zijn
Toen ik als student mijn bed niet uit te krijgen was ‘s ochtends, had dat een nogal duidelijke reden: ik lag er vaak pas om een uur of één of half twee in. Zie dan maar eens om kwart voor zeven ‘s ochtends blij uit je bed te springen.
Dat is dan ook mijn eerste tip voor wie moeite met opstaan heeft: ga niet te laat naar bed.
Ook al voelt het alsof je niet anders kunt dan de volgende Netflix-aflevering kijken (want: jeetje, die cliffhanger!) of “nog even een spelletje spelen”, doe het niet.
Geef toe aan je moeheid, kijk of je wat eerder naar bed kunt dan anders, en gun jezelf zo’n 7-8 uur slaap.
Sinds ik rond half twaalf in bed lig, kan ik prima om kwart voor zeven uit bed komen. In het begin moest ik er heel erg aan wennen om niet meer tot diep in de nacht de tijd te hebben voor alles wat ik wilde doen. Maar nu merk ik dat mijn lijf vanzelf al aangeeft dat het om elf uur tijd is om tanden te poetsen.
2. Maak slapen gemakkelijker
Dan komt de volgende uitdaging: zodra je op je kussen ploft ook echt in slaap vallen. Want als je niet in slaap te krijgen bent, is het alsnog lastig om ‘s ochtends al vroeg uit bed op te veren. Dat is bij mij ook een tijdje een flinke uitdaging geweest. Maar gelukkig lukt in slaap komen me nu beter. Mijn oordopjes zijn een life-saver geweest, ik startte met mediteren en ik ben gestopt met tot ‘s avonds laat actief zijn. Geen computers meer om 11 uur!
Maak slapen makkelijker door activiteiten af te bouwen. Probeer bijvoorbeeld niet meer te sporten ‘s avonds laat, let op met je telefoon- en computergebruik in de avonduren en eindig de dag met iets rustgevends. Mediteren, een goed boek, een bullet journal – zoiets. Dat helpt om lekker te slapen, meer dan het eeuwige blauwe licht. En het helpt je morgenochtend vast ook om beter uit bed te komen.
3. Creëer een ritme
Mijn lichaam doet het nogal goed op vaste patronen. En het schijnt dat veel meer mensen baat hebben bij ritme. Als je doordeweeks om 7 uur opstaat en dan in het weekend uitslaapt tot na lunchtijd, is het logisch dat maandagochtend vroeg opstaan een ware hel is. Ik probeer daarom consequent elke dag om dezelfde tijd (in mijn geval rond 7 uur) op te staan. Het grappige is dat ik vaak uit mezelf al voor mijn wekker wakker word. En als ik in het weekend geen wekker zet, doe ik alsnog om bijna dezelfde tijd mijn ogen open.
Zo’n ritme kan heel fijn zijn als je van vroeg opstaan iets standaards wilt maken. Nu klinkt het misschien niet heel aanlokkelijk om ook in het weekend om 7 uur naast je bed te staan. Maar probeer het eens. Of kijk of je bijvoorbeeld tot 8 uur kunt blijven liggen in het weekend in plaats van tot laat in de ochtend.
4. Moeite met opstaan? Draai het langzaamaan om!
Je kunt cold turkey morgen een uur (of zelfs twee uur) eerder de wekker zetten of je meteen voornemen om voortaan tot de 5 AM-club te behoren. Een nobel streven! Maar jij bepaalt zelf hoe vroeg “vroeg opstaan” voor jou is. Je kunt er ook voor kiezen een kwartiertje eerder uit bed te komen als dat jou al voldoende tijd geeft om rustiger de dag te starten.
Of kijk hoe je het kunt opbouwen. Sta eerst een week lang elke dag een kwartier eerder op, de week daarna nog een kwartier vroeger, etc. Zo kun je jezelf langzaamaan aan dat ritme laten wennen als je moeite met opstaan hebt.
Houd het ook leuk voor jezelf. Ga jezelf niet veroordelen als je een keer door je wekker heen bent geslapen of tóch de snooze-knop wist te vinden. Dan is niet meteen je hele experiment mislukt. Morgen een nieuwe ochtend en dus een nieuwe kans om je bed eerder uit te komen.
Gaat je vast lukken! En zo niet, lees ook eens mijn tips voor vroeg opstaan.
5. Neem een moment voor jezelf
Als ik ‘s ochtends niet een momentje voor mezelf heb gehad, heb ook ik (als meestal enthousiast ochtendpersoon) een knaller van een ochtendhumeur.
Ik ben er gek op om ‘s ochtends vroeg de dag in mijn uppie te starten. Geen diepgaande gesprekken nog, maar gewoon in mijn eentje het nieuws kijken, onder de douche staan of een paar mailtjes beantwoorden. Een moment voor mezelf nemen heeft mij enorm geholpen om vroeger uit bed te komen.
Maar ook als je huisgenoten wel al wakker zijn, kun je vast een klein moment voor jou alleen pakken. Lees een paar pagina’s uit je favoriete boek, kijk een stukje van een serie, doe een kwartier ochtendyoga (Studio Natuurlijk heeft heel fijne filmpjes!), drink een kop thee of schrijf een paar pagina’s in je bullet journal over je plannen voor de dag of de dingen waar je vandaag dankbaar voor bent.
Op zo’n manier kun je de ochtend gaan zien als een moment voor jezelf in plaats van het en-nu-begint-het-hele-riedeltje-weer-van-voren-af-aan-dagdeel.
6. Maak niet-snoozen makkelijker
Met je wekker op je nachtkastje is die beruchte knop zó ingedrukt. De tweede keer erop drukken gaat al net zo soepeltjes. Maak het jezelf daarom wat moeilijker om die knop in te drukken. Ook letterlijk door je wekker niet pal naast je te leggen. Probeer daarnaast manieren om uit bed komen een minder big deal te maken.
Dit zijn een paar tips die kunnen helpen:
- Leg je wekker (of telefoon) buiten handbereik, zodat de snoozeknop niet vanuit je bed indrukbaar is.
- Doe niet meteen alle felle lampen aan. Houd het bij één subtiel lampje, zodat je ogen kunnen wennen aan het licht.
- Neem ‘s ochtends een douche of plens wat water in je gezicht.
- Drink na het opstaan een kop thee of koud of warm water op je nuchtere maag.
- Koop eventueel een wake-up light als je dat fijner vindt dan het tergende wekkergeluid. Het schijnt dat je slimme verlichting ook als wake-up light kunt instellen trouwens. Mijn huis is alleen nog niet van dat soort technische foefjes voorzien.
- Of stel een fijn wekkergeluid in, zodat je minder schrikt als het gevreesde moment ‘s ochtends daar is.
- Zet je pantoffels naast je bed of leg je warme ochtendjas vast klaar. Dan wordt wakker worden ook op frisse ochtenden makkelijker.
7. Tref voorbereidingen
Nee hoor, geen heel draaiboek. Wel een paar noodzakelijke dingen waar je liever niet ‘s ochtends je hoofd over breekt.
Ook ik heb echt weleens ochtenden dat ik het liefst wél de lakens over mijn hoofd zou trekken en me nog een keer of drie zou omdraaien. Vaak is dat als ik weet dat ik ‘s ochtends meteen dingen moet gaan doen waar ik geen zin in heb. Als ik om half acht al bij de supermarkt moet zijn bijvoorbeeld of als de vaat van gisteren me opwacht op het aanrecht.
Om te voorkomen dat ik mezelf reuze-zielig vind en daarom maar blijf liggen, probeer ik al de dag van tevoren te voorkomen dat ik ‘s ochtends meteen aan de bak moet.
- Leg je kleding de dag van tevoren alvast klaar.
- Maak eventueel alvast een ontbijt klaar of zet de spullen daarvoor al klaar. Je kunt bijvoorbeeld de tafel al dekken (met niet-koelkastproducten).
- Maak ‘s avonds een rondje door het huis om troepjes, vuile vaat en vieze kleding op te ruimen.
- Douche eventueel ‘s avonds als je dat fijner vindt.
- Plan de wasmachine of vaatwasser in om ‘s ochtends te draaien, zodat jij daar niet meer aan hoeft te denken.
- Schrijf je taken voor de ochtend al de avond van tevoren op, zodat je niet met je ochtendbrein plots vergeet wat je ook alweer wilde doen.
8. Maak vroeg opstaan leuk: bedenk een verheugpunt
Mijn voornaamste reden dat ik minder moeite met opstaan heb? Ik heb altijd iets om naar uit te kijken. Soms is dat een YouTube-filmpje dat ik nog wil afkijken, dan weer een korte wandeling, soms een warme douche, soms een nieuw ontbijtrecept dat ik wil proberen. Maar wat het ook is, ik zorg er altijd voor dat ik iets heb om me op te verheugen. Met wat leuks in het vooruitzicht voelt de wekker meer als een reminder dat er iets moois gaat komen dan als een reden tot stress.
9. Sta ‘s ochtends stil bij waar jij je bed voor uitkomt
En dan breder gezien dan alleen deze ochtend. Ik volg op dit moment een cursus omgaan met perfectionisme en kreeg daar de tip om te starten met een visualisatie. Denk 3 minuten na over wat jij het allerliefst zou willen met je leven.
Welk doel heb je? Wat zou je het allerliefst willen bereiken? Waar zou jij letterlijk en figuurlijk ‘s ochtends springend je bed voor uitkomen als dat voor die dag op het programma staat?
Kijk ook of je vandaag al iets kunt doen om dat doel dichterbij te brengen. Wat wil je vandaag anders gaan doen om meer te leven zoals jij dat wilt? Sinds ik vaker ‘s ochtends bij dat soort dingen stilsta, lukt het mij beter om me die dag niet te laten meesleuren door de waan van de dag en de telefoontjes of mailtjes die binnenkomen, maar echt dicht bij mezelf te blijven. Is dit wat ik wil? En als dat niet zo is, wat kan ik dan anders doen?
Moeite met opstaan kun je afleren, zelfs als snooze-kampioen!
Zelfs als je een enthousiaste snoozer bent, kun jij van die gewoonte afkomen. Het vereist wat doorzettingsvermogen. Zeker de eerste ochtenden dat je met vermoeide ogen je afvraagt waarom je dit ook alweer wilde. Zie de ochtend als een nieuwe start, die jij kunt gebruiken voor wat je maar wilt en waarbij jij voor jou alleen tijd mag opeisen. Je hoeft geen ochtendmens te zijn om een ochtendmens te worden.
Bye bye snooze, hallo “Tjakka!”-gevoel!
Heb jij moeite met opstaan ‘s ochtends? Wat helpt jou om uit bed te komen?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Goeiemorgen?! 7 tips tegen een ochtendhumeur
Zeven uur 's ochtends. De wekker gaat en je weet dat er geen tijd meer is om te snoozen. Een nieuwe dag is begonnen. Het weekend is nog niet in zicht en je hebt bergen werk te verrichten. Met die ingrediënten is het nog niet makkelijk om 's ochtends vrolijk en blij wakker te worden. Juist dan kun je juist 's ochtends vroeg misschien wel een oppepper gebruiken. Daarom help ik je op weg met 7 vrolijke tips tegen een ochtendhumeur.
Vaker Vrolijk jaaroverzicht 2022 | Een recap van mijn blogjaar
Terwijl wij vandaag nog een verlaat kerstdiner hebben, wordt de zin in oliebollen steeds groter. Oudejaarsconferences, Jip en Janneke-champagne en melancholisch terugblikken op het afgelopen jaar - kom maar door! Maar voordat ik aan de sterretjes en het gefrituurd lekkers ga, werp ik eerst een blik op 2022 als blogjaar. Welke artikelen waren het populairst? Wat waren mijn bijzonderste blogbelevenissen? Via welke bijzondere zoektermen kwamen mensen op mijn site uit? Wat zijn grappige random feitjes over dit blogjaar? En heb ik nog plannen voor het nieuwe blogjaar? Spoiler: zeker, lekker blijven schrijven vooral.
Inkiekje #60 | Pindakaaspakketten, portretten van vroeger & Pip als voorbeeld
Van Limburg naar de kop van Noord-Holland. We reisden de afgelopen weken wat af. Dat was heerlijk, maar vroeg ook om een sterk staaltje grenzen aangeven en soms voor mezelf kiezen. Daarin bleek Pip weer eens het meest inspirerende voorbeeld. Verder maakte mijn pindakaasliefhebbende hart een sprongetje van een geweldig Too Good To Go-pakket, werd ik geraakt door een lieve foto van vroegâh en ging ik op babykleertjesjacht (en nee, niet voor mezelf). Kiek je mee?
Nee, ik heb niet echt moeite met opstaan en ben vaak voor de wekker al wakker. Ik doe mijn oefeningen, ontbijt rustig en werk mijn schema af voordat ik naar mijn werk ga. En de avond ervoor zorg ik dat mijn kleding klaar ligt. Werkt prima zo!
Bij mij wordt opstaan steeds iets makkelijker en dat komt vooral omdat ik tegenwoordig blij ben als ik ’s morgens veel tijd heb, zodat ik ’s middags vrije tijd heb. Veel dingen die jij schrijft herken ik wel. Ik was jarenlang snooze-koningin, maar tegenwoordig word ik echt om uiterlijk acht uur wakker en ach, het heeft wel wat.
Toevallig had ik vanmorgen dus heeeeel veel moeite om mijn bed uit te komen, dus ik moest wel lachen toen ik de kop van het artikel zag. Ik ga de laatste maanden dus al rond half 10 richting bed, en toch kostte kwart voor 8 vanochtend veel moeite door een slechte nacht. Zo’n zwangerschap kost energie 😉
Die verheugpunten vind ik erg slim! Ik ben zelf absoluut geen nachtmens, maar ben ook niet van het heel vroege opstaan. Ik ben meer gewoon iemand die heel veel slaap nodig heeft, haha. Hoewel ik het tijdens hittegolven wel altijd wel lekker vond om dan rond 6.00-6.30 uur op te staan om heel vroeg met de honden in het bos te gaan wandelen. Wie weet komt het straks na de geboorte van de kindjes nog helemaal goed met mijn ochtendmens-schap, haha.
Wat mij ook helpt om op tijd te slapen, is om ’s avonds niet veel meer te eten, en vooral geen suikerrijke dingen. Als ik ’s avonds een boel suiker eet, is het makkelijker om te negeren dat ik slaperig ben.
Als ik wakker word doe ik juist meteen alle lichten aan en de gordijnen open. Als ik langzaam wakker word, voel ik me nog veel te lang slaperig. M’n vriend is het er alleen niet bepaald mee eens als ik uit bed spring en meteen alle lichten aandoe zodra de wekker een eerste piep heeft laten horen, die heeft wel echt nog een paar minuten nodig om wakker te worden.
Als puber lag ik vaak (in het weekend) tot 3 uur of 4 uur in de middag in bed. Maar ik ben eigenlijk gewoon een korte slaper. Meer dan 7 uur slaap en ik ben de hele dag duf. 6 uur is mijn ideale punt. Met uitzonderingen, want ik kan op vakantiedagen best rustig aan doen en dan maakt het niet uit hoe duf ik de dag begin. Dan is het heerlijk om even te soezen in een stoel, in de zon, met een kop koffie, een croissant, een geroosterd broodje…
Ik sta nog wel eens midden in de nach op, om even een uurtje te lezen. En dan daarna weer verder slapen. Geen punt voor mij. Misschien dat ik ongemerkt bij die 5AM groep ga horen.
Wat een fijne tips! Ik ben dus zo’n snoozekampioen haha. ’s Ochtends ligt mijn bed gewoon een stuk lekkerder dan ’s avonds ;-). Wat goed dat je iets hebt om naar uit te kijken als je opstaat, die motivatie moet ik ook maar eens gebruiken :D.
Tip, laat je door je kat wekken. Onze heeft geen snooze-stand, wel een repeteerfunctie, en met de tijdinstelling gaat het ook best goed. Door de weeks om 6 en het weekend om 7. Tegen haar hardnekkigheid kan geen wekker op. Overigens wekt ze alleen mijn man. Structuur moet zijn.
Maar verder werkt het voor mij het beste als het licht is en frisse lucht de kamer binnen stroomt. Dan ben ik snel wakker!
Ik had vroeger (lees: nog geen twee jaar geleden) een hekel aan vroeg opstaan. Ik werd zo ongelukkig van de wekker. En toen kreeg ik kinderen en vond ik vroeg opstaan nog steeds de hel (iets met gebroken nachten). Maar sinds Axel en James goed slapen ’s nachts (ik blijf afkloppen), vind ik het ineens niet meer zo erg. Ik word vaak voor de wekker wakker en zo niet, dan sta ik tegelijk met mijn wekker van 7.30 op. Wellicht helpt het dat ik twee jongetjes heb die (nu nog) een strak schema nodig hebben en er eigenlijk geen tijd is voor snoozen. Heb het denk ik gewoon met de tijd geaccepteerd dat uitslapen er even niet meer in zit. En ik mag niet klagen met een dagelijkse wekker van 7.30, vind ik!
Heel goede tips! Ik ben er momenteel mee bezig om steeds wat eerder uit bed te komen, maar dat gaat nog niet helemaal van harte 😀
Ik haat snoozen haha. Gelukkig kan ik vrij makkelijk vroeg op staan, ik probeer dan ook altijd om op tijd naar bed te gaan. Ik heb echt voldoende slaap nodig, anders kan ik echt heel katterig worden;-)
Zeker goed tips, maar als je chronisch vermoeid ben helpt het allemaal niet zo, haha.
Wel merk ik altijd dat ik minder moeite heb om op te staan als het licht is buiten.
Een hele fijne tip inderdaad: maak het leuk! Als je ergens naar uit kunt kijken, dan is het een kleinere moeite om uit bed te komen.
Echt vroeg opstaan (zo na je vakantie, zoals vandaag voor mij) vind ik wel lastig, maar ja je eerste dag werken is natuurlijk niet zo leuk. In het weekend slaap ik eigenlijk nooit echt uit. Ik zet mijn wekker niet, maar wel baal wel als ik pas om 9 uur wakker word, zo zonde van de dag ;-).
Fijne tips! Ik sta eigenlijk altijd vroeg op, ter ritme maar ook om de ochtend nog wat voor mezelf te kunnen doen.