moodboard romy

Mijn interieur-moodboard vs. dat van Bart | Is het een wereld van verschil?

 • 26 mei 2022
 • 4 Reacties
Categorieën: Interieur

Een nieuwe woning kopen is iets wat hoog op ons verlanglijstje staat voor volgend jaar. Een extra verdieping erbij, geen rekening meer houden met onderburen, een eigen werkkamer en een tuin in plaats van een mini-balkon – er zijn een hoop pluspunten. Om alvast voorpret te hebben over het moment dat wij ooit onze sleutel in een eigen benedendeur steken (ja, dat lijkt mij als appartementeigenaar iets magisch!), zijn Bart en ik trouwe kijkers van ‘vtwonen Weer verliefd op je huis’. Ons favoriete onderdeel? Het moment dat de stellen hun totaal verschillende moodboards onthullen. Geïnspireerd door het programma besloten we ook de proef op de som te nemen: hoever liggen onze moodboards uit elkaar? Spoiler: het valt, op een vleugje roze na, alles mee.

Geen clashes, wel gevalletjes “Nah, doe maar niet!”

Toen ik dit appartement kocht en een blauwe bank, een paar gele stoelen en een roze fauteuil in huis haalde, had ik verwacht dat de toekomstige mannelijke persoon in mijn leven het een grote Villa Kakelbont zou vinden hier in huis. Die roze stoel zou er vast als eerste uit moeten, dacht ik toen. Wat dat betreft heb ik het getroffen met Bart! Hij houdt ook wel van wat kleur en zegt vaak dat hij het juist leuk vindt dat ik meer durf qua kleuren dan hij. Eenmaal op de muur vindt hij een vrolijk kleurtje ook wel tof.

Qua meubels liggen we redelijk op één lijn. Bart is nog enthousiaster over mijn eettafel dan ik. We houden allebei van lichte houten meubels (het liefst massief hout) en knikken in interieurprogramma’s vaak bij dezelfde dingen naar elkaar “Pff, dit vinden wij écht niet mooi!”. So far, so good. Toen we van mijn huis ons huis maakten, stuitten we dan ook niet echt op problemen.

Onze smaakverschillen zitten ‘m vooral in de details. Bart vindt die roze fauteuil inderdaad niet fantastisch, maar gunt het mij graag dat mijn roze lievelingsmeubel toch in de woonkamer staat. Andersom vind ik zijn oranje Fatboy iets meer dan ” niet helemaal mijn smaak”. Waar Bart soms grote industriële lampen geweldig vindt, houd ik het liever wat subtieler. En zo zijn er een paar meubels die ik ooit heb aangewezen en die bij Bart ook zeker niet door de keuring zouden komen.

Een wereld van verschil zijn onze smaken gelukkig niet. Dat scheelt vast in de toekomst de nodige woonboulevarddiscussies!

Waar we het sowieso over eens zijn: het huis

Een van de belangrijkste knopen die we moeten doorhakken voordat er ooit een ander huis komt, is waar we willen wonen. Bart komt uit Utrecht, ik uit Aalsmeer en dat is zo’n 50 minuten van elkaar. Je zou denken: het is niet Maastricht en Den Helder. Klopt ook. Afstand is relatief en een half uur rijden valt nog alles mee. Maar voor ons allebei moet de plek wel echt goed voelen, en dat is best lastig als je plekken overweegt die je allebei niet goed kent. Ach, met een rondje rijden en wat dorpen verkennen komen we er vast een stap verder in.

Verder hebben we volgens mij voor het huis zelf grotendeels dezelfde wensen. Het liefst een niet te oud huis met een tuin, een open keuken en een paar slaapkamers. Geen drukke weg voor de deur, liefst wel een paar bomen. Ook zijn we het over één belangrijk ding eens: we zouden graag het huis verduurzamen. In een appartement met VvE kun je daar niet altijd zelf over beslissen, maar een eengezinshuis biedt die mogelijkheid wel. Sowieso zouden we allebei heel graag zonnepanelen nemen. Misschien niet direct als we er gaan wonen, maar wel na een tijdje.

Gelukkig is het vaak mogelijk om een verbouwing of verduurzamende maatregelen mee te financieren in je hypotheek (of om er later je hypotheek voor te verhogen). Ook als je al ergens woont, is die financiële ruimte er wellicht. Wanneer je energiebesparende maatregelen meefinanciert met je hypotheek, mag je vaak iets meer lenen dan anders (zo leerde ik via De Hypotheker). En zoiets als zonnepanelen is een investering die je meestal binnen een jaar of zeven terugverdient (zo leerde ik van de teksten die ik jarenlang heb geschreven voor een opdrachtgever in de zonnepanelen). Lijkt me dus zeker een interessante investering!

Zijn we het over de meubels onder het dak net zo roerend eens als over de panelen die op het dak moeten komen? Bekijk onze moodboards maar en oordeel zelf…

moodboard romy
Grote booglamp ‘Metal Bow’ – Zuiver | Witte donutvaas – Xenos | IXXI ‘Kimono with Cranes with Pink’ – IXXI.com | Dutch Decor PEBBE kussenhoes ‘Muted Clay’ – fonQ | Rond sierkussen ‘Naina’ – Essenza | ‘Livingfurn’ kast – Sfeer.nl | Hoogpolig vloerkleed Lofty crème/wit – Volero | Salontafel ‘Carte‘ – Goossens Wonen | Bronx71 velvet fauteuil ‘Eevi’ roze – fonQ | Grijze hoekbank ‘Flair chaise longue’ – fonQ.

Moodboard van Romy

In een volgend huis zou ik graag voor warme kleuren kiezen. Daarmee bedoel ik een mooie warme kleur (mintgroen, karamel, taupe of iets pastelachtigs) op de muren, maar qua meubels wat neutralere tinten. Ik vind bijvoorbeeld Mirjams interieur met mintgroene en roze tinten prachtig.

Voor een beetje extra kleur zou ik veel accessoires toevoegen in kleuren als oudroze, bordeauxrood, ijsblauw en misschien een beetje okergeel. Dus wel kleurrijk, maar ook weer niet té. Sowieso heb ik wel geleerd dat een neutrale basis met mijn wispelturigheid best handig is. Als je dan na een jaar uitgekeken bent op het okergeel en liever voor knalpaars gaat, hoef je alleen maar een roller over de muur te halen en zit je niet meteen vast aan de knalgele bank die je ooit zo mooi vond.

Sowieso wil ik een grijze hoekbank waarop je dan een heleboel kleurrijke kussens kwijt kunt. Ook graag een bank met iets meer zitplekken dan de bank die we nu hebben. En omdat mijn roze fauteuil in het volgende huis naar een andere kamer dan de woonkamer zal verhuizen (die compromis was ik wel bereid te maken), zou ik graag een andere roze fauteuil in huis halen. Gelukkig voor mij vond Bart deze “best leuk”.

Verder is een grote booglamp een woondroom van mij. Nu hebben we daar de plek niet voor. Maar het lijkt me voor later wel te gek. Ik vraag me af of het wel zo praktisch is (ik zie mezelf een keer of twintig mijn hoofd aan zo’n lamp stoten), maar dat is bijzaak. En als ik dan val, dan val ik tenminste op een zacht wit hoogpolig kleed. Ja, ook zoiets vind ik prachtig voor onder de tafel.

moodboard bart
Kussen ‘Favreau’ – Made.com | Set zwarte bloempotten ‘Potsy’ – Designaccessoires.be | Grijze draaifauteuil ‘Marvin’ – Home24 | Ficus Lyrata – Fleur.nl | Hoogpolig vloerkleed ‘Orkney’ beige/offwhite – Trendcarpet | Vitrinekast ‘Dust’ eiken zwart – Meubella | Houten vloerlamp ‘Twist’ – Dimehouse | Salontafel robuust oud hout – Nietzomaarhout.nl | Grijze hoekbank ‘Flair chaise longue’ – fonQ.

Moodboard van Bart

Je ziet het: over de bank worden Bart en ik het snel eens. Bart had als eerste zijn meubels uitgezocht en toen ik zijn bank zag, hoefde ik niet eens meer verder te kijken. Die móest ik ook op mijn moodboard zetten. Daar kan dus alvast een vinkje achter staan. De bank hebben we! Hij komt ook nog eens tegemoet aan de wensen van onze derde huisgenoot: Pippa. Die ligt graag op de bankleuning te slapen, dus onze nieuwe bank moet en zal, net als de huidige bank, brede leuningen hebbenw. Check, check, dubbelcheck!

De plant uit Barts moodboard had ik ook zo kunnen uitkiezen en de plantenpotjes vind ik ook wel wat hebben. Maar verder zijn de fauteuil, kast en tafel geen dingen die ik zou uitkiezen. Qua hout houd ik blijkbaar van wat lichtere tinten dan Bart. Voor de tafel die hij heeft uitgekozen, zou ik mijn veto inzetten. Sorry, die vind ik echt niet mooi. De kast vind ik wel oké, maar zou niet mijn keuze zijn. En die lamp? Ik denk dat die een plekje op Barts kantoor in plaats van in de woonkamer krijgt. Verder heeft Bart zeker veel gevoel voor smaak, vind ik zelf. Ik vind het wel leuk bij elkaar staan allemaal. Hij zou alleen van zichzelf iets minder kleurrijke dingen uitkiezen dan ik, denk ik, maar verder komen we er wel uit.

Samen vullen we elkaar vast goed aan in de woonboulevards straks. Dan zoek ik bij de neutrale kast gewoon dat leuke gele vaasje uit.

De magie van compromissen sluiten

Het kussen is er trouwens één dat ik ook nog wel zou kunnen kiezen. Denk dat die best mooi staat op de bank die we hierbij alvast gezamenlijk hebben uitgekozen! Aan sommige dingen in Barts moodboard moet ik even wennen, zoals het schilderij en de grijze fauteuil. Andersom heeft hij dat weer bij mijn kraanvogels en donutvaas (“Hoe moet je daar ooit bloemen in stoppen?” – heeft-ie een punt!). Maar dat is nu juist het leuke aan samenwonen: een beetje van allebei in het huis stoppen en zo ontdekken dat dingen die je zelf nooit zou uitkiezen toch verrassend leuk kunnen staan.

Goh, het interieur komen we vast uit. Eerst nog maar eens knopen doorhakken over buurten om te wonen (en tot die tijd voorlopig vooral genieten van dit heerlijke appartement dat ik bij een toekomstige verhuizing zonder twijfel énorm ga missen).

Hebben jij en je partner dezelfde interieursmaak?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 26 mei 2022 op 7:23 am - Beantwoord

  O, dat valt prima te matchen! Ik moest wel lachen om de roze fauteuil. De ene moet weg en dan toch heel subtiel een andere binnen proberen te halen. Doe je goed! 🙂

 2. Daenelia 26 mei 2022 op 9:52 am - Beantwoord

  Ik denk dat jullie prima elkaars smaak kunnen verdragen: het komt wel heel erg overeen! Bij ons is het ook niet echt een probleem. We baseren onze keuze allebei meer op functionaliteit dan smaak. Ik kan iets geweldig mooi vinden, maar als het niet praktisch is komt het er gewoon niet in. Zo hadden wij een grote eettafel nodig, maar onze oude eettafel was te groot naar mijn idee voor onze nieuwe woning. Dus zijn we op zoek gegaan naar een uitschuiftafel. Deze is lief en klein als hij is opgevouwen, en in twee stappen uit te vouwen zodat je er met 12 man aan kan zitten. Is-ie net zo mooi als mijn oude tafel? Nee, eigenlijk niet. Maar we gebruiken deze tafel wel met meer liefde dan die oude sta-in-de-weg die ik onbruikbaar groot vond.
  (Daarom zou ikzelf nooit zo’n hang-over-de-bank lamp nemen: hou maar eens bij hoe vaak iemand zijn hoofd daar tegenaan gaat stoten …)
  Ik mis eigenlijk wel kleur in jullie moodboards, bij allebei! 😀 Maar dat komt misschien omdat ik nu een dieprode bank en een knalgele stoel heb. Alle andere interieurs lijken me nu erg ‘muted’. Hou dat schilderij van Bart er wel in: dat is pas echt een statement piece!

 3. Meaghan 26 mei 2022 op 10:58 am - Beantwoord

  Hahaha, aww lief die compromis over de roze fauteuil! Maar zo te lezen en te zien liggen jullie smaken niet al te ver uiteen en kunnen jullie het allemaal prima combineren. Leuk ook trouwens dat jullie volgend jaar op huizenjacht gaan. Hopelijk wil dat ook allemaal lukken in deze markt, maar aangezien jij een doorstromer bent, zijn de kaarten toch wat gunstiger dan wanneer je een starter bent.
  In mijn huis is er wel aardig wat roze, maar ook veel donkerblauw, grijs, goud, wit en zwart. Dat zijn eigenlijk de kleuren die bij ons centraal staan. Mijn vriend vindt het roze ook helemaal niet erg. Kijk, ik moet er geen barbiehuis van maken, maar hij doet echt niet moeilijk over een roze stoel, dekbedovertrek of een roze servies. Hij is altijd zo lief om te zeggen “als het jou gelukkig maakt lieverd, dan ben ik dat ook.” <3 Hihi! En verder hebben we wel echt op veel aspecten dezelfde smaak. Wij houden van chique en modern en de combinatie donkerblauw met goud! Zo makkelijk, want we hebben eigenlijk nooit discussies over het interieur. Vaak geef ik mijn vriend wat opties die ik te gek vind en dan maakt hij uit die opties de definitieve keuze.

 4. Audrey 27 mei 2022 op 7:32 pm - Beantwoord

  Ah kijk, dat gaat helemaal goedkomem! Enne: ik zie direct een mooie bezigheid voor de zomer: sfeer proeven in alle dorpen en steden tussen Aalsmeer en Utrecht 😉

Recente blogs

Ik ging naar de kringloopwinkel en ik nam mee…

7 september 2017|Lifestyle|

Bijna wekelijks ga ik wel een keer naar de kringloopwinkel bij ons in het dorp of in een stad vlakbij. Soms kom ik met lege handen thuis, maar ik kom er ook regelmatig de leukste spullen tegen. Van boeken tot woonaccessoires en ook koopjes die gewoon te leuk zijn om te laten liggen. Het is altijd weer een verrassing met wat voor spullen ik nu weer thuiskom. Juist dat maakt een bezoekje aan de kringloopwinkel zo leuk. Ik besloot om mijn koopjes van de afgelopen weken eens op te sparen en in een artikel te laten zien. Lees snel verder om te zien wat ik voor weinig geld tweedehands op de kop tikte.

Je hoeft niet te zijn wie je altijd was

27 april 2020|Persoonlijke groei|

Mensen veranderen. Jij verandert. Ik verander. We groeien, ontwikkelen ons en leren onszelf met het jaar beter kennen. De een groeit uit van verlegen meisje naar een sterke vrouw, de ander doet juist hard haar best om als sterke vrouw vaker haar kwetsbare kant te laten zien. Toch is het soms ook best lastig om niet meer te zijn wie je altijd was. Je moet afscheid nemen van een versie van jou waarin je je misschien niet meer herkent. Dat is heel mooi én verdrietig tegelijk.