mooi leven je leven mooier maken 2

Mooi leven | Maak het leven mooier met deze 26 gewoontes

 • 4 mei 2021
 • 18 Reacties

Het leven is mooi, het is weer vrijdag. Ben ik de enige die dat liedje uit reclames van tig jaar geleden nog woord voor woord kan opdreunen? Gelukkig ben ik van mening dat je ook op andere dagen dan vrijdag een hartstikke mooi leven kunt hebben. Daar hoef je niet eens grootse dingen voor aan te passen. Een paar kleine veranderingen kunnen al zorgen voor een extra lepel vol geluksgehalte in je dag. Deze 26 dingen pas ik zelf toe om mijn leven mooier te maken, juist op dagen waarop het geluk niet voor het oprapen lijkt te liggen.

Mooi leven, zelfs als het geluk je even niet toelacht

Niet elke dag is een geluksdag. Niet elke dag sta je fluitend voor de spiegel omdat je er zo enorm veel zin in hebt om te gaan beleven wat de dag voor je in petto heeft. Maar zelfs op zo’n dag kun je er nog iets van maken. Je leven mooier maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dit zijn 26 gewoontes die ik op zowel de fan-tas-tische als de ronduit-ruk-dagen toepas om het leven mooier te maken.

 1. Slik je complimenten niet in, maar deel ze uit. Rijkelijk zelfs als je dat zou willen. Laat ze niet op het puntje van je tong rusten, maar zeg het hardop. Ja, ook als je de ander niet persoonlijk kent.
 2. Laat de mensen die je het meest dierbaar zijn dat weten. Niet alleen op feestdagen, maar ook tussendoor. Gewoon zomaar. In het echt, in een liefdevol appje of door iemand totaal te verrassen met een belletje omdat je kwijt wilt dat je van hem of haar houdt.
 3. Sla een advies in de wind als je je er totaal niet in kunt vinden. Laat los dat anderen het altijd eens moeten zijn met de stappen die je zet en vertrouw erop dat jij het zelf heel goed aanvoelt als je die ene spannende stap wél moet zetten omdat je hart daar nu al een sprongetje van maakt.
 4. Zorg ervoor dat je telefoonscherm niet meer het allerlaatste is wat je ziet voordat je ’s avonds je ogen sluit. Lees een boek, schrijf van je af, maak een dankbaarheidslijstje of wens je liefste partner een fijne nacht. Er gebeuren geen rampen als je je telefoon een kwartier eerder op stil zet.
 5. Investeer in kwalitatieve spullen. Koop niet wekelijks een kledingstuk dat je maar zo-zo vindt, maar ga één keer per twee maanden op zoek naar dat ene ge-wel-di-ge item waar je oprecht van gaat stralen. Heeft mijn leven (en kledingkast) een stuk mooier gemaakt!
 6. Verzorg jezelf. Niet met één keer per week met een maskertje. Nee, pak het wat grootser aan. Smeer regelmatig crème op je gezicht, trakteer jezelf op die verrukkelijk ruikende douchegel (deze van Rituals is mijn favoriet!), koop een lipstick waarmee je je geweldig voelt en doe gewoon die dingen die jou gelukkig maken.
 7. Koop af en toe iets extra lekkers wat je eigenlijk te decadent vindt. Dat dure vloerbrood in plaats van Euroshopper-brood, de verse pasta met de allerlekkerste kaas of die net-echt-vega-burgers waar je wel 6 euro voor moet neertellen. Denk een keer niet “Dat is drie euro per burger”, maar koop het gewoon. Omdat het je leven voor een paar euro meer oprecht mooier maakt.
 8. Spring op en neer met ‘jumping jacks’. Dat laatste is mijn nieuwste ontdekking door een fitnessvideo en nu ben ik er zo enthousiast over dat ik elke dag voor de leuk een paar keer 25 jumping jacks doe. Goed voor je energieniveau en enthousiasme!
 9. Houd je niet in als je lievelingsmuziek is. Laat alles uit je handen vallen voor een mini-playbackshow of een dansje door de kamer. Ja, ook als je het ritmegevoel van een schildpad en de zangkwaliteiten van een valse kanarie hebt.
 10. Minder met negativiteit. Helemaal uit de weg ruimen kun je het niet, maar je kunt wel minderen met slimmer omgaan met negativiteit om de hoeveelheid negatieve prikkels in je leven omlaag te krijgen.
 11. Bezoek een coach of psycholoog als je ergens mee zit en durf daarvoor uit te komen. Het is geen taboe of iets beschamends als je aan jezelf werkt. Het is bittere noodzaak om rotzooi uit je verleden en nare gedachten die je in de weg zitten om zeep te helpen, zodat je opgeruimder en zelfverzekerder verder kunt.
 12. Doe een keer een spelletje als ‘Openhartig’ met diepgaande vragen als je met vrienden afspreekt. Of stel een van deze 55 vragen aan je vriend(in). Een mooie manier om het eens over wat anders te hebben dan het weer of een nieuwe serie op Netflix.
 13. Ga eerder naar bed. Al is het maar een kwartier. Voldoende nachtrust doet je goed. Ik heb zelf in mijn studietijd heel lang geprobeerd het met 6 uur slaap per nacht te doen, maar vind mezelf een veel leuker mens sinds ik daar minimaal 1 tot 1,5 uur extra aan heb geplakt.
mooi leven je leven mooier maken 2
 1. Sta op tijd op. Tja, als je dan toch eerder op bed ligt… Als je een ochtendmens bent (zoals ik), dan draagt het vast bij aan een mooi leven als je ’s ochtends rustig wakker wordt en het rijk voor jou alleen hebt voordat het leven weer begint. Dus: zet de wekker op tijd en maak je ochtend langer.
 2. Maak van je ontbijt geen breakfast maar een breakfeest. Oftewel: een feestontbijtje. Sinds ik meer aandacht besteed aan mijn ontbijt dan me vanachter mijn laptop op een stapel boterhammen met hummus te storten, zijn mijn ochtenden nóg leuker. In dit artikel deel ik een paar van mijn lekker vullende feestontbijtjes (de bowl met kwark is mijn grote favoriet!). In het leuke boek ‘All day breakfast’ kun je trouwens nog meer ontbijtideetjes opdoen.
 3. Gebruik humor. Ook naar jezelf toe. Neem het allemaal niet te serieus, lach om jezelf als je een keer onhandig uit de hoek komt en maak foutjes, spraakverwarringen en klunzige acties niet serieuzer en erger dan nodig.
 4. Vermijd overbodige stressprikkels door je telefoon niet meer standaard op te nemen, maar altijd eerst kritisch na te denken of je tijd hebt, of het uitkomt en of je genoeg energie hebt om nu met aandacht deze persoon verder te helpen. Ja, ook als het voor werk is. Appen of je later kunt terugbellen stuit echt niet op zoveel onbegrip als je nu misschien denkt.
 5. Begrens je keuzetijd. Over die tip las ik laatst in het boek ‘Fokking druk’ en sindsdien pas ik hem zelf ook toe. Leg jezelf een deadline op voor het maken van een keuze waar je nu al veel te lang over twijfelt. Bepaal bijvoorbeeld dat je jezelf hooguit één dag geeft om te beslissen of je wel of niet naar dat feestje gaat. Zo groot als je sommige keuzes zelf misschien maakt, hoeven ze echt niet te zijn.
 6. Begin met mediteren. Serieus, geef het eens een kans. Geloof me: ik ben een supernuchter persoon en heb er jarenlang heel veel weerstand voor gevoeld om zoiets als mediteren ergens tussen mijn to-do-list te proppen. Sinds ik het toch een kans ben gaan geven, ben ik een stuk relaxter in het leven gaan staan en kom ik ook veel beter bij mijn gevoel.
 7. Plan het zo dat je altijds minimaal 5 minuten te vroeg bent. Dan hoef je niet te haasten en heb je de tijd om eventueel nog de buurt te verkennen of iets te drinken te halen voordat je helemaal zen bij de afspraak aanschuift. Is een stuk fijner dan rennend met heftige hartkloppingen en je adem in je keel op het nippertje op tijd de wachtkamer of vergaderzaal in te rennen. (Aan die tip kan ik zelf soms nog een puntje zuigen trouwens.)
 8. Scrol door je foto’s heen. Ik vind het maken van fotodagboekjes en maandoverzichten een geweldige manier om fijne momenten nog eens te herbeleven. Maar gewoonweg terugscrollen door je foto’s van afgelopen maand geeft hetzelfde effect. Het helpt je om de fijne momenten naderhand opnieuw mee te maken.
 9. Ontdek regelmatig nieuwe plekken. Kijk naar een natuurgebied op fietsafstand van jou waar je nog nooit bent geweest of maak na een afspraak een lange wandeling in de omgeving daar in plaats van bij thuiskomst door je vertrouwde buurt te wandelen. Nieuwe plekken bekijken schijnt goed te zijn voor je hersenen en draagt wat mij betreft bij aan een verrassend en mooi leven.
 10. Zet op tijd een punt achter de dingen waar je niet gelukkig van wordt. Blijf er niet in hangen, maar gun het jezelf er de stekker uit te trekken voordat het de stekker uit jou trekt. Dingen stopzetten is soms juist hartstikke krachtig.
 11. Zorg voor lucht. Niet alleen om in te ademen, maar ook in je agenda. Plan op een werkdag liever iets te veel tijd voor taken in dan dat je alles veel te krap op elkaar propt (ook een leerpuntje bij mij!). Zo heb je uitlooptijd en voorkom je stress.
 12. Voel je niet schuldig om dat ene koekje. Ook niet als je vriendin zonder blad voor de mond het een caloriebom noemt. Geniet er alsjeblieft gewoon van. Als je grotendeels gezond eet, mag je best dingen eten die niet als “verantwoord” te boek staan. Ik denk dat het juist gezond is om jezelf dat soort dingen niet volledig te ontzeggen.
 13. Spendeer tijd met mensen bij wie je jezelf kunt zijn. Mensen die je aan het lachen maken zonder daarvoor de clown te hoeven uithangen, die je het gevoel geven dat je gekke trekjes jou “jou” maken, bij wie je niet hoeft te twijfelen of de tranen eruit mogen en die een vreugdedansje met je maken als jij goed nieuws hebt gekregen. Maak tijd vrij voor die mensen, zelfs in een propvolle week. Die mensen zijn het waard om tijd in te steken en maken je leven sowieso vele malen mooier.

Welke gewoonte draagt voor jou bij aan een mooi leven?

De links naar bol.com zijn affiliate links.

mooi leven tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Luus 4 mei 2021 op 8:07 am - Beantwoord

  Een heel mooi lijstje! Ik vraag me altijd af waar je het toch vandaan haalt, dat je dat zo weet op te noemen 🙂
  Een groot aantal ervan doe ik en ik merk dat dat zeker bijdraagt aan een leuker leven!

  • Romy 4 mei 2021 op 8:47 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je dat zelf ook merkt! 🙂
   En thanks! Als ik voor zo’n artikel ga zitten, komen de ideeën vaak vanzelf in me op. Daarnaast zijn het veel gewoonten die ik zelf de laatste tijd ben gaan veranderen in mijn leven 🙂

 2. Darina 4 mei 2021 op 8:51 am - Beantwoord

  Een heel mooi en inspirerend lijstje. Veel doe ik er al van en ik merk ook zeker wel dat het mij blijer maakt, vooral sinds we in de pandemie leven.

 3. bychristiana 4 mei 2021 op 8:55 am - Beantwoord

  Fijne tips, de meeste daarvan pas ik al toe! Ik vind het bijvoorbeeld ook leuk om af en toe iets echt moois voor mezelf te kopen waar ik dan echt heel blij van wordt in plaats van elke week willekeurige kleine dingen waar ik al gauw niet meer naar omkijk. Door foto’s scrollen vind ik heerlijk en ook vertrek ik altijd op tijd, ik sta ook altijd op tijd op als ik ergens naar toe moet. Ik hou absoluut niet van stressen in de ochtend, dan begint de dag eigenlijk direct al niet goed voor mij.

  • Romy 10 mei 2021 op 7:47 am - Beantwoord

   Een rustige start van de dag is zo fijn, hè?! Inderdaad, stressen ’s ochtends doet niemand goed.

 4. Meaghan 4 mei 2021 op 9:06 am - Beantwoord

  Hele fijne tips. Ik vind ze ook echt heel bruikbaar en ik wil dit lijstje er de komende tijd zeker nog eens bij pakken ter reminder! Mediteren doe ik nu ook sinds ongeveer 2 jaar en dat werkt voor mij ontzettend goed. Net als jij ben ik ook een stuk rustiger en meer ontspannen sinds ik dat doe. En mijn ontbijt is ook elke dag een feestje, een goede start van de dag is zo fijn! Ik mag wel nog wat milder zijn op het gebied van dingen voor mezelf kopen die ik eigenlijk veel te duur vind, en me niet schuldig voelen over dingen zoals afspraken afzeggen of dat ene koekje toch opeten. Oh en tip 18, ook een hele goede! <3
  En ja, ik ken die reclame nog wel hahaha! Ik kreeg dat deuntje ook meteen in mijn hoofd toen ik die zin las.

  • Romy 10 mei 2021 op 7:45 am - Beantwoord

   Wat goed dat jij ook regelmatig mediteert en er zoveel baat bij hebt! 🙂 En hoe leuk dat jij die reclame ook nog kent, haha. Ik werd altijd zo vrolijk van dat deuntje en moet er nog steeds vaak aan denken.

 5. Giovanna Jansen 4 mei 2021 op 9:33 am - Beantwoord

  Mooie en inspirerende blog! Veel dingen doe ik inderdaad ook, en die maken het leven zeker mooier!

 6. Naomi 4 mei 2021 op 10:27 am - Beantwoord

  Door foto’s scrollen doe ik ook vaak om na te kunnen genieten. Sinds kort maak ik regelmatig filmpjes als ik buiten ben. Van de stilte of van de fluitende vogels. Het doel daarvan is stiekem dat ik er dan nog tig keer van kan nagenieten thuis. Zó fijn!
  Heerlijke blog dit, met mooie tips.

  • Romy 10 mei 2021 op 7:43 am - Beantwoord

   Wat mooi! Dat soort filmpjes kunnen trouwens ook een heerlijke ASMR zijn 🙂

 7. Noor 4 mei 2021 op 11:41 am - Beantwoord

  Fijne tips. Tijdens mijn studententijd kocht ik elk jaar bij de start van het academiejaar nieuwe kleren. Maar… Ik had heel vaak niets om aan te doen of sommige items matchten niet Sinds ik werk, en mede door de coronacrisis, koop ik enkel itemstukken: items die perfect bij elkaar passen als je ze mixt. Tegenwoordig heb ik dus heel vaak een standaardoutfit aan. Scheelt heel wat tijd én je ziet er elke dag goed uit!

  • Romy 10 mei 2021 op 7:42 am - Beantwoord

   Wat een slim idee, die itemstukken! Zo zie je er leuk uit terwijl het je nauwelijks tijd kost 🙂

 8. Anna 5 mei 2021 op 10:37 am - Beantwoord

  Wat een fijn lijstje, ik word er helemaal vrolijk van! Op tijd zijn is bij mij nog wel een dingetje, gisteren was ik zelfs te laat voor mijn corona test :’). Maar op sommige gebieden zit er gelukkig al wel verbetering in: Stressprikkels probeer ik steeds vaker te vermijden en ook werk ik nu met tijdslots, zodat ik niet meer zo lang kan twijfelen over dingen :D.

  • Romy 9 mei 2021 op 9:56 pm - Beantwoord

   Wat slim, die tijdslots! En supergoed dat je stress al wat beter kunt tegengaan 🙂

 9. Irene 5 mei 2021 op 8:27 pm - Beantwoord

  Haha ik ga niet zo snel voor de leuk 25 jumping jacks doen maar voor de rest vind ik het een zalige lijst! Vooral dat af en toe eens iets kopen wat je niet zo snel zou kopen omdat je het te duur vindt, dat probeer ik nu wel regelmatig eens te doen. Ik probeer zelf ook niet meer te denken in termen van gezond of ongezond als het om eten gaat. Ik ontzeg mezelf niets meer, daar word ik veel blijer van.

  • Romy 9 mei 2021 op 8:57 pm - Beantwoord

   Wat goed! Wat een heerlijk gevoel hè om te kunnen eten waar jij behoefte aan hebt. En daar hoort af en toe wat ongezonds en lekkers ook bij 🙂

 10. Jenn 7 mei 2021 op 4:17 pm - Beantwoord

  Mooi lijstje, veel dingen doe ik inderdaad al.

 11. Saskia 10 mei 2021 op 12:44 pm - Beantwoord

  Mooi lijstje! Ik probeer veel dingen hiervan al te doen en steeds meer tijd te nemen voor de dingen die ik fijn vind en waar mijn batterij van oplaad.

Recente blogs

Introvert, ambivert, een extraverte introvert? | Wat ben ik eigenlijk?

18 april 2019|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Ben je introvert of extravert? Het is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Bij introvert denk je al snel aan iemand die stil is en zichzelf afzondert. Een extravert persoon doet je misschien eerder denken aan iemand die het liefst volop in de aandacht staat en nogal uitgesproken is. Maar tussen die twee uitersten in zijn nog veel meer opties. Een ambivert? Of een extraverte introvert? Waar zou ik onder vallen? En al die labels, doen die er eigenlijk wel toe? Na een workshop 'solliciteren als introvert' draaiden mijn hersenen (lekker introvert!) op volle toeren. Tijd om aan al deze vragen een artikel te wijden!

10 dingen die ik doe als ik veel last heb van menstruatiekrampen

15 november 2022|Zelfliefde, Persoonlijk|

Het maandelijkse feestje. Die uitdrukking is vast bedacht door iemand die zelf niet ongesteld wordt, want ik ken gezelligere feestjes dan dit maandelijks terugkerende festijn. Ik heb er zelf geen geheim van gemaakt dat ik last heb van hevige menstruatiekrampen. Door mijn adenomyose ben ik soms twee weken zoet met dit feestje en dat is - ehm - niet bepaald een feest. Iets wat het me wel heeft geleerd, is om goed voor mezelf te zorgen als de periode daar is. Dit zijn 10 zelfzorg-dingen die ik doe om de menstruatiekrampen te verzachten en de "feestelijke" tijd fijner en kalmer door te komen.

Project Samenwonen | Van mijn huis ons huis maken – een update!

23 februari 2021|Persoonlijk|

Toen ik 2,5 jaar geleden op huizenjacht ging, stond bovenaan mijn wensenlijstje een belangrijk punt: minimaal één extra kamer. Op dat moment was ik hartstikke single. Toch wilde ik er rekening mee houden dat ook op mijn pad vast ooit een Mr. Right zou komen aanwandelen. Je weet maar nooit, dacht ik nog. Nu is het moment daar: het extra kamertje wordt gebruikt als werkkamer door mijn meest favoriete jongen. Project Samenwonen gaat beginnen.