Morning pages | 12 tips voor vrolijke schrijfopdrachten

16 okt 2017 | Positiviteit | 39 reacties

Een tijdje geleden kwam ik de term ‘morning pages’ voor het eerst tegen. Officieel houdt het in dat je iedere dag begint met 3 A4-tjes vol schrijven met alles wat er op dat moment in je hoofd omgaat. Dat vond ik zelf wel erg ambitieus, maar ik bedacht me dat je ook een heel eigen draai kunt geven aan morning pages. Daarom besloot ik het voor mezelf in een ander jasje te gieten: elke dag 5 minuten werken aan een vrolijke schrijfopdracht. Gewoon om aan de vroege ochtend een positieve draai te geven. Daarom zet ik 12 tips voor morning pages op een rijtje. Voor ‘s ochtends in bed, tijdens je ontbijt of desnoods in de bus. Notitieboekje klaar? Schrijven maar!

morning pages tips ideeën schrijfopdrachten

12 tips en ideeën voor morning pages

 1. Leuke plannen. Schrijf voor jezelf één ding op waar je naar uitkijkt deze week en beschrijf dat uitgebreid. Of maak een lijstje met meerdere dingen waar je de komende tijd naar uitziet. Wie weet vormt dat meteen een goed begin van je ochtend.
 2. Terugblik. Schrijf 5 dingen op van de afgelopen week waar je met veel plezier aan terugdenkt. Dat kan iets zijn als een verjaardagsfeest of een mooi compliment, maar soms ook iets nog veel kleiners (zie ook mijn Vaker Vrolijkheid-artikelen als voorbeeld).
 3. Voor een ander. In plaats van iets voor jezelf op te schrijven, kun je ook een lief bericht schrijven voor een dierbare aan het begin van de dag. Schrijf op wat diegene voor jou betekent of wat je zo leuk vindt aan hem of haar. Het leukste is het natuurlijk als je het bericht vervolgens daadwerkelijk naar diegene stuurt.
 4. Droomreis. Beschrijf tot in detail hoe jouw droomvakantie eruit zou zien. Zou je naar de Cariben gaan of juist naar de Noordpool? Zou je een kameeltocht maken of genieten op het strand? Wie weet fleurt het je al op om eens over die reis na te denken. Juist op een sombere winterse ochtend.
 5. Doelen waarmaken. Maak een concreet plan voor een van de punten die op jouw bucketlist staan. Hoe wil je daaraan gaan werken? Welke stappen ga je zetten? Wie of wat heb je daarvoor nodig? Je zult zien dat het vinkje achter dat item op je bucketlist met een goed plan al dichterbij komt dan je denkt.
 6. Trots. Schrijf één ding op dat jou trots maakt. Wat is jouw grootste kracht of wat is iets wat jij hebt weten te bereiken? Je kunt vast wel iets bedenken. Schrijf eens op waarom je daar trots op bent of wat het je heeft gebracht. Wie weet geeft het ook je zelfvertrouwen een kleine boost.
 7. Dag van jouw dromen. Welke dag zou jij ooit nog willen meemaken? Je droombruiloft? De dag waarop je afstudeert? Of de dag waarop je moeder of oma wordt? Of misschien wel de dag waarop je met een kangoeroe op de foto kunt? Neem pen en papier en schrijf in detail uit hoe die dag er voor jou uit zou zien.
 8. Songtekst. Denk aan een liedje dat jou blij maakt en schrijf een stuk van het nummer uit. Laat de woorden op je inwerken, neurie desnoods een beetje mee en zorg ervoor dat het fijne nummer je die ochtend niet meer loslaat.
 9. Zeg het met beeld. Houd je meer van tekenen dan van schrijven? Ook dat kan met ‘Morning pages’! Teken bijvoorbeeld een paar minuten iets uit de losse pols waar je blij van wordt of plak een foto op die jou vrolijk maakt en schrijf daar een kort verhaaltje bij.
 10. Over 10 jaar. Hoe ziet jouw ideale leven er over 1o of 20 jaar uit? Heb je dan misschien een relatie of kinderen of een geweldige baan? Waar zou je wonen? Neem de tijd om in je ‘Morning pages’ op te schrijven hoe jouw perfecte leven er op dat moment uit zou zien. Wishful thinking!
 11. Tips voor jezelf. Is er iets waar jij mee worstelt of waar je regelmatig tegenaan loopt? Sta er dan eens bij stil hoe je dat concreet zou kunnen oplossen en schrijf alle mogelijke tips aan jezelf op. Tijd om daar vandaag eens mee aan de slag te gaan!
 12. Lachmoment. Wat was de laatste keer dat je in lachen uitbarstte? Haal je die situatie nog eens voor de geest en beschrijf in geuren en kleuren wat er gebeurde en wat je daar zo geweldig grappig aan vond. Hopelijk bezorgt het je dan gewoon nóg een keer een lach op je gezicht. En dat op de vroege ochtend!

Heb jij ooit ‘morning pages’ uitgeprobeerd?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

39 Reacties

 1. Marije

  Ik heb heel lang morning pages geschreven en ook echt die drie pagina’s. Vaak ben je dan maar een kwartiertje bezig en die drie pagina’s zorgen er juist voor dat je alles uit je hoofd kan krijgen zodat je de dag zonder zorgen of belemmeringen begint.

  Antwoord
  • Romy

   Wat knap dat je echt die drie pagina’s aanhield voor de morning pages! Ik kan me voorstellen dat het wel een hele fijne manier is om je hoofd leeg te maken en dat je het uiteindelijk sneller af hebt dan je misschien van tevoren dacht.

   Antwoord
 2. Neverdullmoments

  Wat leuk, ik heb hier eigenlijk nooit eerder over gehoord. Leef ik onder een steen? Haha. Het lijkt me een goed concept! Zelf zou ik dan denk ik opschrijven waar ik naar uitkijk op de dag zelf. En daar vervolgens bewust van genieten. Ik ga het eens proberen!

  Antwoord
  • Romy

   Haha, nee hoor ;) Ik had hier tot een paar maanden geleden ook nog nooit van gehoord. Leuk om te horen dat je ook eens een poging wilt wagen :)

   Antwoord
 3. Darina

  Ik vind dit een heel mooi idee om je ochtend mee te beginnen! Op vakanties doe ik dit wel, omdat ik dan meer tijd heb maar ik wil het nu ook wel gaan proberen.

  Antwoord
  • Romy

   Leuk om te horen dat je je weer aan de morning pages wilt gaan wagen! Ik kan me voorstellen dat het vooral op vakantie fijn is, als je er echt de tijd voor hebt.

   Antwoord
 4. Iris

  Ik heb hier ook nog nooit van gehoord. Het klinkt wel ontspannend.

  Antwoord
 5. Maaike

  Ik had hier echt nog nooit van gehoord! Ik snap wel hrt idee van het op papier schrijven van je gedachten zodat je ze een soort van los kan laten. Maar drie vellen is wel veel. Jouw ideeën zijn wat dat betreft beter uitvoerbaar!

  Antwoord
  • Romy

   Drie kantjes vond ik inderdaad ook wel erg veel, zeker als je ‘s ochtends al niet alle tijd van de wereld hebt ;) Goed om te horen dat je mijn ideeën al iets makkelijker uitvoerbaar vindt.

   Antwoord
 6. Josephine

  Het klinkt als een mooi ochtendritueel, waar je vast vrolijk van wordt en inspiratie uit kunt halen. De eerlijkheid gebied te zeggen, dat ik daar ‘s ochtends niet echt tijd voor heb – en de tijd niet voor zal nemen. Ik denk dat ik liever veel tijd neem voor een (rustig) ontbijt. :)

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan me goed voorstellen dat je ‘s ochtends toch liever andere prioriteiten stelt dan de morning pages. Drie kantjes schrijven zou mij ook te ver gaan, omdat ik daarvoor nóg eerder zou moeten opstaan ;) Maar een klein lijstje maken, is gelukkig niet zo heel tijdrovend.

   Antwoord
 7. Sam - singlereadytomingleblog

  Hehe, ik denk dat als ik over mijn droomreis zou beginnen schrijven, ik óf niet meer zou stoppen, óf nog chagrijniger zou worden dat ik daarna moet gaan werken. Leuk artikel wel ;-)

  Antwoord
  • Romy

   Haha, dat is het nadeel van fantaseren over je droomreis inderdaad! :P

   Antwoord
 8. Liese

  Ik denk dat je er bij mij voor het eerst over hebt gelezen! Ik schrijf iedere dag die morning pages, maar noem ze zelf liever ‘drie bladzijden die me een aangenamer mens maken’ :-) Het vraagt me 25 minuten ongeveer, even lang als ik moet pendelen met de trein en heb het er voor over! (ik ontbijt dan ook pas aan mijn bureau) Het helpt me echt om nare gedachten op te vegen en nu vinden meer en meer ideeën hun weg op papier. Want daar gaat het eigenlijk ook om, ruimte vinden voor creativiteit. Veel succes met jouw varianten :-)

  Antwoord
  • Romy

   Ik las inderdaad laatst dat je ook morning pages schrijft. Zo leuk dat je dat doet! Daarvoor was ik de term al volgens mij eens in Flow tegengekomen :) Ik vind het echt een inspirerend idee. Zo te horen kunnen de morning pages je echt heel erg goed doen. En als je er in de trein aan kunt werken, is het meteen een fijne manier om de treinreis door te komen. Dankjewel voor je leuke reactie :)

   Antwoord
  • Liese

   Haha ik voelde me al vereerd :-) maar niemand kan tegen de Flow op! ;-)

   Antwoord
 9. Amy

  Wat een leuke ideetjes! Ik sta vaak op met een hoofd dat al ontploft van alle gedachten en heb besloten om nu ‘s ochtends tijdens mijn ontbijt enkele pagina’s te lezen. Zo begin ik de dag al wat rustiger en dat helpt. Maar schrijven is ook een goed plan, omdat je dan actief aan de slag moet.

  Antwoord
  • Romy

   Lezen is inderdaad ook een goede manier om je hoofd ‘s ochtends leeg te maken. Ik ben benieuwd of je het schrijven ook eens gaat uitproberen :) Omdat het wat actiever is, zou het misschien ook een goede start van de dag kunnen zijn.

   Antwoord
 10. Iris

  Leuke tips! Ik schrijf elke ochtend voordat ik ook maar iets anders doe, oké ik zet eerst een kop thee, maar iets met een scherm raak ik nog niet aan. Ik vind het heerlijk rustig.

  Antwoord
  • Romy

   Dat klinkt als een heerlijke, rustige start van de dag. Wat goed dat je de ochtend ook bewust zonder beeldschermen begint :)

   Antwoord
 11. Anna

  Wat een goed idee, lijkt mij ook heerlijk ontspannend om zo de dag te beginnen! Er was ook een tijd dat ik zulke dingen opschreef voor het slapen gaan, misschien moet ik dat maar weer eens oppakken.

  Antwoord
 12. Madelon

  Wat een leuk idee zeg, hier had ik nog niet eerder van gehoord! Helaas is de ochtend bij mij vaak nogal gehaast of met een vaste routine. Maar iedere dag wat schrijven vind ik wel een erg mooi streven. Als het niet in de ochtend is, dan wel in de avond. Mooie inspiratie heb je ook gegeven!

  Antwoord
  • Romy

   Je kunt er inderdaad ook gewoon ‘evening pages’ van maken. Dan werkt het vast net zo fijn! :)

   Antwoord
 13. Loes

  Leuk is dit zeg! Echt een leuk idee om je dag te beginnen, lekker nadenken over fijne dingen.

  Antwoord
 14. Cassandra

  Ik heb ‘s morgens echt nooit zin om te schrijven, het zijn voor mij eerder evening pages. Zo kan ik met een leeg hoofd op men gemak in slaap vallen!

  Antwoord
  • Romy

   Dat is ook een goede optie natuurlijk! Je kunt dit soort pagina’s om je hoofd leeg te maken eigenlijk gewoon op elk moment van de dag schrijven :)

   Antwoord
 15. Lieke

  Wat een supergoed idee! Leuk om mee aan de slag te gaan nu ik vakantie heb! ? Fijne week!

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk om te horen dat je er in de vakantie mee aan de slag wilt gaan. Geniet van je herfstvakantie! <3

   Antwoord
 16. Annika

  Leuk! Ik ben alleen wel bang dat ik dan opeens een stuk vroeger moet gaan opstaan. Dit zou meer een middagding zijn voor mij.

  Antwoord
  • Romy

   Je kunt het inderdaad ook gewoon in de middag oppakken. Dan maak je er gewoon ‘afternoon pages’ van :)

   Antwoord
 17. Justine

  Wat een leuk idee! In principe doe ik wel zoiets, maar dan s avonds. Ik doe dit overigens alleen op reis en soms sla ik wel eens een dag over, maar in principe krabbel ik van alles in mijn dagboek. Een paar dingen die ik doe is lijstjes maken, dagelijks opschrijven wat de hoogtepunten waren, ‘brieven” schrijven en soms schrijf ik ook wel eens mooie quotes op. :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat onwijs leuk dat je op die manier van je afschrijft en meteen dingen vastlegt die misschien op reis zijn gebeurd of die door je hoofd heen schieten. Het lijkt me ook heel leuk om die pagina’s dan later nog eens te kunnen teruglezen :)

   Antwoord
 18. Evelyne

  Het idee is leuk en mooi, maar helaas heb ik hier geen tijd voor ‘s ochtends. Ik zou het dan eerder ‘s avonds doen dan.

  Antwoord
  • Romy

   Dat kan natuurlijk ook! Dan kun je door dit soort pagina’s je hoofd leegmaken voordat je gaat slapen.

   Antwoord
 19. Nesrin

  Ik had hier nog nooit eerder over gehoord. Ik denk dat ik hier de tijd niet voor neem/wil nemen ;-) maar het idee vind ik mooi.

  Antwoord
 20. Nikita

  Met mijn halfuurtje klaarmaaktijd (dan moet ik gewoon aan de deur staan om naar de bushalte te gaan), heb ik niet echt tijd voor morning pages. Maar ik gebruik zulke lijstjes wel als ik me slecht voel en ik iets nodig heb om me op te peppen en er niet direct een persoon is die dat kan. Ik schrijf dan vaak mijn dankbaarheidsmomentjes op of waar ik naar uitkijk. Als ik het gevoel heb dat er komende tijd niks leuks gepland is en ik hopeloos veel stress of verdriet heb, of down ben, dan helpt dat mij altijd. Dan is dat net het extra duwtje wat zegt: ‘Komaan Nikita, nog eventjes. De leuke dingen komen er zo weer aan’. En dan kan ik er weer tegenaan!

  Wat ik ook doe ‘s ochtends op een schooldag is bedenken welke lessen ik heb of wat we gaan doen en meestal is daar altijd wel iets bij waar ik naar uitkijk. Op vrolijke ochtenden maakt dat mijn ochtend meteen goed, en op moeilijkere dagen geeft me dat toch een reden en motivatie om op te staan. Dus het heeft altijd een mooi effectje :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat fijn dat dit soort lijstjes jou ook heel erg kunnen helpen! Misschien niet in de ochtend, maar wel op een ander moment waarop je even een oppeper kunt gebruiken :)
   En zo fijn om te horen dat je vaak voorafgaand aan een schooldag even stilstaat bij waar je die dag naar uitkijkt. Ik kan me voorstellen dat dat op zich al een hele fijne manier is om de dag goed te beginnen.

   Antwoord
 21. Vivian

  Ik vind het idee van morning pages ook heel mooi! Even tijd voor jezelf zo aan het begin van de dag, lijkt me heel fijn. Ik zie hier ook een heleboel leuke ideetjes tussen staan die niet veel tijd hoeven te kosten maar tóch even een vorm van aan jezelf werken zijn, en dat spreekt me wel aan! Ik ga eens kijken of ik het op de één of andere manier kan gaan gebruiken, in ieder geval op vrije dagen voor ik begin met studeren of wat ik dan ook maar ga doen :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk om te horen dat er in mijn lijstje met ideeën een paar suggesties staan die jou aanspreken. Ik ben heel benieuwd of je uiteindelijk daadwerkelijk met de morning pages aan de slag gaat en voor welke optie(s) je gaat :)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs