motivatie om te sporten

Motivatie om te sporten – waar haal ik die vandaan? 9 tips!

 • 20 april 2023
 • 9 Reacties
Categorieën: Lifestyle

SPORTEN! Het staat in hoofdletters in mijn agenda voor de maandagavond. Of ik zin heb? Neuh. Of ik ga? Ja. Ik ben zeker geen die-hard sporter die vier keer per week met gewichten staat te zwaaien (zou willen dat ik het wel was, maar echt zin heb ik daar niet in!). Maar ik sta wel trouw elke week een keer op mijn hardloopschoenen en neem regelmatig allerlei pilateshoudingen aan op mijn yogamat. Of dat altijd zonder tegensputteren gaat? Nee hoor. Ik kan soms ook wel honderd leukere dingen bedenken dan sportief bezig zijn, maar ik probeer wel altijd te gaan. Dit zijn 9 dingen die ik doe om mijn motivatie om te sporten aan te zwengelen.

1. Sport met de juiste intentie

Sporten doe je in mijn ogen niet omdat je zo nodig van dat ene buikvetje af wilt. Je bent ook prachtig zonder een afgetraind lijf. En die drie kilo eraf maakt je niet opeens een fantastischer mens dan je al bent. Ik heb in het verleden juist té fanatiek gesport met de verkeerde reden. Ik wilde hyperslank zijn en vond dat ik hoe dan ook iedere dag twee uur moest sporten. Voor mijn lichaam was dat destijds eerder slopend dan gezond. Sindsdien ben ik heel anders naar sporten gaan kijken. Dat heeft het voor mij ook veel leuker gemaakt.

Sporten doe ik niet omdat ik pas perfect ben als ik sport of als ik slank ben en blijf. Sporten doe ik omdat het me fit maakt, omdat ik er mijn hoofd mee leegmaak en omdat ik het belangrijk vind om goed voor mijn lijf te zorgen. Sinds ik met die intentie ga sporten, vind ik het veel leuker om te gaan doen.

Kijk eens wat voor jou dé (goede) reden is om te gaan sporten. En als je merkt dat jij vooral sport omdat je je lichaam niet mooi genoeg vindt of omdat je jezelf wil bewijzen, probeer er dan anders naar te kijken. Ga bij jezelf na: wat zou een lievere en gezondere reden zijn voor mij om te sporten? Kun je daarin milder zijn voor jezelf? Past een andere sport daar misschien beter bij?

Ik heb bijvoorbeeld een perfectionistisch stemmetje in me dat wil doorgaan tot het bittere eind bij een work-out en graag alles geeft. Maar in drukke periodes is dat niet het beste voor mij. Dan ga ik weer bij mezelf na “Met welke intentie sport ik?”. Dat is niet om mezelf af te matten en alles te geven, wel om uit mijn hoofd te komen, mijn energie op peil te houden en gezond te blijven. Soms past het dan beter als ik bijvoorbeeld pilates doe in plaats van een “15 minute power work-out”.

motivatie om te sporten 6
motivatie om te sporten 7

2. Vind dé sport die bij jou past

Bij gym was ik meestal een waar drama. Ik kon superhard rennen en was hartstikke lenig, maar in bijna alle balsporten was ik een ramp. Ik kon nog geen volleybal raken, was te klein voor basketbal en kon met mijn bescheiden lengte (mijn groeispurt kwam later pas!) niet al te hoog en ver springen. Je begrijpt: de gymlessen waren niet mijn favoriet in het lesrooster. Pas later kwam ik tot hét eureka-besef dat je ook gewoon een sport kunt vinden die je wél leuk vindt.

De sportschool is een beetje de standaard manier om te sporten tegenwoordig. Maar als dat niet bij je past, kun je het ook compleet anders aanpakken. Ik vind er zelf bijvoorbeeld niets aan om op een loopband met uitzicht op de parkeerplaats vijf kilometer hard te lopen, maar word wél heel blij van buiten joggen. Ik houd niet zo van de überfanatieke HITT-lesjes in de sportschool waar Bart naartoe gaat (“En nu gaan we 5x 20 seconden aan een rekstok hangen en jezelf optrekken” – euh, hoe dan?!), maar ik vind spinning, pilates en power yoga dan weer wél heel leuk.

Als jij vaak roept dat “sporten niet jouw ding is”, kijk eens of er een manier is om het wél jouw ding te maken.

 • Overweeg groepslessen in plaats van individueel sporten als je motivatie om te sporten soms ver te zoeken is.
 • Kijk naar een meer speelse sport (zoals volleybal, badminton of honkbal) als je niet zo van de sportschool bent.
 • Neem een abonnement op de sportschool als je wat structuur mist. Of kijk of een personal trainer of een sportprogramma iets voor je is.
 • Of sport juist thuis met work-outs van YouTube als naar de sportschool gaan voor jou te veel geregel is.
 • Denk out-of-the-box. Minder bekende sporten als boulderen (klimmen zonder touw), baantjes trekken en stijldansen kunnen ook heel leuk zijn.
 • Zoek een binnensport als je een mooi-weer-sporter bent en daarom soms je sportmotivatie kwijt bent.
 • Zoek een buitensport als je juist niet zo van de sportschool met de luide muziek en de loeiende airco bent.
 • Ben je geen fan van de “harde” en felle sporten? Overweeg yoga of pilates of maak vaker een fietstocht. Ook dát is een manier om meer te bewegen.
motivatie om te sporten 4
motivatie om te sporten 3

3. Zwengel je motivatie om te sporten aan met een mooie sportoutfit

Ja, ik vind dat dat dus écht bijdraagt aan de motivatie om te sporten. Ik sportte voorheen in een oude joggingbroek die ik al acht jaar (say what?) had en waar sinds kort een klein gaatje in te zien was. Eerder droeg ik daar vaak een simpel shirtje op. Maar sinds een tijdje ben ik het wat professioneler gaan aanpakken. Ik hardloop elke week en ook al heb ik geen wedstrijdplannen en ligt mijn tempo totaal niet op amateur-wedstrijdniveau, ik gun het mezelf toch om er in een echte hardlooplook bij te lopen. Ook heb ik voor yoga een fijn zittende yogabroek. Dat sport zoveel prettiger!

Bof ik even dat ik bij Protest wat mocht uitzoeken en daar dé nieuwe hardloopkleding vond die mijn hardlooprondjes extra leuk maakt. Ik heb nu een fijn hardloopvest (mijn oude vest had bungelende koordjes, wat echt een regelrechte ramp is als je hardloopt!) dat ook lekker warm en zacht is. En ik draag hier mijn nieuwe joggingbroek van Protest. Zonder gaten uiteraard en met een heerlijk zacht stofje. Trouwens, de stof is zelfs zó zacht dat ik de broek stiekem ook graag draag als ik niet sportief bezig ben geweest.

Overigens kan ook voor andere sporten een goede outfit je motivatie om te sporten vergroten. Koop voor je wekelijkse baantjes-trek-sessie bijvoorbeeld fijne dames zwemkleding waarin je je prettig voelt én die mooi staat. Of koop een mooie bikini of in het bijzonder een toffe halter bikini als je je daarin op je mooist en prettigst voelt. Goede sport- én zwemkleding kan een sportuitstapje echt een leuker vooruitzicht maken én het maakt het sporten zelf fijner. Geen onnodig gezweet, schoenen die niet lekker zitten of omhoog schietende zwemkleding meer!

4. Prik een moment in je agenda (en verzin geen smoesjes)

Dit is mijn beste tip voor meer motivatie om te sporten. Ik prik elke week al aan het begin van de week een dag en moment waarop ik ga sporten. Meestal reserveer ik op maandagavond een moment om te hardlopen. Dan heb ik het ook meteen gehad (dit klinkt nu alsof sporten een vreselijke bezigheid is, dat valt gelukkig alles mee!). Ik blok het alvast in mijn agenda, geef aan Bart aan dat ik om die tijd aan het sporten ben en kan er zo niet meer omheen.

Natuurlijk verplaats ik mijn sportafspraak met mezelf weleens als ik me echt niet lekker voel of als het regent dat het giet, maar dan plan ik wel meteen een nieuwe datum voor die week (vaak de avond erop). Het fijne hieraan is dat je geen “Goh zal ik nu sporten of ga ik vanavond lekker thuis blijven?”-dilemma’s hebt. Want ja, die avond bankhangen klinkt uiteraard aanlokkelijker. Maar dat voelt niet als een optie als ik de afspraak met mezelf heb gemaakt om die avond te sporten.

5. Verzamel een leuke playlist (van podcasts, series of luisterboeken)

Podcasts zijn voor mij hét ding dat veel activiteiten leuker maakt. Ik luister podcasts en luisterboeken tijdens het schoonmaken, tijdens het autorijden en ook graag tijdens het sporten. Ik hoor van meer mensen dat dit hen extra motivatie om te sporten geeft. Een rondje hardlopen is minder saai als je ondertussen vele pagina’s van je lievelingsboek kunt lezen (of “leesluisteren”) of als je lievelingspodcast door je oren klinkt. Terwijl je op de spinningfiets zit of kilometers maakt op de hardloopband kun je ook prima een aflevering van een luchtige serie kijken. Zo gaat de tijd sneller voorbij dan je denkt en kan sporten zelfs iets worden om naar uit te kijken.

motivatie om te sporten 2

6. Maak het haalbaar en overdrijf het sporten niet

Eén keer per week hardlopen vind ik heerlijk. Daarnaast wandel ik elke dag en doe ik meestal één keer per week thuis yoga of pilates. Voor mij is dat een lekker laagdrempelig en prima sportritme. Wie weet ga ik ooit naar twee keer hardlopen per week, misschien ook niet. Dat is volgens mij ook juist de truc om de motivatie om te sporten vast te houden. Als jij in één keer van nooit sporten naar vier sportschoolbezoekjes per week gaat, dan komt daar waarschijnlijk sneller de klad in dan als je het kleiner maakt.

Begin eens met één keer per week sporten. Vind je de pilateswork-outs van een uur nog te zwaar? Start met iets van 20 minuten. En ga niet meteen fanatiek drie kilometer aan één stuk door hardlopen met nul ervaring (is ook niet te best voor je enkels!), maar begin desnoods met 500 meter hardlopen, dan een stukje wandelen en dan weer even hardlopen.

Zo bouw je succeservaringen op waarbij je merkt dat je het kunt én volhoudt. Dat is veel motiverender dan na een paar keer merken dat het niet lukt en daarom maar de handdoek in de ring gooien.

7. Begin met meer wandelen

Is je motivatie om te sporten ver te zoeken? Je kunt ook elke dag een X aantal stappen zetten. Wandelen is laagdrempelig, leuk en ook nog praktisch (je komt ermee van A naar B). Toen ik zelf ziek was, was het bijvoorbeeld beter voor mij om niet te fanatiek te sporten. Wel was het goed voor me om elke dag voor mijn blokje om buiten te zijn en zo uit mijn kantoorstoel te komen. Dus zorgde ik dat ik elke dag minimaal een half uur (vaak wel langer) buiten liep. Al met al ben je zo alsnog sportiever bezig dan iemand die bijvoorbeeld een half uurtje hardloopt per week en verder vaak de auto pakt.

Kijk eens hoe je wandelen kunt inbouwen in je leven. Stap bijvoorbeeld een halte eerder uit de bus naar je werk of parkeer je auto iets verderop, zodat je ’s ochtends al een wandeling erop hebt zitten zonder dat je het doorhebt. Of laat de hond van een bekende uit als stok achter de deur. Wist je dat er zelfs apps bestaan waarmee je kunt aanbieden om honden in de buurt uit te laten? Dat kan onder meer via Rover of via Beep for Help.

motivatie om te sporten 8

8. Houd het “Wauw, I did it”-gevoel van tevoren vast

Het gevoel na het sporten is iets waar weinig tegenop kan. Als ik dan tóch, soms met enige motivatiestruggles, heb hardgelopen of een work-out heb gedaan, voelt het een beetje alsof ik de wereld aankan. Of in elk geval alsof ik iets goeds heb gedaan. De energie stroomt door je lijf en je weet “Vanaf nu kan ik op de bank ploffen en hoef ik niet meer te sporten!”. Ik vind dat zo fijn voelen dat ik mezelf dát gevoel al voorstel voordat ik ga sporten. Dat geeft mij meteen extra motivatie om te sporten.

Wat ook helpt voor extra motivatie om te sporten? Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht voor na het sporten. Ik sport meestal op een dag dat Bart kookt en ga dan vlak voor het eten hardlopen. Het idee dat ik daarna mijn tanden in een lekkere pastamaaltijd kan zetten, voelt als een heerlijke beloning. Een aflevering van mijn serie kijken of een warme douchebeurt nemen motiveert natuurlijk net zo goed.

Zoek iets wat voor jou als een beloning voelt en stel jezelf dat zo levendig mogelijk voor als je even niet zo’n zin hebt in een sportsessie.

9. Focus op jezelf en vergelijk niet met anderen

Ik ken hardlopers die zonder moeite elke week 16 kilometer rennen, die trainen voor halve (of zelfs hele) marathons of die minder hijgend en puffend thuiskomen dan ik. Maar dat maakt niet dat ik niet goed genoeg ben als sporter met mijn 4,5-kilometer-rondjes. Net zo goed ben je niet een mindere sporter als je mensen in de sportschool naast je ziet trainen die slanker of gespierder zijn dan jij, die meer ervaring hebben of die alle apparaten van voor tot achter kennen.

Focus op waarom jij sport en op de stappen die jij zet. Sporten doe je niet om indruk te maken of om anderen te overtreffen. Doe het voor jezelf en stop met vergelijken met anderen. Dan ligt de drempel al een heel stuk lager.

Nog een tip: voel je niet verplicht om in apps je scores, tijden en progressie bij te houden. Ik registreer bijvoorbeeld nooit hoe snel ik hardloop en of er verbetering in zit. De ene keer voel ik me energieker dan de andere keer, dus het kan best zijn dat ik een keer vijf minuten langer doe over hetzelfde hardlooprondje. Who cares? Ik héb gesport. Dat is waar het om gaat.

Wat voor sport doe jij en hoe houd jij je motivatie om te sporten vast?

1 2
sporten

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Janne 20 april 2023 op 7:18 am - Beantwoord

  Een andere manier om je motivatie om te sporten te verhogen kan zijn om met vrienden te sporten. Zo ga ik bijvoorbeeld graag wandelen of fietsen met mijn ouders en doe ik elke donderdagavond dezelfde groepsles waar ik altijd lekker bij kan praten met de mensen die ik er heb leren kennen! Vandaag ben ik best wel moe, maar ik ga toch sporten vanavond omdat ik anders m’n bijpraat-uurtje mis 😀

 2. Daenelia 20 april 2023 op 9:13 am - Beantwoord

  Ik geloof niet dat motivatie een ding is voor mij, bij sporten. Ik vind het zeker niet mijn hobby, maar voor mij werkt het het beste als iets een gewoonte is. Het is een gewoonte dat ik zaterdag sport. Het is een gewoonte dat ik na het rondje met de hond wandelen (ook een gewoonte van 25 minuten) de trappen neem naar de zesde verdieping. (ja, we hebben een lift …) Motivatie vinden is … onmogelijk. Want dan wacht je in principe op een moment of een gebeurtenis waardoor je ineens een sportbeest blijkt te zijn. En dat worden we nooit, want de mens is er juist op uit om ongemak te ontlopen. En sporten, wat je ook doet, is ongemak. En ik accepteer dat, wandel elke dag alleen al met mijn hond minimaal 60 minuten, ik loop of fiets alles wat binnen 5 km is en dat is de enige manier die voor mij werkt.
  Het is gewoon een stom deel evolutie, dat wij mensen ons lichaam onderhouden door te bewegen en tegelijk een drijfveer hebben om zo veel mogelijk energie te besparen. Daar boks je elke keer tegenop.

 3. Geke 20 april 2023 op 5:33 pm - Beantwoord

  Ik heb niet echt een probleem om mezelf te motiveren om te sporten. Want: dat wil zeggen dat ik geen grote gezondheidsproblemen heb en dus kan en mag sporten. Een tijd heb ik niet gesport omwille van hartritmestoornissen dus blij dat het nu wel weer kan. Wel heel rustig.
  En dan heb ik veel aan je tips in punt 9, namelijk het niet vergelijken. Want dat zou k nog wel eens doen en mezelf dan waardeloos vinden want iedereen anders loopt sneller.
  Maar gewoon het feit dat ik nu alle lessen van start to run gedaan heb (en de laatste nog wat herhaal tot ik weet hoe verder), daar mag ik best blij mee zijn. Al loop ik dan zeker nog geen 5 km omdat ik zo traag loop (maar: hartslag onder controle houden), het is meer dan ik vorig jaar kon.
  En ook natuurlijk dat ik gewoon zonder smoesjes 3 keer in de week ervoor naar buiten ga, nog iets wat gewoon goed is 🙂
  Hopelijk kan ik zo opbouwen om weer te skeeleren, want dat is wat ik echt graag doe.

 4. Odetta 23 april 2023 op 1:31 pm - Beantwoord

  Ik train sinds 3 maanden 2x in de week bij de fysiotherapiepraktijk.
  Mijn doel is om fitter te worden en af te vallen, want dat was wel erg nodig.
  En inmiddels ben ik een aantal kilootjes kwijt.
  Ik word daar goed begeleid. Er wordt gekeken wat mijn lichaam aankan.
  En mijn lichaam wordt uitgedaagd, zodat ik ook weer niet te licht train.
  Ik vind het daar heel erg prettig en het is bij mij om de hoek, zodat ik gemotiveerd blijf.
  Ook loop ik altijd naar mijn werk en zo wordt het op die manier wat leger in mijn hoofd.

  • Romy 23 april 2023 op 10:10 pm - Beantwoord

   Wat ben je goed bezig zo te horen! Superknap dat je al meerdere kilo’s kwijt bent op deze manier én dat het sporten ook fijn en leuk voelt. Ik kan me voorstellen dat die begeleiding heel fijn is. Soms is het ook best lastig om zelf in te schatten wat je aankunt en om jezelf te verbeteren maar ook weer niet te veel. Dan is het heel fijn als iemand je er persoonlijk bij kan helpen 🙂

 5. Saskia 23 april 2023 op 9:17 pm - Beantwoord

  Ik skate weer steeds vaker en wil ook vaker gaan wandelen en morgen wat attributen voor sporten thuis gaan halen. Gewoon om lekker bezig te zijn en blijven. Ook wil ik het ringfitten weer oppakken, Switch staat weer beneden dus kan er deze week weer mee aan de slag.

  • Romy 23 april 2023 op 10:08 pm - Beantwoord

   Superleuk! Skaten is ook een heerlijke manier om sporten én lekker bezig zijn te combineren, en nog van het weer buiten te genieten ook 🙂

 6. Patricia 29 april 2023 op 8:28 pm - Beantwoord

  wij gaan 2 a 3 keer per week sporten en nu we hulp hebben gevraagd aan een personal trainer die een schema voor onsheeft gemaakt en wij in de sportschool wat extra in de gaten worden gehouden lukt het aardig. We merken ook wel al verschil in de oefeningen die wat makkelijker gaan dus dat is fijn. Een nieuwe goeie outfit zou misschien ook wel een goed idee zijn haha

  • Romy 4 mei 2023 op 10:22 pm - Beantwoord

   Supergoed bezig! Iemand die je coacht bij het sporten, kan inderdaad al enorm helpen als stok achter de deur 🙂
   Enne, gewoon doen, die nieuwe outfit! Mijn ervaring is dat dat de sportzin nog groter kan maken.

Recente blogs

Blij Lijstje #77 | Lievelings-inzicht, lepel-lol & livegang

10 juni 2024|Persoonlijk|

Afgelopen weekend was een volle maar onwijs leuke bedoening. Ik balanceerde op 20 meter hoogte op touwbruggen tussen de bomen en zoefde ziplinend over het water. Weer even het kind in mij terugvinden tijdens dat dagje klimmen in Drenthe was een blijmaker op zich. Ook blij werd ik van een mindblowing inzicht over mijn gekke theelepel-trekjes en een mooie quote die in één klap heel veel voor mij veranderde. En oh ja, ik werd ook heel blij van iets spannends wat vandaag staat te gebeuren. Iets met de livegang van een kleurrijk stukje internet van mijn hand. Dat en meer fijne blijmakers van de afgelopen weken verzamelde ik weer allemaal op dit lijstje.

Beter slapen? 15 tips voor een goede nachtrust!

21 februari 2020|Lifestyle|

Vrolijk de dag doorkomen begint met een goede nachtrust. Al is het maar omdat het niet helpt als je de dag begint met knallende koppijn, drie snoozesessies en vooral frisse zin in het moment dat je 's avonds weer je kussen zult zien. Goed slapen is dus nogal belangrijk! Meestal ben ik gelukkig vrij snel in dromenland en word ik uitgerust wakker, maar zo nu en dan lig ook ik eerst een tijdje naar het plafond te staren. Deze 15 tips voor een goede nachtrust helpen mij om alsnog als een roosje in slaap te vallen.

Ik ben huiseigenaar! | Over sleutels, emoties en vreugdedansjes

5 maart 2019|Persoonlijk|

Ja! De dag die ik wist dat zou komen, is eindelijk hier. In december leek 4 maart nog wel eindeloos ver weg, maar toch was gisteren echt het moment daar. Ik kreeg de sleutel van mijn huis in handen gedrukt. Mijn eerste eigen stekkie is een feit. Een heel onwerkelijk, geweldig en bijzonder gevoel! Hopelijk zijn jullie mijn huizenpraat nog niet zat, want ik kon het niet laten de gelegenheid aan te grijpen voor een enthousiast artikel over deze mega-mijlpaal.