Een brownie maken in maar 3 minuten klinkt niet verkeerd, toch? En het wordt nog beter: je hoeft er alleen de magnetron voor aan het werk te zetten. Met dit recept maak je eenvoudig een brownie in een mok. Een mugbrownie dus! Je hoeft er enkel een paar ingrediënten voor door elkaar te roeren. Zet de mok daarna in de magnetron. Dan doet die de rest voor je en kun jij straks een heerlijk smeuïge brownie uit je mok oplepelen. Makkelijk én heel lekker. In ons vorige huis hadden we geen magnetron. Maar sinds we er één hebben, ben ik niet bij dat ding weg te slaan. Alleen al voor dit recept: mugcake met chocola.
Mugcake met chocola: brownie uit een beker
Een brownie uit een beker klinkt alleen al onweerstaanbaar, toch? Brownies zijn altijd goed (ken je bijvoorbeeld mijn zoete-aardappelbrownies al?). Maar voor deze mugcake met chocola hoef je ook nog eens de oven niet aan te zetten. Dat is nog eens makkelijk brownies bakken! Al zolang ik wist dat we in de nieuwe keuken een magnetron zouden krijgen, keek ik ernaar uit om me eens aan een mugcake met chocola te wagen. Sinds mijn eerste keer proberen heb ik deze mugbrownie al oneindig vaak gemaakt. Hij is zó lekker. Smeuïg van binnen en stevig van buiten. En lekker zoet, zonder dat het té zoet wordt.
Een mugcake met chocola is wat mij betreft ook het ideale koude-dagen-tussendoortje. Move over, warme chocolademelk met slagroom. Zo’n mugcake vult een stuk beter en heeft ook de heerlijke smeuïgheid van een brownie.
En oh ja, in deze mugbrownie zit ook nog wat fruit verstopt. Kersen om precies te zijn! De combinatie van kersen en chocola is goddelijk. En in de magnetron worden de kersen lekker zacht en gaat de smaak ervan door de hele mugcake heen. Superlekker!

Hoe kun je een mugcake maken in de magnetron?
Een mugcake maken is zo makkelijk als maar kan. Je doet een aantal ingrediënten (waaronder meel en plantaardige melk) bij elkaar in een mok, roert alles goed door en zet de mok dan zo’n 2 minuten in de magnetron. Daarna is het een kwestie van wachten op het piepje en merken hoe je keuken langzaam maar zeker al heerlijk naar chocola begint te ruiken. Dan is je mugcake direct klaar om je lepel in te zetten.
Er bestaan allerlei soorten mugcake-recepten. Je kunt bijvoorbeeld ook een gezonde mugcake maken met appel of een mugcake met pindakaas en banaan. Maar voor deze variant gooi ik het over de chocolade-boeg. Want waarom niet? Deze mugcake noem je ook wel een mugbrownie. En hij is nog gezonder dan je zou denken ook. Er liggen twee stukjes pure chocola bovenop de mugcake, maar verder bevat hij zo goed als alleen maar gezonde ingrediënten.

Waar moet je op letten als je deze mugcake met chocola maakt?
Bij de magnetron steekt de temperatuur best wel nauw. Elke magnetron werkt weer anders. Het is daarom belangrijk om je mugcake goed in de gaten te houden als je hem maakt. Afhankelijk van je magnetron kan het zijn dat jouw mugcake met chocola al iets eerder klaar is of juist langer nodig heeft om warm te worden. In onze magnetron was de mugcake perfect na 1,5 minuut op 800 Watt. Je kunt het beste je magnetron instellen op 1 minuut en 15 seconden en dan checken of de mugcake al goed is of nog wat langer nodig heeft. De mugcake is klaar zodra de buitenkant stevig is en de binnenkant lekker smeuïg.
Dubbelcheck verder dat je een mok gebruikt die tegen de warmte van de magnetron kan. Vaak staat onderop een mok gedrukt of hij wel of niet in de magnetron mag.
Oh ja, verwacht niet dat de mugcake net een echte cake is. Hij is iets smeuïger en zachter van binnen dan een gewone cake. Logisch, want de samenstelling van ingrediënten is anders én een magnetron is geen oven. Maar lekker is deze mugcake met chocola hoe dan ook!

Recept mugcake met chocola (vegan)
Stond jij ook al aan bij het lezen van de woorden “brownie” en “3 minuten” in één zin? Dan is deze mugbrownie zeker een aanrader om te maken. Je maakt de mugcake met chocola in maar 3 minuten en hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. En het eten ervan is echt een feestje. Alsof je jezelf op warme chocolademelk trakteert, maar dan nog veel beter! Zo maak je deze mugcake met chocola als heerlijke traktatie voor jezelf (of anderen):

Mugcake met chocola en kersen (vegan)
Equipment
- Magnetron
- Mok die in de magnetron kan
Ingrediënten
- 17 gram havermeel evt. glutenvrij (is ook zelf te maken door havermout fijn te malen met de keukenmachine)
- 15 gram cacaopoeder
- 45 gram kersen uit de diepvries (ze hoeven niet ontdooid te zijn!)
- 40 ml plantaardige melk bijv. amandelmelk
- 1 ½ el ahornsiroop of agavesiroop
- ½ tl vanille-extract
- 2 stukjes pure chocola (of meer!)
Instructies
- Doe de havermeel, cacaopoeder, ahornsiroop, plantaardige melk, vanille-extract en kersen bij elkaar in een magnetronbestendige mok. Roer goed door totdat je geen klontjes meer ziet.
- Leg dan twee stukjes pure chocola (of meer!) bovenop de mugcake.
- Zet de mugcake in de magnetron op 800 Watt voor ongeveer 1,5 minuut. Let op: elke magnetron werkt anders. Dus ik raad aan om de magnetron in de gaten te houden zodra die aan staat. Haal de mugcake er zo nodig al iets eerder uit of laat hem juist iets langer staan.
- Strooi kokosrasp over de mugcake en dan… oplepelen maar!

Nog meer simpele maar lekkere baksels
Ik ben gek op bakken, maar vind bakken wel het allerleukst als ik niet te lang in de keuken hoef te staan voordat er iets lekkers uit de oven (of magnetron) rolt. Dat zit met deze mugcake met chocola helemaal goed. Dit zijn nog meer simpele maar verrukkelijke (oven)baksels die ik graag maak:
- Perenmuffins met amandel
- Chocolademuffins met Oreo
- Vegan Earl Grey-muffins
- Ontbijttaart met blauwe bessen
- Gezonde ontbijtbrownie met warme kersen
Heb jij al eens een mugcake geprobeerd te maken?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Blij Lijstje #72 | 58202 dozen, 50 bloembollen, 5 traprensessies & 1 mooi besef
Zo. De afgelopen weken waren een tamelijke achtbaan. Tussen de korte nachten en "In welke doos zit dít nu weer?"-zoekacties door een heel mooie achtbaan eigenlijk vooral. Ik schreef driftig mee met alle fijne, blije en grappige momenten die op mijn pad kwamen. Van bijna-overdatum-chocotoetjes (wat jammer nu!) tot cadeaus voor mezelf. Van baby's bij vriendinnen tot balletjes bij IKEA. En van volle tv-gidsen tot een heel mooi besefmoment. Dit is al mijn blijheid van de afgelopen weken op een rij.
Een inkijkje in ons thuiskantoor met botanisch interieur
Een tijdje geleden moest mijn logeerkamer eraan geloven. De samenwoonplannen van Bart en mij vroegen om een flinke make-over. Aangezien er in twee jaar tijd slechts één logé (mijn broertje) van mijn logeerkamer had genoten, besloten we het logeerbed te vervangen door een gloednieuw bureau. Samenwerken aan de eettafel en zo meegenieten van elkaars Zoom-calls of snelle tikgeluiden is voortaan niet meer nodig. We hebben ons eigen thuiskantoor met botanisch interieur. Zo kan vriendlief voortaan zijn IT-problemen tussen de plantjes oplossen.
Hooggevoeligheid accepteren (inclusief de mindere kanten) – soms een uitdaging!
Dat het stempeltje hooggevoelig op mijn voorhoofd past, weet ik inmiddels wel. Dat label heeft voor mij heel veel verduidelijkt en makkelijker gemaakt. Maar dat stickertje op mezelf drukken, is wat anders dan het accepteren. Ik merk de laatste tijd dat ik stukjes van die hooggevoelige kant soms onbewust probeer weg te poetsen. Zullen mensen me niet een zeurpiet vinden? Anderen hebben hier toch ook geen last van? Moet ik nu alwéér alleen zijn? Hooggevoelig zijn én hooggevoeligheid accepteren blijken twee aparte dingen.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…