Een brownie maken in maar 3 minuten klinkt niet verkeerd, toch? En het wordt nog beter: je hoeft er alleen de magnetron voor aan het werk te zetten. Met dit recept maak je eenvoudig een brownie in een mok. Een mugbrownie dus! Je hoeft er enkel een paar ingrediënten voor door elkaar te roeren. Zet de mok daarna in de magnetron. Dan doet die de rest voor je en kun jij straks een heerlijk smeuïge brownie uit je mok oplepelen. Makkelijk én heel lekker. In ons vorige huis hadden we geen magnetron. Maar sinds we er één hebben, ben ik niet bij dat ding weg te slaan. Alleen al voor dit recept: mugcake met chocola.
Mugcake met chocola: brownie uit een beker
Een brownie uit een beker klinkt alleen al onweerstaanbaar, toch? Brownies zijn altijd goed (ken je bijvoorbeeld mijn zoete-aardappelbrownies al?). Maar voor deze mugcake met chocola hoef je ook nog eens de oven niet aan te zetten. Dat is nog eens makkelijk brownies bakken! Al zolang ik wist dat we in de nieuwe keuken een magnetron zouden krijgen, keek ik ernaar uit om me eens aan een mugcake met chocola te wagen. Sinds mijn eerste keer proberen heb ik deze mugbrownie al oneindig vaak gemaakt. Hij is zó lekker. Smeuïg van binnen en stevig van buiten. En lekker zoet, zonder dat het té zoet wordt.
Een mugcake met chocola is wat mij betreft ook het ideale koude-dagen-tussendoortje. Move over, warme chocolademelk met slagroom. Zo’n mugcake vult een stuk beter en heeft ook de heerlijke smeuïgheid van een brownie.
En oh ja, in deze mugbrownie zit ook nog wat fruit verstopt. Kersen om precies te zijn! De combinatie van kersen en chocola is goddelijk. En in de magnetron worden de kersen lekker zacht en gaat de smaak ervan door de hele mugcake heen. Superlekker!
Hoe kun je een mugcake maken in de magnetron?
Een mugcake maken is zo makkelijk als maar kan. Je doet een aantal ingrediënten (waaronder meel en plantaardige melk) bij elkaar in een mok, roert alles goed door en zet de mok dan zo’n 2 minuten in de magnetron. Daarna is het een kwestie van wachten op het piepje en merken hoe je keuken langzaam maar zeker al heerlijk naar chocola begint te ruiken. Dan is je mugcake direct klaar om je lepel in te zetten.
Er bestaan allerlei soorten mugcake-recepten. Je kunt bijvoorbeeld ook een gezonde mugcake maken met appel of een mugcake met pindakaas en banaan. Maar voor deze variant gooi ik het over de chocolade-boeg. Want waarom niet? Deze mugcake noem je ook wel een mugbrownie. En hij is nog gezonder dan je zou denken ook. Er liggen twee stukjes pure chocola bovenop de mugcake, maar verder bevat hij zo goed als alleen maar gezonde ingrediënten.
Waar moet je op letten als je deze mugcake met chocola maakt?
Bij de magnetron steekt de temperatuur best wel nauw. Elke magnetron werkt weer anders. Het is daarom belangrijk om je mugcake goed in de gaten te houden als je hem maakt. Afhankelijk van je magnetron kan het zijn dat jouw mugcake met chocola al iets eerder klaar is of juist langer nodig heeft om warm te worden. In onze magnetron was de mugcake perfect na 1,5 minuut op 800 Watt. Je kunt het beste je magnetron instellen op 1 minuut en 15 seconden en dan checken of de mugcake al goed is of nog wat langer nodig heeft. De mugcake is klaar zodra de buitenkant stevig is en de binnenkant lekker smeuïg.
Dubbelcheck verder dat je een mok gebruikt die tegen de warmte van de magnetron kan. Vaak staat onderop een mok gedrukt of hij wel of niet in de magnetron mag.
Oh ja, verwacht niet dat de mugcake net een echte cake is. Hij is iets smeuïger en zachter van binnen dan een gewone cake. Logisch, want de samenstelling van ingrediënten is anders én een magnetron is geen oven. Maar lekker is deze mugcake met chocola hoe dan ook!
Recept mugcake met chocola (vegan)
Stond jij ook al aan bij het lezen van de woorden “brownie” en “3 minuten” in één zin? Dan is deze mugbrownie zeker een aanrader om te maken. Je maakt de mugcake met chocola in maar 3 minuten en hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. En het eten ervan is echt een feestje. Alsof je jezelf op warme chocolademelk trakteert, maar dan nog veel beter! Zo maak je deze mugcake met chocola als heerlijke traktatie voor jezelf (of anderen):
Mugcake met chocola en kersen (vegan)
Equipment
- Magnetron
- Mok die in de magnetron kan
Ingrediënten
- 17 gram havermeel evt. glutenvrij (is ook zelf te maken door havermout fijn te malen met de keukenmachine)
- 15 gram cacaopoeder
- 45 gram kersen uit de diepvries (ze hoeven niet ontdooid te zijn!)
- 40 ml plantaardige melk bijv. amandelmelk
- 1 ½ el ahornsiroop of agavesiroop
- ½ tl vanille-extract
- 2 stukjes pure chocola (of meer!)
Instructies
- Doe de havermeel, cacaopoeder, ahornsiroop, plantaardige melk, vanille-extract en kersen bij elkaar in een magnetronbestendige mok. Roer goed door totdat je geen klontjes meer ziet.
- Leg dan twee stukjes pure chocola (of meer!) bovenop de mugcake.
- Zet de mugcake in de magnetron op 800 Watt voor ongeveer 1,5 minuut. Let op: elke magnetron werkt anders. Dus ik raad aan om de magnetron in de gaten te houden zodra die aan staat. Haal de mugcake er zo nodig al iets eerder uit of laat hem juist iets langer staan.
- Strooi kokosrasp over de mugcake en dan… oplepelen maar!
Nog meer simpele maar lekkere baksels
Ik ben gek op bakken, maar vind bakken wel het allerleukst als ik niet te lang in de keuken hoef te staan voordat er iets lekkers uit de oven (of magnetron) rolt. Dat zit met deze mugcake met chocola helemaal goed. Dit zijn nog meer simpele maar verrukkelijke (oven)baksels die ik graag maak:
- Perenmuffins met amandel
- Chocolademuffins met Oreo
- Vegan Earl Grey-muffins
- Ontbijttaart met blauwe bessen
- Gezonde ontbijtbrownie met warme kersen
Heb jij al eens een mugcake geprobeerd te maken?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Uitstelgedrag aanpakken: 7 tips om direct (niet later) toe te passen
Je kent het vast wel: je werpt een blik op je agenda en zucht direct diep zodra je die ene grote, vervelende taak ziet staan. Moet dat echt vandaag? Ach, je hebt gelukkig nog wat uren te gaan. Dat komt aan het eind van de middag wel. Maar zodra de klok vier uur slaat, ben je eigenlijk te moe om je hoofd nog over deze tergende taak te breken. Dus verschuif je diezelfde taak opnieuw naar de dag erna. En de volgende dag gebeurt hetzelfde. Hetzelfde doe je met je doelen. Je wilt wel iets groots en spannends doen. Maar hoe dan? Het lijkt nooit het juiste moment. Maar misschien is uiteindelijk wel geen enkel moment "het juiste". Leer met deze 7 tips uitstelgedrag aanpakken.
Gooi je onzekerheid overboord (specifiek rondom deze 15 dingen)
Onzekerheid is maar een gek ding. Je hoofd maakt je wijs dat je je ergens voor zou moeten schamen. Doordat je jezelf vergelijkt met anderen, bepaalde dingen niet waarmaakt of ergens niet in uitblinkt, voel je je even een mislukkeling. Minder dan de ander. Of gewoon niet goed genoeg voor je eigen hoge standaarden. Dat terwijl het vaak maar (onterechte) gedachten zijn. Iets wat je innerlijke criticus aan niet-helpende hersenskronkels voor je heeft gefabriceerd. Zo niet nodig! Daarom een reminder: hang je onzekerheid over deze 15 dingen lekker aan de wilgen.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…