thuis

11 dingen die ik na vakantie nog meer waardeer aan thuis

 • 22 juli 2022
 • 5 Reacties
Categorieën: Positiviteit, Persoonlijk

Je hebt van die mensen die een traantje laten zodra ze hun vakantiebestemming moeten verlaten. En je hebt mensen die een glimlach van oor tot oor krijgen als hun eigen woning weer in zicht komt. Ik behoor tot die laatste categorie. Als ware huismus vind ik terugkomen na een vakantie (hoe fijn de vakantie ook is!) een vakantiehighlight op zich. Grappig genoeg waardeer ik na terugkomst van vakantie veel dingen des te meer die ik thuis wel en op vakantie niet heb. En dan heb ik nog niet eens de pindakaas hoeven te missen; daarvan hadden we een pot in de koffer gesneakt. Voor deze 11 dingen ben ik bijvoorbeeld nog dankbaarder na een vakantie.

 1. Pip. Met stip op één staat uiteraard onze pluizenbol op pootjes. Deze mevrouw waardeer ik sowieso al elke dag enorm. Maar na thuiskomst ben ik al helemaal dolgelukkig als ik “mijn meisje” weer in de armen kan sluiten. Vaak is dat geheel wederzijds overigens en komt Pip ons met de meest zielige miauw tegemoet, alsof ze het een week zonder aandacht heeft moeten stellen (terwijl ze door mijn ouders een week lang in de watten is gelegd!). Anyway, de eerste dagen na terugkomst van vakantie krijgt Pip van mij extra veel knuffels. Of ze nu wil of niet.
 2. Het Hollandse brood. Sommige mensen worden razend enthousiast van het Duitse zuurdesembrood, Franse stokbroden of Amerikaans sandwichbrood. Ik ben persoonlijk zo’n Hollander die het oer-Hollandse brood mist op vakantie. Hoe uitgebreid het assortiment in buitenlandse supermarkten ook is, niets wint het voor mij van een paar degelijke sneetjes volkorenbrood met sesampitjes. Ik ben dan ook altijd heel blij als ik weer een standaard snee brood van Albert Heijn met (jawel!) pindakaas op mijn bord heb liggen. De culinaire barbaar die ik ben!
 3. Ons zespits fornuis. We zijn enorm verwend met onze keuken met zes gaspitten. Bart en ik zijn een uitdagende match qua eten. Als we pasta eten, eet Bart dat vaak met gehakt en glutenvrije pasta. Ik maak mijn eigen glutenpasta klaar en eet er vleesvervanger bij. Omdat we daarnaast ook nog pastasaus klaarmaken, hebben we soms al vijf pannen nodig voor één gerecht. Ja ja, moeilijkdoeners zijn we. Overigens hebben we ook tweepansgerechten die prima én glutenvrij én vegetarisch kunnen. Maar toch, de optie hebben van zes pitten voelt als een heerlijke luxe, die je uiteraard in het doorsnee vakantiehuisje niet zomaar hebt. Maakt wel dat ik daarna mijn eigen keuken nog fijner vindt.
 4. De la met ontbijtingrediënten. Ik ben dol op experimenteren met ontbijtjes. Vaak mik ik tien dingen bij elkaar en kies ik die ochtend waar ik op dat moment zin in heb. Op vakantie neem ik, als we met de auto gaan, wel wat potjes en pakjes mee, maar uiteraard niet de complete inhoud van onze ontbijtla. Het voelt dan ook extra luxe als ik thuis ook de kokossnippers, tien soorten nootjes en vele potjes kruiden tot mijn beschikking heb. 
 5. De supermarkt op de hoek. Meer mensen die totaal gedesoriënteerd raken van vreemde supermarkten? Aan de ene kant vind ik het geweldig om al die onbekende producten te zien en nieuwe dingen te ontdekken. Aan de andere kant voel ik me wandelend door de supermarkt als een kind dat voor het eerst naar school gaat. Waar ligt dit? Wat is dat? Hoe heet dit product in een andere taal? Hebben ze dit ook? En hoe ziet dit product er hier eigenlijk uit? Wat dat betreft ben ik gelukkig als we de boodschappen weer bij de vertrouwde Jumbo en Albert Heijn kunnen halen. Gewoontedier dat ik ben!
thuis
 1. Ons eigen hotelbed. Hoe luxe hotelkamers of huisjes ook zijn, geen enkel bed slaapt zo lekker als ons eigen bed. We nemen bij autovakanties altijd ons eigen kussen mee omdat niets daaraan kan tippen. Maar ons eigen bed meesjouwen is natuurlijk wat uitdagend zolang je niet met een complete verhuiswagen een weekje weg gaat. Maakt wel dat ik de eerste nacht na terugkomst vaak als een roosje slaap. Het bed ligt dan nog fijner dan het altijd al doet.
 2. Familie en vrienden. Vakantie is in veel opzichten geweldig. Maar één ding zal waarschijnlijk iedereen missen op vakantie: familie en vrienden. Ik heb bij thuiskomst nog meer zin dan anders om mijn ouders te knuffelen en andere lieve familieleden en vrienden weer in het echt te spreken. Alsof je nog meer liefde voor hen voelt doordat je ze even niet hebt gezien. Ik leerde van een vriend eens iets moois: “Mensen tijdelijk missen door afstand is eigenlijk prachtig. Het maakt dat je nog meer waardeert wie je om je heen hebt.”
 3. Mijn werk. Klinkt dit gek? Vaak merk ik op vakantie des te meer hoe leuk ik het vind om te werken aan mijn bedrijf. Uiteraard laat ik het werk tijdens de vakanties lekker thuis. Maar ik merk dat het wel regelmatig kriebelt om na mijn vakantie weer aan de slag te gaan. Een goed teken, lijkt me! Toen ik in loondienst werkte, konden vakanties me namelijk niet lang genoeg duren. Sinds ik voor mezelf werk, denk ik na een week vaak al “Laat het werk straks maar weer komen!”.
 4. Amsterdam. Heel gek misschien, maar buitenlandse stedentrips en dagjes weg laten me vaak ook de mooie dingen om te doen in eigen land nog meer waarderen. En dan met name Amsterdam! Zo had ik na onze vakantie naar Duitsland nog meer zin om leuke lunchtentjes daar te bezoeken. Gelukkig plakken wij vaak een extra vrije week voor uitjes in eigen land aan de vakantie vast, waardoor we sommige van die plannen direct kunnen uitvoeren.
 5. Koken en bakken. Muffins, bananenbroden en lekkere ontbijtjes maken of creatieve avondeetgerechten bedenken is een van mijn favoriete ontspannende activiteiten. Helemaal zen word ik van het bedenken van nieuwe gerechten en nog leuker vind ik het om daar mijn creativiteit in te steken. Op vakantie sta ik meestal niet muffins bakkend in de keuken, ook omdat niet elke Airbnb met een oven is uitgerust en omdat ik mijn bakgerei meestal thuis laat. Zorgt er wel voor dat ik vaak met een lijstje vol nieuwe receptideeën en extra veel zin voor nieuwe kook- en baksessies thuiskom.
 6. Mijn fijne thuis. Dé plek waar ik precies weet wat in welke la ligt, waar ik nooit hoef uit te vogelen hoe het fornuis ook alweer werkt, waar de douche altijd precies op de juiste temperatuur staat ingesteld, waar alles naar onze smaak is ingericht en waar je zelfs nadat je één minuut het vuilnis hebt weggebracht wordt verwelkomd met een miauwconcert van Pip alsof je een wereldreis hebt gemaakt. Thuis! Ons fijne appartement vind ik na een vakantie nóg fijner en waardeer ik des te meer. Elke keer realiseer ik me bij thuiskomst opnieuw: wat ben ik dankbaar dat dit fijne huis zo erg als thuis voelt dat ik het zelfs tijdens fantastische vakanties nog kan missen.

Wat waardeer jij na een vakantie nog meer aan thuis?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 22 juli 2022 op 7:42 am - Beantwoord

  Mijn inductie kookplaat als in ons vakantiehuisje alleen maar op gas gekookt kan worden 😉
  Ik ben altijd blij als ik in mijn eigen bed slaap. Ik slaap prima op vakantie, hoor! Maar je eigen bed is toch het allerfijnste.

 2. Naomi 22 juli 2022 op 9:34 am - Beantwoord

  Leuke lijst! Bij mij komen de tranen niet bij vertrek van het vakantieadres, maar als ik mijn eigen heerlijke polder weer betreed. Daar kan ik na een vakantie serieus een vreugdetraantje om laten:).
  Hollands brood mis ik ook altijd enorm in het buitenland, maar ja, ik ben dan ook echt een enorme broodliefhebber en hoe lekker stokbrood ook is… er gaat niets boven een Hollandse snee brood.

 3. Simone 22 juli 2022 op 10:14 am - Beantwoord

  Ik zal niet huilen bij vertrek, maar ik vind het eigenlijk nooit leuk. Dit jaar was een uitzondering. Ik wilde graag naar huis, maar dat kwam omdat ik de hele vakantie ziek aan het zwembad heb gelegen en niks kon. Maar waarschijnlijk zal ik de volgende vakantie nog best even langer weg willen blijven 😛

 4. Johanna 22 juli 2022 op 1:18 pm - Beantwoord

  Ach, thuis ben ik tevreden en op vakantie ook, mits het een goede accomodatie is. Maar thuiskomen is altijd goed. Eigen bed, eigen dingen etc. Overigens is er in zuid Duitsland heel weinig zuurdezembrood, is geloof ik meer in het midden en noorden. In het zuiden kun je goede volkorenbroden kopen. En in Zwitserland is (eigenlijk) geen zuurdezembrood. Hollandsbrood mis ik niet, is me te plakkerig en te weinig stevig. Je eet er snel te veel van.

 5. Saskia 30 juli 2022 op 12:44 pm - Beantwoord

  Ik vind thuiskomen na een vakantie ook altijd heel erg fijn <3
  Vooral als ik alles weer op zijn plek heb gelegd en gewassen is

Recente blogs

Leedvermaak | 15 awkward momenten uit mijn leven (2)

27 september 2017|Persoonlijk|

Waarschijnlijk maakt iedereen wel ongemakkelijke momenten mee. Van die momenten waarop je niet per se door de grond wilt zakken, maar waarin het wel fijn zou zijn als er iemand is die je uit de ongemakkelijkheid komt redden. Omdat juist die awkward momenten achteraf vaak goed zijn voor een grote glimlach, besloot ik er na mijn vorige artikel voor de tweede keer 15 op een rijtje te zetten. Van een verkeerde aanhef tot zoenende medepassagiers. Ben je klaar voor een dosis leedvermaak en 15 nogal ongemakkelijke situaties die je misschien wel bekend voorkomen? Lees dan snel verder.

Vegetarische rijst met kerrie, vega-kip en veel groenten

21 juli 2021|Recepten|

Rijst met kerrie is een van mijn lievelingsgerechten. Ik bedenk er dan ook graag lekkere variaties op. Laatst stond er hier een nieuw zelfbedacht recept voor rijst met kerrie op tafel waar ik zelf erg over te spreken was. Als je een vegetarische (of vegan) maaltijd zoekt waar je de hele avond vol van zit, die binnen een half uur te maken is én die vooral heel lekker is, dan is dit zeker een aanrader. Er zit ook nog eens 400 gram groenten per persoon in verstopt, dus aan groentjes geen gebrek.

Review Kattenknutsels – DIY met katten

17 oktober 2016|DIY|

Voor mijn verjaardag kreeg ik een paar maanden geleden van een vriend het boek Kattenknutsels van Femke Vindevogel. Ik was meteen verkocht. Niet alleen omdat ik het geweldig vind om dit soort persoonlijk uitgezochte cadeaus te krijgen, maar vooral omdat dit boek en ik me een match made in heaven leken. Ik ben namelijk dol op DIY-projecten en heb ook een enorme liefde voor katten. Een combinatie van die twee, hoe geweldig zou dat zijn? Inmiddels heb ik het boek van voor tot achter bekeken en vandaag laat ik je mijn mening erover weten. Lees je mee?