negatief nieuws minder aantrekken

Meegesleept door negatief nieuws? 6 tips om jezelf staande te houden!

 • 30 augustus 2021
 • 11 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Het nieuws liegt er niet om. In de wereld is veel gaande. En als je niet oplet, laat je je al snel door negatief nieuws meesleuren. Het overdondert je misschien. Want als er zoveel gaande is, doet jouw kleine bijdrage er dan nog wel toe? En als er van alles speelt, hoe ziet de wereld er dan over tig jaar uit? Is er nog een mooie plek om kinderen in op de wereld te zetten of te zien opgroeien? Ja, die is er. Dit artikel is voor als jij soms door de bomen het bos niet meer ziet met het negatieve nieuws.

Wat als negatief nieuws veel met je doet?

Afghanistan staat op zijn kop, corona houdt al een tijdje de wereld in zijn greep, en het klimaatrapport was er ook niet één om blij van te worden. Ook ik merkte laatst dat ik me even liet meeslepen door dat alles. Waar gaat het met de wereld heen? Als ik ooit kinderen op de wereld zet, hebben zij dan nog wel een mooie wereld? 

Resoluut klikte ik de nieuwspagina weg en vroeg ik Bart om maar even niet meer de live-updates over Afghanistan met me te delen. Ik werd zo verdrietig van het nieuws dat me daarvoor afsluiten geen struisvogelpolitiek, maar pure zelfbescherming was. 

Deze week ben ik veel gaan nadenken over wat ik kan doen, hoe ik de wereld op mijn manier mooier maak en vooral hoe ik nieuwsprikkels minder met me kan laten doen.

Ik deel 6 tips die ik zelf (de meeste al langere tijd) toepas om negatief nieuws minder met me te laten doen. 

Tip 1. Stop met de NOS-app en NU.nl-notificaties

Realiseer je dat wat er ook gebeurt, de nieuwsmedia er altijd de negatieve dingen uit zullen pikken. Ik leerde tijdens mijn studie Nederlands dat negativiteit een van de belangrijkste nieuwswaarden voor media is om over een bepaalde situatie te delen.

Nu is het vervelende dat je brein ook van nature negatief gefocust is. Ik leerde bij een keuzevak van psychologie eens dat we nog altijd met ons fight-or-flight-mechanisme uit de oertijd opgezadeld zitten. Toen moest je mogelijke gevaren snel op het spoor komen omdat je anders zo in de bek van een hongerige leeuw kon belanden. Is gelukkig nu niet meer het geval, maar ons brein is die negativiteitsfocus nooit verloren. Liever een gevaar te veel gespot dan te weinig. Met als gevolg dat je het leuke nieuws over de baby van je buurvrouw of de nieuwe innovatie voor duurzame stroom snel vergeet, terwijl die ene verdrietige misdaad wél blijft hangen. 

Je brein opnieuw instellen is wat lastig. Wel heb je deels zelf een keuze in de prikkels die je tot je grijze massa laat doordringen. Als je merkt dat het je raakt, bescherm jezelf dan tegen die nieuwsprikkels. Op de hoogte blijven kan ook zoveel betekenen als ‘s avonds het achtuurjournaal een keer kijken en verder de NOS-app van je telefoon gooien. Of ervan uitgaan dat je de écht belangrijke nieuwtjes wel via via doorkrijgt en nieuwssites helemaal mijden.

Minder met nieuws om ervoor te zorgen dat je de negativiteit iets minder vaak voorgeschoteld krijgt. En merk je dat bepaald nieuws je heel erg raakt? Weersta dan de verleiding om daar compleet in te duiken.

negatief nieuws minder aantrekken

Tip 2. Zoek naar platforms die een tegengeluid laten horen

Ik haal er zelf veel kracht uit om naast het NOS-nieuws en de krant ook platforms te volgen over positief en bewuster leven. Mooie mensen op Instagram, podcasters, bepaalde YouTubers (bijvoorbeeld Sanny Zoekt Geluk) en ook sites als Bedrock inspireren me daarbij. De één beschrijft hoe zij zich inzet voor feminisme, de ander maakt zich hard voor dierenwelzijn, iemand anders inspireert je om bewuster te leven, en weer iemand anders deelt gewoon hilarische situaties of mooie momenten die mij ook een glimlach bezorgen.

Als ik luister naar het nieuws, verdwijnt mijn glimlach vaak als sneeuw voor de zon. Het voelt soms machteloos. Want wat kan ik in mijn uppie doen om bijvoorbeeld het tij voor het hele klimaatissue te keren?

Als ik luister naar bijvoorbeeld een mooie podcast, krijg ik een heel ander beeld (en een andere gezichtsuitdrukking: welkom terug, glimlach!). Ik heb dan het idee dat wat je als individu doet er wel toedoet. Dat er ook heel veel positieve ontwikkelingen zijn, dingen waarin we wijzer worden, technische stappen richting duurzaamheid die 40 jaar geleden nog onmogelijk leken, enzovoorts. Daarom kies ik ook heel selectief de mensen die ik volg.

Het is dan misschien een bubbel, maar het is wel een positieve bubbel die mij helpt om rechtovereind te staan en die me inspireert om ook mijn steentje bij te dragen.

Tip 3. Heb vertrouwen in de generatie van morgen

Heb vertrouwen in de generatie van vandaag, die zijn hoofd massaal over alle issues breekt, en heb ook vertrouwen in de generatie van morgen die vast met nog veel slimmere oplossingen komt dan wij ons vandaag kunnen bedenken. Die gedachte helpt mij heel erg als ik weer eens doorsla in doemscenario’s in mijn hoofd. 

Ik kan bijvoorbeeld weleens te veel opgaan in de gedachte “Waar gaat het met de wereld naartoe?” als ik lees over overstromingen, bosbranden en andere vormen van klimaatverandering. Een tijdje geleden las ik daarover iets moois:

Je kunt er op twee manieren naar kijken.

1). Vol wanhoop, denkend dat het compleet de verkeerde kant op gaat en alleen maar slechter wordt.

2). Vol vertrouwen.

Bedenk hoeveel meer mensen zich nu met klimaatverandering bezighouden dan vroeger, hoeveel meer duurzame bedrijven er zijn, hoeveel duurzame blogs, podcasts, etc. er als paddenstoelen uit de grond rijzen, hoeveel groter het vega-schap is geworden, hoeveel mensen opstaan tegen onrecht, hoeveel duurzame innovaties er continu op de markt worden gebracht en hoe snel dat ook nog gaat. 

negatief nieuws minder aantrekken

Tip 4. Ga de natuur in

Afgelopen weekend wandelden wij door het sprookjesachtige gebied dat de Hilversumse hei in volle bloei heet. Overal was paarse heide te zien en het was er zo rustig en zonnig. Even voelde het alsof er niets anders was dan wij samen, de natuur en de heerlijke honinggeur die eens niet uit een flesje of potje kwam. 

Zo helpt de natuur in gaan mij vaak om tot rust te komen en negatieve prikkels te laten voor wat ze zijn. Zelfs al staat alles op zijn kop, de natuur gaat door. De blaadjes blijven in de herfst van de bomen vallen, de bloemen blijven bloeien, de wind blijft waaien. Alleen al daarbij stilstaan en genieten van alle moois om me heen, maakte dat ik weer even zag: wat is de wereld eigenlijk mooi.

Kijk om je heen, ga de deur uit, bezoek een natuurgebied en ontdek plekken die je doen beseffen dat er nog steeds heel veel moois te vinden is.

Tip 5. Kijk wat jij kunt doen

Je kunt niet in je eentje de Afghaanse regering op andere gedachten brengen, of alle overheden zover krijgen dat ze duurzaamheid bovenaan hun agenda zetten. Je invloed is beperkt. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal nul komma nul invloed hebt op negatief nieuws. 

Ik vergelijk het weleens met het feit dat ik vegetariër ben. “Ja maar, wat scheelt dat nou dat jij geen vlees eet? Het vlees ligt toch al in de supermarkt!” is een opmerking die ik weleens krijg. Maar stel: jij eet één dag per week geen vlees meer. Moet je je eens voorstellen hoeveel dat op jaarbasis, over tien jaar of zelfs over tig jaar voor verschil maakt. En dat je er misschien anderen mee inspireert datzelfde te doen. Alle keuzes die je maakt, maken wél een verschil. Zeker op de lange termijn. 

Als jij ervoor kiest niet vanuit haat te reageren op anderen, maar liefdevol te zijn, dan geef je daarmee een goed voorbeeld aan bijvoorbeeld je kinderen of mensen om je heen. Als jij mensen corrigeert om vrouwonvriendelijke uitspraken, dan doe je wel degelijk al iets. Jij kunt degene zijn die er iets van zegt als een collega wordt getreiterd. Je kunt boodschappen doen voor je oudere buurvrouw of wél dat praatje met haar maken. Jij kunt op jouw manier de wereld mooier maken en dat kan soms al met iets piepkleins.

Tip 6. Let op dat je niet al het leed op je schouders neemt

Aan het “iets goeds willen doen” zit een keerzijde als je er te ver in gaat. Je kunt ook het gevoel krijgen dat je al het leed op je schouders moet nemen. Dat is natuurlijk nogal overweldigend. Als je niet oplet, krijg je continu het beeld dat je machteloos aan de kantlijn staat en ben je voor ieder ander aan het rennen om maar iets te doen, terwijl je jezelf compleet vergeet. 

Weet in dat geval dat de wereld er nooit mooier van wordt als jij jezelf volledig wegcijfert en enkel en alleen nog voor anderen rent. Zoek naar een balans, kijk wat voor jou haalbaar is en geef het ook aan als het je te veel is. Niet al het leed ligt op jouw schouders.

Laat je niet volledig meeslepen door negatief nieuws

Ik ben allesbehalve iemand die haar hoofd in het stand steekt, doet alsof alles “happy de peppie” is terwijl er bommen ontploffen en een virus heerst. Maar wat ik vooral wil zeggen: laat je schouders niet hangen, doe wat je kunt, maar wees ook lief naar jezelf toe en vraag niet meer van jezelf dan je aankunt.

Ontdoe jezelf van prikkels die je niet kunt handlen. Want een mooiere wereld begint bij jezelf. Bij de stappen die je zet voor de mensen om je heen, maar ook de stappen die je zet voor jezelf. Want als jij gelukkig bent en goed in je vel zit, kun je wie dan ook om je heen veel beter helpen dan als je – uitgeput en wel – niets anders meer kunt dan uitpuffen en bijslapen. 

Heb jij veel last van negatief nieuws?

negatief nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 30 augustus 2021 op 7:04 am - Beantwoord

  Ik ben al heel lang gestopt met het continue volgen van het nieuws. Nu check ik één keer per dag een nieuwssite en dat vind ik voldoende.

 2. Daenelia 30 augustus 2021 op 9:38 am - Beantwoord

  Het is sowieso een goed idee om onnodige notificaties nooit aan te zetten. Mijn telefoon gaat alleen af voor berichten van familie en vrienden en verder check ik zelf als ik behoefte heb. Ik denk dat ik nieuws ook anders benader dan hoe het hier beschreven is. Het is nieuws: een update over de stand van zaken, en het is geen oproep om er iets mee te doen. Het is FYI. Ik hou het nieuws echt goed bij voor mijn algemene ontwikkeling. Wat zijn de trends, wat speelt er en wat is belangrijk op dit moment? Goed nieuws is bijvoorbeeld dat er recentelijk onderzoek is gedaan onder 50+ers, die (zoals ik al dacht) veel meer begaan zijn met het milieu dan de generatie vóór hen (ik denk dan 70+). Als die mensen dat nou ook even doorzetten in hun democratisch stemrecht dan zijn we snel op de goede weg.
  Ik kan de afgrond zien, hoor. Die is er. Ik denk dat als we veel eerder actie hadden ondernomen en niet onze kop in het zand hadden gestoken, collectief, dan stonden we er nu beter voor. Maar ik denk ook dat we veerkrachtig genoeg zijn om uit alle rottigheid te komen, alleen tegen een hogere prijs.
  Nieuws is niet negatief of positief. Het is er. Het is je eigen reactie waar je wel iets mee kunt. Tuurlijk kun je je nieuws-inname verminderen. Voor mij werkt dat niet 🙂

 3. Johanne 30 augustus 2021 op 10:14 am - Beantwoord

  Ik vind het heel lastig om niet steeds het nieuws te volgen, ook omdat ik het gevoel wil hebben ‘goed geïnformeerd te zijn’. Maar kan inderdaad heel vermoeiend zijn. Die notificaties heb ik lange tijd geleden uitgezet en dat helpt idd enorm om er niet continu mee bezig te zijn. Het is heel simpel, maar een beetje hersenloos op Insta en Facebook scrollen helpt mij om mijn hersenen uit te zetten. Of door spelletjes te spelen op mijn telefoon.

  • Mirja 16 februari 2022 op 12:50 am - Beantwoord

   Dank je voor dit artikel! Ik heb zo gezocht naar tips hierover. Er is weinig over te vinden. Ik heb heel veel last van berichten over kindermishandeling: buikpijn, slapeloze nachten, een machteloos en wanhopig gevoel. Ook Afghanistan bracht me helemaal van slag. Als ik iets in de krant lees, ga ik er helemaal in duiken tot ik alles weet, in de hoop dat het toch wel meevalt (maar het valt nooit mee) . Daarna voel ik me nog veel slechter. En ik vergeet het ook niet meer en denk er steeds maar weer aan terug. Dit legt een schaduw over veel mooie momenten en is erg vermoeiend en ik word er verdrietig van. Ik probeer nu gedachten-stop-technieken toe te passen en dat helpt een beetje. Het idee van akelig nieuws als een rode ballon die voorbij zweeft, en die je kunt vastpakken en helemaal leegknijpen (alles lezen) of gewoon kunt laten gaan (en ik stel me dan voor dat de ballon verandert
   in vogels die wegvliegen, vrij.) Maar het is ook heel fijn om deze tips te lezen, ik voel me gesteund. Ik ga meer positief nieuws opzoeken en volgen, dat zal helpen. Dank je wel!

   • Romy 18 februari 2022 op 10:08 pm - Beantwoord

    Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn tips hebt! Blij om dat te horen!
    Ik herken wat je beschrijft overigens heel goed. Vervelende nieuwsberichten kunnen echt een flinke impact hebben als je er gevoelig voor bent. De techniek die je beschrijft, klinkt overigens ook heel mooi en waardevol. Het idee dat gedachten of nieuwsberichten eigenlijk gewoon voorbijvliegende elementen zijn, kan soms al helpend zijn. Zeker als je die ballon inderdaad voor je gedachten ziet veranderen in iets fijners.

 4. Ilona Van Charante 30 augustus 2021 op 11:03 am - Beantwoord

  Lieve Romy, sinds kort heb ik je blog ontdekt. Wat staan hier fijne artikelen. Zo ook het artikel over hoe je met wereldnieuws om kunt gaan. Dank je wel voor het delen. .
  Het verblijven op jouw blog is voor mij een moment van blijdschap en positiviteit. Je hebt in deze,
  ,,soms zo verwarrende wereld, een klein kleurig paradijsje gemaakt.

  Warme groeten van Ilona (69)

 5. johanna 30 augustus 2021 op 11:56 am - Beantwoord

  Deel ben ik het met je eens. Maar er zijn momenteel een aantal ontwikkelingen aan de gang, waarvan ik een paar jaar terug niet had kunnen denken, dat dat mogelijk was. Zoals in Duitsland, dat men hardop denkt om oningeente mensen gewoon te weigeren (de 2 g-regeling). En ja, ik weet dat kun je negeren, maar is dat voor de 2e WO ook niet door velen gedaan. Dus ja… het nieuws doceren… en nee, zeker niet je kop in het zand steken. Er zijn momenteel ontwikkelingen aan de gang, die erg gevaarlijk zijn, gevaarlijker als het virus zelf. Dat verdwijnt eens weer, maar de splijting van de maatschappij heeft langer nodig om te herstellen. Volgens mij is de jonge generatie (tot 35+) in een te mooie en te goede wereld opgegroeid, zonder echte bedreigingen zoals atoombom, oost-west-conflict, RAF, etc. Sorry dat ik het zeg, maar voor velen is een storing van het mobielnet of het niet meer bereikbaar zijn op socail media, al een katastofe.
  Overigens notificaties heb ik altijd al uit. Dat stoort alleen maar.

 6. Naomi 30 augustus 2021 op 12:58 pm - Beantwoord

  Mooie tips. Ik blijf het zelf heel lastig vinden en zoeken naar balans. Aan de ene kant vind ik het belangrijk om op de hoogte te blijven, maar aan de andere kant kan het me dan ook snel (te) veel aangrijpen. Dan ben ik weer geneigd om helemaal niets te volgen, maar dat wil ik toch eigenlijk ook niet. En ja, dan ga ik maar weer de natuur in. Even kijken naar al het moois dat er gelukkig ook nog is.

 7. Evelyne - Gouden Momenten 30 augustus 2021 op 4:35 pm - Beantwoord

  Ik had dit ook laatst toen de andere kant van België leed onder een stormvloed van overstromingen. Zelf wou ik vanalles op poten zetten en was ik met mijn gedachten meer bij hen zonder dak boven hun hoofd dan bij mijn eigen leven. Stel je voor dat ik morgen zelf mijn dak boven mijn hoofd verlies en heb je wel al eens gedacht aan waar ik aan voedsel en nodige dingen kan raken? Vanalles ging door mij heen, maar vanuit mijn luie zetel kon ik helaas niet veel doen. Gelukkig kende ik genoeg mensen die op één of andere manier hun steentje hadden bijgedragen, zo goed en zo slecht het kon. Want ook in België verloopt zo’n actie niet vlekkeloos en hoorde ik schrijnende dingen waar ik helemaal niet tegen opgewassen was. Nu is de storm van de media gaan liggen, maar weet ik als geen ander dat hiermee de problemen van die mensen die al hun bezittingen zagen meevaren met het stromende water nog niet is opgelost. Zo’n dingen kunnen mij dan ook heel hard raken en dan moet ik echt even afstand nemen van alle nieuws er om heen.

 8. Ida 30 augustus 2021 op 9:27 pm - Beantwoord

  Goede blog! Ik kan ook behoorlijk in zitten als ik bepaalde nieuwsberichten lees of hoor. Het liefst wou ik dat ik het dan nooit had gehoord/gezien. Wat niet weet, wat niet deert! Dus lees ik ook bewust niet te vaak het nieuws en neem ik zeker geen abonnement op de krant. Wat ik wel doe, is zoals jij het een beetje hebt omschreven. Ik luister bijna elke dag naar Radio Sublime en elk uur is er het ‘goede nieuws’ te horen. Dus hoor je berichten over wat er goed gaat in de wereld. Met het lezen van positieve berichten, maak je je dag veel leuker! Zoals het lezen van jouw blog bijvoorbeeld!

 9. Nikita 1 september 2021 op 7:03 pm - Beantwoord

  Ik lees eigenlijk weinig tot geen nieuws meer. Vooral sinds de pandemie is begonnen. Zeker in het begin slokte al die negativiteit me op. Mijn job bleef doorlopen waardoor ik ook continue bezig was. Van onze klanten hoorde ik zulke erge verhalen en ik wilde dat ik ze kon helpen maar ik kan die hele pandemie niet alleen oplossen. Ik ben zelfs sommige dagen huilend thuisgekomen van mijn werk omdat ik al die erge dingen had gehoord. Van mensen die hun zaak moesten opgeven omdat ze het door de lockdowns heen niet meer overleefden tot mensen die dierbaren verloren of dierbaren niet konden opzoeken. Het brak mijn hart. Net als vele nieuwsartikels, alle ellende die zich vaak afspeelt. Ik probeer dan zelf een beter mens te zijn. Want een betere wereld begint inderdaad bij jezelf. Ik kan bijvoorbeeld de fast fashion industrie niet zelf stoppen, maar als ik nu nieuwe kleding nodig heb koop ik die via Vinted of in de kringloopwinkel. Ik kan het dierenleed in de wereld niet oplossen, maar ik ben wel flexitariër. En ik niet alleen, er worden dagelijks door heel veel mensen zulke mooie initiatieven opgezet. Het zit hem echt soms in de kleine dingen. Ik probeer altijd het slechte of negatieve in de wereld te verminderen met mijn eigen vriendelijkheid en liefde naar mijn medemens. Of dat de wereld redt, dat weet ik niet. Maar het is in elk geval een poging daartoe.

Recente blogs

Jezelf verwennen? 33 fijne manieren daarvoor die soms maar 5 minuten kosten!

1 augustus 2023|Zelfliefde, Lifestyle|

We verdienen allemaal zelfzorg in ons leven. Tijd en aandacht voor jezelf omdat je vindt dat jij het waard bent én omdat je weet dat je dat tussen de drukte door soms nodig hebt. Je hoeft echt niet meteen een compleet verzorgd saunaweekend te boeken of de hele Zara leeg te shoppen om jezelf te verwennen. Het kan ook iets veel kleiners zijn. Het zit 'm vooral in één ding: jezelf tijd gunnen voor dingen die je fijn vindt en daar met volle aandacht van genieten. En ja hoor, dat kan ook als je een drukbezette ouder bent, een goedlopend bedrijf runt of in gevecht bent met een chronisch tijdgebrek. Al trek je er maar 10 minuten voor uit! Dit zijn 33 kleine manieren om jezelf een fijn moment te geven.

Even niets doen?! 7 tips waarmee dat wél lukt!

23 oktober 2017|Zelfliefde|

Soms fantaseer ik over een dag in pyjama doorbrengen met niets anders dan een tijdschrift, de afstandsbediening en mijn favoriete pantoffels. Maar als ik heel eerlijk moet zijn, ben ik eigenlijk niet zo'n ster in niets doen. Toch probeer ik de laatste tijd iets vaker een moment zonder verplichtingen in te plannen. Oftewel iets doen wat niet per se als nuttig wordt gezien. Bijvoorbeeld een wandeling maken of door in een tijdschrift te bladeren. Heb jij ook weleens moeite om tijd vrij te maken voor dat fijne tijdschrift, die leuke serie of een uitgebreide baddersessie? Dit zijn 7 tips om even helemaal niets te doen. 

Afgestudeerd zijn | Ik moet er nog even aan wennen…

11 mei 2017|Carrière en ondernemen, Persoonlijk|

Alweer een half jaar geleden mocht ik mijn papiertje ophalen op de universiteit. Op dat moment zette ik de laatste stappen in de universiteit als student. Om er vervolgens weg te gaan als 'master'. Toen ik even later die titel op een envelop van de VU aan mij zag staan, begon het besef pas echt te komen. Ik was afgestudeerd. Nog steeds vind ik het soms wennen dat ik officieel geen student meer ben. De VU voelt nog altijd als 'mijn' universiteit en ik kan er niet voorbijrijden zonder de neiging te krijgen om mijn oude vertrouwde collegezaal binnen te stappen. Maar het is toch echt zo: ik ben student-af. Hoe is dat nu eigenlijk?