negatieve eigenschap

"Negatieve" eigenschappen kunnen ook positief zijn (en andersom!)

  • 28 juni 2019
  • 29 Reacties
iets positiefs in negatieve eigenschappen

Bij sollicitatiegesprekken is het bijna een standaardvraag geworden: “Wat is jouw slechte eigenschap?”. Het bijzondere is dat bijna iedereen wel een of meerdere – laten we het ‘verbeterpunten’ noemen – weet van zichzelf. Maar een positieve eigenschap benoemen is soms een stuk lastiger. Wat nu als ik je vertel dat er soms juist in negatieve eigenschappen tegelijkertijd een kracht schuilgaat? Ik plaatste er laatst een Instagram-post over, maar vond mijn hersenspinsels ook een blogartikel waard. Dit artikel dus!

Een voorbeeld!

Laat ik beginnen met een persoonlijk voorbeeld. Een negatieve eigenschap van mij is dat ik ongeduldig kan zijn. Als ik een plan in mijn hoofd heb, moet dat bij voorkeur vandaag nog waargemaakt worden. Ik kan soms flink gefrustreerd raken als iets langer duurt of als iets of iemand me tegenwerkt om mijn doel waar te maken. Die eigenschap is weleens lastig. Zo zou het soms beter zijn om mezelf wat tijd te gunnen. Tegelijkertijd heeft mijn ongeduld me echter ook heel veel gebracht. Omdat ik liever niet wacht met het waarmaken van plannen, ga ik vaak recht op mijn doel af. Zeker in spannende situaties heeft dat me juist al vaak iets opgeleverd.

Een positieve keerzijde

Zo zijn er nog wel meer negatieve eigenschappen die een positieve kant kunnen hebben. Daarmee ontken ik overigens niet dat die eigenschappen je óók flink in de weg kunnen zitten. Door mijn ongeduld heb ik bijvoorbeeld al vaker tien hooibalen tegelijk op mijn vork genomen, waardoor mijn lichaam vervolgens mijn hoofd niet helemaal kon bijbenen. Niet handig nee!

Ik wil alleen benadrukken dat negatieve eigenschappen nooit alleen maar negatief zijn. En dat eigenschappen vaak überhaupt niet per se positief of negatief zijn. Als je perfectionistisch bent, kun je dat ook op een positieve manier uitleggen: je werkt nauwkeurig en mensen kunnen ervan op aan dat je goed werk aflevert. Wanneer je wat traag bent, kun je dat ook juist zien als dat je dingen goed overdenkt.

Positieve eigenschappen en valkuilen

Andersom kunnen positieve eigenschappen vaak ook wel een valkuil met zich meebrengen. Zo ben ik een doorzetter en zie ik dat als mijn grootste kracht. Maar ik heb ook weleens de neiging om zo erg door te zetten dat ik over mijn eigen grenzen ga of meer bezig ben met het bereiken van een doel dan met genieten van de weg ernaartoe. Hetzelfde geldt voor enthousiasme. Vaak een positieve eigenschap, maar het is tegelijkertijd een eigenschap die mij weleens diezelfde vork met tien klompen hooi eraan heeft opgeleverd. In die situaties werkt het me juist tegen.

Niet zwart-wit

Elke eigenschap of karaktertrek heeft wel meerdere kanten. Wanneer iemand tegen je zegt dat jij “te perfectionistisch” of “te stil bent”, dan vindt die persoon het in die situatie misschien iets vervelends. Maar perfectionistisch of stil zijn is niet per definitie slecht of juist goed. Het hangt maar net van de situatie af. Krijg je te horen dat iemand anders “sneller werkt”? Besef dan dat dat jou niet minder maakt dan de ander. Als jij minder snel werkt, gaat dat gepaard met andere krachten die de ander misschien niet heeft.

Allemaal anders

Is het niet vooral heel waardevol dat we allemaal anders zijn? Of het nu gaat om vriendschappen, relaties of collega’s, vaak is het juist goed als je niet in alles hetzelfde bent. Met alleen maar extraverte collega’s wordt het tijdens een vergadering een drukte van jewelste. Een wereld vol introverten is daarentegen ook niet je van het. Als je allemaal mensen bij elkaar zet die graag uitdagingen opzoeken en spannende dingen aangaan, kan dat nogal onhandig zijn. Maar wanneer je andersom allerlei mensen bij elkaar zet die wat terughoudend zijn, is dat ook niet ideaal. Gelukkig maar dus dat ieder mens zijn eigen krachten en valkuilen heeft.

Mijn boodschap aan jou

Wat ik met dit artikel wil zeggen? Vaak zijn dingen wel op meerdere manieren uit te leggen. Als iemand je tijdens een sollicitatiegesprek vraagt naar je slechte eigenschappen, is het misschien niet handig om daar omheen te draaien. Maar het is wel goed om je zelf te realiseren dat karaktertrekken vaak niet goed óf slecht zijn. De wereld is niet zwart of wit; er is altijd een heel grijs gebied daartussenin. Jij bent jij. Met positieve eigenschappen, valkuilen en heel veel eigenschappen die ongetwijfeld een beetje van beide zijn. Prima toch?!

Welke eigenschap van jezelf vind jij soms negatief en soms positief?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Ilona Wielinga 28 juni 2019 op 7:12 am - Beantwoord

    Erg interessant artikel. Ik heb op school wel eens een scha gemaakt met een positieve eigenschap, je valkuil en een negatieve kant als je te ver door slaat. Was echt wel heel leerzaam en leuk om t op die manier te bekijken.

    • Romy 28 juni 2019 op 10:24 am - Beantwoord

      Wat een interessante oefening inderdaad! Heel leerzaam om met zo’n opdracht inzicht te krijgen in wat nu eigenlijk goed gaat en waar je juist mee moet uitkijken.

    • Jacqueline 28 juni 2019 op 9:11 pm - Beantwoord

      Is dat niet het kernkwadranten- of kwaliteitenspel? Dat doe ik ook weleens met mijn studenten.

  2. Darina 28 juni 2019 op 7:16 am - Beantwoord

    Interessant artikel! Ik kan ook wel ongeduldig zijn en ben door die eigenschap wel over mijn grenzen heen gegaan. Dat was dan weer een goed leer moment.

  3. Naomi 28 juni 2019 op 7:57 am - Beantwoord

    Herkenbaar wel, op een aantal vlakken. Ik denk dat mijn sterke kant is dat ik goed kan plannen. Tegelijk is dat mijn valkuil. Het mag allemaal best een beetje minder op z’n tijd. Gewoon laten komen wat komt, of zoiets. Hetzelfde geldt voor enthousiasme. Soms roep ik heel snel ja en voor ik het weet doe ik veel meer dan ik kan hebben. Ik leer nadenken;).

    • Romy 28 juni 2019 op 10:25 am - Beantwoord

      Beide punten die je noemt zijn eigenlijk wel heel herkenbaar. Inderdaad, soms kan enthousiasme je eigenlijk net iets verder drijven dan je qua energie aankunt. En als echte planner is het ook niet verkeerd om soms iets spontaners te doen. Dat is voor mij ook regelmatig een actiepuntje.

  4. Tineke 28 juni 2019 op 8:21 am - Beantwoord

    Ik vind perfectionisme juist helemaal geen goede eigenschap, maar ik ben ook een beetje tegen het idee dat alles zo perfect mogelijk moet zijn. Het hangt natuurlijk een beetje van je vakgebied af, maar wanneer je bijvoorbeeld in de zorg of met kinderen werkt hoeft het allemaal niet zo perfect. Hier zijn andere eigenschappen veel belangrijker.

    • Romy 28 juni 2019 op 10:27 am - Beantwoord

      Daar heb je zeker gelijk in. Het hangt heel erg van de situatie af. Ik kan er bijvoorbeeld ook niet zo goed tegen om urenlang naar een tekst van A4’tje te kijken. In mijn ogen is niet helemaal perfect dan ook gewoon goed. Maar soms kan perfectionisme wel handig zijn, bijvoorbeeld in beroepen waar je heel analytisch bezig bent of nauwkeurig met cijfertjes moet werken. Het is maar net wat je voor werk doet 🙂

  5. Audrey 28 juni 2019 op 9:01 am - Beantwoord

    Bij mij is ongeduldig (en de tegenhanger (over)enthousiast) ook de slechte eigenschap die ik altijd benoemde in sollicitatiegesprekken, haha. Perfectionistisch ben ik ook wel echt, maar dat is zo’n verschrikkelijke dooddoener als je die noemt.

    • Romy 28 juni 2019 op 10:29 am - Beantwoord

      Haha, klopt! Perfectionisme is dan een vrij onschuldige slechte eigenschap om te noemen in sollicitatiegesprekken. Ongeduldig is bij mij dan ook vaak de ’to go’-eigenschap die ik noem tijdens sollicitatiegesprekken.

  6. Anna 28 juni 2019 op 10:16 am - Beantwoord

    Wat een interessant artikel, echt iets om over na te denken! Ik heb tijdens een sollicitatiegesprek mijn perfectionisme weleens genoemd als negatieve en positieve eigenschap, haha. Ik vind die vragen sowieso altijd heel irritant.

    • Romy 28 juni 2019 op 10:30 am - Beantwoord

      Haha, goed punt! Ik probeer stiekem ook weleens aan negatieve eigenschappen ook een positieve draai te geven tijdens sollicitaties. Maakt het toch wat rooskleuriger allemaal 😉

  7. Lilian 28 juni 2019 op 10:44 am - Beantwoord

    Ik heb wel eigenschappen die soms negatief en soms positief uitpakken, mag dat ook? 😉 Volgens mij moet je gewoon niet te snel oordelen en accepteren hoe het is. En als andere mensen jouw eigenschappen als negatief zien, dan is dat vooral hún interpretatie. Een deel van mijn familie heeft ‘negatieve’ genen en ik sta soms echt met m’n oren te klapperen hoe sommige mensen het negatieve kunnen zien in (in mijn ogen) positieve dingen.

    • Romy 2 juli 2019 op 7:54 am - Beantwoord

      Helemaal mee eens. Je bent zoals je bent en het belangrijkste is dat je zelf oké bent met je eigenschappen en er het positieve én negatieve van inziet. Het liefst een beetje meer van dat eerste natuurlijk 😉

  8. Simone 28 juni 2019 op 11:03 am - Beantwoord

    Helemaal waar! Ik kan vrij direct zijn en dat is soms negatief maar uiteindelijk vaak positief. Ik moet het eigenlijk wat genuanceerder brengen soms, maar het zorgt wel voor duidelijkheid!

    • Romy 2 juli 2019 op 7:55 am - Beantwoord

      Direct zijn kan inderdaad juist ook heel positief zijn. Het is vaak ook niet fijn als mensen heel erg om dingen heen draaien, dus ik denk dat je directheid juist wel een goede eigenschap is.

  9. Saskia 28 juni 2019 op 2:12 pm - Beantwoord

    Alles heeft inderdaad zo zijn positieve en negatieve kanten. Mijn ‘negatieve eigenschap’? Ongeduldig zijn en dat ik vrij eerlijk/direct ben zonder ergens omheen te draaien. Juist zeker ook eigenschappen die soms fijn zijn te hebben.

    • Romy 2 juli 2019 op 7:56 am - Beantwoord

      Het ongeduldige is heel herkenbaar. Soms best lastig, maar soms ook iets positiefs. Directheid kan inderdaad ook juist iets positiefs zijn. Soms is dat hard nodig 🙂

  10. Lissanne 28 juni 2019 op 3:52 pm - Beantwoord

    Ik ben een echte huismus en zeg daarom vaak uitjes met vrienden op de laatste momenten af omdat ik me er dan toch niet prettig bij voel. 1x kan natuurlijk, maar niet elke keer. Ik kijk altijd terug op de foto’s die ze dan op social media plaatsen en denk “daar had ik bij kunnen zijn…” echt mijn slechtste eigenschap….

    • Romy 2 juli 2019 op 7:57 am - Beantwoord

      Wat rot dat je weleens naderhand spijt hebt als je iets hebt afgezegd. Ik kan me voorstellen dat het op het moment zelf weleens spannend voelt of dat je het even niet zo ziet zitten, terwijl het soms achteraf eigenlijk wel heel fijn kan uitpakken als je wel gaat.

  11. Irene 28 juni 2019 op 5:22 pm - Beantwoord

    Dat ongeduldig zijn heb ik ook! Als ik in m’n hoofd heb dat iets moet gebeuren of dat ik iets wil, dan moet het nu. Maar dat heeft inderdaad ook weer zijn positieve kanten. Ik denk dat de meeste eigenschappen wel positief en negatief kunnen gezien worden. Hangt wat van de situatie af. Maar het is wel een fijn idee dat je verbeterpunten ook positieve kanten hebben.

    • Romy 2 juli 2019 op 7:58 am - Beantwoord

      Precies! Het is eigenlijk wel heel mooi dat er ook in negatieve punten wel iets positiefs zit. In sommige opzichten heeft ons ongeduld nog wel een goede kant, en dat is eigenlijk wel zo fijn 🙂

  12. Zo simpel is dan geluk 28 juni 2019 op 7:18 pm - Beantwoord

    Het is zeker heel waardevol dat we allemaal anders zijn. Zelf ben ik ook een doorzetter en herken ik het dat dat zowel positief als negatief kan uitpakken.

  13. Evelyne 28 juni 2019 op 11:28 pm - Beantwoord

    Deze vraag kreeg ik heel veel tijdens sollicitatiegesprekken en ik vond dat verdomd moeilijk om op te antwoorden omdat ik schrik had dat ik daar op afgerekend zou worden. In mijn job is het bv wel eens nodig dat er op het laatste moment geswitcht moet worden en ik heb stiekem toch een beetje structuur nodig. Dus, wanneer ik dat zei was het ook met enige twijfel omdat ik bang was dat men zou zeggen ‘hé, jij kan hier niet mee om’. Maar zelf vind ik het best een goeie eigenschap van mezelf dat ik structuur nodig heb, maar eens ik die heb kan ik makkelijk iets switchen en zul je mij wel eens in de weer zien met verschillende taken tegelijk. Doch niet iedereen dat begrijpt, helaas..

    • Romy 2 juli 2019 op 7:59 am - Beantwoord

      Gestructureerd zijn is inderdaad vaak een hartstikke goede eigenschap. Ik kan me voorstellen dat het in de zorg ook niet handig is als je heel chaotisch werkt en dingen over het hoofd ziet. Het klinkt alsof je het goede van beide kant hebt: structuur, maar ook de flexibiliteit die nodig is in je werk 🙂

  14. Nikita 3 juli 2019 op 1:18 pm - Beantwoord

    Ik heb een lange tijd gevochten met mijn perfectionisme en dat heb ik al heel vaak verteld. Inmiddels is de strijdbijl begraven, al bijna een jaar. Om te zeggen dat we dikke vriendjes zijn, is een leugen. Maar ik omarm het wel steeds meer. Van mijn psycholoog moest ik de positieve kanten van die eigenschap opschrijven. Ze heeft gelijk, er zijn er genoeg. En het zijn dingen die me onbewust wel iemand maken waar je op kan rekenen. Binnenkort komt er zelfs een artikel over online. Perfectionisme is niet altijd negatief. Juist door mijn perfectionisme kan je op me rekenen. Ik zal als ik moet gaan werken de tijdstippen van de bus of tram extra goed uitpluizen zodat ik sowieso op tijd ben, zo niet te vroeg. Wanneer ik een opdracht heb, zal ik er alles aan doen om die goed af te ronden. Ook mijn introvertie en denker zijn zag ik als iets negatiefs en soms is dat ook iets wat tegen kan zitten. Maar inmiddels niet meer. Doordat ik introvert ben, breng ik veel tijd met mezelf door. Daardoor ken ik mezelf goed en dat is heel waardevol in het leven. Daarnaast ben ik een denker en denk ik twee keer na voor ik iets zeg of doe. Soms een beetje irritant, maar wel slim. Daardoor voorkom ik juist problemen of zeg ik geen stomme dingen. En als ik dan hulp nodig heb, dan denk ik na wie me kan helpen of hoe ik kan geholpen worden. Ik maak keuzes met mijn volle verstand. En dat is nodig. Een goeie eigenschap die soms niet goed is, is mijn empathie en wijsheid. Als er een situatie is die niet leuk is, zal ik meestal wel de twee kanten bekijken. Als ik ruzie heb met iemand of discussie, dan zal ik niet alle schuld bij die ander schuiven. Integendeel, ik zou sneller de schuld in eigen schoenen schuiven dat in die van een ander. Maar soms toon ik te veel begrip en empathie. Als iemand mij slecht behandelt, dan moet ik daar geen begrip voor tonen. Dan is het gewoon klaar.

    Ik herken wel wat je zegt over een doorzetter zijn. Soms ga ik maar door en door omdat ik geen opgever ben. Maar ik moet ook leren wanneer ’t genoeg is geweest. Wanneer ik mag rusten of iets mag loslaten. Soms drijf ik mezelf tot het uiterste terwijl dat helemaal niet nodig is. Maar ik leer daar stap voor stap mee omgaan. Er zal een dag komen dat ik sterker in mijn schoenen zal staan. En wat je een paar dagen geleden zei; dat is inderdaad zoveel waardevoller dan een studie of diploma. Ik ken mezelf door en door en zal mezelf ook door en door leren kennen. En dat is een geweldige eigenschap.

    • Romy 4 juli 2019 op 7:43 am - Beantwoord

      Wat heb je het prachtig verwoord en je hebt absoluut helemaal gelijk. Perfectionisme en introvert zijn hebben ook hartstikke positieve kanten, waar jij er een paar van hebt genoemd. Er zijn heel wat werkgevers en andere mensen die dat soort eigenschappen juist enorm waarderen <3 En er zijn ook heel wat situaties waarin jij juist trots mag zijn op die eigenschappen.

  15. Lianne 4 juli 2019 op 11:45 am - Beantwoord

    Wat een mooi artikel! Ik herken het maar al te goed. Van mij werd er altijd zo negatief over gepraat over dat ik zo rustig was in de klas en op stage, terwijl het juist ook een goede eigenschap kan zijn. Het was nou namelijk niet zo dat het ook altijd zo positief was dat sommigen zo druk waren. Maar zo kwam het toen wel over. Ik dacht toen dat ik mezelf echt moest veranderen, maar nu vind ik mezelf prima zoals ik ben. Met hoe je karakter is is niks mis!

    • Romy 7 juli 2019 op 9:12 am - Beantwoord

      Mooi dat je nu helemaal oké bent met het feit dat je wat rustiger bent. Net wat je zegt, het kan ook een heel positieve eigenschap zijn. Bovendien is het wel zo fijn dat we allemaal verschillend zijn. Een wereld met allemaal druktemakers zou ook zo wat zijn 😉

Recente blogs

Groene risotto met erwten en asperges (romig & vegetarisch)

2 juni 2022|Recepten|

Ben jij niet vies van een beetje groen? Dan is dit gerecht wat voor jou! Risotto eet ik het hele jaar door graag. Maar deze felgroene variant is toch wel een van mijn favorieten. Naast dat deze erwtenrisotto er heel vrolijk uitziet op je bord door zijn gezellige kleur, is hij ook nog eens heel smakelijk. Zo romig als deze risotto heb ik ze niet eerder gemaakt en door de erwtjes en asperges is het tegelijkertijd een lekker fris gerecht. Bij mij thuis staat deze groene risotto steeds vaker op tafel. De hoogste tijd om het recept hier ook te delen!

Maandelijkse dosis VakerVrolijkheid #1

15 oktober 2016|Persoonlijk|

Vorige maand deelde ik mijn BLIJ-lijstje met als doel om me meer te focussen op alles wat leuk is in het leven. Ik vond het namelijk zo zonde dat ik me vaak vooral richtte op irritante, frustrerende en stomme dingen. Is het niet veel leuker om eens stil te staan bij wat je wel een glimlach op je gezicht bezorgd? Nu zag ik dat ik verre van de enige ben met zulke blije lijstjes, dus vond ik het tijd voor een nieuwe naam. Daarom bedacht ik de rubriek 'Maandelijkse dosis VakerVrolijkheid'. Elke maand deel ik in deze rubriek op de vijftiende van de maand vijftien dingen waar ik de afgelopen maand vrolijk van werd. Vandaag trap ik af met mijn eerste maandelijkse dosis VakerVrolijkheid. Ik hoop dat je er net zo blij van wordt als ik.

Tijd voor jezelf nemen (ook als je dat lastig vindt!) | 6 tips

18 oktober 2019|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Tijd voor jezelf héb je misschien niet altijd, maar kun je wel némen. Tegenwoordig worden we vaak geleefd door onze agenda. Met een agenda vol deadlines en afspraken is er dan haast geen ruimte meer voor tijd voor jezelf. Althans, zo lijkt het. Toch kun je zelfs in drukke periodes nog een moment voor jezelf nemen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier zelf ook nog volop lerende in ben, maar ik vind er wel steeds meer mijn weg in. Om jou (en mezelf) op weg te helpen, deel ik graag 6 tips om een moment voor jezelf te nemen.

Ga naar de bovenkant