niet verwacht van mezelf

11 dingen die ik 3 jaar geleden niet achter mezelf had gezocht

 • 6 december 2021
 • 16 Reacties

Het leven zit vol verrassingen. Ook jij en ik zitten vol verrassingen. Dan denk je jezelf van voor tot achter te kennen, en blijkt opeens dat het bloed toch kruipt waar het niet gaan kan. Je gooit het over een totaal andere boeg, neemt je eerdere woorden terug of houdt er plots hobby’s op na die je nooit voor mogelijk had gehouden. Dit zijn een paar dingen waarvan ik zelf een jaar of drie geleden niet had verwacht ze nog eens te zeggen, doen of vinden.

Ik had drie jaar geleden niet verwacht dat ik…

1. …dat ik op mijn 28e fulltime ondernemer zou zijn

Veel mensen uit mijn omgeving hadden eerder door dat er een ondernemer in mij schuilging dan ikzelf. Ik deed achteraf gezien als tiener al freelance opdrachten, en vond het toen al geen feest toen ik het een jaar toch achter de kassa van Albert Heijn probeerde. Gek genoeg zag ik mezelf ondanks dat tot minimaal mijn veertigste in loondienst werken. Vastigheid vond ik een groot goed, ik was nogal onzeker over mijn skills en vroeg me af of dat alles wel matchte met het ondernemerschap. Daarvoor moest ik eerst nog maar wat groeien, dacht ik zo.

Zo stond ik er nog steeds in toen ik – niet meer zo lekker in mijn vel op mijn werk – bij een loopbaancoach belandde. Door dat traject ben ik pas gaan inzien dat je niet altijd een leeftijd hoeft te koppelen aan zo’n stap. Je kunt juist groeien in de dingen die je lastig vindt door het aan te gaan. Als ik in loondienst was blijven plakken, was de sprong in het diepe niet opeens makkelijker geworden. Was ik niet opeens wél die geboren salesdame geweest. Dat zijn dingen die ik stap voor stap leer door maar gewoon in het diepe te spartelen.

Achteraf ben ik heel blij dat ik die stap niet dertien jaar heb uitgesteld. Ondernemen biedt me alles wat ik in een baan zocht, maar nooit in een vacature kon vinden.

2. …dat ik nu zou samenwonen in dit huis

Toen ik drie jaar geleden (waar blijft de tijd?!) op huizenjacht ging, had ik wel in mijn achterhoofd “Een extra kamer zou fijn zijn, mocht ik hier ooit met iemand wonen”. Maar ik had om eerlijk te zijn niet verwacht dat die “iemand anders” zich vrij rap na mijn verhuizing zou aandienen. Ik had al helemaal niet verwacht dat ik nu, drie jaar later, alweer bijna een jaar met die ene persoon dit huis zou delen. Dat mijn logeerkamer nu Barts thuiskantoor zou zijn, en dat ik in mijn heerlijke bed elke ochtend wakker zou worden met een wederhelft naast me. Ik had het niet anders gewild!

3. …dat ik koken leuk zou gaan vinden

Heel wat jaren van mijn leven (meer dan tien!) hebben in het teken gestaan van niet eten, zo min mogelijk eten of op z’n minst obsessief met eten bezig zijn. Eten was voor mij iets wat moest en iets waar een enorme lading op zat; voor mijn lol deed ik het niet. Anorexia was de boosdoener van dat alles.

Een aantal jaar geleden had ik dan ook nooit verwacht dat ik nog eens met plezier een half uur aan mijn ontbijt zou besteden, dat mijn Pinterest-bord vol staat met avondeetinspiratie en dat ik op mijn blog zelfs recepten zou delen. Ook volg ik op dit moment een cursus foodfotografie en is dat oprecht een van de leukste dingen die ik mezelf dit jaar heb gegund. Had ik nóóit nóóit achter mezelf gezocht als nieuwe hobby.

Als ik kijk naar waar ik toen stond en waar ik nu sta, ben ik wel trots op de weg die ik heb afgelegd. Niet zozeer op mijn kookcreaties, wel op het feit dat ik nu oprecht geniet van elke hap die ik in mijn  mond steek.

4. …dat ik prikkelbare darmen zou krijgen

Een wat meer shitty punt dat ik niet had verwacht: mijn prikkelbare darmen. Ik heb jarenlang een voorbeeldige spijsvertering gehad. Ik hoorde natuurlijk weleens van anderen die gebukt gingen onder flinke buikkrampen, maar ik had zelf nérgens last van. Totdat mijn darmen zo’n anderhalf jaar geleden ook opeens van zich lieten horen. Opgeblazen buik, darmkrampen, niet tegen bepaald voedsel kunnen, etc. – the shit is getting real. Letterlijk. Gelukkig vind ik er steeds meer mijn weg in wat wel en niet werkt om het te verlichten. Driemaal hoera voor de kruik!

5. …dat ik bananen weer lekker zou vinden

Zeker een jaar of vier heb ik geen banaan aangeraakt. Ik at vóór die tijd elke dag een banaan en was dit gele fruit daarna zo zat dat ik de geur van banaan al niet kon uitstaan. Na een tijdje besloot ik de banaan toch maar een tweede kans te geven. Nu eet ik bijna dagelijks wel een banaan, en vind ik het een van de lekkerste fruitsoorten die er bestaat. Het is zelfs zo dat mijn lievelingsrecept (deze zoete curry met banaan) banaan bevat.

niet verwacht van mezelf 2

6. …dat ik een ontbijtmaker zou worden

Ik heb ooit een artikel geschreven waarin ik me openlijk afvroeg waarom je met iets anders (lees: ingewikkelders) dan boterhammen zou ontbijten. Mij niet gezien, al dat gedoe met fotogenieke bowls maken! Ha, moet je mij nu zien. Mijn ontbijt is mijn favoriete eetmoment van de dag en ik kan uren scrollen door foodfoto’s om nieuwe ontbijtideeën op te doen. Ontbijtjes maken is mijn lievelings. Nu ik weet wat je allemaal met havermout, kwark en fruit kunt doen, belanden er hier nooit meer twee besmeerde broodjes op mijn ontbijtbord. Dus toch!

7. …dat ik blij zou worden van 5 dagen thuiswerken

“Joh, is dat niet hartstikke eenzaam?”, is iets wat mensen mij als thuiswerkende zzp’er vak vragen. Ik krijg regelmatig ongevraagde tips voor leuke co-working spaces of andere samenwerkconcepten. Maar ik kan oprecht zeggen dat ik het heel fijn vind om niet vast te zitten aan een kantoor. Vijf dagen thuis zitten was een van de doemscenario’s die maakten dat ik niet voor het ondernemerschap durfde te kiezen.

En zie mij nu: praktisch altijd vanuit huis werken (op een enkel tripje naar een klant of misschien eens in de maand een keer een uurtje werken in een restaurant na). Toch voel ik me zeker niet eenzaam. Ik word er juist blij van om vanuit de douche direct met natte haren naar mijn laptop te rollen en met geen enkele mede-kantoorhuurder rekening te hoeven houden. En via Zoom, Teams en Google Meet spreek ik alsnog veel mensen, zelfs meer dan in mijn vorige baan in loondienst.

8. …dat ik € 100 voor een jurk zou uitgeven

Toen ik nog studeerde, vond ik € 30 voor een shirtje al veel. Ik kocht niet vaak kleding voor mezelf. En als ik iets kocht, dan was het vaak iets goedkoops van Primark of H&M. Een euro of vijftien voor een jurkje vond ik meer dan genoeg. Ook na mijn studententijd heb ik dat idee overigens nog heel lang aangehouden; geld uitgeven deed ik gewoon niet graag.

Nu duurzaamheid een belangrijker thema in mijn leven is, ben ik het mezelf gaan toestaan om soms wat duurdere dingen te kopen die van mooiere kwaliteit zijn en en met liefde voor de aarde zijn gemaakt. Het scheelt ook dat ik niet heel vaak kleding nieuw koop in de winkel. Mijn meeste kledingaankopen zijn tweedehands. Dus als ik dan een keer iets nieuws haal, kan ik daar best wat meer budget in steken zonder dat ik meteen een dubbel salaris nodig heb.

9. …dat ik vakanties in Nederland zo zou waarderen

Ik ben nooit die vakantieganger geweest die vijf keer per jaar in het vliegtuig stapt en die zonder heimweekriebels naar de Malediven of Japan vliegt. Wel had ik altijd in mijn hoofd dat vakantiebestemmingen minstens over de Nederlandse grens moesten zijn. Nederland kende ik immers al. Bovendien associeerde ik vakanties in eigen land (onterecht) met familievakantieparken. En tja, in die levensfase zit ik nog niet.

Door corona ben ik daar helemaal van teruggekomen. Ik ben nu al twee jaar niet buiten Nederland geweest (op twee uurtjes Aken na) en vind het eigenlijk best lekker om in eigen land mooie plekken op te zoeken. We zijn zelfs naar zo’n “familievakantiepark” (Landal Hoog Vaals) geweest en dat bleek hartstikke relaxed. Zo zie je maar: je mag altijd terugkomen op je eigen vooroordelen.

10. …dat ik nog eens online de ware zou ontmoeten

Daten was absoluut niet mijn hobby, zo blijkt wel uit de tips voor online daten die ik eens gaf en mijn blauwe maandag op Tinder. Ik heb er (vóór Bart) het nodige liefdesverdriet aan overgehouden en ging door het daten in eerste instantie vooral beseffen dat ik het in mijn uppie ook best goed had.

Ik had dan ook echt niet verwacht dat een account op een datingsite me nog eens een écht leuke, betrouwbare en lieve jongen zou opleveren met wie ik ook nog goed kan praten. Maar het kán blijkbaar. De Parship-date van 2,5 jaar geleden zit hier nu namelijk op de bank naast mij en heeft al die eigenschappen in zich. Toch blij dat ik mijn profiel nog niet verwijderd had! En dan is “blij” echt nog een understatement.

11. …dat ik wekelijks zou mediteren

Mediteren had ik op zich niets op tegen. Ik vond het alleen niets voor mij en mijn altijd drukke hoofd. Maar soms moet je je blijkbaar over vooroordelen heen zetten. Sinds een jaar mediteer ik wekelijks en heb ik ontdekt dat het dé manier is om mijn hoofd tot rust te laten komen. Ook yoga en pilates doe ik nu, terwijl ik dat ooit “te zweverig” voor mij. Tja, hoe groter je weerstand is voor sommige dingen, hoe harder je ze soms kunt gebruiken.

Wat had jij een paar jaar geleden niet achter jezelf gezocht?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 6 december 2021 op 9:04 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen. Ik had nooit gedacht dat ik zou gaan mediteren, fulltime in loondienst zou gaan werken en in Nederland zou blijven. Twintig jaar geleden had ik echt verwacht dat ik een heel ander soort baan zou hebben en dan zelfs ook in het buitenland. Zo zie je maar weer….

 2. Janne 6 december 2021 op 9:20 am - Beantwoord

  Wat kan er veel veranderen in 3 jaar, hè? Ik ben benieuwd hoe het over 3 jaar is.

  Drie jaar geleden, eind 2018, stevende ik op een dieptepunt af qua energie, zelfvertrouwen en kalmte. Ik had me toen niet voor kunnen stellen dat de weg terug omhoog zoveel hobbels zou hebben en me zoveel levenslessen op zou leveren. Inmiddels ben ik bijna hersteld en druk bezig met de toekomst. Daar had ik destijds helemaal de puf niet voor en ik vond dat ook veel te eng. Fijn om weer open te staan voor nieuwe dingen en ook te vertrouwen dat ik het wel kan.

  • Romy 28 december 2021 op 9:51 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een ontzettend moeilijke en dappere weg heb je afgelegd. Iets om ontzettend trots op te zijn, zeker vanwege het overwinnen van alle horten en stoten die zo’n pad ook met zich meebrengt!

 3. Daenelia 6 december 2021 op 9:54 am - Beantwoord

  Jouw voordeel nu is dat je op je 40ste een hele andere nieuwe uitdaging aan kan gaan! Er zit ook inderdaad geen leeftijd aan gebonden, aan wat voor fase dan ook. Ik geloof niet meer zo in ’te vroeg’ en ’te laat’, en dat had ik misschien 5 jaar geleden nog wel een beetje. Goed nadenken over een stap, dat doe ik wel en nog steeds. Maar de omstandigheden veranderen ook. Wat ik nu kan doen, kon ik 3 jaar geleden niet. Niet vanwege skills, maar vanwege verplichtingen.
  Ik had eerlijk gezegd niet van mezelf verwacht dat ik ooit voor mezelf zou beginnen. Het leek me te veel werk en te saai. Maar nu komt het prima uit en merk ik juist dat ik lekker mijn eigen tempo kan aanhouden en zelf kan beslissen wat ik doe. Dat past nu veel beter bij me. Verder kijk ik nooit zo ver vooruit of achteruit dat ik echt radicaal anders doe. Maar .. ik sluit niks uit.

 4. Audrey 6 december 2021 op 10:20 am - Beantwoord

  Echt een leuk artikel! Mijn laatste buitenlandse vakantie is ook behoorlijk lang geleden, al kom ik als Limburger natuurlijk regelmatig over de grens (benzine voor 1,59 per liter!)

  Ik had niet verwacht dat ik nu zo zou kunnen genieten van kaas in gerechten (risotto met geraspte kaas, feta, mozzarella, ricotta…) Met Parmezaanse kaas moet je hier nog steeds niet aan komen zetten, maar vroeger zweerde ik kaas echt volledig af.

 5. Geke 6 december 2021 op 10:29 am - Beantwoord

  Wat vervelend van je prikkelbare darmen. Is het geen optie om met Bart samen glutenvrij te eten? Eens kijken of dat een verschil maakt?

  Ik had nooit gedacht dat ik blij kon worden van een bestelling wasmiddel en poetsproducten. Maar toch, dat was mijn Black Friday aankoop bij Big Green Smile en ik werd er oprecht blij van. (de bezorger misschien iets minder want het was best zwaar…)

  • Romy 28 december 2021 op 9:49 pm - Beantwoord

   Hihi, heerlijk dat je zo blij werd van dat pakket 🙂 En ik snap je helemaal! Ik zag laatst ergens een tip voorbijkomen voor een geniaal schoonmaakmiddel en kreeg ook acuut de neiging om naar de supermarkt te rennen en het te halen. Iets wat ik vroeger eerder bij leuke jurkjes had gehad dan bij schoonmaakspray 😉
   Goede vraag trouwens van het glutenvrij eten! Ik heb het er eens met ene diëtiste over gehad, maar tot nu toe lijkt het er niet op dat ik voor één specifiek type bestanddeel gevoelig ben, zoals lactose of gluten. Ik weet alleen van mezelf dat ik minder goed tegen uien, sla en rauwe groenten kan en dat frituur ook niet best valt (dat laatste at ik gelukkig al nauwelijks). Dus voor nu vermijd ik die zoveel mogelijk, maar misschien wil ik nog eens met een orthomoleculair arts gaan kijken wat er verder mee te doen is. Baat het niet, dan schaadt het niet 🙂

 6. Ilona Wielinga 6 december 2021 op 11:52 am - Beantwoord

  Heel leuk om te lezen. En bijzonder ook. Grappig trouwens, ik ben bananen ook spontaan weer lekker gaan vinden. Als we het dan toch over life changing onderwerpen hebben. Fijn om te lezen dat het ondernemersschap en het samenwonen zo goed bevallen!

 7. Naomi 6 december 2021 op 11:58 am - Beantwoord

  Mooi en bijzonder om te lezen. Die prikkelbare darm is helaas herkenbaar en al jaren vreselijk irritant. Maar ja, elke goede dag is er één.
  Leuk trouwens dat anderen eerder dan jij al beseften dat het zzp-bestaan ideaal voor jou zou zijn.

  En wat ik niet achter mezelf gezocht had? Dat ik ooit zou gaan bloggen. Het was wel een droom, maar van alles hield me tegen. Zó blij dat ik het nu toch doe:).

 8. Laurine 6 december 2021 op 12:19 pm - Beantwoord

  Heel leuk om te lezen en wat een hoop mooie dingen zijn er de laatste jaren op je pad gekomen. 🙂 Ik had nooit gedacht dat ik in Spanje zou wonen, van studie wil veranderen en weer Instagram gebruik. Maar wat is het toch fijn dat het leven verrassend blijft!

 9. Johanne 6 december 2021 op 1:37 pm - Beantwoord

  Wat een wereld van verschil!! Zo veel mooie dingen, gelukkig. Op die vervelende darmen na, dan ;-). Ik had drie jaar geleden niet verwacht ooit naar een dorp te verhuizen, en toch…Ook stond een identieke tweeling nog niet op de radar en een jaar later was ik ineens hoogzwanger van die koekies.

 10. Johanna 6 december 2021 op 1:57 pm - Beantwoord

  Leuke post, en interessant dat je 3 jaar zoveel verandert. Vermoedelijk doet iedereen dat, maar ik sta er nooit bij stil. Nu is door de corona wel veel verandert. Ik moet een nieuwe strategie voor mijn massagepraktijk zoeken, heb er cursussen bij gedaan, en ben begonnen met schrijven. 3 jaar geleden had ik dat laatste zeker niet gedacht. En vermoedelijk ook niet dat we al bijna 3 jaar met onze huidige poezedame samen wonen.

 11. Giovanna Jansen 6 december 2021 op 3:19 pm - Beantwoord

  Leuk om te lezen! Grappig hè, dat het vaak zo anders loopt dan we ons voor kunnen stellen, en dat dat dan toch ook zo veel leuker uitpakt dan we hadden kunnen bedenken (behalve puntje 4 natuurlijk…).

 12. Jorinde 7 december 2021 op 6:00 pm - Beantwoord

  Wat mooi om te lezen hoe je zo terugkijkt (en hoe bijzonder eigenlijk om te doen! Vaak staan we niet stil bij al die ontwikkelingen). Grappig ook hoe dingen kunnen veranderen, soms in slechts een paar maanden of jaren tijd! Ik had een paar jaar geleden niet durven denken dat ik de stap zou maken om te ondernemen. Inmiddels ruim twee jaar verder (nog in combi met een parttime loondienstbaan), maar bouw met plezier iets moois op.

 13. Meaghan 8 december 2021 op 12:42 pm - Beantwoord

  Bizar hè hoe je in drie jaar kan veranderen? En misschien is dat maar goed ook dat je nieuwe dingen ontdekt en je mening bijstelt! Want zo te lezen heeft het je leven alleen maar leuker gemaakt! Fijn ook dat het samenwonen je zo goed bevalt! En de keuze om ondernemer te zijn, heeft voor jou echt geweldig uitgepakt. Het was een dappere en spannende stap, maar volgens mij had je het niet beter kunnen doen! Zoals ik het regelmatig lees, ben je echt gelukkig met je werk en past het ontzettend goed bij je!

 14. Saskia 17 december 2021 op 1:43 pm - Beantwoord

  Leuk om te lezen en tof juist om op zulke fijne momenten terug te blikken. Soms kunnen dingen in een week, maand, jaar ZO veranderen he.

Recente blogs

Werkstress voorkomen? 27 super-praktische tips voor meer rust

2 mei 2024|Carrière en ondernemen, Zelfliefde|

Nog 29 ongelezen e-mails, 3 gemiste oproepen en 4 langdradige vergaderingen te gaan. En dan moet je ook nog een offerte de deur uit doen, een reeks taken uit je agenda proberen af te vinken én de collega die de hele ochtend al op je schouder tikt antwoord geven op haar prangende vraag. Help, werkstress alom! Ik ben zelf ook een stressgevoelig type, maar heb me - sinds ik ondernemer ben - heel wat trucjes eigen gemaakt om werkstress te voorkomen. Want hoe stressvol en "dynamisch" je werk ook is, met sommige simpele aanpassingen is élke baan op z'n minst iets minder stressgevend te maken. Dit zijn mijn 27 tips.

Bloemen in huis | 11 leuke woonaccessoires (van behang tot vaas)

26 februari 2021|Interieur|

Met het voorjaar in aantocht heb ik het liefst standaard een bos bloemen op tafel staan. Maar bloemen zijn natuurlijk niet alleen leuk in een mooie vaas. Ook op de muur, op een lamp of in welk hoekje van je kamer dan ook, heb ik graag wat fleurigs staan of hangen. Als groot liefhebber van bloemenprint, zette ik het op een googelen - op zoek naar leuke woonaccessoires met bloemenprint. Dit zijn 11 leuke producten waarmee je nog meer bloemen in huis kunt halen.

Kleur op de muur (en best een boel ook!) | Een inkijkje in onze muurkleuren

2 februari 2024|Interieur|

De schilder keek vreemd op toen wij met een complete kleurenplattegrond en legenda kwamen aanzetten. Maar gelukkig vond hij het geen probleem om na wat uitleg en "Weet je het zeker?"-vragen onze kleurendromen in vervulling te laten gaan. Na twee weken schilders over de vloer is onze complete benedenverdieping van kleuren voorzien. En hoe! De pastelkleurige gang én het roze trapgat zijn werkelijkheid geworden. Ook in de woonkamer heeft de compleet witte bedoeling plaatsgemaakt voor een stuk meer vrolijkheid. Ik laat je graag een paar glimpen opvangen.