niet uitstellen 2

9 dingen om vooral niet tot volgende week mee te wachten

 • 17 juni 2022
 • 6 Reacties

Morgen weer een dag. Ik slaap er nog wel een nachtje over. Wat in het vat zit, verzuurt niet. Allemaal uitspraken die om eerlijk te zijn vaak op één ding neerkomen: eindeloos uitstellen. Want voor je het weet wordt morgen overmorgen, vervolgens volgende week en daarna ergens als je eindelijk een gaatje in je agenda hebt. Kort samengevat: nooit. Althans, dat is hoe het bij dit soort uitspraken bij mij gaat. Kan weinig kwaad als het gaat om die deur die een likje verf goed kan gebruiken. Maar als het op deze 9 dingen aankomt, is morgen al haast te laat en kun je er maar beter nu al werk van maken.

 1. Een rustmoment prikken in je agenda. Ik weet het: genoeg te doen voor werk, een inbox waarin continu ongelezen berichten staan, en een koelkast die zich niet vanzelf vult (was het maar zo!). Wáár moet je dan tijd vandaan halen voor ontspanning? In die valkuil ben ook ik met mijn altijd drukke hoofd al heel vaak getrapt. Totdat ik ontdekte: tijd heb je nooit, die máák je. Op de momenten waarop je het hardst roept dat er voor rust geen ruimte is, moet je juist een moment van ontspanning inplannen. Het helpt je om het hoofd koel te houden tussen de in je nek hijgende deadlines door. Of om alsnog op die ene creatieve ingeving te komen, die niet zomaar oppopt als je gefrustreerd naar je lege Word-scherm staart. Dus: niet afwachten totdat er een tasje met extra tijd uit de lucht komt vallen, gewoon doen!
 2. Iemand contacten die je graag wilt zien. Als jij de behoefte voelt om iemand te spreken van wie je houdt of om een oude bekende weer eens in het echt te ontmoeten, wacht daar dan niet mee. Zelf ben ik de afgelopen jaren meerdere dierbaren verloren, waaronder dit jaar mijn opa en oma. Bij mijn opa was ik toevallig de dag voor zijn overlijden langsgegaan, nadat ik hem vier weken niet had gezien. Nog elke dag ben ik heel dankbaar voor het moment dat we hebben gehad. Het leerde me om nooit te twijfelen of je wel of niet bij iemand moet langsgaan. Hollen, vliegen, rennen of niet – een bezoekje kan waardevoller zijn dan je denkt. En ja hoor, ook als iemand nog lang geen 90 jaar is.
niet uitstellen 2

 1. Een eerste stap zetten richting je doel. Mooie plannen realiseer je vaak niet in één dag. Als je droomt van iets moois, zoals een boek schrijven, een huis kopen of een bijzondere reis maken, dan gaat dat vaak stap voor stap. Het begint niet met in één klap je hele leven omgooien, maar met die ene kleine eerste stap. Als je daar nou eens niet mee wacht tot morgen, maar kijkt wat je vandaag al kunt doen om jouw droom een stukje dichterbij te halen. Kun je bijvoorbeeld een plan maken om geld te sparen voor je huis, een paar hotels bekijken voor de reis die je op het oog hebt of je aanmelden voor een inspiratieavond voor een opleiding die je wilt volgen. Allemaal behapbare stapjes die je vandaag kunt zetten, zodat je droom morgen al ietsje dichterbij is. En het mooie is: als je eenmaal onderweg bent, zijn volgende stapjes minder lastig. De eerste stap is de hoogste drempel.
 2. Beginnen met goed voor jezelf zorgen. “Morgen ga ik echt op tijd naar bed” of “Vanaf volgende week stop ik met werk aannemen waar ik geen ruimte voor heb”. Helaas zijn dat soort voornemens vaak gedoemd om eindeloos op de lange termijn geschoven te worden. Bovendien is goed voor jezelf zorgen typisch zo’n ding wat niet op zich moet laten wachten. Neem vandaag een besluit om het anders te doen. Zeg vandaag al een keer ‘nee’ tegen iets wat niet past. Begin vandaag met fatsoenlijk voor jezelf koken of ga vandaag al op tijd naar bed. Veranderingen behaal je niet door plannen te maken voor de toekomst; die behaal je door nu iets te doen. Jij en je lijf zijn dat beetje zelfzorg meer dan waard.
 3. Je lichaam accepteren. Je lijf is niet pas goed genoeg als het in de krapste kleding in je kledingkast past. Het is ook al mooi met de putjes, groefjes, rollen, hobbels, vlekjes of wat Moeder Natuur je dan ook maar gegeven heeft. Leg jezelf niet op dat je pas mooi bent als… Ook al zit je in een proces van afvallen, aankomen of iets aan jezelf veranderen, probeer jezelf ook nu al mooi te vinden. Al past je broek niet, heb je vandaag een paar puisten op je kin of is je haar nog niet zo lang gegroeid als je zou willen, start vandaag met kijken naar wat je wél kunt waarderen. Kijk jezelf vijf minuten diep in de ogen in de spiegel aan en probeer drie dingen op te noemen die je mooi vindt. Of het nu je kleine teen is of je oogkleur of die bijzondere moedervlek naast je mond, laat het maar tot je doordringen. 
 4. Je verhaal vertellen. Delen waar je mee zit, is niet iets om in de ijskast te zetten voor een andere keer. Als dingen je hoog zitten, gooi ze er dan meteen uit. Het liefst die dag nog. Wacht niet totdat je hoofd bijna uit elkaar ploft van de drukmakerij. Ja, ik spreek uit ervaring als jarenlange binnenvetter die daar ook wat van kon. Mijn advies: lucht nu je hart, al is het over de telefoon of via de app. Het heeft mijn leven een stuk fijner en mijn hoofd leger gemaakt. Allicht is het spannend om je kwetsbaar op te stellen. Maar het bespaart je een hoop frustraties, verdriet, gevoelens van eenzaamheid en slapeloze nachten.
niet uitstellen
 1. Spontane acties ondernemen. Heb jij plotseling intens veel zin om een Disney-film te kijken? Om een feestjurk aan te trekken terwijl er geen verjaardagen op de kalender staan? Of om een broodje te halen als lunch? Als het qua timing ook past (en je niet net een lunchvergadering op de planning hebt staan), geef lekker toe aan je spontane ingevingen. Het vrolijkt de boel lekker op als je soms lekker ondoordacht iets doet om het leven te vieren.
 2. Iets duurzaams doen. Je hele dak volgooien met zonnepanelen is niet de enige manier om duurzaam bezig te zijn. Het is ook echt niet nodig om rigoureus te besluiten dat je voortaan van zelf verbouwde groenten leeft in een tiny house met je eigen capsule wardrobe. Duurzamer leven vraagt juist om kleine stappen. En ja, sommige daarvan kun je vandaag al zetten. Bedenk vega-recepten zodat je twee dagen per week vegetarisch kunt eten, raap plastic op als je buiten wat ziet liggen, of investeer in een Dopper en stop met plastic flesjes kopen. Kijk wat je vandaag al kunt doen in plaats van duurzaam leven zo groot te maken dat het er niet van komt.
 3. Nee zeggen op iets waar je niks aan vindt. Uiteraard kun je altijd terugkomen op je keuzes. Maar nog beter is het om vandaag al ‘nee’ te zeggen. Je hoeft geen plannetje te maken om het morgen netjes te brengen. Mail vandaag de projectmanager dat het je niet lukt. App vandaag je opdrachtgever dat je het morgen wilt hebben over het stroeve project. Of reageer vanavond al op het voorstel in je inbox dat je je er niet fijn bij voelt. Weet dat je niet altijd keurig geformuleerde mails hoeft op te stellen met 378 argumenten om ergens onderuit te komen. Een simpel “Sorry, daar heb ik geen affiniteit mee” of “Dat past niet in mijn agenda” is soms al zat. Maar hoe dan ook, doe het nu. De kans bestaat namelijk dat een nachtje slapen je vooral een hoop extra redenen geeft om het toch maar wel te doen. Althans, zo gaat het bij mij. Daarom kies ik liever voor het geen-weg-meer-terug-scenario. Ben je meteen door de zure appel heen! 

Is er iets wat jij nooit zou uitstellen tot morgen?

niet uitstellen 3

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 17 juni 2022 op 8:26 am - Beantwoord

  Vooral die eerste vind ik zó belangrijk. Als ik dat soort dingen lees, denk ik altijd weer: “Had ik dat jaren geleden maar gedaan, dan was het niet tot een burn-out gekomen…”

 2. Simone 17 juni 2022 op 10:46 am - Beantwoord

  Je 4e punt is lang voor mij lastig geweest. Maar het gaat tegenwoordig een stuk beter. En dat is maar goed ook. Want als je goed voor jezelf zorgt, kun je dat ook voor een ander. Deze uitspraak vond ik eerst onzin, maar nu begrijp ik het.

 3. Daenelia 17 juni 2022 op 11:17 am - Beantwoord

  Ik wil meteen een Disney film kijken … maar dat zou in dit geval uitstel-gedrag zijn. Maar wat ik echt belangrijk vind is echt minimaal een keer per uur even 5 minuutjes op te staan. Ik zit rustig 3 uur achter elkaar op een stoel, als ik niet oppas.
  En lunch. Ik vind het belangrijk om op tijd te lunchen en dat stel ik echt nooit, nooit uit. Nooit. Ik sla het ontbijt misschien liever over, of eet een tosti als diner, maar lunch is heilig voor mij! Nooit uitstellen, niet tot morgen, maar ook niet tot na 2 of 3 uur in de middag!

 4. Johanna 17 juni 2022 op 3:13 pm - Beantwoord

  Voor mij heeft uitstellen ook iets met “geloof in je zelf” of “zelfvertrouwen” te doen. En als je dat probleem niet serieus neemt, kom je er niet. Omgekeerd merk ik als ik iets doe, ipv uitstellen, zie ik ook resultaat, dat dan weer het zelfvertrouwen vergroot. Dus ja… een moeilijk probleem. Voor mij is vooral het doelen stellen belangrijk.

 5. Maureen 20 juni 2022 op 12:32 pm - Beantwoord

  Veel herkenbare punten. Probeer al weken contact te leggen met een vriendin, maar na 100 smoesjes aanhoren dat ze weer niet kan afspreken, ben ik er helemaal klaar mee. Focus op de verhuizen en verbouwing nu en kijken of we die rustmomentjes kunnen pakken.

 6. Saskia 21 juni 2022 op 4:27 pm - Beantwoord

  Mooi lijstje met zeker heel wat herkenbare punten. Het leven is nu, haal eruit wat erin zit!

Recente blogs

15 dingen die ik nog wel zou willen leren

22 juni 2017|Persoonlijk|

Al mijn hele leven ben ik een tikkeltje leergierig. Ik geef toe dat je me eigenlijk zelfs wel een nerd of een stuud kunt noemen. Geef mij een studieboek, een leuke cursus of bedenk iets anders uitdagends en ik ben al snel blij. Afgestudeerd of niet, ook nu zijn er nog zoveel dingen die ik graag zou willen kunnen of kennen. Van een nieuwe taal tot betere make-upskills. In dit artikel vind je een lijstje met 15 dingen die ik heel graag wil leren in mijn leven.

Inkiekje #103 | Sullige stoelmislukkingen, structuur in chaos & sneeuwrondjes

29 januari 2024|Persoonlijk|

Soms weet je van tevoren al dat je ergens niet bepaald goed in bent, maar blijk je er nóg slechter in te zijn dan je al dacht. Dat overkwam mij met een toch echt niet heel ingewikkelde meubelhandleiding. Gelukkig was er daarnaast ook genoeg leuks waar ik mijn zelfvertrouwen weer mee kon opkrikken. Genieten van het inrichten van de voorraadkast alsof het een waar feestje is bijvoorbeeld. En ook muffins bakken, de perfecte onderzetters scoren en mijn vorkje in Eindhovense pancakes prikken. Daarnaast werd ik heel blij van de eerste beetjes structuur in ons verbouwleven, veranderde onze zolder dankzij een nieuwe vloer van rommelhok in een volwaardige kamer, en leerde een passievruchtbrood me een zinnige les.

Huizenjacht | Mijn bizarre belevenissen bij bezichtigingen

18 december 2018|Lifestyle, Persoonlijk|

Een huis kopen is een flinke stap. Niet alleen is het de duurste aankoop die ik ooit heb gedaan, maar ook is het natuurlijk een grote zoektocht om een plek te vinden waar je voortaan elke ochtend met plezier wakker wordt en je elke avond thuis voelt. Zeker als niet alle huizen bij de bezichtiging precies zijn zoals ze je online worden voorgeschoteld. En daar wilde ik het graag eens over hebben. Gewoon omdat de makelaarspraktijken en bijzondere Funda-verdraaiingen soms op een hilarische manier te bizar voor woorden zijn. Ik geef je graag een grappig inkijkje in mijn belevenissen bij een aantal bezichtigingen.