Zelfs als niet-koffieliefhebber moet ik toegeven: koffie en chocola zijn een topcombinatie. In taart in elk geval! Voor deze no-bake mokkataartjes hoeft de oven niet aan om heerlijk smeuïge taartjes te maken met een bodem van amandelen en een stevige room met chocola en koffie. Deze taartjes schotelde ik laatst mijn familieverjaardagsvisite voor, en waren een groot succes. Alle reden om ze nog veel vaker te maken én het recept hier te delen. Zo maak je deze heerlijke én feestelijk uitziende mokkataartjes zelf.

Vegan mokkataartjes maken zonder oven

Deze vegan mokkataartjes maak je vooral met hulp van de blender/keukenmachine en de koelkast. Een oven heb je er niet voor nodig! Handig als het een bloedhete dag is en je allesbehalve zin hebt in een oven die de keuken nóg verder opwarmt. Je maakt de vegan mokkataartjes in drie stappen:

  1. Eerst maak je de bodempjes van de vegan mokkataartjes. Die bestaan uit amandelen, dadels, cacaopoeder en (eventueel glutenvrije) havermout. Je hebt een goede keukenmachine of blender nodig om ze te maken óf je kunt zelf fanatiek de amandelen fijn hakken. Maar een keukenmachine of blender werkt het handigst. Met deze ingrediënten bij elkaar creëer je een stevige en zoete bodem.
  2. De vulling van de vegan mokkataartjes maak je met (gesmolten) pure chocola, kokosroom (het romige gedeelte van kokosmelk), espresso, cacaopoeder, kokosolie, agavesiroop en vanille-extract. Oftewel: alles voor een romige substantie én een heerlijke chocolade- en koffiesmaak.
  3. Daarna laat je de de vegan mokkataartjes in de koelkast opstijven. Dat duurt zeker wel 1,5 uur. Dan zijn ze goed stevig. Vervolgens smelt je pure chocola en schenk je die over de taartjes. Nog even de koelkast in en dan wordt het wachten beloond en staan er heerlijke taartjes voor je klaar.
no bake mokkataartjes 7

Kun je ook andere noten dan amandelen gebruiken?

Kun jij niet tegen amandelen? Dan kun je voor de bodempjes ook pecannoten of walnoten gebruiken. Ik heb ze zelf niet op die manier gemaakt, dus check wel even of de verhouding noten/dadels dan nog klopt. Pecan- en walnoten zijn namelijk wat zachter dan amandelen. Mogelijk heb je dan iets meer noten nodig.

Vervang de amandelen in het recept liever niet door amandelmeel. De amandelen geven de bodempjes namelijk juist een lekkere bite en veel stevigheid. Dat krijg je met (ongebakken) amandelmeel niet voor elkaar.

no bake mokkataartjes 6

Hoe geef je taart een mokkasmaak?

Eigenlijk is mokka een speciale koffiesoort (vernoemd naar de plaats waar deze koffie vandaan komt: Mokka, in het Afrikaanse land Jemen). Maar je hebt er niet speciale mokkabonen voor nodig. In taarten en cakes kun je mokka-extract gebruiken. Dat vind je bij de betere speciaalzaken. Ik maak het mezelf liever een stuk makkelijker. Voor dit recept maak je een sterke espresso en roer je die in zijn geheel door het beslag. Gebruik bij voorkeur sterke koffie daarvoor. Dan proef je de mokkasmaak het beste in de taartjes.

Enne, ook als je geen liefhebber van koffie bent, kun je dit taartje vast waarderen. Ik ben zelf een fanatieke theeleut en weiger mijn favoriete thee in te ruilen voor een kop koffie. Maar ook ik word blij van deze mokkataartjes. De koffiesmaak is niet heel overheersend, omdat je ook veel chocola gebruikt voor de taartjes. Zie het meer als een subtiele toevoeging, die de chocoladesmaak versterkt.

no bake mokkataartjes 2

Let op: gebruik een siliconen muffinvorm

Deze les leerde ik door mijn eigen stuntelpraktijken. Als je deze no-bake mokkataartjes maakt, heb je wel écht een siliconen muffinvorm nodig. Ik heb ze zelf de eerste keer in een metalen muffinvorm gemaakt, maar dan krijg je de taartjes haast onmogelijk uit de vorm. Alleen met grof geweld is het uiteindelijk gelukt.

Uit een siliconen muffinvorm kun je de taartjes veel makkelijker drukken zodra ze volledig opgestijfd zijn. Je kunt er bijvoorbeeld deze muffinvorm voor gebruiken (affiliate link).

Meer heerlijke chocoladetaartjes

Heb jij de chocoladesmaak te pakken? (Wie niet!) Dan staan er op mijn blog nog veel meer lekkere recepten voor chocolade-achtige taartjes klaar. Ook bij deze taartrecepten lik je vast je vingers af:

no bake mokkataartjes 4

Het recept voor de vegan mokkataartjes

Heb je inmiddels goede trek gekregen in deze vegan mokkataartjes? Goed nieuws! Ze zijn niet heel moeilijk om te maken. Je hebt er wel een klein beetje geduld voor nodig, omdat de mokkataartjes de tijd nodig hebben om op te stijven. Maar geloof me: ze zijn het wachten helemaal waard. Zo maak je deze taartjes:

no bake mokkataartjes 6

No-bake mokkataartjes met chocola (vegan & glutenvrij)

Romy
Deze heerlijke no-bake mokkataartjes hebben de lekkere smaak van koffie én chocola. Maak de taartjes zonder oven en laat je verrassen door de goede looks én heerlijke smaak.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 3 uur
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 8 taartjes

Equipment

  • Siliconen muffinvorm (géén metalen vorm!)
  • Koelkast
  • Keukenmachine of blender
  • steelpan

Ingrediënten
  

Voor de bodempjes:

  • 40 gram amandelen (met vliesje)
  • 16 medjoul-dadels (ontpit)
  • 25 gram havermout (evt. glutenvrij)
  • 7 gram cacaopoeder

Voor de vulling:

  • 200 gram kokosroom (Laat 2 blikken kokosmelk een nacht staan. Dan kun je de room eruit scheppen.)
  • 135 gram pure chocola
  • 1 espresso (ongeveer 50 ml)
  • 40 gram ahorn- of agavesiroop
  • 35 gram kokosolie (gesmolten)
  • 1 ½ el cacaopoeder

Als topping:

  • 40 gram pure chocola
  • Mokkaboontjes

Instructies
 

  • Week de dadels in water, zodat ze zacht worden. Snijd dan de dadels en amandelen in kleine stukjes. Doe ze in de keukenmachine of blender samen met het cacaopoeder en de havermout. Blend totdat je een plakkerig mengsel hebt. Het hoeft niet helemaal glad te worden. Het is juist lekker als je nog stukjes amandelen ziet.
  • Verdeel dit dadelmengsel over de bodempjes van de muffinvorm. Druk goed aan.
  • Smelt de chocola voor de taartjes en schep de kokosroom uit de blikken met kokosmelk. Zet een espresso en roer met een garde of met de keukenmachine alle ingrediënten voor de vulling door elkaar totdat je geen klontjes meer ziet.
  • Verdeel het chocolademengsel over de bodempjes in de muffinvorm. Schuif de muffinvorm dan voor 2 uur in de koelkast, zodat de taartjes kunnen opstijven.
  • Smelt na het laten rusten de overgebleven chocola in een pan en schenk over de taartjes. Duw er ook mokkaboontjes in om het af te maken.
  • Laat de mokkataartjes nog ongeveer 30 minuten tot 1 uur rusten, totdat de chocola hard is geworden. Duw ze dan voorzichtig uit de muffinvorm en serveer ze aan jezelf en de visite (of allemaal aan jezelf – dat kan natuurlijk ook ;)).
Trefwoord Amandelen, Chocola, Chocoladetaart, Dadels, Glutenvrij, Koffie, Lactosevrij, Taart, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
no bake mokkataartjes

Hoe lang kun je de mokkataartjes bewaren?

Deze taartjes blijven nog best een tijdje goed. Je kunt ze in de koelkast nog zeker 4-5 dagen bewaren. Bewaar ze het liefst in een tupperware-bakje of op een bord onder een laag aluminiumfolie. Dan onttrekt de koelkast geen vocht uit de taartjes. Invriezen zou ik niet aanraden, omdat de chocola bij het ontdooien misschien gaat smelten. Ook zijn de taartjes vers uit de koelkast het allerlekkerst.

Eet ze met je vertrouwde kopje thee of uiteraard met een bak koffie erbij. Want zoals ik al zei: de combinatie van chocola en koffie is heel prima te pruimen 🙂

Maak jij weleens dingen met mokka?

3

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Maaike 13 augustus 2024 op 11:44 pm - Beantwoord

    Oh, dit ziet er heerlijk uit!! En lijkt me leuk ook om zelf te maken 😀

  2. Lisette 18 augustus 2024 op 2:30 pm - Beantwoord

    Hoi Romy, top recept! Mocht je strikt vegan of vegetarisch willen eten, dan is het wel goed om te weten dat mokkaboontjes schellak bevatten, een dierlijk glansmiddel. Maar zonder de boontjes zijn de taartjes ook heerlijk!

    • Romy 18 augustus 2024 op 2:44 pm - Beantwoord

      Oeh wat goed dat je dit zegt! Ik eet zelf vegan, maar wist niet dat mokkaboontjes een dierlijk E-nummer bevatten. Ik lees nu inderdaad online dat het een van de vegan instinkers is. Dan maak ik ze voortaan ook lekker zonder de boontjes met wat extra pure chocola 🙂
      Tof om te horen dat je de taartjes geslaagd vond!

Beoordeling recept