De combinatie van noedels met banaan klinkt waarschijnlijk niet als je standaard noedelcombinatie. Maar echt: het is het proberen méér dan waard. De banaan en kokosmelk door de woksaus geven deze noedels een heerlijk zoet tintje. De miso en sojasaus zijn daarbij een lekkere tegenhanger. En het fijne is: voor deze noedels hoef je maar weinig uit de kast te trekken én heb je hooguit 25 minuten in de keuken nodig. Dan staat dit simpele vegan gerecht al op tafel. Vol groenten én met een beetje fruit dus.

Noedels met banaan die je zó op tafel hebt staan

Met noedels maak je mij áltijd blij, en dan vooral met van die dikke udon-noedels zoals je die ook bij de Eazie kunt eten. Juist omdat wij nogal vaak noedels eten, bedenk ik er graag allerlei varianten op. Mijn standaard noedels zijn deze noedels met kip-kerrie of deze noedels met zoete aardappel en pindakaas. Ook met een schep pindasaus of een heerlijke umami-saus met aubergine eet ik noedels graag. Maar soms kom ik op een out of the box-idee dat spontaan ontstaat terwijl ik een blik op ons keukenkastje werp. Toen we laatst een bananenoverschot hadden, bedacht ik dat ik noedels met banaan wilde maken. Het bleek een heerlijk succes.

De zoete smaak van banaan gaat verrassend goed samen met het romige van kokosmelk en het umami-tintje dat miso en sojasaus aan de noedels geven. Daarnaast roer ik een beetje koek- en speculaaskruiden door de noedels. Ik weet het: de echte noedelbedenkers zouden me voor gek verklaren. Maar bij banaan smaken die kruiden mega-lekker en ze zijn ook nog een heel goede match met miso. Al met al heb je zo een heerlijke noedelmaaltijd die niet meer dan 25 minuten kost om te maken.

noedels met banaan 14

Veel verstopte groenten én fruit

Dit gerecht is ook meteen een goede manier om veel groenten en zelfs een klein beetje fruit binnen te krijgen. Ik eet zelf nogal wat groenten op een dag; ook in mijn avondmaaltijden belandt meestal minstens 350-400 gram groenten. Oepsie! Uiteraard kun je dit ook minderen als dat meer jouw ding is. Maar in dit noedelgerecht zitten dus best wat groenten. Voor 2 personen gebruik ik 1 rode paprika, 200 gram sperziebonen en 1 wortel. Daarnaast gaat er per twee personen 1 banaan in dit gerecht.

Overigens kun je in noedelgerechten altijd heel makkelijk afwisselen met groenten. Dus zijn de groenten die ik gebruik niet zo jouw ding, gebruik dan gerust andere groenten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • tuinerwten (eventueel uit de vriezer)
  • broccoli
  • courgette
  • aubergine
  • champignons of andere paddenstoelen
  • paksoi
  • witte kool
noedels met banaan 6

Vegan maar wel eiwitrijk dankzij vega-kipstukjes

Zelf eet ik sinds een tijdje vegan. Alle recente gerechten op mijn blog zijn dan ook volledig plantaardig. Juist omdat ik die overstap heb gemaakt, let ik er altijd goed op dat een maaltijd veel eiwitten bevat. Bij deze noedels met banaan gebruik ik vega-kipstukjes als eiwitbron. Lekker makkelijk om te maken! Ook smaken ze heerlijk bij de andere ingrediënten. Ik vind zelf de Sensational Pieces van Garden Gourmet en de vegan kipstukjes van De Vegetarische Slager het lekkerst. Die zijn ook nog eens glutenvrij (dubbelcheck het etiket wel, want de receptuur verandert nogal eens!). Bak ze in een aparte pan in wat olijfolie. Dan worden ze lekker knapperig en krijgen ze een goudbruin korstje.

Naast de vega-kipstukjes roer ik ook een lepel pindakaas door het gerecht. Dat is optioneel natuurlijk, maar ik vind het zelf een lekkere match met de overige ingrediënten. Sowieso zijn pindakaas en banaan wat mij betreft een gouden duo. Eventueel kun je ook nog pinda’s over het gerecht strooien.

Eet je liever geen kant-en-klare vleesvervangers? Gebruik dan edamame-boontjes in plaats van de vegan kipstukjes. Die zijn al net zo’n goede bron van eiwitten en smaken ook erg lekker bij dit gerecht.

noedels met banaan 10

Het recept voor de noedels met banaan

Genoeg lekker gemaakt met al deze info? Dan is het tijd om de noedels met banaan zelf op tafel te toveren. Dat doe je met dit simpele recept:

noedels met banaan

Zoete noedels met banaan, miso & veel groenten

Romy
Ken je de combinatie noedels met banaan al? Geloof me: dit is verrassend lekker. De zoete smaak van banaan is een heerlijke afwisseling met het umami-tintje dat deze noedels ook hebben. Je maakt dit gerecht in maar 25 minuten!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 porties

Equipment

  • Wokpan
  • Koekenpan voor de vegan kipstukjes
  • Kookpan

Ingrediënten
  

  • 150 gram noedels (gebruik rijstnoedels voor glutenvrij)
  • 160 gram vegan kipstukjes
  • 100 ml kokosmelk
  • 200 gram sperziebonen
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • 1 rijpe banaan
  • ½ gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el miso
  • 1 el sojasaus
  • 1 el pindakaas
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden of kaneel
  • Peper en zout naar smaak

Als garnering:

  • Bosui
  • Pinda's

Instructies
 

  • Dop de sperziebonen en snijd in kleine stukjes. Hak daarnaast de wortel in halve maantjes en de paprika in stukjes. Snipper ook alvast de ui.
  • Fruit de ui en knoflook aan in olijfolie totdat ze glazig zien. Voeg dan de sperziebonen, wortel en paprika toe en roerbak 5 minuten op hoog vuur.
  • Doe ook de sojasaus, koek- en speculaaskruiden en miso bij de pan met groenten. Roerbak 3 minuten op middelhoog vuur.
  • Bak ondertussen de vegan kipstukjes in een aparte pan goudbruin in olijfolie. Breng ook een pan water aan de kook voor de noedels. Bereid die volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Prak nu de banaan op een snijplank zo fijn mogelijk. Schep die bij het groentenmengsel en schenk ook de kokosmelk erbij. Roerbak nog 5 minuten op middelhoog vuur totdat de saus dikker wordt.
  • Proef even of je nog peper en zout mist. Voeg zo nodig toe. Giet dan de noedels af en roer ze door de pan met saus. Roer ook de vegan kipstukjes erdoorheen. Serveer de noedels eventueel met bosui, pinda's en sesampitjes. Eet smakelijk!

Notities

Wil je dit gerecht glutenvrij maken? Gebruik dan rijstnoedels in plaats van gewone noedels. Dubbelcheck ook op het etiket van de vegan kipstukjes of die glutenvrij zijn. Sommige plantaardige kipstukjes bevatten tarwe of kunnen sporen van tarwe bevatten.
Een goed alternatief voor vegan kipstukjes zijn anders blokjes gemarineerde tofu of edamame-boontjes. Ook die kun je goed mee-wokken.
Trefwoord Banaan, Glutenvrij, Lactosevrij, Noedels, Paprika, Pindakaas, Sperziebonen, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch, Wortel
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
noedels met banaan

Nog meer warme maaltijden met banaan

Het moge duidelijk zijn dat ik niet vies ben van een beetje fruit in mijn warme maaltijden. Banaan is één van de fruitsoorten die regelmatig in mijn avondmaaltijden belandt, ook in combinaties die je misschien niet direct verwacht. Dit zijn – naast de noedels met banaan – nog meer heerlijke warme gerechten met banaan, die wat mij betreft zeker het proberen waard zijn:

Eet jij weleens banaan in warme maaltijden?

7 tips voor online interieur inspiratie 2024 04 02T072608.920

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs